keunings76

'1118502' door keunings76 '1118502' door keunings76

UgandaMurchison Falls NP

UgandaMurchison Falls NP

Bonte ijsvogel

keunings76

Een fantastische tocht over de Nijl, nabij Murchison Falls, brengt je oog in oog met vele verschillende vogelsoorten. Van verschillende reiger soorten waaronder de prehistorisch ogende schoenbek reiger tot vele ver schillende soorten ijsvogels. Zo ook deze bonte ijsvogel die je iedere paar meter wel kunt spotten. Een prachtig gebied voor vogelliefhebbers dus.

'1118443' door keunings76 '1118443' door keunings76

UgandaNoord Uganda

UgandaNoord Uganda

Zang en dans...Karamo

keunings76

In het noord-oosten van Uganda leven de Karamojong een van oudsher nomadische stam. Bij de Karamojong zijn mannen de baas. Vrouwen worden vaak op jong leeftijd uitgehuwelijkt. De man betaalt een bruidsschat en denkt daarmee dat hij de vrouw bezit. Momenteel wordt er gewerkt om de positie van de vrouwen te verbeteren, dmv de gemeenschap bewust van de gevaren van kindhuwelijken en alcoholmisbruik te laten worden. Dit doen ze middels zang en dans. In een gebied waar bijna 70% van de mensen niet kan lezen of schrijven, is dit een voor de hand liggend middel. De foto geeft een gezellig beeld weer, maar dit alles voor een beter bestaansrecht van de vrouwen.

'1100966' door keunings76 '1100966' door keunings76

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Teletubbielandschap

keunings76

Onderweg naar het uiterste zuiden van Uganda kom je langs uitgestrekte theevelden, zo ook hier te zien op deze foto. In het heuvelachtige landschap golven de theeplantages er overheen. Wie wel eens ooit naar de Teletubbies heeft gekeken ziet hier een kleine vergelijking misschien.

'1100353' door keunings76 '1100353' door keunings76

UgandaMurchison Falls NP

UgandaMurchison Falls NP

Shoebill in volle...a

keunings76

1 van de vogels die ik graag zou willen zien was de prehistorisch ogende shoebill stork. We maakten een tocht over de Victoria Nijl nabij Murchison Falls waar naar zeggen deze vogel te spotten zou zijn. Met zoekende ogen langs de oevers zagen we vanalles maar niet de shoebill. Ik had aan de kapitein aangegeven dat ik deze vogel graag zou willen zien en even later kreeg hij een bericht dat iemand hem had gespot, de boot werd omgekeerd en met volle snelheid raasden we terug en jawel de vogel stond daar een maaltijd te verorberen. Ik weet niet wat hij in zijn bek had maar het werd naar binnen gewerkt. Wauw, wat een prachtig beest!

'1100259' door keunings76 '1100259' door keunings76

Uganda

Uganda

Kill

keunings76

In het uiterste noorden van Uganda bijna aan de grens met Zuid-Soedan ligt een fantastisch Nationaal park "Kidepo Valley" dit mag je bij een bezoek aan Uganda eigenlijk niet overslaan. Hier zagen wij bijna alles wat een wildlife liefhebber graag zou willen zien. Net zoals deze leeuw die met zijn prooi aan het slepen is. De aanval hebben we gemist maar het is heel bijzonder om te zien hoeveel moeite zo'n beest moet doen om op een veilige plek aan zijn maaltijd te kunnen beginnen. Wij stonden op een gepaste afstand van dit schouwspel te genieten.

'1099981' door keunings76 '1099981' door keunings76

Uganda

Uganda

Mzungu in the mist

keunings76

Vroeg in de ochtend voor dag en dauw rijden we naar de basis van de Gorilla trekking. Prachtig laag hangende wolken die in het dal drijven zorgen voor een adembenemend uitzicht. Mzungu zo worden in Uganda de blanken genoemd en dus overal waar kinderen zijn klinkt steeds dat woord. Nu snap je dus ook het Ugandese gezegde Mzungu in the mist.

'1099674' door keunings76 '1099674' door keunings76

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Lekker stukje vlees

keunings76

Onderweg op je reis door Uganda zie je van alles, je kijkt je ogen uit wat men allemaal aanbiedt langs de weg en waar men mee bezig is. Zo zie je hier en daar een slager het vlees of ja halve runderen kun je beter zeggen hangen zo buiten waar de temperatuur tussen de 25-30 graden celcius is. Je moet er niet aan denken om hier een lekker stukje vlees uit te zoeken. De slager zelf op deze foto kijkt niet even vriendelijk moet ik zeggen.

'1099608' door keunings76 '1099608' door keunings76

UgandaNoord Uganda

UgandaNoord Uganda

Karamojong

keunings76

In het district Moroto ligt de regio Karamoja hier wonen de Karamojong een nomadische stam waar de mannen het voor het zeggen hebben of hadden het tij begint te keren in deze gemeenschap waar vrouwen zich verzetten tegen uithuwelijken op jonge leeftijd.

'1099438' door keunings76 '1099438' door keunings76

Uganda

Uganda

Lilac breasted roller

keunings76

Deze lilac breasted roller bird wordt ook wel vorkstaartscharrelaar genoemd en komt voor in vele landen in Afrika. Het is de nationale vogel van Ethiopië maar wij hebben hem gespot in Oeganda nabij Lake Mburo. Het is een slanke vogel van 28-30cm groot met zoals jullie kunnen zien prachtige kleuren.

'1099382' door keunings76 '1099382' door keunings76

UgandaJinja

UgandaJinja

Jinja, daar waar de..

keunings76

Dit plaatje geschoten bij de bron van de Nijl in Jinja in het oosten van Oeganda. Dat dit de echte oorsprong is van de Nijl de op 1 na langste rivier ter wereld is niet helemaal waar. Want volgens de geleerden ligt de bron van deze rivier ergens in Rwanda. Maar toch is dit een belangrijke plek in Oeganda hier is namelijk een grote stuwdam die voor een grote hoeveelheid stroom zorgt.

'1099136' door keunings76 '1099136' door keunings76

UgandaWestern Region

UgandaWestern Region

Bolle buik

keunings76

In het uiterste zuiden, beetje westelijk ligt het Np Bwindi. Hier bevinden zich de berggorilla's. Na een barre tocht van 3.5 uur hiken kwamen we oog in oog te staan met deze fascinerende dieren. Adembenemend zo'n mooie ervaring. Op de foto een volgegeten buik of is ze in blijde verwachting? Joost mag het weten.

'1094220' door keunings76 '1094220' door keunings76

NederlandGiethoorn

NederlandGiethoorn

Giethoorn zonder veel

keunings76

Ongeveer een maand geleden een weekend in Giethoorn geweest. We waren er nog niet eerder geweest en als Nederlander zijnde moet je dit een keer gezien hebben. We troffen het niet zo met het weer maar wel met de drukte. Er was echt helemaal niks te doen, terwijl het er zwart ziet van de mensen als je in het seizoen gaat. Goed plan dus! Deze fot nam ik met mijn mobiel op een moment toen de zon even doorbrak.

'1092880' door keunings76 '1092880' door keunings76

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Chimpansees in Kibale

keunings76

Het spotten van de chimpansees verloopt totaal anders dan bij de gorilla's. De tocht er naartoe is minder ver maar de dieren blijven zich verplaatsen, waardoor je er telkens achteraan moet sluipen. Erg leuk om deze dieren te observeren in hun doen en laten. Ze trekken zich niks aan van ons ze gaan gewoon hun gangetje. Fantastische dieren.

'1092037' door keunings76 '1092037' door keunings76

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Het sprookjesachtige.

keunings76

Lake Mutanda gelegen in het uiterste zuid-westen van Uganda aan de voet van de Virunga vulkaan keten. Deze vulkanen vormen een soort van drielandenpunt van Congo, Rwanda en Oeganda. Deze regio heeft een fantastisch landschap met hoge heuvels en sprookjesachtige meren. Van hieruit heb je een goede uitvalsbasis voor de gorilla trekkingen in het Bwindi Impenetrable forest.

'1092001' door keunings76 '1092001' door keunings76

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Op naar de Veiling

keunings76

Op een binnendoorweg van Kibale Forest NP naar Queen Elizabeth NP kom je langs prachtige kratermeren en leuke Afrikaanse dorpjes. Ook worden er in deze regio heel veel bananen verbouwd. Matoke bananen een hoofdbestanddeel van het dagelijks menu. Deze bananen worden gekookt zoals wij aardappelen bereiden. Op de foto een man die met zijn hele fiets volgeladen kilometers af moet leggen om bij de veiling aan te komen.

'1091947' door keunings76 '1091947' door keunings76

UgandaMurchison Falls NP

UgandaMurchison Falls NP

Als een koning van de

keunings76

Als een koning staat dit mooie hartenbeest te pronken op een heuveltje. Veel mensen denken dat deze zo wordt benoemd vanwege zijn gewei maar hartenbeest hebben de afrikaanse boeren het dier gegeven, omdat ze het op een hert vonden lijken. aldus wikipedia.

'1091910' door keunings76 '1091910' door keunings76

UgandaNoord Uganda

UgandaNoord Uganda

Moe en voldaan

keunings76

Kidepo Valley NP in het noorden van Uganda, wat mij betreft het mooiste NP van Uganda, dat nog door weinig toeristen is bezocht. Tijdens een Gamedrive in de morgen zagen we een leeuw met een buffelkalf slepen, in de middag zijn we nog eens terug gegaan en daar zagen we twee leeuwen moe en voldaan op een rots liggen met het kadaver naast hun. Onwerkelijk als je dit live meemaakt!

'1091865' door keunings76 '1091865' door keunings76

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Great Blue Turaco

keunings76

Deze prachtige vogel liet zich maar moeilijk zien, steeds zaten er weer takken voor. Maar nadat we een wandeling rondom het kratermeer hadden gemaakt en bijna terug waren bij de lodge kregen we deze als kers op de taart nog even vol in beeld. Ik helemaal happy. In de ochtend hadden we een wandeling in de Bogodi Swamp gemaakt maar dat was een beetje tegen gevallen, we hadden een slechte gids die weinig tot niets vertelde terwijl er toch vanalles te zien was, dus aan het einde van de dag heeft deze mooie vogel alles goed gemaakt.

'1091803' door keunings76 '1091803' door keunings76

Uganda

Uganda

Silverback Safari

keunings76

Een onbeschrijflijke ervaring de trektocht naar de berggorilla's. Vroeg in de morgen op pad om ons te verzamelen bij het startpunt van de tocht. Ons werd de Nkuringo groep toegewezen een familie van maar liefst 14 dieren met twee silverbacks. Op de foto Safari de echte leider van de groep. Door het overweldigende gevoel had ik moeite om mijn camera scherp gesteld te krijgen maar ik heb dit naast me neergelegd, want je mag maar 1 uur bij ze zijn en dan moet je niet alleen via je lens genieten van deze gigantische beesten. De tocht heeft 3.5 uur geduurd voordat we ze hadden gevonden, een pittige terugweg maar zeker meer dan de moeite waard. Een onvergetelijk avontuur!

'1091762' door keunings76 '1091762' door keunings76

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Gorge Kyambura kloof

keunings76

De Gorge Kyambura is een prachtig stuk tropisch regenwoud wat verborgen ligt in een kloof. Hier leven slangen, chimpsansees en andere tropische diersoorten. Ze noemen het ook wel het ondergrondse woud. Wij hebben er alleen een kijkje boven overheen genomen, wat ik achteraf wel jammer vind. Het Queen Elizabeth NP viel ons wat wildlife tijdens de gamedrive betreft zeer tegen, dus had hier liever een avontuurlijke tocht door de kloof gemaakt. Een tip voor jullie misschien!!

'1091705' door keunings76 '1091705' door keunings76

UgandaMurchison Falls NP

UgandaMurchison Falls NP

Shoebill

keunings76

Tijdens een bootsafari over de Nijl naar de delta van Lake Albert hebben we heel veel vogels, nijlpaarden, krokodillen, badende olifanten en deze bijzondere schoenbek ooievaar gezien. Wat een mooie, grote en prehistorisch ogende vogel. Hier krijg je niet genoeg van om deze te zien. Hij stond ook hoog op mijn checklist en we hebben er maar liefst twee mogen spotten.

'1091638' door keunings76 '1091638' door keunings76

UgandaNoord Uganda

UgandaNoord Uganda

Creatief met etikette

keunings76

Onderweg naar het uiterste noorden van Uganda stoppen we in het noordoosten bij een authentieke stam, de Karamojong. Deze mensen zijn van oorsprong nomaden en settelen zich in dorpjes gemaakt van takken en strohutten. Zo namen we een bezoek in een Manyatta, zoals zulk dorpje word benoemd. Hier kregen we een voorstelling van diverse gewoontes van deze stam. Heel bijzonder om dit mee te mogen maken. Dit jochie stond net zo aandachtig als ons de voorstelling te bewonderen met zijn opmerkelijke pet gemaakt van etiketten die van plastic flessen zijn afgehaald. Wat kunnen mensen toch veel met heel weinig middelen. Zo mooi om te zien.

'1091540' door keunings76 '1091540' door keunings76

UgandaMurchison Falls NP

UgandaMurchison Falls NP

Terug van weggeweest.

keunings76

Alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste foto heb geplaatst, maar inmiddels weer wat kiekjes verzameld op onze fantastische rondreis door Uganda. Deze luipaard zagen we tijdens een gamedrive door NP Murchison Falls. Op een afstand van ruim honderd meter lag hij ons te begluren vanuit zijn boom. Wat een mooi beest.

'549369' door keunings76 '549369' door keunings76

MadagaskarAntsirabe

MadagaskarAntsirabe

Omwenteling van de...

keunings76

Als je in de maanden juli, augustus of september in de stad Antsirabe in Madagaskar bent, moet je zeker proberen om een Famadihana mee te maken. Een Famadihana is niet meer dan Omwenteling van de doden. Klinkt luguber maar dat is het zeker niet. In de omgeving van Antsirabe worden mensen die overleden zijn in doeken gewikkeld en in een stenen graftombe neergelegd. Alle leden van een familie die overleden zijn worden samen in een tombe neergelegd. Eens in de zeven jaar worden alle stoffelijke overschotten uit de tombe gehaald, in nieuwe doeken gewikkeld en zo kunnen de nabestaande hun het laatste nieuws vertellen en nieuwe offers meegeven voor de komende 7 jaren. Daarna gaan de familie leden feest vieren met veel eten, drinken, muziek en dansen rondom de tombe. Wij hebben zo'n feest mee mogen maken van een hele grote familie, er waren 25 lijken die allemaal mooi op een rijtje op bamboo matten waren gelegd. Als entree geld (om het zo maar te noemen) hebben we de familie een fles rum gegeven en wij mochten overal rondkijken en foto's van maken. De familieleden vonden het een eer dat wij erbij mochten zijn. Het beste kun je in Antsirabe aan een Pouse-Pouse man of een lokale tour operator vragen of er ergens zo'n herbegrafenis is en misschien brengen ze je er ook nog naartoe. Wij moesten heel ver rijden over een hele slechte weg maar het was de lange rit meer dan waard. Echt een aanrader het leukste is zo'n groot mogelijke familie en daar hadden wij geluk mee.

Community updates

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 30 | Community toppers

Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Naardermeer, Nederland door Graaf
2. Topfoto & tip: Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang door Dreamer666
3. Topblog: Rondje Twente op de fiets door Karinm
4. Communitylid van de week: Barga
5. Nieuwkomer: Jessicavosman

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik