doppie

8
India majuli
doppie was hier 31 Dec 2018
Majuli is het grootste, bewoonde, riviereiland ter wereld. Het ligt aan de noordkant van de Brahmaputra, de megarivier die Assam in tweeën deelt. Majuli is de thuisbasis van het Neo-Vaishnavisme, een monotheïstische variant van het hindoeïsme die Vishnu als de hoogste vereert. Verspreid over het eiland liggen zo'n 20 satra's waar deze godsdienst wordt beleden en onderwezen. Het merendeel zijn 'gewone' kloosters waar monniken een eenvoudig leven leiden. Een aantal heeft zich toegelegd op culturele activiteiten. Zo is het kleine Chamaguri Satra leverancier van maskers die worden gebruikt bij toneel- en dansvoorstellingen die door andere satra's worden verzorgd. De makers geven graag een demonstratie van hun kunnen; wij hebben gefascineerd zitten kijken hoe ze met simpele middelen zeer expressieve, bewegende, koppen maken. Ter plekke kun je het beste informeren of en waar een voorstelling te zien is. Een goede tijd om Majuli te bezoeken is eind januari/ begin februari als een groot cultureel festival op het eiland gehouden wordt. Majuli is over land bereikbaar via de noordelijke route maar veel leuker is om vanaf Jorhat op de zuidoever de ferry te nemen. Auto's worden tot op de millimeter naast elkaar geplaatst op de smalle boten. Brommers en motoren gaan op het dak van de kajuit en elke vrije plek wordt gevuld met allerhande goederen. Dit alles gebeurt zoals overal in India uitermate 'gestructureerd'. Accommodatie is beperkt tot homestays en een resort van de staat.
Regio
  • Mooie natuur
  • Overtocht per ferry
  • Cultuur van de Satra's
  • Accommodatie beperkt
Review geplaatst op 2020-01-21
8
India hoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary
doppie was hier 31 Jan 2018
Slechts 20 vierkante kilometer meet dit natuurreservaat ten oosten van Jorhat. Toch vind je hier een biodiversiteit die verbazend is voor zo'n klein gebied wat omgeven wordt door theeplantages en dorpen. Zeven soorten primaten komen hier voor waaronder de naamgever van dit gebied: de Westelijke hoelok gibbon, de enige mensaap op het Indische subcontinent. Daarnaast zijn er populaties Beermakaken, Leeuwmakaken, Assammakaken, Resusapen, Kuiflangoeren en Bengaalse plompe loris. ​Een opvallende verschijning in de bomen is de Tweekleurige reuzeneekhoorn die je niet kan missen als je door dit gebied wandelt. Met luide kreten geven ze aan dat ze je gezien hebben. Toch zijn dit niet de grootste herriemakers, dat zijn de Hoeloks waarvan je het gezang op honderden meters door het bos hoort schallen. Bij deze gibbonsoort zijn de mannetjes volledig zwart met alleen zeer opvallende witte wenkrauwen. De vrouwtjes zijn minstens net zo fraai met hun grijsbruine vacht en witomlijnde gezicht. ​Naast de genoemde 7 apensoorten komen in Gibbon WLS een aantal katachtigen waaronder luipaarden, verschillende slangen en ruim 200 soorten vogels voor. Gibbon Resort van Diganta Gogoi is een zeer fijne homestay, met een uitstekende kok. Kleinschalig toerisme kan ook hier er voor zorgen dat de lokale bevolking inziet dat bescherming van dit prachtige gebied de moeite waard is. Wij vonden het een onvergetelijke ervaring om hier te voet op safari te gaan; de zingende Hoeloks galmen nog altijd na.
Natuurgebied Excursie Highlight
  • Goed te combineren met Kaziranga N.P., Majuli, Sivasagar en Nagaland
  • Beste homestay van Assam 2018
  • Lopend op safari
  • De zang van de hoeloks
Review geplaatst op 2019-08-06
8
India dibru-saikhowa-national-park
doppie was hier 31 Dec 2017
 "The land the Nation forgot." is de bijnaam van Dibru-Saikhowa N.P. Ver weg in het uiterste oosten van Assam ligt dit ruige gebied omgeven door de Lohit, Dibru en Brahmaputra. Deze rivieren vormen dit land, ze geven en nemen afhankelijk van de hoogte van het water. Hier leeft een exotisch viertal: de Ganges dolfijn, de Aziatische waterbuffel, de Westelijke hoelok en de witvleugelboseend. Daarnaast vind je hier ook andere 'gewoon' bedreigde soorten zoals tijgers, luipaarden en andere katachtigen. De uitgestrekte zandbanken trekken grote aantallen vogels. ​"The land the Nation forgot.", helaas geldt dat ook als het gaat om bescherming. Er zijn te weinig parkwachters die met zeer beperkte middelen dit gebied moeten beschermen tegen stropers en illegale nederzettingen. Lokale ondernemers als Sanjay Das proberen dit tij te keren door Dibru-Saikhowa als eco-toerisme bestemming op de kaart te zetten. Een bijzondere vorm van bescherming vindt plaats in een aantal dorpen net buiten het reservaat: de dorpelingen die plaats zouden moeten maken voor grootschalige bouwplannen gebruiken de aanwezige populatie beschermde hoeloks als 'dierlijk schild'. ​Dibru-Saikhowa is een ruig gebied met nauwelijks infrastructuur, de beste manier is om het te verkennen per boot. Hoever je komt is volkomen afhankelijk van het waterpeil en de stroomsterkte van de rivieren. Zet voet aan land en de spanning stijgt, zeker als je verse olifantenhopen aantreft tussen het metershoge gras. Maar of je ze ziet...?
Activiteit Eiland Natuurgebied Rivier Highlight
  • Vogelaarsparadijs, vooral in de winter.
  • Weinig toerisme
  • Verblijf op houseboat
  • Ruige en ongerepte natuur
  • Wildlife moeilijk te spotten
Review geplaatst op 2019-07-14
8
India orang-national-park
doppie was hier 31 Mar 2019
Kaziranga National Park in Assam is het kroonjuweel van de natuurbescherming in noordoost India. Hier leeft tweederde van de wereldpopulatie indische neushoorns naast een keur aan andere (bedreigde) diersoorten. Kazi is een bezoek meer dan waard maar het kan er, zeker op indiase hoogtijdagen, erg druk zijn. Een mooi alternatief is Orang N.P., westelijker gelegen op de andere, noordelijke, oever van de Brahmaputra. Orang wordt ook wel Mini Kazi genoemd. Landschappelijk gezien lijkt het sprekend op de grote broer: velden met metershoog olifantengras afgewisseld met stukken bos en meerdere beels (meren) die groeien en krimpen met het regenseizoen. Ook qua wildlife zijn de overeenkomsten groot: een behoorlijk aantal neushoorns, olifanten, herten en tijgers bevolken het park. Diverse soorten roofvogels en ooievaars en vele soorten kleinere vogels laten zich zien. Wat je niet veel ziet zijn andere bezoekers, Orang heb je vaak voor jou alleen. Vooral aan het begin van en net na de moesson is de junglervaring in het dan intens groene reservaat overweldigend. Orang ligt op circa 3 uur rijden van Guwahati. Het zeer basic Green Planet Resort is eigenlijk de enige serieuze overnachtingsmogelijkheid. Het ligt op kruipafstand van de toegangspoort. My Wild India van fotograaf/schrijver Pralay Lahiry kan je helpen met boeken. Zij wisten ook een overnachting te regelen in de Inspection Bungalow midden in het park. Sundowner met tijgergebrul en een grazende neushoorn op 10 meter.......
Natuurgebied Excursie Highlight
  • Wildlife
  • Weinig andere bezoekers
  • Landschap
  • Overnachten in de IB
  • Heeft niet de grote groepen dieren zoals Kaziranga
  • Accommodatie beperkt
Review geplaatst op 2019-06-04
8
India manipur
doppie was hier 28 Feb 2019
Jarenlang was Manipur een no-go-area, de Indiase deelstaat in het verre noordoosten van India werd geteisterd door etnisch geweld. Gelukkig is de situatie inmiddels aanzienlijk verbeterd, een enkele keer laait het geweld nog op in de berggebieden aan de grens met Myanmar, maar de voor de reiziger interessante regio's zijn veilig. Wat je niet mag missen is een bezoek aan Ima Keitel, de markt van de moeders, in de hoofdstad Imphal. Zo'n drieduizend vrouwen runnen deze markt waar alles te koop is van verse groente tot het zeer fraaie traditionel handwerk. Voor de liefhebber van mooie landschappen is een bezoek aan de Dzuko Valley een aanrader, vooral als op een mooie dag de schaduw van de wolken over de groene heuvels en dalen glijdt. Voor mij was het absolute hoogtepunt van ons bezoek aan Manipur Lake LokTak. Dit grote meer ligt centraal in de vallei van Imphal. Zeer bijzonder zijn de drijvende eilanden gevormd van Phumdi een massa bestaande uit vegetatie, grond en restanten organisch materiaal. Lokale vissers vormen hiervan grote cirkels waarbinnen zij de vis kweken die in hun levensonderhoud voorziet. Het zuidelijke deel van het meer wordt gevormd door Nationaal Park Keibul Lamjao, het enige drijvende nationala park ter wereld. Hier leeft nog een kleine populatie Sangai's, de dansende herten van Manipur. Verder zijn hier nog diverse andere soorten herten, vogels en kleine katachtigen te spotten. Moirang aan de rand van Loktak is de uitvalsbasis voor tochten in dit gebied.
Regio
  • Stammencultuur
  • Uniek landschap van Lake Loktak
  • Accommodatie beperkt en relatief duur.
  • Slechte infrastructuur, reken op lange reistijden
Review geplaatst op 2019-04-17
7
India haveli-dharampura
doppie was hier 30 Nov 2016
Vanuit de drukte van de Chand Chowk loop je de nog grotere drukte van de smalle straatjes van Old Delhi met hun honderden bazars en winkeltjes in. Deze kruisen met een doolhof van nog smallere en zeer donkere stegen. Je slingert wat door deze, misschien wat onheilspellende, wirwar en plots zwaait er een massieve rijk gedecoreerde deur open. Binnen wacht een compleet andere wereld van pure luxe. Dit is Haveli Dharampura een oud stadspaleis uit de Mogul periode. Jarenlang was dit een vervallen pakhuis zoals de meeste panden eromheen. Nu is het in volle glorie gerestaureerd en doet het dienst als luxe hotel. De kamers en suites liggen over 4 verdieping rondom de centrale binnenplaats. Je blijft je verbazen over de enorme hoeveelheid details in het interieur. Bij deze luxe hoort uiteraard ook een goede keuken, het restaurant serveert een moderne variant op de traditionele indiase gerechten en westerse klassiekers. Vanaf het dakterras kijk je uit over de oude stad naar de koepels van de bekende Jama Masjid moskee en de torens van het Rode Fort. Overnachten in de haveli is niet goedkoop, ook niet extreem duur trouwens, maar wel een ervaring om nooit te vergeten. Haveli Dharampura is lastig te vinden, voor veel te veel geld kun je je op laten halen door een taxi van het hotel. Goedkoper is het om een gewone taxi te nemen naar de Jama Masjid (poort 3). Uitstappen bij de politiepost, vanaf daar wijzen bordjes de weg. Circa 300 meter lopen of laat je ophalen door iemand van de haveli.
Stad
  • midden in de oude stad
  • fantastisch eten
  • prachtig gerestaureerde haveli
  • donkere smalle straatjes kunnen bedreigend overkomen
  • dure pick-up/drop-off service
Review geplaatst op 2019-01-25
9
India sundarbans
doppie was hier 31 Mar 2017
"De Sundarbans moet je voelen, ook al zie je een hele tijd geen wildlife je weet dat er wat zit." Zo omschreef onze vriend Pralay ooit de Sundarbans. Twee jaar later deelden we zijn ervaring. Op safari in de Sundarbans betekent vanaf de boot in het struikgewas turen, in elke kreek kan een paar ogen zichtbaar zijn. ​De Sundarbans op de grens van India en Bangladesh is het grootste mangrovegebied ter wereld. Een doolhof van waterwegen, kanalen en kleine kreken doorsnijdt dit stelsel van eilanden en droogvallende slikplaten. Hier sluipen de beruchte mensenetende tijgers rond, er vallen jaarlijks enkele tientallen dodelijke slachtoffers. In het water wordt gejaagd door meterslange krokodillen en varanen. Dit is een ruig gebied, een dreigende maar verpletterend mooie omgeving. ​In veel nationale parken weten gidsen en chauffeurs met vrij grote zekerheid waar ze wild kunnen aantreffen, in de Sundarbans kan zelfs de meest ervaren gids niet meer dan gokken waar mogelijk wat te zien is. Groepjes herten die staan te grazen, kingfishers die kleurrijk afsteken tegen de donkere mudflats en waadvogels die de voedselrijke oevers afzoeken naar een maaltje; ze kunnen elk moment opduiken uit de muur van groen. Wil je de ultieme Sundarbans ervaring meemaken blijf dan slapen op de boot. Val in slaap met de geluiden van de jungle en ontwaak terwijl de opkomende zon door de mist boven het water breekt. ​Ontbijt met één hand aan je bord en de andere aan je camera want je weet maar nooit....
Accommodatie Natuurgebied Excursie Eiland Highlight
  • leven van de lokale bewoners
  • wildlife
  • unesco wereld erfgoed
  • primitief (onze keuze, luxe is ook mogelijk
Review geplaatst op 2019-01-18
9
India pobitora-wildlife-sanctuary
doppie was hier 31 Jan 2018
Pobitora is een echt wonder van natuurbehoud, hier werken parkwachters, dorpelingen en lokale ondernemers in toerisme samen aan het in stand houden van dit unieke gebied. De kern van het reservaat is een moerassig gebied wat van oudsher niet geschikt was voor agrarisch gebruik. In de jaren 60 van de vorige eeuw doken hier opeens een aantal Indische neushoorns op die vermoedelijk uit verderop gelegen reservaten als Laokhowa en Orang afkomstig waren. ​Pobitora Wildlife Sanctuary meet maar een bescheiden 16 vierkante kilometer. Met een populatie van tegen de 100 neushoorns levert dat de hoogste dichtheid van deze diersoort in heel Noord India op. ​Het gebied bestaat uit grasland, bos en een aantal Beels (meren). Dankzij dit water is het, vooral in de winter, smullen voor vogelaars: duizenden eenden en andere watervogels overwinteren hier. Opvallende verschijning zijn de Javaanse en Indische Maraboes. Verschillende soorten Kingfishers en roofvogels laten zich hier vaak zien net als jakhalzen en een kleine kudde nogal agressieve waterbuffels. ​In de Brahmaputra ten noorden van Pobitora komt een vrij grote populatie van de zeldzame Gangesdolfijn voor. Een tocht over de rivier vormt een mooie afwisseling met de safari's in het kerngebied. Een aantal gidsen en rangers zijn zeer actief op Facebook, zij plaatsen vrijwel dagelijks foto's van al het moois wat hier te zien is.  Pobitora ligt op een uur rijden van Guwahati. Maibong Eco Resort is de beste plek om te verblijven.
Natuurgebied Meer Accommodatie Highlight
  • Fantastische eten bij Maibong
  • Wildlife
  • Lokale ondernemers
  • Vermijd tijdens Indiase hoogtijdagen.
Review geplaatst op 2018-12-25