keunings76

'549369' door keunings76 '549369' door keunings76

MadagaskarAntsirabe

MadagaskarAntsirabe

Omwenteling van de...

keunings76

Als je in de maanden juli, augustus of september in de stad Antsirabe in Madagaskar bent, moet je zeker proberen om een Famadihana mee te maken. Een Famadihana is niet meer dan Omwenteling van de doden. Klinkt luguber maar dat is het zeker niet. In de omgeving van Antsirabe worden mensen die overleden zijn in doeken gewikkeld en in een stenen graftombe neergelegd. Alle leden van een familie die overleden zijn worden samen in een tombe neergelegd. Eens in de zeven jaar worden alle stoffelijke overschotten uit de tombe gehaald, in nieuwe doeken gewikkeld en zo kunnen de nabestaande hun het laatste nieuws vertellen en nieuwe offers meegeven voor de komende 7 jaren. Daarna gaan de familie leden feest vieren met veel eten, drinken, muziek en dansen rondom de tombe. Wij hebben zo'n feest mee mogen maken van een hele grote familie, er waren 25 lijken die allemaal mooi op een rijtje op bamboo matten waren gelegd. Als entree geld (om het zo maar te noemen) hebben we de familie een fles rum gegeven en wij mochten overal rondkijken en foto's van maken. De familieleden vonden het een eer dat wij erbij mochten zijn. Het beste kun je in Antsirabe aan een Pouse-Pouse man of een lokale tour operator vragen of er ergens zo'n herbegrafenis is en misschien brengen ze je er ook nog naartoe. Wij moesten heel ver rijden over een hele slechte weg maar het was de lange rit meer dan waard. Echt een aanrader het leukste is zo'n groot mogelijke familie en daar hadden wij geluk mee.

'548227' door keunings76 '548227' door keunings76

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Gewoon een stilleven

keunings76

Nadat we teruggekeerd waren in de bewoonde wereld na een tocht naar Wae Rebo zijn we in Labuan Bajo terecht gekomen. We hadden een hotel net buiten het centrum en een heerlijk uitzicht op zee. Het was laagtij dus dit drooggevallen bootje was mijn uitzicht!

'548176' door keunings76 '548176' door keunings76

GambiaKololi Beach

GambiaKololi Beach

Occupation Juice...Pr

keunings76

wij waren in de maand september in Gambia en het was er toen helemaal niet druk. Op het strand staan van die blauwe hokjes waar de lokale boys fruitsapjes verkopen. Iedere dag gingen we naar deze jongen en hij perste dan een heerlijk sapje voor ons en zo kwamen we met hem aan de praat. Het schijnt dus zo te zijn dat ze een vergunning nodig hebben om met zo'n blauw hokje op het strand te mogen staan en sapjes mogen verkopen. We hebben zo hard moeten lachen toen hij de vergunning uit zijn zak aan ons liet zien. Er stond op Occupation; Juice Presser Hij was er in iedergeval geknipt voor!!

'548108' door keunings76 '548108' door keunings76

IndonesiëSumbawa

IndonesiëSumbawa

Spelletje spelen

keunings76

Op Sumbawa zie je langs de weg de meest uiteenlopende dingen, van zoutwinning tot uienvelden, vis die langs de weg gedroogd word en boten die met de hand gebouwd worden. In een klein dorpje spelen ze midden op de dag zelfs een spelletje een soort bordspel, waarvan ik de spelregels echt niet begrijp, het zag er wel gezellig uit!

'548070' door keunings76 '548070' door keunings76

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Zwart voor m'n ogen

keunings76

Tja categorie landschap of wildlife..? Wildlife overheerst het meest. Tjonge jonge wat een zwerm vliegende honden. Net voor de kust bij Riung woont deze kolonie vliegende honden we hadden ons laten vertellen dat er heel veel zaten, maar toen we het zagen werden we er bijna bang van. Erg bijzobder.

'547821' door keunings76 '547821' door keunings76

MexicoCancun

MexicoCancun

Begin de dag met een.

keunings76

Vanuit ons hotel in Puerto Morelos, een klein plaatsje vlakbij het drukke Cancun hadden we zicht op een speelplaats van een schooltje. 's Ochtends begonnen ze de les met een lied en een dansje, leuk om dit van bovenaf te zien.

'547619' door keunings76 '547619' door keunings76

IndonesiëSumbawa

IndonesiëSumbawa

Zout schrapen

keunings76

Zout schrapen of hoe zou je dit werk nou noemen? Wel weet ik dat het enorm zwaar werk is, in de broeierige zon de hele dag zwoegen. En dan heb ik het nog niet over de mannetjes die de zakken moeten vullen met 50kg en die naar de weg dragen op hun blote voeten of slippers.

'547525' door keunings76 '547525' door keunings76

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Kleine geelkuif...kak

keunings76

De Kleine Geelkuif Kaketoe (Cacatua sulphurea) is, zoals de naam al zegt, een kleinere versie van de grote geelkuif kaketoe. Het zijn twee verschillende soorten, maar qua uiterlijk lijken zij erg op elkaar. De veren zijn wit, de snavel zwart en de poten grijs. Onder de vleugels zijn de veren geel. De kuif is duidelijk te zien als een gele pluim veren als hij naar beneden gedragen wordt, en als hij rechtop gezet wordt is hij felgeel en groot. Sommige ondersoorten hebben een duidelijke gele vlek op de wang. De kleine geelkuif komt voor in Indonesië en grote geelkuif in Australië. Deze zagen we op Komodo hij bleef nieuwsgierig, heel even zitten toen ik een foto probeerde te maken.

'547211' door keunings76 '547211' door keunings76

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Glas in lood...Père-C

keunings76

Père-Cimetière du Père-Lachaise is een rustpunt in het drukke Parijs. De grootste begraafplaats van Parijs bestaat al honderden jaren. Het is onder meer de laatste rustplaats voor beroemdheden als Jim Morisson (zanger van The Doors), wiens graf opvallend sober is. Ook de wereldberoemde zangeres Edith Piaff ligt hier begraven. Net als Frédéric Chopin (componist). Daarnaast zijn er op dit kerkhof talloze grote monumenten te zien voor minder bekende Parijzenaars. Bovendien is het uitzicht over de stad mooi, zeker in de vroege ochtend of late namiddag. Het is handig bij de ingang of de bloemenshops in de buurt een plattegrond te vragen. Op de foto een glas in lood raampje vanuit een groot grafmonument. Bij deze vond ik het wel passen om jullie allen hele gezellige kerstagen te wensen en een reislustig 2017!!

'546999' door keunings76 '546999' door keunings76

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Een mooi verlaten...s

keunings76

Voor de kust van Riung liggen ligt Nationaal park Tujuhbelas wat 17 eilanden betekend. Het staat bekend om hun prachtige koralen en vissen. Het is daarom niet vervelend om hier een dag rond te hangen. Op een sombere dag zoals deze kan zo'n foto wel voor wat opheldering zorgen, bij mij tenminste wel.

'546937' door keunings76 '546937' door keunings76

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Dinant in de Belgisch

keunings76

Dinant is een van de bekendste steden in de Ardennen. De stad is gelegen aan de oevers van de Maas en als sinds de middeleeuwen bewoond. Door dat de stad is ingeklemd tussen rots en rivier heeft de stad een wat langgerekt karakter en is de stad ook niet zo groot. Het centrum is vrij beperkt met enkele kleine winkels. De belangrijkste attracties in Dinant zijn de citadel, waar vanuit deze foto is genomen, de rondvaartboten en het huis van Adolph Sax. Dinant is niet echt een hele levendige stad, maar kent wel enkele charmes voor de liefhebber

'546875' door keunings76 '546875' door keunings76

IndonesiëLombok en Gili

IndonesiëLombok en Gili

Sasak aardewerk

keunings76

Sasak is de etnische naam van de meerderheid van de bevolking van Lombok. Generaties lang hebben de Sasak handwerkdames op het eiland Lombok met de hand vervaardigde aardewerk gemaakt, en is een van de meest oude ambachtelijke tradities van Indonesië. De klei die wordt gebruikt voor Sasak aardewerk is afkomstig van de heuvels nabij de drie belangrijkste dorpen waar het aardewerk wordt gemaakt. Deze dorpen hebben elk hun eigen verschillende stijlen met verschillende processen en verschillende motieven in hun ontwerp. De vrouwen in het dorp produceren het aardewerk sinds het begin van de 16e eeuw, en in een traditie genaamd "Turun Temurun", hun unieke vaardigheden worden doorgegeven van moeder op dochter. Ondanks het gebruik van zeer eenvoudige hulpmiddelen, is er een opmerkelijk hoog niveau van vaardigheid in hun aardewerk. Het wiel wordt bediend door een voet en beweegt rond, door op het object te drukken ontstaat de gewenste vorm, terwijl lagen voortdurend worden toegevoegd aan het origineel stuk van deeg klei. Nadat de potten zijn gevormd, worden ze buiten in eenvoudige ovens gestookt met hout, stro en rijst kaf, waardoor elk stuk zijn eigen unieke vuur markeringen krijgt.

'546720' door keunings76 '546720' door keunings76

IndonesiëLombok en Gili

IndonesiëLombok en Gili

Rijstvelden in alle..

keunings76

Een wandeling dwars door de rijstvelden in de omgeving van Tetebatu op het eiland Lombok is geen vervelende activiteit. Waanzinnig hoeveel kleuren groen je waarneemt. Tetebatu is een plaatsje dat midden op Lombok ligt. Dit gedeelte van Lombok wordt vaak niet aangedaan door grote groepen toeristen en heeft daarom zijn authenticiteit bewaard.

'546639' door keunings76 '546639' door keunings76

Gambia

Gambia

Olifant in Gambia?

keunings76

Nabij Lamin lodge ten zuiden van de Gambia rivier, zagen we wel een heel bijzondere olifant. Tussen de mangrove bossen verscholen ligt Lamin Lodge avontuurlijk verscholen. Het is zo goed verscholen omdat het drie verdiepingen tellende gebouw zelf o.a. van Mangrove hout is gemaakt. Dit geeft Lamin Lodge een het bijzondere uiterlijk van een enorme boomhut. Eigenlijk is deze lodge een oesterfarm maar omdat het er zo uitzonderlijk mooi is, is er nu dus ook een lodge gevestigd waar je heerlijk kan eten en drinken. Het verharde pad naar Lamin Lodge is geheel gemaakt van verpulverde oesterschelpen, die ook in grote bergen naast het pad liggen. Omdat de oesters zich in Gambia aan de wortels van de Mangroves vastzetten gaan de vrouwen bijna dagelijks bij eb het water op om de oesters van de wortels te steken. De oesters worden gekookt gegeten en van de schelpen worden dus cement en wegen gemaakt. Vanuit Lamin Lodge kan je ook deelnemen aan fishingtrips en vogelaartrips of gewoon lekker rondvaren in een bootje.

'546548' door keunings76 '546548' door keunings76

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Jonge Komodo varaan

keunings76

De volwassen komodovaraan is een typische bodembewoner, maar de jonge dieren leven het meest in bomen in meer begroeide delen van het verspreidingsgebied. Net als alle varanen is hij een behendige klimmer en tevens een uitstekende zwemmer die brede rivieren kan overbruggen en daarbij meer dan vier meter diep kan duiken. Komodovaranen leven niet strikt solitair, zoals de meeste hagedissen, maar ze tolereren soortgenoten en worden vaak in groepen aangetroffen. Jonge exemplaren mijden echter de volwassen dieren om niet opgegeten te worden. Jongen Komodovaranen hebben veel meer kleur dan volwassen exemplaren, zoals je op de foto kunt zien.

'546228' door keunings76 '546228' door keunings76

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Spontane kinderen

keunings76

Niks is leuker dan kinderen die je onderweg ontmoet. Vaak willen ze een pen of een snoepje op gewoon op de foto! Wat ik bij deze wel grappig vind is het kleine mannetje links die net als zijn oudere broertje ook stoer op de foto wil met zijn vingertjes. Gewoon een leuke vakantiekiek!

'546114' door keunings76 '546114' door keunings76

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Nootjes pellen

keunings76

Onderweg stoppen we in het dorpje Jopu, hier staan nog enkele traditionele huizen. Ook hier worden Ikats geweven maar dan met hele andere patronen dan die we eerder zagen. Deze vrouw had een andere bezigheid, ze was een soort nootjes aan het pellen. Met een houten stok met een uitsparing, waarin ze een noot kon stoppen sloeg ze vervolgens op een steen daardoor brak de dop en het nootje kwam in een kom. Een heel karwei.

'545996' door keunings76 '545996' door keunings76

GambiaKololi Beach

GambiaKololi Beach

Zonsondergang Lemon..

keunings76

Vanuit het hotel in Bijilo hebben we een fantastisch uitzicht op zee. Zo ook bij deze zonsondergang. Ik zweer dat dit de meest gefotografeerde boom is in de omgeving van ons hotel. Rond zonsondergang waren er vaak mannen die flink aan het trainen waren op het strand, sportieve gasten die Gambianen. Dit zag wel grappig uit maar ze staan niet op deze foto!

'545881' door keunings76 '545881' door keunings76

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Bliran sina vrouw

keunings76

Deze vrouw hebben we ontmoet in Watublapi een authentiek ikat weversdorp in de nabijheid van Maumere. In de jaren 1980, vestigde de dorpelingen samen met de hulp van een Duitse priester, Pater Bollen een cultureel samenwerkingsverband genaamd Sanggar Bliran Sina met als doel het behoud en de bevordering lokale dans, muziek, ikat weven, en andere ambachten. Dit alles hebben we in volle glorie mogen aanschouwen.

'545765' door keunings76 '545765' door keunings76

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Toeristen....Kom kijk

keunings76

Wuring is een klein vissersdorpje. De Wuring mensen zijn vriendelijk en open voor bezoekers. Foto's maken is meestal geen probleem voor hen. De lokale kinderen zijn vooral dol op de gasten en en vinden het leuk om je te begeleiden in hoge aantallen op een wandeling door hun dorp. Wat erg jammer is dat er bij laagtij heel veel afval onder de huizen blijft liggen. Ze leven dan als het ware op een grote vuilnisbelt.

'545447' door keunings76 '545447' door keunings76

MadagaskarNoord Madagaskar

MadagaskarNoord Madagaskar

Saffier mijn

keunings76

Al 8 jaar geleden was het toen we in Madagaskar waren. We waren in Ankarana helemaal in het noorden om de Tsingy's te gaan bezichtigen. Maar we hadden een reisbegeleider die er wel van hield om van het gebaande pad te ontwijken en nam ons mee naar de saffiermijnen. Het was nogal een louche bezoek maar zo blij dat we mee zijn gegaan. Ooit eerder schreef ik er een blog over. Je ziet op de foto helemaal onderin een gat wat ze gegraven hadden helemaal met een stok en de zand werd met zakken omhoog gehesen en onderzocht of er saffier tussen zat. De harde werkers liggen op deze foto helemaal stoned van de coca bladeren te chillen. Echt een tof avontuur!

'545368' door keunings76 '545368' door keunings76

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Gordijnen

keunings76

Een gordijn als stalactiet in de Grotten van Han. Waar je best een morgen of middag om kunt krijgen en heel indrukwekkend om met een gids een rondleiding te doen. Een gordijn of draperie wordt gevormd wanneer de uitstromende waterdruppels niet steeds op dezelfde plaats uitstromen maar willekeurig over een bredere spleet aan het plafond verschijnen. In feite vormen zich dan een aaneenrijging van vergroeiende stalactieten. Een gordijn kan ook gevormd worden onder invloed van wind, waardoor de neerslag stelselmatig aan eenzelfde kant van het uitstroompunt gebeurt. De Grotten van Han in het kleine dorpje Han-sur-Lesse vlakbij Rochefort vormen een enorm stelsel van grotten tussen de rivier de Lesse en de Belgische Ardennen in. Het domein van deze grotten is één van de grootste of misschien zelfs wel dé grootste van Europa.

'545268' door keunings76 '545268' door keunings76

PolenWroclaw

PolenWroclaw

Nationaal museum

keunings76

Het Nationaal Museum in Wroclaw, opgericht in 1947, is een van de hoofdtakken van het Nationaal Museum systeem Polen. Het bezit een van de grootste collecties van hedendaagse kunst in het land. Deze info is met dank aan Wiki. Zelf hebben ik het museum niet bezocht, omdat het niet mijn aandacht trekt, maar de buitenkant vond ik er wel fraai uitzien!

'545198' door keunings76 '545198' door keunings76

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

De buit binnen

keunings76

In het zuiden van Madagaskar ligt het kustplaatsje Ifaty. Een heerlijke bestemming die je zeker niet mag missen. Je kunt er bultruggen spotten of naar het super droge spiny forest. Hier komen de vissers terug van een dag op zee, zullen ze de buit binnen hebben?