hbplaatjes

'228476' door hbplaatjes '228476' door hbplaatjes

BotswanaZoutpannen

Olifanten stofbad

hbplaatjes

Deze foto heb ik gemaakt in de Nxai pan bij zonsondergang. De mannetjes olifanten dronken eerst uitgebreid uit één van de laatste waterplaatsen en namen daarna zeer op het gemak een stofbad.

'228482' door hbplaatjes '228482' door hbplaatjes

BotswanaChobe NP

Scherpe blik

hbplaatjes

Deze foto is in het Savuti gedeelte van Chobe NP gemaakt. De, nog jonge, martial eagle zat rustig uit te kijken over het droge Savati Channel.

'228488' door hbplaatjes '228488' door hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

Avondzonnetje

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het westelijk deel (daar waar je van het pad af mag) van de Masai Mara. We stonden tegen de avond bij deze moeder cheetah. Ze had ook nog 2 bijna volwassen jongen bij zich. Overigens werd deze cheetah gevolgd door het televisieprogramma "Big Cat Diary".

'228492' door hbplaatjes '228492' door hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

Puntlip

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het oostelijk deel van de Masai Mara. Midden op de dag kwamen we deze zwarte neushoorn tegen, die van het ene naar het andere bosachtige deel aan het oversteken was. Mazzel.

'228732' door hbplaatjes '228732' door hbplaatjes

BotswanaKalahari

Lopend buffet

hbplaatjes

Deze foto is genomen aan de rand van het Kalahari NP bij de lodge Grasslands lodge. Op deze lodge wonen en werken bosjesmannen. Ze leven nog grotendeels traditioneel. Het is mogelijk om met ze te wandelen, waarbij ze van alles vertellen over en laten zien van struiken, wortels enz. Deze foto is genomen tijdens een wandeling.

'228736' door hbplaatjes '228736' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Klipspringer

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het zuidelijk deel van het Krugerpark tussen Skukuze en Berg en Dal. Hoewel ze in een groot deel van Afrika voorkomen heb ik ze nog niet vaak gezien en meestal niet erg dichtbij. Dit mannetje liet zich gewillig fotograferen.

'228967' door hbplaatjes '228967' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Geeuwleeuw

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het zuiden van het Krugerpark op de weg naar Berg en Dal. Dit mannetje lag, midden op de dag, vlak langs de weg voor zich uit te kijken en te geeuwen. Daarna heeft hij lang liggen roepen met een laag, imposant gegrom.

'228972' door hbplaatjes '228972' door hbplaatjes

EgypteEgypte Woestijn en oases

Witte woestijn

hbplaatjes

De witte woestijn ligt bij de Farafra-oase. In dit stuk van de woestijn zie je veel geërodeerde witte rotsformaties. Deze rotsen hebben allerlei bijzondere vormen aangenomen, zoals deze. Deze foto is genomen toen de zon al fors begon te zakken.

'229140' door hbplaatjes '229140' door hbplaatjes

BotswanaKalahari

Bosjesmannetje

hbplaatjes

Op de Grasslands Lodge, grenzend aan de westkant van het Kalahari NP, kan je wandelen met bosjesmannen. Ook deze jongeman liep met ons mee. Hij was erg rustig en wat afstandelijk naar die twee vreemde toeristen. De bosjesmannen werken en wonen op deze lodge en leven (nog) redelijk traditioneel.

'229300' door hbplaatjes '229300' door hbplaatjes

UgandaQueen Elizabeth NP

Boomleeuw

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het zuidelijke (Ishasha) deel van het Queen Elizabeth NP. Dit deel ligt tegen Congo aan. Een bijzonderheid van dit gebied is dat de leeuwen soms in bomen liggen. Wij hadden het geluk 3 leeuwen te zien in een oude vijgenboom.

'229415' door hbplaatjes '229415' door hbplaatjes

BotswanaChobe NP

Bij moeders

hbplaatjes

Deze foto is genomen bij de Chobe rivier. Het was tegen de avond en de olifanten waren op weg naar de rivier. We stonden stil op het pad en de olifanten staken voor ons over. Deze moeder met jong stopte vlak bij de auto. Het jong zocht beschutting bij de moederolifant.

'229905' door hbplaatjes '229905' door hbplaatjes

BotswanaZoutpannen

Olifantensilhouet

hbplaatjes

Deze foto is genomen bij de Nxai Pan. Tegen het vallen van de avond kwamen de olifantenmannetjes één voor één naar de waterplaats. Er heerste een soort serene rust, zoals ze daar bij elkaar stonden, bij het ondergaan van de zon.

'229908' door hbplaatjes '229908' door hbplaatjes

EgypteLuxor

Pootje geven

hbplaatjes

Op de markt van Luxor is het een drukte van belang en er is werkelijk van alles te koop. Vooral de verse levensmiddelenverkoop gaat er heel anders aan toe dan wij gewend zijn. Geen koeling, wel veel vliegen en een kat (hier niet te zien) onder de haktafel die de restjes opat.

'229961' door hbplaatjes '229961' door hbplaatjes

BotswanaChobe NP

Rood

hbplaatjes

Zonsondergang aan de Chobe rivier. Een gebied waar we vooral heel veel olifanten hebben gezien. Als je goed kijkt zie je nog een giraffe aan de oever staan.

'230091' door hbplaatjes '230091' door hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

Agama

hbplaatjes

Deze hagedissensoort wordt ongeveer 35 cm. Grappig aan deze beestjes is dat ze, als ze stil zitten, met hun kop gaan knikken. De foto is genomen vlak bij de brug over de Mara rivier in het Masai Mara NP.

'230319' door hbplaatjes '230319' door hbplaatjes

TanzaniaMikumi NP

Dichtbij

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Mikumi NP. Dit park ligt in Zuid-Tanzania tussen Selous en Ruaha. Wij stonden met de 4x4 boven op een bruggetje/ duiker waar deze jonge leeuw onderdoor wilde lopen. Hij hield ons scherp in de gaten.

'230331' door hbplaatjes '230331' door hbplaatjes

BotswanaKalahari

Ingepakt

hbplaatjes

Wij werden ingepakt door dit kleine bosjesmannenkindje. De foto is gemaakt op een wandeling met de bosjesmannen aan de rand van het Kalahari NP. De kleine heeft geen kik gegeven en kijk ons steeds licht verwonderd aan.

'230668' door hbplaatjes '230668' door hbplaatjes

BotswanaChobe NP

Bijeneter

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het Savuti deel van het Chobe NP. We reden door het Savati kanaal en deze bijeneter zat op een tak die heen en weer bewoog in de wind. En geluk, hoewel we vrij dichtbij stopten, hij bleef zitten.

'230707' door hbplaatjes '230707' door hbplaatjes

NederlandNoord Brabant

Bidden

hbplaatjes

In de late avondzon stond deze torenvalk te bidden boven het polderlandschap. Het avondlicht geeft deze toch iet wat gewone vogel volgens mij een heel aparte kleur. De kleur is niet bijgewerkt.

'230798' door hbplaatjes '230798' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Buffel

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het Sabi Sand dat grenst (zonder hekken) aan het Kruger NP. Opvallend was dat de buffels nauwelijks reageerden op de auto. Meestal rennen ze eerst een stukje weg en draaien zich dan om en komen daarna soms weer dichterbij.

'230934' door hbplaatjes '230934' door hbplaatjes

UgandaMurchison Falls NP

Karmijnrood

hbplaatjes

Deze karmijnrode bijeneter vloog tegen de wind in en bleef een beetje hangen achter de auto. Hierdoor kon ik deze foto maken. Van de karmijnrode bijeneter zijn er 2 soorten. De noordelijke en de zuidelijke. De noordelijke komt voor rond de evenaar . De zuidelijke komt voornamelijk voor in Zambia, Malawi, Botswana en Zimbabwe. Het verschil is dat de noordelijke karmijnrode bijeneter een blauw-groene keel heeft en de zuidelijke een rode. De zuidelijke hebben wij een keer heel goed gezien bij de Kwando rivier in de Caprivistrip bij Mudumu NP.

'231216' door hbplaatjes '231216' door hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

Masai vrouw

hbplaatjes

Deze foto is gemaakt bij de ingang van het Masai Mara NP. De masai vrouwen stonden daar om allerlei souveniers, zoals sieraden, speren, houtsnijwerk, enz. te verkopen.

'231253' door hbplaatjes '231253' door hbplaatjes

KeniaRift Vallei

Waterpret

hbplaatjes

Deze foto is in het Lake Nakuru National Park genomen. In dit park zit, naast de grote hoeveelheid flamingo's, ook een hele grote kolonie pelikanen.

'231399' door hbplaatjes '231399' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Luipaard

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het Sabi Sand. Je gaat hier op gamedrive met open wagens van een lodge, die in dit privé park ligt. Voordeel is dat je eigenlijk altijd maar met 1 auto bij de dieren staat en dat ze van de paden af mogen. Het Sabi Sand is zonder hekken verbonden met het Krugerpark. Dit nog jonge vrouwtjesluipaard (ong. 2 jaar) lag 's morgens heerlijk in de zon en liet zich geduldig fotograferen op een paar meter afstand.