dickschippers

'240497' door dickschippers '240497' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Hoogtevrees!

dickschippers

Vanaf de rotsen bij Vik, aan het zuidelijkste puntje van IJsland, kijk je hier recht vanaf de rotsen naar beneden. Hier is mooi het contrast te zien tussen het groen, het zwarte strand en de witte golven. Je kunt in de diepte ook nog een meeuw zien vliegen. En zoals overal op Ijsland. Nergens een hekje of een waarschuwing. Dus kijk goed waar je loopt.

'240496' door dickschippers '240496' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Landmannalaugar

dickschippers

Nog een foto van dit geweldige gebied. We hadden geluk dat we er eind juni met de bus konden komen. Je kunt dit nog wel zien aan de sneeuw, die hier nog genoeg te vinden was. Het gevoel om hier alleen te staan is echt geweldig!

'240491' door dickschippers '240491' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Lomagnupur

dickschippers

Op weg van Skaftafell naar Nupsstadur kom je deze machtige pukkel tegen. Je rijdt er op de hoofdweg langs. Deze berg steekt maar liefst praktisch loodrecht 688 meter boven het overige landschap uit.

'239363' door dickschippers '239363' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Eenzaam en verlaten

dickschippers

Nog een voorbeeld van een plekje bij Landmannalaugar. Het is er verschrikkelijk stil en mooi. Als je naar IJsland gaat en het lukt (alleen de zomermaanden), zou ik er zeker naar toe gaan..

'239360' door dickschippers '239360' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Kleurrijker kan haast

dickschippers

Je kunt je haast niet voorstellen dat bergen (ryoliet) zo kleurrijk kunnen zijn. Helaas was het bewolkt. Waarschijnlijk zullen de kleuren in zonlicht nog gloeien. Maar zo was het al indrukwekkend genoeg. Gebied: Landmannalaugar

'239351' door dickschippers '239351' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Kleurige Ryolietberge

dickschippers

Echt waanzinnig om hier te zijn. Landmannalaugar. We konden er (eind juni) met de bus naar toe. Twee uur rijden door het binnenland over de lava en door de rivieren. Dan twee uur om te genieten om daarna de bus weer terug te nemen. Maar o wat was het mooi!

'239342' door dickschippers '239342' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Smederij

dickschippers

Bij Skogar is een klein museum, waar je mooi kan kijken hoe de IJslanders nog niet zo lang geleden leefden. Hier een foto van de smederij met op de achtergrond natuurlijk de bloeiende lupines

'239338' door dickschippers '239338' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Skogafoss

dickschippers

Hij is al veel gefotografeerd, maar hij is ook heel mooi. Zeker als het weer zo meewerkt als hier. Skogafoss is 60 meter hoog en 25 meter breed. De Skogarivier stroomt hier over de rand van een klif van de voormalige kustlijn van IJsland.

'239329' door dickschippers '239329' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Beukende golven

dickschippers

Reynisdrangar, gelegen aan het bijna zuidelijkste puntje van IJsland, bestaat uit een aantal ongeveer 65 meter hoge rotsen. Hier beuken de golven er op los. We moesten snel weg wezen, want de vloed kwam heel snel opzetten en achter ons waren ook rotsen....

'239317' door dickschippers '239317' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Raadselachtige...heuv

dickschippers

Op weg naar het (vogel) eiland Ingolshofdi reden we met de tractor en in de aanhangwagen over dit water en zwarte strand met aan de horizon leuke zwarte heuveltjes waarvan ik nu nog niet weet wat dat zijn...

'224960' door dickschippers '224960' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Gletsjer aan zee!

dickschippers

In tegenstelling tot de alpen komen de gletsjers op IJsland tot aan zeeniveau. Tijdens een door ons gemaakte gletsjertocht op de uitlopers van de Svinafellsjökull hadden we dit uitzicht op de zee in de verte. We waren er in juni (2009) en maakten samen met allen maar onze gids deze gletsjerwandeling. Heerlijk om zo in deze prachtige natuur te mogen zijn.

'224957' door dickschippers '224957' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Skischans

dickschippers

We hebben een mooie boottocht gemaakt op het Jókulsarlon. Met een amfibievoertuig rijd je het water in om vervolgens behoorlijk dicht langs een groot aantal ijsbergen (resten van de gletsjer) te varen. Zo kan je nog mooier genieten van de prachtige vormen, die deze ijsbergen kunnen hebben. Deze lijkt wel op een skischans, maar dan met een mooi doorkijkje...

'224952' door dickschippers '224952' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Eindelijk!

dickschippers

Na bijna 3 weken op IJsland te zijn geweest zagen we dan eindelijk deze papegaaiduiker op een klif (4 meter onder ons) op het eiland Ingólshöfdi. In juni broeden deze vogels en zijn de diverse plaatsen waar je ze kunt bekijken afgesloten. De vrouwtjes zitten dan op hun nesten (in de rotsen) en de mannetjes vertrekken 's morgens al heel vroeg om pas 's avonds rond een uur of elf weer terug te komen. In juli en augustus moet je ze heel makkelijk kunnen zien. We waren heel blij om hem te zien en aan zijn blik te zien schijnt hij dat gemerkt te hebben!

'473774' door dickschippers '473774' door dickschippers

IJsland

IJsland

Papegaaiduikers

dickschippers

Na in juni bijna 3 weken op IJsland te zijn geweest zagen we dan eindelijk een papegaaiduiker op een klif (4 meter onder ons) op het eiland Ingólshöfdi. In juni broeden deze vogels en zijn de diverse plaatsen waar je ze kunt bekijken afgesloten. De vrouwtjes zitten dan op hun nesten (in de rotsen) en de mannetjes vertrekken 's morgens al heel vroeg om pas 's avonds rond een uur of elf weer terug te komen. We hebben het zelfs een paar keer aan een boer gevraagd of we op zijn land mochten komen, maar daarin waren we niet de enigen. Vandaar dat de boeren niet akkoord gingen. We hebben wel gehoord dat mensen zelfs in juni in Borgarfjordur in het noordoosten er nog veel gezien hebben. Dus als je in juni gaat voor de papegaaiduikers, ga dan zeker naar Borgarfjordur. In juli en augustus moet je ze overigens heel makkelijk kunnen zien.

'224143' door dickschippers '224143' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Abstracte kunst

dickschippers

Een voorbeeld van een stuk gletsjerijs dat aanspoelt op het pikzwarte strand met heel mooi afgeronde stenen. Hier zie je een willekeurig stuk ijs met daarin verwerkt twee zwarte stenen die door het water op het ijs terecht gekomen zijn.

'224142' door dickschippers '224142' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

IJsmonstertje

dickschippers

Als de resten van de ijsbergen in het Jökulsarlon voldoende gesmolten zijn kunnen ze onder de brug door naar zee, al waar ze als kleine brokken weer op het strand aanspoelen. De helderheid van het ijs met daarbij de pikzwarte stranden zorgen voor mooie fotokansen. (De foto is in kleur. je kunt dit zien aan het gebroken licht in het witte gedeellte van de "kop"van het ijsmonstertje)

'224130' door dickschippers '224130' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Kleuren ijs

dickschippers

In het prachtige ijsmeer Jókulsarlon zie je verschillende kleuren en vormen, die het ijs kan hebben. Het krachtige groen blauw, gecombineerd met zwart (resten vulkaanas) en witte ijsbergen. Bij de pyramide (achterin) zwemmen een aantal eidereenden.

'224126' door dickschippers '224126' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

IJsmeer

dickschippers

Jökulsárlon is een prachtig gletsjermeer. Het is maximaal 190 meter diep en ligt aan de voet van de Breidamerkurjökull. In het meer drijven, van de gletsjer afgebroken stukken ijsbergen rond, waarvan hier een mooi voorbeeld. En dan te bedenken dat deze stukken ijs duizenden en duizenden jaren oud zijn. Je ziet hier een prachtig helder mooi stuk ijs met aan de linkerkant een deel wat normaal de bovenzijde is. Je kunt dit zien aan het vulkaanas (zwart)

'223776' door dickschippers '223776' door dickschippers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Skálafellsjökull

dickschippers

Deze gletsjer is een uitloper van IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull. Een mooie combinatie van rauwe natuur en prachtige lupines. Genomen bij slecht weer, maar daar hoef je je niets van aan te trekken. IJsland is ook zo prachtig.

'223771' door dickschippers '223771' door dickschippers

IJslandOostland

IJslandOostland

Steenlagen

dickschippers

Een prachtig voorbeeld van een gesteente opgebouwd uit lagen. Deze steen ligt tussen Litlanesfoss en Hengifoss. Hij lijkt wellicht niet zo groot, maar is zeker 2 meter in doorsnee.

'223764' door dickschippers '223764' door dickschippers

IJslandOostland

IJslandOostland

Hengifoss

dickschippers

Hengifoss is een 118 meter hoge waterval in de Hengifossa rivier. Hij ligt een uurtje lopen van Litlanesfoss (zie mijn andere fot's). Hengifoss valt over een loodrechte rotswand naar beneden. De rotswand bestaat uit metersdikke lagen basalt met daartussen dunne felrood gekleurde klei. Die rode kleur is ontstaan, doordat heet basalt over de klei is uitgevloeid, waardoor deze als het ware gebakken is.

'223752' door dickschippers '223752' door dickschippers

IJslandOostland

IJslandOostland

Litnalesfoss

dickschippers

Ten zuidwesten van Egilsstadir, bijna bij het eind van het meer Lagarfljot, kan je prachtig wandelen naar twee watervallen. De eerste, Litnalesfoss is een prachtige door basaltkolommen omgeven waterval. Op het moment van de foto hing er een dreigende bui boven de waterval, terwijl de zon op het water scheen.

'223746' door dickschippers '223746' door dickschippers

IJslandOostland

IJslandOostland

IJslandse mannen en..

dickschippers

Ten zuiden van Egilsstadir heeft mijn vrouw hier heerlijk paard gereden op van die prachtige IJslandse paarden. Hier een aantal fraaie exemplaren, die al helemaal enthousiast werden bij het vooruitzicht van een avondrit...

'221861' door dickschippers '221861' door dickschippers

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Viti vulkaan

dickschippers

De Viti is een met water gevulde explosiekrater in het Kraflaveld. Deze krater dateert uit 1724. De prachtige kleuren van het water gecombineerd met de gekleurde steile wanden maken het tot een schitterend gezicht.