indi

'1095660' door indi '1095660' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Marrakesh by night

indi

Deze foto is volgens mij genomen rond een uur of 5 morgens. Het leven komt weer heel langzaam op gang. De eerste ezelkar rijdt alweer door de straten van het oude gedeelte om de winkels te gaan bevoorraden. Een brommer zoeft voorbij, de lichten zie je nog links in beeld. In de verte loopt nog een man met de djellaba diep over zijn hoofd getrokken... Over een paar uur is het weer een drukte van jewelste. Het is een aanrader om zo vroeg eens door de straten te banjeren om de sfeer op te snuiven!

'1095574' door indi '1095574' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Op de fiets

indi

Rondom de prachtige stadsmuren van Marrakech wordt volop gefietst! De rode kleur van de muren zorgt voor een prachtige achtergrond. Het is wel goed opletten als op de fiets bent, van echte regels is geen sprake volgens mij... De typerende slofjes blijven natuurlijk ook op de fiets aan de voetjes!

'1095539' door indi '1095539' door indi

TurkijeLycische kust

TurkijeLycische kust

Zicht op Fethiye

indi

Nog een typisch sfeerbeeld voor mijn zeilcruise langs verschillende baaien en eilanden langs de Lycische kust. Dit is eebld op Fehtiye, een middelgrote stad met een wonderschonen jachthaven gelegen in een baai met kristalhelder water. De foto is op een heel vroeg tijdstip genomen toen we weer de haven verlieten op weg naar een ander eilandje. De ochtendmist hangt nog tussen de ergen, een minaret zorgt voor Oosterse sfeer.

'1095481' door indi '1095481' door indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Tizi-n-Tichka pas

indi

Een fabelachtig stukje weg als je richting Marrakech rijdt! Geweldige uitzichten, niet voor mensen met wagenziekte... Tizi-n-Tichka is een bergpas door de Hoge Atlas in Marokko. Hij maakt deel uit van de hoofdweg N9 tussen de steden Marrakesh en Ouarzazate. De weg bereikt via tal van bochten een hoogte van 2260 meter, daarmee komt men op de hoogste bergpas in Noord-Afrika. Op het hoogste punt bevinden zich enkele winkeltjes en een monument dat herinnert aan de aanleg door het Franse leger in de jaren 1920-1930. In en rond de wintermaanden kan de pas door sneeuwval veelal kortstondig gesloten zijn.

'1095418' door indi '1095418' door indi

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Subtiele vormen

indi

De woestijn verrast en verandert steeds. De wind zorgt ervoor dat de duinen steeds een andere vorm aannemen. Als je gedetailleerder gaat kijken zie je de prachtigste vormen. Dit is er een voorbeeld van.

'1095404' door indi '1095404' door indi

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Long way to go!

indi

Trekkings in het Atlas-gebergte zijn geweldig. Je loopt vaak van dorpje tot dorpje, zeer ongerept en vriendelijke mensen, schitterende vergezichten en groen oasiesin de dalen. Vaak kun je al van ver zien hoe de weg gaat lopen. Bij deze foto kun je dit goed zien, het was een zeer pittige klim aan de overkant van de berg kan ik je vertellen...!

'1095387' door indi '1095387' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Bus kapot!

indi

Ik plaatste al eerder een foto van de Taglang-La pas (de weg ernaartoe). Dit is bijna op het hoogste punt van de pas: 5328 meter!!!! Het uitzicht was fenomenaal maar echt prettig is het niet op die hoogte, ook al waren ween tijdje boven de 4000 meter. Na een tijdje heeft de chauffeur zelf het euvel kunnen verhelpen en konden we gelukkig weer verder!!! De pas is een deel van de Leh-Manali Highway en verbindt het Indusdal met de Moreyhoogvlakte bij Pang. De pas werd in 1989 geopend voor buitenlanders. De Leh-Manali Highway verlaat het Indusdal bij Upshi, om via een klein zijdal omhoog te gaan tot de pas. Op de pas zelf is het mogelijk de Karakoram in de verte te zien liggen. Aan de zuidkant van de pas begint een plateau, waar gedurende het grootste gedeelte van het jaar een pak sneeuw ligt. De weg daalt geleidelijk af tot Pang, het laatste stuk bestaat uit een serie haarspeldbochten door een kloof. Na Pang gaat de weg weer omhoog naar de Lachlung La. De Taglang La loopt door gebied dat slechts wordt bewoond door Khampanomaden. Behalve een enkele joert of een kudde jaks is het gebied vrijwel verlaten. Pang zelf is in feite een verzameling tenten.

'1095347' door indi '1095347' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Wachten...

indi

Omdat het in Marokko heel moeilijk is om mensen te fotograferen ga je soms ook andere standpunten innemen. Ik zag deze man zitten in een prachtige djellaba met puntmuts maar hij had mij in de gaten. Ik ben toen doorgelopen maar even later zag ik hem van de achterkant. Misschien is dit beeld nog wel leuker als van de voorkant. Het laat wat te raden over, je fantasie kan het verder invullen. De houding en de manier hoe de wandelstok op zijn schoot ligt zijn karakteristiek. Verder is de rode kleur van Marrakech natuurlijk weer aanwezig voor het nodige contrast. (weer ff openen voor maximaal resultaat natuurlijk)

'1095319' door indi '1095319' door indi

TurkijeLycische kust

TurkijeLycische kust

Oerstronk

indi

Dit is weer een sfeerbeeld van de zeilcruise in Turkije. Hier hadden we ook weer aangelegd in een soort lagune. We zijn wat gaan wandelen in het binnenland. Toen we terugkwamen zag ik deze prachtige stronk uitsteken op het strandje. Op de achtergrond zie je nog mooi onze boot liggen samen met andere bootjes.

'1095144' door indi '1095144' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Touwtjes in eigen...h

indi

Dit is wat je noemt een voorbeeld van de touwtjes in eigen handen nemen!!! Ik heb dit tafereel enkele keren in de straatjes van Marrakech gezien. Een stelsel van draden liep langs haakjes aan de gevel en kwam dan samen aan het uiteinde waar dan mensen stonden die op de een of andere manier de verschillende touwtjes weer bij elkaar brachten. Het is me nog steeds niet duidelijk waar het nu voor diende eigenlijk. Misschien dat iemand op deze site het weet? Het leverde in ieder geval een bijzondere foto op, niet in het minst door de wel erg magere handen...

'1095127' door indi '1095127' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Mozaieken

indi

Dit zijn de mozaiek-zuilen van het Bahia Paleis in Marrakech. Zover je kunt kijken is alles ingelegd met mozaïeken. Je komt ogen tekort!. Prachtige kleuren en ingewikkelde Moorse vormen. Een lust voor het oog en zeker een bezoek waard! Het Bahia-paleis, wat briljantie in het Arabisch betekent, is misschien een van de best bewaarde historische locaties en zeker het meest interessant in Marrakech. Dit uitgestrekte paleis werd tussen 1866 en 1867 gebouwd door Si Moussa en ligt te midden van de medina van Marrakech. Het beschikt over 150 kamers, waaronder een haremgedeelte vlak bij het zonovergoten Court of Honor. Het paleis herbergt raadszalen met indrukwekkende zellig open haarden, vloerbedekking en beschilderd cederhout, een grote riad omringd door citrusbomen, en het Honoragehof dat werd gebouwd tijdens de macht van Si Moussa. Het paleis was ook de residentie van Bou Ahmed, zijn vier vrouwen en verschillende concubines. Hoewel de harem, zoals vaak wordt genoemd, verboden is voor bezoekers, kun je een bezoek brengen aan de tuinen in traditionele stijl vol met sinaasappelbomen en spattende fonteinen met woonruimtes en appartementen, met name die van zijn vrouw Lalla Zinab. Prachtig zellig betegelde open haarden en vloeren en kleurrijke glas-in-lood ramen creëren kleurrijke patronen in de middagzon, en prachtig geschilderd en gesneden cederhout zijn slechts enkele van de interessante kenmerken in het appartement van zijn vrouw.

'1095050' door indi '1095050' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Markant

indi

Deze man was takken aan het snijden, ik spotte hem tijdens een meerdaagse trekking in een zeldzaam stukje Ladakh waar wat groene bomen en. struiken stonden. Hij stond op een trapje vandaar het bijzondere standpunt. Hij heeft een markant gezicht vind ik met prachtige ogen.

'1095022' door indi '1095022' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Monnik

indi

Deze monnik die mooi aangelicht wordt door een raam, fotografeerde ik in het Stok klooster, nabij Leh, de hoofdstad van Ladakh. Heel veel Tibetanen zijn gevlucht naar dit gedeelte van India. Er zijn heel veel prachtige kloosters die her en der verspreid liggen over Ladakh (dit betekent letterlijk " het land van de passen"). Het Hemus-Klooster is wereldberoemd vanwege zijn kloosterdansen en metershoge thangka, die eens in de zoveel jaar getoond wordt. De kleuren op de achtergrond zijn typisch voor de kloosters alsmede de prachtige tekeningen en ornamenten.

'1094952' door indi '1094952' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Zwaar beladen

indi

Deze oude vrouw kwam voorbij schuifelen in de straten van Leh. Zwaar beladen met een grote zak met sprokkelhout op de rug en 2 kartonnen met eieren in de linkerhand, armoedig gekleed en aan de voeten de typische "sloffen" die de ladakhi's dragen. Leh is op 3500 meter één van de hoogstgelegen steden ter wereld. Daarom heerst er een klimaat van extremen, 's winters kan de temperatuur ver beneden de -30°C zakken terwijl 's zomers temperaturen boven de 40°C niet ongewoon zijn. Jaarlijks ontvangt Leh slechts 50 mm neerslag.!

'1094807' door indi '1094807' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Taglang La pas

indi

De foto laat een gedeelte zien van de weg die leidt naar de beroemde Taglang :a pas (5326m). Het is een stuk van de befaamde Leh-Manali Highway, een van de spectaculairste wegen ter wereld. Geweldige uitzichten op besneeuwde toppen. in een desolaat landschap. Gaat dat zien!!!

'1094763' door indi '1094763' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Blije geitenhBoiuder

indi

Tijdens een meerdaagse trekking in Ladakh kwamen we op een gegeven moment deze hele vriendelijke man tegen. Het bleek een geitenhouder te zijn. Voorwaar geen gemakkelijke taak in dit onherbergzame gebied. Desondanks kan er een gulle lach vanaf. Hert hoofddeksel dat ie draagt is typisch voor de regio. Helaas kan ik de titel niet meer wijzigen: geitenhouder natuurlijk!

'1094744' door indi '1094744' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Plateau

indi

Deze foto is genomen vanaf een klooster nabij Leh waarbij je een fantastisch uitzicht hebt over een plateau dat tussen 2 bergketens doorloopt. Ladakh is een gebied hoog in het noorden van India dat in het westen begrensd wordt door de Zanskar-keten en in het oosten door het plateau van Tibet. Het ligt geklemd tussen de Karakorum en de Himalaya. Het gebied is zo’n 60.000km² groot en varieert in hoogte tussen de 2500 en de 7000m. Het centrum van Ladakh is de vallei van de Indus, die het dichtsbevolkt is. Hier tref je ook de hoofdstad Leh. Ten noorden van de Indus-vallei is er de Ladakh-keten die de grens vormt met de valleien van Nubra en Shyok. Ten zuiden zie je het bergmassief van de Stok Kangri en de vallei van Markha, een populaire bestemming voor sportieve trekkers. Nog zuidelijker komt men in de desolate vallei van Zanskar die gevormd wordt door verschillende rivieren die samen de imposante Zanskar-stroom vormen. Meer oostelijk gaat Ladakh over in Tibet: het Changtang-plateau is een aaneenschakeling van rollende bergketens en prachtige zoutwatermeren. Ladakh is vooral bekend als het Land van de Hoge Passen (wat trouwens de letterlijke vertaling van Lad Vag is). Tussen de verschillende valleien steek je immers meermaals bergpassen over van 5000m en meer. De hoogst berijdbare bergpas ter wereld (de Khardung La – 5620m) ligt tussen de vallei van de Indus en de vallei van Nubra.

'1094729' door indi '1094729' door indi

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Henna!

indi

Deze foto maakt Ik van een bruid in Manali. Werkelijk prachtig hoe fijntjes deze motieven zijn aangebracht, een klein kunstwerkje. Het kleuren van handen, voeten, nagels en haren met henna is al een heel oud gebruik dat, zoals vele andere cosmetische toepassingen, al bekend was bij de oude Egyptenaren. Bij opgravingen zijn mummies gevonden, waarvan uit onderzoek gebleken is dat hun nagels gekleurd waren met henna. Al van oudsher zijn er hennatradities bekend bij verschillende volken in verschillende landen (denk aan Noord-Afrika, Midden-Oosten en India). Elk volk heeft zo zijn eigen motieven, gewoonten en gebruiken. Verschillende landen betekent verschillende stijlen en verschillende manieren van henna aanbrengen. Volgens de Marokkaanse techniek wordt de henna met een spuitje aangebracht en de versieringen kenmerken zich door hun geometrisch karakter. In het Midden-Oosten worden de veelal bloemmotieven aangebracht met een puntzakje. In India gebeurt het op eenzelfde wijze en zijn het vaak de waaiertjes, paisleys en traantjes die de boventoon voeren. Henna geeft een oranje/bruine kleur af op de huid. Deze kleur varieert van licht oranje tot diep mahonie. De kleurintensiteit is afhankelijk van een aantal factoren, o.a. hoe lang de hennapasta heeft kunnen intrekken in de huid en op welk lichaamsdeel het is aangebracht (handpalmen en voetzolen zorgen voor een zeer donker resultaat, terwijl een versiering in de halsstreek nauwelijks opvalt). Deze factoren bepalen ook de houdbaarheid van de versiering. Wederom op handpalmen en voetzolen blijft de versiering het langst zichtbaar, gemiddeld drie weken. Op andere lichaamsdelen is dat gemiddeld twee weken. De hennaversiering vervaagt geleidelijk naarmate de huid zich vernieuwt. Dit proces duurt tussen de één en vijf weken. Dit verschilt per persoon.

'1094717' door indi '1094717' door indi

TurkijeLycische kust

TurkijeLycische kust

Baaitje met strandje

indi

Ik heb al een paar foto's geplaatst van mijn zeilcruise een paar jaar geleden. Deze foto is een typisch voorbeeld van hoe je aanlegt in een beschut baaitje om te gaan snorkelen in het kristalheldere water, of om aan land te gaan om wat te wandelen, zonnen op het strandje enz. enz. De voorste boot was die van ons, in de verte nog de prachtige laagjes die de bergen vormen, waarvan ik al enkele foto's plaatste. Aanrader!!!

'1094588' door indi '1094588' door indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Bamboe

indi

In noord-vietnam wordt veel gebruik gemaakt van bamboe als bouwmateriaal en decoratiemateriaal. Ijzersterk en mooi natuurlijk. Deze man zat lekker vanaf zijn paalwoning te kijken naar de ontwikkelingen in het dorp. Zijn t-shirt kleurt mooi bij de bamboe...

'1094442' door indi '1094442' door indi

TurkijeLycische kust

TurkijeLycische kust

Laagjesfestival

indi

Nog een foto van de prachtige vergezichten die je hebt aan de Lycische kust. Ook weer een opname vanaf de zeilboot waarop ik een onvergetelijke week heb doorgebracht. Doe een zeilcruise en komt tot rust!!!

'1094247' door indi '1094247' door indi

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Zeer oude dame

indi

Ergens op een markt had ik deze vrouw al een keer voorbij zien schuifelen. Later op de dag zag ik haar weer en moest ik wel een foto maken: wat een doorleefd gezicht... Helaas was onze gids op dat moment elders want ik had graag wat meer over haar willen weten.

'1094200' door indi '1094200' door indi

TurkijeLycische kust

TurkijeLycische kust

Voor anker

indi

Telkens als wij onze zeilboot aanlegden in een Laguna of een eilandje om te gaan wandelen moet de boot natuurlijk voor anker. Ik zat aan dek te lezen en mijn blik voel op de spiegeling die de ketting maakte en de subtiele rimpeling in het azuurblauwe, kraakheldere water, een foto was geboren...

'1094077' door indi '1094077' door indi

TurkijeBodrum

TurkijeBodrum

Penseelstreken

indi

Toen ik een aantal jaren geleden een zeilcruise ging doen door de prachtige heldere Turkse wateren vertrokken we vanuit het havenstadje Bodrum. Omdat we een paar uur moesten wachten ging ik wat rondstruinen in de haven. Daar viel mijn oog op een gegeven moment op de reflecties die de masten van de boten maken op het water. Als je er langer naar kijkt wordt het steeds mooier, het lijken net penseelstreken...