geervannesmeed

'1000498' door geervannesmeed '1000498' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Reuzenzwam

geervannesmeed

Hoewel het tot heden vanwege de droogte geen goed paddenstoelenjaar lijkt te worden, zie je natuurlijk toch interessante exemplaren. Alleen moet je wat beter kijken. Dat gold overigens niet voor deze zwam, want die was al van ver te zien. Het is de Reuzenzwam. Een prachtig exemplaar en al wat ouder. Jonge exemplaren zijn veel lichter van kleur. Zoals de naam al aangeeft, kan deze zwam heel groot worden. Als hij volledig is uitgegroeid, kan hij wel een meter in doorsnede bereiken. De paddenstoel heeft een sterke voorkeur voor Amerikaanse eiken en beukenbomen. Hoewel hij hier te zien is op een "begraven" boomstronk, ga ik er (gelet op de omgeving) van uit dat het op een Amerikaanse eik is. De zwam kan zowel verschijnen op dood organisch materiaal (saprofyt) als een verzwakte levende boom (parasiet). Als de vruchtlichamen van de zwam boven de grond te zien zijn, is het voor de boom al te laat. Onder de grond en in de boom heeft de Reuzenzwam dan namelijk zijn verwoestende werk al verricht. Daar heeft de schimmel de houtvaten als het ware dicht geknepen en daardoor sterft de boom. Binnen een paar jaar is een boom met een Reuzenzwam als gast helemaal afgestorven.

'1000457' door geervannesmeed '1000457' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bee boys

geervannesmeed

Al eerder plaatste ik enkele voorbeelden van street-art, waaruit blijkt dat straatkunst niet vreselijk hoeft te zijn en geen vies woord is, maar “gevierd” moet worden. Eind maart is het street-art project bij een viaduct in Weert opgeleverd. In juli 2016 werden al enkele brugpilaren voorzien van een kunstwerk. Het eindresultaat kon toen rekenen op veel waardering. Dit jaar kreeg het project daarom een vervolg. Onder leiding van lokale streetartkunstenaar Sapo (Geert Loijen) en de internationaal bekende Angelo Martinus zijn onder andere 6 brugsteunen van prachtige creaties voorzien. Dit is een Sapo's creaties . Hij gaf het als titel Bee boys. Leuk detail is dat kloddertje honing op de vangrail

'1000267' door geervannesmeed '1000267' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Builenbrand

geervannesmeed

Builenbrand of Maisbrand (Ustilago maydis) ontstaat door schimmelsporen die via wind en opspattend regenwater in de bladtrechter terecht komen. Je vindt ze dus op de plaats waar eigenlijk een rijpe maïskorrel zou moeten zitten. Het is een zwakteparasiet, dus die tast alleen beschadigde en/of verzwakte planten aan. Tijdens warme droge zomers is Builenbrand tamelijk algemeen, maar gewoonlijk is het een vrij zeldzame schimmel. Dit jaar waren de hoge temperaturen en droogte weer ideaal, dus je ziet ze best weer veel. Op de plaats waar de schimmel binnendringt reageert de plant met een abnormale weefselvorming, waardoor er builen ontstaan van soms wel 20 cm. doorsnede. De builen zijn omgeven door een zilverkleurig vlies. In de builen ontstaan zwarte sporen die, als ze rijp zijn op de grond vallen en daar tenminste vier jaar kiemkrachtig kunnen blijven. De schade die veroorzaakt wordt door Builenbrand is in Nederland beperkt, maar een grote aanwezigheid van deze schimmel kan wel ten koste gaan van de opbrengst en kwaliteit. De boeren zijn er dan ook niet blij mee, ook al omdat een chemische bestrijding niet mogelijk blijkt te zijn. Daarom worden minder vatbare rassen aanbevolen.

'998784' door geervannesmeed '998784' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Bruinrode heidelibel

geervannesmeed

De Bruinrode heidelibel is een veel voorkomende libel. Ze is nog wel even te zien. De piek is in augustus, maar je kunt ze nog aantreffen in oktober en november. De soort kan zelfs lichte nachtvorst overleven, maar je zult ze alleen zien als de zon schijnt, want die is nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en actief te kunnen zijn. Hij lijkt sterk op de Steenrode heidelibel, die ook zeer algemeen is en vaak op dezelfde plaats voorkomt. Ze (de uitgekleurde mannetjes) zijn op het eerste gezicht van Steenrode te onderscheiden door de minder dieper rode kleur op het achterlijf en een minder egaal bruin borststuk. Bij de oudere mannetjes neemt die kleur nog meer af. Het beste onderscheidende kenmerk is echter de “hangsnor”. Dat is het zwarte streepje, dat bij de Bruinrode heidelibel stopt bij de oogranden, of hooguit een kleine beetje naar beneden loopt. Bij de Steenrode heidelibel loopt dat tussen de ogen langs de oogranden naar beneden. Je kunt dat hier op de foto niet zo goed zien. Dit is het beste zichtbaar als de foto schuin van voren is genomen. Een ander verschil is dat de dijen van de voorste poten bij Bruinrode heidelibel zwart-geel-zwart zijn en bij de Steenrode heidelibel zijn die zwart-geel.

'998007' door geervannesmeed '998007' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Recycling

geervannesmeed

Recycling leek me een toepasselijke naam voor deze foto. Fietsonderdelen dus, die gerecycled zijn tot een waar kunstwerk. Het is gemaakt door iemand die mee heeft gedaan aan een workshop bij “Creatiefactief Knooppunt 91” in het Limburgse plaatsje Beesel. Het werk is enige tijd te zien geweest in de tuin van de woning gelegen aan (hoe toepasselijk) Fietsknooppunt 91.

'995820' door geervannesmeed '995820' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Boots of the Hunter

geervannesmeed

De “Vreedzame krijger” van Rik van Rijswick heeft enige jaren aan de Maasboulevard in Venlo gestaan. Er is uiteindelijk afgezien van de koop, omdat €135.000 te hoog gevonden werd. Daarna heeft er nog enige tijd de mooie glazen “Sfinx” van Fons Schobbers gestaan, maar die werd al snel weggehaald, omdat er scheuren in waren ontstaan. Daarna was de plek enige tijd leeg, maar in 2016 kwam daar deze 6 meter hoge polyester “Boots of the Hunter” van Fons Schobbers. Het kunstwerk werd al gemaakt in aanloop naar de Floriade en symboliseert boeren en tuinders enerzijds en jagers anderzijds. Hardwerkend, een met de natuur en als universeel kenmerk de rubberlaarzen.

'994400' door geervannesmeed '994400' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Peaceful Warrior

geervannesmeed

Rik van Rijswick is een kunstenaar die vooral bekend is geworden door de gigantische draak , die je op de rotonde op de Rijksweg in het Limburgse Beesel kunt zien. De sculptuur is 12 meter hoog en gemaakt van cortenstaal. Ik heb daar een hele tijd geleden eens een foto van geplaatst. https://www.columbusmagazine.nl/europa/nederland/limburg/reisreporter/fotos/374772.html De draak maakt deel uit van een drieluik. De 3 sculpturen hebben met z’n allen gemeen dat het gaat over bewustwording. Over jezelf als mens, de verantwoordelijk voor onze Aarde en daarmee onze kinderen. De andere 2 beelden van dat drieluik vind je in de kunsttuin achter zijn huis in Beesel. Dat zijn “Godin van de Aarde” en deze 12 meter hoge “Peaceful Warrior” of Wachter, die is opgebouwd uit allemaal kleine stukjes ijzer. Zelf zegt van Rijswick hierover: “De Peacefull Warrior geeft de eigen strijd aan met betrekking tot het goede en kwade en die zegt: stop, tot hier en niet verder”. Een zelfde beeld bevindt zich bij de DRU cultuurfabriek in Ulft (Achterhoek). Het grotere plan achter de Vreedzame Krijgers is namelijk, om ze over de wereld te verspreiden, maar of dat gaat lukken???.

'993333' door geervannesmeed '993333' door geervannesmeed

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Streetart

geervannesmeed

Na mijn bezoek aan de Moerputtenbrug fietste ik terug naar het station van Den Bosch en passeerde het buitenterrein van de Tramkade. De Tramkade is het voormalige terrein van Mengvoederfabriek De Heus. Het staat vol markante silo’s en industriële gebouwen. Vanwege stank- en geluidsoverlast is het bedrijf in 2008 moeten stoppen en is het hele complex door de gemeente voor een bedrag van 30 miljoen euro aangekocht. Daar waar meer dan 100 jaar lang een meel- en diervoederfabriek in bedrijf was, vinden nu tal van culturele activiteiten plaats. Twee jaar geleden zijn de 20 meter hoge oude silo’s tijdens het Kings of Colors Urban Art & Food Festival onderhanden genomen door Nederlandse en Belgische kunstenaars, die naam hebben gemaakt in de graffiti scene. De fotorealistische tekeningen zijn echte eyecatchers.

'989296' door geervannesmeed '989296' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Moerputtenbrug

geervannesmeed

Het 118 hectare grote natuurgebied De Moerputten, is een van de weinig overgebleven laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren. Hier liep oorspronkelijk een verlande prehistorische rivierbedding, waarin veenvorming heeft plaatsgevonden. Door het turfsteken ontstonden twee plassen (putten): de Lange Putten (hierover loopt de later aangelegde brug) en een kleinere, de Moerput. Toen rond 1850 in de Langstraat de handel en schoennijverheid bloeide, was er grote behoefte aan een verbinding tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe en werd een spoorlijn aangelegd. Voor een goede verbinding moest de Moerputtenbrug worden aangelegd. Vanwege de schoenindustrie werd die spoorlijn “Halvezolenlijn” genoemd. Een andere uitleg van de naam Halvezolenlijn is, dat er maar één enkele spoorlijn aangelegd is, terwijl er een dubbele spoorlijn was gepland. De spoorlijn die in 1890 werd geopend is echter tot de sluiting in 1972 enkelsporig gebleven. Dat is ook te zien aan de pijlers van de brug.

'987827' door geervannesmeed '987827' door geervannesmeed

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Moerputtenbrug

geervannesmeed

De Moerputten is er voor de wandelaar. Zoals de naam al aan geeft, bestaat de Moerputten uit moer; natte drassige grond of (laagveen)moeras. Het was een onderdeel van het Bossche inundatiegebied, dat diende om Den Bosch te beschermen tegen overstromingen en als verdediging tegen invallen van de vijand. Het gebied bevindt zich tussen Den Bosch en het plaatsje Cromvoirt. Toen rond 1850 in de Langstraat (met o.a. Waalwijk) de handel en schoennijverheid bloeide, was er grote behoefte aan een verbinding tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe. Om deze Langstraatspoorweg aan te kunnen leggen, moesten er bruggen komen. Over de Bossche sloot werd de Venkantbrug aangelegd en over de natte gronden werd de 600 meter lange Moerputtenbrug aangelegd. Door de opkomst van vrachtauto’s en bussen en het instorten van de industrie vanwege buitenlandse concurrentie, werd de spoorlijn onrendabel. Hoewel men in 1987 van plan was de rails te verwijderen, zijn deze 2 bruggen gelukkig uit handen van de slopershamer gebleven. Sinds 1998 is de brug in handen van Staatsbosbeheer en industrieel erfgoed, een rijksmonument dus. In 2011 is de restauratie van de brug en pijlers voltooid en zijn er in het omliggende gebied en over de spoorbrug wandelroutes aangelegd.

'984737' door geervannesmeed '984737' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Heideveld

geervannesmeed

't Was puffen deze zomer, want mensenlief wat is het warm geweest. De meest favoriete plaats voor mij was dan ook de schaduw. Ook de natuur ging gebukt onder de hitte en heeft heel wat te verduren gehad. Zeker op plekken zoals dit heideveld. De hei komt er ongetwijfeld weer bovenop, maar ik vraag me af of dit veld op de Boshoverheide in september mooi paars gekleurd zal zijn................

'983091' door geervannesmeed '983091' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Pyjamawants

geervannesmeed

Van alle wantsen die ik ken, vind ik de Pyjamawants de mooiste. Net als het gele van wespen schijnt het rode van deze wants insecteneters af te schrikken. Vuurrood en knalgeel betekent een vieze smaak, buikpijn, narigheid. Dus afblijven...... De Pyjamawants, werd pas voor het eerst in België en Nederland gesignaleerd in 1975, maar wordt tegenwoordig steeds vaker gezien. De Pyjamaschildwants wordt ook Gevangeniswants genoemd. Die naam heeft ze te danken aan de knalrode basiskleur met brede zwarte lengtestrepen over de gehele bovenzijde van het lichaam. Het lichaam is erg rond en de lengte is ongeveer 10 mm. De soort heeft een voorkeur voor droge, zanderige plaatsen, zoals droge wegbermen en spoorwegbermen. Het zijn echte warmteminnaars en zonaanbidders. Ze leven van schermbloemigen als Gewone Berenklauw, Fluitenkruid, Zevenblad en Wilde peen. Deze 2 zitten op het Fluitenkruid. Daar zuigen ze sappen uit de plant of de zaden.

'980207' door geervannesmeed '980207' door geervannesmeed

ChinaJiangsu en Zhejiang

ChinaJiangsu en Zhejiang

Sun Yat-sen mausoleum

geervannesmeed

Sun Yat-sen (1866-1925) wordt wel de Chinese Vader des Vaderlands genoemd. In 1911 wierp zijn Nationalistische beweging de corrupte Qing-dynastie omver en moest de laatste keizer op 5-jarige leeftijd troonsafstand doen. Op 1 januari 1912 vestigde de Kuomintang de eerste republikeinse regering te Nanjing. Sun Yat-sen stierf in 1925 in Beijing. Zijn laatste wens was dat zijn asresten naar Nanjing moesten worden overgebracht. Daarom begon men daar in januari 1926 met de bouw van een mausoleum. Het bevindt zich aan de voet van de tweede piek van de berg “Zijin” (paarse berg ) en werd voltooid in het voorjaar van 1929. Op 1 juni 1929 werden zijn asresten overgebracht. Vanaf de toegangspoort loopt een laan met prachtige bomen omhoog naar de hoofdpoort, waarachter het “Stenen Tafelen Paviljoen” staat, een hoog gebouw met een blauw dak en een kolossale stenen tafel van graniet. Daarna ga je via een trap met 392 traptreden naar het eigenlijke Sun Yat-sen mausoleum (Zhōng shān líng).

'978924' door geervannesmeed '978924' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Weerschijnvlinder

geervannesmeed

Tot voor kort was de Weerschijnvlinder met zijn prachtig blauw oplichtende vleugels een zeldzame standvlinder. De bovenkant van de vleugels van het mannetje vertonen bijzondere wisselende kleuren door iriseren; bij de juiste invalshoek van het zonlicht, verkleuren die namelijk van bruin naar een prachtige blauw glanzende gloed. Daarom heet hij dan ook Weerschijnvlinder. Maar ook met dichtgeklapte vleugels is hij prachtig, zoals je kunt zien. Rond de eeuwwisseling waren er nog maar tien of elf populaties in met name Twente, de Achterhoek, Noord-Brabant en Zuid-Limburg. Door een gewijzigd natuurbeleid breidt hij zich de laatste jaren gelukkig weer uit. Hij wordt op steeds meer plekken gezien en lijkt inmiddels uit de grootste gevarenzone. Als je hem in de vergroting bekijkt zie je de lange gele roltong goed.

'977881' door geervannesmeed '977881' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Kraamwebspin

geervannesmeed

In Nederland en België komen meerdere (voor mensen weliswaar onschuldige) soorten wolfspinnen voor. Op de vorige foto liet ik je de Gewone Wolfspin zien en de spin op deze foto wordt Kraamwebspin genoemd. Ook hier kun je aan de grote poten zien dat het een loopspin is. Net zoals bij de Gewone Wolfspin is ook de broedzorg van een Kraamwebspin opvallend. Ook zij loopt een hele tijd met haar eicocon rond. In tegenstelling tot de Gewone Wolfspin, weeft zij echter kort voordat de spinnetjes geboren worden, een tentvormig spinsel van zijde als een soort kraamkamer. Het web dat ze maakt is dus niet bedoeld om een prooi mee te vangen, maar dient als bescherming voor haar kroost. Hieraan dankt zij ook haar naam. Als de spinnetjes uit de eicocon kruipen, blijven ze nog tot hun eerste vervelling in dat beschermende spinsel. Moeder blijft al die tijd in de buurt om een oogje in het zeil te houden.

'975338' door geervannesmeed '975338' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Wolfspin

geervannesmeed

Het viel niet mee voor deze Gewone Wolfspin om er op het kurkdroge gazon snel vandoor te gaan met dat witte bolletje onder haar lijf. Het is dan wel een loopspin, maar met een eicocon ( want dat is het), tussen je poten valt dat even niet mee. Moeder Wolfspin is echter een toegewijde moeder. Als ze de eitjes in haar zelf gesponnen eierzakje heeft gestopt, neemt ze dit zakje, dat bevestigd is aan haar spintepels, gedurende 2 tot 3 weken overal mee naar toe. Na het uitkomen van de eitjes klimmen de jonge spinnetjes op de rug van hun moeder, die ze tot aan de eerste vervelling mee draagt. Deze spinnen wachten niet tot een prooi in hun buurt komt, maar gaan er zeer actief naar op zoek. Met hun forse poten en scherpe kaken zijn het gevreesde jagers. Deze lichtgrijze tot geelachtige, donkerbruine spinnen doen hun naam dus eer aan. De naam Wolfspin komt echter niet vanwege de ruige beharing, of de wolfachtige wijze waarop ze hun prooi besluipen, of de snelheid waarmee ze aanvallen, maar is afgeleid van het feit dat het dier andere spinnen binnen haar territorium accepteert. Dit is iets unieks binnen de orde der spinnen.

'973954' door geervannesmeed '973954' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Cementfabriek

geervannesmeed

Vanaf de hellingen van het Belgische “Thier de Lanaye” (Thier is een lokaal woord voor helling) heb je een schitterend uitzicht over het landschap. Het gebied maakt deel uit van het grensoverschrijdende natuurreservaat Sint Pietersberg. Een “levend museum van natuur en cultuur” wordt het genoemd. Dat kan ik alleen maar beamen. Jammer dat het uitzicht op meerdere plaatsen bedorven wordt door een fabriek op de achtergrond. Het is het Belgische CBR cementbedrijf, dat gevestigd is in Lixhe, enkele kilometers over de grens bij Maastricht. In Nederland kwam er een groeiend verzet tegen de activiteiten van cementfabriek Enci, omdat de Sint-Pietersberg steeds verder werd aangetast en de uitstoot van de fabriek de luchtkwaliteit in de stad verminderde. In 2010 is Enci met de overheid, Natuurmonumenten en de omgeving overeen gekomen om de groeve bij de Sint Pietersberg, terug te geven aan de provincie. Deze heeft die meteen “doorverkocht” aan Natuurmonumenten voor het symbolische bedrag van €1,-. De commerciële winning van kalksteen uit de groeve is dan wel in juli 2018 stopgezet, maar Enci Maastricht sluit niet. Ze betrekken hun kalksteen namelijk nu van dat CBR cementbedrijf in Lixhe. De verdere aantasting van de Sint Pietersberg aan Belgische zijde gaat dus helaas nog steeds door.

'972042' door geervannesmeed '972042' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Slavante

geervannesmeed

“Buitengoed Slavante”, voorheen bekend onder de naam “Casino Slavante”, is tegenwoordig vanwege vooral het uitzicht een veel bezocht café-restaurant, dat tegen de oosthelling van de Sint-Pietersberg in de gemeente Maastricht ligt. Met een “casino” werd in de 19e eeuw een besloten clubhuis bedoeld. Deze voormalige buitensociëteit dateert uit 1846 en is sinds 1997 een rijksmonument. Het pand is in 2003 grondig gerestaureerd. De naam Slavante wordt ook gebruikt voor het omliggend deel van de Sint-Pietersberg met onder andere de restanten van een 17e-eeuws klooster, een kapel en een wijngaard. Er is een aanlegsteiger voor rondvaartboten en het is tevens de vertrekplaats voor rondleidingen in de Zonneberg, een stelsel van onderaardse kalksteengroeven (in de volksmond meestal aangeduid met de incorrecte term “grotten”). Vanaf het terras op het hoog gelegen Slavante heb je een prachtig uitzicht over de Maas en een deel van het Maasdal, met onder andere de op de Pietersplas gevestigde jachthaven “Maastricht Marina”.

'969285' door geervannesmeed '969285' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Dambordje

geervannesmeed

Het Dambordje heeft aan de bovenkant van de vleugels witte en donkere vlakken. Het dankt zijn naam aan deze afwisselende vlakken, die met wat fantasie op een dambord lijken. Ik heb het vlindertje vaker voorbij zien komen op de site, maar dat was steeds in Zuid- of Midden Europa. Dat is een ander Dambordje dan wat we hier aantreffen, namelijk het Spaans dambordje (Melanargia lachensis). Voor wie een Dambordje wil zien, hoeft echter niet zo ver te reizen. Het is wel een zeer zeldzame vlindersoort, die je alleen met wat geluk in de kalkgraslanden en bij de kalksteengroeves in met name de Voerstreek (België)) en Zuid- Limburg zult aantreffen. De dichtstbijzijnde stabiele populatie vind je aan de oostkant van het Belgische deel van de Sint-Pietersberg, op minder dan één kilometer van de Nederlandse grens. Deze zag ik op de steile hellingen tussen Lanaye en Eben-Emael in natuurreservaat “Thier de Lanaye”.

'966769' door geervannesmeed '966769' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Boswitje

geervannesmeed

Het Boswitje is een kleine tere dagvlinder met een zeer dun lijfje, uit de familie Pieridae (de witjes). Vooral de vorm van de vleugels die een lengte hebben van plm. 20 mm, valt op; die zijn namelijk erg mooi afgerond. Je ziet ze eind april-begin juni en eind juni-half augustus in twee generaties. In Nederland komt dit uiterst zeldzame vlindertje pas sinds 1992 voor in enkele groeves in Zuid-Limburg. Vanaf 2002 heeft het de status van standvlinder (10 jaar achtereen waargenomen). Dit Boswitje trof ik aan bij een groeve in het Belgische Eben Email, dat net over de grens bij Maastricht ligt. Het is een dorpje gelegen aan de Sint Pietersberg. In Vlaanderen wordt de soort momenteel met uitsterven bedreigd en in Wallonië is ze kwetsbaar. Het vlindertje geeft de voorkeur aan warme, open plaatsen in bossen, brede bospaden, zonnige bosranden en struwelen in lage of ruige bloemrijke graslanden en kalkgraslanden en groeven.

'965433' door geervannesmeed '965433' door geervannesmeed

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Tijgerspin

geervannesmeed

De Tijgerspin of Wespspin is een mediterrane spin, die nog niet zo lang voor komt in Nederland. Het eerste exemplaar werd in 1980 aangetroffen in Zuid-Limburg en in 2008 werd ze voor het eerst waargenomen in Groningen. Vooral de laatste 10 jaar is de soort aan een opmars bezig. Ze is zo genoemd vanwege haar zwart-gele strepen. De spin leeft in open grasland en maakt haar web tussen de grashalmen of in laag struikgewas. Vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Ze worden ongeveer 15 millimeter lang, gemeten van de kaken tot aan de punt van het achterlijf. Men heeft nog steeds niet kunnen ontdekken wat de functie is van het opvallende zigzag trappetje. Men denkt dat het te maken heeft met het lokken van de prooi, maar echt duidelijk is dat (nog) niet.

'880743' door geervannesmeed '880743' door geervannesmeed

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Memento mori

geervannesmeed

Bij de vorige foto schreef ik al dat de Oostkerk in Middelburg van bijzondere cultuurhistorische waarde is vanwege de bouwgeschiedenis, omdat het gebouw geldt als een der eerste voor de hervormde kerkdienst ontworpen kerken in Nederland en vanwege beeldhouwwerk zoals je voorheen in de Renaissance zag. Een stijl die sterk afwijkt van de latere sober ingerichte protestantse kerken. Die barokke bouwstijl zie je aan de buitenkant terug in de uitbundige versieringen en prachtige details. Heel interessant vond ik het schouwspel boven de ingang met engelen, meerminnen en een kroon met daarop een adelaar, maar meest opvallend is natuurlijk dat skelet. In de Renaissance waren niet “carpe diem” (pluk de dag), maar “memento mori” (sterfelijkheid en dood) favoriete motieven in de kunst. Dit herinnert ons er steeds aan dat we op een dag gaan sterven en voor het aangezicht van God zullen verschijnen. De details zie je beter in de vegroting.

'875146' door geervannesmeed '875146' door geervannesmeed

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Oostkerk

geervannesmeed

De Oostkerk mag je gerust een hoogtepunt van classicistische barokke bouwstijl noemen en is de eerste kerk in Middelburg die speciaal voor de protestantse eredienst werd gebouwd. Een prachtige imposante koepelkerk, zowel van buiten als van binnen. Opvallend ook voor een protestantse kerk, vond ik de rijke versieringen met guirlandes aan de buitenkant en beeldhouwwerken van vruchten vogels en bloemen aan de binnenkant. Voor een protestantse kerk zou je eerder een sobere inrichting verwachten in plaats van details uit de Renaissance. Door de Haagse bouwmeester en beeldhouwer Bartholomeus Drijfhout en architect en kunstschilder Pieter Post werd gekozen voor de vorm van een achtkantige barokke koepelkerk. Dit kan verklaard worden uit het feit dat de kerk speciaal voor de protestantse dienst gebouwd is: daarbij staat de preekstoel centraal, met de stoelen en banken eromheen gegroepeerd. Met de bouw ervan is begonnen in 1647 en het heeft 20 jaar geduurd voor het klaar was. Na het overlijden van Drijfhout in 1651 werd de leiding overgenomen door de Leidse stadsbouwmeester Arent van 's Gravezande. Sinds januari 2017 worden er geen diensten meer gehouden in de kerk.

'868076' door geervannesmeed '868076' door geervannesmeed

BelgiëWallonie

BelgiëWallonie

Eikenpage

geervannesmeed

Deze vrij schaarse, bijzondere Eikenpage vond ik in Thier de Lanaye, een klein natuurgebied bij de Sint Pietersberg, net over de grens met België . Zo genoemd naar zijn waardplant de eik. Hij was niet erg actief en zag er op het eerste oog maar verfomfaaid uit. Toen ik hem wat beter bekeek, was duidelijk wat er aan de hand was. Hij was nog niet zo lang geleden uit de pop gekomen en was dus nog niet helemaal "vliegklaar". Meteen nadat een vlinder uit de pop is gekropen, begint hij zijn aderen "op te pompen" met een vloeistof. Afhankelijk van de soort kan dat een kwartier, maar ook een uur duren en daarna kost het nog eens net zoveel tijd om de vleugels te laten drogen. Tijdens het pompen kan hij nog niet vliegen en ook tijdens het drogen is hij nog erg kwetsbaar. Deze anders zo actieve vlinder bleef zelfs op mijn vinger zetten. Zodra dat allemaal achter de rug was, kon hij wegfladderen en kon het grote avontuur als vlinder beginnen!