doppie

'1108536' door doppie '1108536' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Indische Thai

doppie

De taal is is Thai. Het eten is Thai. De mensen zien er uit als Thai Maar ze wonen in India. De Tai Phake zijn eeuwen geleden vanuit Thailand/Myanmar neergestreken in het verre oosten van (het huidige) India. De enige duizenden leden van deze etnische groep wonen in 9 dorpen langs de Dehing rivier. Om hun cultuur veilig te stellen proberen ze toeristen te interesseren om hun dorpen te bezoeken. Met name rondom Namphake waar het plaatselijke boeddhistische klooster een belangrijke rol speelt. Hier worden in een kleine bibliotheek eeuwenoude geïllustreerde boeken bewaard die de geschiedenis van het volk vertellen. Bij de mevrouw op deze foto kregen wij thuis een overheerlijke lunch aangeboden. Zij verzekerde ons dat we precies hetzelfde te eten kregen als de Thaise kroonprinses die ze een aantal jaren daarvoor had ontvangen.

'1108398' door doppie '1108398' door doppie

Indiamajuli

Indiamajuli

De ferry naar Majuli

doppie

Majuli, het grootste bewoonde riviereiland ter wereld, is via de noordzijde bereikbaar over land. Veel leuker is het om via de zuidkant te arriveren met de ferry. Houten boten worden volledig volgeladen. Auto's staan op de millimeter naast elkaar op het dek. Brommers en motoren komen op het dak van de kajuit. En daar staan ook de mannen en de stoere jongetjes. Vrouwen en meisjes gaan in de kajuit. Zo ook deze prachtige groep danseressen die op weg zijn naar het Majuli festival. De ferry vertrekt ten noorden van Jorhat. Deze stad ligt ideaal tussen het prachtige Kaziranga National Park, het erg leuke Hoollongapar-Gibbon Wildlife Sanctuary en de oude Ahom hoofdstad Sivasagar.

'1108341' door doppie '1108341' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Monnik op Majuli

doppie

Bij mijn foto 'Neo-Vaishnavisme voor Dummies.' heb ik al uit de doeken gedaan wat er beleden wordt in de satra's op Majuli. En hoe je er komt en waar je chips en cola kan kopen. Dat gaan we dus niet nog een keer oplepelen. Dit is gewoon een portret van een van de monniken. Deze meneer vertelde ons uitgebreid over het dagelijkse leven in het klooster. Hier zijn we in het uitermate simpele verblijf wat hij deelt met een aantal andere monniken. Met moeite deze foto kunnen maken in het spaarzame licht. Op de foto twee kenmerken die je bij alle bewoners terugziet: de ernstige blik en de armen die alleen onder hun gewaad tevoorschijn komen als daartoe aanleiding is. Ondanks de strenge blik een zeer leuke man en mooie ontmoeting

'1108238' door doppie '1108238' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Blauwstaartbijeneter.

doppie

We zijn te vroeg. We moeten het doen met een paar honderd inplaats van duizenden. Elk jaar zo rond half april komen duizenden blauwstaartbijeneters naar een veld in het Laokhowa-Burhachapori Wildlife Sanctuary. Gelukkig voor ons zijn er aan het begin van de maand genoeg om ons voor te kunnen stellen hoe het er een paar weken later aan toe gaat. De vogels vliegen aan alle kanten om ons heen in een continue strijd om het beste plekje. En om indruk te maken natuurlijk. Een enkele keer gaat er eentje mooi stilzitten voor de overuren makende camera. Laokhowa-Burhachapori bevindt zich op zo'n 30 kilometer van Nagaon in centraal Assam. Het reservaat maakt deel uit van een corridor die het wereldberoemde Kaziranga N.P. verbindt met Orang N.P. en Pobitora W.L.S. Helaas is tijdens de jaren van grote onrust in Assam al het wildlife gestroopt in dit gebied. Locale NGO's en het WWF en IFAW doen verwoede pogingen om het reservaat in oude luister te herstellen. Loakhowa heeft met het fraaie landschap de potentie om net zo'n toeristentrekker te worden als Kaziranga. Nu bezoekt slechts een enkeling het gebied. Een aanrader is om te verblijven in de Inspection Bungalow van het Forest Department. Na zonsondergang geniet je luisterend naar de geluiden van de jungle van honderden vuurvliegjes die om je heen dansen. Een mooi moment om op de veranda een nipje te nemen van je, zelf meegenomen, borrel. Het reserveren van de bungalow vereist het hebben van goeie connecties. Wie belangstelling heeft kunnen wij helpen , we kennen de juiste mannetjes.

'1104816' door doppie '1104816' door doppie

Indiaorang-national-park

Indiaorang-national-park

Goede Reis Podcast va

doppie

Deze neushoorn bleef op afstand in Orang National Park. In de meest recente Goede Reis Podcast van Columbus/BNR vertel ik over een ander exemplaar van deze diersoort die wat dichterbij kwam..... Om te luisteren: knip en plak de volgende link en ga naar de 23e minuut. https://www.bnr.nl/player/audio/10136243/10394856 Daarna luister je natuurlijk de héle podcast èn spreek je jouw sterke verhaal in. Afgesproken !?

'1103491' door doppie '1103491' door doppie

Indiapobitora-wildlife-sanctuary

Indiapobitora-wildlife-sanctuary

De acrobaat

doppie

Je ziet ze overal de Jungle Myna's. En je hoort ze, een grappig soort gebabbel. Eigenlijk helemaal niet zo interessant om te fotograferen. Totdat er eentje allerlei fratsen uit gaat halen. Gespot in de Bird Observation Site van Maibong Eco Resort. Eén van die dingen die het zo prettig maakt om hier je reis door noordoost India te beginnen of te eindigen. Behalve Myna's kun je hier Baardvogels, Neushoornvogels en een keur aan andere beestjes voorbij zien komen. De King Cobra heb ik helaas net gemist...

'1101187' door doppie '1101187' door doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Kans-rijk ?

doppie

Kansen zijn er genoeg in het zich snel ontwikkelende India. Op onze reizen ontmoeten we ze dagelijks: de nieuwe goed opgeleide middenklasse. Ze zijn actief in vastgoed of werkzaam in de medische sector of wat dan ook. Hebben een driekamerappartement en een knap wagentje om lekker mee op pad te gaan. Zij hebben een kans gekregen. Zij hebben hun kans gepakt. Maar je moet wel de mogelijkheid hebben om een dure opleiding te kunnen volgen tot bijvoorbeeld JAVA ontwikkelaar of CSS specialist. Je hoeft alleen maar de pijl te volgen naar links. Je hoeft alleen maar de pijl te volgen en het cursusgeld te kunnen betalen.

'1100631' door doppie '1100631' door doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Nakhoda Masjid.

doppie

Nakhoda Masjid is de belangrijkste moskee van Calcutta. Gesticht in 1926 door een rijke handelaar. Tijdens een wandeling door de gekmakende, maar zeer vermakelijke, drukte van de stad is het een genot om even tot rust te komen op het rustige binnenplein. Nakhoda Masjid vind je op de hoek Zakaria Street - Rabindra Sarani, ten westen van de bekende Howrah Bridge. De 50mm die ik op mijn camera had gezet voor deze straatfotografie sessie was helaas niet erg geschikt om een mooi beeld van dit imposante gebouw te maken. Gelukkig kun je dan altijd terugvallen op de camera in je telefoon. Of op de telefoon van Sougata natuurlijk, hij heeft de minaretten wel in beeld....

'1100619' door doppie '1100619' door doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Gewoon leuk.

doppie

Vind ik leuk. Duimpje omhoog. Ik ben op fotosafari in oud Calcutta. Zoekend naar mooie plaatjes samen met Somshubro en Sougata. Oude vervallen panden, roestig metaal en gerimpelde ouwetjes. Want dat levert een duimpje omhoog. Opeens getik op mijn schouder. 'Maak eens een foto van mij !'. Maar natuurlijk mooie man, jij bent voor mij het symbool van Kolkata. Een gekke stad, een stad vol kanslozen, kansarmen maar vooral een stad vol mensen die hier gekomen zijn om hun kansen te pakken. Mensen die hun boterham verdienen in welk niche marktje dan ook, mensen die vrolijk lachen naar een westerse toerist op zoek naar mooie plaatjes. Mensen die ook nog eens mooi kleuren in de tinten die deze stad voor mij zo onweerstaanbaar maken. Dankjewel, duimpje omhoog, voor jou.

'1100329' door doppie '1100329' door doppie

Indiaorang-national-park

Indiaorang-national-park

Aziatische Olifanten.

doppie

Orang is het kleine broertje van het prachtige Kaziranga N.P. Kleiner in alle opzichten: oppervlak, aantal dieren, aantal bezoekers. Dat kan je een nadeel vinden. In Kazi kun je grote groepen olifanten tegenkomen. In Orang neem je genoegen met een kleine familie zoals hier. Maar die heb je dan wel voor jezelf alleen. In Orang zul je vaak de enige bezoeker zijn. De rust die dat geeft maakt het gebrek aan het grote spektakel helemaal goed. Orang ligt op de noordoever van de Brahmaputra op ca. 3 uur rijden van Guwahati. Green Planet Resort heeft zeer eenvoudige accommodatie op kruipafstand van de ingang van het reservaat.

'1100262' door doppie '1100262' door doppie

Indiamanipur

Indiamanipur

De sterke vrouwen van

doppie

De 'markt van de moeders' of Ima Keitel is een must-visit in Imphal, de hoofdstad van Manipur. Markten zijn natuurlijk altijd erg leuk op reis maar de markt van de moeders staat symbool voor de onafhankelijkheid en de kracht van de vrouwen van Manipur. Eeuwen geleden verplichtte de toenmalige heerser alle mannen om med te gaan op een veldtocht. De vrouwen werden zo gedwongen hun eigen boontjes te doppen. Eén van de overblijfselen van deze tijd is de nog altijd bestaande markt. Ruim drieduizend vrouwen vormen een coöperatie die beginnende ondernemers helpt met het opzetten van hun handel. Voor een klein bedrag per maand heb je je eigen plek in één van de twee markthallen. Een deel voor voedsel en landbouwproducten en een deel voor kleding en andere gebruiksvoorwerpen. De vrouwen verdienden de heldenstatus in de nadagen van de Britse overheersing. De machthebbers probeerden de manier van zakendoen te verbieden maar de vrouwen kwamen in verzet en met succes. Het was het begin van het einde van het koloniale tijdperk. Nog altijd spelen de vrouwen een belangrijke rol in de deelstaat. Ministers en hooggeplaatste ambtenaren zijn zeer vaak van het hier sterke geslacht. Ima Keitel vind je in het centrum van Imphal, op loopafstand van het Kangla fort.

'1100226' door doppie '1100226' door doppie

Indiahoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary

Indiahoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary

Kuiflangoer in...Hool

doppie

Ze maken aanzienlijk minder lawaai dan de Hoelok Gibbons die de naamgever zijn van Hoollongapar Gibbon WLS, maar de Kuiflangoeren zijn zeker niet minder mooi. In tegenstelling tot de Hoeloks die altijd wat ernstig lijken te kijken zijn deze dieren zeer expressief in hun gezichtsuitdrukking. Wij hebben enorm van ze genoten tijdens onze wandelsafari in dit kleine onbekende reservaat in het verre oosten van India.

'1099933' door doppie '1099933' door doppie

Indiahoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary

Indiahoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary

Hoollongapar Gibbon..

doppie

De Hoelok Gibbon is de enige mensaap die voorkomt in het Indische subcontinent. De soort weet ternauwernood te overleven in een beperkt aantal bossen. Het kleine Hoollongapar Gibbon Wildlife herbergt enige tientallen van deze dieren. De mannetjes zijn volledig zwart op de opvallende witte wenkbrauwen na, de vrouwtjes beige met met een witomrand gezicht. Zeer lastig te fotograferen omdat ze bij voorkeur hoog in de bomen blijven en geen seconde stilzitten. Liever nog dan deze, niet al te beste foto, zou ik een geluidsopname plaatsen; het gezang van de Hoeloks hoor je al ruim voordat je een glimp van de dieren ziet. Tijdens een wandelsafari in het reservaat maak je ook kans om de fraaie kuiflangoeren te spotten en nog 5 andere soorten primaten. Minstens net zo lawaaiïg als de mensapen zijn de reuzeneekhoorns die gracieus door de bomen slingeren. Meer info in mijn review. En op : http://www.ourwildindia.net/hoollongapar-gibbon-wls.html .

'1099898' door doppie '1099898' door doppie

Indiamanipur

Indiamanipur

Un-holi

doppie

Terwijl men elders in India elkaar in giftig gekleurde wolken kleurpoeder onderdompelt wordt er in de meest oostelijke deelstaat Manipur een ander feest gevierd. Hier geen Holi maar het traditionele Yaoshang festival. Zoals al gezegd, geen kleurpoeder. In Manipur vliegt babypoeder in het rond. Iedereen ruikt naar net gewassen babybilletjes. Een andere traditie ziet u hier: groepen meisjes en jonge vrouwen houden het verkeer tegen wat pas na het betalen van een, klein, bedrag door mag. Erg leuk is het dan om lopend een dorpsweggetje te verkennen. Besmuikt kijkende kindertjes vragen zich af of ze die rare blanke snuiters tegen durven te houden. De blik als ze het wel doen èn jij wat kleingeld opdiept uit je broekzak als betaling is onvergetelijk. De oudere meiden gaan voor het grotere werk zoals je hier op de foto ziet: op de doorgaande weg ontkomt geen automobilist aan het betalen van tol. Een gebruik wat helaas in het moderne verkeer dreigt teloor te gaan. Steeds vaker wordt er niet ingegaan op de vragende hand van de dames. Yaoshang valt samen met Holi, de exacte datum verschilt van jaar tot jaar maar valt wel altijd zo rond half maart.

'1099141' door doppie '1099141' door doppie

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Hornbillfeather...Fes

doppie

Veren, veren en nog eens veren. Het Hornbill Festival dankt zijn naam aan het veelvuldig gebruik van de veren van de neushoornvogel. Gelukkig worden tegenwoordig vaak nepveren gebruikt zodat het niet nodig is om zo'n mooi dier af te schieten zoals vroeger gebruikelijk was. Elk jaar in de eerste 10 dagen van december. In het Naga Heritage Village ten zuiden van hoofdstad Kohima worden hier dan elke dag traditionele dansvoorstellingen en demonstraties gegeven door de vele stammen die de staat bevolken.

'1098950' door doppie '1098950' door doppie

Indiadibru-saikhowa-national-park

Indiadibru-saikhowa-national-park

Nakshatra Houseboat -

doppie

In mijn review over Dibru-Saikhowa N.P. noem ik als pluspunt het overnachten op een houseboat. Op deze foto ligt Nakshatra in volle glorie aangemeerd op één van de vele zandbanken van dit ruige gebied. Nakshatra houseboat wordt gerund door Sanjay Das, een lokale activist die gelooft in natuurbescherming door kleinschalig toerisme. De drukke Sanjay, naast zijn andere activiteiten is hij actief als politicus en fotograaf, creëert werkgelegenheid met boottochten naar de mooiste plekjes van de regio. Deze selfmade man is opgegroeid in een illegale nederzetting in het reservaat. Hij hoopt op de lange termijn er voor te kunnen zorgen dat zijn dorpsgenoten, met hun vee, naar een andere plek verkassen buiten het beschermde gebied. Nakshatra beschikt over vier eenvoudige gastenkamers. Heerlijk is het om na een dag varen door de kreken van Dibru-Saikhowa de zon weg te zien zakken bij het kampvuur op de zandbank. Info: http://www.ourwildindia.net/hotel-dibru-saikhowa.html Nakshatra ligt bij Gujian Ghat aan de Lohitrivier, net buiten Tinsukia wat bereikbaar is per trein vanuit andere delen van de staat. Dichtstbijzijnde luchthaven is Dibrugarh Airport op een uur rijden.

'1098893' door doppie '1098893' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Wilde waterbuffel -..

doppie

Ze zijn groot. En ze zijn gevaarlijk. En er zijn er nog maar zo'n 1600 van. Wereldwijd. Dat zijn er minder dan er tijgers zijn, of leeuwen, of neushoorns of ijsberen. De aziatische waterbuffel heeft niet de sexappeal die andere bedreigde diersoorten helpt in hun voortbestaan. De buffels liften mee op de beschermde status van andere beesten. Maar dat maakt ze niet minder machtig, vooral als je zoals hier een groepje nadert in een klein open bootje voortbewogen door mankracht. Maguri Beel in Dibru-Saikhowa N.P. in het uiterste noordoosten van India herbergt een kleine populatie van deze dieren met hun machtige hoorns. Het nationale park ligt op een uur rijden van Dibrugarh, de grootste stad van de regio. Het best verken je de meren en rivieren per boot. Overnachten kan in een beperkt aantal resorts maar leuker is het om te verblijven op een boot op de Lohitrivier. Onze favoriet is Nakshatra van natuurbeschermer, politicus en fotograaf Sanjay Das. Info: http://www.ourwildindia.net/sanjay.html

'1098867' door doppie '1098867' door doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Te koop: knap 2e hand

doppie

Overal zit handel in. Kijk in een willekeurig derde- of tweedewereldland om je heen op straat en je ziet de bevestiging van deze stelling. Alleen, vraag ik me dan altijd af, hoe ? Hoe weet de potentiële koper van dit prachtige aandrijfmechaniekje met nog net geen 9500 uur op de teller de verkoper van dit moois te vinden ? Hoe weet je dat juist in dit tussenstraatje ergens midden in Calcutta de oplossing voor jouw probleem te vinden is bij die meneer die geduldig in zijn plastic tuinstoel op jou zit te wachten ? Over de prijs valt te praten !

'1098843' door doppie '1098843' door doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Pijpenbuiger

doppie

Soms heb je van die foto's waar je naar blijft kijken. Ik heb dat bij deze. De blik en het uiterlijk van deze hardwerkende man trekken mij zijn wereld binnen. Ik trof hem samen met zijn collega's in een straatje in Calcutta. Uren achtereen staan ze in de bloedhitte en drukte van de miljoenenstad te werken. Wat ze doen ? Dikke pijpen buigen, pijpen bedoeld voor de waterleiding van de stad. Dat is duidelijk. Maar die dromerige blik, waar zou hij aan denken ?

'1098695' door doppie '1098695' door doppie

Indiapobitora-wildlife-sanctuary

Indiapobitora-wildlife-sanctuary

Gestreepte baardvogel

doppie

Nog eentje uit de vogelobservatiehut van Maibong Eco Resort. Een paar gestreepte baardvogels. Een beetje rare beesten met dat grote oog en die plompe kop. Deze twee waren volop in de weer met elkaar te voeren en ander geflikflooi. Een genot om te zien en voor je het weet zit je weer een uur door de gaten in het scherm te gluren naar de gevleugelde vriendjes. Maibong Eco Resort ligt op een uur rijden van Guwahati, de toegangspoort tot noordoost India. Het fantastische eten en de vriendelijkheid van het team maken dit tot onze vaste plek om een reis in de regio te beginnen of te eindigen. http://www.ourwildindia.net/hotel-pobitora.html

'1098617' door doppie '1098617' door doppie

Indiapobitora-wildlife-sanctuary

Indiapobitora-wildlife-sanctuary

Blauwkeelbaardvogel i

doppie

Niks bijzonders, maar daarom niet minder mooi: de blauwkeelbaardvogel. Dit exemplaar zat mooi voor me te poseren bij Maibong Eco Resort aan de rand van het geweldige Pobitora Wildlife Sanctuary. Het leuke van het team van Maibong is dat ze altijd bezig zijn om meerwaarde te creëren voor hun gasten. Bij een vorig bezoek hadden wij met de mannen besproken dat een vogelobservatiescherm een aanwinst zou zijn voor het resort. En voila, een jaar later zitten we verdekt opgesteld al het moois te bekijken wat 'de studio' invliegt. Dankzij de inbreng van natuurfotograaf Pralay Lahiry zijn hier de omstandigheden in de ochtend en avond ideaal om de vogeltjes mooi vast te leggen. Een verfrissend buitje maakte de kleuren nog net wat intenser. http://www.ourwildindia.net/pobitora-wls.html .

'1098328' door doppie '1098328' door doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Mensonterend ?

doppie

We doen een dagje straatfotografie met onze vriend Sougata De en zijn zoon Somshubro. De jongeman, bijgenaamd Rik, heeft een rote uitgestippeld langs kleurrijke vervallen panden, drukke markten en verrassend stille binnenplaatsen in het gekkenhuis wat Kolkata heet. Het is hier , net als elders in India en trouwens het merendeel van de landen in ontwikkeling, verbazingwekkend om te zien hoeveel arbeid er met de hand wordt gedaan. Een bijzondere vorm hiervan zijn de loopriksja's. Eigenlijk verboden maar je komt deze karretjes met of zonder passagiers nog overal tegen. Sougata heeft er geen goed woord voor over. Mensonterend is dit in zijn perceptie. Ik beaam dat ik het ook niet prettig vind, maar wat moet zo'n man anders ? Dit is zijn enige manier om in ieder geval iets te verdienen. In een wereld waar stratenmakers jaar in jaar uit in de Nederlandse kou op hun knieėn zich kapot zitten te werken vind ik het maar de vraag of dit echt zo erg is. Of denk aan betonvlechters, rioolwerkers en noem al die andere beroepen maar op waarbij het nog altijd draait om fysieke inspanning Waar ik mij veel bozer over kan maken is het beeld van een welgestelde passagier van een loopriksja die de sjouwer uit loopt te schelden omdat het niet hard genoeg gaat of dat de arme man geen geld terug heeft van 100 roepie. Dat de man op straat slaapt tussen de ratten en de vuiligheid samen met miljoenen anderen. Dat is pas echt mensonterend. Naar mijn idee dan. http://www.ourwildindia.net/sougata.html https://m.facebook.com/sougata.de2 https://m.facebook.com/somshubhro.de.2

'1097898' door doppie '1097898' door doppie

Indiaorang-national-park

Indiaorang-national-park

Grote rivierarend in.

doppie

De (te) vroege pre-moessonregen zorgt ervoor dat wij onze safariplannen in Assam hier en daar wat aan moeten passen. In Nameri werd een wandeling door het reservaat spontaan vervangen door een dagje rijstwijn borrelen bij wat lokale stamleden en een ritje door het onvolprezen Pobitora Wildlife Sanctuary kreeg een extra dimensie waarbij onze chauffeur zijn kunsten kon vertonen op de spekgladde zandwegen. Ook in Orang N.P. schuiven we wat maar als we eenmaal in het park zijn is het volop genieten ; nooit eerder zagen we een Nationaal Park in India zo overweldigend groen. De frisse vegetatie zorgt zo voor een mooie omlijsting van deze Grote rivierarend die vanaf een tak de omgeving afspeurt naar een mogelijke prooi. In mijn review meer info over dit onbekende pareltje op de noordoever van de Brahmaputra.

'1097500' door doppie '1097500' door doppie

Indiaorang-national-park

Indiaorang-national-park

Per ongeluk tijger

doppie

Orang N.P. in Assam heeft de hoogste dichtheid aan tijgers van India. Wil dat zeggen dat je ze dan ook bij bosjes ziet ? Nee, de dieren houden zich verscholen in het hoge olifantengras. We horen ze brullen, we horen de alarmkreten van de zwijnsherten en we zien de pootafdrukken op de zandpaden waar we over rijden. We zoeken het hogerop in één van de uitkijktorens. Voor ons heerst de rust. Herten en neushoorns staan kalm te grazen. Het is te rustig, we besluiten verder te rijden. Ik maak nog snel een foto van een mooie rij Maraboes in de verte. Wachtend op de lunch blader ik door mijn foto's op de camera, met de wisknop maak ik een eerste selectie. Ook deze sneuvelt bijna, ik heb al een aantal van dit soort plaatjes. Toch zoom ik in en mijn bek valt open als ik zie wat daar net opduikt uit het gras. Ik heb één van de weinige foto's van de schuwe tijgers van Orang. Zie jij 'm ook ?