Danielaniderost

'414033' door Danielaniderost '414033' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Mongoolse oma

Danielaniderost

Dit is de moeder van mijn gids op een tocht door het Altai gebergte. Ze woont in een piepklein huisjs zoals de meeste Kazakse families hier (in de winter), gebouwd van grove houten boomstammen, afgesmeerd met leem. Vaak niet groter dan 4x4 mtr. Een houtoven doet dienst als fornuis en als verwarming in de bar koude winters. Ter ere van ons bezoek deed ze haar mooiste hoofddoek om, versierd met oude, zilveren munten.

'413857' door Danielaniderost '413857' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Kazakse eaglehunter

Danielaniderost

De Kazakken zijn een trots volk. Zij leven in het Westen van Monoglie, in de ruwe Altai regio. In het najaar vindt in Olgii het eaglefestival plaats. Hier tonen de jagers en hun vogels hun kunnen en kunde maar ook hun prachtige, traditionele kleding. Daarnaast zijn er verschillende ruiterspelen. Het festival is de startshot voor het jagdseizoen. De mannen jagen in het winterseizoen met hun adelaars, die ze als jongdieren vangen in het wild. Daarna worden deze vogels met veel geduld en respect getraind gedurende 2-3 jaar. Na ongeveer 7 jaar worden ze weer in vrijheid gezet.

'481661' door Danielaniderost '481661' door Danielaniderost

MarokkoZuid Sahara en oases

MarokkoZuid Sahara en oases

Taragalte...muziekfes

Danielaniderost

In het uiterste Zuiden van Marokko, aan de rand van de Sahara, wordt sinds enkele jaren in november een prachtig, kleinschalig muziekfestival gehouden: het Taragalte festival. Hier treden verschillende traditionele en moderne, Afrikaanse muzikanten op in een weergaloze omgeving. Zowel het festivalterrein als ook de camps voor de bezoekers liggen midden in goudkleurige zandduinen enkele kilometers van M'Hamid. Naast muziek zijn er ook een hele boel interessante en leuke side-events zoals de immens populaire kamelenraces, NGO's die hun projecten presenteren (o.a. inspanningen om de oprukkende verzanding van het gebied terug te dringen en empowerment projecten voor vrouwen). Kijk voor meer informatie op de website van het festival: http://www.taragalte.org en kijk ook naar wat foto's die ik heb geplaatst. Je kunt dit festival uitbouwen tot een fantastische reis. Ik ben naar Marrakesh gevlogen, heb een autotje gehuurd en ben dwars over het Atlasgebergte naar de oasestad Quarzazate in het Zuiden gereden. Mis daar niet een bezoek aan de wereldberoemde en echt mooie Aït Benhaddou (al vaak gebruikt als filmdecor). Door het adembenemde mooie, met dadelbossen begroeide Draa-vallei kom je via Zagora uit bij M'Hamid, waar de verharde weg eindigt en de oneinde woestijn begint ... en het avontuur dat Taragalte heet.

'413853' door Danielaniderost '413853' door Danielaniderost

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Zoals het altijd al..

Danielaniderost

Als je door de nauwe straatjes en overvolle bazars van Marrakesh wandelt, waan je je in een sprookje van 1001 nacht. Ondanks dat het een touristisch trekpleister is, vind je ook nog heel veel autentieke hoekje en scenes, zoals deze mannen, gekleed in traditionele kaftans, die - zoals hun vaders en grootvaders al deden - rokend en keuvelend voor hun winkeltje de tijd laten verstrijken.

'413852' door Danielaniderost '413852' door Danielaniderost

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Schitterend...Atlasge

Danielaniderost

Het Atlasgebergte in Marokko is schitterend en veelzijdig. Ik ben met een huurauto van Marrakeshnaar Quarzazate gereden, dwars van Noord naar Zuid over deze bergketen. Op de heenweg was het nog zomerlijk warm en op de terugweg, 2 weken later, waren de toppen schitterend wit gepoederd van de eerste sneeuw. Dit is het uitzicht vanuit een prachtig logeeradres dat we per toeval hebben gevonden.

'413850' door Danielaniderost '413850' door Danielaniderost

MarokkoZuid Sahara en oases

MarokkoZuid Sahara en oases

Taragalte...muziekfes

Danielaniderost

In het Zuiden van Marokko vindt elkaar jaar in november het Taragalte muziekfestival plaats. In een weergaloze omgeving treden zowel traditionele als moderne Afrikaanse muzikanten op. Slapen doe je in nomadententen van geitenwollen dekens.

'413848' door Danielaniderost '413848' door Danielaniderost

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Marrakesh - een...spr

Danielaniderost

De Marokkaanse koningssteden zijn PRACHTIG!!! Als je door de nauwe steegjes, overvolle bazars en door de groene oases loopt, waan je jezelf in een sprookje uit 1001 nacht. Kies zeker een keer een overnachting in een van de mooie Riads. Je vindt ze in alle steden maar ook daarbuiten. Ze hebben heerlijke patio's vaak met wonderschoon tegelwerk en mooi houtsnijwerk. Je kunt genieten van een kopje thee of een waterpijp, liggend op een van de traditionele, lage banken.

'413843' door Danielaniderost '413843' door Danielaniderost

MarokkoZuid Sahara en oases

MarokkoZuid Sahara en oases

Kamelen race

Danielaniderost

In het begin van onze winterwordt in het Zuiden van Marokko, aan de rand van de Sahara sinds enkele jaren het Taragalte festival gehouden. Het is in zijn kern een muziekfestival maar er zijn een hele boel side-events, zoals de immens populaire camelenraces. Mannen in traditionele kledij van de Tuaregstam nemen het op tegen elkaar. Het is een lust voor het oog: de mooie, trotse mannen met hun intense blikken, prachtige blauwe gewaden en de camelen die zelfs in galop nog een elegante, wiegende gang hebben.

'413840' door Danielaniderost '413840' door Danielaniderost

MarokkoZuid Sahara en oases

MarokkoZuid Sahara en oases

Tuaregs in Marokko

Danielaniderost

De Tuaregs zijn een van oorsprong nomadisch volk dat in de Sahara regio leeft. Ook in het Zuiden van Marokko kom je mensen van deze stam tegen. Het zijn trotse en mooie mensen, met namen de mannen. Ik heb ze ontmoet tijdens het Taraglate festival, een festival dat recentelijk weer nieuw leven is ingeblazen en een podium biedt aan zowel traditionele als moderen Afrikaase muzikanten in een weergaloze omgeving.

'413839' door Danielaniderost '413839' door Danielaniderost

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Munglun mijn vrolijke

Danielaniderost

Mijn Monoglie reis had niet beter kunnen beginnen dan bij mijn hostfamily in een 'gerdistrict' van Ulaan Baatar, de hoofdstad van Monoglie. Ik kwam er aan en belandde in een heuse culuurshok te beginnen met lange files, grotendeels bestaande uit dikke 4x4 van het vliegveld naar het centrum. UB is de hoofdstad met de grootste Hummer-dichtheid ter wereld terwijl de helft van haar bewoners niet is aangesloten op water en riolering! Deze laatste groep woont dus in de zogenaamde gerdistricts, de buitenwijken op de heuvels rondom de stad. Ger is de Mongoolse filttent dat (stads)nomaden als woning gebruiken. Ik had voor mijn vertrek uit NL een gastgezin gevonden in een van deze buitenwijken. Het was prachtig om na de shock van het moderne centrum gelijk ondergedompeld te worden in het echte Mongoolse leven! Het waren superleuke en interessante dagen!

'413062' door Danielaniderost '413062' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Kazakse eaglehunter

Danielaniderost

De Kazakken zijn een trots volk. Zij leven in het Westen van Monoglie, in de ruwe Altai regio. In het najaar vindt in Olgii het eaglefestival plaats. Hier tonen de jagers en hun vogels hun kunnen en kunde maar ook hun prachtige, traditionele kleding. Daarnaast zijn er verschillende ruiterspelen. Het festival is de startshot voor het jagdseizoen.

'411647' door Danielaniderost '411647' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Een Mongoolse kopje..

Danielaniderost

De nationale drank van Mongolie is melkthee (naast vodka, een erfenis van de Russen). Deze wordt gemaakt van grove theebladeren die je koopt op de bazar in gepreste blokken met decoratieve motieven. De blokken worden bewaard in linnen zakjes, soms prachtig, kleurig gestikt, en er komt een hamer en een scherp mes aan te pas om er stukken van los te hakken. Deze worden in water gekookt, in een grote wok op het houtvuur en vervolgens wordt er een flinke scheut melk bijgegoten; deze kan afkomstig zijn van schapen, geiten, kamelen, paarden, koeien, yaks of zelfs rendieren, afhankelijk van welke beesten het betreffende gezin houdt. De thee wordt gedronken met zout en niet met suiker zoals bij ons. Je drinkt de thee uit soepkommen waar je soms nog een flinke schep (zure) room bijmengt (wat lijdt tot zwemmende klodders en dikke vetogen op je thee!). Als het buiten vriest, soms tot min 45 graden celsius, doet zo 'n kop Mongoolse melkthee wonderen!!!

'411642' door Danielaniderost '411642' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Mongloose jonge

Danielaniderost

Deze jonge groeit op in de beschermde omgeving van zijn gezin, op het Mongoolse platteland. Zijn huis wordt 'ger' genoemd, een vilten tent van zo 'n 10 meter doorsnee. Het vormt de enige leefruimte van het gezin. Daar wordt geleefd, gekookt, geslapen, gespeeld, geweven, muziek gemaakt ... Ik maak het intieme moment van de wekelijkse 'badsessie' mee; het jochie wordt gewassen in een oude, metalen teil met op het houtvuur verwarmd water. 's winters kan het in deze streken vriezen tot min 45 graden celsius! De ger biedt nauwelijks privacy maar heel, heel veel warmte - fysiek en sociaal! Een heel bijzondere belevenis om voor een tijdje deel te mogen hebben aan dit eenvoudige maar harmonieuze leven.

'411640' door Danielaniderost '411640' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Altai Sum, West...Mon

Danielaniderost

Dit jongetje is geboren in het uiterste Westen van Mongolie, in een Kazaks gezin. Hij woont samen met zijn ouders, grootvader, 2 broers en een zusje in een huisje van 5x6meter. Het is gebouwd met ruwe ronde boomstammen, afgesmeerd met leem. 's winters vriest het er soms tot min 45 graden celsius! Kleine kinderen worden in hun bedjes ingezwachteld met doeken om rustig te slapen. Over het bedje wordt vervolgens een doek gelegd, zodat het donker is voor de kleintjes (mede omdat het hele gezin in één ruimte leeft).

'410367' door Danielaniderost '410367' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Hairat Khan - the...K

Danielaniderost

In het Westen van Mongolie, in de Altai bergen, wonen de Kazakken. Zij jagen in het winterseizoen met hun adelaars, die ze als jongdieren vangen in het wild. Daarna worden deze vogels met veel geduld en respect getraind gedurende 2-3 jaar. Na ongeveer 7 jaar worden ze weer in vrijheid gezet. Ik had het geluk dat ik bij Hairat Khan en zijn familie mocht logeren voor 2 nachten. Een bijzondere beleving om het traditionele, eenvoudige leven van deze mensen van zo dicht bij mee te mogen maken.

'410364' door Danielaniderost '410364' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Kazakse eaglehunter

Danielaniderost

De Kazakken zijn een trots volk. Zij leven in het Westen van Monoglie, in de ruwe Altai regio. In het najaar vindt in Olgii het eaglefestival plaats. Hier tonen de jagers en hun vogels hun kunnen en kunde maar ook hun prachtige, traditionele kleding. Daarnaast zijn er verschillende ruiterspelen. Het festival is de startshot voor het jagdseizoen.

'410353' door Danielaniderost '410353' door Danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Kazakse eaglehunter i

Danielaniderost

Het Westen van Monoglie is bergachtig en ruw. Hier wonen de Kazakken. In de wintermaanden gaan sommigen te paard, met hun adelaar op jacht in de Altai. Het seizoen begint met het eaglefestival in Olgii. Echt spectactulair om mee te maken. Ik heb ook een paar dagen wij een van de eaglehunters mogen wonen. Zo kun je het eenvoudige, traditionele leven van die mensen meemaken en als je geluk hebt mag je mee op jacht.

'301786' door Danielaniderost '301786' door Danielaniderost

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Glow Festival -...bui

Danielaniderost

Elk jaar in november vindt in Eindhoven het lichtfestival 'Glow' plaats. Een échte aanrader! Via een goed utigezette route kom je langs allerlei, soms spectaculaire licht-kunstwerken, sommigen op heel onverwachtse plaatsen. Je kunt de route zelfstandig lopen of met een gids. Ook voor kinderen is het fantastisch (noch los van het feit dat ze 's avonds in het donker nog op straat mogen lopen en aansluitend een hete chocolademelk in 'Usine' mogen drinken). En ook voor fotografen is het een écht walhalla.

'299296' door Danielaniderost '299296' door Danielaniderost

China

China

Oeigoerse man in...Ka

Danielaniderost

Kashgar ligt in het uiterste Westen van China, een oasestad aan de rand van de Takla Makan woestijn, grenzend aan Kirgistan, Tajikistan en Afghanistan. Het is een oude handelstad met een wereldberoemde, zondagse markt waar je van kamelen, geiten en paarden tot stoffen, potten en etenswaren alles kunt krijgen. Daartussen kleine eettentjes, schreeuwende kooplui, een fantastische, Oosterse sfeer. De stad zelf bestaat uit een Chinees en een (meer oorspronkelijk) Oeigoers deel. In de oude stad (Oeigoers) vind je mooie oude huizen, straten geordende naar handwerk en als de donkerheid invalt, verrijzen overal eetstalletjes. Een fantastische en fascinerende stad!

'477275' door Danielaniderost '477275' door Danielaniderost

Zwitserland

Zwitserland

Zelf een iglu bouwen,

Danielaniderost

Ik woon al meer dan 20 jaar in Nederland maar het 'Heimweh' naar de Zwitserse bergen, waar ik ben opgegroeid, blijft. Vooral in de winter, als het hier grijs, nat en ongezellig is. Dan liggen de Zwiserse alpen onder een dik pak heerlijke sneeuw, schittert de winterzon op een azuurblauwe hemel en zijn er 1001 mogelijkheden om je buiten te vermaken. Niet alleen skien en langlaufen maar ook prachtige sneeuwschoenwandelingen door verstilde winterlandschappen, hondesledetochten, een razante 'Schlittelfahrt' (evt. 's nachts na een lekkere fondue en een fles wijn), een Skiabfahrt bij volle maan, een iglu bauwen, na alle activiteit ontspannen in een hotpot in de open lucht. Een tocht per paardesle of een rondreis met de speciale treinen door de meest fascinerende berglandschappen van Europa (b.v. Rhatische Bahn durchs UNESCO werelderfgoed in het Berninagebied). Als je ideeen nodig hebt en meer informatie over mogelijkheden in het winterse Zwitserland, kijk dan eens op www.switzerland.com

'297817' door Danielaniderost '297817' door Danielaniderost

Sri LankaKandy

Sri LankaKandy

Boeddhistische...novi

Danielaniderost

Sri Lanka kent een multireligieuze cultuur. Het Boeddhisme is de religie van het merendeel van de Singalezen, terwijl de meeste Tamils Hindoeïstisch zijn. Daarnaast wonen er vele Moslims en Christenen. Boeddhisme is meer een levensfilosofie is dan een religie. Veel, met name arme, gezinnen sturen een of meer kinderen naar het klooster, zodat zij een opleiding krijgen (en het gezin een mond minder hoeft te voeden). Deze jonge novizzen troffen we in een oude tempel buiten Kandy. Ze waren schuw maar tegelijk ook heel nieuwsgierig. Helaas spraken zij geen Engels.

'477211' door Danielaniderost '477211' door Danielaniderost

NepalPokhara

NepalPokhara

Zet je in voor...werk

Danielaniderost

Er zijn talloze projecten van veelal buitenlandse NGO's in Nepal waar je je als vrijwilliger kan inzetten. Een bijzonder leuk initiatief heb ik leren kennen in het halfjaar dat ik in Pokhara heb gewoond. Het contactcenter for working childeren'. Het is een initiatief van UNICEF Nepal (http://www.unicef.org/infobycountry/nepal_nepal_contact.html). In het centrum kunnen kinderen tussen de 6 en 15 jaar terecht die niet kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijs omdat ze moeten werken. Husslaafjes (meisjes die keihard moeten werken bij rijke mensen, niet zelden ook sexueel worden misbruikt, de meisjes die in het centre komen worden tenminste niet 24uur opgesloten), het pintere kereltje dat bij de kapper naast het center werkt of de wat oudere meisjes die keihard moeten werken op de bouw of stenen hakken in de rivier. Als ze even tussenuit kunnen peipen komen ze hier voor een paar uur onderwijs: lezen, schrijven, rekenen en Engels. Unicef levert boeken, betaald voor de (schammele) ruimte en de (bescheiden) salarissen van de leraren, allemaal jonge vrouwen die serieus werk maken van de lessen, veel affectie tonen voor de kinderen, hen stimuleren en belonen. Er heerst een heel positieve sfeer. Regelmatig komen ook health social workers iets vertellen over gezonde voeding, hygiene, het belang tanden poetsen etc. Je kunt ook voor een kortere tijd het onderwijs ondersteunen. De gevordereden spreken een beetje Engels. Ze zijn allemaal erg leergierig en nieuwsgierig. Leuk en speels lesmateriaal is ook altijd welkom. Of schoolmateriaal zoals schriften, pennen etc. Het centrum ligt in een zijstraat van Prithvi Chowk Road (de hoofdweg vanaf Lakeside) in Pokhara, op 5 minuten lopen van Srijanachowk respectievelijk het busstation waar de bussen naar Kathmandu vertrekken (tussen Simal Chaur Road en New Road). Contact: via Unicef Nepal (http://www.unicef.org/infobycountry/nepal_nepal_contact.html) of Child Welfare Scheme Nepal (http://www.childwelfarescheme.org)

'296574' door Danielaniderost '296574' door Danielaniderost

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Nepali meisje

Danielaniderost

Dit meisje ontmoette ik op de Everesttrek. Ze is van een 'wilde schoonheid' en met pit. Eerst had ze nog de spiegelende zonnebril van haar vader op, erg ondeugend zag er dat uit, maar zo is ze mooier. Je kunt zien dat het een zelfverzekerde en trotse vrouw gaat worden!

'296527' door Danielaniderost '296527' door Danielaniderost

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Nepali meisje

Danielaniderost

Dit meisje kwam ik tegen op mijn aanlooproute naar de Khumbu (Everest region). Haar ouders verkochten sinasappels en voor hun huis stond een houten bankje van waaruit je voor het eerst zicht had op de sneeuwbedekte toppen: een prachtige plek! Het meisje wist zich echter niet zo goed raad met al die vreemdelingen, ze bleef me met haar gietzwarte, grote ogen en een serieus gezichtje aankijken.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 38 | Community toppers

Traditionele vissers ... Foto: Antwan

1. Topreview: n.v.t.
2. Topfoto & tip: Traditionele vissers ... door Antwan
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Elleke
5. Nieuwkomer: MGPhotography

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik