jdevaan

'1099100' door jdevaan '1099100' door jdevaan

EcuadorAndesgebergte

EcuadorAndesgebergte

De vulkanenroute

jdevaan

Reizen in ecuador is een visueel sprookje, ten minste als je van bergen en vulkanen houdt. De “Avenida de los Volcanes” (Weg van de Vulkanen) is een mooi 300 km lang traject vanaf het noorden richting het zuiden door de Ecuadoraanse Andes. Je komt langs meer dan 70 grote, al dan niet slapende vulkanen. Eén van de mooiste is toch wel de 5897 meter hoge Cotopaxi . Het is de 2de hoogste vulkaan van Ecuador en één van de hoogste en actiefste vulkanen ter wereld. Je kunt prachtige wandelingen maken in het gelijknamige nationale park. 's Morgens vroeg heb je de meeste kans op mooi zicht op deze prachtige vulkaan. Vaak zit hij in nevelen of wolken gehuld. Maar wij hadden het geluk dat hij laat op de middag vrij kwam en mooi op gloeide in het licht van de ondergaande zon. Onze kamer had uitzicht op de Cotopaxi. Helaas was hij de volgende ochtend niet meer te zien.

'565429' door jdevaan '565429' door jdevaan

ChinaLijiang

ChinaLijiang

Sfeervol straatje in.

jdevaan

De oude stad heeft ontzettend sfeervolle authentieke straatjes waar nog veel traditionele bevolking is te vinden. 's Avonds is het een drukte van belang maar er zijn genoeg sfeervolle restaurantjes te vinden waar je heerlijk kunt eten en genieten van de voorbijgangers. Overdag vind je in de oude stad ook een sfeervolle markt waar van alles te koop is, groente, fruit maar ook kippen of jonge hondjes.

'409451' door jdevaan '409451' door jdevaan

AustraliëNorthern Territory

AustraliëNorthern Territory

Mijn ultieme reisfoto

jdevaan

Het kriebelde om mee te doen aan de uitdaging om "de reisfoto van het jaar" in te sturen. Maar tot nu toe ben ik er niet eens aan toe gekomen om de vele duizenden foto's die ik gemaakt heb van mijn kampertrek door Australië, te bekijken. Tot ik ineens moest denken aan wat voor mij deze reis zo uniek maakt: de vrijheid, de rust, het avontuur, de stilte maar ook het genieten van de vele prachtige sterren die je in ons kikkerlandje meestal niet ziet door de vervuiling van het omgevingslicht. Kortom een foto van zo maar een overnachting ergens onderweg in de Northern Territory.

'293416' door jdevaan '293416' door jdevaan

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Shockstone in de...Le

jdevaan

Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar bijzondere locaties waar de doorsnee reiziger niet komt. Een ervan was de Leprechaun Canyon die een kleine 25 mijl ten zuiden van Hanksville ligt, in de staat Utah. Dit is geen bewegwijzerde route, maar de canyon is bekend bij klimgroepen in Amerika. Het eerste deel van de canyon is een slotcanyon, met erg dicht op elkaar staande wanden in prachtige draaiingen. Met teveel lichaamsmassa kom je hier niet doorheen, maar je kunt er makkelijk omheen. Vaak staat hij ook deels onder water, ondanks de moordende hitte in dit droge gebied. Het tweede deel is een immens grote 'subway' achtige canyon met hoog oprijzende wanden die naar elkaar toe buigen. Het begin van dit tweede deel herken je aan de shockstone die aan het begin tussen de rotswanden hangt.

'293287' door jdevaan '293287' door jdevaan

IndiaUttar Pradesh

IndiaUttar Pradesh

Steenhouwer aan het..

jdevaan

Deze steenhouwer heb ik gefotografeerd in Fatehpur Sikri. Dit is een 16e-eeuwse hoofdstad gebouwd door de Mogoelheerser Akbar de Grote in rotsachtig gebied op 37 km ten westen van de stad Agra. Omdat het een ceremoniële hoofdstad is, is de stad nooit versterkt.Fatehpur Sikri is uniek in zijn opzet en architectuur. Het duurde vele jaren om Fatehpur Sikri te bouwen, maar in 1585, slechts enkele jaren nadat het voor het eerst werd bewoond, werd de stad alweer verlaten wegens een tekort aan drinkwater. Dit werd veroorzaakt door de hoge, rotsachtige gronden waarop Fatehpur Sikri gebouwd was. (deels info uit Wikipedia).

'293253' door jdevaan '293253' door jdevaan

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Twee Bishnoi mannen

jdevaan

Deze twee Bishnoi mannen zaten op een ommuurd erfje bij hun huis. De sereniteit straalde er van af en ik heb hun vriendelijk om toestemming gevraagd voor een portret. Nog steeds heeft deze foto een rustgevende werking op me. Hij hangt dan ook groot aan de muur. De Bishnoi is een arme bevolkingsgroep met een bijzondere levensfilosogie. Ze zijn enorm begaan met hun omgeving. Ze doden geen dieren, hakken geen bomen en verder mogen ze niet roken, geen alcohol drinken en geen vlees en eieren eten. De Bishnoi-cultus werd in de vijftiende eeuw ontwikkeld door Guru Jambhoji. Hij stelde 29 regels op om de natuur te beschermen. Bishnoi betekent dan ook 29 in de lokale taal. De Bishnoi stammen vind je in een straal tot 50 km rond Jodhpur. De mannen gaan meestal in het wit gekleed, terwijl de vrouwen heel kleurrijk gekleed zijn.

'292884' door jdevaan '292884' door jdevaan

Zuid-AfrikaAddo NP

Zuid-AfrikaAddo NP

Alerte kudu

jdevaan

Ik ben gek op alle diersoorten, maar de kudu vind ik toch wel één van de mooiste antilope soorten. De koedoestier heeft schroefvormig gedraaide hoorns. Het vrouwtje mist behalve de hoorns ook de opvallende manen van het mannetje. De horens worden gebruikt in krachtmetingen tussen mannetjes om de dominantie. Verder spelen sommige koedoe's spelletjes met de horens waarbij ze takjes opgooien en proberen die terug te vangen. De koedoe is een planteneter (voornamelijk bladeren en gras). Hij leeft vooral in bergachtige gebieden of op vlaktes die met bosjes begroeid zijn. Ze leven in kleine groepen van ongeveer 10 dieren. Het zijn echte springers, een sprong van 3 meter hoog is wanneer ze op de vlucht zijn geen probleem. (Info deels uit Wikipedia)

'292819' door jdevaan '292819' door jdevaan

Verenigde StatenWyoming

Verenigde StatenWyoming

Zonlichtstralen over.

jdevaan

Een foto deze keer voor het maandthema licht. Een bewijs dat niet ideale weersomstandigheden vaak de mooiste foto's opleveren. Deze foto is genomen vanaf de 3.842 meter hoge Mount Moran. Je hebt vanaf deze berg een weergaloos uitzicht over het hele park, echt een 360 graden panorama. Het was koud en guur, maar de zon liet zich in de namiddag eindelijk zien en gaf een betoverende blik op de Grand Tetons.

'292455' door jdevaan '292455' door jdevaan

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Himba onderonsje

jdevaan

Op de ochtend dat ik deze foto genomen heb, waren we alleen, zonder begeleiding, in het Himbadorp. Dat was heerlijk, geen toeristische toestanden. De dames deden gewoon hun ding. In eerste instantie werden we bekeken, maar al snel zagen we het ongedwongen leven en kon ik mooie, niet geposeerde foto's maken. Dit is er één van. Bij verschillende hutten waren vrouwen bezig met hun ochtendtoilet en het maken van souvenirs. Hier wordt een babbeltje gemaakt bij een hut waar de vrouwen hun Himbapoppen aan het maken waren.

'292114' door jdevaan '292114' door jdevaan

PeruArequipa

PeruArequipa

Vuurwerk in Arequipa

jdevaan

Toen wij begin september in Arequipa waren werd er een groot feest gegeven ter ere van de heilge maagd Maria met een mis, muziek, dansoptredens en een heel ingenieus vuurwerk als spectaculaire afsluiter. We hebben ze twee volle dagen zien bouwen aan de enorme stellages van het vuurwerk. Vaak metershoge bouwwerken van bamboe en ijzer met allerlei, zo bleek op het vuurwerkfeest, bewegende onderdelen. Het was prachtig. Ik wil bij deze iedereen een gezellig, spetterend uiteinde wensen en een ontzettend fijn, gezond en reislustig 2011!

'291974' door jdevaan '291974' door jdevaan

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Versierde kameel wach

jdevaan

Niet alleen de vrouwen worden in India versierd met sierlijke patronen (henna schilderingen op handen en voeten) maar ook de dromedaris moet er aan geloven. Deze versierde dromedaris stond in een klein gehucht langs de weg ergens in Madya Pradesh, we waren op weg naar Bharatpur.

'291799' door jdevaan '291799' door jdevaan

NepalOost Tarai

NepalOost Tarai

Baden in de Narayani.

jdevaan

Deze foto heb ik gemaakt tijdens een vroege tocht met een boomkano over de Narayani River. Deze rivier ligt langs het Chitwan Nationaal Park in het zuiden van Nepal. De omstandigheden waren mistig, tijgers, neushoorns of ander groot wild hebben we niet gezien, wel wat vogels en deze man die zijn ochtendtoilet in de rivier begon.

'291620' door jdevaan '291620' door jdevaan

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Hoodoo in Little Egyp

jdevaan

Als je vaker in Amerika bent geweest ga je op zoek naar speciale landschappen die niet in de grote toeristenreizen voorkomen. Die plekken zijn er legio. Soms nog mooier en zeker puurder omdat je er vaak als enige bezoeker rondloopt, dat geeft een heel speciaal gevoel. Zelf verkennen en ontdekken, niet de gebaande paden of trails lopen. Dit is er een van. Little Egypt. Wie meer belangstelling heeft moet beslist mijn tip: Valleien met wonderlijke fotogenieke steenfiguren: Goblin Valley en Little Egypt lezen. Hier één van de hoodoo's daar.

'291227' door jdevaan '291227' door jdevaan

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Oude man warmt zich..

jdevaan

De ochtenden zijn in Madhya Pradesh in december kill en vaak nevelig. Terwijl wij al vroeg op pad gingen om één van de mooie paleizen te bezichtigen zagen we deze man een vuurtje maken en er zich aan warmen. De paleizen in Orccha zijn lang niet zo goed onderhouden als die in Rajasthan, maar hun wat vervallen staat heeft zeker zijn charme, temeer omdat je er vrij rond mag lopen en geen wegwijzerbordjes hoeft te volgen. Het is zo meer een ontdekkingstocht.

'291210' door jdevaan '291210' door jdevaan

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Gebouw van de Kirkgat

jdevaan

Wie helemaal dol is op overdekte markten zoals die in Barcelona, moet beslist eens aan de overkant van de Noordzee in Leeds de Kirkgate Market ofwel City Market bezoeken. Het is gevestigd in een Edwardiaans gebouw met rondom drakenbeelden aan de gevel. Binnen en op het marktplein buiten het gebouw vind je ruim 800 handelaren waar je echt van alles kunt kopen: kleding, groente, fruit, vis, vlees, elektronica, sieraden, huisraad, huisdieren etc. Leuk zijn ook de diverse eettentje binnen, een soort binnenveranda's met tafeltjes en stoeltjes en een mooie mix van bevolking van deze industriestad. Heb hier vandaag ook een tip geplaatst over shoppen en meer in Leeds!

'476898' door jdevaan '476898' door jdevaan

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

(kerst-) Shoppen in..

jdevaan

Een week geleden ben ik voor de verandering eens wezen kerstshoppen in Leeds, voor minder dan een NS retourtje Amsterdam vloog ik met Ryan Air vanuit Weeze naar Leeds. Natuurlijk niet alleen voor kerstshoppen. Maar met ruim 8 autovrije kilometers aan winkels in het centrum waarvan een aantal kilometers overdekt in mooie, sfeervolle winkelpassages kan een shop liefhebber er dagen doorbrengen. Eén van die overdekte passages ligt in het prachtig gerestaureerde historische [url="http://www.v-q.co.uk/" target="_blank"]Victoria Quarter[/url], hier vind je vooral de exclusieve zaken, ook de Queens Arcade is gerestaureerd en hier vind je voor de normale beurs leuke winkels en Engelands bekende warenhuis: Harvey Nichols. Zelf was ik helemaal weg van [url="http://www.cornx.net/" target="_blank"]The Corn Exchange[/url], een ovaal Victoriaans gebouw dat prachtig gerestaureerd is met een deels glazen dak. Binnen vind je aan de ronde galerijen leuke kleine boetiekjes en leuke cafétjes. Ook worden er hier shows, muziekevenementen en exposities georganiseerd. Tijdens mijn bezoek was er een opname voor het programma 'how to look good naked'. Heb maar niet mee gedaan... En wie de overdekte markt van Barcelona leuk vind, moet beslist naar de [url="http://www.leedsmarket.com/intropages/pages/frames.htm" target="_blank"]Kirkgate Market[/url], ook wel City Market genoemd. Hier vind je 800 handelaren in een mooi Edwardiaans gebouw met rondom draken. Je kunt hier van alles kopen, je vindt er groenten- en fruitstalletjes, kleding, sieraden, elektronica, bakkers, vishandelaren, huisdieren, eettentjes... noem maar op. Ook buiten het gebouw staan er rijen met kraampjes. Zelf heb ik er die dagen ook een aantal van de gratis te bezoeken musea bezocht: Het[url="http://www.leeds.gov.uk/citymuseum/" target="_blank"] Leeds City Museum[/url], dat ligt aan het Millennium Square waar nu ook een traditionele Duitse kerstmarkt ingericht was en de [url="http://www.leeds.gov.uk/artgallery/" target="_blank"]Leeds Art Gallery[/url], met moderne kunst uit de 19e en 20e eeuw. Na de Towers of Londen is the [url="http://www.royalarmouries.org/visit-us/leeds" target="_blank"]Royal Armery [/url]in Leeds het belangrijkste museum op wapengebied en zeker een bezoek waard. De wijk waarin dit moderne gebouw ligt is ook geweldig leuk met allemaal gerestaureerde pakhuizen aan de rivier. Heb je tijd over ga dan ook zeker even een kijkje nemen bij de Town Hall. Dit gebouw dat door architect Cuthbert Brodrick is ontworpen, is gebouwd tussen 1853 and 1858. Het ligt in het centrum aan The Headrow. Hierin is de mooi gedecoreerde Victoria Hall gevestigd waarin diverse concerten gegeven worden. Wij mochten er binnen even rondkijken. Laatste tip, wij boekten de Holiday Inn Express voor een klein prijsje. Dit ligt op loopafstand van het centrum!

'291142' door jdevaan '291142' door jdevaan

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Winterlandschap in...

jdevaan

Er is hier vanacht veel sneeuw gevallen, bijna 20 cm. De takken van de bomen hangen zwaar door en auto's komen bijna niet meer weg uit de stuifsneeuwduinen. Eindelijk dan, voor iedereen die daar op hoopte, een witte kerst! Dat iedereen er maar erg van mag genieten.

'291026' door jdevaan '291026' door jdevaan

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Steenhouwers aan het.

jdevaan

Het zal sommigen niet ontgaan zijn dat ik zelf beeldhouw. In India was het dan ook een must om naar een werkplaats te gaan kijken. Tjonge, wat heb ik een respect voor de vakmanschap van de beeldhouwers daar. Zeker gezien de slechte arbeidsomstandigeheden waarin gewerkt wordt. Een arbodienst hebben ze daar waarschijnlijk niet. Dat deze mannen dat de hele dag in deze hurkende houding volhouden vind ik knap.

'290994' door jdevaan '290994' door jdevaan

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Flora van Cathedral..

jdevaan

In een van mijn Amerika blogs van afgelopen september heb ik de tocht door Cathedral Vally beschreven. Een afgelegen deel van het Capitol Reef National Park waar bijna niemand komt. Je hebt er een auto met hoge bodemvrijheid voor nodig en vierwiel aandrijving is aan te raden. Het landschap is er afwisselend en soms heel desolaat. Deze 'uitbundige' begroeiing vond ik naast een droge rivierbedding. De witte pluizige bloemen in de voorgrond vond ik erg bijzonder. Weet niet wat het is, dus wie het wel weet...!

'290064' door jdevaan '290064' door jdevaan

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Portret van een...Bis

jdevaan

De Bishnoi is een arme volkstam die enorm begaan is met haar omgeving. Ze doden geen dieren, hakken geen bomen en verder mogen ze niet roken, geen alcohol drinken en geen vlees en eieren eten. De Bishnoi-cultus werd in de vijftiende eeuw ontwikkeld door Guru Jambhoji. Hij stelde 29 regels op om de natuur te beschermen. Bishnoi betekent dan ook 29 in de lokale taal. De Bishnoi stammen vind je in een straal tot 50 km rond Jodhpur. De mannen gaan meestal in het wit gekleed, terwijl de vrouwen heel kleurrijk gekleed zijn. Ik vond de tulbanden van de mannen wel heel indrukwekkend. Er zit 7 meter stof in zo'n hoofddeksel!

'290039' door jdevaan '290039' door jdevaan

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Bishnoi mannen

jdevaan

Het was al wat later in de ochtend dat we bij een Bishnoi dorp arriveerden. Het was al aardig heet. Wandelend door het dorp zagen we her en der groepjes mannen zitten. De mannen van deze bijzondere stam zijn bijna allemaal in het wit gekleed. De vrouwen daarentegen gaan heel kleurrijk gekleed. De Bishnoi is een arme volkstam die enorm begaan is met haar omgeving. Ze doden geen dieren, hakken geen bomen en verder mogen ze niet roken, geen alcohol drinken en geen vlees en eieren eten. De Bishnoi-cultus werd in de vijftiende eeuw ontwikkeld door Guru Jambhoji. Hij stelde 29 regels op om de natuur te beschermen. Bishnoi betekent dan ook 29 in de lokale taal. De Bishnoi stammen vind je in een straal tot 50 km rond Jodhpur.

'290016' door jdevaan '290016' door jdevaan

Zuid-AfrikaAddo NP

Zuid-AfrikaAddo NP

Blauwe kraanvogel

jdevaan

De laatste dag in dit park hadden we pech. Grijs, grauw en regenachtig weer. Veel wegen in dit park zijn dan zo slecht dat je er niet kunt rijden. Veel te glibberig. Ook het wild hield zich verscholen. Op een enkele schildpad, een jakhals en een paar kudu's na. Tot we, bijna terug, deze prachtige blauwe kraanvogels tegenkwamen. Ze waren met zijn tweeen, waarschijnlijk op doortocht.

'289987' door jdevaan '289987' door jdevaan

Zuid-AfrikaAddo NP

Zuid-AfrikaAddo NP

Kudu portret

jdevaan

Deze foto heb ik gemaakt in Addo Elephant National Park. Addo Elephant National Park ligt 72 km ten noordoosten van Port Elizabeth en is de beste plaats om héél veel olifanten te zien. Maar behalve dat zijn er onder andere ook buffels, kudu's, hartebeesten, wrattenzwijnen en heel veel luipaardschildpadden. Dit is een kudu stier, het vrouwtje heeft geen hoorns. De kudu hoorns hebben model gestaan voor de vuvuzela.

'289941' door jdevaan '289941' door jdevaan

IndiaJaipur

IndiaJaipur

Schoonmaaksters maken

jdevaan

Deze twee schoonmaaksters namen even de tijd voor een praatje terwijl de stroom bezoekers die ochtend steeds langer werd. Het Amber Fort is bekend voor zijn het unieke artistieke Hindoese stijl vermengd Moslim (Mughal) elementen. Het ligt ca. 11 km buiten Jaipur.

Community updates

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 30 | Community toppers

Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Naardermeer, Nederland door Graaf
2. Topfoto & tip: Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang door Dreamer666
3. Topblog: Rondje Twente op de fiets door Karinm
4. Communitylid van de week: Barga
5. Nieuwkomer: Jessicavosman

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik