friekje

'382482' door friekje '382482' door friekje

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Jong Vietnamees stel

friekje

Weer terug van weggeweest, da's effe wennen. Op alle fronten, zelfs hier op de reisreportersite, die er heel anders uitziet dan toen ik vertrok. Enfin, veel mooie en minder mooie (ik ben gerold in Hanoi en ben daarbij ook mijn camera met heel veel foto's van Cambodja en Laos kwijtgeraakt) ervaringen rijker weer terug in de kou. Een paar dagen geleden, in Hoi An, was het nog 33C! Wat een leuk stadje en zoveel mooie mensen, zoals dit stelletje. Grappig die mondkapjes die soms bij de outfit lijken te horen, maar vaak geen overbodige luxe zijn.

'377128' door friekje '377128' door friekje

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Stoeiende wilde honde

friekje

'Geef hier die eendenkop,' schreeuwt de een tegen de ander, maar die laat niet los. Het gevolg is een flink robbertje vechten. Het gaat er ruig aan toe, maar toch komen ze alle twee goed uit de strijd.

'377118' door friekje '377118' door friekje

Peru

Peru

Mooie vrouw

friekje

Tijdens de feestdagen in Ayacucho, liepen ook vrouwen mee in diverse optochten. Ze waren leuk gekleed en wisten dat ze er aantrekkelijk uitzagen, de een wat mooier dan de ander. Deze mooie dame wist alle ogen op zich te richten, dat zie je zo.

'377072' door friekje '377072' door friekje

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Leeuwin met welpen

friekje

Het was regentijd en het olifantengras stond flink hoog, dus we zouden waarschijnlijk niet veel wild zien. En dan zie je opeens dit: een leeuwin die haar welpen liefdevol verzorgt. Het was een schattig tafereel, mede door die kleine nieuwsgierige jongen die wellicht dacht: 'Wat zijn dat voor rare dieren?"

'376938' door friekje '376938' door friekje

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Wilde hond

friekje

Deze hond gaat er gauw vandoor en weldra zitten er weer andere achter hem aan. Het is een fantastisch gezicht om deze honden te zien 'spelen', want eigenlijk is t allemaal ernst. Een van hen heeft namelijk een eendenkop in zijn bek en die wil iedereen hem afpakken. The eternal struggle for life....

'376927' door friekje '376927' door friekje

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Troep wilde honden

friekje

Wilde honden vind ik geweldig mooi. Ik heb ze maar twee keer gezien: een keer in de Seregeti en een keer in het Krugerpark. Hier ging het om een grote groep prachtige exemplaren. Ze dolden in het water en renden als gekken achter elkaar aan. Soms ging het er hard aan toe, maar er raakte toch niemand gewond.

'376926' door friekje '376926' door friekje

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Gerrit Krokodil

friekje

Gerrit, de grootste van het stel, wilde graag een close-up van zichzelf. Wellicht had dat iets te maken met mijn teenslippers. Maar hij wist niet dat ik nog een aardige zoomlens in mijn tasje had zitten en daarmee maakte ik dit portret. Jammer voor Gerrit, maar ik heb de volgende drie maanden met al mijn tenen in Zuid-Amerika rondgelopen.

'376860' door friekje '376860' door friekje

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Krokodillen op de weg

friekje

De volgende dag gingen we met onze gids het gebied per jeep verkennen. Al na vijf minuten stuitten we op deze gasten die lekker lagen te chillen op het pad. Ze kwamen pas overeind toen ik uitstapte -teenslippers aan oei- en gingen er eerst langzaam, daarna sneller vandoor, het water in. Een uur later rende er opeens een soort haas over het pad met een jaguar er achter aan! Razendsnel, veel te snel om iets ervan vast te leggen; dat zou een aardige maandthemafoto hebben opgeleverd. Niet alleen wij, ook de gids was helemaal opgewonden: in de acht jaar dat hij hier werkte, had hij nog nooit een jaguar gezien.

'376850' door friekje '376850' door friekje

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Dreigende lucht

friekje

Terwijl we rustig over het uitgestrekte water voeren, werd de lucht langzaam maar zeker steeds dreigender. Ik had al eens eerder een flink onweer meegemaakt in een aluminiumkano midden op een meer in Zweden en die ervaring behoort niet tot mijn fijnste. Naarmate de lucht dreigender werd begon ik 'm dan ook steeds meer te knijpen. Tot mijn grote opluchting en zeker ook verwondering, kwam er geen tornado uit deze lucht, maar bereikten we net voor het vallen van de avond veilig en wel de kant.

'376831' door friekje '376831' door friekje

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Varen in de Pantanal

friekje

De Pantanal is een gigantisch groot moerasgebied, enkele honderden kilometers ten Noorden van Sao Paulo. Het is er heet, zompig en het stikt er van de muggen. Dus waarom zou je er eigenlijk heen gaan? Omdat het ook fantastisch mooi en ruig en wild is. De eerste avond toen we onze eerste caipirinha aan dit water nuttigden, doken meteen een stuk of vijf krokodillen op, die ons rustig beloerden. Misschien wat gezellige tenen in het water? De volgende dag gingen we er per kano op uit met een gids. In de verre omtrek geen mens te bekennen, alleen wij, het stille water en de prachtige avond.

'376480' door friekje '376480' door friekje

PortugalBeira Alta

PortugalBeira Alta

Na de regens in de...

friekje

Vandaag is het grijs en zompig, de lucht, het land en het water; geen kleur te bekennen. In de Serra da Estrella schijnt vaak de zon en is er kleur in overvloed, maar op deze dag, na uren stortregenen veranderde het kleurrijke landschap in een mysterieus decor.

'376363' door friekje '376363' door friekje

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Zonsondergang

friekje

Dit is het strand bij Bergen aan Zee, waar ik ook menige zwoele zonsondergang heb meegemaakt. Altijd weer mooi, altijd weer inspirerend. Als ik dit zie, krijg je vanzelf weer zin om heel veel te doen.

'376316' door friekje '376316' door friekje

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Windmolens in zee

friekje

Een enkele keer, als de lucht heel helder is, zie je ze: de windmolens in de Noordzee voor de kust bij Egmond aan Zee. De eenzame meeuw op het paaltje lijkt het niet te deren, hij kijkt mijn kant uit, wellicht vindt hij het leuk om gefotografeerd te worden.

'376125' door friekje '376125' door friekje

PeruCusco provincie

PeruCusco provincie

Valley of the Moon

friekje

Valley of the moon, een prachtig, indrukwekkend berglandschap in Peru. We gingen de zonsondergang zien vanaf een hoge piek. Het uitzicht was fantastisch, de kleuren steeds wisselend en onwerelds mooi.

'376016' door friekje '376016' door friekje

Peru

Peru

Mensenmassa

friekje

Hoeveel mensen kun je op een plein kwijt? Nou heel veel, zeker als je ze ook nog eens twee hoog stapelt zoals dat hier gebeurt in Ayacucho tijdens het Pasqua Toro. De sfeer bleef vrolijk en in tegenstelling tot de angstaanjagende waarschuwingen in de Planet, hebben we niets vervelends meegemaakt noch zien gebeuren. Het was gewoon geweldig!

'376013' door friekje '376013' door friekje

Peru

Peru

Statige man op paard

friekje

Tijdens het Pasqua Torofeest is er ook een stoet van notabelen die op hun paard door de straten defileren. Door de enorme mensenmassa's zijn de paarden vaak erg nerveus en is het voor de rijder soms moeilijk het paard in bedwang te houden.

'376005' door friekje '376005' door friekje

Peru

Peru

Pasqua toro

friekje

Op Pasqua Toro, paaszondag, viert men groot feest in Ayacucho, een plaats in de Centrale Hooglanden van Peru. Hierbij worden stieren aan een touw door de straten getrokken. De dapperste jongens proberen zo dicht mogelijk bij de stier te komen om hem uit te dagen. De stieren leken verblind door het licht en waren niet erg aangedaan. De meute was erg opgewonden.

'376003' door friekje '376003' door friekje

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Processie met Christu

friekje

Allez, nog net voor het jaareinde een van de laatste opnames van de processies tijdens Semana Santa. Hier wordt het Christusbeeld-met-kruis rondgedragen door een vijftigtal bedoeïnen, wellicht ook kruisvaarders, gezien de vervaarlijke hellebaarden die ze bij zich hebben. Ook hier weer 'handjes' om de lastige elektriciteitsdraden omhoog te duwen. Het ziet er allemaal heel chaotisch uit en dat is het tot op zekere hoogte ook, maar daarbinnen is het goed geregeld: Christus blijft de hele acht uur durende processie overeind.

'375973' door friekje '375973' door friekje

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Zonsopkomst

friekje

Een tijdje geleden kwam de zon wel heel spectaculair op boven het land voor mijn huis. De vlak boven het land hangende paardenmist maakte het geheel compleet. Ik wens jullie allemaal veel mooie zonsopkomsten, waar ook ter wereld, toe in het nieuwe jaar!

'375945' door friekje '375945' door friekje

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Processie Maria

friekje

Hier gaat Maria weer richting haar eigen kerk, waar ze met veel egards weer zal worden geplaatst op een ereplaats voorin haar kerk. Mooi is dat de muziek met haar meegaat, zoals in elke optocht, vrolijk vals spelend.

'375910' door friekje '375910' door friekje

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Optocht

friekje

Op deze foto zie je welk beeld de vrouwen meetorsen: Maria met de tekst: 'God zegene je koningin en moeder.' Je ziet dat er ook meisjes meelopen, ònder de baar (dit zou hier elke beveiligingsbeambte een hartverzakking geven). Het zijn de dochtertjes van de zeulende vrouwen, die op die manier ook nog een heel klein graantje van de aandacht meepikken. Grappig detail zijn de lange stokken met 'handjes' die voor en rond de baar de rijkelijk aanwezige laaghangende elektrische draden omhoog moeten houden.

'375878' door friekje '375878' door friekje

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Damesprocessie

friekje

De processies in Antigua zijn niet alleen een mannenzaak; de zaterdag voor Pasen is de dag dat er voornamelijk vrouwen door de straten lopen. Ze dragen een baar met een beeld van Maria, gehaald uit een kerk in het Noorden van de stad. Het is zwaar werk, maar ook een hele eer om dit te mogen doen en je betaalt er een vrij fors bedrag voor. Dat geeft je het recht om de baar een bepaalde afstand te dragen; daarna word je afgewisseld door andere vrouwen die voor de stoet uitlopen. De vrouwenprocessies stralen nog meer devotie en emotie uit dan die van de mannen.

'375777' door friekje '375777' door friekje

ThailandChiang Mai

ThailandChiang Mai

Leerling monnikjes

friekje

Zo schattig, die kleine monnikjes in opleiding. Voor de arme mensen in Thailand een prima manier om hun zoontje een goede opleiding te geven. Niet allemaal blijven ze levenslang monnik. Velen stappen op een gegeven moment weer het 'gewone' leven in. Ik vond ze aandoenlijk deze kleine wijskijkende mannetjes.

'375751' door friekje '375751' door friekje

Peru

Peru

Menigte feestvierders

friekje

Op Paaszondag is het een feest van belang in Ayacucho, een stadje hoog in de Andes: Pasqua Toro. Er vindt een optcoht plaats van belangrijke mensen, waarvan velen te paard. Het hoogtepunt van de optocht zijn echter de stieren die aan een lang touw door de straten rennen. Jonge mannen laten zien hoe flink ze zijn door de stier uit te dagen en er heel dichtbij te komen. Iedereen draagt rood en veel mensen dragen petten met horen. Tijdens dit feest komen tonnen testosteron vrij en het centrale plein zindert dan ook van de mannelijke overmoed. Soms loopt de fysieke en de emotionele temperatuur zo hoog op dat de brandweer er aan te pas moet komen om de massa af te koelen. Dit zorgt uiteraard voor veel hilariteit en nog meer opwinding.