layobi

'269152' door layobi '269152' door layobi

VietnamHalong Bay en noordkust

VietnamHalong Bay en noordkust

Ontbijtceremonie

layobi

In Hue waren wij bij toeval toeschouwer van een bijzonder ontbijt: volwassen monniken zaten aan lange tafels voorzien van kommen rijst en groenten. Achter iedere monnik stond een aspirant monnik, gekleed in het lichtgrijs. Dit waren jongetjes van een jaar of tien. Voordat er gegeten werd, volgde er een uitgebreide gebedsceremonie, waar iedereen aan meedeed. Daarna werd het eten gezegend (zie afbeelding) en werd er in stilte gegeten, althans, uitsluitend door de volwassen monniken. Misschien aten de jongeren na afloop? Ik heb het niet kunnen achterhalen.

'268964' door layobi '268964' door layobi

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Bruidsjonker

layobi

Nergens zoveel bruidsparen/stoeten gezien als in Vietnam, en allemaal even kleurrijk. Wat wil je met zo'n jonge bevolking..... Deze jongen was onderdeel van een bruidsstoet in Hanoi en wilde erg graag op de foto.

'268956' door layobi '268956' door layobi

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Ochtendinspectie

layobi

Tja, wat doe je als je geen tijd hebt gehad om thuis in de spiegel te kijken, of misschien helemaal geen spiegel hebt en je wellicht en belangrijke afspraak hebt of gewoon netjes verzorgd voor de dag wilt komen? Midden in de ochtendspits kijk je gewoon eventjes in het spiegeltje van je scooter en dan komt het allemaal in orde.

'268443' door layobi '268443' door layobi

VietnamHalong Bay en noordkust

VietnamHalong Bay en noordkust

Miss Vietnam

layobi

Wat een geluk als je 's morgens in een tuin in Hue plotseling oog in oog staat met zo'n mooi geklede dame, die zich dan ook nog uitgebreid laat fotograferen. Zij was omringd door Vietnamese fotografen, maar het was voor ons niet duidelijk wie zij was. Een bekende Vietnamese ster? Miss Vietnam? Of gewoon een aanstormend fotomodel?

'268028' door layobi '268028' door layobi

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Vrolijke oude baas

layobi

Deze vrolijke baas kwam ik tegen in een gebied met prachtige rijstterrassen en kleine dorpjes. Met behulp van een gids kon hij ons vertellen dat hij 50 jaar was en al zijn hele leven rijst verbouwde. Hij was helemaal vol van het feit dat het dorp waar hij woonde sinds tien jaar voorzien was van elektriciteit en dat er een (rij)weg naartoe was aangelegd, een enorme klus, die voor hem de wereld groter had gemaakt.

'267913' door layobi '267913' door layobi

VietnamHalong Bay en noordkust

VietnamHalong Bay en noordkust

Verbondenheid

layobi

Dit beeld staat langs de Perfume River in Hue. Ik heb niets kunnen achterhalen over de herkomst, de maker ervan e.d. Ik vind het prachtig qua vormgeving en expressie.

'267741' door layobi '267741' door layobi

VietnamSapa

VietnamSapa

Nat koppie

layobi

Lopend in de regen van Sapa naar Cat Cat, een plaatsje vlak in de buurt, treffen we onderweg wat spelende kinderen aan. De regen deert hen niet. Gewoon lekker buiten op blote voeten plezier maken en je laten fotograferen.

'262518' door layobi '262518' door layobi

ChinaHongkong

ChinaHongkong

Contrast

layobi

De moderne gebouwen aan de overkant en de ferry oude stijl op het water:het is die mengeling die Hongkong voor mij zo fascinerend maakt. Dit is voorlopig mijn laatste foto (hoewel het misschien mogelijk is om onderweg foto's op de site te plaatsen), want morgen vertrek ik naar Hongkong, om daarna door te reizen naar zuid-oost China en Vietnam. Ik verheug me er enorm op, vooral omdat vorig jaar de reis niet doorging wegens familieomstandigheden. Ik wens jullie allemaal een mooie zomer toe!

'262419' door layobi '262419' door layobi

MarokkoWestelijke Sahara

MarokkoWestelijke Sahara

Marabout

layobi

In de Islamitische Maghreb en in Afrika is een marabout een erkende plaatselijke heilige van wie het graf, dat ook een marabout genoemd wordt (zie afbeelding), onderwerp is van verering. Marabouts genezen zieken en herstellen de sociale orde door gebruik te maken van talismannen. Deze plaatselijke magie wordt bekritiseerd door orthodoxe moslims, maar bestaat nog steeds. De marabouts vragen geen beloning voor hun daden, er is wel de morele verplichting om ze te voorzien van voedsel en kleding. De marabouts mogen niet vragen om salaris. Zij leven afgezonderd van de (dorps)gemeenschap, waardoor zij letterlijke en figuurlijk een afstand scheppen die hen een grote autoriteit verschaft.

'262337' door layobi '262337' door layobi

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Knalgeel

layobi

Het voormalig Floriade-terrein in de Haarlemmermeer is een prachtig wandelgebied geworden, waar in deze tijd van het jaar veel planten in bloei staan. Vele zijn mij wat naam betreft onbekend. Zo ook deze, misschien een leeuwenbekje?

'262048' door layobi '262048' door layobi

BhutanWangdue Phodrang

BhutanWangdue Phodrang

Het element "wind"

layobi

Midden in de velden zie je regelmatig kleine chortens (stoepa's) staan, met daarbij enkele gebedsvlaggen. Er zijn 5 verschillende kleuren gebedsvlaggen, die elk een element vertegenwoordigen. De witte staan voor het element "wind". Gebedsvlaggen worden verondersteld vrede, compassie wijsheid en kracht te verspreiden. Men gelooft dat bij het wapperen in de wind de gebeden opstijgen naar de goden die voorspoed brengen aan de ophanger en zijn familie. Omdat de symbolen en de mantra's op de vlaggetjes heilig zijn, mogen zij niet op de grond worden geplaatst of in kleding worden verwerkt. Oude vlaggen verliezen vaak hun kleur door weer en wind. Men gelooft dat dit komt doordat de gebeden langzaam worden opgenomen in de omgeving. Net zoals het leven een cyclus is van dood en wedergeboorte, hangt men nieuwe vlaggen op naast de oude, om het zelfvernieuwende aspect van het leven te symboliseren.

'261883' door layobi '261883' door layobi

FrankrijkBretagne

FrankrijkBretagne

Fort de la Latte

layobi

Fort de la Latte, gelegen op zo'n 35 km ten westen van St. Malo, dateert uit de 14e eeuw en speelde o.a. een rol tijdens de Honderdjarige oorlog tegen de Engelsen. Het fort ligt op 70 meter hoge klifrotsen die uit zee opsteken. Het is van het vaste land gescheiden door een smalle diepe kloof, waarvan de hoofdvoorpoort met twee ophaalbruggen het eigelijke kasteel verbindt. Het uitzicht bij het Fort is spectaculair en diep beneden slaan golven tegen de rotsen, een oorverdovend geluid. Het fort heeft meerdere malen gediend als lokatie voor films, o.a. omdat er in de wijde omgeving niets "moderns" te zien was, o.a. de films "Le Jeu du Roi (1988) en " Heart and Sword" (1998).

'261769' door layobi '261769' door layobi

ChinaHongkong

ChinaHongkong

Hoog en strak

layobi

In het kader van het thema "architectuur" leek me dit een aardige. Vanaf Victoria Peak, een hooggelegen punt op Hongkong Island waar je met een trammetje naartoe kunt, heb je een mooi uitzicht op het zakencentrum van Hongkong aan deze kant, en op Kowloon aan de overkant. ik vind het uitzicht spectaculair. Je krijgt een goede indruk van de gebouwen in de stad, hoog, modern en strak vormgegeven.

'261429' door layobi '261429' door layobi

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Bloedrood

layobi

De klaproos is 1 van de oude akkeronkruiden uit de tijd dat er nog geen chemische onkruidbestrijding werd gebruikt. Je trof ze vroeger vaak aan in gezelschap van korenbloemen. Bij regenachtig weer klapt de bloem dicht, vandaar de naam "klaproos". In de Eerste wereldoorlog kleurden de door granaten omgeploegde velden rood van de klaprozen. In Engeland is de klaproos dan ook het symbool van het vergoten bloed van de oorlogsveteranen. De klaproos heeft familie waar o.a. maanzaad, opium en morfine uit gewonnen worden.

'260914' door layobi '260914' door layobi

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Weerspiegeling

layobi

Ik vind de waterlelie (Nymphaea) 1 van de mooiste waterplanten vanwege de schitterende bloemen. Er zijn zo'n 50 soorten en een honderdtal hybriden. De groep is in te delen in winterharde waterlelies, tropische soorten, lelies die overdag bloeien en waterlelies die alleen maar s'nachts bloeien. Volgens mij is dit een winterharde Amerikaanse hybride die overdag bloeit met uitsluitend witte bloemen.

'260822' door layobi '260822' door layobi

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Onbekend wit

layobi

De oude route van Broquies naar Brousse-le-Chateau slingert door de heuvels en loopt via een dichtbegroeid pad. In deze tijd van het jaar staat het er vol met bloemen en bloeiende struiken. Prachtig om deze wandeling te maken, een uur heen en anderhalf uur terug, de heuvels op. Het dorpje Brousse (30 inwoners) is sowieso een aanrader, er is een kasteel, zoals de naam al aangeeft, prachtig gelegen op een rots tussen de rivier de Tarn en de Alrance. Vanaf het enige restaurant heb je een mooi uitzicht op het kasteel. Ik ken de naam niet van deze bloem, ik ben niet zo thuis in deze wereld, maar jullie misschien wel?

'260578' door layobi '260578' door layobi

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Blik op de buren

layobi

"Buren" is in Frankrijk een ruim begrip. Hier in de dunbevolkte Aveyron spreekt men vaak over "voisins de terre", d.w.z. dat jouw terrein grenst aan dat van de buren. Zo ook hier: onderaan de heuvel, zo'n 15 minuten lopen, ligt het huisje van de buren er mooi bij.

'260409' door layobi '260409' door layobi

China

China

Ontbijt

layobi

Dit zijn meisjes werkzaam in een hotel in Pingyao, een goed bewaard gebleven traditionele Han-stad met 40.000 inwoners, gelegen aan de oude weg van Beijing naar Xian. Om de stad ligt een complete stadswal van 6 km. uit de Ming dynastie. De oude huizen binnen de stadsmuur geven een mooi beeld van de architectuur en de stadsplanning in het Keizerrijk china. Deze meisjes komen van het platteland en krijgen in het hotel kost en inwoning en uiteraard werk. Zij zitten hier aan hun ontbijt voordat ze aan het werk gaan.

'260231' door layobi '260231' door layobi

Marokko

Marokko

Lijnenspel

layobi

Ronde bogen, strakke hoge zuilen, de zon die lange schaduwen werpt, de herhaling van dit alles maakt dit tot een bijna symmetrisch geheel, zomaar ergens onderweg.

'259922' door layobi '259922' door layobi

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Zicht op de haven

layobi

Deze foto is genomen in Essaouira, vanaf Skala du Port, het fort aan zee. Je hebt er een mooi uitzicht op de bootjes in de haven, de zee en de eilanden voor de kust, waaronder L'Ile de Mogador, een (nu) onbewoond eiland met een moskee en een in onbruik geraakte gevangenis. De haven ligt helemaal vol met boten, er stond teveel wind om uit te kunnen varen.

'259451' door layobi '259451' door layobi

IndiaAndhra Pradesh

IndiaAndhra Pradesh

Bij de poulier

layobi

Zomaar een straat in een dorpje buiten Hyderabad, waar we uitgenodigd zijn door de chauffeur die ons de hele week heeft rondgereden in zijn tuk-tuk. Er wacht ons een gastvrije ontvangst door deze man en zijn familie, die ons onthaalt op een maaltijd en ons vol trots zijn huis laat zien: 1 vertrek om met z'n vijven in te wonen/slapen en een eigen waterput. Deze mensen hebben zo weinig en geven zo veel! Het raakt me! Na het eten volgt een rondje door het dorp. We komen bij de bakker, een wasserij en hier dus de kippenboer.

'259329' door layobi '259329' door layobi

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Donkere wolken

layobi

Zondagmiddag in een roeibootje van Holysloot naar Suyderwoude, twee gehuchtjes in een prachtig waterlandschap onder de rook van Amsterdam, levert dit plaatje op: naderende regen. En nu maar hopen dat we droog overkomen.........

'258888' door layobi '258888' door layobi

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Avondlicht

layobi

Dit is een blik op de rivier de Huangpu in Shanghai (betekenis = "boven zee"), de grootste stad van China (15 miljoen inwoners) en tevens het handelscentrum en financiele centrum van China. Net als in veel andere Chinese steden wordt er sinds 1990 enorm veel gebouwd in Shanghai, waarvan hier een paar voorbeelden. Dit jaar wordt er de wereldtentoonstelling 2010 gehouden. Op de rivier zie je een aantal bootjes oude stijl, een mooi contrast met de bebouwing op de achtergrond.

'258858' door layobi '258858' door layobi

MarokkoCasablanca

MarokkoCasablanca

Hassan II moskee

layobi

Dit is een stukje van het plein bij de Hassan II moskee dat plaats kan bieden aan 85.000 gelovigen. In de moskee zelf kunnen zo'n 25.000 mensen bidden. Het was een enorme klus om de moskee te bouwen: 10.000 mensen hebben er gedurende 5 jaar aan gewerkt, hij was klaar in 1993, in het jaar dat de toenmalige koning Hassan II 60 jaar werd. De kosten bedroegen 600 miljoen dollar.