ejfovermaat

'1103523' door ejfovermaat '1103523' door ejfovermaat

NoorwegenOppland

NoorwegenOppland

Rondane NP

ejfovermaat

Rondane NP is werkelijke prachtig ! Fraaie uitzichten op omliggende bergen. Er lopen diverse wandelpaden door dit heide/ mosgebied, welke in de herfst mooi verkleuren. De Noren houden van buitenactiviteiten en dit gebied leent zich daar uitstekend voor. Goede wandelpaden, maar je kunt er ook mountainbikefietsen huren en daarmee op pad gaan. Er zijn korte maar ook meerdaagse wandeltochten te maken met overnachting in een hut. Echt een aanrader !

'1103517' door ejfovermaat '1103517' door ejfovermaat

NoorwegenOppland

NoorwegenOppland

Herfst in Rondane NP

ejfovermaat

De herfst in Noorwegen duurt niet lang, zo'n 2-3 weken. De planning van je reis is dan ook crusiaal. Het kan dus zomaar zijn dat je te vroeg of net te laat bent, maar als je dan wel het geluk hebt dan is het er prachtig. De berken in het landschap verkleuren in een goudgele gloed, de heide laat nog wat kleur zien samen met veenbessenstruikjes en het grijze rendierenmos springt in het oog. Dit tesamen met de prachtige bergen om je heen en de mooie huisjes maakte voor mij dit plaatje. Het was er echt genieten met steeds weer andere uitzichten en natuur om je heen.

'570316' door ejfovermaat '570316' door ejfovermaat

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Catch of the day

ejfovermaat

Onderweg in het Krugerpark op zoek naar wildlife kwamen we plots deze grote vogels tegen, de zuidelijke hoornraaf. Het waren er drie die naast de weg liepen. Het was een koppel met een jong. Een van de " ouders " had een insect gevangen omdit aan het jong te geven. Deze bedelde er steeds om, maar de ouder liep er steeds mee weg, niet helemaal gerust op onze aanwezigheid.Toen we dit in de gaten kregen zijn we rustig verder gegaan zodat het jong eindelijk zijn heerlijke hapje kon krijgen.

'557203' door ejfovermaat '557203' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Humpie en dumpie

ejfovermaat

King pinguins zijn zo grappig ! Ik kon tijden kijken naar hoe ze zich bewogen en naar wat ze aan het doen zijn. De bewegingen met hun kop en snavel vormen een soort van communicatie, samen met een soort van trompettergeluid als ze naar elkaar roepen. Als ze aan de wandel gaan dan lopen ze parmantig naast elkaar te dribbelen en ze duwen dan wat tegen elkaar aan. Ze laten duidelijk aan de buitenwereld zien dat ze een koppel zijn, bijna menselijk ;-)

'557201' door ejfovermaat '557201' door ejfovermaat

AntarcticaFalkland eilanden

AntarcticaFalkland eilanden

Black browed Albatros

ejfovermaat

Op West point op de Falklands leeft een grote kolonie black browed Albatrossen. Dit zijn erg grote vogels met ongeveer een spanwijdte van 250 cm. Typerend zijn de zwarte tekeningen bij het oog op de verder witte kop. Deze vogels zijn monogaam en de koppels ontmoeten elkaar ieder jaar weer op dezelfde plek. Op de foto is het typerend kuifje op het achterhoofd te zien bij het mannetje. Het vrouwtje heeft deze niet.

'557199' door ejfovermaat '557199' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Onderzoek je eigen...

ejfovermaat

Een jong van de King pinguin, nog in zijn bruine verenpak, is op onderzoek uitgegaan en kwam een dode soortgenoot tegen. Nieuwsgierig stond hij het eerst te bekijken, maar even later begon hij te pikken in de resten en pakte een stukje bot op. Lang kon het hem niet boeien want even later dribbelde hij weer luidkeels piepend weg. Jonge pinguins zijn een tijd alleen als hun ouders op zee zijn om te vissen. Meestal staan ze dan in groepjes te piepen of rond te rennen van gekkigheid.

'557197' door ejfovermaat '557197' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Samenscholing op de..

ejfovermaat

Op een kleine heuvel in Salisbury Plain, op south Georgia,hebben enkele King pinguins zich verzameld. Ze staan er doodstil en het lijkt wel of ze in conclaaf zijn. Je kunt zien dat ze staan te rusten, want dan gaan ze op hun hielen staan. Ik heb een laagstandpunt ingenomen om ze tegen de achtergrond van de bergen vast te kunnen leggen.

'557002' door ejfovermaat '557002' door ejfovermaat

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Drinkende visarend

ejfovermaat

Ik schrok me rot. Zit je in een schuilhut in Zimanga GR bij een klein poeltje te kijken naar Kingfishers die af en aan vliegen, komt er opeens een grote schaduw overvliegen !. Wat is dat denk je dan. Even later land er een visarend aan de waterkant. Ik moest even bekomen van de schrik. Wat een prachtige vogel is dit. Statig liep hij langs de waterkant. Hier en daar wat pikken in het gras tot hij op zijn gemak was en water begon te drinken.

'557000' door ejfovermaat '557000' door ejfovermaat

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Fotograferen vanuit..

ejfovermaat

Vanuit een schuilhut een Kingfisherspaar geobserveerd en proberen vast te leggen op de foto. Het valt niet mee om deze snelle vogels in volle vlucht op een betrekkelijk korte afstand scherp op de foto te krijgen. Met geluk en veel geduld hier een heel project van gemaakt. Het frustratie niveau was bij mij hoog, veel halve vogels, maar enkele zijn toch gelukt. Een schuilhut is dan een groot voordeel. Je zit achter geblindeerd glas. De vogels zien je niet en zijn gewend aan de hut.Het maakt onderdeel uit van hun natuurlijke omgeving. Voor de fotograaf een uitgelezen kans om o.a. deze mooie vogels van dichtbij, ongestoord te kunnen bekijken.

'556997' door ejfovermaat '556997' door ejfovermaat

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Vissen in de vijver..

ejfovermaat

Zimanga GR is een prive park waar verschillende schuilhutten staan. Vanuit een van deze schuilhutten heb ik deze foto kunnen maken. Je zit achter geblindeerd glas op waterhoogte te wachten op wat er gebeurd. We zaten er in de namiddag, waardoor er mooi laag licht over de schuilhut scheen. Thuis op het scherm zag ik pas wat hij gevangen had. Een kikkertje ! Hebben voor zowel de vogel als voor mij.

'550618' door ejfovermaat '550618' door ejfovermaat

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Ontmoet de chinstrap.

ejfovermaat

Op bijna de laatste dag die wij verbleven op het Antarctische continent kregen we dan toch eindelijk de chinstrap of halsband pinguin te zien. Tot dan hadden we geen geluk. We zagen wel een kleine kolonie vanaf het schip, maar we konden vanwege het weer geen landing maken. Deze dag hadden we dus geluk. Er was wel een flinke klim tegen een rotswand, bedekt door de sneeuw, voor nodig om dichterbij te komen, maar dit was de inspanning meer dan waard.Wat zijn ze mooi met die grappige zwarte band op hun kop en die rode kraaloogjes. Dit mannetje stond met zijn vleugels te flapperen en liet zo nu een dan een harde schreeuw. Het is het seizoen van een nest maken of de oude weer op orde stellen. De mannetjes zijn er maar druk mee; steentjes aandragen en netjes opstapelen. Ze arriveren plm een week eerder dan de vrouwtjes en zijn monogaam. Spoedig komt zijn vrouwtje aan of gaat hij op de versiertoer om een partner te krijgen. Voorlopig heeft hij het nog even druk met zijn nest.

'549654' door ejfovermaat '549654' door ejfovermaat

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Op zoek naar de...che

ejfovermaat

In Tsukudu leven o.a twee cheeta's, het zijn broertjes. Ze zijn tot nu toe nog onafscheidelijk, ze leven en jagen nog samen. Dit zal zo blijven tot dat er een vrouwtje komt. Dan zal er gevochten moeten worden welke van de twee mag paren en zal de ander het veld moeten ruimen. Tot dan gaan ze gebroedelijk op pad. We hadden het geluk dat we 5 minuten nadat we de safari begonnen waren op hen gestuit zijn en van dichtbij de kill konden zien. Alles ging in een flits.In ongeveer een uur hadden ze samen een antilope verorberd. Wat overbleef waren huid, gevuld met botten, een schedel met de hoorns en het bloed rond hun bek. Na dit ochtendmaal lagen de twee broers uit te buiken en elkaar schoon te likken. Brotherhood, love and care !

'537122' door ejfovermaat '537122' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Slapende...koningspin

ejfovermaat

Een close up gemaakt van de prachtige koningspinguin tijdens een van de landingen op de kust van South Georgia, waar zich een grote kolonie koningspinguins bevindt.

'537121' door ejfovermaat '537121' door ejfovermaat

AntarcticaWest Antarctica

AntarcticaWest Antarctica

Spelende jonge seals

ejfovermaat

Na de landing met een rubberboot op de kust van Antarctica was de eerste kennismaking met een grote groep jonge seals.Je zou denken dat ze qua grootte en gewicht al wat ouder zijn, maar dit is niet het geval. Ze zijn nog maar enkele weken oud. Het zijn namelijk jonge zeeolifanten. Ze zijn erg speels, bewegelijk en....erg nieuwsgierig. Als je gaat zitten dan kun je er vergif op innemen dat ze naar je toekomen en als je niet oppast wordt je geplet omdat je zo'n beetje op je schoot gaat liggen. Leuk, maar ook erg zwaar kan ik je vertellen !

'519250' door ejfovermaat '519250' door ejfovermaat

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Op weg naar Wilhelmin

ejfovermaat

Vanwege slecht weer was het niet mogelijk om landingen te maken bij Almirante Brown station en Curverville island. Als alternatief is de volgende dag gekozen voor Wilhelmina baai. Een prachtige lokatie en goede keus van de crew. Wilhelmina baai is vernoemd naar onze voormalige Koningin Wilhelmina. Op de foto zie je de kustlijn van het Antarctische vasteland ,met zijn bergketen en een mooie ijsberg er bij. Als je in de vergroting kijkt, zie je nog net 2 springende pinguins in het water, op weg naar de kust.

'517764' door ejfovermaat '517764' door ejfovermaat

AntarcticaFalkland eilanden

AntarcticaFalkland eilanden

De schreeuw van...her

ejfovermaat

Na een kleine 2,2 km wandeling vanaf de boerderij op West Point belanden we aan de andere kant van het eiland. Hier zijn hogere kliffen en staat er een straffe wind. Twee ingredienten die nodig zijn om een kolonie te stichten voor een Albatros. De wind en kliffen zijn noodzakelijk om op een redelijk fatsoenlijke manier te kunnen landen en vertrekken. We bezoeken namelijk een kolonie Black Browed Albatros, dit zijn werkelijk prachtige vogels ! Ze hebben een puur witte kop met een zwarte lijn boven en door het oog, de zgn zwarte wenkbrauw. De zware gele roze snavel is voorzien van een flinke haak. Ze hebben een flinke spanwijdte van 200 tot 250 cm. Hun poten hebben grote grijze " voeten ". Het zijn dus flinke vogels en daarom begrijp je waarschijnlijk wel dat het landen niet bepaald elegant gaat. Veel geflapper om te remmen en met een plof komen ze op hun grote voeten ergens in de buurt van het nest terecht. Om te vertrekken maken ze een soort van aanloopje om voorts de wind onder de vleugels te krijgen. De nesten worden ieder jaar weer gebruikt en zijn 50 cm hoog. Ze worden gebouwd van modder, guano met wat gras en zeewier. Albatrossen zijn monogaam. ieder jaar ontmoeten de vogels elkaar weer op dezelfde plek. Het mannetje eerst om het nest te vernieuwen, daarna het vrouwtje. Ze begroeten elkaar met een langdurige balts en schreeuwen van herkenning. In Oktober wordt er een ei gelegd. Vaak zie je binnen hun kolonie ook een kolonie Rockhopper pinguins. Op de Falkland eilanden bevindt zich 70% van de wereldpopulatie, ongeveer 500.000 paren, waarvan een groep te vinden is op West Point.Ze kunnen wel 50 jaar oud worden Ze migreren en in September komen ze op de Falklands om te broeden, waarna ze aan het eind van April de kolonie weer verlaten. De rest van het jaar kun je ze nog wel tegen komen rond de Falklandse wateren.

'517760' door ejfovermaat '517760' door ejfovermaat

AntarcticaFalkland eilanden

AntarcticaFalkland eilanden

Ontmoet Johnny Rook

ejfovermaat

Het is een bijzondere roofvogel, die alleen op de Falklandeilanden (en wat omliggende eilanden) voor komt. Het is een bedreigde soort welke alleen kan overleven vanwege de goede nestplaatsen, prooi en afvalvrije eilanden van de Falklands. De vogel is belangrijk voor de biodiversiteit op de eilanden.Ze zijn erg intelligent en bij het zoeken naar voedsel maken ze gebruik van hun enorme klauwen en snavel. Ze zijn voornamelijk op zoek naar zieke dieren en kadavers.Om die reden hebben schapenhouders een tijdlang een hekel gehad van deze prachtige vogels, omdat ze jonge lammeren aanvallen. Ze zijn veelal te vinden in de buurt van kolonies zeevogels en zeehonden.Hier zijn ze op zoek naar eieren, kuikens en pups. De nederzettingen op de eilanden moeten zorgdragen voor hun vuilnis, want anders gaan deze vogels op zoek naar etensresten. Ze schuwen het niet om makkelijk aan voedsel te komen. Bij een bezoek aan West Point zul je snel merken waarom ze ook wel 'flying devils' worden genoemd of Johnny Rook, de naam die piraten aan het dier gaven die elke keer uit de lucht kwam aanvallen op de schepen op zoek naar eten.

'517683' door ejfovermaat '517683' door ejfovermaat

AntarcticaFalkland eilanden

AntarcticaFalkland eilanden

Baai bij West Point..

ejfovermaat

West Point-eiland is één van de Falklandeilanden. Het ligt ten westen van West-Falkland, waarvan het gescheiden wordt door het Wooly Cut-kanaal. Het eiland heeft een oppervlakte van 12,6 km West Point eiland is het meest Noord westelijke punt van West Falkland en wordt beheerd door Kiki en Thies. Alle eilanden van de West Falklands zijn in privebezit van een familie. Jarenlang runnen zij hun boerderijen. De eigenaren van West Point zijn oud en wonen nu op Stanley, echter ze hebben beheerders ingehuurd om zorg te dragen voor het eiland en haar gebouwen.De nederzetting ; een boerderij met daarbij verschillende bijgebouwen ligt aan de oostkant van het eiland tussen Black Bog Hill en Michael’s Mount. Het dal tussen deze twee toppen brengt je naar het midden van het eiland naar de zgn Devils nose en kliffen. Hier kun je de kolonie van de black-browed albatross en de rockhopper penguins zien. Na een wandeling van 2,2 km heen en terug ontvangen Kiki en Thies je in hun huis en prachtige tuin voor een kop thee of koffie met daarbij eigen gebakken cake en taart. Op de foto uitzicht op de baai waar je de landing maakt.

'517677' door ejfovermaat '517677' door ejfovermaat

AntarcticaFalkland eilanden

AntarcticaFalkland eilanden

De lente is...gearriv

ejfovermaat

Onze eerste landing van een 3 weekse bootcruise in de Antarctic was op West Point. Het is het meest Noord-westelijke puntje van West Falkland. Het is een makkelijke landing en we gaan op bezoek bij een echtpaar die de beheerders zijn van dit gebied. We treffen het want we hebben prachtig weer en het is echt lente. De aanwezige bloemen staan in bloei en de aanwezige vogels hebben een ei of al kuikens. Op de voorgrond zie je de brem in bloei staan, met verder op zicht op de kleine nederzetting waar de beheerders wonen.

'517355' door ejfovermaat '517355' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Observeer het gedrag.

ejfovermaat

Ik heb genoten van het observeren van het gedrag van de king pinguins. Hun typerende loopje werkt op de lachspieren en dan al die kleine bewegingen die ze met hun kop maken ! Voor een mede-pinguin waarschijnlijk erg duidelijk wat er bedoeld wordt, maar voor mijn is het als het ontrafelen van geheimtaal. Wat me verbaasde was dat ze heel erg veel tijd besteden aan het verzorgen van hun vacht. Er wordt constant gepoetst. Veren worden er uit getrokken en alles wordt weer glad gestreken. Een continue proces. Deze pinguin stond zich te poetsen in een kleine plas water en vormde een mooie spiegeling.

'517353' door ejfovermaat '517353' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Pelsrob

ejfovermaat

Pelsrobben zijn meer gerelateerd aan zeeleeuwen dan aan andere robbensoorten. De overeenkomsten zijn de uitwendige oren, de sterke voorflippers en de mogelijkheid om op alle 4 de flippers te lopen. Ze hebben een zeer dichte ondervacht en om die reden is er jarenlang jacht op hen gemaakt. Pelsrobben verdedigen hun territorium en de vrouwtjes zijn vrij in hun keuze. Ze kunnen van partner wisselen. De mannetjes vasten tijdens het paarseizoen omdat ze hun territorium of hun vrouwtjes niet willen verlaten. Met verve wordt het territorium verdedigd door kortdurende schermutselingen of gevechten. De nieuw geboren pubs worden na een paar dagen intensief voeden door de vrouwtjes achtergelaten. Zij gaan dan voor max een week de zee op op bij te voeden. Na terugkeer blijven ze tot de pubs afgespeend zijn.

'516766' door ejfovermaat '516766' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Twee Koningen

ejfovermaat

Twee Koningspinguins gefotografeert bij Salisbury plain. Salisbury plain is een gebied bij een grote gletsjer op south Georgia. Op het vrijgekomen terrein van de terugtrekkende gletsjer hebben 60.000 paren Koningspinguins een kolonie gevormd. In de tijd dat er kuikens zijn, is het een drukte van belang en overvol. Lastig om dan een paar pinguins vrij in beeld te krijgen, maar uiteindelijk toch gelukt.

'516764' door ejfovermaat '516764' door ejfovermaat

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Oer oude lucht ontmoe

ejfovermaat

We zijn met het schip bij Mikkelson Bay aan beland en gaan met de zodiacs de kust verkennen. In de baai heeft zich veel drijfijs verzamelt. Er tussen drijven prachtige stukken zeer oud donker ijs, dat ooit afgebroken is van een gletsjer. Prachtige structuren, gevormd door het water, zijn te zien in dit zeer harde ijs. Als het erg stil om je heen is, hoor je het knappen en ontsnappen er kleine luchtbelletjes aan het ijs. Oer oude lucht vermengt zich met de hedendaagse.

'516759' door ejfovermaat '516759' door ejfovermaat

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Het complete plaatje

ejfovermaat

Deze foto vertegenwoordigt voor mij het complete plaatje van mijn reis naar de Falklands, south Georgia en Antarctica. We zijn bij st Andrews bay, bij een zeer grote kolonie Koningspinguins op south Georgia. De kolonie bestaat uit 150.000 pinguinparen welke zich verspreid hebben over een mooi grasland gebied bij een grote gletsjer. Tevens zijn er in November vele zeeolifanten. We zien zowel de mannetjes, vrouwtjes als hun jongen op het keienstrand liggen. De mannen zijn nog druk in de weer met hun harem, verdedigen en vechten met hun concurrenten. Er tussen bevinden zich ook nog pelsrobben die hun territorium en harem met verve verdedigen. Giant petrels manouvreren tussen de kolonie door op zoek naar wat te eten, een jonge pelsrobpub is zijn leven niet zeker. Er is van alles gaande en je komt ogen te kort ! Het mooie ruige en oeroude gebergte omringt door laaghangende bewolking en het late zonnetje, maken voor mij de dag compleet. Een geweldige dag en plaats om te bezoeken. Mijn favoriet van alle landingen die ik heb mogen doen.