Ambassadeur corriedewinter

'857052' door corriedewinter '857052' door corriedewinter

China

China

Wuzhen, waterstad

corriedewinter

Wuzhen ligt ten noorden van de stad Tongxiang in de provincie Zhejiang. Dit gebied achter Shanghai is éen grote lagune met eilanden, meren en kanalen waarlangs handelssteden ontstonden, zoals het bekende Suzhou, maar ook Tongli en Wuzhen. Het oudste gedeelte van Wuzhen is meer dan 1300 jaar oud en is een echte waterstad, vergelijkbaar met Venetië. Hier doen de waterwegen dienst als straten, met markten langs de oevers. De lokale inwoners varen de stad rond in hun boten terwijl de marktkooplieden hun waar aan de man proberen te brengen. De overvloed aan grondstoffen in de regio heeft ervoor gezorgd dat Wuzhen ook wel de “stad van rijst, vis en zijde” wordt genoemd. In goede tijden kwamen hier dan ook veel rijke handelaars uit Shanghai wonen. Wij logeerden net buiten het centrum van de oude stad in een gezellig guesthouse, traditioneel rond een binnenplaats gebouwd. Logeren in het centrum is erg duur en bovendien is het er druk met Chinese toeristen uit de omgeving. De oude stad is alleen toegankelijk per boot (gratis), maar je betaalt wel entree, ongeveer 20 euro pp. Ga vooral vroeg of tegen de avond, dan hebben de mensen tijd voor een praatje. Hier zie je een van de kanalen aan de buitenrand van de stad. Er wordt gewoon gewerkt: de visser heeft zojuist zijn netten geïnspecteerd en vaart nog even langs zijn drijvende tuinen. Het regent, maar dat vind ik helemaal niet erg, zo proef je de sfeer van toen extra goed.

'854773' door corriedewinter '854773' door corriedewinter

China

China

Speel eens Mahjong in

corriedewinter

Als we ‘s avonds rondlopen in de kleine plaats Chuxi in de provincie Fujian, krijgen we een mooi kijkje in het leven van de mensen in het dorp. Het is 37 graden, dus alles staat open. Het is alsof we in een etalage kijken bij dit winkeltje, annex restaurant, annex woonkamer. Moeder, overgrootopa, vader en buurman spelen Mahjong, terwijl opa, oma en kleinkind toekijken. Gelukkig wonen hier nog jonge mensen die een bestaan kunnen opbouwen. Over het algemeen trekken jongeren weg, terwijl de grootouders op de kinderen passen. Een (zeer korte) uitleg van Mahjong: Mahjong is een combinatiespel, uit China afkomstig. Het spel wordt gewoonlijk gespeeld met vier personen waarbij elke speler voor zichzelf speelt. Wij zagen het spel in Chuxi, maar het wordt in heel China gespeeld, het liefst op een speciale mahjongtafel, zoals hier. Het doel van het spel is de eerste speler te zijn die Mahjong maakt, waarbij je een zo hoog mogelijk aantal punten probeert te halen. Er zijn 144 stenen in het spel. Een Mahjong (compleet spel) bereik je door het vormen van combinaties bestaande uit vier series van drie stenen en een paar van twee stenen, een klein beetje te vergelijken met poker. Het ziet er ingewikkeld uit, maar het schijnt mee te vallen om het te leren.

'852659' door corriedewinter '852659' door corriedewinter

China

China

Overnacht in een tulo

corriedewinter

We zijn net de Perzikbloesemrivier in Chuxi overgestoken en hebben nu een mooi uitzicht op het dorp en het 'aarden huis' waar wij logeren. Deze tulous waarvan er hier al 32 staan, dienden in vroeger tijden als bescherming tegen indringers. De families, soms wel 800 mensen uit verschillende generaties konden zo redelijk beschermd leven. 'Onze' tulou is niet zo groot, er zijn 34 gastenkamers. Zoals je ziet, zijn er alleen ramen op de bovenste verdieping en er is maar één ingang, die 's nachts dicht gaat. Op de achtergrond zie je een rechthoekige tulou, die volgens hetzelfde principe is gebouwd. Bovenaan, waar de ballonnen hangen, is het dorpsplein waar die avond een marionettenvoorstelling wordt gehouden. Zie voor het interieur van de tulou en de marionettenvoorstelling mijn eerdere foto's. adres: Yuqing tulou Chuxi

'850154' door corriedewinter '850154' door corriedewinter

China

China

Geniet van het...mari

corriedewinter

Het marionettentheater in China is meer dan 2000 oud. Tijdens de Tangdynastie (618-907) kwam de kunstvorm vanuit het noorden naar Quanzhou, in de provincie Fujian, waar wij momenteel rondreizen. In het dorp Chuxi waar wij logeren in een tulou is ook een voorstelling gepland. Eerder liet ik jullie een foto van achter het toneel zien. Nu de voorkant. De poppenspelers en de muzikant zijn goed zichtbaar als ze de poppen bedienen en dat is ook de bedoeling. Jong en oud kijkt naar een volkssprookje of een verhaal uit de Chinese literatuur. Hier speelt een drama over een rijke jongedame die verliefd is op een arme sloeber. Jong en oud geniet, zittend op zelf meegebrachte krukjes. Het is opvallend dat de achtergrond bestaat uit een groot tv scherm waar de scenes op geprojecteerd worden. Later zal ik nog een detail laten zien.

'848887' door corriedewinter '848887' door corriedewinter

China

China

Ga naar het...marione

corriedewinter

In het kleine dorp Chuxi hebben we genoten van de dagelijkse dingen. We ontmoetten harde werkers, theeschenkers, paddenstoelenplukkers en maakten een wandeling door de bergen in de omgeving. We boften, want 's avonds zou er een marionettenvoorstelling zijn op het dorpsplein. De uitgebeelde verhalen zijn eeuwenoud. Er is vaak een dame die het moeilijk heeft en gered moet worden. Spanning en sensatie! Eerst geef ik jullie een kijkje achter de schermen. De traditionele muziek wordt gespeeld op oude instrumenten. De speler links doet dit al jaren, zo te zien. De poppen hebben overal dezelfde uitvoering, ik zag ze ook op andere plaatsen. De dames zingen en bedienen de poppen. De geluidsinstallatie is wel modern, evenals de achtergrond op het toneel.

'847952' door corriedewinter '847952' door corriedewinter

China

China

Op de thee in Fujian

corriedewinter

We reizen rond in de provincie Fujian. De vele theevelden langs de berghellingen vallen op. Ieder dorpje exploiteert wel een aantal velden. De Fujian oolong thee, ergens tussen zwarte en groene thee in, schijnt heel gezond te zijn. Bij het dorpje Chuxi, waar we logeren zit deze meneer met een klein kraampje bij de ingang van het dorp. Hij nodigt ons uit op de thee en blijft maar opschenken. We krijgen er gembersnoepjes bij (rechts) Meneer vindt het heel gezellig en poseert graag met mij samen. Die foto kan ik hier helaas niet laten zien. Voor het officiële portret houdt hij zijn gezicht in de plooi, zoals het hoort. De thee en snoepjes zijn uiteraard te koop. De thee smaakte goed, maar we hebben alleen de snoepjes gekocht, die erg lekker waren. Extra voordeel: De snoepjes helpen heel goed tegen keelpijn. Zelf proeven? De thee en snoepjes zijn ook in Nederland te koop.

'846697' door corriedewinter '846697' door corriedewinter

China

China

Dagelijks leven in...

corriedewinter

In de provincie Fujian logeren we in een klein dorp in een traditionele Tulou (aarden huis) Men is zoveel mogelijk zelfvoorzienend, er gebeurt veel met de hand en er wordt door mannen en vrouwen hard gewerkt. Ik heb respect voor deze dame, die in haar eentje zware manden met zand voor de bouw vult en aan een bamboestok naar boven draagt. Ik denk dat ze zeker 60 kilo per keer meeneemt en dat bij een temperatuur van 35 graden in de schaduw! Wil je ook het traditionele leven meemaken? Kijk dan goed uit dat de tulou niet te commercieel is. Wij logeerden in de Yuqinglou tulou, in een klein dorp dat tegen de bergen aangeplakt ligt.

'846660' door corriedewinter '846660' door corriedewinter

China

China

Warm welkom in de...t

corriedewinter

Al eerder liet ik jullie een foto zien van de tulou waar we logeerden tijdens onze rondreis door de provincie Fujian. Uit Wiki: De Fujian Tulou zijn 46 gebouwen opgericht tussen de 15e en 20e eeuw, verdeeld over een gebied van 120 kilometer in de provincie Fujian, tegenover de Straat van Taiwan. De Tulou zijn aarden huizen gelegen tussen rijst-, thee- en tabakvelden. Ze zijn enkele verdiepingen hoog en gebouwd rondom een rond of vierkant binnenplein, waar 800 mensen konden wonen. Ze dienden als verdedigingsbouwwerken en hadden slechts één ingang en alleen buitenramen boven de eerste verdieping. De huizen werden bewoond door een hele clan en functioneerden zo als dorpseenheden. Hierdoor stonden ze bekend als ‘een klein koninkrijk voor de familie’ of ‘bruisende kleine stad’. De gebouwen zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed. Wij vonden het wat vreemd om naar een groot kantoor te gaan om entree te betalen voor al deze dorpen. De regering wil graag op de hoogte zijn waar men zich bevindt, dus gewapend met paspoort melden we ons, samen met vele Chinezen. Zij bezoeken tulous die speciaal zijn opengesteld voor toeristen. Gelukkig is de tulou waar wij verblijven origineel. Men woont, slaapt en eet er en verzorgt de gasten met eigengemaakte maaltijden. Voor de tulou liggen kleine paddenstoelen te drogen en staat het theeblad klaar voor de theeschenkerij. In de omgeving zijn veel theeplantages, iedere tulou heeft zijn eigen thee. Je ziet goed de enige toegangsdeur, die 's avonds op slot gaat. Rechts beneden is een parkeerplaats, je moet heel steil klimmen om bij de tulou te komen. Naast de tulou ligt er nog een en weer verder omhoog begint het dorp, waar het leven gewoon zijn gangetje gaat. We genieten daar 's avonds van spelende kinderen op het dorpsplein, kijken bij een spelletje mahjong en bekijken een marionettenvoorstelling, geschikt voor jong en oud.

'846614' door corriedewinter '846614' door corriedewinter

ChinaZhejiang Sheng

ChinaZhejiang Sheng

Laat je verrassen doo

corriedewinter

Tijdens een rondreis in de provincie Fujian kan je niet om de typische 'tulou'(aarden huizen) heen. Vroeger boden deze hoge kasteelachtige gebouwen ook bescherming aan de Hakka minderheid. Hier zie je het interieur van zo'n tulou. Op de achtergrond door de opening zie je de buitenkant van een andere tulou. De aarden muren zijn onderaan wel twee meter dik. Op de benedenverdieping zijn geen ramen en er is maar één ingang naar de binnenplaats, waar ook de huistempel staat. De families leven verticaal: elk gezin heeft een of meer kamers op iedere etage. Helemaal beneden zijn de keukens, op de tweede verdieping wordt de voorraad bewaard en nog hoger zijn de woonvertrekken. De meeste tulou worden bewoond, in de tulou waar ik sta, worden kamers verhuurd. Je maakt het leven dan van dichtbij mee, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de tulou bij Chuxi waarvan je alleen de binnenplaats kunt bezoeken, omdat op de overige verdiepingen privévertrekken zijn. Een voordeel van overnachten is ook dat je dichtbij het dorp zit. Zo bekeken wij op het dorpsplein, waar je ballonnen ziet hangen, een marionettenvoorstelling en dronken heerlijk thee onder de poort van de tulou.

'845200' door corriedewinter '845200' door corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Straathaikoe

corriedewinter

geel golft het koolzaad de veldmuis verstokt bij de blik van de buizerd Deze 'straathaikoe' zag ik in Utrecht, ingevuld door Roosje Keijser. De bijpassende foto maakte ik op Goeree-Overflakkee, waar de koolzaadvelden langs de ellenlange dijken in bloei staan. Meer weten over straatpoëzie? ga naar straatpoezie.nl

'845017' door corriedewinter '845017' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Bezoek van het...koni

corriedewinter

Naar aanleiding van een opmerking van Willemien over het bezoek van Willem Alexander aan de likeurstokerij in Rincon dat zo gewaardeerd werd. Overal in Rincon zie je nog de verschoten zelfgemaakte posters van het bezoek hangen. Dit exemplaar hangt bij het postkantoor, gevestigd naast Rose Inn, waar ik eerder een foto van plaatste. De mensen vonden het geweldig dat het koningspaar op bezoek kwam; het voelde als een grote waardering voor hun mooie eiland. Nu nog wat extra geld uit Nederland, want het leven is duur..

'844992' door corriedewinter '844992' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Pension Goede Hoop

corriedewinter

Een paar jaar geleden reisden we naar Bonaire, waar we het eiland uitgebreid verkenden. Rincon is de oudste nederzetting van het eiland, gesticht door de Spanjaarden. Hier woonden de slaven die in de zoutpannen in het zuiden werkten. We maken een dorpswandeling, bekijken de kerk en de likeurstokerij, waar cactuslikeur wordt gestookt. ‘Rose bar en restaurant’ of ‘Rose Inn’ ziet er aantrekkelijk uit. Het lijkt nog het meest op een snackbar in de open lucht. Luxe hoef je hier dus niet te verwachten, wel veel vriendelijkheid. We kiezen een tafeltje onder de bomen en maken een praatje met Melfina, hier achter de bar. Ze ontvangt veel gasten uit Nederland; het restaurant is populair voor werklunches met delegaties uit andere Nederlandse gemeenten. Ik zie inderdaad een groep heren en dames, strak in het pak, met laptops in de weer. De stropdas wel los, maar de panty blijft aan. Rose Inn heette van 1938 tot 1995 ‘Pension De Goede Hoop”. Na de renovatie door de dochter van de eerste eigenaar werd het ‘Rose Inn’. De eigenaren van nu zijn door de Nederlandse regering onderscheiden voor hun bijdrage aan Bonaires cultuur. Terecht, je voelt je meteen thuis.

'844910' door corriedewinter '844910' door corriedewinter

Groot-BrittanniëHadrian's wall

Groot-BrittanniëHadrian's wall

Hadrian's wall

corriedewinter

Ik sta hier op een klein stukje van 'De Muur van Hadrianus'. Deze werd in het jaar 122 na Christus gebouwd als grens tussen het Romeinse rijk en de ‘barbaren’. De muur van steen en plaggen was een versterking over de gehele breedte van Groot Brittannië en had als doel de Romeinse noordgrens te beschermen tegen binnenvallende stammen. Als je van oost naar west langs de hele muur wilt lopen, doe je er zeven dagen over. Hadrians Wall Path begint aan de kust bij het Segedunum bij Wallsend en voert langs de River Tyne dwars door Newcastle, met z’n vele bruggen. Je wandelt dan verder door het golvende en lege landschap van Northumberland naar Carlise. Het laatste deel voert langs de Solway Firth naar het eind in Bowness on Solway. Per dag loop je tussen de 19 en 24 km, terwijl je onderweg op sommige etappes af en toe pittige hoogteverschillen tegenkomt, maar dat is juist leuk. Zoals je ziet is de muur niet overal intact, veel stenen zijn in de loop der jaren gebruikt voor andere doeleinden. Wil je de muur in volle glorie zien en gewoon een stukje op de muur lopen, ga dan naar Housesteads, waar je de resten van een goed bewaard gebleven fort ziet. Ik loop hier ongeveer 6 km naar Rigg Car Park. In de verte zie je het stuk waar je op de muur kunt lopen. Bij Rigg Car Park kun je bus 122 (leuke naam) terug nemen.

'844877' door corriedewinter '844877' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Voer voor puffins

corriedewinter

De Farne eilanden voor de oostkust van Engeland bij Seahouses, zijn dicht bevolkt met alken, meeuwen, sterns en in juli en augustus papegaaiduikers. We landen op Inner Farne, beheerd door de National Wildlife Trust, waar we de vogels van dichtbij kunnen observeren. Eerst moeten we ons een weg banen tussen de sterns door, die ons waar mogelijk aanvallen met poep of gepik omdat ze hun eieren en kuikens willen beschermen. Deze papegaaiduiker (puffin) heeft voedsel gehaald voor zijn kuiken, dat na zes weken broeden is uitgekomen.De visjes heeft hij van ver gehaald, hij heeft ze keurig op een rijtje in zijn bek zitten. Hij vliegt niet meteen naar het broedhol, want er zijn altijd kapers (meeuwen) op de kust. De puffin heeft al een wandelingetje gemaakt en blijft dan weer een poosje uitrusten op een rotspunt. Nu is hij er klaar voor en vliegt met een kleine omweg naar zijn hol in de zachtere aarde aan de andere kant van het eiland.

'844827' door corriedewinter '844827' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngland

Groot-BrittanniëEngland

De vogels zijn weer..

corriedewinter

De Farne eilanden liggen net voor de kust in Noordoost Engeland bij het plaatsje Seahouses. Er huizen duizenden vogels, waaronder papegaaiduikers, alken, sterns en aalscholvers. Er zijn veel zeehonden waarmee je zelfs kunt zwemmen. Wij maakten een vogeltocht langs verschillende eilanden, waarbij we ook aan land gingen. Op Inner Farne vind je een kolonie noordse sterns. Ze broeden overal; tussen stenen, in het groen, langs het pad waarover wij lopen om aan de andere kant van het eiland te komen, waar je papegaaiduikers vindt. Hier zie je de hele vogelbevolking bij elkaar, rechts alken die broeden op de rotsen, in het midden papegaaiduikers, daarachter meeuwen die het voorzien hebben op de jongen of de visjes van de papegaaiduikers. Je kunt vrij dichtbij de vogels komen, maar let op de sterns; zij vallen aan als je in de buurt van hun nest komt. Zet een muts op tegen het pikken of de shit en je hebt de tijd van je leven.

'844728' door corriedewinter '844728' door corriedewinter

JapanNara

JapanNara

Hongerige herten in..

corriedewinter

Nara ligt aan de voet van de berg Wakakusa, op een half uurtje met de trein van Kyoto. De stad is bekend om de vele tempels, Eén van de top bezienswaardigheden is de indrukwekkende Todai-ji tempel: het hoogste houten bouwwerk ter wereld. Daibutsu, the Great Buddha, is de zestien meter hoge bewoner van de tempel. Dé attractie van de stad zijn de vele herten, die er vrij rondlopen. Nadat de god Takemikazuchi een bezoek had gebracht aan de stad, werden de herten als heilig beschouwd. Tot 1637 kreeg je zelfs de doodstraf als je een hert doodde. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de dieren niet meer heilig, maar worden ze als nationaal erfgoed beschouwd. Ze kunnen behoorlijk opdringerig zijn, dus let op als je hertenkoekjes hebt gekocht. De dieren rusten niet voordat je ze allemaal hebt uitgedeeld. Zeker aan het begin van het park overvalt je het schoolreisgevoel, maar tegen de avond, als de lantaarns branden, is de sfeer magisch.

'844706' door corriedewinter '844706' door corriedewinter

MarokkoCasablanca

MarokkoCasablanca

Lekker dicht bij mama

corriedewinter

Het verbaasde me om de moeders in Casablanca hun kind in een doek op de rug te zien dragen, want je ziet ook genoeg wandelwagentjes. Draagdoeken verwachtte ik meer in zuidelijk Afrika en Azië. Dit meisje zit veilig op moeders rug en bekijkt alles met veel belangstelling. Gezien bij de grote Hassan II moskee .

'844503' door corriedewinter '844503' door corriedewinter

MadagaskarToliara

MadagaskarToliara

Naar de stranden van.

corriedewinter

De kustweg van Tulear naar Ifaty was tot voor kort een zandweg waar je het beste met een taxibrousse over kon rijden. Tegenwoordig is deze weg verbeterd tot een asfaltweg, aangelegd door China om gemakkelijker katoen naar de havens te kunnen vervoeren. Gelukkig kan je nog van het gebaande pad af. Wij logeerden in Mangily en liepen langs de stranden naar Ifaty. Onderweg kom je vissersplaatsjes tegen, waar kinderen spelen en de handel in vis tussen de boten plaatsvindt. Een aantal resorts heeft een stuk strand afgezet, waar de visserskinderen niet mogen komen. Wel jammer, want het onbevangene is er wel een beetje af als je je buiten het resortstrand waagt. De kinderen willen een snoepje of geld en geef ze eens ongelijk; de armoede is groot. Tip: neem geen dure spullen mee als je gaat wandelen en ga met de kinderen spelen. Zingen en tellen is ook altijd een succes. En koop iets te drinken bij een van de ouders, zo heeft iedereen er iets aan. Dit jongetje bekijkt het even van een afstand, maar wil later best meedoen.

'844465' door corriedewinter '844465' door corriedewinter

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Ik knap de beer wel o

corriedewinter

Net als vele andere steden in Rusland, heeft Novgorod een beer in zijn wapen., twee beren zelfs. De beer staat symbool voor de kracht van Rusland en duikt overal op, zoals hier bij een restaurantje in een park. Deze beer ziet er wat verfrommeld uit, hij heeft bijvoorbeeld maar één oog. Dit jongetje heeft wel een oplossing: hij staat graag zijn knikker af. De handschoenen moeten de klauwen beschermen, officieel mag je de beer niet aanraken.

'842842' door corriedewinter '842842' door corriedewinter

RuslandNovgorod Oblast

RuslandNovgorod Oblast

Terug in de tijd, gee

corriedewinter

We zijn met de bus van Novgorod Veliki naar het museumdorp Vitoslavlitsy gereisd, een tocht van ongeveer 30 minuten. De conductrice heeft ons een kaartje verstrekt voor 30 cent en we rijden door stille dorpjes op het platteland. In het museumdorp, gevestigd op de oorspronkelijke plaats met die naam, staan zo'n 26 houten gebouwen uit heel Rusland, waaronder een kerk en een molen. Als je hier loopt heb je niet het gevoel dat je in een museum bent, zo groot is het terrein. Hier zie je een wat rijker versierd huis, het doet Scandinavisch aan met het vele houtsnijwerk. De huizen worden met houverbindingen geconstrueerd, er komt geen spijker aan te pas. We mogen ook binnen kijken; soms zijn er mensen aan het werk in kleding uit die tijd. Opvallend is dat ze geen fooien accepteren. De entree van 2 Euro is voldoende.

'842788' door corriedewinter '842788' door corriedewinter

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Het kremlin van...Nov

corriedewinter

We maken een rondreis in de zg Gouden Driehoek , een gebied waar prachtige kerken en oude steden te zien zijn. Nu bezoeken we het kremlin (het versterkte stadscentrum) van Novgorod. Er is o.a. een afdeling met allerlei voorwerpen uit de ontstaansgeschiedenis van deze plaats, de oudste stad in Rusland. Daarnaast zijn er vele iconen en een aparte afdeling gewijd aan Tolstoj. Door het museum lopen is, zeker als het niet zo druk is, een aparte ervaring: iedere zaal heeft namelijk een bewaakster die heel goed oplet.

'842749' door corriedewinter '842749' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

De Hermitage, kies...

corriedewinter

De Hermitage is één van de beroemdste musea ter wereld en het grootste museum van Rusland. Het museum ontstond in 1764 uit de verzameling van Catharina de Grote. De uitgebreide collectie kun je nooit op één dag gezien hebben. Het museum herbergt ongeveer 2,7 miljoen kunstwerken. Die collectie omvat een verzameling werk uit de oudheid, de middeleeuwen en latere kunstwerken, zowel uit het oosten als uit het westen. De collectie is verspreid over meerdere gebouwen. Wij zijn hier in het Winterpaleis dat tot de Revolutie de residentie van de keizerlijke familie was. Ik bekijk de beelden vanuit een laag standpunt, het kikker, of in dit geval het kinderperspectief, zo komt het beeld nog imposanter over. De kinderen zien het beeld ' De dood van Adonis' van Giuseppe Mazzuoli. Het stelt een everzwijn voor dat op het punt staat Adonis te doden. Gelukkig herrijst Adonis ieder jaar, dankzij een afspraak van oppergod Zeus met Hades, de god van de onderwereld. Tenslotte: Let op de dames met tassen links en rechts en doe eens een stapje opzij voor een kind. Tip: koop een dag van tevoren kaartjes, anders sta je uren in de rij.

'842717' door corriedewinter '842717' door corriedewinter

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

Feest in Granada

corriedewinter

Granada is een stad van de vele kerken, die allemaal wel iets aparts hebben. Een aantal torens kan je beklimmen; je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad. Wij maken er een feestje mee van de honderdjarige fanfare van de stad. Er is een concours georganiseerd waar bands uit heel Nicaragua aan meedoen. Dit is de fanfare uit Anitigua; ze zijn aan het oefenen onder leiding van een strenge matrone. De jongens moeten lang wachten voordat ze aan de beurt zijn. Ik denk dat dit niet meevalt met zo'n bandje onder je neus.

'842686' door corriedewinter '842686' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Te Amo Beach: kite,..

corriedewinter

Vlakbij het vliegveld van Kralendijk ligt Te Amo Beach, een van de beste zandstranden van Bonaire. Daar is Kite City gevestigd, waar je een kite kunt huren, surfles krijgt, gaat snorkelen of lekker kunt chillen. De chillfoto hebben jullie nog tegoed. Vanuit een foodtruck wordt het eten bij je gebracht dat je in de schaduw op een heerlijke pouf opeet. Voor het jongetje duurt het wat te lang, hij wil gaan spelen, maar het zand is wel een beetje heet als je uit de schaduw komt.