indi

'1096918' door indi '1096918' door indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Haarspelden

indi

Nog een beeld van de beroemde Tiz'n Tika pas met de vele haarspeldbochten. Mijn handen jeukten toen ik in de auto zat om daar met mijn racefiets naar boven te gaan. De uitzichten zijn fenomenaal. Iedereen bedankt voor de felicitaties, was een paar dagen erop uit!!! Een volslagen verrassing toen ik mijn mac weer opstartte!!!!

'1096824' door indi '1096824' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Mutsenparade

indi

OEPS, 2x geplaatst omdat het zo lang duurde... komt wel vaker voor geloof ik, excuses! Deze mannen zaten op een bankje nabij het beroemde Djenna el Fnaa plein. Ik had ze meteen in de gaten en zag er een mooi maar ook komisch plaatje in. Allemaal verschillende mannetjes met verschillende mutsen, gelaatsuitdrukkingen en wandelstokken. Uiteindelijk heb ik gefocust op de middelste man, het moest natuurlijk ook weer razendsnel gebeuren omdat andere mensen een waarschuwen dat ik een foto maak.

'1096796' door indi '1096796' door indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

GROEN

indi

Dit is een beeld van Noord-Vietnam dat me altijd zal bijblijven: de overweldigende groene rijsttirassen, begroeiing in het bergachtige landschap. Had het vantevoren al vaak op deze site voorbij zien komen maar het is er ook echt zo groen (in de juiste periode natuurlijk), en in het echt is het nog mooier als op de foto: Genieten met een grote G!!!

'1096738' door indi '1096738' door indi

VietnamHalong Bay en noordkust

VietnamHalong Bay en noordkust

Stilleven

indi

Tijdens de laatste week van onze rondreis door Noord-Vietnam verbleven we op Quan Lan, een ongerept eilandje , ongeveer een uur varen. Heerlijk ontspannen op het strand en rondstruinen door pittoreske dorpjes. Dit is een voorbeeld van de sfeer in de kleine, vooral vissersdorpjes. De netten liggen te rusten op een volgend vaart, fiets klaar voor een tochtje naar de markt. Take it easy!

'1096677' door indi '1096677' door indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Berber

indi

Deze man kwamen we tegen toen hij op een ezel zat op weg naar zijn stukje landbouwgrond ergens in een berberdorpje in de atlas. Hele vriendelijke man met dito uitstraling. Op de achtergrond de kenmerkende rode rotsen. Via onze gids zijn we nog in zijn dorp thee gaan drinken bij familie van hem!

'1096603' door indi '1096603' door indi

FrankrijkAlpen en de Jura

FrankrijkAlpen en de Jura

Fantastisch uitzicht

indi

Dit uitzicht heb je vanaf de Aiguille du Midi, uitzicht over de grillige Alpen tot aan het Mont-Blanc massief. Als je in de buurt bent is dit een echte aanrader, je moet geen hoogtevrees hebben en het kan er steenkoud zijn! De Aiguille du Midi is een 3842 meter hoge bergtop in het Mont Blancmassief bij Chamonix in Frankrijk. Deze is te bereiken via een in 1955 in gebruik genomen kabelbaan van de Aiguille du Midi die wordt uitgebaat door de Compagnie du Mont-Blanc, die de meeste andere kabelbanen en tandradbanen in de regio beheert. Bij de opening was het de hoogste kabelbaan ter wereld. De naam van de berg heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met zijn ligging, in het zuiden (midi) van de plaats Chamonix. Op zijn top staat een telecommunicatie-antenne. Vanaf het tussenstation van de kabelbaan, de Plan de l'Aiguille, vertrekt de Panoramic Mont Blanc kabelbaan naar Pointe Helbronner (3462 m) in Italië. Men zweeft in gondels ruim 20 minuten boven de Géantgletsjer waar men een spectaculair uitzicht heeft op de indrukwekkende gletsjerspleten en ijsblokken. Vanuit Pointe Helbronner kan men aan de Italiaanse zijde via kabelbanen afdalen naar La Palud, een dorpje dicht bij Courmayeur in Italië. Vanaf het tussenstation kan men enkele wandelingen maken op aangegeven paden

'1096560' door indi '1096560' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Grillige vormen

indi

Ladakh kenmerkt zich door de fantastische landschappen. De hoofdstad Leh ligt al op 3500 meter hoogte, diverse passen gaan boven de 5000 meter. Je moet dus goed acclimatiseren!!! Het is een soort bergwoestijn met grote temperatuurverschillen. Deze grillige vormen in de bergen hebben zich gevormd door de nimmer aflatende wind en erosie. Het levert mooie vormen op!

'1096509' door indi '1096509' door indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Kleurrijk

indi

Door dit landschap liepen we op een van onze trekkingen door het prachtige Marokko. Zeer afwisselende landschappen met deze prachtige gekleurde rotsen en bergen als hoogtepunt. Deed een beetje onwerkelijk aan, mede door de spiegeling onderin de foto, en deed mij ook denken aan foto's die ik heb gezien uit de nationale parken in Amerika.

'1096458' door indi '1096458' door indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Oog

indi

In het begin van onze rondreis fotografeerde ik deze vrouw, verscholen onder haar Nón lá, het typische hoofddeksel dat je veel ziet in Vietnam. Ze was bezig op het veld, keek even op naar iets verderop wat haar aandacht trok. Het licht viel precies goed zodat haar voorste oog heel mooi belicht werd. Nón lá (Nederlands: strooien hoed) is een traditionele hoed uit Zuidoost-Azië en Oost-Azië. Met name in Cambodja, Vietnam, China en Japan. Een nón lá is kegelvormig. Hij wordt meestal op het hoofd gehouden door een zijden koord onder de kin. Een nón lá wordt veel gedragen op de sawa's als bescherming tegen de zon. Voor extra koeling kan de hoed ook natgemaakt worden.

'1096409' door indi '1096409' door indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Deurtje

indi

Tijdens onze trekkingen door het Atlas-gebergte kwamen we natuurlijk door diverse berber-dorpjes. Ze gaan geheel op in de omgeving door het leem waarmee de muren zijn gemaakt. Wat mij opviel in Marokko waren de prachtige deuren. In de meest uiteenlopend kleuren met fraai smeedwerk vaak en mooie, typische motieven. Dit is er één van: de tinten blauw kleuren prachtig bij de rode leem en de motieven zijn ook heel fraai. De lamp die er boven hangt is dan weer een stuk minder romantisch... (openen voor de gehele foto:)

'1096382' door indi '1096382' door indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Schilderachtig mooi

indi

Dit schilderachtig aandoende landschap is gefotografeerd op de beroemde Tizi-n-Ticka pas, de hoogste bergpas van Noord-Afrika met een hoogte van 2260 meter. De weg die er doorloopt verbind Ouarzazate met Marrakesh. De uitzichten zijn fabelachtig mooi! Oordeel zelf.

'1096347' door indi '1096347' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Welkom in de yurt

indi

Tijdens een van onze trekkingen in Ladakh hadden we een overnachting bij een familie die leefden in een traditionele yurt. Geweldige belevenis, zeker als je zo'n warme mensen getroffen hebt als wij. De foto spreekt boekdelen! PS: de yakmelk was minder smakelijk, daar moet je van houden...

'1096290' door indi '1096290' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Khardung La

indi

Nog een paar kilometer en deze typisch Indiase vrachtwagen met zijn overdadige versieringen is op de top van de Khardung La, een 5359 m hoge bergpas over de Ladakh Range in het noordwesten van de Himalaya en het uiterste noorden van India. De pas verbindt het dal van de Indus en Leh, de hoofdstad van de regio Ladakh in het zuiden met de Nubravallei, het dal van de Shyok, in het noorden. Het is de hoogste voor gemotoriseerd verkeer begaanbare bergpas in India en een van de hoogste ter wereld. In Tibet liggen nog enkele hogere passen. Adembenemende uitzichten, letterlijk en figuurlijk!!! De Khardung La was tot halverwege de 20e eeuw een belangrijke pasweg voor handelskaravanen van India naar Centraal-Azië. Elk jaar passeerden zo'n 10.000 lastdieren de pas. Hieraan kwam een abrupt einde met de deling van India in 1947 en de Chinese invasie in Tibet in 1950, waarna al het verkeer tussen de Nubravallei en Sinkiang onmogelijk werd. Als restant van de oude handelsroute worden in de Nubravallei nog steeds kamelen gehouden. De huidige weg werd door de Indiase Border Roads Organisation aangelegd in 1976. Het belangrijkste doel was militair-strategisch, omdat de Line of Control met Pakistan en de betwiste Siachengletsjer in de Nubravallei liggen. De weg werd voor gewoon verkeer geopend in 1988. De hoogte van de pas wordt soms gegeven als 5602 m, waarmee het de hoogste voor gemotoriseerd verkeer begaanbare pas ter wereld zou zijn. GPS-metingen geven echter consequent waarden rond de 5359 m. De hogere waarde kan een vergissing zijn met het pad dat vroeger door de karavanen gebruikt werd. Dit liep op een andere plek, ongeveer 250 m hoger dan de moderne weg. Als van de GPS-metingen wordt uitgegaan, liggen in Tibet twee hogere passen: de Suge La (5430 m, ten westen van Lhasa) en de Semo La (5565 m, tussen Coqen en Raka).

'1096254' door indi '1096254' door indi

MarokkoMerzouga

MarokkoMerzouga

I was here...

indi

Tijdens mijn eerste rondreis door Marokko ook de woestijn aangedaan natuurlijk. Een echte aanrader!!! Prachtige landschappen met de schitterende zandduinen. De foto die ik geplaatst heb is een detail uit een stukje zandduin. Een bezoeker was mij voor zo te zien aan de afdrukken... (weer openen voor de maximale beleving!!! :) PS: weet iemand welk dier/vogel dit is geweest?

'1096136' door indi '1096136' door indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Groene puzzelstukjes

indi

Wij waren precies in de periode in Noord-Vietnam dat de rijstvelden op zijn groenst waren. Dit levert spectaculaire mooie plaatjes op waar ik er al diverse plaatste. Deze is van een hoog standpunt genomen zodat je goed kunt zien hoe de velden als puzzelstukjes in elkaar vallen!

'1096054' door indi '1096054' door indi

TurkijeLycische kust

TurkijeLycische kust

Paradijsje

indi

Dit plaatje kwam ik nog tegen in mijn archief en wil ik jullie niet onthouden: een kleine paradijselijke baai met werkelijk kraakhelder en azuurblauw/groen water ergens aan de Lycische kust. Op de zeilboot die je ziet liggen heb ik een dikke week rondgedobberd en gevaren langs de kust. 's avonds op het dek slapen, bbq, snorkelen, boek lezen in het net dat aan de boegspriet hangt: HEERLIJK!!!

'1096022' door indi '1096022' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Bedelaar

indi

Deze man zat aan de rand van de grote moskee bij het Djenna el Fnaa plein. Het bedelen komt helaas nog veel voor... Het is een schrijnend beeld maar geeft wel de bittere realiteit weer. Zeker omdat er een paar kilometer verdoe in het moderne Marrakech supergrote villa's liggen waar vele puissant rijke mensen wonen.

'1095962' door indi '1095962' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Verkeersbord

indi

Verkeersborden verschillen over de hele wereld, maar de kleur rood impliceert vaak een verbod. Zag dit tafereel in een achterwijk van de oude stad en ik blijf met toch afvragen wat er nu echt op het bord staat... De rode kleur past in ieder geval goed in de huisstijl van Marrakech!

'1095939' door indi '1095939' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Stok-keten

indi

Vanuit de hoofdstad Leh kun je mooi de besneeuwde toppen van de Stok-keten zien! De Stok Kangri is een van de meest in het oog springende pieken in de Zanskar-bergketen, die ten zuiden van Ladakh ligt. De eenvoudige beklimming van deze meer dan 6000m hoge berg is een prachtige uitdaging voor hij of zij die op zoek is naar een eerste Himalaya top. Via een aantal hoge passen, waaronder de Ganda La (4900m) en de Stok La (4600m) is het basiskamp van de Stok Kangri te bereiken. Machtig mooi!!!

'1095905' door indi '1095905' door indi

MarokkoFès

MarokkoFès

Schooljeugd

indi

Zoals ik al vaker beschreven heb loop ik graag in achteraf-buurten van steden. Deze foto is genomen in Fes. De zon staat mooi laag en licht de 3 meiden in hun schooltenue mooi aan. Ook wordt er flink gekookt aan de rook te zien! Wederom openen voor een maximaal effect! :)

'1095835' door indi '1095835' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Woman in green!

indi

Als je een beetje in de achteraf straatjes van Marrakech ronddwaalt kun je mooie plaatjes schieten. Dit is er een van wat mij betreft. Deze vrouw stak mooi af in haar groene gewaad tegen de rode tinten die voor Marrakech zo illustratief zijn! (weer openen natuurlijk want zp Eem foto kaderen is niet mooi :)

'1095660' door indi '1095660' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Marrakesh by night

indi

Deze foto is volgens mij genomen rond een uur of 5 morgens. Het leven komt weer heel langzaam op gang. De eerste ezelkar rijdt alweer door de straten van het oude gedeelte om de winkels te gaan bevoorraden. Een brommer zoeft voorbij, de lichten zie je nog links in beeld. In de verte loopt nog een man met de djellaba diep over zijn hoofd getrokken... Over een paar uur is het weer een drukte van jewelste. Het is een aanrader om zo vroeg eens door de straten te banjeren om de sfeer op te snuiven!

'1095574' door indi '1095574' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Op de fiets

indi

Rondom de prachtige stadsmuren van Marrakech wordt volop gefietst! De rode kleur van de muren zorgt voor een prachtige achtergrond. Het is wel goed opletten als op de fiets bent, van echte regels is geen sprake volgens mij... De typerende slofjes blijven natuurlijk ook op de fiets aan de voetjes!

'1095539' door indi '1095539' door indi

TurkijeLycische kust

TurkijeLycische kust

Zicht op Fethiye

indi

Nog een typisch sfeerbeeld voor mijn zeilcruise langs verschillende baaien en eilanden langs de Lycische kust. Dit is eebld op Fehtiye, een middelgrote stad met een wonderschonen jachthaven gelegen in een baai met kristalhelder water. De foto is op een heel vroeg tijdstip genomen toen we weer de haven verlieten op weg naar een ander eilandje. De ochtendmist hangt nog tussen de ergen, een minaret zorgt voor Oosterse sfeer.