geervannesmeed

'851369' door geervannesmeed '851369' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Ringselven

geervannesmeed

Na een zonovergoten dag is goed toeven aan het Ringselven. Vóór de komst van "‘De Zink" in Dorplein, vormden verschillende vennen die hier nu liggen één groot ven in de vorm van een ovale ring. Vandaar de naam Ringselven. Deze vennen waren een belangrijke reden voor de Waalse familie Dor om hier hun zinkfabriek te bouwen. Dit vanwege de grote hoeveelheden koelwater die nodig waren voor de zinkproductie. Een andere reden was, dat de grond zo goedkoop was, dat de fabriek aan de IJzeren Rijn (spoorlijn naar het achterliggende Ruhrgebied) en de Zuid-Willemsvaart lag en vooral omdat niemand in zowel België als Nederland ermee akkoord ging om zo’n sterk vervuilende industrie in hun gemeente te hebben. Nu is het een waardevol natuurgebied waar zeldzame planten en dieren voorkomen. Om de namen van de verschillende vennen aan te duiden, spreekt men in Dorplein van de "eerste Peel", "tweede Peel" , de "Zwempeel" en de "Vispeel". Deze picknicktafel en bank staan aan de Vispeel.

'850153' door geervannesmeed '850153' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Groene boomkikker

geervannesmeed

Eind vorige eeuw bleek in Nederland de verspreiding van dit leuke kikkertje met 80% afgenomen te zijn en werd het een van de sterkst bedreigde amfibieën. Er zijn nog maar weinig plekken waar je hem kunt vinden. De soort is daarom opgenomen in de Rode lijst. Hoewel het beestje op de foto tamelijk groot lijkt, wordt hij maximaal slechts 4 à 5 cm. Je ziet hem hier op een bramenblad zitten en dat is niet zo heel groot. Hij gebruikt deze bladeren of takken om op te zonnen, insecten te vangen of om te schuilen tegen roofdieren. Bijzonder eigenlijk hoe gemakkelijk dit kwetsbare beestje zich in die doornige braamstruiken kan verplaatsen. Je zou toch denken dat het zich constant aan die doorns prikt, maar blijkbaar is dat niet het geval. De houding waarin ik deze heb gefotografeerd is zoals je hem het meest aan treft; stil voor zich uitstarend, ineengedoken en met de poten dicht tegen het lichaam.

'846761' door geervannesmeed '846761' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Phegeavlinder

geervannesmeed

De wat onbeholpen rondfladderende Phegeavlinder komt in Nederland vrijwel alleen voor in Noord- en Midden-Limburg en in het aangrenzende zuidoosten van Noord-Brabant. In Vlaanderen is de verspreiding al net zo beperkt. Omdat de uiteinden van zijn voelsprieten wel wit zijn, maar geen “knopje” vormen, weet je dat het een nachtvlinder is. Omdat hij ook overdag actief is, wordt hij dagactieve nachtvlinder genoemd. Als je het vlindertje goed bekijkt, snap je waarom hij ook wel melkdrupje wordt genoemd. Hij mag dan op het eerste oog zwart lijken, als het licht er goed opvalt zul je zien dat ie blauw is. Op het achterlijf loopt een opvallende oranje-gele band. Op het borststuk zit een vlek in dezelfde felle kleur. Hij houdt zich het liefste op langs bosranden, op open plekken in het bos en op zonnige bospaden. Natuurgebieden waar de overgang tussen bos en bloemrijk grasland, tussen bos en heide of zand geleidelijk verloopt zijn ook een ideaal leefgebied.

'846688' door geervannesmeed '846688' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Grote...weerschijnvli

geervannesmeed

De Grote weerschijnvlinder is niet bang aangelegd. Zeker niet als hij iets

'846668' door geervannesmeed '846668' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Blauwe...muntgoudhaan

geervannesmeed

Er zijn niet veel dieren die de menthol in (water)munt kunnen verdragen, maar het Blauwe muntgoudhaantje is er ongevoelig voor. Door de grote hoeveelheden menthol die het al etende in het lichaam krijgt, is dit kevertje oneetbaar voor vogels. Mochten wij echter ooit nog eens vertrouwd raken met het eten van insecten, dan zal het Blauwe muntgoudhaantje ongetwijfeld het pepermuntje na de maaltijd vervangen……………………. Goudhaantjes vormen een van de grootste keverfamilies. In ons land komen bijna driehonderd soorten voor. Wil je de Blauwe muntgoudhaan vinden, dan is het zaak op zoek te gaan naar Watermunt. Die vind je vooral aan de waterkant. Alle Goudhanen zijn gebonden aan een of een paar plantensoorten; de waardplant. Voor de Blauwe muntgoudhaan is dat dus de Watermunt. Daar vind je ook de larven. Ze bewegen zich langzaam voort, zodat je alle kans krijgt ze te fotograferen . Dat geldt zeker voor deze 2, want die bewogen helemaal niet.............. Ook leuk om uitvergroot die pootjes te zien trouwens.

'846502' door geervannesmeed '846502' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Gevlekte orchis

geervannesmeed

Het Gerendal is een mooi natuur- en wandelgebied in Zuid-Limburg, op de grens van de gemeenten Valkenburg en Eijsden-Margraten. Het grootste deel is eigendom van Staatsbosbeheer. Het Gerendal is landschappelijk goed bewaard gebleven en het is er erg rustig, aangezien er geen autoverkeer is toegestaan. Een wandeling van 2 km voert je naar het centrale deel van het dal met de Orchideeëntuin (vlak bij de boswachterswoning). Je vindt er bijzondere kalkminnende soorten als het Soldaatje, de Grote muggenorchis en Bosorchis, maar ook andere soorten als Harlekijntje, Hondskruid en Rietorchis.. De orchidee op de foto is de Gevlekte orchis. De tuin ligt op een relatief klein stuk helling dat doorkruist wordt met paadjes. Dit alles is speciaal aangelegd om een te druk bezoek van de orchideeënrijke bossen en weiden te voorkomen en dat de soortenrijke kalkgraslanden niet worden platgelopen. Niet alleen de grote collectie orchideeënsoorten, maar ook de vergezichten zijn overigens de moeite waard. De tuin is geopend in de maanden mei en juni; de bloeitijd van de orchideeën.

'846040' door geervannesmeed '846040' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Blauwe...breedscheenj

geervannesmeed

Ik heb de (soms vervelende) eigenschap dat ik alleen een foto plaats als ik weet wat het is. Meestal lukt dat gelukkig, hoewel ik altijd moeite heb met bijvoorbeeld de blauwe waterjuffers. Daar zijn er veel van en ze lijken allemaal op elkaar. Gelukkig geldt dat niet voor deze. Vanwege de opvallend grote schenen (tibia), met zwarte middenstreep, de afstaande haren en de brede kop, weet ik dat dit een andere familie is; een breedscheenjuffer. In ons landje is er daar maar één van: de Blauwe breedscheenjuffer. In België is ze algemeen, in Nederland vind je ze op de hoge zandgronden en in Zuid-Limburg. Nou is deze toevallig niet blauw, maar dat komt weer omdat het een vrouwtje is. Mannetjes zijn vaalblauw en de vrouwtjes zijn wit, beige of lichtgroen. Als je de foto vergroot, kun je de kenmerken goed zien.

'845995' door geervannesmeed '845995' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Dondersweijer

geervannesmeed

Visvijvers dienden vroeger zowel voor de opkweek als het op voorraad hebben van verse, levende vis. Meestal waren dat karpers. In Noord-Brabant, Nederlands Limburg en aangrenzende delen van Duitsland kwam dit soort vijvers al vanaf de middeleeuwen talrijk voor. In het Limburgs dialect spreekt men over weijers, wijers of wiejers. Vis was in het verleden belangrijk, vanwege het verschijnsel dat we kennen als vrijdag -visdag. Een dag dus dat er geen vlees mocht worden gegeten, maar wel vis. De geestelijken hadden nog meer vleesloze dagen, dus die maakten ook dankbaar gebruik van deze weijers, die meestal het eigendom waren van de heer. In mijn directe omgeving liggen op meerdere plekken nog restanten, die echter niet meer als zodanig in gebruik zijn. Een voorbeeld daarvan vind je op landgoed “de Sjans” in het M. Limburgse plaatsje Stramproy. Het staat bekend als de “Donderswiejer”. Genoemd naar de latere eigenaar Donders. Oorspronkelijk was “de Sjans” een met grachten omringde vluchtschans, waar de bewoners zich op terug konden trekken in tijden van oorlog en als plunderend legervolk de streek weer eens teisterde. Nu is het een heerlijk plekje van rust en stilte.

'845819' door geervannesmeed '845819' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Bosbeekjuffer

geervannesmeed

De zeldzame Bosbeekjuffer is een forse juffer met zeer brede vleugels en een prachtig netwerk van vleugeladers. In Nederland is de verspreiding beperkt tot Noord-Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente. Deze zag ik aan het riviertje de Geulle in Plombières (Belgische Voerstreek). Het is soort die je aantreft bij langzaam stromende beken en riviertjes met natuurlijke obstakels en vooral een heel goede waterkwaliteit. Aangezien die bijna overal al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw achteruit holt, is de soort in België en Nederland ook sterk achteruitgegaan. Ze staat dan ook op de Nederlandse- en Belgische Rode lijst als bedreigd. Bosbeekjuffers worden vaak verwisseld met Weidebeekjuffers, met wie ze regelmatig samen voorkomen. De vleugels van mannetjes Weidebeekjuffer zijn aan de basis en de top doorschijnend en die van de Bosbeekjuffer zijn breder en vrijwel helemaal donker. De kleur van de vleugels is bij het mannetje metallic blauw met volledig donkerblauwe vleugels en bij het vrouwtje is die metallic groen met een bruinige tint op de vleugels. Ook is de onderkant van de achterlijfspunt van het mannetje donkerrood. Op deze foto is dat niet te zien, maar het is wel degelijk een mannetje. Uitvergroot zie je de details beter

'845709' door geervannesmeed '845709' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

En weg is ie.........

geervannesmeed

Het is een mooi moment om de "geboorte" van een libel mee te maken. Op de vorige foto van een uitsluiping zag je, dat de Viervlek bijna zo ver was, dat ie de wijde wereld in ging. Hier is hij zo goed als vliegklaar en enkele seconden na het nemen van deze foto is hij dan ook gevlogen.

'845551' door geervannesmeed '845551' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Uitsluiping van een..

geervannesmeed

Het volgen van het uitsluiping van een libel is een geduldwerkje. Het hele proces duurt toch al gauw 2 uur. Eindelijk, als ik mijn geduld bijna begin te verliezen, is het toch zover...... Nadat de nog kleurloos en ongeopende vleugels uitgestrekt zijn, houdt hij zich echter nog minstens een half uur vast aan het huidje en pompt zichzelf en zijn vleugels door middel van lichaamsvloeistof op. Je ziet de vleugels gewoon groter worden. Dan worden ze in één keer uitgeklapt en als die na een tijdje gedroogd en uitgehard zijn en na nog wat voorzichtig gefladderd te hebben, vliegt deze viervlek de wijde wereld in alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Ongelooflijk eigenlijk dat uit zo'n lelijk, vies, eng en aliën-achtig beest zo'n prachtige viervlek libel kan komen. Wat is de natuur toch mooi en wat zit het goed in elkaar. Na zo'n moment kan mijn dag niet meer stuk.....

'845288' door geervannesmeed '845288' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Vier ton

geervannesmeed

Op de grens van noord-Brabant en Limburg ligt de Loozerheide, een natuurgebied in ontwikkeling. Hier zorgen taurossen voor de begrazing. Taurus is een project waarin geprobeerd wordt het oerrund terug te fokken door oude runderrassen te kruisen. Voor dat doel heeft men onder andere 4 jaar geleden een Maronesa stier uit Spanje over laten komen en die geplaatst bij Maremmana koeien. Bedoeling was om via kruising met name de hoornpartij naar voren gericht te krijgen. Een ander kenmerk is de bruine "bokkenpruik" die je hier bij een der dieren ook ziet. Op de foto zien we 4 stieren bij elkaar met zowel kenmerken van een Maremmana - als een Maronesa stier. Samen wegen ze denk ik toch al gauw 4000 kg. Echte zwaargewichten dus.

'845256' door geervannesmeed '845256' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Paaiplasje

geervannesmeed

Van de grote plas in Weert, het zogenaamd Blauwe meertje, die is ontstaan door zandwinning heb ik al meerdere foto's geplaatst. Ter compensatie van natuurverlies, heeft men in de directe nabijheid van die plas een zogenaamd "paaiplasje" gegraven. ik weet niet wat men daar mee van plan is, maar dat zou er op moeten duiden dat hier vis zou kunnen paaien vanwege met name niveauverschillen wat betreft de diepte van het water. in diepte. Ziet er heel leuk uit en is goed voor de natuurontwikkeling aldaar, maar een paaiplas voor vis zie ik hier eerlijk gezegd niet ontstaan.

'845223' door geervannesmeed '845223' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Weerterbergen

geervannesmeed

De grote variatie in natuur rond Weert hebben we te danken aan het golvend landschap dat is ontstaan in de jongste ijstijd. Daardoor wordt nat gebied afgewisseld met droge hoogtes en zien we behalve landbouwgebieden ook moerassen, vennen in de laagtes en bossen, heide en stuifzand op de hogere plekken. Heide en stuifzand worden, net als in de rest van ons land, echter steeds verder teruggedrongen door bomen en struiken. Jammer natuurlijk, want hoe leuk is het om hier ouders met hun jonge grut te zien picknicken, kuilen te zien graven, verstoppertje spelen en in bomen te klimmen. Behalve dat ze zich kostelijk amuseren, houden ze het zand ook in beweging en blijft het gebied open. Er zijn nog andere groepen die, zonder het te beseffen, zorgen voor het in stand houden van het stuifzand, namelijk motorcrossers, mountainbikers, ruiters, paard en wagen en militairen die oefeningen houden. Ze zorgen misschien soms voor ongewenst kabaal, maar zolang het binnen de "perken” blijft en ze andere recreanten niet tot last zijn, houden ze het stuifzandgebied open. Toch nog ergens goed voor dus.

'845209' door geervannesmeed '845209' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Koninginnenpage

geervannesmeed

De Koninginnenpage heeft een relatief grote spanwijdte tot wel 75 millimeter en is daarmee een van de grootste vlinders die in België en Nederland wordt gevonden. Hij kan door het gehele land worden gevonden, maar is in het zuiden algemener. De vliegtijd is van maart tot en met oktober. De voorjaarsgeneratie heeft een lichtgele vleugelkleur, terwijl de zomergeneratie feller van kleur is. Het grootste deel van het lijf is zwart behaard, maar de weerszijden van de kop en ook de zijkanten van het borststuk zijn voorzien van een meer gele beharing. De habitat bestaat met name uit bloemrijke graslanden, vooral velden met vlinderbloemigen zoals luzerne- en klaver. De rupsen daarentegen leven voornamelijk van schermbloemige planten.

'845133' door geervannesmeed '845133' door geervannesmeed

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Icarusblauwtje

geervannesmeed

De groep blauwtjes is genoemd naar de blauwe kleur op de bovenkant van de vleugels. Het zijn relatief kleine vlinders (spanwijdte maimaal 30 mm.), die we overal in Europa kunnen aantreffen. Niet alle blauwtjes zijn overigens blauw; van de meeste soorten heeft het vrouwtje namelijk een bruine bovenkant en er is zelfs een bruin blauwtje….. Binnen deze groep is determinatie dan ook soms lastig, omdat met name die vrouwtjes erg op elkaar lijken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de vrouwtjes van het Icarusblauwtje. De belangrijkste en gemakkelijkste kenmerken zijn te zien op de onderzijde, dus als de vlinder met de vleugels dicht zit. Dit is echter nagenoeg zeker het mannetje, want dat is opvallend fel blauw van kleur. De soort heeft een voorliefde voor bloemrijke graslanden en ruigtes. Hier zit hij op de bloem van de rolklaver, zijn waardplan, maar je vindt ze ook wel op kleine klaver en andere vlinderbloemigen. In augustus kunnen we weer een nieuwe generatie zien.

'845066' door geervannesmeed '845066' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Buxusmot

geervannesmeed

Als je deze rups in je tuin aantreft, heb je een probleem. Dit is namelijk de rups van de buxusmot. Tien jaar geleden nog onbekend, maar sinds de zomer van 2017 kunnen we niet meer om hem heen. De soort komt van oorsprong voor in Oost-Azië, maar komt door ongewilde introductie nu ook als invasieve exoot voor in West-Europa. Men denkt dat de soort in 2005 in Europa is binnengekomen door een zending buxussen vanuit China naar Duitsland. De mot zelf is niet schadelijk, het zijn de rupsen die de ene na de andere buxus kaalvreten. Als je er niet op tijd bij bent, overleven de meeste buxusplanten dit niet. Aantasting van de buxus is te herkennen aan dode blaadjes, kale takken en vooral door de aanwezigheid van spinsels. Zie je in dat spinsel ook nog eens krioelende rupsjes en uitwerpselen, dan is het zaak die zo snel mogelijk te verwijderen. Worden de rupsen ouder, dan is controleren nog niet zo gemakkelijk, want ze vallen dan niet goed op vanwege hun groene kleur en ze kruipen graag weg in de plant. Bestrijdingsmiddelen zijn er wel, maar behalve dat ze duur zijn in aanschaf, doden ze ook andere nuttige beestjes. Dus ik adviseer het ouderwetse "handwerk".....

'845002' door geervannesmeed '845002' door geervannesmeed

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Toren van de...boeddh

geervannesmeed

Het Zomerpaleis, dat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, wordt gedomineerd door het kunstmatig aangelegde Kunming-Lake en de Longevity Hill, of “Heuvel van het Lange Leven”. Het hoogste en meest in het oog springende gebouw van het Zomerpaleis is de 41 meter hoge Fóxiānggé of “Toren van de Boeddhistische Wierook”. Deze is gebouwd op een 21 meter hoge sokkel. Nog iets hoger dus dan de 60 meter hoge heuvel. In de toren bevindt zich een 5 meter hoog beeld van godin Guanyin, de godin van troost en genade. Tijdens hun verblijf in het Zomerpaleis kwamen de Chinese keizers tweemaal in de maand in deze toren om te bidden. Vanaf de sokkel heb je een schitterend uitzicht over het complex. Om de toren te bezoeken moet je wel extra 10 Yuan (€1,30) betalen. Op de voorgrond zie je de “Hal van de Wegdrijvende Wolken” of Páiyúndiàn, waar ik de vorige keer een foto van heb geplaatst.

'844893' door geervannesmeed '844893' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Streetart

geervannesmeed

Een tijdje geleden plaatste ik een werk van een streetartist, dat gemaakt is onder een viaduct in Weert. Zo zijn er 6 wanden “volgekliederd” ……………… Met deze foto wil ik jullie laten zien dat straatkunst niet vreselijk hoeft te zijn en geen vies woord is, maar “gevierd” moet worden. Het kunstwerk dat je hier ziet is van David "Gnasher" Nash. Een 43 jarige Engelse streetartist uit Harlow in Essex. Een kunstenaar die grootschalige (muur)schilderingen heeft gemaakt voor o.a. Ford, Nokia, Easyjet en commerciële reclameborden voor de nieuwste game-releases voor Xbox. Niet de eerste de beste dus. Ooit begonnen als een enthousiaste 16 jarige graffitischrijver, die voornamelijk letters en woorden “schilderde”, maar na een studie kunst en grafisch ontwerp heeft hij zich een soort hyper-echte stijl van spuitbuskunst eigen gemaakt.

'844823' door geervannesmeed '844823' door geervannesmeed

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Hall of Dispelling...

geervannesmeed

WAARSCHUWING: let op dat je bij wijziging van de tekst de kans loopt dat je tekst wegvalt. Dit kan dan niet meer hersteld worden. Dat overkwam mij tenminste weer eens. Vandaar dat ik deze foto nog een keer plaats.......... De Yuheyuan of "Tuin van Rust en Vrede" ligt zo’n 15 km. ten noordwesten van het centrum van Beijing. Het complex is beter bekend als het Zomerpaleis. Het is ontstaan in de beginjaren 1750. Het was ooit een zomerverblijf voor de keizers en hun familie om de hitte in de stad te ontvluchten. Het Zomerverblijf wordt gedomineerd door het kunstmatig aangelegde Kunming-Lake en de 60 meter hoge Longevity Hill. Men heeft het uitgegraven zand van het Kunming-Lake gebruikt om deze heuvel te bouwen. Hierop ligt de prachtige "Toren van de Boedhistische Wierook". Die is te bereiken via deze Hall of Dispelling Clouds ( Páiyúndiàn). Keizer Qianlong liet deze bouwen ter ere van de zestigste verjaardag van zijn moeder. De “Hal van de Wegdrijvende Wolken”” is een prachtige hal met rode zuilen en een met goudgeel geglazuurde tegels bedekt dak. Hoewel gebouwen (behalve tempels) in keizerlijke tuinen geen gele geglazuurde tegels mochten hebben, is voor deze Hall of Dispelling Clouds een uitzondering gemaakt. Misschien vanwege zijn moeder? Achter de Hall of Dispelling Clouds zien we nog de Hall of Moral Glory liggen. Deze werd gebruikt als de keizer en keizerin zich moesten omkleden en omdat ze een rustig plekje wilden als ze tot Boeddha baden.

'844772' door geervannesmeed '844772' door geervannesmeed

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Hall of Dispelling...

geervannesmeed

WAARSCHUWING: let op dat je bij wijziging van de tekst de kans loopt dat je tekst wegvalt. Dit kan dan niet meer hersteld worden. Dat overkwam mij tenminste weer eens. Vandaar dat ik deze foto nog maar een een keer plaats.......... De Yuheyuan of

'844716' door geervannesmeed '844716' door geervannesmeed

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Eén pot nat

geervannesmeed

Toen ik deze foto thuis eens goed bekeek, leek het net of een groep bezoekers als makke schapen braaf achter elkaar lopend in die gigantische bronzen pot afdaalden. Leuk optisch bedrog. Deze enorme bronzen potten zie je overal op de pleinen van de Verboden Stad. Ten tijde van het Chinese keizerrijk hadden ze een functie; ze waren gevuld met water en als er onverhoopt ergens brand uitbrak, was er altijd water voorhanden. Er werd dan ook goed op gelet, dat ze altijd tot de rand toe gevuld waren. Wat verder opvallend is aan die potten, zijn de krassen op die potten. Het verhaal wil, dat de soldaten er tijdens oorlogstijden hun bajonetten op slepen.

'844488' door geervannesmeed '844488' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Heykersbroek

geervannesmeed

Net buiten de gemeente Weert, ligt, langs de Tungelroyse beek tussen de dorpjes Swartbroek en Ell, het ca 55 ha. grote Heykersbroek. Aangezien de familienaam Heykers in Ell en omgeving erg veel voor komt, zal er ongetwijfeld een link zijn met een familie Heykers. “Broek” duidt op een moerassig gebied. Het oorspronkelijke moerasgebied is kort na de tweede wereldoorlog ontgonnen en in de jaren ‘60 werd bos aangelegd als werkvoorziening. Het gebied is rijkelijk voorzien van slootjes en plassen. Het grote ven, dat door zandwinning is ontstaan, is blikvanger nummer één en is in gebruik als visvijver. Ook als je niet gaat vissen is het een heerlijk plekje om daar op een bankje te ontspannen en te genieten van al dat moois om je heen.

'842850' door geervannesmeed '842850' door geervannesmeed

MexicoMexico City

MexicoMexico City

El mercado de...Tlate

geervannesmeed

In “Palacio Nacional”, het Nationale Paleis in Mexico City, zijn prachtige muurschilderingen te zien van Diego Rivera (1886 – 1957), de eerste muralist - muurschilder. Hij heeft in de periode 1926 tot 1945 de Mexicaanse geschiedenis afgebeeld. Zijn werk laat verhalende geschiedkundige taferelen zien. Het detail dat we hier zien, is van een tafereel tijdens de eerste jaren van de XVI eeuw. Het werk heet "El mercado de Tlatelolco"; de markt van Tlatelolco. Het was de belangrijkste handelsplaats in de Vallei van Mexico ten tijde van de Azteken (1000-1521). Toen maakte het deel uit van de stadsstaat Tenochtitlan, tegenwoordig is het een wijk in het noorden van Mexico-Stad. De man in het wit die we daar prominent in zijn stoel zien zitten, is een van de drie magistraten die de orde moesten bewaren. Verder liepen er meerdere officieren rond, die de koopwaar inspecteerden.