doppie

'1060418' door doppie '1060418' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Roodbroekdwergvalk in

doppie

De roodbroekdwergvalk is een van de kleinste soorten roofvogels ter wereld. Ze jagen vooral op insecten, vlinders en kleine salamanders. Dit exemplaar vloog af en aan naar zijn uitkijkpunt op een kale boomstam vlakbij het Mathanguri Forest Resthouse in Manas National Park. Op deze foto is net weer een vlinder verschalkt: de resten van de maaltijd steken nog uit de borstveren. Manas N.P. was jarenlang een broeinest van terroristen waardoor het gebied niet bereisbaar was. Het wildlife heeft hier zwaar onder geleden, stroperij zorgde voor een constante geldstroom om de illegale activiteiten te financieren. Sinds een aantal jaren is de regio weer veilig en keren ook de dieren weer terug naar dit prachtige natuurgebied. Wij hebben o.a. grote kuddes olifanten gezien en neushoors die hier zijn geherintroduceerd vanuit Pobitora Wildlife Sanctuary en Kaziranga National Park. Manas ligt op 4 uur rijden ten noorden van Guwahati, de toegangspoort tot noordoost India. Florican Cottages aan de rand van het park is een leuk kleinschalig resort wat gerund wordt door een lokale NGO. www.ourwildindia.net .

'1048506' door doppie '1048506' door doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Ambi

doppie

Ik voel me altijd een beetje een koning als ik in een Ambassador taxi zit. Of een president, of een filmster. Zo ruim, zo groots en met de flair van voorbije tijden. De Ambi, zoals de wagen liefdevol wordt genoemd, was jarenlang de trots van de Indiase auto-industrie. De ouwe ronkende bak wordt langzaam maar zeker verdreven door moderne opvolgers als de Tata Indigo. Vanuit milieu oogpunt zeker wenselijk maar voor mij is een straat vol met gele Ambassadortaxi's toch wel hèt archetypische Indiase stadsbeeld. En net als overal op de wereld waar ouderwetse techniek wordt vervangen door computergestuurde machines zweren oldschool liefhebbers bij de eenvoud waarmee de boel pratend gehouden kan worden. Ook hier in Kolkata gaat de motorkap gewoon open tijdens de avondspits. Met een paar rake klappen en een stukje ijzerdraad is de chauffeur in een wip weer de koning van de weg. Of de president, kan ook.

'1046478' door doppie '1046478' door doppie

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Chang humor.

doppie

Ze kijken allemaal boos want lachend een agressieve oorlogsdans doen dat kan natuurlijk niet. Ook deze Chang strijder doet zijn uiterste best om er angstaanjagend uit te zien. Tot het moment dat hij zijn hoofd draait en recht in mijn lens kijkt. Lachend staan we over en weer gekke bekken te trekken. Gelukkig herpakt hij zich op het moment dat het ritmische Heeee-Ho door de groep wordt ingezet en zij de arena betreden op het Hornbill Festival. Voor mij een van de leukste momenten in het Kisama Heritage Village.

'1044050' door doppie '1044050' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

500 jaar ruilhandel.

doppie

Al ruim 500 jaar wordt de Junbeel Mela gehouden. Een markt gebaseerd op ruilhandel. Van oudsher ontmoeten de bewoners van de Brahmaputra vallei hier de volkeren uit de omliggende heuvels. Produkteñ als vis en biezen manden uit het dal vinden zo hun hun weg naar de bergen terwijl houten gereedschap en bosvruchten de andere kant opgaan. Tijdens de Mela wonen de mensen in eenvoudige hutjes op het marktterrein. De traditionele markt is tegenwoordig maar een klein element van de Mela. In honderden kramen wordt elke denkbare waar aan de man gebracht. Van schreeuwerig gekleurde plastic rotzooi 'made in China' tot tractoren en auto's. Enthousiaste klanten wisten ons te vertellen dat ze hier spullen hadden gekocht voor minder dan een derde van de normale prijs. Kinderen lopen met glunderende ogen rond op de bijbehorende kermis genietend van een overdaad aan snoepgoed. Misschien is dat wel het leukste van de hele ervaring: dat gevoel van opwinding wat al die lokale bezoekers uitstralen. Het is hun grote feest, toeristen vind je alleen achter de camera die deze foto heeft gemaakt. Junbeel Mela begint op de eerste donderdag na het oogstfeest Magh Bihu. En dat begint weer op de laatste dag van de maand Poooh, doorgaans is dit 14 januari. Het terrein ligt een kilometer of 5 van Jagiroad, wat weer op 30 kilometer van Guwahati ligt.

'1042065' door doppie '1042065' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Tiwa toekomst.

doppie

Het Tiwa festival laat volop de mooie tradities van deze stam zien. Maar er is ook aandacht voor de toekomst in de vorm van symposia en workshops. Voor mij staat dit meisje symbool hiervoor. De blik enigszins zorgelijk vooruit, steun vindend in een rijk verleden. De Tiwa's hebben een lange strijd gevoerd om als etnische groep erkend te worden. Dit geeft enige hoop op behoud van de eigen identiteit in het het zich razendsnel ontwikkelende India van de 21e eeuw. De Tiwa's herken je aan de oranje gamusa, volwassenen dragen deze als sjaal. Het meisje draagt 'm trots als rok. Het Tiwa festival wordt doorgaans begin februari gehouden in Jagiroad, 30 km ten oosten van Guwahati. Prima te combineren met een bezoek aan Pobitora Wildlife Sanctuary, het reservaat met de hoogste concentratie van Indische neushoorns. Nripen Nath kan je hier alles over vertellen. Info: https://www.facebook.com/nipen.nath.50 http://www.ourwildindia.net/pobitora-wls.html .

'1039764' door doppie '1039764' door doppie

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Boottocht op de Sikia

doppie

Lokale vrouwen zijn de drijvende krachten achter dit ecotoerisme project aan de zuidkant van Buxa Tiger Reserve. Met een door een duwstok voortbewogen boot ga je fluisterstil de Sikia Jhora rivier op. Binnen de kortste keren sluit het dichte bladerdak zich boven het slingerende stroompje. Groot wild zal je hier niet zien maar de vele vogels en vlinders zullen de camera's evengoed wel laten ronken. De dames van het project nodigen je na de tocht graag uit voor een bakje thee en een leuk gesprek met handen en voeten. Echt zo'n plek waarvan je weet dat elke roepie die je besteedt ten goede komt aan de lokale gemeenschap. Een gemeenschap die daardoor mogelijk het belang inziet van het behoud van het natuurgebied waar ze naast wonen. Buxa ligt tegen de grens met Bhutan. Dit reservaat vormt een belangrijke schakel tijdens de migratie van grote kuddes olifanten. De Buxa Eco Hut is een waanzinnige plek om te verblijven. Deze Homestay staat in een klein dorpje midden in het bos. Geen mobiel bereik, beperkt elektriciteit, miljoenen sterren en de geluiden van de jungle om je heen. Alipurduar is de dichtstbijzijnde grote stad, bereikbaar per trein vanaf Kolkata of Siliguri de toegangspoort tot het gebied voorbij de 'kippennek ' waar India slechts 30 km breed is. Info: http://www.ourwildindia.net/hotel-buxa-tiger-reserve.html

'1035814' door doppie '1035814' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Geen foto. Chamaguri.

doppie

Dit is een foto met tip zonder foto. Gewoon een tip dus. Wel met een foto maar niet met de foto die ik hierbij zou willen plaatsen. Je ziet hier de buitenkant van Chamaguri Satra, een klein hindoeïstisch klooster op Majuli. De kloosters op Majuli zijn naast spirituele centra ook hoeders van de cultuur van het eiland. Er zijn er die zich specialiseren in zang of dans. Er zijn er ook die zich bezighouden met de fabricage van de attributen die daarvoor nodig zijn. Chamaguri Satra is de plek waar de maskers voor de toneelvoorstellingen worden gemaakt. De meneer op de foto heeft het proces aan ons uitgelegd en gedemonstreerd. Op een frame van bamboe wordt met klei een gezicht gemaakt en vervolgens geschilderd. Heel bijzonder zijn de maskers met beweegbare ogen en monden; met heel eenvoudige middelen kunnen zeer expressieve uitdrukkingen gevormd worden. Helaas, of misschien maar beter ook, mochten we binnen geen foto's maken. Je moet het dus doen met de buitenkant en mijn verhaal. Een goede reden om zelf eens te gaan kijken lijkt mij. Blogger The Travelling Slacker mocht wel foto's maken, zijn verhaal staat op: https://travellingslacker.com/chamaguri-satra-majuli-masks/#.W9X_DrLvK9e In voorgaande tips heb ik al uitgebreid uitgelegd over het hoe, wat een waar van Majuli. Uiteraard heb ik op het bijbehorende kaartje weer keurig aangegeven waar de Satra ligt, want het kan even zoeken zijn.....

'1033077' door doppie '1033077' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

TV Debuut.

doppie

Daar staat ie dan. Grote verrekijker om zijn nek. Grote microfoon in zijn handjes. Hij vertelt voor de lokale nieuwszender over hoe mooi hij Maguri Beel vindt. Dit wetland, beel betekent meer of plas, is onderdeel van het grote Dibru-Saikhowa National Park. Het vormt een belangrijke overwinteringsplaats voor duizenden watervogels. Zoals zoveel natuurgebieden in India wordt het bedreigd door overbevissing, vervuiling en oprukkende verstedelijking. Lokale activist Sanjay Das grijpt elke gelegenheid aan om dit onder de aandacht te brengen. Het ventje is dan ook niet de enige die aan het woord komt. Sanjay zelf vertelt hoe hij zijn geld verdient in het opkomende toerisme. Onze vriend Pralay, die zich heeft gespecialiseerd in safarireizen door heel India, vertelt over de potentie die dit gebied heeft als eco-toerisme bestemming. En dan is er nog de hoofdattractie: twee Nederlandse toeristen die mogen vertellen waarom zij deze uithoek van India zo mooi vinden. En mooi vinden we het ! Uitzending gemist ? Kijk op : https://m.youtube.com/watch?v=mMJlAHPpRV8&feature=youtu.be vanaf 01:15 Dibru-Saikhowa ligt op een uur rijden van Dibrugarh, de lokale hub. Overnachten doe je uiteraard bij Sanjay op zijn boot Nakshatra. Afhankelijk van het seizoen, lees waterniveau, kun je dit ruige gebied per boot verkennen. 's Avonds gaat het kampvuur aan op de zandbank waar de boot aanmeert. Starend in het vuur vliegt de avond voorbij. Info: http://www.ourwildindia.net/sanjay.html https://www.facebook.com/sanjay.das.9237

'1031209' door doppie '1031209' door doppie

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Slikken van de Heen.

doppie

Ik heb geen keus, de Slikken van de Heen maken hun naan waar. Twee konikpaarden staan te grazen op het pad wat ik volg. Ik ben niet bang voor deze halfwilde dieren, maar ik ben wel altijd op mijn hoede. Links en rechts alleen maar modder of dicht struikgweas. De wildernis van dit mooie gebied laat geen andere optie open dan om op een halve meter de paarden te passeren. Nummer één gunt mij geen blik waardig maar op het moment dat ik nummer twee passeer komt hij aangalopperen om te checken of het wel goed gaat. Na het schieten van een snel plaatje wandel ik rustig verder om de dieren in alle rust verder te laten grazen. De Slikken van de Heen liggen op de grens van Zeeland en Noord Brabant. Een mooi voorbeeld van nieuwe natuur in Nederland. Dit jaar leverde dat een voorlopig hoogtepunt op in de vorm van de geboorte van een jonge zeearend. Met een beetje geluk zie je de 'vliegende deuren' hier jagen om hun maaltijd te bemachtigen. Naast deze topjagers zie je altijd wel wat valken, buizerds of haviken. Diverse water- en zangvogels voelen zich hier thuis waaronder het fraai gekleurde puttertje. Reeën en vossen zijn goed te spotten rond zonsop- en ondergang. Als extra tip even dit: zaterdag 8 december 2018 kun je meedoen aan een fotografie workshop. Zie hiervoor Facebook: https://www.facebook.com/events/250047652328586/?ti=cl Met of zonder workshop, voor- of najaar, kaplaarzen zijn altijd een goed idee. Het heet niet zomaar de Slikken......

'1027275' door doppie '1027275' door doppie

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Alertheid

doppie

Voortdurend kijkt dit axishert om zich heen, alert op elke verdachte beweging of geluid. Alertheid die zeker nodig is hier in Sundarbans, één van de gevaarlijkste gebieden op de wereld om als hert te leven. De axisherten delen hun territorium met Bengaalse tijgers, krokodillen en diverse soorten slangen. Ja en ook met verschillende soorten ijsvogels, reigers, ooievaars en een keur aan roofvogels maar die hebben geen hert op het menu staan. De Sundarbans vormen het grootste mangrovebos ter wereld en liggen aan de Baai van Bengalen op de grens van India en Bangladesh. Kreken en rivieren vormen een landschap van eilanden en met eb droogvallende zandbanken. Een deel van de eilanden is bewoond, de lokale bevolking verdient een schamel bestaan met landbouw en visserij. Helemaal link is het verzamelen van wilde honing . Zonder wapens, want dat mag niet volgens hun geloof, begeven de honingverzamelaars zich in de bossen. Jaarlijks vallen hierbij enkele tientallen slachtoffers door aanvallen van mensenetende tijgers. De beste, lees enige, manier om dit prachtige gebied te verkennen is per boot. Voor de ultieme ervaring slaap je daar ook op. Bij het opgaan van de zon vaar je dan al het beschermde deel in. Je ene hand aan het ontbijt en de andere aan de camera. Er kan immers elk monent iets opduiken vanuit de bomen of het water. De Sundarbans liggen op anderhalf uur rijden van Kolkata/Calcutta. My Wild India van fotograaf/schrijver Pralay Lahiry is een zeer goede organisatie om de boel te laten organiseren. Info: http://www.ourwildindia.net/my-wild-india.html https://www.facebook.com/pralay.lahiry.5 .

'1020603' door doppie '1020603' door doppie

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Oranjezon.

doppie

Goed, het is niet zo spectaculair als het burlen van de edelherten op de Veluwe maar ook de damhertbokken in Oranjezon doen hun uiterste best tijdens de bronst. Deze fraaie jongen lag even uit te rusten onder een paar bomen en stond mij toe om hem steeds dichter te naderen Oranjezon op Walcheren is een voormalig waterwingebied. Het grenst aan de Noordzee en toont de overgang van het strand tot aan de landbouwgronden. Duinen, naaldbos en loofbos en diverse waterlopen en plassen zorgen voor een zeer afwisselend en aantrekkelijk landschap. Behalve de damherten vind je hier ook reeën, konikpaarden en halfwilde runderen. Daarnaast zijn er diverse vogelsoorten te spotten waaronder, als je geluk hebt, in de zomer bijeneters. Kiekendieven, draaihalzen en roodborsttapuiten hier ook met enige regelmaat waargenomen. Oranjezon ligt tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle aan de noordkant van Walcheren. Als donateur van Stichting 'Het Zeeuwxe Landschap' mag ik er het hele jaar wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang. Een dagkaart is voor 3 euro te koop bij de kaartjesautomaat bij de ingang.

'1018181' door doppie '1018181' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Tjeemig-de-peemig !

doppie

Dat kuiflangoeren zeer expressief uit de hoek kunnen komen wisten we al. Maar de blik van dit exemplaar in Manas National Park is toch wel buitencategorie. Hij ging op zijn gemak in een kruising van de boom zitten om lekker te genieten van zijn net geplukte bloem. Bij de eerste hap gebeurde dit. Te zuur ? Te zoet ? Een smaakexplosie zoals zelden buiten El Bulli te vinden is ? Manas N.P. ligt in het noorden Assam en grenst aan het Royal Manas in Bhutan. Een fantastisch mooi gebied wat jarenlang niet te bereizen was omdat diverse terroristische groeperingen zich hier schuilhielden. Sinds een paar jaar is het hier weer veilig en keert ook het wildlife weer terug. Wij hebben genoten van grote groepen olifanten, de kuiflangoeren uiteraard, zeer veel pauwen en ander gevogelte en een aantal neushoorns die zijn geherïntroduceerd vanuit andere reservaten. Manas ligt op zo'n 3 uur rijden Guwahati. Het door de lokale gemeenschap gerunde Florican Cottages is een fijne plek om te verblijven.

'1014169' door doppie '1014169' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Dibru-Saikhowa...Nati

doppie

Zo lang als ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd door landkaarten. Als klein ventje neuzend in de atlas. En tegenwoordig met dat prachtige speeltje wat Google Maps heet. Tijdens de planning van onze eerste Assamreis viel mijn oog op een grote groene vlek in het uiterste noordoosten van deze deelstaat. Inzoomend bleek het hier te gaan om een nationaal park met een naam die mij meer Oosteuropees dan Indisch klonk : Dibru-Saikhowa. En dan is er geen houden meer aan, dan moet ik er heen. Deze foto is genomen vanaf een, nogal wankele, uitkijktoren bij een kamp van het Forest Department. Dit natuurgebied is feitelijk een grote zandbank doorsneden door kreken en rivieren, begroeid met bos en metershoog olifantengras. De omliggende rivieren: Brahmaputra, Dibru en Lohit vormen dit land en veranderen het elk jaar tijdens de overstromingen als de moesson losbarst. Dibru-Saikhowa is een ruig, moeilijk begaanbaar gebied. De manier om het te bereizen is per boot. Afhankelijk van het seizoen kun je verder of minder ver komen. Echt spannend wordt het als je te voet verder gaat met het gras om je heen dat een meter boven je uitsteekt en het pad wat je volgt bezaaid ligt met de uitwerpselen van olifanten en wilde waterbuffels. Een ervaring om nooit te vergeten. Als dan bij terugkeer op de houseboat van Sanjay Das nog een zeer zeldzame Gangesdolfijn zich een aantal keren laat zien kan dag niet meer stuk. Info: http://www.ourwildindia.net/dibru-saikhowa.html https://www.facebook.com/sanjay.das.9237 .

'1013415' door doppie '1013415' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Neo-Vaishnavisme voor

doppie

Bij mijn foto 'Neo-Vaishnavisme voor Dummies' heb ik al helemaal uit de doeken gedaan wat deze stroming in het hindoeïsme inhoudt dus daar ga ik nu niet weer aan beginnen. Net zoals ik ook niet weer ga vertellen hoe leuk de overtocht met de volgepakte ferry is en waar die vandaan vertrekt. Of dat je Majuli zo goed kan combineren met een paar weken safari in Kaziranga en Pobitora en Hoolloongapar-Gibbon en Laokhowa-Barachapuri en Dibru-Saikhowa en Manas en Nameri. Mooi niet, je gaat maar zelf kijken in Assam. Of zoals ze zelf zeggen: 'Awesome Assam'

'1003200' door doppie '1003200' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Rode Kamhoen 2.

doppie

'Maar dat is gewoon een kip !' Veelgehoorde reactie van mensen op deze foto. Maar dit is niet zomaar een kip, of eigenlijk een haan. Dit is de oerkip waar al onze kippetjes van afstammen, van die verschrikkelijke plofkip tot de 3 sterren bio-eco-buitenrenkip. De 4 soorten kamhoen scharrelen rond in de bossen en jungles van Sri Lanka, India en omliggende landen. Blijft altijd grappig als zo'n dier het bos uit komt wandelen terwijl jij met gespitste oren hoopt een luipaard of tijger te kunnen spotten. Overigens, een halfuur later sprong er wel een tijger uit het olifantengras. Foto genomen in de Agaratoli Range van Kaziranga National Park. http://www.ourwildindia.net/kaziranga.html

'1002916' door doppie '1002916' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Rode Kamhoen.

doppie

Weer zo'n setting waarin je blijft fotograferen: moeder en kind neushoorn, het hoge olifantengras, het water met de roze accenten. De dieren staan wat te neuzen, of met de konten tegen elkaar, kijken op en om en grazen rustig door. Ik zoom in voor detail en uit voor habitat shots. En net op het moment dat je je camera weglegt en gewoon geniet van het plaatje en de wildernis om je heen komt er een derde speler die om aandacht vraagt: een rode kamhoen. De kamhoen is de wilde voorvader van onze huiskip. Ik blijf het altijd een beetje een raar zicht vinden als er eentje uit het struikgewas tevoorschijn komt; de associatie met een boerenerf sluit niet aan bij de wildernis waarin je bent vol met tijgers, olifanten en ander grootwild. Deze foto is genomen in de Bagori Range van Kaziranga N.P.. Eén van de drukkere delen van het park maar zeer de moeite waard vanwege de landschappelijke schoonheid.

'1002236' door doppie '1002236' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Neo-Vaishnavisme voor

doppie

Ik zou kunnen proberen hier uit te leggen wat het Neo-Vaishnavisme inhoudt. Maar los van het feit dat ik werkelijk geen idee heb waar het over gaat, betwijfel ik of ik het zou redden binnen de 1000 woorden grens. Okay heel kort dan: het NV is een monotheïstische stroming binnen het hindoeïsme waarin Vishnu als de allerhoogste wordt gezien. Voor alle andere verwarrende details verwijs ik graag naar Wikipedia of andere bronnen. Het centrum van deze stroming bevindt zich op Majuli. Op dit grote riviereiland in de Brahmaputra staan 22 satra's, kloosters, waarin deze leer wordt onderwezen en bestudeerd. Hier een beeld uit de Garmur Satra waar één van de monniken even nieuwsgierig onze kant op kijkt tijdens het chanten van de mantra's. Majuli is over land bereikbaar via de noordoever van Brahmaputra. Vele malen leuker is de zuidroute met de overtocht per ferry vanaf Jorhat. Zie daarvoor mijn foto 'De ferry naar Majuli'.

'1001586' door doppie '1001586' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Streepkopgans in...Ka

doppie

Kijk 'm eens mooi glanzen deze streepkopgans in de Agaratoli Range van Kaziranga N.P. Deze ganzen behoren tot de hoogst vliegende vogels ter wereld. Vanuit de broedgebieden in Centraal Azië vliegen ze in het najaar over de Himalaya heen om te overwinteren in India, Pakistan en Myanmar. Het hoogst vliegende exemplaar is ooit op ruim 7 kilometer hoogte waargenomen. Agaratoli is het meest oostelijke deel van Kaziranga. Doordat het relatief slecht bereikbaar is komen hier aanzienlijk minder bezoekers dan in de andere delen van het reservaat. Het is onze favoriet door de hoge dichtheid aan wildlife. Vooral roofvogels zijn hier fraai te spotten doordat de safariroute voor een groot deel over een pad voert wat hoger ligt dan de beel (meer) ernaast. In het tussengelegen gebied zitten de dieren op de uitkijk in de bomen, vaak op ooghoogte waardoor de achtergrond goed is voor fotografie. Voor het ultieme junglegevoel verblijf je in een authentieke bamboehut in Dhansiri Eco Camp van filmer Goutam Saikia. Info: http://www.ourwildindia.net/goutam.html http://dhansiri-ecocamp.com .

'1000870' door doppie '1000870' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Kamakhya Tempel in...

doppie

Verschrikkelijk en fascinerend. Zelden heb ik met zo'n dubbel gevoel op reis rondgelopen als hier in de Kamakhya Tempel in Guwahati. Laat ik met het positieve beginnen. Dit complex van tien tempels ligt prachtig op een heuvel. Op diverse punten heb je een geweldig zicht op de stad aan de ene kant en de Brahmaputra aan de andere. Bij helder weer kun je zelfs de oostelijke Himalaya zien liggen. Op de heuvel vind je het kenmerkende gekrioel van de gelovigen, druk in de weer met allerlei rituelen. Er zijn bloemen, kaarsen wierook, fruitoffers noem maar op. En de tempel zelf is uiteraard ook erg fraai. Waar ik minder blij van word is het bloedvergieten wat hier massaal plaatsvindt. In Kamakhya wordt de moedergod vereerd, kort gezegd is de tempel gebouwd om haar vagina en baarmoeder. En daar hoort bloed bij, lammetjes en geitjes worden aan de lopende band geslacht in het binnenste van de tempel. Omdat de wachttijd voor dit ritueel op kan lopen tot enkele uren worden de gelovigen door een stelsel van getraliede gangen door en rond de tempel gevoerd. Bij ons bezoek begon de rij bij het 4 1/2 uur bordje. De mensen op deze foto hebben er al 3 uur opzitten, op elkaar gepropt. Kinderen en ouden van dagen hangen uitgeput in de tralies, vergezeld van de klaaglijk mekkerende dieren. Wij hebben een bezoek aan de baarmoeder maar laten lopen. Wat een vreselijk tafereel. Ik heb veel respect voor geloof en tradities en ik wilde dit graag zien en meemaken. Maar wel vraag ik me af of dit soort gebruiken nog op hun plaats zijn in deze tijd. De Kamakhya Tempel ligt aan de noordwest kant van Guwahati. Elke taxi- en autorickshawchauffeur weet het complex uiteraard te vinden.

'1000819' door doppie '1000819' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Waardering -...Hoollo

doppie

Reisreporter van de week ? Rode sterren ? Vereerd voel ik me met de waardering voor mijn bijdrages op deze site. Maar ik wil de eer graag doorgeven. Ik wil de mensen die het mogelijk maken dat wij dit mogen zien in het zonnetje zetten. En daarin ben ik niet de enige: deze week is Gibbon Resort van Diganta Gogoi uitgeroepen tot Beste Homestay in Assam 2018. Diganta is zeer actief in het behoud van het Hoollongapar Gibbon W.L.S. In dit kleine natuurreservaat komen diverse soorten primaten voor waaronder de zwaar bedreigde Westelijke Hoelok. Een lastig beest om te fotograferen, de mannetjes zijn volledig zwart op de witte wenkbrauwen na. Dan zitten ze ook nog eens nauwelijks stil en blijven ze doorgaans hoog in de bomen waardoor je altijd te maken hebt met tegenlicht. Dit mannetje kwam heel even wat lager en terwijl hij omhoog keek naar zijn vrouwtje en kind kon ik het licht in zijn ogen vangen. Gibbon Resort ligt net buiten het reservaat op de theeplantage waar Diganta de eigenaar van is. De kamers bieden basic comfort en zijn (Indiaas) schoon. Maar wat deze homestay zo bijzonder maakt is de hartelijkheid waarmee je ontvangen wordt, het uitzonderlijk lekkere eten en Diganta's voortreffelijke rijstwijn. Gibbon Resort ligt op een klein uur van Jorhat, de belangrijkste stad van de regio. Een bezoek is prima te combineren met andere bezienswaardigheden als Majuli met zijn bijzondere Satra's, de oude Ahom hoofdstad Sivasagar en Molai Forest het volledig door Jadav Payeng, the Forest Man of India, aangelegde bos op een zandbank in de Brahmaputra. Diganta en team van harte gefeliciteerd ! Info: http://www.ourwildindia.net/hoollongapar-gibbon-wls.html https://www.facebook.com/gogoi.diganta .

'1000649' door doppie '1000649' door doppie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Zonnetempel van Konar

doppie

Volgens de legende zijn er heel wat , vooral Portugese, zeilschepen vergaan in de Baai van Bengalen omdat het kompas niet goed werkte. Hoe kwam dat ? Tijdens de bouw van Zonnetempel van Konark, of Konârak, ontstond er een probleem. Niemand wist hoe de tonnen wegende sluitsteen op zijn plek boven in de bijna voltooide tempel te krijgen. Gelukkig kwam de zoon van de bouwmeester met een briljant idee: boven in de tempel werd een sterke magneet geplaatst die de sluitsteen hop, zonder een centje pijn naar zijn plek trok. Er zijn mensen die nog altijd beweren dat het magnetisch veld rond de tempel afwijkend gedrag vertoont. Mooi verhaal natuurlijk, maar fysisch niet helemaal goed onderbouwd helaas. Dat doet niks af aan de schoonheid van dit bouwwerk. In deze overzichtsfoto van de centrale tempel is dat niet te zien maar de hoeveelheid detail in het beeldhouwwerk is duizelingwekkend. Olifanten, krijgers, koningen en metershoge gedecoreerde wielen zijn met of voor detail uitgehakt. Net als bij andere tempels in India ontbreken ook bij dit Werelderfgoed de erotische scènes niet. Konark ligt op 60 kilometer van Bubaneshwar de hoofdstad van Odisha. Als je hier al westerse toeristen ziet dan doen die Konark als een deel van een dagtrip. Wij hebben een aantal dagen hier verbleven waardoor je de tempel kan bewonderen bij zonsop- en ondergang als het lekker rustig is. Op 3 kilometer ligt een kilometers lang strand waar je heerlijk kunt wandelen. Daarnaast ben je met een halfuur in Puri met zijn belangrijke Jagganath tempel en het levendige Indiase strandleven.

'1000596' door doppie '1000596' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Trotse nazaat.

doppie

Over over over over over over over...overgrootvader ! Kijk 'm trots zijn op zijn voorvader: Suresh Gigoi. En lijkt hij niet sprekend ? Soms heb je zo ongelooflijk veel geluk op reis. Op zoek naar onderdak in de regio Jorhat vond ik op AirBnB het Nandan Guesthouse. Kijk een wasmachine is leuk na twee weken. En dat de werkster het wasgoed ook nog ophangt en strijkt is natuurlijk erg fijn. En dat de vrouw des huizes erg lekker kan koken ook. Maar de absolute topper van deze accommodatie is de huisbaas, de al eerder hierboven genoemde mr. Gogoi. Meneer weet veel, heel veel van de geschiedenis van Assam en dan met name van de Ahoms die hier 6 eeuwen de dienst uitmaakten. En daar vertelt hij graag over, vooral als je gemeende belangstelling toont. Wat helemaal fijn is is dat meneer maar al te graag zijn Tata Nano met chauffeur beschikbaar stelt voor een zeer vriendelijk tarief en dan als bonus zelf mee gaat als gids. Hier zijn we in de hoofdstad van de Tai Ahom in Sibsagar, of Sivasagar in de oude spelling. De paleizen, tempels en theaters zal ik nog wel eens posten maar vandaag houd ik het bij die lieve oude baas poserend naast zijn opa in het museum. Geen fotografisch hoogstandje met mijn telefoon in het slechte licht, maar wat een fantastische man.

'1000532' door doppie '1000532' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Indische Neushoorn in

doppie

Kaziranga National Park is één van de beste plekken om de bedreigde Indische neushoorn te spotten. Circa 2/3 van de wereldpopulatie leeft in dit reservaat. Die status heeft een nadeel: het kan erg druk zijn, vooral tijdens lokale vakanties. Met name de twee centrale sectoren Kohora en Bagori worden dan overstroomd door hordes Indiërs die even een neushoorn willen zien. Mijn tip, en die heb ik al eerder gegeven, is dan ook om deze gebieden te vermijden. Wij geven zelf de voorkeur aan het rustigere Agaratoli helemaal in het oosten van Kaziranga of het onbekende maar o zo mooie Burapahar aan de westkant. Een toch plaats ik op deze World Rhino Day een foto van een neushoorn in de Bagori Range. Want ook dit deel van het reservaat is te mooi om niet te bezoeken. Dat is mijn echte tip: Ga minimaal 3 dagen naar Kazi en bezoek alle ranges. Het verschil in beleving, wildlife en landschap blijft ons verbazen. En misschien is dat wel de echte tip: blijf terugkomen.......... Kaziranga ligt op 4 uur rijden ten oosten Guwahati. Het seizoen loopt van begin november tot eind april. Dhansiri Eco Camp van filmer Gautom Saikia is een unieke plek om te verblijven. Het bestaat uit eenvoudige bamboehutten in de stijl van de lokale Mishing. Info: http://www.ourwildindia.net/kaziranga.html http://www.ourwildindia.net/goutam.html .

'1000340' door doppie '1000340' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Zwijnshert in...Kazir

doppie

K A Z I R A N G A Zo noemt onze vriend Pralay Lahiry doorgaans Kaziranga National Park. Of hij noemt het HOME. En soms Paradise. Ik ga hier niet vertellen over hoe mooi Kaziranga is. Niet over die kuifarend in de boom naast ons, bijna te dichtbij voor het teleobjectief. Niet over het paar neushoornvogels die datzelfde kunstje flikte. Of over die tijger die bijna een hert te pakken nam uit het hoge olifantengras. Niet die otters, of die buffels, of die olifanten met hun roadblock. Vergeet het maar, ook die moerasfrancolijnen, otters, schildpadden, streepkopganzen, slangenarenden en kingfishers. Nee, deze tip gaat over Pralay. Of eigenlijk over zijn bedrijf My Wild India wat hij samen met zijn vrienden Sougata De en Shobitro Shatterjee runt. My Wild India specialiseert zich in safarireizen in (noordoost) India. Ze kennen de beste plekjes, ze kennen het gedrag van de dieren. Maar minstens zo belangrijk: ze zijn ook nog fotograaf. Neem bovenstaande plaat. Een zwijnshert, je ziet ze vrij veel in de nationale parken in Assam. De gemiddelde gids wijst ze aan, rijdt er zonder te stoppen langs want de gast wil neushoorns zien. Pralay ziet niet alleen het dier, hij ziet het plaatje. Hij dirigeert de chauffeur, tot het licht perfect is. En de achtergrond. Hij neemt je mee naar de minder bekende delen van Kaziranga zoals hier de Burapahar Range. Klinkt dit als onbeschaamde reclame voor My Wild India ? Klopt volledig. Dankzij hen hebben wij dingen gezien, plaatsen bezocht en ervaringen gehad die we zeer waarschijnlijk gemist zouden hebben als we met een ander gereisd hadden. Info: http://www.mywildindia.com http://www.ourwildindia.net/my-wild-india.html Had ik al gezegd dat je daarnaast ook nog verschrikkelijk met ze kan lachen ? Nee ? Nou, je kan ook verschrikkelijk met ze lachen !