geervannesmeed

'834206' door geervannesmeed '834206' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Onverwacht

geervannesmeed

Deze foto is gemaakt in natuurgebied de Luysen, net over de grens België - Nederland. Ziet er mooi uit, maar ik zie nu toch liever kikkerdril. Niet zo gek, want die trof ik vorig jaar rond deze tijd daar overal aan....... Indachtig het gezegde "maart roert zijn staart" kan het natuurlijk gebeuren, maar wie had dit nou nog verwacht. Gelukkig is het van korte duur.

'572688' door geervannesmeed '572688' door geervannesmeed

Sri LankaPolonnaruwa

Sri LankaPolonnaruwa

Wasgamuwa National...

geervannesmeed

Tijdens een “village safari” door de mooie omgeving van een dorpje bij Polonnaruwa, zagen we veel dieren; een zwemmende bengaalse varaan, vogels zoals een coucal, mynah, zwartbekkraai, smyrna-ijsvogel, ibissen, koereigers en bijeneters. Dat alles in een bijzonder landschap met ruige begroeiing. Daarna ging het snel richting Wasgamuwa National Park, in de hoop daar minstens een olifant te spotten. Veel apen en ander wild, maar pas laat in de middag zagen we bij een vuilnisbelt een olifant. Het was de eerste keer dat ik zo’n dier in het wild van vlakbij zag. Een beetje beangstigend, maar vooral spannend. Een hele ervaring, ook al ging hij er snel vandoor in de ondoordringbare bush. Geen geslaagde foto helaas, maar ... " We ’ve got 'm.... " Als toetje werden we op de terugtocht nog getrakteerd op een mooie zonsondergang. Een geslaagde dag.

'572458' door geervannesmeed '572458' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Rockmeziek

geervannesmeed

Elk jaar is doet iedereen zijn stinkende best om de Gouwe Rog, de hoofdprijs tijdens de Optocht in het Rogstaekersrieëk Weert, te winnen. Hier staan de Flausmausen met hun creatie "Rockmeziek" te wachten tot ze kunnen beginnen aan de optocht Als het aan mij had gelegen waren zij de winnaar geworden, maar de jury dacht er anders over.

'572398' door geervannesmeed '572398' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

(G)één sprookje

geervannesmeed

VV de Straotvêrkes (de Straatvarkens) in de Weerter optocht beeldden het Arabische "alf laila wa-laila" uit. Het sprookje van Duizend-en-één-nacht van de gebroeders Grimm dus. Er liepen schitterend geklede dames bij en een ietwat uitdagende (maar gesluierde) Sheherazade. Ze zagen er allemaal betoverend uit, tot ze op het moment suprême hun sluier weghaalden, waardoor het een sprookje van Duizend-en-géén-nacht werd.....................

'572383' door geervannesmeed '572383' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Betast

geervannesmeed

De hashtag #MeToo is sinds oktober een trending topic op de sociale media. Varianten zijn er ook. Onder meer in Frankrijk, met "BalanceTonPorc" (Verklik Je Varken), dat gebruikers aanmoedigde de namen van hun vermeende misbruiker bekend te maken. In Italië postten vrouwen verhalen over aanranding en seksuele intimidatie onder de hashtag #QuellaVoltaChe," (Die Keer Dat). In Franstalige gebieden in Canada wordt de campagne gevoerd onder de hashtag "#Moi Aussi" en in Spanje heb je "#YoTambién" (Ik Ook) In de optocht in Weert had "Stoumboêt Willie", een Einzelgänger, ook een variant:"#ik ben betast."..... Alleen heeft "zij" het niet helemaal begrepen volgens mij.

'571574' door geervannesmeed '571574' door geervannesmeed

ThailandAyutthaya

ThailandAyutthaya

Koppensnellers in...A

geervannesmeed

De geschiedenis van Thailand begint gedurende het eerste millennium met de migratie van de Thai vanuit Zuid-China naar het huidige Thailand. Daar vestigden ze hun eigen koninkrijken, met een eerste bloei in Sukhothai en daarna gedurende 4 eeuwen in het Koninkrijk Ayutthaya. De koningen van Ayutthaya probeerden diverse keren Lanna (een koninkrijk rondom Chiang Mai) te veroveren, omdat de Birmezen daar een bedreiging vormden. Dat mocht niet baten, want nadat die Lanna definitief in hun macht hadden en hun land verenigd hadden onder een machtige dynastie, deden ze vanaf 1750 meerdere invallen In 1767 werd Ayutthaya vernield en geplunderd en kwam er een eind aan alle pracht en praal. De prachtige tempels veranderden langzaam maar zeker in ruïnes en werden overwoekerd door de natuur. De ruines zijn nog steeds indrukwekkend om te zien en gelukkig blijven ze goed geconserveerd, zodat we ze nog lang kunnen bewonderen. Er is zoveel te zien dat je beter een fiets kunt huren om van het ene naar het andere monument te fietsen.

'571163' door geervannesmeed '571163' door geervannesmeed

ChinaChinese Muur

ChinaChinese Muur

Nog zoveel wachtenden

geervannesmeed

De Chinese Muur dateert uit de 3e eeuw voor Christus. Deze 6700 km lange muur, waarvan trouwens slechts een heel klein gedeelte gerestaureerd is, is één van de meest opmerkelijke menselijke prestaties en één van de belangrijkste monumenten van de Chinese beschaving. Je moet dan ook beslist een stukje over deze indrukwekkende Muur gewandeld hebben en hebben genoten van het uitzicht over de omringende groene heuvels. Hoewel de Muur bij Badaling op vele stukken erg steil is en voor ongeoefende benen superheftig zal zijn vanwege de vele traptreden, is het goed te doen, mits je het rustig aan doet. Nadeel van Badaling, dat zo'n 75 km van Beijing ligt, is dat het erg toeristisch is en bezocht wordt door grote groepen Chinezen. Bij de mooiste plekjes, is het dan ook altijd wachten voor je aan de beurt bent om een fotootje te maken voor het thuisfront.

'570842' door geervannesmeed '570842' door geervannesmeed

ThailandBangkok

ThailandBangkok

Thotsakan

geervannesmeed

Het tempelcomplex Wat Pra Kaew in het Koninklijk Paleis te Bangkok bestaat uit een groot aantal prachtige gebouwen en overal zie je schitterend versierde mythologische figuren. Erg opvallend vanwege vooral hun grootte vond ik de reusachtige beelden die Yaksha's genoemd worden. Het zijn er 12. Deze reuzenwachters, die hier onder Rama II werden neergezet en de Smaragden Boeddha tegen boze geesten zouden beschermen, zien we overal staan bij de ingangen van de gebouwen. De hoofden van de yaksha’s zijn verschillend gekleurd, zoals wit voor Chakawat, rood voor Suryaphop en blauw voor Wirunhok. Deze reus met groen masker is Thotsakin, de koning der demonen die onoverwinnelijk was. Thotsakin is een vaak uitgebeeld personage in Thaise heldendichten zoals het Ramkien epos en in Khon uitvoeringen (de gemaskerde Thaise dansen). In de vertrekhal van Bangkok Airport staat ook een gigantisch beeld van hem en enkele andere yaksha’s.

'570782' door geervannesmeed '570782' door geervannesmeed

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Detail Qutab Minar

geervannesmeed

De Qutab Minar of Overwinningstoren staat tegenwoordig een heel klein beetje scheef, maar loopt geen gevaar om om te vallen. Ondanks zijn leeftijd, verkeert hij in een uitstekende staat. Hij laat het vakmanschap van weleer goed zien. Het is niet alleen de moeite waard om te bekijken vanwege de combinatie van hoogte en leeftijd, maar ook vanwege de zeer detailrijke versieringen. De toren met een doorsnede van bijna 15 m. lijkt te bestaan uit tegen elkaar aangebouwde hoekige en ronde "stammen". Op gezette afstanden lopen er banden van gebeeldhouwde koranteksten en geometrische ornamenten rond de toren en de verdiepingen worden van elkaar gescheiden door prachtig gebeeldhouwde balkons, die ondersteund worden door rijk versierde beugels. In de vergroting beter te zien.

'570682' door geervannesmeed '570682' door geervannesmeed

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Qutub Minar

geervannesmeed

De bouw van de Quwwat-ul-Islam was de eerste moskee in India. Met de bouw ervan werd omstreeks 1200 door Qutb-ud-din Aibak, de eerste grootmogol heerser over Delhi, begonnen. De grootmogols waren overtuigde moslims en wilden de Hindoebevolking dan ook hun geloof opleggen. Deze eerste moskee was daarom heel symbolisch en dat was ook de reden dat die gebouwd werd met het materiaal van 27 afgebroken hindoetempels. Een hoge toren moest de overwinning extra kracht bijzetten, dus werd er een minaret gebouwd van ruim 72 meter hoog met aan de grond een doorsnede van ruim 14 m. Deze "Qutub Minar" of “Overwinningstoren” heeft vijf verdiepingen, elk met een uitspringend balkon. Hij kon voorheen ook beklommen worden, maar is tegenwoordig gesloten voor het publiek. De eerste drie verdiepingen zijn gebouwd met rood zandsteen, de hoogste twee verdiepingen bestaan uit marmer en zandsteen. Op de donkere stenen is prachtig kalligrafeerwerk in zowel Arabisch als Perzisch te zien. De moskee is nagenoeg verdwenen, maar de toren is gelukkig behouden en is in 1993 door de Unesco tot werelderfgoed verklaard.

'570585' door geervannesmeed '570585' door geervannesmeed

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Te veel? Welnee......

geervannesmeed

In India wordt veel gebruik gemaakt van de gemotoriseerde riksja die daar bemo wordt genoemd. In Thailand spreekt men van de tuk-tuk., Deze driewielers (één wiel voor en 2 achter) zijn gemakkelijke vervoermiddelen die vaak wel voor een chaotisch straatbeeld zorgen, omdat de chauffeurs altijd overal doorheen weten te wurmen. Ze lijken altijd haast te hebben. Omdat ze goedkoop zijn, worden ze vooral door de “gewone man (of vrouw) ” gebruikt. Soms mag het met een beetje meer dan waar ze voor bedoeld zijn. Zo lijkt deze bemo in Pushkar met 6 “gewichtige” personen wat overbeladen, maar in India wil dat niks zeggen. Zolang ze maar niet door de vering zakken kan het………………

'570501' door geervannesmeed '570501' door geervannesmeed

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Quwwat-ul-Islam-moske

geervannesmeed

De bouw van het Quwwat-ul-Islam complex in New Delhi begon onder Qutb-ud-din Aibak, oprichter van de Mamluk-dynastie. Als slaaf geboren in Turkije werd Qutb beroemd als generaal die zichzelf later kroonde tot Sultan van de Mamluk-dynastie. (vanwege de afkomst van Qutb ook de "Slaaf-dynastie" genoemd). Qutb was een fanatieke moslim. Toen zijn leger Delhi in 1192 bezette, beval hij de vernietiging van zevenentwintig Hindoe - en Jain tempels om bouwmaterialen te hebben voor de bouw van de eerste moskee van Delhi. De Quwwat-ul-Islam moskee, ofwel de "Koepel van de islam", werd door lokale ambachtslieden gebouwd. Die hergebruikten dus de stenen van de vernietigde tempels. Aangezien de islam het gebruik van afbeeldingen in tempels verbood, werden de muren bepleisterd en bedekt met geometrische ontwerpen. Na eeuwen van verwaarlozing is het pleister echter weggevallen, waardoor de originele Hindoe-gravures weer te zien zijn. Qutb bouwde om de IJzeren pilaar heen die daar al sinds het jaar 1000 stond. De uitbreiding van de moskee ging na zijn dood door en geleidelijk aan werden de meeste hindoe-metselaars vervangen door islamitische. Dit verklaart waarom de bogen die later zijn toegevoegd, qua stijl meer islamitisch zijn dan die onder Qutb's heerschappij.

'570409' door geervannesmeed '570409' door geervannesmeed

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

De IJzeren Pilaar

geervannesmeed

Van de Qubbat-ul-Islam-moskee (de Koepel van de Islam) op het Qutb complex in New Delhi is niet veel overeind gebleven. Dit geldt niet voor de Qutub Minar. Deze toren is met zijn hoogte van 72,5 m. de hoogste stenen toren van India en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in New Delhi. Minder opvallend, maar zeker zo intrigerend is deze ijzeren pilaar, die op het binnenplein van de moskee staat. Met zijn hoogte van ca. 7,5 m. eigenlijk niet bijster interessant en onopvallend, maar wat het wel interessant maakt, is dat deze pilaar uit ijzer is samengesteld, dat roestbestendig is. Dit zegt veel over het niveau van vaardigheid dat de oude Indiase ijzersmeden hebben bereikt bij de winning en verwerking van ijzererts. Iets wat echter nog vreemder is, is dat de pilaar vele eeuwen ouder blijkt te zijn dan de moskee en de toren. Inscripties in sanskriet leren namelijk dat de pilaar 1600 jaar geleden gesmeed werd en bijna 1000 jaar geleden naar Delhi verhuisde. De oudste inscriptie op de pilaar is van een koning genaamd Chandragupta II, een heerser uit de Gupta dynastie. Deze regeerde van 375 tot 413. De bouw van de Qutab Minar en de moskee begon in 1193, wat betekent dat de pilaar dus vele eeuwen ouder is.

'570167' door geervannesmeed '570167' door geervannesmeed

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Prayag ghat

geervannesmeed

Bij de Prayag Ghat in Varanasi, waar elke avond de indrukwekkende avondceremonie plaats vindt, is ook al vroeg in de ochtend veel activiteit. Prayag(a) is de vroegere naam van het huidige, ca. 130 km. verder gelegen Allahabad, waar 3 rivieren (de Ganges, Yamuna en een ondergrondse rivier, genaamd Sarasvati) samen vloeien. Ik heb daar eerder al foto's van geplaatst. Het nemen van een bad in Allahabad wordt door hindoes heel belangrijk gevonden en datzelfde geldt daarom ook voor de Prayag ghat in Varanasi. Mensen geloven dat het doen van puja’s en het baden bij deze ghat dezelfde religieuze betekenis heeft, dan in Prayaga. Het is een plek waar elke vroege morgen dan ook vele pelgrimgangers hun rituele bad uitvoeren. Maar ook wordt er gebeden, yoga beoefend, kleding gewassen, tanden gepoetst en gebaad.

'569902' door geervannesmeed '569902' door geervannesmeed

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Traditionele beroepen

geervannesmeed

Het is opvallend dat in veel dorpen in India de bewoners een zelfde ambacht uitoefenen. Je ziet dan ook vaak hele straten waar bijvoorbeeld door iedereen aardewerk wordt aangeboden. Men houdt (meestal noodgedwongen) vast aan traditie en zo wordt het beroep van generatie op generatie doorgegeven: “Mijn vader deed dit werk. Mijn vaders vader deed dit werk. Ik doe dit werk en mijn zoon zal dit werk ook gaan doen” , zei een man toen hem gevraagd werd waarom dat zo was. Allemaal goed en wel zo’n traditie en het mag dan bijvoorbeeld de lokale identiteit in stand houden en de saamhorigheid bevorderen, maar zolang men geen andere mogelijkheden kan/zal benutten, zal ook de armoede hetzelfde blijven.

'569728' door geervannesmeed '569728' door geervannesmeed

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Creatief in transport

geervannesmeed

Altijd leuk om foto's in de Aziatische landen te maken, die laten zien hoe men zijn/haar spulletjes vervoert. Daar is men vaak heel creatief en kostenbesparend in. Erg veilig is het meestal niet en of het transport van dit bed gemakkelijk is, betwijfel ik, want op deze manier vangt men toch heel wat wind. Je zou zo met bed en al van de brommer af kunnen waaien.....

'569640' door geervannesmeed '569640' door geervannesmeed

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Respect en...terughou

geervannesmeed

Als er iets is wat een onuitwisbare indruk maakte op mij, dan is het ons bezoek aan deze trappen in de stad Varanasi, die Manikarnika Ghat of crematie-ghat genoemd wordt. En dat geldt ook voor de miljoenen bezoekers die daar komen als toerist, hindoe- gelovige of nabestaande. Ook best choquerend voor bezoekers die niet beseffen wat ze er aantreffen, maar het is het ultieme doel voor een hindoe. De gelukkige Hindoe die in Varanasi gecremeerd wordt, wordt namelijk verlost van de reïncarnatiecyclus en hoeft niet terug te keren op aarde. Hij gaat direct terug naar de oerbron, zo meent men. Als je dit weet en ziet, besef je hier dat de dood voor de Hindoe daadwerkelijk onderdeel is van het leven en kijk je er heel anders tegenaan. Respect en terughoudendheid als bezoeker zijn hier dan alleen maar op zijn plaats. En haal het niet in je hoofd hier te fotograferen, want je zult er op aangesproken worden en dat gebeurt meestal op een agressieve manier.

'569543' door geervannesmeed '569543' door geervannesmeed

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Manikarnika Ghat

geervannesmeed

Op het eind van ons rustig boottochtje op de Ganges in de vroege ochtend, gaat het richting Manikarnika Ghat. De lichamen van overledenen worden door de smalle steegjes van de oude stad Varanasi gedragen om uiteindelijk bij deze crematie ghat in het openbaar te worden gecremeerd. En dat gedurende 24 uur per dag, jaar in jaar uit. Na 3 à 4 uur branden van de brandstapel is de crematie over en worden de overblijfselen van de crematie en as in de Ganges gegooid en verstrooid. Choquerend voor bezoekers die niet beseffen wat ze er kunnen aantreffen, maar het ultieme doel voor een hindoe.

'569465' door geervannesmeed '569465' door geervannesmeed

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Stilte

geervannesmeed

Varanasi is gebouwd aan de westoever van de heilige rivier de Ganges en gelovigen komen in grote getale vanuit alle windstreken naar deze stad. Er wordt gebeden, geofferd, gewassen en er worden mensen gecremeerd. Het is een plaats die alle zintuigen op scherp zet; het is er druk, vies, warm en chaotisch. Momenten van bezinning en stilte zijn dan wel even prettig. Die kun je in de vroege ochtend vinden tijdens een boottochtje in de optrekkende mist en met een opkomende zon.

'569397' door geervannesmeed '569397' door geervannesmeed

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Rietsuikerpers

geervannesmeed

Dit soort voertuigjes zie je wel vaker langs de weg en in met name de kleinere steden van Rajasthan, hoewel dit wel een luxer uitvoering is. Dit is een gemotoriseerd wagentje, maar meestal zijn het simpele karretjes die zelf geduwd moeten worden. Dit is dus een rietsuikerpers. Nadat de suikerrietverkoper de stengel van schil en bladeren heeft ontdaan, perst hij met deze rietsuikermachine het sap uit de stengels. Het is een mierzoet rietsuikersap dat "Oosacha Ras" of "Roh" wordt genoemd. Dit wordt met ginger, of citroen op smaak gebracht. Hoewel ik het niet geprobeerd heb, schijnt het sap een goede dorstlesser te zijn. Er wordt dan ook veel gebruik van gemaakt. Van het sap wordt ook geraffineerde witte suiker gemaakt en "Gur" of jaggery. Dit is een gele stof, bestaande uit het ongeraffineerde gedroogde sap. Deze jaggery wordt in India en Sri Lanka veel in curries en zoete gerechten gebruikt. Sommige mensen zweren ook bij een mengsel van kurkuma poeder met suikerrietsap om rimpelvorming in het gezicht tegen te gaan. Had ik nu maar een voorraadje meegenomen, want het is vast heel wat goedkoper dan Clinique of Oil of Olaz.

'569335' door geervannesmeed '569335' door geervannesmeed

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Rijstkaf

geervannesmeed

Ze zien er zwaar uit die zakken, maar eigenlijk valt dat reuze mee. In die zakken zit namelijk rijstkaf, de schilletjes van de rijstkorrel. Het kaf is heel licht en kan gemakkelijk wegwaaien. Vandaar die zak. Liefst 20-25% van de totale rijstproductie is kaf. In een rijstproducerend land als India is de rijstkaf dan ook in enorme hoeveelheden beschikbaar. Lang werd die gewoon ergens gedumpt of inefficiënt verbrand. Gezien de enorme hoeveelheden zorgt/zorgde dit ook voor de nodige milieuproblematiek. Probleem was dat men de technologie en financiële middelen niet had om de rijstkaf te ontwikkelen voor de markt. Nu India is “booming” en met ondersteuning van o.a. Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) de middelen en kennis aanwezig zijn, wordt het afvalproduct vooral in mini biomassacentrales gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Rijstkaf biedt echter nog meer mogelijkheden zoals biogas en grondstof voor biodiesel, het wordt verwerkt in lemen stenen en bouwpanelen voor goedkopere en verbeterde huizenbouw. Geroosterde biomassa van rijstkaf wordt ook tot blokken geperst, die dan als brandstof worden gebruikt om op te koken of ze worden verkocht aan de industrie. Zo is dit voorheen waardeloos restafval voor de arme lokale boeren een welkome extra bron van inkomsten geworden.

'569254' door geervannesmeed '569254' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

December 2010

geervannesmeed

Via mijn Gmail krijg ik dagelijks een aantal van mijn op Google drive geplaatste foto's te zien, getiteld "Beleef deze dag opnieuw". Die bekijk ik echt niet elke dag, maar vandaag waren het foto's die mijn aandacht trokken. Ze zijn van 30 december 2010, dus precies 7 jaar geleden. Welk een verschil met wat we vandaag voorgeschoteld krijgen; grauw en regenachtig weer. Weer om gauw te vergeten. Bah....Geef mij dan maar dat van 7 jaar geleden........

'569185' door geervannesmeed '569185' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Feldbissbreuk

geervannesmeed

De Feldbiss is een breuk in de aardkorst die ter hoogte van Aken begint en van daaruit door Nederlands-Limburg, Belgisch Limburg en Noord-Brabant ten zuiden van Eindhoven en ten noorden van Breda loopt. Via VoornePutten gaat het dan richting Noordzee. Langs de Feldbissbreuk is het geregeld onrustig in de Limburgse bodem, want aan de ene kant van de breuk stijgt de bodem en aan de andere kant daalt die. Elk jaar trilt de aarde hier dan ook meerdere keren. Gelukkig zo licht dat alleen seismologen het merken. De krachtigste aardbeving in Nederland was op 13 april 1992 in het in Limburg gelegen plaatsje Herkenbosch. Die had een zwaarte van 5.8 op de schaal van Richter en richtte voor bijna vijftig miljoen euro aan schade aan. Dit actief zakkingsgebied is onder andere zichtbaar in de 15 à 20 m hoge steilrand tussen de Belgische plaatsen Bree en Opitter. Uit recent geologisch onderzoek blijkt dat het slechts een kwestie van tijd is, dat Belgisch- en Nederlands- Limburg weer een zware aardbeving zullen beleven. Dat is ook de reden dat er bijvoorbeeld in de gemeente Bree 2 seismometers staan opgesteld.