Ejbaaijens

'1116359' door Ejbaaijens '1116359' door Ejbaaijens

RwandaKivumeer

RwandaKivumeer

Roadtrip Rwanda

Ejbaaijens

Het is alweer twee jaar geleden dat we in Rwanda waren. Een eerste keer in een Afrikaans land zelf met de auto rijden. Een heel positieve ervaring! Vanuit het plaatsje Kibye aan het meer Kivu reden we naar het zuiden. Het eerste deel een goed geasfalteerde weg en daarna een zandweg omhoog. We zetten de auto aan de kant van de weg en gaan een stuk lopen. Eerst lopen we een klein lintvormig dorp binnen. Er heerst een slaperige sfeer, maar bij de kleine shopjes staan hier en daar wat mensen. Bij een klein karig hotel drinken we een koel colaatje zittend op een rood kroegstoeltje in het gras. 's avonds is het hier vast gezellig druk, want in het gras liggen veel bierdopjes. We hebben een fantastisch uitzicht op een diep dal met een uitloper van Lake Kivu. We horen muziek. Een Ugandees nummer van Eddy Kenzo. We kenden het al en vonden het een aanstekelijk nummer. We lopen weer terug door het dorp en komen bij een moderne kerk. Naast de kerk genieten we weer van een uitzicht in een andere richting. Een typisch heuvelrijk landschap voor Rwanda. We denken nog steeds met een warm gevoel terug aan Rwanda.

'1111993' door Ejbaaijens '1111993' door Ejbaaijens

Uganda

Uganda

Vissen in de Nijl

Ejbaaijens

Aan het eind van de middag wandelen we een stukje langs de westkant van de Nijl. Dit is de plek waar in 1860 de ontdekkingsreiziger Speke "ontdekte" dat dit de bron van de Nijl is. De plek waar het Victoriameer de Nijl in stroomt. De plek is schitterend, maar aan de overkant komen de gehele dag door schoolklassen om op afstand het begin van de Nijl te zien. Sommige klassen gaan in een boot de Nijl op. Dan overstemmen de motoren van de bootjes de vogelgeluiden van de natuur. Als toerist kun je beter geen bootje nemen aan de overkant. Dan betaal je hoge bedragen, ik hoorde zelfs wel 100 dollar voor een uur. Mocht je die kant op gaan, dan is het beter een bootje te huren via het hotel Living Waters.

'1111861' door Ejbaaijens '1111861' door Ejbaaijens

Tanzania

Tanzania

Vissersmeisje uit Paj

Ejbaaijens

Het dorpje Paje ligt in het oosten van Zanzibar aan een parelwit strand en fel groenblauwe zee. Het vissersdorpje bestaat uit kleine witte huisjes onder hoge wuivende palmen. Centraal ligt het voetbalveld van wit zand. We lopen daar aan het eind van de middag. Er is een partijtje voetbal gaande en aan de rand spelen de kleinere kinderen. Enkele meisjes komen naar ons toe en willen graag op de foto en zich daarna natuurlijk op het schermpje bekijken.

'1111721' door Ejbaaijens '1111721' door Ejbaaijens

Georgië

Georgië

Batumi-beach

Ejbaaijens

Georgië vinden we een prachtig land. Afgelopen herfst zijn we een dag naar de kust gegaan naar de stad Batumi. Wat een verschil met het groene bergachtige deel van Georgië. Leuk om dit ook gezien te hebben. Tegen de avond lopen we langs de Zwarte zee. Mooi kalm water en een prachtig ondergaande zon! Ik denk dat het door de tijd van het jaar was dat het er rustig was. Ook inde stad was het rustig. Wij zijn nog via een lange kabelbaan naar één van de omliggende heuvels gegaan. Een aanrader, want een prachtig uitzicht over de stad.

'1111667' door Ejbaaijens '1111667' door Ejbaaijens

Sao Tome en Principe

Sao Tome en Principe

Água Izé, Boca do...I

Ejbaaijens

Things to do op Sao Tomé? Het belangrijkste van het reizen is er te zijn, het dagelijks leven ervaren en ook genieten van de kleine dingen. Toch kijk je van te voren naar de things to do. Een van de weinig genoemde dingen was een bezoek aan Boca do Inferno, een stukje kust waar het soms kan spoken en waar het water meters hoog kan opspatten tegen de zwarte lavarotsen. Het was bewolkt en wat druilerig, maar op de foto lichte het even op. Eén van de plekken waar iedere toerist naar toe moet, maar we zien er niemand. Nee toch wel …. , een oud mannetje komt naar ons toe lopen. Kapotte kleding, weinig tanden in de mond. Hij stamelt met een vrolijk gezicht, allerlei klanken. We verstaan hem niet, maar wat een vrolijke ontmoeting! Juist deze ontmoeting maakte het een highlight van de reis. Things to do ..... Eigenlijk is er maar één ding te doen: ga naar Sao Tomé en ontdek, ontmoet en ervaar! (foto is scherper na opening)

'1111617' door Ejbaaijens '1111617' door Ejbaaijens

Sao Tome en Principe

Sao Tome en Principe

Cacaocoast of Sao...T

Ejbaaijens

Vroeger kwamen hier de schepen om de cacao oogst op te halen. In de loop der tijd is het gebouwtje vervallen geraakt, maar nu via een project weer hersteld om toeristen over het gebied te vertellen. Niet dat er veel toeristen komen en niet dat het open is, maar toch. Het gebied heet Sao Joao dos Angolares en staat bekend om een plantage waar vroeger koffie en cacao verbouwd werd. Het dorpje ligt aan een met palmen omringde baai met een donkerbruin strand. Ook enkele bijna zwarte rotsen, welke tekenen zijn een oude lavastroom. Het eiland Sao Tomé ligt zo'n 150 km ten westen van Gabon en is niet zo gemakkelijk te bereiken. Je kunt vliegen via Libreville of via Lissabon. Met de overstap een heel lange reis. Maar meer dan de moeite waard. Het is namelijk echt een eiland weg van de massa. We verbleven er in het gerestaureerde oude plantagegebouw (Roca Sao Joao dos Angolares). 's Avond waren we als enige in het krakende oude gebouw. Een beetje spooky was het wel. Een omgeving waar je eindeloos kan wandelen. Wat was het mooi! PS. Cocaocoast vond ik gewoon een mooi woord ;-)

'1111564' door Ejbaaijens '1111564' door Ejbaaijens

Tanzania

Tanzania

De Schreeuw

Ejbaaijens

De Schreeuw, een wereldberoemd schilderij van Munch. Daar moest ik even aan denken toen ik deze foto uit 2015 weer zag. We verbleven in Paje in het oosten van Zanzibar, waar we het einde van de Ramadan mee maakten. Tegen de avond kwamen dorpsbewoners met tafeltjes en allerlei etenswaren en spulletjes naar het centrale zanderige veld in het dorp. Kinderen krijgen van de ouderen enkele muntjes om iets te kopen en zijn door het dolle heen. Een van de oudere jongens zit achter een tafeltje en schreeuwt de longen uit zijn lijf, in de hoop dat de kinderen naar hem kwamen. Dat lukte aardig, want binnen de kortste tijd was het druk om zijn tafel.

'1111489' door Ejbaaijens '1111489' door Ejbaaijens

Sao Tome en Principe

Sao Tome en Principe

Verborgen strandjes

Ejbaaijens

Een eiland weg van de massa? Dat is Sao Tomé! Een klein eiland zo'n 150 kilometer voor de kust van Gabon. Je moet er moeite doen om een toerist te spotten. Je hebt meer succes bij het vinden van mooie verlaten strandjes. Het leuke is dat elk strand weer anders is. Witte, goudgele en donkerbruine stranden. Hier en daar kleine vissersdorpjes waar een relaxte lome sfeer hangt. We stappen uit en gaan een stuk wandelen. De beste manier om de sfeer te proeven. We rijden door naar het uiterste zuiden van Sao Tomé, de plek waar je naar het eiland Rolas kan oversteken. Gedurende een aantal maanden per jaar kun je van hieruit walvissen gaan spotten. De asfaltweg stopt hier. We gaan verder over een hobbelweg met scherp uitstekkende stenen. Langzaam rijden met de kans om met je hoofd het dak van de auto te raken. We komen bij zwarte lava rotsen met even verder een goudgeel strand. Een strand zonder voetstappen, maar waar schildpadden hun eieren komen leggen.

'1110673' door Ejbaaijens '1110673' door Ejbaaijens

Uganda

Uganda

Selfdrive in Uganda

Ejbaaijens

Afgelopen zomer hebben we zelf met de auto gereden in het oostelijk deel van Uganda. Het was even wennen aan de linkerkant van de weg en in drukkere steden. In Kampala heb ik wel een chauffeur geregeld, want dat was wel heel heftig. Op een rotonde volgepakt met auto's met aan beide kanten enkele centimeters speelruimte. Dat was me net iets te gortig. Buiten de stad is het geweldig om te rijden. Heerlijk je eigen tempo aanhouden, regelmatig even uitstappen voor een wandelingetje of een colaatje aan de kant van de weg, of een banaan in een klein houten winkeltje. Een mooie gelegenheid om ook even een praatje te hebben. De landschappen waren heel groen en heuvelachtig, met hier en daar wat huisjes. In de twee weken reizen we geen grote afstanden, maar proberen we een gebied wat beter te leren kennen. Komende zomer gaan we nog een keer naar Uganda. Nu het Zuidwestelijke deel. Ik heb er weer erg veel zin in om in mijn Toyota RAV 4 de omgeving te verkennen.

'1110438' door Ejbaaijens '1110438' door Ejbaaijens

Georgië

Georgië

Kasbegi, Georgië

Ejbaaijens

Vanuit Tbilisi rijden we een prachtige route richting de Russische grens. Het is najaar 2017. Het zonnetje schijnt, maar het is koud. De Georgian military highway leidt ons via een groot stuwmeer, langs stille dorpjes en mooie landschappen. We staan een tijd in een heel lange rij vrachtwagens, allemaal op weg naar Rusland. De weg lijkt in de bergen niet begaanbaar vanwege de sneeuw. Omdat er ook geen tegenliggers zijn, rijden we langs de gigantische rij naar voren. Een maal vooraan komt alles in beweging. De bergpas was besneeuwd en erg glad, maar het najaarszonnetje heeft veel sneeuw doen smelten. We komen uiteindelijk in Kasbegi aan, een stadje aan de voet van de berg Mount Kasbeg. We zien op iets meer dan 2000 m hoogte een kerkje op een heuvel liggen. We gaan met lokale 4wheel-drive autootjes naar boven. De weg is zeer slecht en we worden behoorlijk door elkaar geschud. Maar het was het waard. Eenmaal boven fantastische uitzichten. Tegenwoordig is er een asfaltweg aangelegd en is de route naar boven prima te rijden. De oude weg, hoe lastig ook, had meer karakter naar mijn mening. Als je in Georgië bent, dan is dit een prachtige route. Wel loopt deze route langs Zuid Osetië, wat door Rusland ingenomen is. Vanaf de weg kun je in de verte grote vluchtelingenkampen zien. Oorspronkelijke bewoners zijn gevlucht voor de Russische bezetter. Russen gaan in het bezette gebied wonen. De bezetter laat in de toekomst, net als in de Krim, vast de nieuwe burgers via verkiezingen stemmen voor officiële aansluiting bij Rusland. Met grote meerderheid kiezen ze voor Rusland zegt men dan. En de hele wereld geloofd het. De gevluchte bevolking in de gigantisch grote vluchtelingenkampen wordt vergeten. Strategisch en economisch zijn ze het niet waard om hen te helpen.

'1109962' door Ejbaaijens '1109962' door Ejbaaijens

Georgië

Georgië

De trein raast voorbi

Ejbaaijens

Het gebied rondom het centraal station van Tbilisi is één grote markt. Wat wij het interessantste deel vonden was een kofferbakmarkt langs het spoor. Als je voor het station staat met het gezicht naar het station, dan ga je de trap links omhoog. Daar vind je een overdekte markt met groente, fruit, noten, kazen en allerlei andere natuurproducten. Loop door dit overdekte deel en je komt bij het onoverdekte deel wat vroeger een perron was. Rechts beneden staan naast het spoor auto's en busjes. Mensen komen van heinde en verre om hier hun verse producten van uit hun kofferbak te verkopen. Een plek met een heerlijke sfeer! Hier en daar kopen we wat producten (o.a. twee appels en een zakje gepelde walnoten) en raken zo aan de praat. Er wordt wel eens gezegd dat mensen in Georgië wat nors kunnen zijn. Dat is niet onze ervaring. Als je contact maakt, dan zijn ze open en vrolijk. Terwijl we op het randje van het perron zitten komt een trein langs het marktje razen. Treinen hoor je tijdig aankomen vanwege het zwaar grommend geluid van de dieselmotoren. Mooi!

'1109896' door Ejbaaijens '1109896' door Ejbaaijens

NepalBouddhanath Temple

NepalBouddhanath Temple

Vluchtelingen rondom.

Ejbaaijens

In het noordwesten van Kathmandu ongeveer 11 kilometer van het centrum ligt een interessante wijk rondom één van de grootste stupa's van Nepal. De stupa is gigantisch en de sfeer in het gebied vonden wij heel prettig. In de omliggende wijk wonen veel vluchtelingen uit Tibet. Je kunt vrijelijk wandelen en op diverse plekken vind je kloosters met felgekleurde versieringen. We kwamen de dame op de foto tegen en ze vond een foto geen probleem.

'1107800' door Ejbaaijens '1107800' door Ejbaaijens

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Gold coast Ghana

Ejbaaijens

We lopen vroeg in de morgen richting Ampenyi en vervolgens naar Brenu. De goudgele stranden in Ghana zijn eindeloos, erg rustig, mooi en omgeven met prachtig sierlijke palmbomen. Je kunt een uur lopen zonder iemand tegen te komen, maar bij de dorpjes is het levendig met vaak kleurrijke vissersbootjes. Het enige nadeel is dat de zee maar op enkele plekken te bezwemmen is. Sterke stromen maken het gevaarlijk. In de dorpjes gaan we graag op een randje zitten om het dorpsleven te beleven. Wil je meer drukte dan kun je bijvoorbeeld naar Elmina. De haven en omliggende straatjes zijn daar heel levendig. Een bezoek aan het oude slavenfort is ook aan te bevelen. De indrukwekkende geschiedenis maakt je stil. We raken daar in gesprek. Je zou verwachten dat er toch nog enige wrok zou zijn gezien het verleden waar Nederlanders een foute rol hebben gespeeld. Het tegendeel was het geval. De wereld kan alleen een stukje mooier worden als je van de geschiedenis leert dat gelijkheid en wederzijds respect de norm moet zijn.

'1107600' door Ejbaaijens '1107600' door Ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Stille strandjes op..

Ejbaaijens

Sao Tomé en Principe zijn twee prachtige eilanden ver voor de kust van Gabon. Een bezoek waard! Afwisselende landschappen, leuke dorpjes een hoofdstad met lome sfeer en ook prachtige rustige stranden. Er zijn stranden met donker bruin, maar ook met spierwit zand. Op de foto zijn we in het uiterste zuiden van het eiland. Op zwarte rotsen (lava) spat het blauwe water wit uiteen. Daarnaast veel palmen en hier goudgele stranden. De meeste stranden heb je voor jezelf. Genieten in alle rust.

'1107524' door Ejbaaijens '1107524' door Ejbaaijens

Georgië

Georgië

Vliegende doodskisten

Ejbaaijens

In de Kaukasus in de buurt van de stad Koetaisi zijn er diverse plekken waar oude kabelbanen actief zijn. Bedoeld om mijnwerkers naar de juiste plekken in de bergen te brengen. De cabines zijn klein en krap. Met een paar man sta je al snel met de schouders tegen elkaar gedrukt. Bij het stadje Chiatoera zijn er veel te vinden, vaak sterk verroest en maar soms echt werkend. Helaas is het ons daar niet gelukt om een

'1107405' door Ejbaaijens '1107405' door Ejbaaijens

Nederland

Nederland

Even wat anders -...b

Ejbaaijens

Na de afgelopen wat grauwe dagen krijg ik wel weer zin in de kleuren van de lente. Vandaar vandaag deze foto die ik twee jaar geleden maakte van de bollenvelden bij Lisse. Ook al is het een bekende plek, het maakt toch altijd vrolijk om dit weer te zien. Het is toch wel het voordeel van het klimaat in Nederland: je kunt je altijd weer verheugen op een volgend seizoen.

'1107324' door Ejbaaijens '1107324' door Ejbaaijens

Georgië

Georgië

Markthal Koetaisi

Ejbaaijens

Koetaisi (of Kutaisi) is een prettige stad in het centrale deel van Georgië. Een stad waar je eindeloos kan wandelen, maar die ook dient als een prima uitvalbasis om de regio te verkennen. In Koetaisi is de centrale markt zeker een bezoekje waard. Kleuren, geuren en geluiden: heel boeiend. Buiten de markt aan de Paliashvili-straat een schitterend reliëf (Panorama van Colchis) waar maar weinig informatie over te verkrijgen is. Het is een kunstwerk uit de Sowjet tijd en geeft een beeld van de regio. Leuk om even op een muurtje te kijken naar alle details van deze prachtige muur.

'1107268' door Ejbaaijens '1107268' door Ejbaaijens

Rwanda

Rwanda

Wandelen door Kigali

Ejbaaijens

Vorig jaar zijn we met de auto door het westen van Rwanda gereden. Een bijzonder land! De geschiedenis (1994) heeft overal zijn littekens nagelaten, maar er is ook een grote betrokkenheid om het land weer op te bouwen. In de hoofdstad Kigali hebben we diverse lange wandelingen gemaakt. Door het centrale commerciële centrum, wat niet heel bruisend was. Maar ook naar de woonwijken waar de conditie van het dagelijks leven duidelijk minder was. Wel heel prettig om door die woonwijken te lopen. We kregen vrij gemakkelijk contact en dronken in diverse "kroegjes" een colaatje. Eigenlijk geeft dat de mooiste reisherinneringen. Kigali ligt op diverse heuvels. Hierdoor heb je regelmatig mooie uitzichtpunten. Moe maar voldaan kwamen we aan het eind van de dag weer bij het hotel. In het westelijk deel van Rwanda was het met de auto prima te rijden. De landschappen zijn spectaculair heuvelachtig en de hoofdwegen zijn prima van kwaliteit. Je mag niet hard rijden. Dat gaf mij mooi de mogelijkheid om ook tijdens het rijden te genieten van het landschap en de dorpjes.

'1107207' door Ejbaaijens '1107207' door Ejbaaijens

Uganda

Uganda

Roadtrip oost Uganda

Ejbaaijens

Afgelopen zomer hebben we met de auto een klein deel van het oosten van Uganda bezocht. We houden er van om een aantal plekken uit te zoeken waar we enkele dagen verblijven. We zien dan wel niet een groot deel van het land, maar we vinden het fijn om in de omgeving te wandelen en wat van het lokale leven mee te maken. Op de foto zijn we in de buurt van de Sipi Falls. Natuurlijk interessant vanwege de watervallen, maar het landschap en de dorpen zijn evenzo interessant. Het had net wat geregend, maar gelukkig geen diepe plassen waar we doorheen moesten rijden. Het zelf rijden heb ik als plezierig ervaren. Niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld Rwanda, maar buiten de drukte van de steden wel goed te doen. Onderweg doe je allerlei indrukken op. De dorpjes zijn altijd erg leuk vanwege het drukke en het kleurrijke, maar ook buiten de bebouwde kom is het op een nadere manier kleurrijk.

'1105478' door Ejbaaijens '1105478' door Ejbaaijens

GeorgiëCentraal Georgie

GeorgiëCentraal Georgie

Tsjiatoera, Georgië

Ejbaaijens

Vanuit Kutaisi rijden we naar Tsjiatoera. Een mijnstadje in het Kaukasus gebergte. De omgeving is prachtig, maar de Sovjet flats en roestige industrie geven het ook bijzondere sfeer. Je krijgt er een gevoel alsof je terug in de tijd gaat. In het gebied wordt veel Mangaan gedolven. Om de mijnbouwwerkers gemakkelijk in het gebied te laten verplaatsen, zijn er lang geleden allerlei kabeliften gebouwd. Nu zijn er nog maar enkele in werking, maar zo verroest dat je er niet zeker van kan zijn dat je de overkant haalt. Toch wilden we er één proberen, maar helaas net buiten werking. We hopen er ooit eens terug te gaan, want het is een fantastisch wandelgebied! (de foto is vergroot wat mooier)

'1105459' door Ejbaaijens '1105459' door Ejbaaijens

UgandaEastern Region

UgandaEastern Region

Salem

Ejbaaijens

Het voorbereiden van een reis is ook altijd leuk om te doen. We plannen niet alles, maar het zoeken naar bijzondere verblijfplekken vind ik een sport. Zo hadden we voor de reis naar Uganda van te voren een hotel vlakbij de bron van de Nijl uitgezocht. Prachtig uitzicht, houten huisjes, heerlijk ontbijt, wel wat duur. In het echt viel het nogal tegen. Het volgende guesthouse was vele malen goedkoper, maar het bleek uiteindelijk de leukste plek van de gehele reis. Salem Guesthouse ligt op een compound met een ziekenhuisje, een opleidingscentrum voor vroedvrouwen, een boomkwekerijtje, een schooltje en een klein weeshuis. In de omgeving hebben we heerlijk gewandeld en genoten van het alledaagse leven in het naastliggende dorpje. Terug bij de compound horen we de kinderen van het weeshuis kwetteren op het terrein. Ze zwaaien op afstand. We lopen er naar toe en ervaren een explosie van enthousiasme. Ze nemen ons mee naar de draaimolen die ze zelf niet meer in beweging kunnen krijgen. Ze klimmen er op en krakend en piepend duwen we de draaimolen rond. We waren echt onder de indruk. De kinderen waren niet zo goed verzorgd en hadden diverse zweren en ze genoten van het beetje aandacht. Fijn om te weten dat de opbrengsten van het guesthouse naar het weeshuis gaan. We wensen ze nog veel bezoekers toe!

'1105119' door Ejbaaijens '1105119' door Ejbaaijens

QatarDoha

QatarDoha

Oude en nieuwe cultuu

Ejbaaijens

Het museum van Islamitische kunst in Doha is een bezoekje waard. In schitterende moderne architectuur vind je oude Islamitische voorwerpen en manuscripten. Het gebouw van de wereldberoemde architect I.M. Pei is een parel op zich. Lopend van de ene ruimte naar de andere kijken we met open mond naar de prachtige historie. Buiten hebben we door de bogen een mooie blik op een modern stadsgezicht. Ook 's avonds indrukwekkend om te zien.

'1105065' door Ejbaaijens '1105065' door Ejbaaijens

UgandaEastern Region

UgandaEastern Region

Echte koffie!

Ejbaaijens

Vanuit ons geweldige guesthouse (Salem Guesthouse) rijden we via Mbale richting Sipi. Dit gebied staat bekend om de prachtige watervallen. We werden verliefd op het prachtige bergachtige landschap, de kleurrijke dorpjes en de gastvrije mensen. We stoppen bij Blue Star Homestay. Zij hebben een kleine koffieplantage en verwerken de koffiebonen zelf tot een geurig bakje koffie. We volgen het hele proces en mogen zelf de koffie branden. Zoals op de foto wordt dat ook gedaan in een aluminium pan op een houtvuur. Zonder stoppen moet je zeker een kwartier roeren door de bonen en geleidelijk zie je de bonen een mooie diepbruine kleur krijgen. Nadat de bonen afgekoeld zijn gaan ze de vijzel in. Met een grote houten stuk stamp ik de bonen fijn. Nog even wat water erbij en drinken maar. We hebben net het lekker bakje koffie op en kijken hoe de vrouw des huizes een nieuwe lading koffie brandt. Deze koffie nemen we in zakjes mee naar huis. Nog steeds zwijmelen we weg, denkend aan de mooie reisherinneringen, onder genot van een Ugandees kopje koffie. Dat is nog eens cultuur proeven!

'1104744' door Ejbaaijens '1104744' door Ejbaaijens

GeorgiëCentraal Georgie

GeorgiëCentraal Georgie

In hogere sferen ....

Ejbaaijens

Als in de 9e eeuw na Christus schijnt op deze natuurlijke pilaar al een bebouwing geweest te zijn. Op zo'n 40 meter hoogte leefde een monnik in eenzaamheid dichtbij zijn God. Alleen via een touw werden af en toe wat goederen naar boven gehesen. Bovenop toch nog een behoorlijke oppervlakte van ruim 100 vierkante meters, zij het niet zo vlak. Deze plek was behoorlijk vervallen en heel lang niet bezocht. Pas in 1944 is de pilaar beklommen en pas vanaf 1999 verder onderzocht. Het kerkje op de top is inmiddels gerestaureerd, maar is niet de bezoeken. Wel is er onderaan de pilaar een andere kerk gebouwd en er is een vervallen oude muur te zien. Bijzonder is dat boven resten van ingegraven wijnvaten gevonden zijn. De monnik heeft tijdens de eenzame dagen dus wel van een wijntje genoten. Bewoners uit de omgeving noemen de pilaar ook wel de Pillar of life. Waarom heb ik niet kunnen achterhalen. Over de pilaar zijn diverse legendes. Misschien dat daarin een verklaring te vinden is.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 38 | Community toppers

Traditionele vissers ... Foto: Antwan

1. Topreview: n.v.t.
2. Topfoto & tip: Traditionele vissers ... door Antwan
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Elleke
5. Nieuwkomer: MGPhotography

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik