hbplaatjes: Reviews

Bezochte bestemmingen

Hier onder staan alle bestemmingen waar hbplaatjes foto's, tips en blogs over heeft geupload of is geweest. Alle bestemmingen met een   zijn nog niet door deze reporter gereviewed.

Geplaatste Reviews

10
Masai Mara NP (Kenia)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
hbplaatjes was hier in augustus 2014

De Mara Triangle De Masai Mara is een park van in totaal 1.700 km2 en ligt op een hoogte van 1.500 tot 2.100 meter. Het is savannelandschap en vooral beroemd om de trek van de gnoes door de Mara rivier. Het toerisme is geëxplodeerd, vooral in de tijd van de bovengenoemde migratie kan het erg druk zijn. Rond 2000 waren er ongeveer 20 lodges en dit is opgelopen naar meer dan 100. Overigens is er ook veel wild en zijn er veel accommodaties buiten het park. Een apart gebied in de Masai Mara is de Mara Triangle. Dit stuk ligt in het westen van het park. Het ligt in het park, maar wordt anders beheerd. In dit stuk zijn ook veel minder toeristen. Er zijn bijna geen lodges. Wel is er de vrij grote Serena lodge, die hoog boven de Mara rivier ligt. Het bijzondere van dit deel is dat de auto's van het pad af mogen als de big-5 of iets anders bijzonders (cheetah) wordt gezien. Dit mag in de rest van het park niet. Je kan dit deel van de Mara bereiken via de Oloololo Gate in het uiterste noord-westen van het park of via de brug over de Mara in het zuiden tegen de grens met Tanzania. In dit deel zijn minder paden dan in de rest van de Mara, maar zoals gezegd mag je voor wat bijzonders van het pad. Het zuidelijk deel van de Triangle is savanne (echt cheetahgebied), terwijl er in het noorden meer begroeiing is. In het noorden heb je een goede kans op de zeldzame zwarte neushoorn, maar ook op olifanten, leeuwen , buffels en luipaarden.

rustige(r) plek in de Mara prachtig afwisselend natuurgebied heel veel wild goede kans op complete big5 je mag van het pad af voor iets bijzonders
weinig accommodatiekeuze (Serena)
Review geplaatst op 02 november, 2016
9
Sossusvlei (Namibië)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
hbplaatjes was hier in november 2013

Voor mij het mooiste landschap is de Dode Vlei bij Sossusvlei. De naam Sossusvlei is verwarrend. Het nationale park waar Sossusvlei onderdeel van uitmaakt is het Namib Naukuft NP. De belangrijkste toegang tot het park is de gate in het plaatsje Sesriem. Deze gate ligt ongeveer 65 kilometer van de Sossusvlei. Het woord vlei betekent meer. De Sossusvlei zelf is het einde van de weg die vanaf Sesriem loopt. Vaak ook wordt dit hele gebied Sossusvlei genoemd. De eerste 60 kilometer vanaf de gate is de weg verhard. De rode duinen met scherpe schaduwen worden steeds hoger en na 45 kilometer kom je bij de bekende Dune 45. De laatste 5 kilometer is droog diep zand waar je een goede 4x4 voor nodig hebt. Je kan deze laatste kilometers ook een "4x4 taxi" nemen die aan het eind van de verharde weg te vinden zijn. Ongeveer 2 kilometer voor Sossusvlei ligt links van de weg de Dode Vlei. De foto's met de dode zwarte bomen op een witte (oude modder)grond in de rode duinen zijn algemeen bekend. Een zonsopgang meemaken vanaf de duin Big Daddy boven de Dode Vlei is een aanrader. Ondanks de droogte leven hier dieren zoals oryx en struisvogel. Als je die ziet geven ze het landschap nog wat extra's. In en bij Sesriem is volop accommodatie. Die bieden allemaal excurcies aan naar Sossusvlei voor het geval je niet zelf wilt rijden. Ik zou kiezen voor de Sossus Dune Lodge. Die ligt in het park en je hebt minder last van de gate tijden. Je mag dan eerder en latee op pad.

prachtig landschap mooie zonsopkomst goede accommodatie fotogeniek prachtige uitzichten vanaf een hoog duin
het kan druk zijn het kan heet zjn
Review geplaatst op 25 oktober, 2016
10
Tadoba NP (India)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
hbplaatjes was hier in maart 2014

Tadoba NP is een wat minder bekend wildpark in India. Het ligt ten zuiden van de bekendere parken Bandhavgarh, Kanha en Pench ten oosten van Nagpur. In dit park waren in 2014 nog geen zones en mocht je door het hele park rijden. Het voordeel is dat er als er iets gezien wordt je er naar toe kunt. Het nadeel is dat het dan erg druk kan zijn. In dit park hebben we de beste verhouding game drive met tijger gehad. Het landschap is ook wat meer open/ de begroeiing is wat minder dicht dan in de eerder genoemde parken. Accommodaties zijn er voldoende, maar de keus is wel wat minder met name in het duurdere segment. Hierbij wordt opgemerkt dat het park volop in ontwikkeling is en het aantal accommodaties groeit. Waarschijnlijk zal dit samen gaan met regulering, want het is echt een aanrader door de goede tijgerkans. Wij waren er eind maart en de temperaturen liepen op naar de 40 graden. In de maanden daarna is de tijgerkans nog groter, maar wordt het nog heter. Iets om rekening mee te houden bij je accommodatiekeuze, want airco is niet overal aanwezig.

mooi park voldoende accommodatie goede tijger kans veel vogels goede luipaard kans bereikbaar via Nagpur (vliegveld)
het kan heel heet zijn het ligt een beetje uit de normale route
Review geplaatst op 25 oktober, 2016
10
Serengeti (Tanzania)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
hbplaatjes was hier in mei 2013

De naam Serengeti is een verbastering van het woord "siringet" uit de Masaitaal en betekent eindeloze vlaktes. Het Serengeti NP is ongeveer 13.000 km2 groot. Het vormt één ecosysteem met een aantal andere parken en loopt van de NGorongoro krater in het zuiden en het noordelijke deel is de Masai Mara in Kenia. De hoeveelheid wild in dit gebied is overweldigend. Vooral de graseters als gnoe, zebra en diverse antilope soorten zijn er in grote hoeveelheden. Zoveel prooidieren zorgt natuurlijk ook weer voor veel roofdieren. Veel van de graseters doen mee aan de grote trek of ook wel de migratie genoemd. Deze dieren zoeken steeds het verse gras en trekken rond in het hele gebied. Ze lopen als het ware een rondje met de enorme hoveelheid gnoes als hoofdbestanddeel. De jonge gnoes worden in februari in het zuidelijk deel (Ndutu area) van het ecosysteem geboren. Kort daarop begint de regentijd en is er veel gras. Tegen het einde van de regentijd, ongeveer begin mei, trekken ze het Serengeti NP in. Via het westen van het park gaan ze in juli de Masai Mara in. Dit verlaten ze weer in oktober via het oosten van het Serengeti NP om rond de jaarwisseling weer in het zuiden aan te komen. Wanneer je wat, waar kan zien hangt af van de grote trek. Het weer bepaalt het exacte verloop van de trek en dit is tegenwoordig steeds onvoorspelbaarder. Wij vonden begin mei een mooie tijd in het Serengeti NP. Rustiger, goedkoper, mooie luchten, enorme kuddes, maar nog wel regentijd.

prachtig park met enorme vlaktes heel veel dieren heel veel roofdieren de migratie goede lodges rustig in regentijd
dure permits kamperen of dure lodge, geen tussenweg sommige perioden erg druk en duur
Review geplaatst op 20 oktober, 2016
9
Bandhavgarh NP (India)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
hbplaatjes was hier in februari 2014

Bandhavgarh NP wordt gezien als één van de beste mogelijkheden om een tijger te zien. Het park is opgedeeld in 3 zones en je permit bepaalt in welke zone je game drive is. De meest gebruikte auto's voor een game drive zijn Suzuki Jimny's met 2 kleine achterbankjes. Naast je chauffeur gaat er een parkwachter mee (verplicht) en als het lukt stoppen ze 6 toeristen achterin. Het is dan ook aan te bevelen om een privé auto van te voren te regelen, anders zit je heel krap. Game drive in India is anders dan in Afrika. De soortenrijkdom is veel minder. Dus meer geduld is vereist en het zien van een tijger is niet zeker. Als je er wel één ziet is de beloning enorm. Wat een geweldig mooie en grote beesten zijn dit. Echt het toproofdier. De kans op het zien van een tijger hangt ook af van het jaargetijde. Grofweg begint het seizoen in oktober/ november en stopt het in mei/ juni. Tussendoor is het regentijd. Hoe later je gaat hoe meer kans, maar ook hoe warmer. En warm is echt warm. Dat kan tegen de 50 graden zijn. Het is dan ook zaak om goed te kijken wat je wilt en wat je kan verdragen. Februari wordt gezien als een goed compromis tussen kans en warmte. Accommodatie is er volop en in alle prijsklassen. Meestal wordt er een overnachting met alles er op en er aan aangeboden. Alles wil zeggen 3 maaltijden en 2 game drives. Regel wel je permit op tijd, want er zijn meer bedden dan permits in de omgeving van het park.

goede kans op tijger goede acoommodatie veel keus in accommodatie mooi park
je zit vast in een zone je hebt een permit nodig bij een sighting kan het druk zijn
Review geplaatst op 19 oktober, 2016
5
Aksum (Ethiopië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
hbplaatjes was hier in december 2010

Aksum ligt in het uiterste noorden van Ethiopië. Het ligt vlak bij de grens met Eritrea. We zijn er vanuit de Simien Mountains (mert de gelada bavianen) naar toe gereden en 2 nachten gebleven. Daarna was het anderhalve dag rijden naar (de rotskerken van) Lalibela. Je reist door een prachtig landschap en komt bijna geen toerist tegen. Een bezoek aan Aksum is aan te raden als je veel van historie en oudheid wilt weten. In de oudheid was Aksum het middelpunt van een koninkrijk. Net zoiets als de oude Grieken of de oude Romeinen. Ook invloeden uit het oude Egypte zijn er te vinden. Zo is er een veld vol met grote obelisken. Wetenschappers denken dat e ook nog heel veel onder de grond te vinden. Het koninkrijk begon rond de 4e eeuw voor Christus, bereikte zijn hoogtepunt in de 1e eeuw na Christus en verdween in de 9e eeuw na Christus. Volgens de verhalen zou de koningin van Sheba in Aksum gewoond hebben. In Aksum staat ook "De kathedraal van onze heilge Maria van Zion" uit de 4e eeuw (alleen voor mannen toegankelijk). In de jaren 50 heeft Haile Selassie er een grote nieuwe kathedraal bij laten bouwen. Hier mogen ook vrouwen in. Er achter in een kapel zou de "Ark van het Verbond" bewaard worden zegt men. Niemand kan hem echter zien, want het is voor niemand toegankelijk. Al deze verhalen over de oudheid vond ik niet zo bijzonder. Wel de mensen bij de kathedraal, want daar komen veel pelgrims op af. Toch zou ik de volgende keer Aksum overslaan. Het ligt te ver uit de route.

bijna geen toeristen pelgrims mooi landschap van en naar Aksum vooral geschikt voor histirieliefhebbers
te veel historie te ver uit de route naar Lalibela heb je geen goede accommodatie
Review geplaatst op 17 oktober, 2016
10
Simien NP (Ethiopië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
hbplaatjes was hier in december 2010

Het Simien gebergte ligt in het noord-westen van Ethiopië. Het is het hoogste gebert van het land met een top (Ras Dashen) van 4.550 meter. Het is een prachtig gebied en terecht een Nationaal Park. Naast het prachtige landschap zijn de geladabavianen de topattractie. Het park is te bezoeken vanuit het plaatsje Debark. Dit ligt aan de snelweg (nr.30) van Gondar naar Aksum. In het park zijn voor zover ik weet 2 duurdere lodges. De Semien Lodge en de (nieuwe) Limalimo. In Debark waren/ zijn alleen zeer basic hotels. Wij sliepen in Debark in het Simien Prk hotel ($ 7,35 voor een kamer per nacht, maar ik zou de volgende ker toch voor een lodge kiezen. In het park kan je meerdaagse trekkings maken, maar de gelada's zijn ook als dagexcursie goed te zien. De gelada komt alleen in Ethiopië voor boven de 1.800 meter, maar de grootste populatie is in het Simien gebergte. Je hebt een permit en een gids/ bewaker nodig om ze te bezoeken. Wij reden met de auto naar ongeveer 3.000 meter hoogte om van daar uit verder te lopen. Na ongeveer een half uur zagen we de eersten. Uiteindelijk hebben we uren rondgelopen in een groep van ongeveer 200 bavianen. Ze kwamen tot ongeveer 2 meter afstand, terwijl ze babbelend gras aten. Ze zijn op geen enkele wijze agressief naar ons geweest. Zoals gezegd is ook het landschap spectaculair. Het heeft hele bijzondere rotspartijen (pinnacles) en diepe dalen. Naast de gelada komen ook de endemische Ethiopische wolf en Waliba ibex voor.

mooi landschap weinig toeristen prachtige gelada's echt tussen de dieren ver weg gevoel fotografisch bijzonder
slechte of dure accommodatie hoogte
Review geplaatst op 11 oktober, 2016
8
Mursi stam (Ethiopië)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
hbplaatjes was hier in december 2010

De Mursi stam is één van de primitieve stammen in de Omovallei. Het wordt gezien als de meest agressieve stam. Ze wonen in het Mago NP een eindje van de meeste andere stammen vandaan. Agressie in deze regio gaat bijna altijd over (water voor) het vee. Bij conflicten vallen soms doden, want de stammen beschikken over (machine)geweren. Die geweren komen meestal uit Zuid-Soedan. Wij vonden de Mursi samen met de Hamar de meest fascinerende stam. Wellicht ook doordat ze bekend staan om hun agressie, maar zeker ook door hun lipschotels en liefde voor alles (noem het sieraden) wat van ijzer is. Voor een bezoek aan de Mursi is het stadje Jinka een goede uitvalsbasis. Na ongeveer 2 a 3 uur rijden (met en goede 4x4) kom je bij de eerste dorpjes. De dorpjes bestaan uit enkele zeer kleine hutjes en alles ziet er zeer primitief uit. Wat de Mursi wel goed geleerd hebben is het tellen van de klikken van het fototoestel. Naast een bedrag aan de dorpsoudste betaal je ook per persoon op een foto. Indien de Mursi denken dat je stiekemfoto's neemt of niet wilt betalen schijnen ze vervelend te kunnen worden. Wij hebben 4 dorpjes bezocht en overal was het eigenlijk leuk. Geen sprake van agrssie. Misschien hielp het dat we samen waren en ik fotografeerde en mijn vrouw gelijk betaalde. Zo kon er nooit verwarring ontstaan. Hoewel de Mursi inmiddels vaak bezocht zijn en je foto's dus niet uniek zijn zou ik de stam zeker (weer) bezoeken. Ik kijk er nog steeds met plezier op terug.

mooie mensen voor (geposeerde) portretten blik op een nog steeds primitief leven uniek met hun lipschotels hier ben je echt ver van de beschaving ze wonen in een mooie wilde omgeving
spontane foto's kunnen bijna niet ze zijn (te) erg gericht op op de foto gaan je kan niet met ze praten (alleen via gids)
Review geplaatst op 11 oktober, 2016
9
Samburu National Reserve (Kenia)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
hbplaatjes was hier in september 2014

Ten noord oosten van Mount Kenya liggen 3 nationale parken dicht bij elkaar. Het zijn Samburu (165 km2), Buffalo Springs (130 km2)en Shaba (240 km2). Het is ongeveer 7 uur rijden (350 km) vanaf Nairobi en vanaf Nakuru en Naivasha heb je nog iets meer tijd nodig. Het ligt een beetje uit de route, maar is zeker de moeite waard. Samburu ligt boven Buffalo Springs slechts gescheiden door de rivier Ewaso Ngiro. Shaba ligt enkele kilometers naar het oosten. Tegenwoordig moet je (in principe!) voor elk park apart entree betalen. Hetgeen Samburo bijzonder maakt is het landschap. Het is hier halfwoestijn, maar door de rivier is er toch voldoende water. Het park is een afwisseling van savannes en bergachtig terrein. Je hebt een goede kans om hier leeuwen en ook luipaarden te zien. De olifanten zijn hier heel goed te spotten en van dichtbij te zien. Elke dag zijn ze bij de rivier te vinden en je kan er uren naar kijken. Ook andere Afrikaanse dieren komen hier uiteraard voor, maar er zijn toch enkele bijzondere (onder)soorten, die je niet zo vaak ziet. Genoemd kunnen worden: grevy zebra, netgiraf, gerenoek en de Somalische struisvogel. Opvallend is ook het grote aantal (roof)vogels in het park. De parken hebben alle 3 verschillende accommodatiemogelijkheden. Er zijn (erg basic) campings en lodges. De lodges zijn er in verschillende prijsklassen van comfortabel tot zeer luxe. Naast gewone (stenen) lodges heb je ook tented lodges (grote Meru tenten met eigen sanitair).

mooi park, apart landschap zeer goede kans op grote katten vrij rustig bijzondere diersoorten goede en keuze in accommodaties
uit de route het kan vrij warm en droog zijn
Review geplaatst op 07 oktober, 2016
10
Kaokoland (Namibië)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
hbplaatjes was hier in november 2014

In het zuidelijk deel van Kaokaveld tussen Sesriem en Purros heb je een zeer ruig en desolaat gebied waar woestijnolifanten leven.Hoewel wij met een goede 4x4 zelf het gebied in gegaan is dit niet zo verstandig. Je kunt hier zeer gemakkelijk verdwalen.De droge rivierbeddingen splitse zich vaak en je hebt weinig oriëntatiepunten. Beter is het om een excursie te boeken. De Khowarib Lodge waar wij verbleven biedt dit soort tochten aan, maar er zijn er meer. Wij hebben ongeveer 10 uur in dit gebied doorgebracht en zijn toevallig 1 auto tegengekomen van onderzoekers. Zij vertelden ons dat er in het gebied ook regelmatig woestijnleeuwen gezien worden. Helaas hebben wij die niet gezien, maar wel vogels, giraffen, oryx, springbokken en uiteindelijk ook 10 verschillende woestijnolifanten. Wat vooral bijgebleven is van deze dag was de verlatenheid, de stilte, de desolaatheid en de spanning van het al dan niet vinden van de woestijnolifanten. Ook de weg terug vinden was een avontuur. Na een paar keer fout rijden lukte dat gelukkig wel. Kortom: een dag om nooit te vergeten. Wil je toch zelf rijden zorg dan dat je 's avonds terug verwacht wordt, neem heel veel water en eten mee, zorg voor een heel goede 4x4 en laat je goed informeren over de route.

desolaatheid de bijzondere woestijnolifanten avontuurlijk prachtige landschappen alleen op de wereld gevoel
zelf rijden is gevaarlijk geen garantie op woestijnolifanten
Review geplaatst op 05 oktober, 2016
10
Masai Mara NP (Kenia)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
hbplaatjes was hier in september 2014

Van alle safarigebieden die ik bezocht heb staat de Masai Mara op nummer 1. In dit park vind je de grootste wilddichtheid en (mede daardoor) de meeste grote roofdieren. Vooral voor leeuwen en cheetah's is dit een perfect gebied. Ook alle andere bekende Afrikaanse dieren komen voor. Naast leeuwen zijn de andere vertegenwoordigers van de big 5 (luipaard, buffel, olifant en de bijzondere zwarte neushoorn) aanwezig. In de periode juli t/m oktober vindt het grootste wildspektakel van Afrika plaats in de Masai Mara. Iedereen kent wel de beelden van de gnoes en zebra's die de rivier de Mara oversteken, terwijl krokodillen en leeuwen op de loer liggen. Dit wordt kortweg "de trek" of de migratie van de gnoes genoemd. Overigens trekken er naast de gnoes, honderdduizenden zebra's en honderdduizenden antilopen ook mee op zoek naar vers gras. Volgens sommigen gaat het in totaal om 2,5 miljoen dieren extra in die periode. Overigens zijn vele dieren ook buiten het park te vinden, want bij de Masai Mara zijn geen hekken. Helaas ben je tegenwoordig zeker niet meer alleen in dit mooie park van 1.500 km2. Toch gebeurde het regelmatig dat we alleen bij een leeuw met welpen, bij zwarte neushoorns en bij olifanten stonden. Het savannelandschap is weids en glooiend en echt overal lopen dieren. Ook buiten de trek om is er heel veel te zien, omdat veel dieren territoriaal zijn. Safari in Kenia is niet goedkoop. Kijk goed wat je wilt en hoe dat je dit kunt boeken. Er zijn heel veel mogelijkheden.

beste wildlifeplek van Afrika veel grote katten en de big 5 de trek van de gnoes echt weg van de bewoonde wereld heerlijk klimaat goede erveren gidsen, die weten wat ze doen
sommige perioden zijn erg druk duur
Review geplaatst op 11 september, 2016