Indi

'1109769' door Indi '1109769' door Indi

Marokko

Marokko

Goed ingepakt

Indi

Deze mevrouw zit lekker met haar rug tegeneen gedeelte aan de zijkant van de beroemde Koutoubia moskee in Marrakech. Ze draagt de traditionele kledij, een prachtige kleur trouwens! Ook de bril is een opvallend item...

'1109618' door Indi '1109618' door Indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Oude berbervrouw

Indi

Deze vrouw trok mijn aandacht toen we zojuist een soort fabriekje hadden bezocht waar ze de beroemde argon-olie produceerden. Ze zat op een stoeltje naar de werkneemsters te kijken die de olie in een soort ui-vormige schaal persen. Het licht viel prachtig op haar gezicht en toverde lichtpuntjes in haar ogen. Ze lijken een beetje glazig, misschien staar? Ik vindt het een ontroerende blik op de een of andere manier.

'1109577' door Indi '1109577' door Indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Details

Indi

Dit is een detail van een de rijkversierde houten zuilen in het Hemis-klooster. Werkelijk fenomenaal met wat een precisie deze kleurrijke kunstwerken zijn uitgevoerd!!! Als je er langer naar kijkt zie je steeds meer details. En dan te bedenken dat het hele klooster er vol met zit... Vakmanschap en geduld zijn hier gevraagd.

'1108600' door Indi '1108600' door Indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Markt in Leh

Indi

Deze foto is genomen op een straatmarkt in Leh, de hoofdstad van Ladakh. Veel Tibetanen zijn gevlucht vanuit Tibet naar Ladakh, vandaar ook de vele kloosters, het wordt ook wel klein Tibet genoemd. Je ziet aan deze vrouw duidelijk de Tibetaanse gelaatstrekken. Leh ligt op een hoogte van 3200 meter dus dat is behoorlijk hoog. het laatste gedeelte van de vlucht naar Leh is behoorlijk spectaculair, je scheert als het ware over de bergketens.

'1108504' door Indi '1108504' door Indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Boven op de Khardung.

Indi

Een geweldige ervaring om hier bovenop te staan! Je merkt dat je op grote hoogte staat omdat je het meteen voelt in je hoofd! Bewegen gaat toch iets moeilijker. Als je goed kijkt zie je nog twee Engelsen met hun Enfield motors die ons inhaalden en nu ook van het uitzicht genieten! De Khardung La is een 5359 m hoge bergpas over de Ladakh Range in het noordwesten van de Himalaya en het uiterste noorden van India. De pas verbindt het dal van de Indus en Leh, de hoofdstad van de regio Ladakh in het zuiden met de Nubravallei, het dal van de Shyok, in het noorden. Het is de hoogste voor gemotoriseerd verkeer begaanbare bergpas in India en een van de hoogste ter wereld. In Tibet liggen nog enkele hogere passen. De Khardung La was tot halverwege de 20e eeuw een belangrijke pasweg voor handelskaravanen van India naar Centraal-Azië. Elk jaar passeerden zo'n 10.000 lastdieren de pas. Hieraan kwam een abrupt einde met de deling van India in 1947 en de Chinese invasie in Tibet in 1950, waarna al het verkeer tussen de Nubravallei en Sinkiang onmogelijk werd. Als restant van de oude handelsroute worden in de Nubravallei nog steeds kamelen gehouden. De huidige weg werd door de Indiase Border Roads Organisation aangelegd in 1976. Het belangrijkste doel was militair-strategisch, omdat de Line of Control met Pakistan en de betwiste Siachengletsjer in de Nubravallei liggen. De weg werd voor gewoon verkeer geopend in 1988.

'1108387' door Indi '1108387' door Indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Typisch Ladakh

Indi

Op onze meerdaagse trekking in Ladakh kwamen we regelmatig dit landschap tegen. Gekleurde rotsen in prachtige tinten rood, geel en paars afgewisseld met een soort van groene oases waar meestal ook bebouwing of een klooster in de buurt was. Het contrasteert prachtig tegen de woeste bergwoestijn. Als je goed kijkt zie je nog een witte stupa tussen het groen. Adembenemende landschappen daaro!

'1108195' door Indi '1108195' door Indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Groene deken

Indi

Toen we richting Meo Vac reden zagen we steeds vaker zulke landschappen. Onze chauffeur werd helemaal gek van mij want dit moest ik natuurlijk vastleggen! Maar na elke bocht werd het landschap en het licht nog mooier: je kent het wel. Ik heb deze uitgekozen vanwege het mooie licht op de groene bergen en omdat rechts een klein meertje was waar de waterbuffels aan het drinken waren.

'1108097' door Indi '1108097' door Indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Blik

Indi

Deze dame kijkt me op een hele speciale manier aan vanonder haar non-la. Ik kan het niet zo goed peilen wat ze denkt. Waarschijnlijk denkt ze: schiet op met je foto, wat is er zo speciaal aan mij? Toch was ze heel vriendelijk toen ik het via onze gids vroeg... Haar man stond op een afstandje toe te kijken, hij vond het goed zolang hij er maar niks mee te maken had... Het leverde voor mij in ieder geval een mooi portret op.

'1108053' door Indi '1108053' door Indi

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Sneeuwpret met...kind

Indi

Op onze reis door Ladakh vlogen we naar Leh, de hoofdstad maar reden we terug over de beroemde Leh-Manali snelweg, een van de meest mooie, spectaculaire bergwegen ter wereld. Op een gegeven moment kom je in de deelstaat Himachel Pradesh en ga je de Rohtang Pas over. Hoogte: 3978 meter!!! Op de pas ligt sneeuw en veel Indiase toeristen komen om sleetje te rijden of zelfs ski-les te nemen. Ook worden er een soort tronen van sneeuw gemaakt waar mensen kunnen trouwen of hun verjaardag vieren, niets is te gek. Op de foto zie je enkele moeders met hun kinderen die met een paard door de sneeuw trekken. Het was een hele vreemde gewaarwording om vanuit Ladakh dat heel weids is met weinig mensen in een keer in een soort ski-oord terecht te komen met mensen die feest vieren op ski-s, sleeën en andere attributen. Ook viel het op dat er heel veel kinderen bij waren ondanks de grote hoogte! Een leuk detail is ook dat de bontjassen die ze aanhebben verhuurd worden op de pas!

'1107945' door Indi '1107945' door Indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Met vereende...kracht

Indi

Wij hadden het geluk om met een 4wd met chauffeur en gids het noorden van Vietnam te doorkruisen. Het grote voordeel is dan dat je ten allen tijde kunt stoppen (de chauffeur werd er gek van) om een foto te maken. Nou is het noorden enorm fotogeniek dus we kwamen niet echt vooruit ;). Ook een voordeel is dat je van de gebaande paden gaat en taferelen uit het dagelijkse leven ziet. Zoals op deze foto: 4 mannen zijn met vereende krachten bezig om een elektriciteitskabel op een hoge paal te maken!

'1107846' door Indi '1107846' door Indi

Vietnam

Vietnam

Oud vrouwtje

Indi

Dit oude vrouwtje zat in het late avondlicht met haar familie in een hangmat en keken uit over de zee van het kleine eiland Quan Lan. Hier verbleven wij de laatste week van onze reis om bij te komen van alle indrukken van de fantastische rondreis. Het late licht schijn mooi op haar gezicht en ze heeft een innemende en wijze blik vind ik.

'1107810' door Indi '1107810' door Indi

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Marktwaar

Indi

Markten zijn altijd zeer fotogeniek: de mensen, de kleuren, de geuren, het geroezemoes, de handelswaar. de diversiteit. Dit is een detailopname uit een kraampje met allerlei kruiden, groente etc. Prachtig om te zien wat mij betreft en elk land heeft zo zijn specialiteiten.

'1107794' door Indi '1107794' door Indi

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Markt

Indi

Op de vele markten die Vietnam rijk is is altijd wat te zien. Zeker voor een fotograaf! Deze vrouw zat ietwat dromerig/nors voor zich uit te staren in een buitenwijken van Hanoi. Zouden de zaken niet zo goed gaan? Ik vind het mooi hoe ze de handen houdt!

'1107732' door Indi '1107732' door Indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

De rode stad

Indi

Deze vrouw met een ietwat nors gezicht voor de prachtige stadsmuren van Marrakech. Ze steekt mooi af in haar witte kleding. Marrakech wordt ook wel de rode stad genoemd en dat is niet verwonderlijk als je de prachtige achtergrond goed bekijkt...

'1107675' door Indi '1107675' door Indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Peinzend

Indi

Met die telelens is het toch wel mogelijk om portretten te schieten van mensen in Marokko. Deze man zat peinzend voor zich uit te staren en had mij niet in de gaten op dit moment, net nadat icm afgedrukt had zag hij mij wel... Ik vind de barst heel mooi in de muur die mooi zijn hoofd volgt!

'1107583' door Indi '1107583' door Indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Dar Si-Saïd detail

Indi

Dar Si-Saïd is een absolute aanrader om te bezoeken. Pracht en praal van een rijk verleden zijn hier volop te zien. De foto van een willekeurige pilaar is een voorbeeld van de ontzettende verfijnde kunst met heel veel details en kleur. Genieten!!! Dar Si-Saïd is tegenwoordig een indrukwekkende museum dat een fraai overzicht geeft over de cultuur en levensstijl van Marokko. De kamers van dit voormalige paleis zijn gevuld met juwelen, tapijten, meubels, ceremoniële jurken, cederhouten versierde deuren en heel veel kunst. Op de kleine binnenplaats tref je vooral veel deuren en kozijnen die op een zeer verfijnde manier zijn gedecoreerd. Veel van wat hier te bewonderen is, is ook in de stad op veel plaatsen terug te vinden. Zo worden tradities goed levendig gehouden.

'1107519' door Indi '1107519' door Indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Met handen en...voete

Indi

In een van de vele straatjes in Marrakech waar nijverheid plaats vindt zag ik deze man bezig om een spijl uit hout te draaien. Toen ik beter keek zag ik dat hij met de tenen van de voet de beitel “bestuurde”. Enorm kunstig als je weet hoeveel gevoel je moet hebben om de rondingen zo te krijgen. Via een langere sluitertijd hebi ik ook nog geprobeerd om wat beweging in de draaiende spijl te laten zien.

'1107461' door Indi '1107461' door Indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Borst geven op de...m

Indi

Dit gezelschap bestaande uit vrouwelijke leden van de zeer kleurrijke Hmong minderheid kunnen de lol er wel van in zien dat ik net een foto maak als er een vrouw de borst aan het geven is. Ik zag dit trouwens pas later, zo verblind was ik door de kleurrijke kleding en stoffen die tentoon waren gespreid op de grond!

'1107450' door Indi '1107450' door Indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Wegen old school

Indi

In Marokko wordt op de markt nog met oude weegschalen gewogen. In dit geval bij een kraam waar sinaasappels of een citrusvrucht die erop lijkt verkocht worden. Mooi om te zien dat het nog steeds gebruikt wordt terwijl dit bij ons op een historisch festival nog wel te zien is... Het levert in ieder geval een mooi plaatje op!

'1107370' door Indi '1107370' door Indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Ff wachten

Indi

Deze man in zijn prachtige puntmuts-djellaba is er even bij gaan zitten. Hij heeft niet de meest rustgevende omgeving gekozen maar het levert voor mij een mooi plaatje op doordat de coca-cola kratten voor een mooi kader zorgen.

'1107351' door Indi '1107351' door Indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Vrouw in blauw

Indi

In Marokko en vooral in Marrakech is het een genot om door de stad te wandelen en van het ene in het andere steegje te belanden. Een haardoolhof is het, vooral het oude gedeelte. Hoe verder je van het echte centrum je dwaalt des te authentieker het wordt. De vrouw in het blauw wordt mooi verlicht en de fietser valt bijna van zijn fiets door de verschijning lijkt het wel ;)

'1107287' door Indi '1107287' door Indi

Vietnam

Vietnam

Op de markt

Indi

Typisch beeld van een scene op de Vietnamese markt. Verkopers met de typisch Non-La (het hoofddeksel) prijzen hun waar aan. Zeer kleurrijk en druk. Wat opvalt is dat er ook veel bloemen worden aangeboden zoals op de foto. De kruiden worden vaak in de mooie manden tentoongesteld.

'1107256' door Indi '1107256' door Indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Karaktervolle handen

Indi

Deze prachtige hand is een van een oude vrouw, de moeder van de eigenaren van de homestay waar wij verbleven. Het hele leven hard gewerkt (zoals alle vrouwen daar volgens mij). Ze snapte niet waarom ik de handen wilde fotograferen maar ik vond ze heel karaktervol.

'1107121' door Indi '1107121' door Indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Detail van een deur

Indi

Wat mij betreft gaat het in de fotografie vaak om de details. Als ik rondloop ben ik vaak op zoek naar bijzondere details die eruit springen. Een detail zegt vaak meer dan een totaalplaatje. In Marrakech stikt het van de details en vooral in deuren. Zo ook dit bijzonder exemplaar. Kijk eens naar de prachtige vormen en ornamenten alsmede de schitterende knoppen, de gouden kleur doet de rest! Ook wens ik alle reisreporters weer een reislustig jaar met veel gezondheid en details natuurlijk ;)

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door ... (wil de Communitylid zich op het profiel vd redactie melden? De naam zal z.s.m. weer zichtbaar worden.)
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik