floriscal

'524397' door floriscal '524397' door floriscal

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Grand Canyon van...Ye

floriscal

Ben je toch in Yellowstone om de bizons, beren en wolven te spotten. Of ben je er om al die spuitende geysers te bewonderen. Dan moet je het zeker niet laten om ook de Grand Canyon te bezoeken. Ik zal je verzekeren dat het een betoverend mooi uitzicht is. Al die kleuren en die scherpe lijnen van de rotsen. Met een avond zonnetje is het genieten.

'524396' door floriscal '524396' door floriscal

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Lanercost Priory.

floriscal

Lanercost Priory, Schotland. Rijdend langs de Hadrians Wall, kwamen we deze prachtige (deels) vervallen Cathedraal tegen. Dan moet je het ook niet laten om hier even te stoppen en hier een rondje te lopen. Deze magnifieke plaats vraagt erom, om van alle kanten gefotografeerd te worden.

'513049' door floriscal '513049' door floriscal

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Puffins op Lunga

floriscal

Om er te komen, ben je wel even onderweg. Het eilandje Lunga ligt net als het Staffa eiland een stukje uit de kust van het eiland Mull. Je moet het dan ook zien als een dagtrip. Je vertrekt uit het mooie plaatsje Oban met de ferry naar het eiland Mull. Als je zonder auto gaat, kan je met de bus over een smal weggetje van de oostkant naar de zuidwestkant van het eiland rijden. Op het eindpunt stap je over op een "klein" bootje alwaar je naar het eiland Lunga vaart. Als je in het goede jaargetijde daar arriveert, kan je na een glibberige klimpartij boven bij de rotsen komen waar vele Puffins zitten te broeden. Schuw zijn ze niet je kan de vogels tot een paar meter benaderen.

'512966' door floriscal '512966' door floriscal

PortugalAlgarve

PortugalAlgarve

Algarve

floriscal

De westelijke kust van Algarve in het voorjaar. Daar waar de Algarve bekend om staat, de zuidelijke rotskust met hun lieflijke strandjes hebben we in deze autorondreis al achter ons gelaten. Hier staan we aan de westkust en ja hoor de donkere wolken pakken zich weer samen aan de hemel. Het is niet altijd stralend weer in de Algarve,

'457673' door floriscal '457673' door floriscal

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Alhambra

floriscal

Als je Granada bezoekt, dan mag je het oude Alhambra klooster niet missen. Wat een prachtig complex. Let wel, je dient hier vooraf je tickets te reserveren, want het zou best kunnen dat als je ter plaatse een kaartje wil kopen, dit dan reeds uitverkocht is. Er wordt per dag maar een maximaal aantal bezoekers toegelaten. Op een heuvel tegenover het klooster heb je een prachtig uitzicht over het complex. Deze foto is genomen aan het eind van het blauwe uurtje.

'457512' door floriscal '457512' door floriscal

CanadaBanff NP

CanadaBanff NP

Moraine lake

floriscal

Een extra nacht bij campground Lake Louise om daar in de omgeving te wandelen of op de mooie meren te kanoën. Maar ja, het weer heb je niet in de hand, de hele ochtend goot het uit de lucht, wandelen in de nattigheid en in de blubber is niet echt aan mij besteed. Dus dan maar rijden met de Camper en tussen de middag maar vast uitgebreid gekookt en gegeten. Ondertussen werd het buiten langzamerhand droog en we waren bij het Moraine Lake aangekomen. Dus kijken of hier nog wat te wandelen was, Hier was wel een wandelpad maar omdat er beren gesignaleerd waren, moest je met minimaal 4 personen gaan wandelen. We waren met zijn tweeën en er waren, gezien de weersomstandigheden geen andere liefhebbers. Dan maar genieten van het meer, dat kwam zo langzamerhand uit de wolken. En ziehier het resultaat van 1 van de foto's.

'457390' door floriscal '457390' door floriscal

CanadaWaterton Lakes NP

CanadaWaterton Lakes NP

Berin met jong

floriscal

Hele wandelingen gemaakt om deze beer te spotten. Niet gezien en daar opeens staat ze vlak langs de weg. Is dit nou een zwarte beer of een grizzly. Deze berin ging rechtop staan om 1 van haar jongen, die achterbleef, bij zich te roepen.

'440892' door floriscal '440892' door floriscal

MexicoPlaya del Carmen

MexicoPlaya del Carmen

Oranje gloed

floriscal

Vlakbij Playa del Carmen overnachten we op een mooie Lodge. De Lagune lag in het oosten, dus voor een mooie zonsopgang moesten we vroeg opstaan. We waren niet de enige die dat gedaan had. Er zat al iemand op de steiger te genieten van de nieuwe dag. Kunnen wij morgen ook nog genieten van een Oranje zonnetje?

'440891' door floriscal '440891' door floriscal

PeruCusco provincie

PeruCusco provincie

Feest ?

floriscal

Nabij Cusco of beter gezegd onderweg naar de zoutterrassen bij Maras. We hadden de bus genomen van Cusco naar Urubamba. Maar deze bus ging niet door Maras. Bij het dichts bijzijnde kruispunt stapten we uit. Een bekend punt voor de taxi's want die stond in de middle of nowhere al klaar voor ons om ons naar Maras te brengen. Daar stapten we uit en kregen we de schrik van ons leven. Om de hoek klonken zware knallen van explosie's. Waar zijn we nu beland? Maar niemand in de straat keek op of om, dus bleef er niets anders over om zelf te gaan kijken wat die knallen betekenden. Nou, blijkbaar kwam dit bij de kerk vandaan. Een of andere processie werd daar opgestart ter ere van de feestgangers die we hier op de foto zien staan. Vermoedelijk een bruiloft? Of een begrafenis ? Wie het weet mag het zeggen.

'440112' door floriscal '440112' door floriscal

Hongarije

Hongarije

Kannetje melk

floriscal

s'Morgens vroeg opstaan en dan dwalen door het kleine plaatsje Dunaszentmiklós. Buiten het dorpje heb je door de mist bijna een mystiek landschap, maar in het dorpje ontmoet je zo vroeg op de ochtend de plaatselijke bevolking. Deze heer had net zijn zondagse pak aangetrokken om een kannetje melk te gaan halen. Hier is geen sprake van dat er een koelkast wordt opengetrokken voor een pak melk.

'440111' door floriscal '440111' door floriscal

NoorwegenFjord Noorwegen

NoorwegenFjord Noorwegen

Fjærlandfjord

floriscal

Fjærland het 2e hands boekenstadje ligt aan het Fjærlandford. Hier heb je een doorkijkje over de fjord, met daarachter de bergen waar een grote gletsjer afbrokkeld en de Fjord instroomt. Wil je iets meer weten over dit plaatsje en omgeving, kijk dan naar mijn tip over Fjærland.

'440037' door floriscal '440037' door floriscal

NoorwegenFjord Noorwegen

NoorwegenFjord Noorwegen

Eenzaam.

floriscal

Bij een wandeling in de omgeving van Fjaerland zien we dit eenzame huisje in de bergen staan. De simpelheid en de schoonheid van deze omgeving, daar kon ik niet aan voorbij gaan. Fjaerland is bekend als het boekenstadje van Noorwegen, een groot aantal boekenwinkels zijn in dit plaatsje aanwezig, die samen duizenden boeken in de aanbieding hebben. Te vinden aan de Fjaerlandsfjord.

'440010' door floriscal '440010' door floriscal

Noorwegen

Noorwegen

Rondane en Harald...S

floriscal

Het prachtige natuurgebied Rondane heeft hele mooie uitzichten. Hier aan de Noordkant kijken we uit op de bergen van Rondane. Dit plekje is in Noorwegen zeer bekend, daar de beroemde Noorse Schilder Harald Sohlberg, vanuit dit standpunt dit gebied ook geschilderd heeft. Dit schilderij is te bewonderen in het Nationale Museum in Oslo.

'439898' door floriscal '439898' door floriscal

NoorwegenFjord Noorwegen

NoorwegenFjord Noorwegen

DE NORANGSFJORD

floriscal

In Noorwegen is met name de Geirangerfjord het bekendst en erg toeristisch. Maar niet ver van deze beroemde fjord ligt de Hjørundfjord (gemeente Ørsta) en haar zijarm Norangsfjord. Nou moet ik zeggen, dit is ook een geweldige omgeving en zeker niet minder spectaculair dan de beroemde fjord. En gelukkig een stuk minder toeristisch,waarschijnlijk veroorzaakt door een slechtere bereikbaarheid. De wanden van de diepblauwe Hjørundfjord zijn nl. te steil om er wegen aan te leggen, maar u kunt wel het veerpontje nemen dat vanuit Standal via Trandal en Sæbø naar Lekneset in het Norangsdal vaart. Als je dat gedaan hebt, dan wordt je beloond met dit schitterende uitzicht.

'439884' door floriscal '439884' door floriscal

ChinaSichuan en Chongqing

ChinaSichuan en Chongqing

Pandabeer

floriscal

Nabij Chengdu ligt het grootste reservaat ter wereld gericht op het fokken van panda’s. Net buiten stad, kan je dit reservaat bezoeken, waarbij er ook mogelijkheden zijn om de panda's van zeer dichtbij te zien. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan hier zo vroeg mogelijk te zijn. In de loop van de ochtend wordt het al gauw drukker en is het gedaan met de rust. De pandaberen zijn dan ook geneigd om zich verder tussen de bosjes terug te trekken.

'439758' door floriscal '439758' door floriscal

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Stille Processie

floriscal

Tijdens de Semana Santa ben ik in Cordoba emotioneel gegrepen door deze stille processie tocht. De toeschouwers stonden s'avonds laat in de steegjes. Iedereen was stil, terwijl deze processie ons passeerde. De stoet ging vooraf door een enkele simpele trom, gevolgd door in het zwart gemaskerde processie gangers die ieder een groot kruis of een grote brandende kaars droegen. Opeens zetten ze prevelend een gebed in, wat massaal door de omstanders zachtjes mee gebeden werd. Een rilling loopt door je lijf. Aan eind van de stoet zien we hier op de foto de wierookdragers, gevolgd door de dragers van het grote Christus beeld. Dit is zo'n moment in je leven waar de tijd even stil staat.

'439748' door floriscal '439748' door floriscal

NoorwegenFjord Noorwegen

NoorwegenFjord Noorwegen

Uitzicht op het...Lov

floriscal

Vanuit Loen zijn we onderweg naar de gletscher Kjenndalsbreen. Hier passeren we het prachtige Lovatnetmeer. Wat is dit toch een schitterend gebied. De spiegeling van de bergen in dit stille water maakt het plaatje compleet.

'403622' door floriscal '403622' door floriscal

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

In de bus

floriscal

Deze jongelui hadden de grootste lol in de bus, zeker toen ze in de gaten hadden dat ze aandacht van buiten kregen. Ze waren net met een grote amerikaanse bus gearriveerd in Antiqua, alwaar die middag de eerste processie liep vanwege de Semana Santa. Als je die dag even een rondje loopt over het busstation, dan kijk je, als westerling, je ogen uit met al die prachtige bussen met hun passagiers.

'403608' door floriscal '403608' door floriscal

MexicoSan Cristobal de las Casas

MexicoSan Cristobal de las Casas

Tortilla's

floriscal

In het plaatsje Zinacantan, vlak bij San Cristobal is de sfeer gemoedelijker dan in Chamula waar de Tzotzil indianen wonen. Deze Maya stam verdienen hun geld met het maken van handwerk, textiel of tortilla's. Ze laten je graag zien hoe ze leven. En hier ben je even getuige van. We werden binnen uitgenodigd en op een vuurtje bereiden ze ter plekke Tortilla's die we ons dan ook heerlijk lieten smaken.

'403491' door floriscal '403491' door floriscal

MexicoMerida

MexicoMerida

Havik of Visarend?

floriscal

Is dit een Havik of Visarend? De foto is gemaakt in Celestun, een nationaal park nabij Merida. Doordat hij schuin in de lucht zweefde heb ik een foto van bovenaf, waardoor zijn verenkleed prachtig belicht wordt. Weet iemand welke roofvogel dit is? Ik twijfel omdat ik het idee heb dat de Visarend donkerder is.

'403241' door floriscal '403241' door floriscal

MexicoPlaya del Carmen

MexicoPlaya del Carmen

I can Fly

floriscal

" Kijk Mama, kijk, ik kan vliegen " Riep dit meisje, terwijl ze door haar vader in de lucht geworpen werd. Tenminste ik denk dat ze dit naar haar moeder riep. Mijn Spaans is nou niet van dien aard dat ik goed begreep wat ze riep. De foto is s'morgens vroeg gemaakt, aan de kust van het bekende plaatsje Playa del Carmen. Een mooie afsluiting van een reis langs de Maya gebieden in Mexico en Guatemala.

'481431' door floriscal '481431' door floriscal

MexicoSan Cristobal de las Casas

MexicoSan Cristobal de las Casas

Chamula kerk

floriscal

Chamula, Nabij San Cristobal Als je bij San Cristobal bent, bezoek dan ook het bergdorpje Chamula. Dit is een plaatsje waar de trotse Tzotzil indianen wonen. De Spanjaarden hebben in het verleden getracht om het katholicisme door te voeren. Dat is amper gelukt. De kerk die gebouwd is, heeft niet meer de functie die je vanuit het katholieke geloof zou verwachten. Als je het plaatsje met een gids bezoekt kan je dit bijzondere kerkje in. Respecteer hun gewoonten en maak binnen geen foto’s. De gids vertelt je over de bewoners en hun rituelen. Binnen in de kerk staan er geen banken en de grond ligt bedekt met dennennaalden en groepjes brandende kaarsen. Ook is de kerk doordrongen van een wierook geur. Verspreid door de kerk zitten er mensen met een sjamaan (Priester). Deze hoort de klacht (wens) aan en treedt in contact met hogere machten. Daarna vraagt hij een offer, soms een kip, die dan ter plekke de nek omgedraaid wordt en soms een flesje Cola-cola, lege flesjes zie je hier en daar ook staan. De achterliggende gedachte hiervan is dat bij het opdrinken van de cola je jezelf reinigt. Tenminste van Cola ga je boeren en dat wordt door deze cultuur als reinigend ervaren. Let op! Respecteer de gebruiken van dit volk. Er zijn plekken en belangrijke personen die je niet mag fotograferen !! Doe je dit toch, dan kunnen ze zeer agressief reageren. Het is niet leuk als er een groep mannen om je heen gaan staan om je camera of je sd kaartje op te eisen. Het is mij niet overkomen, maar heb het wel zien gebeuren. Toon respect en fotografeer niet. Vraag toestemming als je twijfelt of koop wat!

'403098' door floriscal '403098' door floriscal

MexicoSan Cristobal de las Casas

MexicoSan Cristobal de las Casas

Chamula, nabij San...

floriscal

Hier op de foto een Tzotzil indiaanse die dekens probeert te verkopen. Deze trotse Maya stam (Plaatsje) kan je het beste met een gids bezoeken. Het kerkje op de achtergrond is heel bijzonder. Het kerkje dat door de Spaanse overheersers is gebouwd heeft geen stand kunnen houden voor het katholicisme. De stam heeft de banken verwijderd en de vloer bedekt met dennennaalden. LET OP! In de kerk mag je niet fotograferen. Ook in het dorp zijn er plekken en bepaalde mensen die je niet mag fotograferen. Ze kunnen erg agressief reageren als je dat wel doet, vraag toestemming of koop wat van ze, dan willen ze je wel genegen zijn. Ga met een gids die weet wat de gebruiken zijn. (Zie ook mijn Tip: Chamula kerk.)

'403076' door floriscal '403076' door floriscal

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Karstgebergte nabij..

floriscal

Als je vroeg in de middag in Yangshuo arriveert, kan je natuurlijk gaan shoppen in dit toeristische stadje. Je kan ook naar de kade lopen van de rivier Li en je laten overhalen om plaats te nemen op een vlotje met stoeltjes en zo relaxt een stukje van de prachtige omgeving te zien. Dat laatste deden wij en hoewel de zon hoog aan de hemel stond en af en toe vervelend in de lens prikte, genoten wij van dit prachtige landschap. Open de foto en geniet even mee van dit magnifieke gebergte!

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik