ejbaaijens

'1096995' door ejbaaijens '1096995' door ejbaaijens

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Drukte op Durbar...Sq

ejbaaijens

We lopen vanuit één van de vele smalle straatjes richting het Durbar Square in Kathmandu. Het is een speciale dag, want er staan lange rijen vrouwen voor de eerste tempel die we tegen komen. Een man met gescheurd overhemd loopt langs de rij zijn hand ophoudend in de hoop iets te krijgen. Kleurrijke parasols geven een beetje bescherming tegen de zon. De bel van de tempel wordt door bezoekers steeds geluid. Wierook stijgt op uit de tempel. We zitten een tijdje aan de kant om alles te observeren. Wat is dit interessant. (de foto lijkt scherper bij vergroten)

'1096884' door ejbaaijens '1096884' door ejbaaijens

RwandaKivumeer

RwandaKivumeer

Dorpjes langs lake...

ejbaaijens

Het voordeel van zelf rijden is dat je op zoek kan gaan naar leuke dorpjes waar je vervolgens kan gaan wandelen. We reden vanuit Kibuye (tegenwoordig Karongi) langs lake Kivu naar het zuiden. Onderweg geweldig mooie uitzichten, vele kronkelwegen door de heuvels en enkele vrachtwagens die in scherpe bochten in de berm beland zijn. We zien een bordje naar een dorp en slaan af de onverharde weg op. Bij het eerste gebouwtje zetten we de auto neer en verkennen wandelend de omgeving. In het dorp is een centrale plek waar dit kraampje staat. We kopen wat koekjes en kruiden wat enthousiast ontvangen werd. Het was er zo leuk en mooi dat we twee dagen later nog een keer zijn gegaan.

'1096596' door ejbaaijens '1096596' door ejbaaijens

RwandaKivumeer

RwandaKivumeer

Lake Kivu, Rwanda

ejbaaijens

Wat hebben we een fantastische reis naar Rwanda gehad vorig jaar! Rwanda, het land van de 1000 heuvels. Groen en her en der verspreid sfeervolle dorpjes. De wegen zijn op zich goed, maar met behoorlijk scherpe bochten en vrachtwagens die niet begrijpen dat het beter is om de bochten wat langzamer te nemen. Ik begreep dat Rwanda in de top 10 van gevaarlijkste wegen staat, maar wij vonden dit erg meevallen. Buiten de bebouwde kom rijd je meestal 60 km/u, wat een prima snelheid is om te kunnen genieten van de mooie landschappen. Bij Lake Kivu hebben we een klein hotel bij een piepklein dorpje. Regelmatig vertrekken er bootjes naar andere kustdorpjes of naar de overkant (Congo). Het fijne van zelf rijden is dat we de vrijheid en het gemak hadden om de kust verder te ontdekken. We kwamen op de mooiste plekken waar maar zeer weinig toeristen komen. (door het vergroten van de foto wordt deze mooier/scherper).

'1096571' door ejbaaijens '1096571' door ejbaaijens

GeorgiëCentraal Georgie

GeorgiëCentraal Georgie

Vardzia, grottenstad.

ejbaaijens

Het was een behoorlijk lange rit om vanuit Tiblisi Vardzia te bereiken. Wel een prachtige tocht. Onderweg komen we ook door een schitterende Borjomi kloof met daarbij de gelijknamige stad. Een plek om een volgende keer wat langer te verblijven! Vardzia is een bijzondere grottenstad in het zuiden van Georgië. Het is een groot kloostercomplex dat oorspronkelijk bestond uit 6000 woningen verdeeld over dertien verdiepingen. Ook was er een paleis met een troonzaal en een grote kerk met klokkentoren. Onder leiding van de legendarische koningin Tamar (1160-1230) begonnen Georgisch-orthodoxe monniken de eerste grotten in 1185 uit te hakken om zich te beschermen tegen aanvallen van de Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan. De inwoners van Vardzia konden hun grottenstad alleen bereiken via geheime tunnels. Op het hoogtepunt woonden er liefst 50.000 mensen. In 1283, slechts een kwart eeuw na de bouw, maakte een krachtige aardbeving een einde aan het grottencomplex. De beving verbrijzelde de berghelling en vernietigde meer dan twee derde van de stad. Vardzia is de lange rit meer dan waard. Behalve de grotten is het een prachtig bergachtig landschap waar je mooie ritten of wandeltochten kan maken. De wegen waren over het algemeen goed. Wij hadden nu een auto met chauffeur, maar een volgende keer ga ik hier zeker zelf rijden. Wel wat oppassen voor de uitdagende rijstijl van de Georgiërs.

'1096524' door ejbaaijens '1096524' door ejbaaijens

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Ransuil in Amsterdam

ejbaaijens

Het aantal Ransuilen is de afgelopen decennia in Nederland behoorlijk afgenomen. Toch kom je ze af en toe tegen, in mijn geval niet ver van huis. Ze maken langdurig luide geluiden met name in de avond. De uil op de foto had 3 jongen die pluizig met de eerste veren onhandig door de takken van de bomen bewogen. Af en toe eigenwijs met hun kop draaiend om alles goed in de gaten te houden. Deze uil zat in de vooravond wat te doezelen in de boom. Klaar om later in het donker te zoeken naar muizen. Waar zijn ze te vinden? Aan de Gaasperplas in Amsterdam.

'1096360' door ejbaaijens '1096360' door ejbaaijens

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Kazbegi is mooi!

ejbaaijens

Het Kaukasus gebergte in Georgië is schitterend! Vanuit Tbilisi kun je via de Military Highway door de Kaukasus naar het noorden rijden naar Kazbegi. Onderweg verveel je je geen moment. Prachtige landschappen, een stuwmeer, kerkjes en kronkelend over de Jvari pas richting Kazbegi dat tegenwoordig ook Stepantsminda wordt genoemd. De foto is genomen vlak voor Kazbegi. Helaas is de besneeuwde berg Kazbeg door de wolken niet zichtbaar, maar wel het kerkje Gergeti Holy Trinity Church. Vanuit Kazbegi kun je lopend de berg op, maar ook kun je met een lokale chauffeur in een 4x4 naar boven. De weg is extreem hobbelig en je wordt inde auto heen en weer geslingerd. Wij vonden dat wel onderdeel van de charme. Men is echter bezig met het aanleggen van asfaltweg. Gemakkelijker en nog steeds fantastische uitzichten over de omgeving.

'1096259' door ejbaaijens '1096259' door ejbaaijens

Mauritius

Mauritius

Pamplemousses

ejbaaijens

Mauritius is prima met een huurauto te verkennen. De wegen zijn goed en er is goede bewegwijzering. We komen aan in Pamplemousses een klein stadje ten noordoosten van de hoofdstad Saint Louis. De stad is bekend vanwege een grote botanische tuin. Je vindt er een zeer grote diversiteit aan planten en bomen. In de vijvers vele soorten waterlelies sommigen met zeer grote bladeren (de Victoria Amazonica). Naast de tuin liggen enkele duurdere restaurants. Leuker om in een nabijgelegen lokaal supermarktje wat te drinken en eten te kopen om in de tuin te nuttigen.

'1096146' door ejbaaijens '1096146' door ejbaaijens

OmanNizwah

OmanNizwah

Veemarkt in Nizwah,..

ejbaaijens

Nizwah is de oude stad in Oman en vormde eens het centrum voor handel, religie, onderwijs en kunst. Nizwa verkreeg deze positie door haar strategische locatie bij een aantal dadelpalmen aan de voet van het westelijke Hadjargebergte (met het hoogste bergmassief van Oman - de Jabal al-Achdar), op het kruispunt van een aantal wegen tussen het binnenland en de kuststeden Masqat en Dhofar. Nu vormt Nizwa een historisch stadje gericht op de dadelteelt en doet het verder dienst als marktstad. Op vrijdag komen mensen van heinde en verre om vee te verkopen of te kopen. Een hoogst interessante plek om te bezoeken. Zoveel mensen, zoveel drukte, veel te zien. Maar zodra de markt voorbij is (rond 11.00 uur), dan keert de rust terug. Ga iets eerder bij de markt weg zodat je nog naar de vis- vlees- en groente markt kan gaan. Vanwege het vrijdagmiddaggebed wordt het daarna heel stil. Alle shops gaan dicht.

'1095691' door ejbaaijens '1095691' door ejbaaijens

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

De kust van Ghana,...

ejbaaijens

Het dorpje Ampenyi ligt ongeveer 11 kilometer van het stadje Elmina (bekend van een groot slavenfort). Het met palmen omringde strand is geweldig voor lange wandelingen. Zo liepen we bijvoorbeeld van Ampenyi naar Komenda, ongeveer anderhalf uur ongerept stil strand. De dorpjes zijn heel relaxt en heerlijk om een uurtje op een bankje het dorpsleven gade te slaan. Op de foto zie je op de achtergrond het geelblauwe kerkje van Ampenyi. Daar liggen (niet zichtbaar op de foto) ook de kleurrijke vissersbootjes op het strand.

'1095544' door ejbaaijens '1095544' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Een avond in Sevilla

ejbaaijens

's Avonds wandelen door de zwoele straten van Sevilla. Een aanrader. We komen aan bij het bekende plein Plaza de Espana. Een groot plein met kleurrijke gebouwen, gebouwd in 1929 ter ere van een grootse tentoonstelling. De bruggen over de grachten aan de rand van het plein zijn prachtig versierd met fel gekleurde tegeltjes. Vroeg in de avond is het er ontspannen gezellig. Nog even wachten totdat het donkerder wordt. Het is rustig met een beetje een mysterieus sfeertje.

'1095441' door ejbaaijens '1095441' door ejbaaijens

RwandaKivumeer

RwandaKivumeer

Gitesi, lake Kivu

ejbaaijens

Met de auto verkennen we het westelijk deel van Rwanda. Een gebied met her en der verspreid enkele zichtbare littekens van de genocide. In Kibuye een kerk waar duizenden gevluchte Tutsi's opeengepakt vermoord zijn. Buiten de kerk een gedenkplaats met achter glas enkele schedels. Vanuit Kibuye rijden we een hele kronkelige weg langs de kust van lake Kivu. We nemen een afslag en de weg wordt heel slecht. We proberen een bijzondere plek in de bergen te bereiken. Een plek afgelegen met een bijzonder monument. In de weg steeds meer modderpoelen. Gaan we het wel halen? Twijfel. Misschien toch beter opnieuw proberen na een paar droge dagen? Een steile afgrond aan de rechterkant..... We keren toch om. Vlak voor Kibuye stoppen we bij het dorpje Gitesi. Een prachtig uitzicht over het het meer en de heuvelachtige kust. Wat een mooi land Rwanda!

'1093100' door ejbaaijens '1093100' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

De Corniche van Musca

ejbaaijens

Koud en regenachtig is het in Muscat zeker niet! Tijdens de kerst 2017 hebben we genoten van lange wandelingen in Oman. Muscat heeft niet echt toeristische attracties, maar er zijn diverse plekken waar je tijdens wandelingen het lokale leven kan proeven of in het zonnetje van de kustlijn te genieten. Zo heb je een kilometers lange boulevard (Cornische) waar het overdag of in de vroege avond heerlijk kan genieten. Vlakbij het Riyam park kun je aan de rechterkant van de weg een route de bergen in volgen. Bij een groepje huizen zie je aan je rechterhand een trap de rotsachtige bergen in gaan. Het is best een lange klim de trappen op. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de bergen en de andere kant richting het Riyam park en de mega grote witte wierook brander. Muscat kan op momenten zeker bij de Mutrah soukh druk zijn met toeristen die aangekomen zijn met cruiseschepen. Zodra deze vertrokken zijn, is het er prettig rustig.

'1092584' door ejbaaijens '1092584' door ejbaaijens

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Gai Jatra festival...

ejbaaijens

We werden aan de rand van Bhkatapur door de taxi afgezet. We zien een straat waar een optocht gaande is. We zijn benieuwd en gaan de stoet volgen (zie foto). Luide muziek. Mensen dragen lange bamboestokken met een paraplu aan de top. Stro en andere versierselen en enkele afbeeldingen van overleden mensen. Het blijkt een jaarlijks festival te zijn waarbij het leven van de overledenen herdacht en gevierd wordt. De straten worden smaller, de mensen raken opeen gepakt. De stoet en de sfeer verandert geluidelijk in een feestende massa. Groepen jongeren met kleurrijke stokken staan in lange rijen tegen over elkaar en slaan ritmisch met de stokken tegen elkaar. Drum en muziekkorpsen volgen bij de stoet en er wordt rijkelijk gedanst. Verschillende mensen dragen maskers. Wij duiken even een rustig steegje in. Even op adem komen. We gaan een restaurantje in en drinken op het dak wat thee. Van boven naar de voorbij kruipende stoet. We gaan even later weer met de stoet mee en komen op het oude plein. Wat een bijzondere (voor ons wat onverwachte) ervaring. Dit vergeten we niet snel!

'1092542' door ejbaaijens '1092542' door ejbaaijens

MarokkoEssaouira

MarokkoEssaouira

Rotswandelaar

ejbaaijens

Essaouira is een sfeerrijk stadje aan de kust van Marokko. De haven met blauwe vissersbootjes is een interessante plek om te verkennen. Fotogeniek ook. De Medina bestaat uit vele straatjes en steegjes, winkeltjes (toeristisch en lokaal) en plekken waar je heerlijk relaxt onder genot van Gnoua muziek kan genieten van een muntthee. Er is een lang strand en even verder een rotsachtige kust. Poeltjes met water en zeewier. Een oude man loopt eenzaam over de rotsen. We kijken vanaf de stadsmuur naar de man en genieten in het december zonnetje van het zeezicht.

'1092416' door ejbaaijens '1092416' door ejbaaijens

RwandaWest Rwanda

RwandaWest Rwanda

Op je gemak door...Rw

ejbaaijens

Wat een voordeel dat je in Rwanda lage maximum snelheden hebt. In de stad maximaal 40 km/u en daarbuiten 60 km/u. We rijden van Lake Kivu terug naar Kigali. Door de lage snelheid geniet ik als chauffeur ook erg van de landschappen. Ook stoppen we regelmatig voor een korte wandeling of om iets in een dorpje te drinken. Rwanda staat bekent als het land met de 1000 heuvels. De foto geeft dat mooi weer. In diverse lijstjes staat Rwanda bekend om gevaarlijke wegen. Wij gaan een volgende keer zeker weer zelf rijden!

'1092251' door ejbaaijens '1092251' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tome en PrincipeSao Tome

Sao Tomé

ejbaaijens

Sao Tomé en Principe is een eilandengroep in de golf van Guinee ten westen van Gabon. In de laatste Columbus stond er een prachtig artikel over het eiland Principe. Ook het eiland Sao Tomé is een bezoek meer dan waard. Er wonen meer mensen in leuke lome dorpjes. Ook de hoofdstad is een heel prettige plaats aan een ruime baai. Ook zijn grote delen van het eiland vrijwel onbevolkt. Er is regenwoud, er zijn koffie en cacao plantages met mooie soms vervallen koloniale gebouwen, bergen en rivieren waar regelmatig de was in wordt gedaan. Vooral de kusten zijn fantastisch. Er zijn stranden met wit zand, met goudgeel zand en ook stranden met donkerbruin zand. De meeste stranden zijn verlaten of in de buurt van een dorp bevolkt met vissers. Maar ook grillige rotsen en palmbomen. Een bestemming maar weinig bezocht door toeristen. Het is ook wel lastig om er te komen. Je vliegt of via Lissabon of via Accra (Ghana). Maar de lange reis is het meer dan waard!!

'1092042' door ejbaaijens '1092042' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Fruit uit de Kaukasus

ejbaaijens

Vlakbij het centraal station van Tbilisi vind je een aaneenschakeling van markten. Hier kun je uren rondscharrelen. De meest bijzondere plek vonden wij het achterste deel van de groente en fruitmarkt. Voor het station houd je rechts aan en gaat de brede trap op. Daar kom je in het officiële deel van de fruitmarkt. Hier wordt geld betaald voor een mooie plek. Loop je door dit officiële deel heen, dan zie je aan het spoor onze favoriete plek. Mensen komen vanuit de bergen met hun oude auto's of busjes met de kofferbak vol met groente en fruit. Prachtige door het zware bestaan getekende mensen. Met een vriendelijk woordje Georgisch komt er direct een vriendelijke lach op de gezichten. Diverse keren worden we gevraagd te proeven. Hier en daar kopen we wat. Dat zijn ook weer momenten van contact. Op de achtergrond komt een oude locomotief toeterend en met zwaar motorgeluid voorbij. De mensen gaan onverstoorbaar verder. Wilt u uw appel geschild? Nog wat gepelde walnoten? Hier kom je geen toeristen tegen. Echt een plek waar je de locale sfeer kan proeven. (de foto vind ik mooier bij vergroten)

'1092002' door ejbaaijens '1092002' door ejbaaijens

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Stomverbaasd

ejbaaijens

Wat is Zanzibar toch een fantastisch eiland. Hagelwitte stranden, zwembadblauw zeewater, een oude sfeervolle hoofdstad Stonetown en leuke dorpjes. We waren onderweg naar de oostkust van Zanzibar en stopten bij Jozani National Parc. Prachtige flora en fauna. Eén van de bekende (en ook bedreigde) diersoorten is de Red Colobus Monkey. Er zijn enkele groepen apen die onder begeleiding kunt ontmoeten. Gelukkig worden ze niet gelokt door ze te voeren. De aap op de foto zat lekker van de blaadjes te genieten. Toen keek hij naar mij en was verbaasd (wat een knappe man!)

'1091906' door ejbaaijens '1091906' door ejbaaijens

GeorgiëCentraal Georgie

GeorgiëCentraal Georgie

Borjomi

ejbaaijens

Borjomi is een klein stadje in het zuiden van centraal Georgië. Het ligt in de Borjomi gorge omringd door een nationaal park. Vroeger was dit de plek waar de Russische aristocraten kwamen. Ook de Romanovs hadden er een verblijf. Het stadje is met name bekend om de mineraalwaterbronnen. Het mineraalwater is één van de grootste exportproducten van Georgië. Midden in de bergen en toch hangt er een wat statige sfeer. Een geweldig gebied om te bewandelen. Wij zijn er maar kort geweest, maar ik zou aanraden om er in ieder geval één overnachting te doen. Met een ouderwetse kabelbaan gingen we naar boven vanwaar je een mooi overzicht van Borjomi hebt. Ook een aanrader. (vergroten maakt het mooier)

'1091864' door ejbaaijens '1091864' door ejbaaijens

Sao Tome en PrincipeSao Tome stad

Sao Tome en PrincipeSao Tome stad

(on)afhankelijk

ejbaaijens

In het laatste Columbus Magazine stond een mooie reportage over het eiland Principe. Dit eiland ligt naast Sao Tomé waar wij in 2014 waren. Sao Tomé is iets meer ontwikkeld vanwege het feit dat daar de hoofdstad van de twee eilanden is. De eilanden zijn een voormalige kolonie van Portugal en werden in 1975 onafhankelijk. Op het eiland wordt koffie en cacao verbouwd. Een aanrader om de oude plantages te bezoeken. Verder zijn ze afhankelijk van import van goederen (zie containerschip op de foto). De foto is genomen vlakbij een oud fort in de hoofdstad. Het fort ligt aan een heel lange enigszins vervallen boulevard. Heerlijk om een lange wandeling langs te maken.

'1091811' door ejbaaijens '1091811' door ejbaaijens

RwandaKivumeer

RwandaKivumeer

De varkenshoeder van.

ejbaaijens

We verblijven vlakbij het dorp Kibuye wat tegenwoordig Karongi heet. Het is donderdagmiddag. We horen steeds gegil van varkens en geloei van enkele koeien. Ik had van te voren al gelezen dat er op vrijdag een veemarkt plaatsvindt aan de rand van Lake Kivu. Ik wil er naar toe en vraag wat inlichtingen bij iemand van het kleinschalige hotel. Hij zei dat hij het niet zo veilig vond omdat de Congolezen die van de overkant van het meer vee komen kopen, niet betrouwbaar zijn. Toch nieuwsgierig loop ik via een geitenpaadje richting de plek waar de varkens verzameld worden. Ik kijk aan de rand toe. Ik wordt al snel aangesproken. Er is ook nieuwsgierigheid naar mij toe. Met wat beperkte Franse woorden begrijpen we elkaar enigszins. Samen met hem loop ik over het terrein. Mijn groet wordt telkens met een brede glimlach en knik beantwoord. Ik ga wat zitten en loop wat rond en geniet van deze plek. Varkens worden in het meer gewassen om aantrekkelijk te zijn voor kopers. Even later liggen ze toch weer in de modder. Maakte achteraf niet uit, want de volgende dag op de officiële marktdag werden ze in grote getale op houten schepen geladen op weg naar een onzekere toekomst aan de overkant van het meer.

'1091543' door ejbaaijens '1091543' door ejbaaijens

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Family in Paje

ejbaaijens

Bij het boeken van een hotel kijken we of het hotel niet te ver van de bewoonde wereld ligt. Niet leuker om door een dorp of stadje te wandelen, een colaatje te drinken, een praatje te maken en het dagelijkse leven te observeren. Toen we in 2015 op Zanzibar waren verbleven we in een kleinschalig eenvoudig hotel in de buurt van het dorpje Paje. Natuurlijk hebben we over het parelwitte strand gewandeld en door het helder blauwe water, maar een wandeling door het dorp was ook heel leuk. Naast één van de huisjes zaten deze kinderen (van één familie). Toen ik vroeg of ik een foto mocht maken werd één van de tweeling omhoog gehouden. Schattig toch? Ik ben benieuwd hoe Zanzibar nu is en of het veel meer toeristisch geworden is.

'1091440' door ejbaaijens '1091440' door ejbaaijens

OmanWadi Shab

OmanWadi Shab

Wadi Shab

ejbaaijens

In Oman vind je diverse Wadi's. We lopen tussen hoge steile rotswanden. Hier en daar wat groen en af en toe een plasje groen water. Er zijn niet echt paden en soms moet je over wat rosten klauteren. Ik geniet voluit van deze bijzondere omgeving. We gaan iets omhoog en volgen een pad langs de rotsrand. Beneden helder diepgroen water. Ik krijg zin in een koele duik. Toch maar niet. We langs een klein watervalletje en horen in de verte stemmen. Het klinkt als de stemmen in een zwembad. We lopen een bocht om en zien een wat breder stuk water. Hier wordt gezwommen of lekker op een rots gezeten. Wat een fijne plek. Op de terugweg maakte ik deze foto. Wadi Shab is vanuit Muscat prima te bereiken. Je kunt een auto met chauffeur regelen, maar de wegen zijn zo goed en rustig dat je ook prima zelf kan rijden. Dat gaan we de volgende keer ook doen.

'1091361' door ejbaaijens '1091361' door ejbaaijens

OmanMuscat

OmanMuscat

Wandelen langs de...C

ejbaaijens

Langs de Corniche van Muscat kun je eindeloos wandelen. Wij waren er met kerst (2017). Heerlijk warm met een koel briesje. Tegen de avond wordt het lekker druk. Zien en gezien worden en ook regelmatig korte gesprekjes. Het leuke van Muscat is dat mensen het prima vinden om op de foto te gaan. Zo ook deze vrienden.