Ellenhalfwerk
Brazilië • Centraal West Brazilie
Brazilië • Centraal West Brazilie
Blauw gele Papagaai
In het leuke plaatsje Bonito zaten een aantal blauw-gele papagaaien op een tafel van een restaurant lekker te knabbelen. Een uitgelezen moment om een mooie close-up te maken van deze kleurrijke dieren.
Vlinder
Aan de Braziliaanse kant van Iguazu zag ik deze vlinder op de houten railing zitten. De categorie Wildlife waarin ik 'm gepost heb is wat overtrokken, maar ja, technisch is het eigenlijk wel zo :-)
Acarajé: een...bijzon
Wat is het? Acarajé is een Braziliaanse snack die wordt gemaakt van bonen en ui, bolvormig en gefrituurd in dende (palm olie). Slaven uit West Afrika brachten het met zich mee, maar het stamt uit Nigeria. In Brazilië vind je het voornamelijk in de staat Bahia, vooral in Salvador, waar meer dan 80% van de bevolking donkere Afrikaanse voorouders heeft. De meest gebruikelijke manier om acarajé te eten is om het open te snijden en te vullen met: * Vatapa: een romige pasta van brood, garnalen, kokosnootmelk, pinda’s en palm olie * Caruru: een pasta van okra, ui, garnalen, palm olie en noten * Een salade van groene en rode tomaten * Gefrituurde garnalen * Hete saus Het wordt op straat verkocht door zogenaamde ‘Bahiana’ straatverkopers, voornamelijk vrouwen. Deze vrouwen dragen allemaal een witte, katoenen jurk en een sjaal om hun hoofd. Zij maken deze interessante snack vers voor je terwijl je wacht en besluit welke ingrediënten je wel en niet moet toevoegen. Waarom moet je het eten? Acarajé kietelt je smaakpapillen en laten we eerlijk zijn: het meest interessante eten wordt vaak op straat gemaakt door de mensen die ermee opgegroeid zijn.
Okonomiyaki: een...ty
Wat is het? Okonomiyaki is een soort Japanse pannenkoek die wordt gebakken (yaki’) op een grill. Het wordt gemaakt van beslag en kool en er worden allerlei ingrediënten naar keuze toegevoegd (‘okonomi’). Deze variëren van ei en groenten tot vlees en garnalen. Het is verkrijgbaar in heel Japan, maar het meest populair in Hiroshima en Osaka. Er zijn twee hoofdsoorten: Kansai Style (ofwel Osaka Style): alle ingrediënten worden gemixt met het beslag Hiroshima Style: de ingrediënten worden laagje voor laagje aangebracht in plaats van gemixt Je kunt okonomiyaki in speciale restaurants eten. In sommige restaurants kun je je eigen okonomiyaki maken aan een tafel met grill. Er zijn ook eetgelegenheden waar je aan de grill kunt zitten terwijl de kok voor je neus dit heerlijke gerecht voor je klaarmaakt. Waarom moet je het eten? Het is een unieke ervaring om dit typisch Japanse gerecht zelf aan je tafel te maken of om het voor je neus voor je klaar te laten maken Kijken naar de bereiding is leuk, het opeten is een uitdaging en de smaak is een nieuwe wereld die voor je opengaat.
Portret van een...Vic
Een omvangrijk en lege vlakte strekt zich uit zo ver als je kunt zien. Ik ben in het Argentijnse deel van Patagonie. De leegheid van het landschap is rustgevend en spannend tegelijk. Er is niets en er is alles. De mysterieuze bergen zorgen voor een fantastische achtergrond in dit savannah landschap. Flamingo’s eten en baden in de meren, roofvogels vliegen hoog, schapen en koeien zijn een teken van de aanwezigheid van gaucho's. De onverharde wegen zijn leeg en overvloedige graspollen hebben een lage voedingswaarde voor het onderwerp van deze foto: vicuña’s. Vicuña’s leven alleen in Zuid-Amerika en zijn verwant aan de llama’s. Zien ze er niet schattig uit met hun wollige vacht, lange oren en prachtige donkere ogen met sierlijke wimpers?!
Woody Woodpecker klop
In Terra de Fuego zie je niet alleen uitzonderlijk mooi, bijna sprookjesachtig bos met zogenaamde Old Man's Beard bomen. Je komt er ook dieren tegen, zoals deze specht met zijn felrode kop.
Een reuzenpanda eet..
In het Wolong National Nature Reserve, het grooste en meest bekende panda reservaat in China, kun je gelukkig nog volop genieten van deze bedreigde diersoort.
Argentinië • Valdés-schiereiland
Argentinië • Valdés-schiereiland
De zon gaat onder op.
Op het Argentijns schiereiland Valdes zie je de meest prachtige zonsondergangen. Ze kleuren vaak fel oranje en rood. Deze is genomen op een strand vlak voordat je het gebied weer uitrijdt.
Symbiose: een parasie
In het bijzondere en mysterieuze Terra del Fuego in Argentijns Patagonie vond ik zomaar een prachtig voorbeeld van symbiose: een parasiet leeft van een tak.
Bar do Arente: vis...
Florianopolis is een gemeente op Santa Catarina, een eiland in het zuiden van Brazilië. De locals praten er zo trots over dat je meteen je voeten in het warme zand wilt onderdompelen op een verlaten strand. Floripa, zoals het liefkozend genoemd wordt, is een plek om te aanbidden. Bar do Arente Een van de redenen om te reizen is de plaatselijke keuken. Het kan een reden zijn om verliefd te worden op een bestemming. Floripa biedt veel restaurants en eetgelegenheden waarvan een niet onbelangrijk deel zich bevindt aan een van de vele stranden. Vis is er goed vertegenwoordigd. Je weet wat ze zeggen: eet daar waar de locals ook eten. Arante Bar (Bar do Arente) is zo'n plek. Je kunt dit restaurant, dat zich specialiseert in vis en schaaldieren, vinden op Praia do Pântano do Sul. Een strand in het zuiden van het eiland. Het restaurant staat pal naast het strand in een buurt waar beelden van traditionele tijden je netvlies binnendringen, toen vissers en hun vis nog overvloedig waren. Het restaurant biedt een grote variëteit aan vis en ander eten uit de zee. Van gebakken vis tot oesters in olijfolie. Hier glijdt het eten makkelijk naar binnen, zeker als het begeleidt wordt door een glas heerlijke wijn. De muren en het plafond zijn compleet bedolven onder papieren briefjes waarop bedankjes en complimenten staan die zijn geschreven door dankbare en tevreden klanten. Hygiënisch? Misschien niet heel erg, maar het zal je eten niet beïnvloeden. Grappig en bijzonder? Dat zeker! Elke zondag is er een buffet. Een prettige plek om zij aan zij met de locals te genieten van heerlijk eten. Bom Apetite!
Twee Flamingo's in de
Twee flamingo's in Salar de Atacama in Chili, staan met hun poten in het water op zoek naar eten. De reflectie van de berg erachter en hun eigen reflectie is prachtig zichtbaar in het water.
Rotsen in het water..
Florianopolis, een gemeente op het eiland Santa Catarina in het zuiden van Brazilie. Modern en traditioneel tegelijk. Je vindt er dorpjes, een levendige uitgaanssfeer, vissers, stranden, outdoor sport mogelijkheden, een moderne infrastructuur, duinen, bergen en ga zo maar door. Dit eiland biedt echt iets voor iedereen. Inclusief prachtige landschappen, zoals deze.