herman m

'1105856' door herman m '1105856' door herman m

Namibië

Namibië

Strijdende oryxen

herman m

In het Etosha Wildpark in het noorden van Namibië gingen twee oryxen met elkaar de strijd aan. De oryx wordt ook wel gemsbok of spiesbok genoemd. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Capra gazella in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De vacht van de oryx is zandbruin met een zwarte streep laag op de flank. De kop, oren, buik en poten zijn contrasterend zwart en wit. De staart is zwart. Op hun kop hebben ze geringde hoorns. De lichaamslengte bedraagt 160 tot 240 cm en het gewicht is 100 tot 210 kg. Oryxen zijn graseters. Ze kunnen weken leven zonder water te drinken, omdat ze dit kunnen vasthouden. Ze nemen ook vocht op uit voedsel. Ze leven in kudden van maximaal 25 dieren, vooral bestaande uit vrouwtjes met jongen en een paar mannetjes. Na een draagtijd van 260 tot 300 dagen wordt er een enkel kalf geboren, dat zich de eerste tijd in de buurt van de kudde verborgen houdt en geregeld door de moeder wordt bezocht om te worden gezoogd tot een leeftijd van 6 weken (informatie ontleend aan Wikipedia).

'1105662' door herman m '1105662' door herman m

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Calotes Versicolor

herman m

Deze hagedis met de wetenschappelijke naam Calotes Versicolor trof ik aan in een weelderig begroeide tuin nabij de kust ter hoogte van de stad Trincomalee in noordoost Sri Lanka. Deze hagedis liep over een stenen muurtje. Zoals de meeste hagedissen eet deze soort voornamelijk insecten zoals sprinkhanen, kevers en vlinders. Het is een boombewoner die in struiken en op takken klimt en de prooi meestal bespringt en op de grond opeet. Vijanden van deze hagedis zijn slangen en katachtigen (informatie mede ontleend aan Wikipedia).

'1105606' door herman m '1105606' door herman m

JapanHimeji

JapanHimeji

Kasteel Himeji

herman m

Kasteel Himeji (Himeji-jō) is vanwege zijn ligging op een heuvel een blikvanger in de gelijknamige stad in de prefectuur Hyōgo. Het is een van de oudste overblijvende originele gebouwen uit de Sengoku-periode. Het kasteel heeft de status van nationaal erfgoed van Japan en wordt sinds december 1993 door de UNESCO als Werelderfgoed erkend. Het kasteel wordt soms Hakurojō of Shirasagijō ("Witte reiger-kasteel") genoemd vanwege zijn witte buitenmuren. Het kasteel is vanuit Kyoto goed bereikbaar per trein.

'1105561' door herman m '1105561' door herman m

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Isla Incahuasi in de.

herman m

Isla Incahuasi met zijn verscheidenheid aan cactussen maakt deel uit van de Salar de Uyuni, dat met een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer de op een na grootste zoutvlakte van de wereld is. Het bevindt zich in het departement Potosí, in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter in het Hoogland van Bolivia, de Andes, nabij de stad Uyuni. Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, resteerden twee meren (Poopomeer en Uru Urumeer), en twee grote zoutvlakten (Salar de Uyuni en Salar de Coipasa). Weinig plekken zijn zo surrealistisch als deze zoutvlakte, zeker wanneer er een laag water op het zout staat en de bodem in een spiegel verandert. Je waant je daardoor bijna zwevend, een sensationele en verwarrende ervaring, zeker wanneer je geen oriëntatiepunt kunt ontdekken.

'1105460' door herman m '1105460' door herman m

BahreinMuharraq

BahreinMuharraq

De dhowbouwers van...

herman m

Dhows, de traditionele Arabische vrachtschepen met een golvende romp, enorme zeilen en een lange boegspriet, worden tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt voor het parelduiken of de visserij, maar wel voor het vervoeren van passagiers. Op de scheepswerf in de vissershaven van Muharraq worden ze nog altijd gebouwd. Het ambacht gaat over van vader op zoon; er komt geen bouwtekening aan te pas.

'1105413' door herman m '1105413' door herman m

QatarDoha

QatarDoha

Museum voor...Islamit

herman m

Onlangs plaatste ik een foto van de buitenzijde van het Museum voor Islamitische Kunst in Doha, de hoofdstad van de Golfstaat Qatar. Is de buitenzijde een architectonisch hoogstandje, dit geldt ook voor het interieur. Deze foto is gemaakt in de centrale hal, van waaruit je de verschillende expositieruimten kunt bezoeken. De collectie van het museum is ook uitermate interessant. Deze collectie bestaat uit kunststukken die alle gelieerd zijn aan de islam. Je vindt verschillende soorten schilderijen, beeldhouwwerken en keramieken, afkomstig uit alle delen van de wereld. Islamitische kunst is vooral te herkennen aan de herhaling van patronen. Deze vorm van kunst wordt ook wel Arabesk genoemd. Naast de vaste collectie islamitische kunst is er ook een tentoonstelling die aandacht besteedt aan de architectuur en stijl van het museum.

'1105323' door herman m '1105323' door herman m

QatarDoha

QatarDoha

Museum voor...Islamit

herman m

Het museum voor Islamitische Kunst is gelegen nabij de haven van de stad Doha in Qatar. Het ontwerp van dit opvallende bouwwerk is afkomstig van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Zijn advies om het gebouw op een eiland te plaatsen is in vervulling gegaan. Rondom het museum voor Islamitische Kunst bevindt zich het MIA park. Het ‘Museum voor Islamitische Kunst’ (MIA) heeft een inspirerende collectie afkomstig uit de periode tussen de zevende en negentiende eeuw en bestaat uit juwelen, kleding, keramische voorwerpen, manuscripten en glas.

'1105242' door herman m '1105242' door herman m

Zuid-KoreaSeoul

Zuid-KoreaSeoul

N-Seoul Tower

herman m

Ben je in Seoul, ga dan vooral ook naar het observatorium van de N-Seoul Tower voor een 360 graden panoramisch uitzicht over de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Deze zendmast met een hoogte van 237 m is al net zo'n Koreaans icoon als het nationale gerecht kimchi en is de kroon op de berg Namsan, waar de Koreanen sporten, mediteren en romantisch doen: van dat laatste getuigen de duizenden gegraveerde slotjes aan de reling van de toren. In de toren zijn verschillende restaurants gevestigd.

'1105212' door herman m '1105212' door herman m

ItaliëCinque Terre

ItaliëCinque Terre

Cinque Terre, een...l

herman m

Aan de Ligurische kust ligt een vijftal middeleeuwse stadjes, dat vooral vanaf de zeezijde een kleurrijke aanblik geeft. Er is ook een bochtig kustpaadje, dat je langs kastelen, kerken en steile tuinen van stadje naar stadje voert. Verder zijn de meeste plaatsjes via een spoorlijn uit de 19de eeuw bereikbaar.

'1105170' door herman m '1105170' door herman m

Peru

Peru

Nazcalijnen

herman m

De Nazcalijnen op de Pampa Colorada behoren tot de grote archeologische raadsels van de wereld. Op de droge vlakte vind je rechte lijnen, geometrische figuren en tekeningen van dieren en planten, verspreid over een gebied van 500 km. Op de foto zie je de tekening van een kolibrie. Vanaf het vliegveld Maria Reiche Neuman bij Nazca kun je een rondvlucht boven het gebied maken. Deze foto is genomen tijdens zo'n rondvlucht, dat een echte aanrader is.

'1105063' door herman m '1105063' door herman m

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Swayambhunath

herman m

Een bezoek aan Kathmandu is pas compleet na een uitstapje naar het boeddhistische heiligdom Swayambhunath. De tempel ligt op een heuvel boven de stad.

'1104994' door herman m '1104994' door herman m

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Kalyan minaret

herman m

De Kalyan minaret rijst als een ingelegde kandelaar op boven de grote moskee van Arslan Khan in Buchara. Ooit was deze rijkversierde minaret het hoogste gebouw van Centraal-Azië. Dzjengis Khan was er zelfs zo van onder de indruk dat hij besloot hem te sparen. Dit was ook het eerste gebouw in Centraal-Azië waarvoor de opvallend blauwe tegels werden gebruikt, die krijgsheer Timoer Lenk door het hele rijk verspreidde. Als je in de schaduw van deze minaret staat, voel je tevens de schaduw van de geschiedenis.

'497135' door herman m '497135' door herman m

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan

Schouwspel van...geom

herman m

De Juma-moskee in ?amax? (ook wel gespeld als Shamakhi, Shamakhy) biedt aan de binnenzijde een waar schouwspel van geometrie. Het Godshuis werd in 1902 op het fundament van een moskee uit de tiende eeuw gebouwd. Ten tijde van een volksopstand in 1918 verwoestte echter een niets ontziende brand het oorspronkelijke bouwwerk en de resten bleven als ruïne staan tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Er waren inmiddels plannen om te komen tot herbouw en dat heeft pas in de jaren negentig - nadat Azerbeidzjan zich aan de Sovjet-Unie had ontworsteld - plaatsgevonden.

'497023' door herman m '497023' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Boodschappen te paard

herman m

In het eeuwenoude dorpje Lahic lijkt de tijd stil te staan. In de entourage van het ver van de gebaande wegen afgelegen dorpje met straten, voorzien van ongelijke klinkers, en met gebouwen die de tand des tijds hebben weten te doorstaan, waan je je in een periode zoals die volgens overlevering gelijkenis zou kunnen vertonen met de middeleeuwen. Diverse gebouwen zijn voorzien van de voor de Kaukasus zo karakteristieke erkers. In een stil en verlaten straatje kwamen we een man te paard tegen. Het lijkt erop, dat hij net zijn boodschappen heeft gedaan. Hij stond kort stil en keek ons zwijgend en met een blik van verbazing aan om vervolgens zijn rit voort te zetten.

'496513' door herman m '496513' door herman m

AzerbeidzjanBakoe

AzerbeidzjanBakoe

Vlammentorens

herman m

De drie Vlammentorens in Bakoe zijn gebouwd in de vorm van gestileerde vlammen, het symbool van Azerbeidzjan. In deze torens bevinden zich appartementen, een hotel en een kantorencomplex. Verlichtingsbedrijf Osram is verantwoordelijk voor de opvallende uitwendige verlichting van de torens, die een hoogte van 208 tot 235 meter bereiken. In samenwerking met de Amerikaanse verlichtingsdesigner Francis Krahe ontwikkelden technici speciale krachtige LED armaturen om de gevels van de torens te verlichten. Dankzij een geïntegreerde besturing fungeren de drie torens als gigantische LED schermen, zodat video's en animaties op de gevels van de gebouwen kunnen worden getoond. Op deze nachtopname is er sprake van een lichtbeeld van de Azerbeidzjaanse vlag.

'496383' door herman m '496383' door herman m

AzerbeidzjanBakoe

AzerbeidzjanBakoe

Bibi-Heybat moskee

herman m

Bibi-Heybat is een plaats ten zuiden van Bakoe aan de Kaspische Zee, waar voor het eerst aardolie werd aangeboord. Het olieveld van Bibi-Heybat is nu uitgeput en het grondwater is met olie vervuild. Bij Bibi-Heybat stond een sjiitische moskee uit de 13de eeuw, gebouwd door Shirvanshah Farrukhzad II Ibn Ahsitan II. Dit historisch bouwwerk werd echter op bevel van Stalin in 1936 door de bolsjewieken vernietigd. In 1998 is op dezelfde plaats een nieuwe moskee in Ottomaanse stijl gebouwd. De Bibi-Heybat moskee (Bibiheyb?t m?scidi) bevat het graf van Ukeyma Khanum, een afstammeling van Mohammed, en is vandaag de dag het spirituele centrum voor de moslims van de regio.

'496284' door herman m '496284' door herman m

AzerbeidzjanBakoe

AzerbeidzjanBakoe

Azerbeidzjaans tapijt

herman m

Een Azerbeidzjaans tapijt is een traditioneel handgemaakt textiel van diverse afmetingen. Het land kent een grote diversiteit aan tapijten. Elke regio in Azerbeidzjan onderscheidt zich met eigen kenmerkende textuur en patronen. Omdat Azerbeidzjan sinds de oudheid een ambachtelijk centrum uitmaakt dateren sommige tapijten reeds uit tweede eeuw voor Christus. De Azerbeidzjaanse tapijten kunnen in vier groepen verdeeld worden gelijk met de vier geografische zones van het land: Guba-Shirvan, Gandzja–Qazach, Karabach en Tebriz. UNESCO heeft het Azerbeidzjaanse tapijt tot meesterwerk van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid uitgeroepen. De tapijten op deze foto hingen over een muurtje nabij de Maagdentoren in het oude centrum van Bakoe.

'495659' door herman m '495659' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Vrouw in Ilisu

herman m

Niet ver van de grens met Dagestan, een deelrepubliek van de Russische federatie, ligt het dorpje Ilisu, eens de hoofdstad van een onafhankelijk kanaat. Het is een schilderachtig dorpje in een dichtbeboste en bergachtige omgeving (Kaukasus). Er is één straat die je doet herinneren aan de gloriedagen. Naast enkele traditionele huizen zie je hier de overblijfselen van kasteeltorens, een zeer goed bewaard gebleven moskee uit de 18e eeuw en een 16e eeuwse stenen brug. Deze traditionele inwoonster van Ilisu kwam aangelopen vanaf een akker aan de rand van het dorp en was bereid op de foto te gaan.

'495527' door herman m '495527' door herman m

AzerbeidzjanRivierenvlakte

AzerbeidzjanRivierenvlakte

Halfwoestijn in bloei

herman m

Tussen de steden Baku en ?amax? rijd je door een prachtig landschap, dat doet denken aan een halfwoestijn. In het voorjaar fleurt dit gebied op met een vegetatie van lage grassen en een diversiteit aan bloeiende planten, soms zo ver het oog reikt, kilometers aaneen.

'494861' door herman m '494861' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Sheki Khans

herman m

In de stad Sheki bevindt zich het paleis van de Sheki Khans. Het was de zomerresidentie van Khan Mohamed Hassan en werd gebouwd in 1797 naar een ontwerp van architect Hadji Zejnalabdin uit Shiraz. Ooit maakte het paleis deel uit van een heel complex gebouwen. Het is het mooiste voorbeeld van de traditionele Azerbeidzjaanse architectuur. De façade is gedecoreerd met scenes van de jacht en bloemmotieven, in het midden is een groot glas-in-loodraam. In het paleis zijn zes kamers die verdeeld zijn in vertrekken voor mannen en voor vrouwen. Van binnen zijn de muren met fresco's beschilderd. Het paleis staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

'494344' door herman m '494344' door herman m

AzerbeidzjanBakoe

AzerbeidzjanBakoe

Dom Sovjet

herman m

Het regeringsgebouw Dom Sovjet, gelegen aan het Plein van de Vrijheid, werd in de tijd van Stalin gebouwd in een oriëntaalse stijl. Daarbij werd gebruik gemaakt van Duitse krijgsgevangenen in de periode direct na de Tweede Wereldoorlog. Dit complex huisvest nu meerdere ministeries en andere overheidsinstellingen. Juist op dit plein, toen nog bekend onder de naam Leninplein, werd op 20 januari 1990 door militairen van de voormalige Sovjet-Unie een bloedige veldslag gevoerd tegen de bevolking die streefde naar onafhankelijkheid voor Azerbeidzjan. Velen zijn hierbij omgekomen. Hun lichamen zijn bijgezet op de Martelarenallee enkele kilometers verderop.

'494248' door herman m '494248' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Albaanse pelgrimage

herman m

In de buurt van de stad Qax kwamen we terecht in een grote stroom mensen, die op pelgrimstocht waren naar een kerkje op een vrij steile heuvel. Sommigen waren zelfs blootsvoets. Wij gingen mee naar boven en kwamen uiteindelijk terecht bij een oud Albaans kerkje, waar een grote hoeveelheid kaarsen werd aangestoken. Kaukasisch Albanië was een vroegere staat in de Kaukasus, op grondgebied van het huidige Azerbeidzjan, Georgië en Dagestan, die bestaan heeft tot de 9e eeuw. De Albaniërs (niet verwant met de Albanezen op de Balkan) waren een verzameling van 26 stammen, elk met eigen taal, die zich in de 2e of 1e eeuw v.Chr. verenigden onder de Aranshahik-dynastie. De namen van de afzonderlijke stammen zijn niet bekend. Vermoedelijk waren de meeste inheemse Kaukasiërs, waarvan alleen de Udi als etnische groep nog bestaan. De Albaniërs noemden hun land vermoedelijk Aran, in Armeense bronnen wordt het vermeld als Aghuank. In de 1e eeuw na Chr. werd de Aranshahik-dynastie vervangen door een tak van de Parthische Arsaciden (zoals ook in Armenië gebeurde) die Albanië tot het jaar 510 zou besturen. Begin 4e eeuw werd het land gekerstend vanuit Armenië door Gregorius de jongere, een nazaat van Gregorius de Verlichter. Hieruit is de Albaanse Kerk voortgekomen.

'494146' door herman m '494146' door herman m

AzerbeidzjanGobustan NP

AzerbeidzjanGobustan NP

Gaval Dash

herman m

In het Nationaal Park Gobustan, niet ver van de Kaspische Zee, bevindt zich een aantal tamboerijnstenen, in de lokale taal ook wel genoemd Gaval Dash. Indien je met stenen hierop slaat wordt een tamboerijnachtig geluid geproduceerd. De Gaval Dash zijn door de eeuwen heen gevormd als gevolg van de combinatie klimaat, olie en gas. Olie en gas zijn in ruime mate voorhanden in dit deel van Azerbeidzjan. Deze schoolkinderen vonden het leuk aan ons een demonstratie te geven, wat een kakofonie aan geluid teweeg bracht.

'493874' door herman m '493874' door herman m

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan

Diri-Baba

herman m

Dit mausoleum, gewijd aan sjeik Diri-Baba, ligt in Maraza aan de hoofdweg Bakoe naar Shamakhi. Het mausoleum bestaat uit twee verdiepingen en een bolvormige koepel en dateert uit de 15de eeuw. Rond de figuur van Diri-Baba doen vele overleveringen en mythes de ronde. Mede daardoor trekt dit monument sinds de 17de eeuw pelgrims. De constructie van het gebouw is verankerd in een klif. Via smalle trappen kun je de bovenkant van het gebouw bereiken. Het gebouw is een meesterwerk van de architectonische school Shirvan. Bovenop de klif heb je een schitterend uitzicht over de omgeving.