dorie

'1100247' door dorie '1100247' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Ringetjes

dorie

Tijdens onze reis door Odisha hebben we vele markten bezocht o.a. in Chatikona de kleurrijke wekelijkse markt. Al vroeg komen de vrouwen vaak te voet naar de markt, om hun waar te verkopen. Deze dame droeg vele ringetjes in haar neus en oren.

'1066490' door dorie '1066490' door dorie

SenegalCentraal Senegal

SenegalCentraal Senegal

Op weg

dorie

Tijdens onze reis door Senegal, kwamen we vaak auto`s met laadbak gevuld met vrouwen, mannen en kinderen op weg naar het land. Vaak waren ze, door de droogte, omgeven door een wolk van rood zand,

'918874' door dorie '918874' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

" Sigaar uit eigen...

dorie

Veel oude vrouwen in Odisha zagen we een sigaartje roken, zitten voor hun huis of op de markt. Deze mooie oude dame genoot zichtbaar van haar sigaar.

'570917' door dorie '570917' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Geitenmarkt

dorie

m We bezochten in Kunduli de wekelijkse markt, het is één van de grootste markten. Op een gedeelte worden geiten verkocht en gekocht soms in grote getalen.

'570784' door dorie '570784' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Oogjes

dorie

We waren net uit de auto gestapt om een aantal kilometers wandelend af te leggen, toen we dit vriendelijk kijkend meisje aan zagen komen. Ze vond het prima, dat we een foto van haar maakten.

'570706' door dorie '570706' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Rijst bewerken

dorie

Vol bewondering hebben we naar deze oude dame gekeken, die bezig was met de rijst bij elkaar aan het vegen. Ze deed het in hurkzit en afwisselend in een gebogen houding.

'570617' door dorie '570617' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Houthakkers

dorie

We zagen deze drie houthakkers toen we een dorpje uitliepen bezig om boomstammen te kappen, de houtspanen vlogen in het rond. Ze gingen helemaal op in hun zware werk.

'570541' door dorie '570541' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Zonnebloemhuisje

dorie

Moeder en dochter kwamen net het huisje uit, om ergens naar toe te gaan. Ze wilden wel even poseren voor de prachtig beschilderde deur met zonnebloemen. We hebben de foto naar onze gids opgestuurd.

'570456' door dorie '570456' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Tucje

dorie

Als we een dorp bezochten namen we ballonnen, tuc,snoepjes of koekjes mee, als dank voor de gastvrijheid. we deelden uit aan jong en oud. Ook deze moeder en haar kind smulden samen van een tucje.

'570405' door dorie '570405' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Lachen...

dorie

Deze kinderen zagen ons door het dorp lopen en volgden ons, we deelden ballonnen en biscuitjes uit, omdat we gastvrij werden ontvangen door jong en oud. Op de foto gaan met een groep was lachen, gieren en een beetje eng.

'570354' door dorie '570354' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Jong geleerd

dorie

We liepen een dorp binnen, zag ik dit meisje druk bezig om alvast water te pompen. Haar moeder was met haar jongere zusje nog onderweg naar de waterpomp.

'570293' door dorie '570293' door dorie

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Oud dametje

dorie

Deze oude dame had een heerlijke lach, maar hield haar hand voor haar mond als ze lachte. Volgens onze gids schaamde ze zich, omdat ze geen tanden meer had. Ze wilde wel op de foto maar hield daarom haar lippen stijf op elkaar.

'570215' door dorie '570215' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Bijzondere...neusvers

dorie

Deze vriendelijke vrouw werkt bij het hotel waar wij overnachten als tuinvrouw. Ze was samen met de 3 andere vrouwen een stuk grond aan het ontginnen. Het was leuk om te zien hoeveel lol ze met elkaar hadden, tijdens de zware werkzaamheden.

'570137' door dorie '570137' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Dans

dorie

We hebben tijdens onze reis door Orissa veel dorpen bezocht en vaak liepen we even een schooltje binnen. Deze schoolkinderen kregen net vakantie ivm Divali (lichtjesfeest) , om dit te vieren voerden ze voor ons een dansje op.

'570061' door dorie '570061' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

De pas erin!

dorie

Deze dames liepen af en aan met stenen op hun hoofd naar de mannen, zodat deze weer verder konden met metselen. Zwaar en pittig werk en erg arbeidsintensief. Vol bewondering hebben we zitten kijken hoe snel ze waren, met heen en weer lopen.

'569957' door dorie '569957' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Samen eten

dorie

Veel mensen genoten samen van het een maaltijd, meestal dicht bij een tempel. Het eten bestond uit rijst met een groentecurry, geserveerd op een groot blad. Wij liepen toevallig door dit gastvrije dorp en werden uitgenodigd om mee te eten.

'569851' door dorie '569851' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Met zijn allen

dorie

De kinderen in Orissa wilden altijd maar wat graag op de foto, konden de foto terug kijken en hadden vaak lol, als ze zichzelf terug zagen. Dit hele stel gingen al met zijn allen op het muurtje zitten, om met zijn allen op de foto te gaan.

'569786' door dorie '569786' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Sigaartje

dorie

We zagen zowel mannen als vrouwen een sigaartje roken. Deze oude baas was op pad met zijn geiten, had daarom zijn sigaartje opgeborgen achter zijn oor.

'569697' door dorie '569697' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Broer en zus

dorie

De vrouwen zijn vaak druk met de huishoudelijke taken, of op het land aan het werk, dan zorgen de oudere kinderen voor de jongste telgen van het gezin.

'569606' door dorie '569606' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Bouwvakster

dorie

Bij het bouwen van huizen, vervulden de vrouwen een grote rol. Ze brachten de mannen stenen of zand, alles droegen ze op hun hoofd. Een zware klus, dag in dag uit, totdat de klus was geklaard.

'569520' door dorie '569520' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Vrolijk

dorie

We bezochten een aantal markten tijdens onze reis door Orissa, deze vrolijk kijkende dame kwamen we tegen op de markt in Ankadelli. Op deze kleurrijke markt zagen we veel Bonda- vrouwen en mannen, die er om hun waar te verkochten.

'569440' door dorie '569440' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Grote bos

dorie

We zijn tijdens onze reis door Orissa, regelmatig uit de auto gestapt om onze reis een aantal kilometers te voet te volgen. Met een grote bos takken met blad op haar hoofd kwam deze vrouw mij tegemoet, in het voorbij gaan mocht ik haar fotograferen.

'569349' door dorie '569349' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Pottenbakkersdorp

dorie

We bezochten een pottenbakkersdorp waar men heel druk was met het maken van olielampjes voor het naderende Divali, ook genoemd Deepavali, is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

'569286' door dorie '569286' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Dromerig

dorie

We hadden besloten om de laatste kilometers naar naar de geitenmarkt te voet af te leggen. Je ziet veel en maakt makkelijk contact met de inwoners en marktgangers. Deze vrouw zag ik op een muurtje zitten met een dromerige blik nootjes te eten.