jrensen

'342442' door jrensen '342442' door jrensen

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Spiegeling van vlag

jrensen

Niet echt een foto die ik normaal zou plaatsen; maar gezien het maandthema toch maar deze vlag van Vietnam. Voor het fotoboek maken we standaard iedere reis een foto van de vlag van het betreffende land. Meestal is het er eentje die fier wappert in de wind, of juist helemaal slap hangt. In Vietnam lukte het eens de vlag wat anders in beeld te krijgen: weerspiegeld in een (akelig vies) meertje... (Foto Jan)

'342440' door jrensen '342440' door jrensen

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Zonsondergang vanaf d

jrensen

De (nacht)veerboot van het Zweedse Stockholm naar het Finse Helsinki vertrekt aan het begin van de avond, wat als grote voordeel heeft dat je precies rondom zonsondergang al midden in de natuur vaart. Links en rechts, voor en achter je zie je alleen maar water, eilandjes en bos. Vooral veel bos. Met een rustige vaart, een ideaal moment om foto's te klikken van een mooie zonsondergang... (Foto Bianca)

'341417' door jrensen '341417' door jrensen

FinlandLapland

FinlandLapland

Spiegelend...sneeuwla

jrensen

Een tocht op de sneeuwscooter door een flink besneeuwd (en ijskoud) Fins Lapland is een must als je er bent. De eindeloze natuur langs de weg, bedekt onder een mooie laag - slechts door enkele dieren aangeroerde - sneeuw maakt het een belevenis op zich. In het kader van het maandthema 'spiegeling' een wat afwijkende foto van deze sneeuwervaring... (Foto Bianca)

'331952' door jrensen '331952' door jrensen

NoorwegenNoord Noorwegen

NoorwegenNoord Noorwegen

Kerkje net over de...

jrensen

Een typisch Noors kerkje, ergens net over de grens met Finland. Opeens doemde dit plaatje voor ons op, onderweg van het Finse Saariselka naar de Noordkaap. Het was een lange rit, met erg weinig plaatsen en vooral veel kleine dorpjes. Dit kerkje stond ook in zo'n dorpje, waarvan we dus helaas de naam niet hebben opgeschreven... (Foto Jan)

'326472' door jrensen '326472' door jrensen

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Rijst zaaien

jrensen

Tot boven zijn enkels in de drek gooit deze man hand na hand vele rijstkorrels het water in voor een nieuw veld vol rijstaanwas. Een dagtaak, op de foto is slechts een zeer klein deel van het toekomstige rijstveld te zien. Aangezien de man er in zijn eentje aan het werk was, ongetwijfeld een dagenlange klus, onder een zinderende zon... (Foto Jan)

'326470' door jrensen '326470' door jrensen

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Werken met wol

jrensen

Nepal is bij uitstek een land om mooie foto's van handarbeidende mensen te maken. Her en der in iedere straat zitten wel mensen 'iets' te doen. Zoals bij een klein dorpje in de Kathmanduvallei, waar we doorheen liepen. Daar ging deze vrouw onverstoorbaar door, continu met de ogen dicht (dit is dus geen 'foutje' ;)) op haar antieke apparaat. (Foto Bianca)

'325750' door jrensen '325750' door jrensen

ChinaHongkong

ChinaHongkong

Grootste boeddha

jrensen

Met zijn 34 meter hoogte is (of - inmiddels - was?) het de grootste Boeddha ter wereld, dit bronzen beeld bij het Po Lin klooster op Lantau Island in Hong Kong. Als je beneden de de bergvoet staat, lijkt hij niet zo groot. Heb je eenmaal de trap met zo'n 270 tredes overwonnen, dan volgt een imposant beeld. Een beeld met volop mogelijkheden om mooie details van te maken, zoals deze. (Foto Bianca)

'325324' door jrensen '325324' door jrensen

FinlandLapland

FinlandLapland

Hongerige eekhoorn

jrensen

Sneeuw, waar je ook kijkt. Dikke pakken allesbedekkende sneeuw. In die sneeuw zie je volop sporen, met name van rendieren. Maar soms ook wat kleinere 'pootafdrukjes'. Goed zoeken in de omliggende bomen leverde vervolgens af en toe een blik op van een hongerige eekhoorn, al was het aantal exemplaren dat we hebben gezien heel erg beperkt... (Foto Jan)

'325322' door jrensen '325322' door jrensen

FinlandLapland

FinlandLapland

Besneeuwd hekwerk

jrensen

Een bezoek in januari aan het noordelijke deel van Fins Lapland staat garant voor een dik pak sneeuw. Maak een wandeling op sneeuwschoenen en je komt de prachtigste plaatjes tegen van onberoerde winterlandschappen. Nadeel is wel dat de zon pas laat opkomt en al heel vroeg ondergaat, dus dat je maar een uurtje of vier 'bruikbaar' fotolicht hebt... (Foto Jan)

'325308' door jrensen '325308' door jrensen

MarokkoCasablanca

MarokkoCasablanca

Steunpilaar moskee

jrensen

De Hassan II moskee is een imposante moskee, boordevol mooie details. Deze steunpilaar in de 'kelder' van het gebouw viel op door de eenvoudige pracht. (Foto Bianca)

'325299' door jrensen '325299' door jrensen

SpanjeBarcelona

SpanjeBarcelona

Proost!

jrensen

De markt in Barcelona is het fotograferen waard, al is het maar door de vele exotische vissoorten die er liggen uitgestald. Van heel andere orde is echter deze 'drankbar', bomvol met allerlei fruitmixen. Een kleurig geheel...

'324749' door jrensen '324749' door jrensen

SpanjeBarcelona

SpanjeBarcelona

Verse aardbeien

jrensen

Een kraam vol met aardbeien op de dagelijkse versmarkt in Barcelona. Op zich helemaal niets bijzonders, maar door het eveneens rode bordje met de prijsaanduiding net iets grappiger... Wat je niet ziet: de aardbeien smaakten heerlijk :) (foto Bianca)

'313991' door jrensen '313991' door jrensen

VietnamHoi An

VietnamHoi An

De weg is... weg

jrensen

Door hevige regenval kort voor ons bezoek aan Hoi An stond een groot deel van de omgeving onder water. Het dagelijkse leven ging echter onverstoord verder. Het fietsen over de ondergelopen paden, zoals deze twee meisjes deden, was niet helemaal zonder gevaar: onzichtbare kuilen en gaten loerden onder het wateroppervlak. Maar daar manoeuvreerde dit tweetal blijkbaar handig omheen.... (Foto Jan)

'313853' door jrensen '313853' door jrensen

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Bazaar Marrakech

jrensen

De bazaar in Marrakech bestaat uit een doolhof aan straatjes en weggetjes, die zijn voorzien van honderden winkeltjes. Deels overdekt, deels in de open lucht. Bijzonder is wel dat de nauwe straatjes ook het domein zijn van vele brommers en scooters, die soms zwaarbeladen met de meest exotische handelswaar hun weg tussen de mensenmassa doorzoeken. (Foto Bianca)

'308984' door jrensen '308984' door jrensen

Nederland

Nederland

Ballonnenfiesta...Bar

jrensen

Een hoofddeksel met een knipoog (soms heb je een excuus nodig om een foto te kunnen plaatsen ;)). Bijna letterlijk ook nog, want deze 'clown als luchtballon' lacht en huilt, maar net welke van de kanten in het zicht is. Het is een van de vele luchtballonnen in de (soms) meest fraaie vormen die tijdens het jaarlijkse luchtballonnenfiesta in Barneveld de lucht in gaat. (Foto Bianca)

'308972' door jrensen '308972' door jrensen

PeruCusco

PeruCusco

Peruaans meisje

jrensen

Het is er eentje 'uit den ouden doosch', deze foto van dit schattige meisje met haar viervoeter. Gemaakt in Peru, in 2004, ergens in een klein dorpje in de omgeving van Cusco. Nog met een ouderwets fototoestel, het was de laatste reis zonder digitale camera. (Foto Bianca)

'308964' door jrensen '308964' door jrensen

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Fiets vol rieten...ko

jrensen

Hoeden, onderzetters, mandjes. Je kunt het zo gek niet bedenken, of deze verkoper in het Vietnamese Hanoi had zijn fiets ermee vol gehangen. In alle soorten en maten. Uhm, de verkoper... Die was in geen velden of wegen te bekennen, maar goed, ook zonder hem of haar een bijzonder stadsbeeld... (Foto Bianca)

'298091' door jrensen '298091' door jrensen

TibetLhasa

TibetLhasa

Yakboterkaarslicht

jrensen

In alle Tibetaanse kloosters zijn ze in overvloed te vinden: kaarsen die zijn gemaakt van yakboter. Je ziet niet alleen de golvende vlammetjes al van verre; ruiken doe je ze ook... Deze foto is gemaakt in het Ganden klooster, even buiten Lhasa. (Foto Bianca)

'298086' door jrensen '298086' door jrensen

FinlandLapland

FinlandLapland

Hemels licht

jrensen

Vooruit. Nog eentje dan van het oh zo fraaie Noorderlicht, oftewel het 'aurora borealis', zoals we dat een kilometer of vijftien buiten het dorpje Saariselka konden bekijken. Kijk voor een uitgebreidere omschrijving eens bij de foto met als titel 'Dansend licht'... (Foto Jan)

'298085' door jrensen '298085' door jrensen

FinlandLapland

FinlandLapland

Dansend licht

jrensen

Eind januari 2011 hebben we het licht gezien. Het Noorderlicht wel te verstaan ;) Twee achtereenvolgende nachten dansten de kleuren van de 'aurora borealis' vrolijk aan de Laplandse hemel. Vanuit onze blokhut in het Kiilopaa Fell Resort (een kilometer of vijftien buiten het dorpje Saariselka) konden we het bijzondere schouwspel goed (en vooral warm ook) bekijken. Voor de foto's hoefden we alleen maar, gewapend met statief, even naast onze blokhut te gaan staan. (Foto Jan)

'290638' door jrensen '290638' door jrensen

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Afzien in de hitte

jrensen

Onderweg, een uurtje of vier rijden voor Kathmandu, moeten we stoppen voor een optocht ter ere van de een of andere god. Het is een feest, maar vooral de oudere dames in de stoet, die voor 99 procent uit vrouwen bestaat, is het afzien. Waar deze optocht (het was mei 2010) goed voor was, is helaas nooit duidelijk geworden. (Foto Bianca)

'290636' door jrensen '290636' door jrensen

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Feestend afzien

jrensen

Opzij, opzij. Een uurtje of vier rijden van Kathmandu komt een aantal motoragenten wild gebarend onze bus tegemoet rijden. Alle voertuigen moeten parkeren in de berm; de buschauffeur vertelt in gebrekkig Engels iets over een optocht voor de een of andere god. Een half uur later volgt een stoet bontgeklede vrouwen, allemaal een koperen 'bakje' op hun hoofd dragend. Het is een feest, maar lijkt vooral afzien in de brandende zon... Waar deze optocht (het was mei 2010) goed voor was, is helaas nooit duidelijk geworden. De dorpjes waar we doorheen reden waren ook allemaal versierd. Al met al was het in ieder geval wel een welkome afwisseling op een lange reisdag... (Foto Bianca)

'286928' door jrensen '286928' door jrensen

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Stabiel vervoer over.

jrensen

Ze lijken allesbehalve stabiel, maar dat zijn deze 'varende ronde manden' echter zeker wel. En de vissers die de mand gebruiken, kunnen er aardig hoge snelheden mee bereiken...

'286591' door jrensen '286591' door jrensen

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Begin van het...crema

jrensen

Aan de rand van Kathmandu liggen, even buiten het Hindoeïstische tempelcomplex Rashupatinath, de 'ghats', rituele bad- en crematieplaatsen waarbij overleden mensen eerst worden 'gewassen' met water uit de heilige rivier de Bagmati (die zie je nog net op de foto). Daarna wordt het lichaam naar een ander deel gebracht, waar het in de buitenlucht wordt verbrand. Je kunt de rituelen vanaf de andere kant van de rivier volgen, op gepaste afstand dus... Al met al een heel bijzonder en indrukwekkend schouwspel. (Foto Bianca)

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 21 | Community toppers

Black Death. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Agadir van Ait Kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Black Death door Dreamer666
3. Topblog: Pats! door Doppie
4. Communitylid van de week: Jomo01
5. Nieuwkomer: DeReisdame

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik