Janlodewijks

'279120' door Janlodewijks '279120' door Janlodewijks

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Groenten Verkoop

Janlodewijks

In de straten van Leh, de hoofdstad van Ladakh, tref je elke dag tientallen dames aan die de verse groenten uit hun tuintje proberen te verkopen.

'276728' door Janlodewijks '276728' door Janlodewijks

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Voorbereidingen

Janlodewijks

Voorbereidingen voor een lijkverbranding in Pashupatinath bij Katmandu. In deze plaats staat een belangrijke hindoetempel aan de heilige Bagmati rivier. Op de trappen om naar de rivier af te dalen zijn plateaus gemaakt waar dagelijks crematies plaatsvinden en waar deze familie(?)-leden bloemen in grote bladeren leggen die daarna op het water weg kunnen drijven.

'276543' door Janlodewijks '276543' door Janlodewijks

Cuba

Cuba

Oogsten

Janlodewijks

Een kleurrijk tafereeltje, Cubanen met grote messen die suikerriet aan het oogsten zijn. De planten worden kunnen wel 6 meter lang worden en de stengel is dan meer dan 5 cm dik. De rum, de nationale drank van Cuba wordt gemaakt van suikerriet. Nadat het sap uit de suikerriet is geperst word dit omgezet in suiker of alcohol. De rum is dan ook erg goedkoop op Cuba. Zo kun je op je hotelkamer wel eens een fles rum vinden in plaats van het gebruikelijke water...

'275739' door Janlodewijks '275739' door Janlodewijks

IndonesiëJava

IndonesiëJava

Opgestapeld

Janlodewijks

Hoog opgestapeld en goed gepoetst ligt het fruit in een stalletje langs de weg. Zo valt het goed op als je langsrijdt en is de kans op verkoop groter.

'275587' door Janlodewijks '275587' door Janlodewijks

IranIsfahan

IranIsfahan

Kleurtjes in de Bazaa

Janlodewijks

In de bazaar van Isfahan verkoopt men bijna alles. In dit geval kuikentjes in alle kleuren. Zwart, geel, wit, oranje, rood of groen. Kiest u maar.

'275005' door Janlodewijks '275005' door Janlodewijks

MaliBamako

MaliBamako

Benzineverkoop

Janlodewijks

Overal langs de weg vind je (vooral) rondom de grotere steden zoals hier in Bamako, de hoofdstad, benzineverkopers. Het ziet er een beetje gevaarlijk uit, de bordjes verboden te roken zie ik nergens staan, maar het is een mooie bijverdienste voor een aantal Malinezen.

'274647' door Janlodewijks '274647' door Janlodewijks

MaliDogonland

MaliDogonland

Karavaan

Janlodewijks

Dames op weg naar een marktje in de Dogonvallei, een van buitenaf moeilijk toegangelijk gebied zodat de cultuur van de Dogon nog grotendeels onveranderd is gebleven. In een schitterend landschap liggen lemen huisjes getooid met strooien puntdaken. Het Dogon volk is animistisch en heeft een levenswijze ontwikkeld die uniek is in Afrika.

'274084' door Janlodewijks '274084' door Janlodewijks

Mali

Mali

Lossen maar..

Janlodewijks

Het vrachtwagentje lost de meest vreemdsoortige producten op het pleintje in een klein plaatsje bij Djenné in Mali. De eerste man loopt helemaal gelukkig met een fiets weg terwijl achter hem een bok van de wagen wordt geladen voor de volgende wachtende.

'273670' door Janlodewijks '273670' door Janlodewijks

VietnamSapa

VietnamSapa

Mandenverkoop

Janlodewijks

Mandenverkoop op de woensdagmarkt in het bergdorpje Cao Son. Hier tref je de Flower Mhong, Nung en Dao stammen en (bijna) géén toeristen. Het bergplaatsje ligt hoog in de bergen bij de grens met China. Het hondje van de kleine zit in een van de manden en aan een klein touwtje om de hand van de moeder/oma(?) en is niet voor de verkoop bestemd.

'273049' door Janlodewijks '273049' door Janlodewijks

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Water halen

Janlodewijks

Vrolijk zingend lopen deze 3 botswaanse dames in een rijtje richting waterput om water te halen. Er is hier geen water uit een kraan zoals bij ons.

'272919' door Janlodewijks '272919' door Janlodewijks

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Hoedje kopen?

Janlodewijks

Deze vrouwen van de Red Dzao dragen een rode doek op het hoofd,waarbij als ze getrouwd zijn, hun wenkbrauwen wegscheren evenals het haar tot onder de muts, zodat ze kaal lijken. Ze proberen door het verkopen van zelfgemaakte souvenirtjes wat bij te verdienen.

'272735' door Janlodewijks '272735' door Janlodewijks

LibiëTripoli

LibiëTripoli

Even rust..

Janlodewijks

In de hoofdstad Tripoli gebruiken deze "harde werkers" de kruiwagen als rustplaats. Ze brengen een kruiwagen zand weg en rusten dan gezellig samen om vervolgens weer een volgende kruiwagen te lossen. In Libie zijn de werkers gastarbeiders uit diverse omliggende landen terwijl de Libiers veelal gebruik maken van een (hoge)uitkering. Het land is rijk door de hoge olieopbrengsten.

'272129' door Janlodewijks '272129' door Janlodewijks

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Werk op grote hoogte

Janlodewijks

Deze dames hebben zeer zwaar werk. Behalve dat ze slepen met rotsblokken om de weg te repareren, gebeurd dit ook nog eens op een hoogte van 5000 meter, waar elke inspanning dubbel telt en de temperatuur flink kan dalen. Deze belangrijke toegangsweg tussen Manali en Leh is de een na hoogste bergweg ter wereld en moet zoveel mogelijk open blijven om Ladakh te kunnen bereiken.

'270959' door Janlodewijks '270959' door Janlodewijks

Namibië

Namibië

Kiekeboe

Janlodewijks

Dit jonge meisje kijkt stiekem tussen haar twee staarten door naar ons. Bij de Himba stam hebben de jonge meisjes hun haar in twee vlechten aan de voorkant van het gezicht, later als de meisjes in de puberteit zijn, vlechten ze hun haar in verschillende staartjes, die natuurlijk weer ingesmeerd worden met geitenvet.

'270727' door Janlodewijks '270727' door Janlodewijks

Namibië

Namibië

Versierd

Janlodewijks

Dit jonge Himba meisje is op en top verzorgd. Behalve de rode klei waarmee ze dagelijks haar huid en haren insmeert wordt op het hoofd een versiering van leer aangebracht (ten teken dat ze getrouwd is?). Het voorhoofd, evenals rond haar enkels, is versierd met kralen terwijl zij rondom haar hals een mooi bewerkte halskraag draagt en halskettingen. Om haar armen draagt ze tenslotte nog armbanden.

'270722' door Janlodewijks '270722' door Janlodewijks

Zimbabwe

Zimbabwe

Niemandsland

Janlodewijks

Een stukje niemandsland op de brug tussen Zambia en Zimbabwe. De brug wordt dikwijls gebruikt om van een enorme hoogte te bungeejumpen terwijl je ook nog een mooi uitzicht hebt op de Victoria Watervallen.

'270536' door Janlodewijks '270536' door Janlodewijks

Tunesië

Tunesië

Onderonsje

Janlodewijks

Onderonsje in het stadje Medenin in het zuiden van Tunesie. Deze mannen zitten lekker in het zonnetje de plaatselijke gebeurtenissen te bespreken terwijl de vrouwen naar de plaatselijke markt zijn.

'270350' door Janlodewijks '270350' door Janlodewijks

Namibië

Namibië

In gedachten..

Janlodewijks

In gedachten verzonken is dit Himba kindje in een dorp bij Kamanjab ten westen van Etosha park. Het (jongen/meisje) heeft mooie armbanden en halskettingen om.

'270165' door Janlodewijks '270165' door Janlodewijks

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Nomade meisje

Janlodewijks

Op een uur klauteren en klimmen vanuit het Tso Moriri meer in het zuidoosten van Ladakh bereikten we enkele nomaden tenten. We werden vriendelijk ontvangen door enkele kinderen die ons uitnodigden op de thee. Hun ouders waren elders aan het werk. Dit meisje zat heel verlegen naar ons te staren en likte ondertussen haar vingers af van de resten van een koekje.

'269939' door Janlodewijks '269939' door Janlodewijks

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

Verveling

Janlodewijks

Op 9 mei wordt jaarlijks de dag van de overwinning op het fascisme in 1945 gevierd. In Sebastopol op de Krim zijn er talrijke militaire parades die voor deze jongens gezeten op antieke motoren duidelijk te lang duren.

'269690' door Janlodewijks '269690' door Janlodewijks

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Rode wangen

Janlodewijks

In Korzok op 4500 meter hoogte in het zuidoosten van Ladakh kom je veel kinderen tegen met rode schrale wangetjes zoals dit jongetje op deze foto. Soms wordt er wel eens wat opgesmeerd als bescherming tegen de hoogte maar ze spelen (verplicht) de hele dag buiten en dan is het dikwijls onbegonnen werk.

'269350' door Janlodewijks '269350' door Janlodewijks

Namibië

Namibië

Moeder en kind

Janlodewijks

In het Himbadorp Kamanjab, ten westen van Etosha) troffen we deze moeder met haar okerrode huid en de haren stijf van het geitenvet. Haar kind heeft enkel een kralenketting om.

'269186' door Janlodewijks '269186' door Janlodewijks

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Sumdo meisje

Janlodewijks

Op weg naar het meer Tso Moriri stopten we in het gehuchtje Sumdo om thee te drinken in een tentje naast de weg. Heel schuchter kwam dit meisje kijken wie we waren en wat we zoal bij ons hadden.

'268526' door Janlodewijks '268526' door Janlodewijks

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Tso Moriri

Janlodewijks

Tso Moriri een prachtig gekleurd meer dat wordt omgeven door besneeuwde bergtoppen. Het ligt op een hoogte van 4550m. Het meer zelf is zo'n 28km lang en 8km breed. Met een bewolkte hemel doen zich mooie schaduwpartijen voor.

Community updates

WINNAAR GRIEKSE GEHEIMEN
23-10-2020 De afgelopen maanden vroegen we Columbus-fans om hun Griekse reisgeheimen met ons te delen. Dat hebben we geweten! Wat een geweldige tips hebben jullie ingestuurd! De stemronde is afgelopen en de winnaar is bekend! Nieuwsgierig wie de winnaar is geworden? Laat hier je felicitaties achter >

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
23-10-2020 Vandaag valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 43 | Community toppers

On top of Lassen Peak Foto: JoshuaX

1. Topreview: Kloven in Marokko door Agrotewal
2. Topfoto & tip: On top of Lassen Peak door JoshuaX
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: ManonVerijdt
5. Nieuwkomer: DeOpschepper

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik