geervannesmeed

'1063787' door geervannesmeed '1063787' door geervannesmeed

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Tien jaar...Columbusm

geervannesmeed

Vorige week zaterdag ben ik verhuisd. De dag daarvoor waren we dus druk bezig, met als gevolg, dat ik toen vergeten ben een foto te plaatsen. Een bijzondere foto had het moeten worden, omdat het op 16 november namelijk precies 10 jaar geleden was, dat ik op deze site de eerste foto plaatste. Een foto van de bijzondere Ficus Benjamini in de “Peradeniya Botanical Gardens" , de Botanische tuinen van Kandy. Een van de medereizigers tijdens deze rondreis was Sidonius (Fransje). Zij heeft me geattendeerd op deze site en wist me "over te halen" eens wat foto's te plaatsen. Tot heden toe heb ik er geen spijt van, dat ik haar advies heb opgevolgd. Nu we een week later enigszins gesetteld zijn in onze nieuwe woning en er weer internet is , is het tijd alsnog een foto te plaatsen. Natuurlijk een van Sri Lanka. Deze foto, met op de achtergrond de Ramboda waterval, is in de vroege ochtend genomen toen we op weg waren van Kandy naar Bandarawela. Een korte plensbui had er in een mum van tijd voor gezorgd, dat er een dikke mistlaag in het dal hing. Toen na een kwartiertje de zon weer doorbrak, was alle mist weer even snel verdwenen. Links zie je het Ramboda restaurant waar we lunchten en waar we vanaf het terras lange tijd konden genieten van het schitterende landschap.

'1063412' door geervannesmeed '1063412' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Judasoor

geervannesmeed

Hoewel ik eigenlijk niet meer van plan was een foto van een zwam te plaatsen, kan ik het toch niet laten. Deze Judasoor is namelijk te mooi, om niet te plaatsen. De Judasoor is een trilzwam, die gemakkelijk kan overwinteren. Ondanks vele weken van sneeuw en strenge vorst kan deze zwam nog overleven, omdat er een soort natuurlijk antivries in zit. Alleen gaat hij dan inkrimpen en ziet hij er niet zo prachtig meer uit. Maar als het niet (meer) vriest en en vooral na een regenbuitje, zal hij weer opzwellen tot zijn oorspronkelijke vorm en krijgt hij weer zijn bijzondere vorm en prachtige kleur terug. Een echte mysterieuze taaie rakker. Als je 'm zelf eens wil zien, let dan vooral op bij de vlier, want daar zul je hem aantreffen. Meestal is hij echter kleiner dan deze.

'1058920' door geervannesmeed '1058920' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Valse Hanenkam

geervannesmeed

Na de lange periode van droogte leek dat er even op dat de Valse Hanenkammen zich niet zouden laten zien, maar op dit moment schieten ze als paddenstoelen uit de grond.................... Zij groeien op hout, bladeren en naalden in naaldbos en gemengd bos op voedselarme zandgrond. De hoed is gewelfd, enigszins trechtervormig en heeft een doorsnede tot 6 centimeter. Het oppervlak is opvallend lichtgeel tot oranje, droog en viltig. De rand blijft ingerold, ook bij oudere exemplaren. Echt interessant vind ik de onderkant. Daar zie je ook het verschil met de Echte Hanenkam. Vanwege de gelijkenis wordt hij daar nogal eens mee verward. De valse heeft een langere steel dan de echte en is ook meer oranje. De echte is geel, de lamellen zijn plooiachtiger en lopen ver door over de steel naar de grond. Bij de Valse zijn de prachtige en opvallend oranje lamellen tot driemaal gevorkt. Hoewel de Valse hanenkam ook eetbaar is, smaakt hij niet lekker en heeft weinig voedingswaarde. Bij gevoelige mensen veroorzaakt deze valserik een opgeblazen gevoel en diarree.

'1037507' door geervannesmeed '1037507' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Kaneelkleurig...netpl

geervannesmeed

Als je op "paddenstoelenjacht" gaat zul je toch echt (om in Columbusstijl te blijven) de gebaande paden moeten verlaten om iets bijzonders te vinden. De grote soorten vallen natuurlijk als eerste op, maar het is een echte uitdaging om ook eens op zoek te gaan naar " ukkies". Dit slijmzwammetje is daar een mooi voorbeeld van. Het wordt slechts 7 tot 15 mm. groot..... De soort is vrij algemeen, maar er is toch wel enig geluk bij nodig om deze zwammetjes te vinden. Dit is het Kaneelkleurig- of Roodbruin netpluimpje, dat bestaat uit een klein bundeltje van (rood)bruine rechtopstaande cilindrische sporendoosjes, elk staand op een haarfijn zwart steeltje. Je vindt ze op onder andere kletsnatte naaldhoutstronken. Het heeft ongeveer 20 uur nodig om zijn vruchtlichamen te maken. Hiervan zijn acht uur nodig voor de ontwikkeling van de stengel en de het bruine omhulsel, zes uur meer om pigment te produceren en “volwassen” te worden en nog eens zes totdat de sporen zijn ontladen. De heldere roestbruine kleur wordt lichter bruin nadat de sporen zijn verspreid.

'1035536' door geervannesmeed '1035536' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Rupsendoder

geervannesmeed

Hoe meer ik me verdiep in de paddenstoelenwereld, des te interessanter het wordt. Vooral het verhaal er achter is vaak bijzonder. Neem nou bijvoorbeeld deze Rupsendoder (Cordyceps militaris). Verkijk je niet aan de foto, want dit zwammetje is nog geen 5 cm. Het is een zakjeszwam, die leeft op de poppen van met name nachtvlinders en langpootmuggen. De rups van de vlinder of emelt wordt waarschijnlijk geïnfecteerd, door het eten van met sporen besmette planten. Als de rups of emelt zich in de grond verpopt, groeit de paddenstoel in en om de geïnfecteerde pop heen, waardoor deze sterft. De zwam vormt geeloranje tot knaloranje gekleurde, knotsvormige vruchtlichaampjes, die uit de ondergrondse poppen opschieten. In feite gaat het niet om één enkel vruchtlichaam dat je hier ziet, maar om een hele verzameling aparte vruchtlichaampjes. Die liggen namelijk als een soort wratvormige knobbeltjes (zakjes) verzonken in de weefsellaag aan de buitenzijde. Uit die knobbeltjes komen na verloop van tijd de sporen vrij, die voor de verspreiding van de schimmel zorgen.

'1034864' door geervannesmeed '1034864' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Oorlepelzwam

geervannesmeed

Nog zo'n leuk ukkie waar ik bij uitkwam is de Oorlepelzwam (Auriscalpium vulgare). Ook dit groeit alleen op dennenappels en sparrenkegels. Het wijkt af van wat we normaal bij een paddenstoel zien, namelijk het steeltje zit niet in het midden, maar is zijdelings aan de hoed gehecht, waardoor het die typische vorm heeft van een lepel. Het oor tot niervormige hoedje is 0,5 - 2 cm breed en is dun maar stevig en viltig behaard. De 3 tot 7 cm lange steel is roodbruin tot donkerbruin en ook viltig behaard. Aan de onderkant van de hoed tref je geen plaatjes of buisjes aan, maar dicht opeen geplaatste stekeltjes. Bij het ouder worden verkleuren zowel hoed, steel en stekels donkerder. Van bovenaf worden de donker gekleurde hoedjes dan ook gemakkelijk over het hoofd gezien.

'1031299' door geervannesmeed '1031299' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Sparrenkegelzwammetje

geervannesmeed

Kegelzwammen zijn kleine paddenstoelen (hoeddiameter max. 3 cm) die leven van de afbraak van afgevallen kegels van naaldbomen (sparren en dennen). De kegels kunnen aan de oppervlakte liggen of in de grond zijn begraven. Er bestaan meerdere soorten kegelzwammen, maar omdat ik deze paddenstoeltjes aantrof op een sparrenkegel gaat het hier om de sparrenkegelzwam (Strobilurus esculentus). Het hoedje is aanvankelijk halfbolvormig, later meer afgeplat. Meestal kastanjebruin, grijsbruin of geelbruin van kleur met grijze tinten, maar op donkere groeiplaatsen zoals hier het geval was, tamelijk bleek. De lamellen staan vrij ver uiteen en zijn wit tot bleekgrijs van kleur. De steel van de paddenstoel is hol, bovenaan wit en onderaan meer geelachtig of okerkleurig. Hij is opvallend stevig en elastisch van structuur. Hoewel deze zwammetjes meestal in het voorjaar worden gevonden , trof ik deze afgelopen woensdag aan in de Herbertusbossen in het Brabantse Heeze.

'1024176' door geervannesmeed '1024176' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Prachtvlamhoed

geervannesmeed

Deze oranjegele Prachtvlamhoed groeit in bundels tot wel 10 exemplaren en meer. Je vindt ze op loofhout in bossen, parken en lanen. Ik vond deze in Mariapeel, een groot moerasgebied tussen de voormalige veenkolonies Helenaveen en Griendtsveen. Een schitterend wandelgebied met een afwisselende landschap van moeras, plassen, vlakten, bosjes en zandruggen. De Prachtvlamhoed wordt nogal eens verwisseld met de schubbige bundelzwam, maar we zien hem voornamelijk op boomvoeten of - stronken van beuk en eik. In werkelijkheid groeit het mycelium of zwamvlok echter op de wortels of houtrestanten in de bodem. De aanwezigheid van een ring of manchet is een ander kenmerk dat eigen is voor deze Prachtvlamhoed. Onder de ring is hij vaak bekleedt met bruine vezels en boven de ring is de steel dan weer zichtbaar glad en kaal.

'1020692' door geervannesmeed '1020692' door geervannesmeed

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Goudgele bundelzwam

geervannesmeed

Hoewel je het hier niet kunt zien, staat dit mooie groepje Goudgele bundelzwammetjes ( Pholiota flammans) op dood hout van naaldbomen. Hout dus dat hier onder de grond ligt; zogenaamd “verborgen” hout. In dit geval van een spar. Je vindt ze in bossen op droge tot matig vochtige zandgrond. Ook deze vond ik in het Duitse Dalheim, net over de grens. De hoed is droog en evenals de steel en schubben geel, de schubben zijn afstaand en aan de rand uitstekend. De soort wordt nogal eens verward met de Schubbige bundelzwam en de Goudvliesbundelzwam (slijmige hoed). Die hebben echter allebei schubben, die donkerder zijn dan de hoed en ze smaken niet bitter.

'1018460' door geervannesmeed '1018460' door geervannesmeed

DuitslandRijnland-Palts

DuitslandRijnland-Palts

Porseleinzwam

geervannesmeed

In Nederland is de Porseleinzwam (Oudemansiella mucida) een algemeen voorkomende soort. Toch moet je er maar net bij uitkomen. Ik vond deze in Dalheim, een klein plaatsje in het Duitse Meinweggebied. In dit natuurgebied zijn ook beukenbossen en daar moet je hem dus zoeken, hoewel je hem soms ook op eiken aan treft. Vaak hoog in een boom, maar gelukkig ook zoals hier, op een gevelde boom of een stronk, zodat je hem goed kunt bekijken. De naam Porseleinzwam is natuurlijk veelzeggend. Aanvankelijk is de hoed nog lichtgrijs, maar al snel wordt die wit tot ivoorkleurig. Zoals je kunt zien, is de hoed glad en slijmerig, waardoor hij zeker met voldoende licht glimt als porselein. Jammer dat het het licht niet helemaal door het bladerdek breekt en het wat te donker is. Nu doet hij zijn naam wat minder eer aan, maar ondanks dat is hij prachtig om te zien......

'1013995' door geervannesmeed '1013995' door geervannesmeed

DuitslandRijnland-Palts

DuitslandRijnland-Palts

Paardenhaartaailing

geervannesmeed

De vorige week liet ik jullie een pietepeuterig paddenstoeltje zien. Het Variabel Kristalkopje. Gisteren vond ik weer bij toeval zo'n ukkie in het aan Duitse zijde gelegen Meinweggebied. Het zwammetje wordt Paardenhaartaailing (Gymnopus androsaceus) genoemd. Het is een veel voorkomende soort, maar door de afmetingen wordt hij meestal niet opgemerkt. Tussen de afgevallen eikenbladeren was hij amper zichtbaar. Zoals de naam aan geeft is het steeltje taai en buigzaam en het heeft slechts een doorsnee van 1 mm. Op het ca. 6 cm dunne steeltje staat in dit geval een kleine wit gekleurde gewelfde hoed van maximaal 1 cm. De kleur van het hoedje is echter variabel en is meestal vleeskleurig tot lichtbruin.

'1012324' door geervannesmeed '1012324' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Variabel kristalkopje

geervannesmeed

Omdat er (zoals dit jaar helaas het geval is) niet zo veel paddenstoelen te vinden zijn, ben ik ook op de kleintjes aan het letten. Dus er wordt hout omgekeerd, onder schors gekeken en af en toe wat bladeren opzij geschoven. Er is dan meer te vinden dan je zou verwachten. En fascinerend is het hoor. Er is als het ware een nieuwe wereld voor me open gegaan. Deze bijzondere soort vond ik op een hondendrol!!!! Het is het Variabel kristalkopje; een slijmzwam of myxomyceet van slechts 2 mm…... .... Het zijn eigenlijk geen paddenstoelen. Slijmzwammen zijn namelijk eencellige organismen die leven van gisten, bacteriën en schimmels, dus niet van hout of levende planten zoals bij paddenstoelen het geval is. Om die te vinden gaan die organismen zich “bewegen”, zich uitbreiden. Dit wordt een plasmodium genoemd. Uit de sporen ontstaan microscopisch kleine organismen. Pas in de eindfase worden de bewegingsloze vruchtlichaampjes (de paddenstoeltjes) gevormd. De kleur van die vruchtlichamen is meestal anders dan die van het eerdere plasmodium en valt minder op. Des te leuker is het dan ook als je ze vindt en er een geslaagde foto van kunt maken.

'1003401' door geervannesmeed '1003401' door geervannesmeed

IndiaUttar Pradesh

IndiaUttar Pradesh

Bedelaartje

geervannesmeed

Tijdens onze rondreis door India werden we regelmatig aangesproken door bedelaartjes. Dat overkwam ons onder andere in Allahabad. We zouden daar met een roeiboot naar Triveni Sangam gaan. Dit is bij de samenvloeiing van de Ganges, de Yamuna en de ondergrondse onzichtbare Sarasvati. Een maal in de twaalf jaar is hier de Maha Kumbh Mela, een gigantisch groot "badritueel" en het grootste religieuze festival op aarde. Binnen 1 maand komen meer dan 70 miljoen !!!! hindoes naar hier voor een ritueel bad. Maar ook het hele jaar door gaan er, zoals je kunt zien, dagelijks vele Hindoes naar deze heilige plaats voor een ritueel bad. Hele families gaan er naar toe en het is duidelijk feest voor de mensen, getuige hun vrolijkheid en gelach. Dit in tegenstelling tot deze jonge knaap, die om geld vroeg, wat hij uiteraard niet heeft gekregen. Schrijnend, maar wat doe je er tegen?

'1001957' door geervannesmeed '1001957' door geervannesmeed

IndiaDelhi

IndiaDelhi

Raj Ghat

geervannesmeed

Raj Ghat in Delhi is de samadhi (crematie site) van Mahatma Gandhi. Het monument bestaat uit een vierkante grote plaat van zwart marmer. Nadat hij op 30 januari 1948, een halfjaar nadat India onafhankelijk was geworden, in de tuin van het Birla House in New Delhi werd vermoord door een hindoemilitant is hij in het park gecremeerd op 31 januari 1948. Hij werd vermoord, omdat zijn verzoeningspogingen tussen moslims en hindoes niet door iedereen op prijs werd gesteld. Voor de mensen uit India is deze plek blijkbaar van groot belang, want het is er erg druk als wij die plek bezoeken. Er is dan ook een lange wachtrij. Vooral voor kinderen geen pretje, want het is erg warm die dag en we moeten bij het monument ook nog eens op sokken of blote voeten lopen. Daarom heeft men er een loopmat over de tegels, zodat de mensen minder hinder hebben van deze hete “kookplaten”.

'1001475' door geervannesmeed '1001475' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Schorsvlieg

geervannesmeed

Dat we richting winter gaan is ook merkbaar aan het geringe aantal vliegen. Die zijn namelijk nu massaal op zoek naar beschutte plekjes, want als een vlieg iets niet kan hebben, is dat een lage temperatuur. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Schorsvlieg. Zo genoemd omdat we ze vaak aantreffen op een boomstam, waar ze dan lekker zit te zonnen op de warme schors. Deze vlieg valt vooral op vanwege de oranje kleur op de vleugels en de voorkant van de kop. Je kunt ze soms nog in november vinden. Als het zonnetje overdag af en toe maar schijnt en er nog nectar te vinden is. Hoewel deze vlieg voornamelijk van nectar leeft, kan ze zich ook vaak te goed doen aan de sapstroom van een beschadigde boom.

'1000840' door geervannesmeed '1000840' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Kleine zonnedauw

geervannesmeed

Dit wettelijk beschermd plantje, met een doorsnee van ca. 5 cm en een hoogte van minder dan 10 cm wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. "Gelukkig maar", zou ik bijna zeggen. Augustus is de maand dat dit plantje in bloei staat en zaden vormt. Je vindt hem in moerasachtige gebieden en natte, zure heidevelden. De bodem moet kaal, schraal en zelfs zuur zijn, zolang het maar vochtig is. De zonnedauw overleeft ook “Spartaanse” omstandigheden, want hij hoeft niet al zijn voedsel uit de bodem te halen. Hij vult zijn menu namelijk aan met kleine insecten. De druppeltjes die je ziet aan het uiteinde van de blaadjes, hebben niets met dauw te maken, maar zul je altijd op de klierhaartjes aantreffen. De Kleine zonnedauw lokt, vangt en verteert kleine insecten met behulp van die glinsterende, kleverige druppeltjes. Als een insect op een blad landt, kleeft het vast, het blaadje rolt zich dan langzaam op om de prooi te verteren. Omdat het plantje zo klein is, valt niet op hoe prachtig het is, maar met een close-up kun je alles goed bekijken.

'1000775' door geervannesmeed '1000775' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Heijkersbroek

geervannesmeed

Doordat grote delen van het ruim 25.000 ha grensoverschrijdende Natuurpark Kempen~Broek (in Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant) pas laat werden ontgonnen en omdat een deel van die ontgonnen gronden later weer werden verlaten, heeft deze grensstreek een grote variatie aan natuurgebieden, die gezegend zijn met bijzondere planten en dieren. Je vindt er behalve graslanden en akkers, moeilijk doordringbare moerassen, vennen, heidegebieden, zandverstuivingen, beekdalen en bossen. Deze plas ligt in het Heijkersbroek. Het ven is ontstaan door zandwinning en wordt al sinds jaren gebruikt als visvijver. Het is voor zowel vissers als natuurliefhebbers en wandelaars een heerlijke plek om te vertoeven.

'1000690' door geervannesmeed '1000690' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Armeluisorchidee

geervannesmeed

Op dit moment staat de Armeluisorchidee (Tricyrtis hirta) volop in bloei. Er zijn vele varianten. Dit is de “Miyazaki”. De Armeluisorchidee of Paddenlelie maakt ongeveer 60-80 cm hoge stengels, waaraan in het najaar deze prachtige stervormige gevlekte bloemen verschijnen. Zijn voorkomen is zeer elegant en gracieus! Het is eigenlijk een lelieachtige, maar omdat de bloem veel op een orchidee lijkt, wordt ze Armeluisorchidee genoemd. Het is een plant die redelijk winterhard is en pas bloeit in september-oktober, dus op een moment dat de meeste vaste planten al uitgebloeid zijn. Het is daarom niet alleen een verrijking voor de tuinliefhebber, maar ook voor de vlinders, bijtjes, hommels en andere kleine bezoekers, want die komen er, nu ze niet meer zoveel keus hebben, maar al te graag op af.

'1000668' door geervannesmeed '1000668' door geervannesmeed

IndiaUttar Pradesh

IndiaUttar Pradesh

Waterverkoopster

geervannesmeed

De verlaten oude Moghul-hoofdstad “Fatehpur Sikri” (Uttar Pradesh) werd in de 1571 in vier jaar tijd gebouwd in opdracht van de grootmogol Akbar en was elf jaar lang de hoofdstad van het enorme Mogolrijk. Waarom de stad na elf jaar verlaten is, is nooit helemaal duidelijk geworden. Waarschijnlijk was er voor de 200.000 inwoners te weinig water (veroorzaakt door de hoge, rotsachtige gronden waarop Fatehpur Sikri gebouwd was). Wat restte van de ruïnestad is gerestaureerd tot een prachtig complex . Blijkbaar is water er nog steeds schaars, want we troffen er een waterverkoopster aan. Door de Indiërs werd daar ook gebruik van gemaakt. Het is natuurlijk stukken goedkoper dan je dorst lessen met water uit een flesje, maar ondanks haar innemende lach, hebben we ons daar niet aan gewaagd.

'1000569' door geervannesmeed '1000569' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Toefige labyrinthzwam

geervannesmeed

Leuk die namen die men weet te verzinnen voor paddenstoelen. De Toefige labyrinthzwam groeit waaier- tot rozetvormig in gesteelde toefen. Van de bovenkant is dat goed te zien. Ik laat jullie echter de onderkant zien vanwege de 2 tot 5 mm lange en vaak wit van kleur zijnde buisjes. De poriën van ongeveer 1 tot 3 per milimeter hebben een onregelmatige vorm. Ze zien er vaak niet uit als ronde gaatjes, maar als hoekige of kronkelige gangetjes - vandaar de naam "labyrintzwam". Hoewel ik deze nog nooit eerder gezien heb, schijnt het een algemeen voorkomende soort te zijn. Ik vond deze in een droogstaande sloot. Verdekt tussen het hoge gras, takjes en bladeren. Je vindt hem op stronken of boomwortels en op "begraven"hout van (levende) loofbomen zoals populier, beuk, iep en eik.

'1000498' door geervannesmeed '1000498' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Reuzenzwam

geervannesmeed

Hoewel het tot heden vanwege de droogte geen goed paddenstoelenjaar lijkt te worden, zie je natuurlijk toch interessante exemplaren. Alleen moet je wat beter kijken. Dat gold overigens niet voor deze zwam, want die was al van ver te zien. Het is de Reuzenzwam. Een prachtig exemplaar en al wat ouder. Jonge exemplaren zijn veel lichter van kleur. Zoals de naam al aangeeft, kan deze zwam heel groot worden. Als hij volledig is uitgegroeid, kan hij wel een meter in doorsnede bereiken. De paddenstoel heeft een sterke voorkeur voor Amerikaanse eiken en beukenbomen. Hoewel hij hier te zien is op een "begraven" boomstronk, ga ik er (gelet op de omgeving) van uit dat het op een Amerikaanse eik is. De zwam kan zowel verschijnen op dood organisch materiaal (saprofyt) als een verzwakte levende boom (parasiet). Als de vruchtlichamen van de zwam boven de grond te zien zijn, is het voor de boom al te laat. Onder de grond en in de boom heeft de Reuzenzwam dan namelijk zijn verwoestende werk al verricht. Daar heeft de schimmel de houtvaten als het ware dicht geknepen en daardoor sterft de boom. Binnen een paar jaar is een boom met een Reuzenzwam als gast helemaal afgestorven.

'1000457' door geervannesmeed '1000457' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bee boys

geervannesmeed

Al eerder plaatste ik enkele voorbeelden van street-art, waaruit blijkt dat straatkunst niet vreselijk hoeft te zijn en geen vies woord is, maar “gevierd” moet worden. Eind maart is het street-art project bij een viaduct in Weert opgeleverd. In juli 2016 werden al enkele brugpilaren voorzien van een kunstwerk. Het eindresultaat kon toen rekenen op veel waardering. Dit jaar kreeg het project daarom een vervolg. Onder leiding van lokale streetartkunstenaar Sapo (Geert Loijen) en de internationaal bekende Angelo Martinus zijn onder andere 6 brugsteunen van prachtige creaties voorzien. Dit is een Sapo's creaties . Hij gaf het als titel Bee boys. Leuk detail is dat kloddertje honing op de vangrail

'1000267' door geervannesmeed '1000267' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Builenbrand

geervannesmeed

Builenbrand of Maisbrand (Ustilago maydis) ontstaat door schimmelsporen die via wind en opspattend regenwater in de bladtrechter terecht komen. Je vindt ze dus op de plaats waar eigenlijk een rijpe maïskorrel zou moeten zitten. Het is een zwakteparasiet, dus die tast alleen beschadigde en/of verzwakte planten aan. Tijdens warme droge zomers is Builenbrand tamelijk algemeen, maar gewoonlijk is het een vrij zeldzame schimmel. Dit jaar waren de hoge temperaturen en droogte weer ideaal, dus je ziet ze best weer veel. Op de plaats waar de schimmel binnendringt reageert de plant met een abnormale weefselvorming, waardoor er builen ontstaan van soms wel 20 cm. doorsnede. De builen zijn omgeven door een zilverkleurig vlies. In de builen ontstaan zwarte sporen die, als ze rijp zijn op de grond vallen en daar tenminste vier jaar kiemkrachtig kunnen blijven. De schade die veroorzaakt wordt door Builenbrand is in Nederland beperkt, maar een grote aanwezigheid van deze schimmel kan wel ten koste gaan van de opbrengst en kwaliteit. De boeren zijn er dan ook niet blij mee, ook al omdat een chemische bestrijding niet mogelijk blijkt te zijn. Daarom worden minder vatbare rassen aanbevolen.

'998784' door geervannesmeed '998784' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bruinrode heidelibel

geervannesmeed

De Bruinrode heidelibel is een veel voorkomende libel. Ze is nog wel even te zien. De piek is in augustus, maar je kunt ze nog aantreffen in oktober en november. De soort kan zelfs lichte nachtvorst overleven, maar je zult ze alleen zien als de zon schijnt, want die is nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en actief te kunnen zijn. Hij lijkt sterk op de Steenrode heidelibel, die ook zeer algemeen is en vaak op dezelfde plaats voorkomt. Ze (de uitgekleurde mannetjes) zijn op het eerste gezicht van Steenrode te onderscheiden door de minder dieper rode kleur op het achterlijf en een minder egaal bruin borststuk. Bij de oudere mannetjes neemt die kleur nog meer af. Het beste onderscheidende kenmerk is echter de “hangsnor”. Dat is het zwarte streepje, dat bij de Bruinrode heidelibel stopt bij de oogranden, of hooguit een kleine beetje naar beneden loopt. Bij de Steenrode heidelibel loopt dat tussen de ogen langs de oogranden naar beneden. Je kunt dat hier op de foto niet zo goed zien. Dit is het beste zichtbaar als de foto schuin van voren is genomen. Een ander verschil is dat de dijen van de voorste poten bij Bruinrode heidelibel zwart-geel-zwart zijn en bij de Steenrode heidelibel zijn die zwart-geel.