hetmoment

'217765' door hetmoment '217765' door hetmoment

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Heftige dans

hetmoment

Enkele malen deze dansen in Indonesia of op Bali gezien, maar de intensiteit waarmee deze vrouw (of man?) op het toneel stond en de aanwezigen beheerste, heb ik niet meer gezien.

'216686' door hetmoment '216686' door hetmoment

AfghanistanHerat

AfghanistanHerat

Afghanistan - Herat's

hetmoment

Uit dagboek: We hebben\ aan de grens Iran - Afghanistan uren oponthoud gehad door de vele handelaren die met hun in dichtgeknoopte dozen en zakken verpakte handelswaar de grens over wilden. En onder veel misbaar hun dozen moesten openmaken. Daardoor kwamen we in het donker ergens bij Herat aan, waar we eerst een kilometer voorbij reden doordat er zo weinig licht in de stad te zien was. Besloten om maar buiten de stad op een woestijnweg te blijven staan. De andere ochtend het stadje ingereden in een gelige waas van stof dat over de straten werd geblazen. Dan eerst een bakker opgezocht en de platte koeken in geslagen. Niet te veel, want vers zijn ze lekker. De rest van de dag maar niet te veel aandacht aan besteden. Besloten hier een weekje te blijven.

'216685' door hetmoment '216685' door hetmoment

AfghanistanKabul

AfghanistanKabul

Afghanistan - De...sl

hetmoment

Vet, vet, veel schapenvet. Dat is het menu van de slagers nin deze landen. Deze man had en hele rij met hele en halve schapen hangen. En uiteraard met de nodige vliegen. Gelukkig konden we het vlees goed braden, en... niet te veel over nadenken.

'216594' door hetmoment '216594' door hetmoment

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Kenia -Vuur maken,...

hetmoment

Deze manier van vuurmaken is wat ingewikkelder dan een lucifer aanstrijken. Je leest het wel eens, maar als je het ziet hoe voorzichtig en geduldig ze met de strootjes en stokjes omgaan en hoe behendig ze de stokjes in hun handen rond draaien dan zie je de jarenlange ervaring. Ook dat voorzichtige aanblazen is en mooi gebaar.

'216562' door hetmoment '216562' door hetmoment

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Kenia op-neer-op

hetmoment

Op de foto zien we de flamingo's van lake Nakuru. Het aantal flamingo's dat gelijktijdig aanwezig is, wisselt per seizoen. Jammer genoeg loopt ook het absolute aantal dat gemiddeld aanwezig is, ook de laatste jaren terug. Het op de wieken gaan is een indrukwekkend gezicht. Ook de start is fascinerend gezien de snelheid van lopen. Hier zien we een drie-tal dat afspraken heeft gemaakt over de vleugelopslag. Als jij een slag maakt naar beneden ga ik omhoog met mijn vleugels..

'216290' door hetmoment '216290' door hetmoment

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Bryce in de sneeuw

hetmoment

We kenden Bryce Canyon vanuit een zomerperiode. Deze foto toont de rood-bruine Bryce Canyon in maart in de sneeuw. Een beeld dat je niet zo vaak ziet. Als je daar aan de rand gaat zitten kan je heel lang naar beneden zitten staren naar de kastelen die als het ware vanuit de hellingen oprijzen. Het leuke is dat je er ook tussendoor kan lopen. Een onbekend fenomeen is dat de bergrand waar je op staat de waterscheiding vormt van dit Rocky Montains gedeelte. Voor je voeten stromen de rivieren en beken naar het westen en aan de achterkant naar het oosten.

'216102' door hetmoment '216102' door hetmoment

NederlandArnhem

NederlandArnhem

Hangmatspin

hetmoment

De hangmatspin, zo genoemd omdat hij hele kleine hangmatjes maakt door middel van zijn gesponnen draden, komt in miljoenen aantallen voor in de natuur. Zijn of haar web is alleen zichtbaar als het hoge gras of de heidestruikjes nog nat zijn van de nachtdauw. Zodra de zon er op schijnt zijn ze weg. Dus je moet snel zijn.

'216099' door hetmoment '216099' door hetmoment

NederlandArnhem

NederlandArnhem

Wit en grijstinten

hetmoment

Vlak voor kerstmis 2007. 's Morgensvroeg de weg oversteken en dan het bos in. Je stapt in een andere wereld. Alle kleur is verdwenen en je moet het doen met zwart-wit beelden, of beter gezegd met grijstinten. En ook met steenkoude handen door het toestel te lang vast te houden.

'216033' door hetmoment '216033' door hetmoment

AfghanistanKabul

AfghanistanKabul

Afghanistan Hindu-Kus

hetmoment

Deze foto geeft nu het juiste beeld dat bij de tekst hoorde van de andere foto met dezelfde naam. Sorry. De foto geeft op de achtergrond het Hindu-Kush gebergte weer. Het gebied ademt rust uit eh het was een genot om uit de auto te stappen en de stilte te voelen. De vorige foto die ik nu niet meer kan aanpassen doordat er direct al een beoordeling had plaats gevonden, gaf een straatbeeld weer van Kabul. Ook hier geldt dat de foto, waarvan het originel een dia was, is gedigitaliserd.

'216031' door hetmoment '216031' door hetmoment

AfghanistanKabul

AfghanistanKabul

Afghanistan koel in d

hetmoment

De foto toont het gebied rond Kabul met op de achtergrond het Hindu-Kush gebergte. Het was in 1970 - 1971 het rustigste en vriendelijkste land van de reis. Maar 's nachts wel koud in oktober en hier op de foto in maart. Het was een genot om in de bergen uit te stappen en de stilte op je te voelen neerdalen. De witte kap van het gebergte volgde je de hele dag. De niet zo scherpe foto toont een gedigitaliseerde dia.

'216011' door hetmoment '216011' door hetmoment

PakistanPunjab

PakistanPunjab

Multan kunstschilder

hetmoment

Deze man in Multan, de stad ten zuiden van Lahore, verdient de kost met het heel kunstzinnig beschilderen van attributen die gemaakt zijn van kamelenhuid. In dit geval de lampekappen. De huid laat voldoende licht door voor een mooi diffuus licht. Multan is en vrij orthodoxe stad en volkomen vrij van westerse invloeden. Overigens is de foto gemaakt van een in 1971 gemaakte dia die recentelijk is gedigitaliserd.(als ik het goed zeg met 4000 dpi)

'215961' door hetmoment '215961' door hetmoment

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Jodhpur rood in bruin

hetmoment

Deze foto toont een binnenplaats van het fort in Jodhpur. De gevel is geheel op een buitenaardse manier bewerkt. Vanaf het fort heb je een schitterend uitzicht op de stad die , vooral het oude stadsdeel, in een blauwe kleur is gehuld doordat de huizen blauw zijn geverfd. Naar verluid gebeurde dit om de muggen op afstand te houden.

'215960' door hetmoment '215960' door hetmoment

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Suppoost

hetmoment

Het was in het fort van Jodhpur dat deze suppoost ons pad enkele malen kruiste. Hij ging maar wat graag op de foto, al was de plaats niet zo gunstig, maar zijn mooie snor maakte veel goed Hij wilde wat bij verdienen door de historie van het gebouw en en paar interessante schilderijen toe te lichten.

'215890' door hetmoment '215890' door hetmoment

IndiaUdaipur

IndiaUdaipur

In een...plattelandst

hetmoment

Het was op een vroeg ochtend. Langs de weg stond een klein tempeltje met niet zulke fraaie fel bonte tempelattributen. Via een buitentrap kon je op een verhoging komen en daar zat hij te mediteren in een Mondriaan dekor.

'215874' door hetmoment '215874' door hetmoment

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

De twee duiven in...J

hetmoment

Dit paleis in de bovenstad van Jaisalmer is een juweeltje van beeldhouwkunst. Het geheel is , net als de rest van de stad in de gele zandsteen gehouden. Sinds kort mag er in de oude bovenstad alleen nog worden gerestaureerd of gebouwd worden als deze steen wordt toegepast en er bewerkte gevels worden toegevoegd.

'215817' door hetmoment '215817' door hetmoment

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Bikaner fort onder de

hetmoment

Het getoonde Junagarh fort in Bikaner herbergt vele paleizen. Bikaner is een wat afgelegen woestijnstad in het noord-westen van Rajasthan. De Radja Rai Singh begon met de bouw al in 1588. Delen van het fort worden nog bewoond door de leden van de voormalige koninklijke familie.

'215775' door hetmoment '215775' door hetmoment

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Kop Wajangpop

hetmoment

Ook al zou je niet van het wajangpoppenspel houden, toch is het interessant om te zien op welke minitieuze manier ze deze poppen met de hand fabriceren.

'215674' door hetmoment '215674' door hetmoment

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Onderhoud

hetmoment

De haven van Jakarta blijkt toch een interessante plaats om wat rond te zwerven. De haven ligt vol met houten zeeschepen die tussen de eilanden de grote hoeveelheden rijst en soja moeten vervoeren.

'215582' door hetmoment '215582' door hetmoment

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Vredige sfeer

hetmoment

De ontvangst in de Sikh-tempel vindt plaats met muziek. Meestal zijn er drie personen. Een persoon bespeelt een soort luit, de tweede een op de grond liggend orgeltje en en derde zingt. In de Sikhtempel in Amritsar kon echter op dat moment het bezoek meezingen.

'215575' door hetmoment '215575' door hetmoment

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

De wortel als snoepje

hetmoment

Dit straatgebeuren kan je onder andere vinden in de oude binnenstad van Old Delhi, het gebied tussen de Jama Moskee en het Rode Fort. De jongen krijgt hier op deze foto zijn wortel.

'215567' door hetmoment '215567' door hetmoment

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Gratis maaltijd...tij

hetmoment

De foto toont de gezamenlijke maaltijd van de gelovigen die op deze grote feestdag wordt uitgedeeld in de gouden Sikhtempel in New Delhi. De gouden hoofdtempel van de Sikhs staat in Amritsar in de staat Punjab.

'215469' door hetmoment '215469' door hetmoment

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Heelsumse beek

hetmoment

De Heelsumse beek stroomt vanaf het hoge zandplateau dat is achtergebleven na de laatste twee ijstijden al meanderend door het bos en de hei en stroomt dan uit in dit weiland, om dan uit te monden in de Rijn.

'215459' door hetmoment '215459' door hetmoment

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Stone river

hetmoment

De naam Death Valley is hier wel letterlijk op z'n plaats. Er is niets zichtbaar dat leeft. Een mooi gebied om over deze randen wandelingen te maken en je te verbazen. Namen als Dantes Hell zijn hier op z'n plaats. Alleen dit was in maart. Zomers niet aan te bevelen.

'214685' door hetmoment '214685' door hetmoment

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Ontbladerde beuken

hetmoment

Begin november met een wandeling op de stuwwal van de Zuid-Veluwe. Dagen met veel wind hebben de beuken ontbladerd. Het is altijd weer verbazingwekkend welke warme kleur zo'n tapijt kan hebben.

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 21 | Community toppers

Black Death. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Agadir van Ait Kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Black Death door Dreamer666
3. Topblog: Pats! door Doppie
4. Communitylid van de week: Jomo01
5. Nieuwkomer: DeReisdame

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik