hbplaatjes

'1097092' door hbplaatjes '1097092' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Luipaard loodrecht ui

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Sabi Sands GR. Dit privé park is aan de oostzijde geheel open naar het Krugerpark. Het verschil is dat je hier niet zelf mag rijden, maar je gids mag hier wel van de paden af. De gidsen regelen onderling dat je nooit met meer dan 3 auto's ergens staat. De auto's zijn pen en deel je (meestal) met andere gasten van je lodge. Dit luipaardvrouwtje was een hoge boom in gevlucht. Ze had het aan de stok met een ander vrouwtje over het territorium. Ook liepen er enkele hyena's rond en die zijn sterker dan een luipaard. Onze gids had het idee dat ze de boom uit wilde. Dus gingen we wachten en hopen dat dat inderdaad gebeurde en dat het op de voor ons juiste plek gebeurde. Het plan klopte. Onvoorstelbaar hoe snel ze uit de boom kwam. Ze ging met hoge snelheid loodrecht naar beneden.

'1096989' door hbplaatjes '1096989' door hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Olifanten kudde steek

hbplaatjes

Het noord-westelijk deel van de Masai Mara NP is meer begroeid dan de rest van het park dat voornamelijk uit savannes bestaat. Ook zijn er enkele moerasgebieden aan beide kanten van Dit deel wordt ook wel de triangle genoemd. de Mara rivier. In dit gebied kom je vanwege de weelderige begroeiing veel olifanten tegen. Deze foto is genomen aan de westkant van de Mara Rivier. Een kudde olifanten steekt een moerasgebiedje op weg naar de westelijke hellingen om daar de nacht door te brengen.

'1096511' door hbplaatjes '1096511' door hbplaatjes

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Wilde honden puppies.

hbplaatjes

Safari in Mana Pools National Park in het uiterste noorden van Zimbabwe is anders dan anders. De auto mag niet van het pad, maar je mag wel zelf uitstappen en aan de wandel gaan. Hierdoor was het mogelijk om al voor zonsopkomst heel dichtbij wilde honden pups op de grond te zitten/ liggen. De oudere wilde honden lagen ongeveer 10 meter verder op. We hadden bewust gekozen voor een positie tegen het licht van de opkomende zon in. Hierdoor zou de achtergrond rood kleuren en het licht door hun haren schijnen. De pups werden rond zonsopkomst wakker waardoor het plan werkte.

'1096411' door hbplaatjes '1096411' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Lust of liefde?

hbplaatjes

Voor het eerst konden we een luipaardenparing van dichtbij meemaken. Het was in Sabi Sands, dat een tientallen kilometers lange open verbinding heeft met het Krugerpark. We hebben ze verschillende keren gezien, want ze bleven enkele dagen bij elkaar om daarna weer solistisch te leven. Ook leeuwen blijven tijdens het paren enkele dagen achter elkaar bezig. Bij luipaarden gaat het nog heftiger en nog korter op elkaar. Het lastige bij luipaarden is dat ze vaak in bebost gebied zitten. Daarnaast "zitten" ze dan ook net altijd de verkeerde kant op, hebben ze hun ogen dicht enz. Gelukkig kon ik deze toen de zon net op kwam en ze weer aan de gang waren maken in het redelijk open veld en in mooi licht.

'1094774' door hbplaatjes '1094774' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Luipaard in de...spot

hbplaatjes

Het zien van een luipaard blijft bijzonder. In Sabi Sands dat een open verbinding heeft met het Krugerpark zijn je kansen wellicht het best. De luipaard dichtheid is groot, de dieren zijn gewend aan toeristen en de auto's van de lodges mogen van de paden af. Bijkomend voordeel is dat je nooit met meer dan 3 auto's op een sighting bent en dus altijd eerste rang staat. In Sabi Sands mag je, in tegenstelling tot het Krugerpark, niet zelf rondrijden. Je gaat met andere gasten van de lodge. Hoewel het overdag was, was het licht niet geweldig toen we dit vrouwtje zagen. Daarom werd toch de spotlight op haar gericht. Hierdoor kwam ze veel beter tot haar recht op de foto.

'1093903' door hbplaatjes '1093903' door hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Nieuwsgierige welp in

hbplaatjes

De Masai Mara heeft veel leeuwen. Door de trek van de gnoes en het vele andere wild is er veel te eten. De territoria van de leeuwen zijn dan ook zeer klein. Volgens sommigen nergens zo klein als in de Masai Mara. De kans om een leeuw te zien is dus erg groot, zeker omdat je soms ver kunt kijken over de savanne. In het noordwesten van het park zagen we een moeder met 3 jongen. Zo waren nog zo klein dat ze niet met de rest van de familie meetrokken. We stonden als enige auto bij deze leeuwen en zowel moeder als de jongen waren zeer ontspannen. Deze kleine was de dapperste en erg nieuwgierig naar de auto. Behoedzaam kwam ze dicht bij en keek recht in mijn lens.

'1093232' door hbplaatjes '1093232' door hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Schuilen bij moeder

hbplaatjes

Eind februari staat bekend als een droge periode in de Masai Mara in Kenia. Hoewel er in de Mara altijd wel ergens een buitje valt heeft het dit jaar meer geregend dan normaal. Ook wij hielden het niet droog. Aan het eins van de middag trok het af en toe snel dicht en ontstond er een heftige bui. Dat gebeurde ook toen we bij een paar leeuwinnen met jongen stonden. Hier vallen de eerste grote druppels en de jonkies zoeken beschutting bij moeder.

'1092818' door hbplaatjes '1092818' door hbplaatjes

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Struisvogel bij...zon

hbplaatjes

Het was natter in de Masai Mara in Kenia dan gebruikelijk in februari. Hierdoor was op sommige plaatsen het gras hoger dan verwacht, maar gelukkig niet overal. De meeste dieren hadden zich verzameld op de gedeelten met kort gras. Dus dat was makkelijker spotten. Voordeel van de regen was ook dat er een paar keer mist over de vlaktes hing bij zonsopkomst. Dit gaf een prachtig oranje lichteffect rond zonsopkomst. Gelukkig werkte de struisvogel ook mee om te poseren op de voorgrond.

'1091290' door hbplaatjes '1091290' door hbplaatjes

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Oude Dame in de...str

hbplaatjes

Varanasi is de mooiste stad van India voor mij. De ghats en de straatjes van de oude stad zijn geweldig om te bezoeken. Voor de Indiërs is deze stad heilig en daarom zijn er veel pelgrims en sadhoe's. Wij waren er half april en de temperatuur liep op boven de 40 graden. Wellicht daardoor was het rustiger. Wel jammer want de hectiek van Varanasi heeft zijn charme. Wellicht door de warmte waren de mensen ook minder op straat in de steegjes. Toch was het ook nu weer genieten. Deze dame liet me rustig mijn gang gaan bij het fotograferen. Een knikje over en weer volstond.

'1091120' door hbplaatjes '1091120' door hbplaatjes

Zimbabwe

Zimbabwe

Olifanten in de...Zam

hbplaatjes

Deze drie mannetjes olifanten zijn de rivier de Zambezi een stukje overgestoken naar een eilandje. Ze komen net uit Mana Pools National Park gelopen, maar daar is weinig gemakkelijk voedsel meer. De Zambezi rivier is hier heel breed en achter het eilandje met bomen en bvers gras loopt het diepe deel van de rivier. De Zambezi is de grens tussen Zimbabwe en Zambia. De bergen aan de overkant liggen dan ook in Zambia.

'1090836' door hbplaatjes '1090836' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Luipaard in donker in

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Sabi Sands GR. Dit privé park maakt onderdeel uit van de Greater Kruger Region en heeft een open verbinding met het Krugerpark. In dit Sabi Sands mag je bij de big five van de paden af en na zonsondergang gaat de game drive nog een tijdje door met behulp van spotlights. Nachtdieren en katachtigen hebben daar geen last van. Op ander wild wordt niet geschenen met de spotlights. Hierdoor konden we op een gegeven moment onder een boom staan met een mannetjes luipaard. De afstand was een meter of 10. Hij was net wakker en staat hier op het punt om uit de boom te komen. Het is nog net niet pikkedonker en daardoor ontstaat de blauwe achtergrond.

'1090713' door hbplaatjes '1090713' door hbplaatjes

Zimbabwe

Zimbabwe

Big five eating big..

hbplaatjes

Mana Pools ligt in het uiterste noorden van Zimbabwe, gescheiden van Zambia door de Zambezie rivier. Dit openbare park heeft andere regels dan de meeste openbare parken. Ook hier mogen de auto's niet van de paden af, maar zelf mag je wel uit de auto en rondlopen. Het is bijzonder om uit de auto te zijn bij olifanten, wilde honden en leeuwen. Dat geeft toch een andere gevoel. Opwindend, maar je voelt j ook wel kwetsbaarder. Twee dominante mannetjes leeuwen hadden 's nachts een babyolifantje neergehaald. Toen we er 's morgens vroeg aankwamen gingen we dus de auto uit om (op gepaste afstand) te zien wat er zou gaaan gebeuren. De leeuwen hadden zich al volgevreten. Deze leeuw wilde echter zijn prooi nog niet opgeven en verjoeg eerst de gieren om er toch nog wat happen bij te proppen. Het werd echter warmer en hier wordt het olifantje naar de schaduw getrokken.

'1090494' door hbplaatjes '1090494' door hbplaatjes

Zimbabwe

Zimbabwe

Hippo bij...zonsonder

hbplaatjes

Mana pools in het uiterste noorden van Zimbabwe is een apart park. Je rijdt met de auto over de paden, maar als je wat ziet stap je uit en loop je er naar toe. De auto mag niet van de paden af, maar zelf mag je helemaal vrij rondlopen. Een heel aparte ervaring. Aan het einde van de middag waren we gestopt en naar Longpool toegelopen. Daar zijn we aan de rand van de poel gaan zitten bij de nijlpaarden in afwachting van de ondergaande zon. Dit is de dominante bul die ons in de gaten hield. van Omdat we tegen de zon in waren gaan zitten kregen we dit effect.

'1090330' door hbplaatjes '1090330' door hbplaatjes

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Een Havik in het Noor

hbplaatjes

Het was koud in het bos in Noord Brabant. Er lag sneeuw en dat zorgde voor een mooie achtergrond en het licht was af en toe prachtig tussen de bomen door. Gelukkig werden we redelijk bezig gehouden door diverse roofvogels en vergat je regelmatig de kou. Deze havik ging laten zien hoe mooi hij is. met zijn vleugels en zijn staart laat hij zien dat anderen niet welkom zijn. Het lijkt wel een mantel en zo wordt dit gedrag ook genoemd "mantelen".

'1090093' door hbplaatjes '1090093' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Luipaard met enorme..

hbplaatjes

Het Sabi Sands GR is onderdeel van de Greater Kruger Region. Het ligt aan de westkant van het Kruger en er is geen hek tussen deze 2 parken. Sabi Sands is een privé park en je mag er niet zelf rijden. Je gaat met andere gasten van de lodge op pad met een tracker (spoorzoeker) en een ranger/ chauffeur. De open safari voertuigen zorgen voor een andere beleving, zeker omdat ze bij de big5 van de paden af mogen. We stonden dan ook niet ver van dit vrouwtjes luipaard. Het was wat somber, dus heb ik geflitst op het moment dat haar indrukwekkende tong er helemaal uit hing tijdens het geeuwen.

'1089868' door hbplaatjes '1089868' door hbplaatjes

Zimbabwe

Zimbabwe

3x raak bij de...witk

hbplaatjes

Aan de oever van de Zambezi rivier in het Mana Pools National Park zat een kolonie witkapbijeneters. De bijeneters maken holen in de oever van de rivier om hun ei te leggen en om de jongen te voeden als ze nog klein zijn. Tijdens ons verblijf waren de jongen uit het ei, maar nog niet uitgevlogen. De ouders vlogen af en aan met eten. Daarbij maakten ze een tussenstop op een takje boven de holletjes. Hier zitten drie volwassen dieren even bij te komen voordat ze hun prooi aan de jongen gaan voeren.

'1089651' door hbplaatjes '1089651' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Luipaarden liefde in.

hbplaatjes

De foto is genomen in Sabi Sands Game Reserve (een privé park dat in open verbinding staat met het Krugerpark) in de vroege morgen. De zon gaf nog een mooi warm licht op een luipaardenstel. Het vrouwtje is krols en probeert het mannetje over te halen om zijn "plicht" weer te doen. Bij luipaarden gaat dit allemaal nog wat heftiger dan bij leeuwen. De daad zelf duurt kort, maar de frequentie en duur zijn indrukwekkend. Soms zit er maar enkele minuten tussen en ze blijven enkele dagen bij elkaar.

'1089504' door hbplaatjes '1089504' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Leeuwin en welp...dri

hbplaatjes

We vonden de leeuwenfamilie alk vroeg in de morgen in Zimanga Game Reserve. Ze waren aan de wandel in het park. Gelukkig konden we ze een tijd volgen. Kennelijk maakte het wandelen dorstig, want ze stopten bij een regenplasje om hun dorst te lessen. Door het vele ijzer in de grond kleurt deze erg rood. Dit is ook te zien in het water dat bij de leeuwin uit haar bek loopt als ze even op kijkt tijdens het drinken.

'1089332' door hbplaatjes '1089332' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Luipaard mannetje op.

hbplaatjes

Het Sabi Sands GR is ondedeel van de Greater Kruger Region. Dit privé park heeft een openverbinding met het Kruger National Park. In Sabi Sands mag je, in tegenstelling tot het Kruger National Park, niet zelf rijden. Je gaat op game drive met andere gasten van de lodge. Het is een stuk duurder om in een privé park te verblijven. Een groot voordeel in Sabi Sands is dat de rangers het park heel goed kennen en van de paden af mogen. Hierdoor kan je zeer dicht bij de dieren komen en die trekken zich helemaal niets van je aan. Daarnaast sta je altijd met weinig auto's (max. 3) bij de dieren. Dit luipaarden mannetje konden we dan ook rustig vastleggen toen hij op een grote termietenheuvel ging zitten om de omgeving af te speuren.

'1064092' door hbplaatjes '1064092' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Zuid-AfrikaKwaZulu-Natal

Schattige leeuwenwelp

hbplaatjes

We waren in Zimanga GR, een privé park in de buurt van Mkuze in Zuid Afrika. Het was een bewolkte dag met af en toe wat motregen. Gelukkig (en misschien wel hierdoor) waren de leeuwen actief. Deze kleine welp kon na een tijdje zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en kwam eens kijken wat er allemaal in het safarivoertuig zat.

'1063672' door hbplaatjes '1063672' door hbplaatjes

Zimbabwe

Zimbabwe

White-fronted...Bee-e

hbplaatjes

Mana Pools ligt in het uiterste noorden van Zimbabwe net ten zuiden van Zambia. De rivier de Zambezi vormt de grens. Bij de rivier was een oever met een kolonie bijeneters. De jongen waren al geboren, want de ouders kwamen steeds aanvliegen met insecten. Voordat ze de holen in de oever in doken om de insecten te voeren gingen ze vaak even op een tak zitten. Een beetje verscholen achter wat riet en gras kon ik deze opname maken.

'1063335' door hbplaatjes '1063335' door hbplaatjes

Zimbabwe

Zimbabwe

Wilde honden pups...o

hbplaatjes

Mana Pools is een bijzonder park in het noorden van Zimbabwe aan de Zambezi Rivier. Het is afgelegen en zeker de strook aan de rivier is prachtig met vele grote bomen. Bijzonder is ook dat je met de auto niet van de paden mag, maar lopend wel. In de vroeg morgen zaten we dan ook eerste rang (met tegenlicht) toen de wilde honden pubs wakker werden.

'891526' door hbplaatjes '891526' door hbplaatjes

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Tijger grommend in he

hbplaatjes

Tijdens een morgen game drive was het al flink warm (een graad of 40). Terwijl wij in de zon stonden te smelten nam deze jonge vrouwtjes tijger een bad. Gezien haar gezichtsuitdrukking denk ik dat wij meer genoten dan zij.

'845307' door hbplaatjes '845307' door hbplaatjes

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Tijger in het water i

hbplaatjes

De temperaturen in Bandhavgarh National Park liepen op tot boven de 40 graden. Hoewel een droge warmte was een beetje verkoeling af en toe best lekker. Deze tijgerin vond dat in het water. De spiegeling was een mooie meevaller.