flashpacker

'542124' door flashpacker '542124' door flashpacker

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Naar Komodo in...Indo

flashpacker

In augustus 2014 maakten mijn vriendin en ik een vier dagen/drie dagen durende bootreis van Lombok naar Komodo met als eindbestemming Flores. We leden schipbreuk en moesten 40 uur lang in het water overleven. Er was slechts een vierpersoonssloepje voor 25 personen, geen eten of drinken en er waren geen noodhulpmiddelen, radio of GPS. Er was dan ook geen alarm geslagen. Met doorzetten, teamwork en veel geluk hebben we het gered. Er zijn wel twee Spaanse toeristen overleden. Deze boten zijn niet geschikt voor langdurige reizen. Neem liever het vliegtuig naar Flores en van daar uit een paar uur durende bootreis naar Komodo.

'393072' door flashpacker '393072' door flashpacker

UgandaKampala

UgandaKampala

Relativerend...verkee

flashpacker

Boss, me have malaria. You drive to Kampala! Om 7 uur 's ochtends staat onze Oegandese chauffeur voor mijn tent in Lake Mburu National Park. Het zweet gutst van zijn hoofd en hij wankelt op zijn magere benen. Snel overleggen met mijn reisgenoten, een ander rijdt de twee uur door het park en ik neem het over als we op de weg zijn. Parkmedewerkers brengen onze chauffeur naar een kliniek voor de eerste medicatie. Een paar uur later gaan we op weg. Als we na twee uur op de verharde weg zijn en de reisgenote is uitgeput van het rijden, neem ik het stuur – dat rechts zit - over. We hebben niet al te veel tijd want die avond vliegen we terug naar Nederland en de chauffeur moet naar het ziekenhuis. Ik moet ook nog minstens twee uur rijden en dan zijn we pas halverwege, waar iemand van de touroperator het weer overneemt. Venijnige verkeersdrempels, overstekend wild en mee-rennende kinderen maken het rijden een avontuur en nu staat het zweet op mijn voorhoofd. We stoppen even. En zien dan dit bord. Reizen in Oeganda relativeert alle zorgen en we hebben het gered. What took us so long?

'356027' door flashpacker '356027' door flashpacker

Verenigde StatenWashington D.C.

Verenigde StatenWashington D.C.

Onbereikbare...Capito

flashpacker

Deze houten haan van 35 cm hoog gaat al jaren mee in mijn reistas. Ik heb hem in 1996 gekocht in Christchurch, Nieuw-Zeeland voor mijn vader als souvenir, hij spaarde hanen. Sinds een aantal jaren neem ik de haan, die ik tot Global Rooster heb gedoopt, mee als aandenken aan hem. Maar vooral ook als 'ijsbreker' in conversaties en mooie foto-opties bij mensen van andere culturen. Of beroepsgroepen die normaal gesproken onbereikbaar blijven voor een reiziger, zoals deze stoer uitziende speciale politieagent bij het Capitool in Washington DC. Maar ook beveiligers, soldaten, mensen in klederdracht, kinderen, dieren en vooral 'de man in de straat' leg ik met mijn haan vast op de gevoelige plaat. Zo reist mijn souvenir de hele wereld over!

'334679' door flashpacker '334679' door flashpacker

Japan

Japan

Japanse Frau Antje in

flashpacker

In de oude ambassadewijk in Kobe staan prachtige en statige huizen, het zijn de voormalige ambassades of consulaten van diverse landen. Nu is de wijk omgetoverd tot een soort permanente Wereldtentoonstelling omdat (bijna) elk huis te bezoeken is - soms gratis, meestal tegen betaling - en er een promotieparadijsje voor het bureau van toerisme van is gemaakt. En dat leidt tot komische taferelen zoals de plaatselijke medewerkers in 'hun' nationale kostuum hier tonen. Het huis is eenvoudig te herkennen van buiten: er staat een klein model molen en natuurlijk een fiets. Wel graag even je schoenen (of klompen) uittrekken voor je naar binnen gaat, je bent en blijft in Japan ten slotte!

'334677' door flashpacker '334677' door flashpacker

JapanKyoto

JapanKyoto

Duizend kraanvogels..

flashpacker

Toen ik in maart bij de Fushimi Inari tempel in Kyoto was, zaten duizenden Japanse scholieren en studenten waarschijnlijk te blokken voor hun examens. Om de uitslag daarvan positief te beinvloeden, hebben velen eerst hun wens -examen halen, hoge cijfers halen of ingeloot worden voor een prestigieuze universiteit - op het houten bordje geschreven bij de tempel. Maar een wens gaat pas in vervulling als je ook 'duizend' origamikraanvogels vouwt. Het zijn er in werkelijkheid wat minder. En nu maar hopen dat de wensen in vervulling zijn gegaan.

'334676' door flashpacker '334676' door flashpacker

JapanOsaka

JapanOsaka

Teppanyaki forever!

flashpacker

De uitbaatster van de teppanyaki eettent in Osaka is een hardwerkende vrouw die druk gebarend en met veel verbaal kabaal het eten klaarmaakt, de gasten bedient en vooral ook haar collega (vermoedelijk tevens haar partner) telkens terechtwijst als hij weer iets fout doet in haar ogen. Maar als ze zich omdraait, is haar levensvisie en passie meteen verklaart: no teppan, no life!