Ambassadeur corriedewinter

'1072538' door corriedewinter '1072538' door corriedewinter

Nederland

Nederland

Het was maar even...

corriedewinter

Het was maar even wit gisteren, maar dat kan zo weer veranderen. In 2017 genoten we van dit prachtige gezicht op de haven van de mooie historische stad Brielle, waar de Vrijheid begon op 1 april 1572. Er valt veel te genieten op Voorne-Putten in zomer en winter. Kom eens langs, de gidsengroep leidt jullie graag rond!

'1071114' door corriedewinter '1071114' door corriedewinter

MadagaskarToliara

MadagaskarToliara

De maki in Madagaskar

corriedewinter

Madagaskar heeft mijn hart gestolen. Naast de optimistische mensen die in dit straatarme land proberen te overleven zijn het de unieke dieren die me steeds weer boeien. De maki's, lemuren of halfapen, komen alleen op Madagasker voor. Deze wezelmaki, een van de kleinste lemuren, zag ik in het Spiny Forest bij Ifaty. Er groeien enorme baobabs, pachypodiums, met doorns bezette bomen en struiken, en manshoge cactussen. De maki's zijn hier redelijk veilig, omdat het woud beschermd wordt. Helaas worden deze dieren gegeten en verhandeld.

'1064206' door corriedewinter '1064206' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Vier bevrijdingsdag i

corriedewinter

Bevrijdingsdag wordt in Rusland uitbundig gevierd. Dat mag ook wel want het land heeft zwaar geleden onder de oorlog. Hier in Sint Petersburg, voorheen Leningrad, was het verschrikkelijk; de stad werd door de Duitsers belegerd in het kader van de operatie Noorderlicht, maar het lukte niet de stad te veroveren. Het beleg duurde twee jaar en vijf maanden; 1 miljoen mensen stierven van honger en kou. Uiteindelijk trokken de Duitsers zich op 27 januari 1944 terug. Deze militairen zijn met de generale repetitie bezig voor hun (dans)optreden op 9 mei, officieel De dag van de Overwinning. We stonden er met onze neus bovenop, mochten overal kijken, de mannen waren heel ontspannen en het zag er prachtig uit. Voordeel: het is niet druk. Tip: Probeer op 8 en 9 mei in Sint Petersburg te zijn. Op het plein voor de Hermitage zie je op 8 mei het oefenen voor de parades en op 9 mei doe je na de grote parade andere activiteiten, bijvoorbeeld in de Petrus en Paulusvesting, waar sportwedstrijden worden georganiseerd; er zijn gratis rondvluchten met een helikopter en overal is gezelligheid. Natuurlijk mis je ‘s middags de parade van de veteranen niet langs de Nevskyprospekt. Indrukwekkend en ontroerend.

'1064133' door corriedewinter '1064133' door corriedewinter

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Met de Betsileo in...

corriedewinter

Het hoofdoel van onze reis naar Madagaskar was het weerzien van Onja en zijn familie. We ontmoetten hem in 2003 en hebben hem geholpen met zijn studie, zodat hij nu een zelfstandig gids is geworden. Onja woont in Fianarantsoa, zo’n 14 uur rijden vanaf de hoofdstad Antananarivo. Fianarantsoa is de hoofdstad van de Betsileostam en betekent ‘plaats van het goede leren’ . Er zijn diverse universiteiten, waar ook Onja zijn toerisme-opleiding heeft gevolgd. Fianar is net als Antananarivo op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is ‘boven’: Unesco werelderfgoed, waar Onja woont. Fianarantsoa is ook de bisschoppelijke hoofdstad; er zijn veel rooms-katholieke kerken, maar ook enkele protestantse, waar je nu naar kijkt. Op de poort staat zoiets als: ‘Ik ben het licht der wereld’ Wij woonden daar een zangdienst bij waar je kippenvel van kreeg. Zo mooi! Sla dus op je rondreis Fianarantsoa niet over. De stad is de perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met de Betsileo cultuur. In de omgeving kun je mooie wandelingen maken. Wandel langs rijstvelden en theeplantages en beklim in het dorp Agnasana Vatosola de heuvel voor een prachtig uitzicht over Fianarantsoa. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende dorpjes waar je een goed beeld krijgt van het dagelijks leven van de Betsileo. Misschien mag je wel een herbegrafenis bijwonen, een groot feest dat door de families maar één keer in de zeven jaar wordt gehouden. Tijdens het feest worden alle doden uit het familiegraf gehaald, bijgepraat en vervolgens wordt er gefeest en gedanst. Bij Onja’s familie was er afgelopen september een Famidahana, waarvoor lang gespaard werd, omdat het hele dorp meefeest.

'1064041' door corriedewinter '1064041' door corriedewinter

Nederland

Nederland

Eenzame boom op de...

corriedewinter

Op de grote stille heide in de buurt van Veenendaal staat deze eenzame boom op een heuveltje. We gingen hier jaren geleden wandelen. Ik ben benieuwd of hij er nog staat. De locatie weet ik niet precies, er lopen ook fietspaden langs deze boom (zie de lichtjes)

'1063952' door corriedewinter '1063952' door corriedewinter

RuslandRode Plein

RuslandRode Plein

Het blauwe uurtje op.

corriedewinter

Het is zo bijzonder als je de 457 jaar oude Basiliuskathedraal op het Rode Plein voor het eerst ziet. De kerk ziet er in de avond, tijdens het blauwe uurtje, nog sprookjesachtiger uit dan overdag. De negen koepels zijn eigenlijk negen aparte kerken, die tsaar Ivan de Verschrikkelijke in 1555 als dank aan God liet bouwen voor zijn overwinning op de Tartaren. Verschillende torens van de kerk werden gewijd aan heiligen op wier gedenkdagen belangrijke veldslagen plaatsvonden. Voor de Basiliuskathedraal staat een beeld van de 2 volksleiders; de koopman Minin en de vorst Pozjarski, die aan het hoofd van Kozakken, de Poolse troepen in 1612 uit Moskou verdreven. Minin probeert de gewonde Pozjarski weer tot actie te bewegen. Dit beeld stond eerder midden op het Rode Plein, maar werd in 1936 verplaatst op last van Stalin omdat het de parades te veel hinderde. Er bestonden om diezelfde reden plannen om ook de Basiliuskathedraal te slopen. Toen ik de foto maakte, werden op het Rode Plein voorbereidingen getroffen voor de parades van 1 en 9 mei. Het hoofd van de kathedraal maakte zich daar zorgen over, want de voorbijrijdende tanks en overvliegende straaljagers veroorzaken trillingen die scheuren in de muren maken. Na de grote restauratie in 2012 ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan blijft dus onderhoud nodig, ook al omdat de trappen van de kathedraal slijten door de vele bezoekers.

'1063812' door corriedewinter '1063812' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Een dag bij de Vezo

corriedewinter

Met deze foto van het strand bij Mangily waar de pirogues van de Vezo, een vissersvolk uit Madagaskar liggen, wil ik jullie bedanken voor de felicitatie met de rode ster voor mijn foto van ditzelfde strand. Ga vooral met de vissers op stap, ze verdienen een extraatje. Op de achtergrond op het duin zie je Hotel Bellevue waar wij logeerden. Verse vis genoeg om aan te leveren daar!

'1063769' door corriedewinter '1063769' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Weg van de RN7

corriedewinter

In 2003 maakten wij een eerste rondreis op Madagaskar, waar we veel aardige mensen ontmoetten, waaronder mijn vriendje Onja, die zelfgemaakte kaarten verkocht om met de opbrengst schoolbenodigdheden te kopen. Het contact is gebleven en Onja is nu een gediplomeerd gids die meerdere talen spreekt. Met hem hebben we eind 2017 opnieuw een rondreis in het midden en zuiden van Madagaskar gemaakt, langs bekende en minder bekende plekjes. Deze dame ontmoetten we in een piepklein dorpje in het binnenland van Zuid Madagaskar, kilometers verwijderd van de RN7. We brachten daar een zak rijst en een aantal flessen water, die we op aanraden van Onja hadden gekocht. Rijst is een feestmaal omdat het zo duur is. De normale maaltijd bestaat uit gekookte maniok. Mevrouw schenkt ons een vrolijke lach; ze is blij met onze gift die bestemd is voor het hele dorp. Ze draagt een gezichtsmasker, een papje gemaakt van het zachte hout van de masonjoany boom. Het masker beschermt tegen de zon, zodat de huid zo licht mogelijk blijft. Let op haar T-shirt, cadeau gekregen van Rajoelina tijdens de presidentsverkiezingen. Tip: bewaar je waterflessen, vul ze en geef ze af langs de weg, water is schaars in het zuiden!

'1063739' door corriedewinter '1063739' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

White slave resort

corriedewinter

De prachtige turquoise zee, de warme wind en het mooie licht maken Bonaire tot een topbestemming om eens helemaal tot rust te komen. Hotelkamers en huisjes zijn overal te huur, variërend van luxe tot heel eenvoudig. Puur genieten dus. Deze huisjes zijn niet te huur, ze dienden ooit als slaapplaats voor de slaven die in de zoutpannen moesten werken. Twee personen per huisje, het paste net. Het uitzicht was niet belangrijk, de slaven waren veel te moe om ervan te genieten. Ze mochten alleen in het weekend naar hun familie, die in Rincon woonde, zeven uur lopen heen en zeven uur terug. Onvoorstelbaar.

'1063686' door corriedewinter '1063686' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Ga met de Vezo in zee

corriedewinter

We zijn RN 7 afgereden tot aan de westkust. De kustweg van Tulear naar Ifaty was tot voor kort een zandweg waar je het beste met een taxibrousse over kon rijden. Tegenwoordig is deze weg gedeeltelijk verbeterd tot een asfaltweg, de RN9. China wil op deze manier gemakkelijker katoen naar de havens vervoeren. Wij logeerden ver van de hoofdweg in Mangily. Naast ons hotel ligt een vissersdorp. Hier wonen de Vezo, een van de kleinste stammen van Madagaskar. Het is avond, alle pirogues zijn op het strand getrokken, Morgenochtend vroeg worden de zeilen weer gehesen. Wij hebben een afspraak gemaakt om mee te gaan. Voor een klein bedrag vaart de visser langs de kust naar een ander strand waar hij een maaltijd van versgevangen vis klaarmaakt. Het is heerlijk snorkelen, je ziet de mooiste vissen in het ondiepe water. Neem wel zelf een snorkel mee, de visser gebruikt de snorkel zelf ook. Deze jongen gaat morgen ook mee; Hij zit dan op een van de drijvers. Sommige vissers spreken een beetje Frans. Engels is lastig, maar in je hotel is er altijd wel iemand die iets voor je kan regelen. Wij logeerden in hotel Bellevue, dat sinds 2014 door Jimmy en Olivia wordt gerund. De kamers liggen direct aan het strand of iets hoger. Het uitzicht is fenomenaal.

'1063459' door corriedewinter '1063459' door corriedewinter

VietnamSapa

VietnamSapa

De bijzondere...klede

corriedewinter

Op verzoek van een medereisreporter ben ik nog eens in mijn archief gedoken. In en rond het bergdorp Sapa leven de Hmong of Miao, oorspronkelijk een volk uit het zuiden van China. Afstammelingen zijn verspreid over Noord- en Centraal-Laos, Zuid-China, Vietnam en Thailand. Binnen de Hmong groep worden subgroepen onderscheiden, namelijk de Zwarte Hmong, de Witte, Rode, Groene en Bloemen Hmong. Zij hebben allen hun eigen traditionele klederdracht. Hier zie je de Coined Zao dames. Ze hebben hun mooiste kleding aangetrokken, het kunststof haar mooi opgestoken, vastgemaakt met zilveren spelden en bekroond met een zilveren schotel. Ze zijn net naar de markt geweest en nu is het tijd om te ontspannen. Ze verzamelen meestal op het grote plein bij de kathedraal; het is zaterdagmiddag en het is er heel druk, vooral met jonge vrouwen en mannen die een partner zoeken.

'1062232' door corriedewinter '1062232' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Vrolijke visvrouwen i

corriedewinter

Als je met locals op stap gaat, kom je vaak op verrassende plekken terecht. Zo trokken we met een visser vanuit Mangily in zijn pirogue de zee op om te gaan zeilen. Een pirogue is een uitgeholde boomstam die omgebouwd is tot een soort catamaran. We peddelden eerst door een ondiep gedeelte en konden toen het zeil, gemaakt van oude rijstzakken e.d. hijsen. Na een heerlijke tocht langs de kust, landden we bij een piepklein dorpje, waar we een picknick hielden, klaargemaakt door onze gastheer. Deze vrolijke dames verkopen de verse vangst aan inkopers van hotels uit de buurt. Verser kan toch niet? Je steunt de vissers door een tochtje te maken; het is een welkome bijverdienste. Verwacht geen luxe. Neem een eigen snorkel mee; je kunt dan meekijken hoe de vissers te werk gaan. Soms zijn er snorkels aan boord, maar die gebruiken de vissers zelf ook.

'1058825' door corriedewinter '1058825' door corriedewinter

JapanKyoto

JapanKyoto

Volg de weg van de...

corriedewinter

Overal in Japan, zelfs in hartje Tokyo, kom je uitingen van Shinto tegen. Shinto, De weg van de Goden, is een natuurreligie, waarin bomen, bergen, rivieren en de zee met goden (Kami’s) geassocieerd worden. Centraal staat hier harmonie met mens en natuur. Die harmonie zie je terug in tuinen, gebouwen, vijvers en ‘shrines’ (tempels) Om de harmonie te bewaren bezoeken Japanners een shintotempel. Deze dames, gekleed in hun mooiste kimono’s reinigen eerst hun handen en spoelen hun mond voordat ze de shrine betreden. Ze gebruiken bamboe bakjes. Boven hen zie je een versiering van papieren stripjes ter markering van het heilgdom. We zijn hier bij de beroemde tempel met de vele rode torii die naar de Fushimi-Inari-taisha leiden. Het heiligdom behoort tot de oudste en bekendste shintoistische heiligdommen in Kyoto. De duizenden poorten zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven. De torii staat symbool voor een stok waarop een haan zou kraaien om de zon aan te roepen. Als je onder de torii doorloopt verlaat je het rijk van de nacht en betreed je het rijk van het licht.

'1058144' door corriedewinter '1058144' door corriedewinter

JapanHonshu centraal

JapanHonshu centraal

Koyasan, overnacht in

corriedewinter

Zojuist heb ik een fotoboek van onze reis naar Japan afgerond. Ik ben blij met het resultaat; hierbij een foto die me heel dierbaar is. We staan hier voor de pagode op de berg Koyasan, die Kobo Daishi Kukai, de grondlegger van Shingon boeddhisme in Japan, oprichtte. De ceremonie ter gelegenheid van zijn sterfdag waar we toevallig bij terechtkwamen is afgelopen. Nu zijn er nog wat bezoekers die bloemen naar de tempel( die alleen vandaag geopend is, brengen en ik sluit me aan. Er staan gouden boeddha's die gericht zijn naar de vier windstreken. De pilaren zijn eveneens beschilderd met boeddha's en lotusbloemen. Bij hoge uitzondering mag ik discreet wat foto's maken. Je kunt alleen naar Koyasan komen met een kabeltreintje. Daarna neem je een bus tot in het dorp. Bijna iedereen logeert in een tempel, waar je vegetarische maaltijden geserveerd krijgt en 's morgens meedoet met een gebedsdienst. Ik vond het heel speciaal. Ook tempelceremonies meemaken? Ze worden gehouden in maart, april, juni en augustus.

'1048376' door corriedewinter '1048376' door corriedewinter

MadagaskarHauts Plateaux

MadagaskarHauts Plateaux

O Madagaskar..

corriedewinter

Madagaskar, het prachtige eiland met zijn bijzondere dieren, is nog steeds niet uit het dal van de armoede geklommen. De politieke situatie die investeringen door het buitenland moeilijker maken, is er voor een groot gedeelte debet aan. Nu er verkiezingen aankomen, houdt men zijn hart vast. Ik ben benieuwd wat er van deze kinderen terecht komt. Ze wonen op het platteland, waar hun ouders een klein stuk land hebben waar ze groente en maniok verbouwen. Hun ouders verkopen hout, waar houtskool van gemaakt wordt. Het koken gebeurt in nauwelijks geventileerde huizen. Daardoor hebben veel mensen last van hun luchtwegen en zijn de kinderen doorlopend verkouden. Deze jongen laat trots zijn speelgoed zien: een band met stokje om hem te laten rollen. De kinderen dragen kleding die in Europa wordt verzameld en op de markt in het dorp wordt verkocht. Die kleding is voor hen duur, dus ze dragen het tot de gaten erin vallen. We konden de familie blij maken met onze gebruikte waterflessen die we in ons hotel opnieuw hadden gevuld. Verder hadden we een zak rijst, die we bij het dorpshoofd afleverden. Hij zorgt voor de verdeling. Mocht je gedragen kleding hebben, geef die dan bij een kerk of ook bij het dorpshoofd af. En..vergeet je chauffeur niet, die heeft ook vaak moeite om rond te komen..

'1043892' door corriedewinter '1043892' door corriedewinter

China

China

Maak het dagelijks...

corriedewinter

Tijdens een rondreis in de provincie Fujian kan je niet om de typische 'tulou'(aarden huizen) heen. In Yongding en Nanjing staan 46 gebouwen vrij dicht bij elkaar, het z.g. Fujian Tulou cluster. De tulou zijn enkele verdiepingen hoog en gebouwd rondom een rond of vierkant binnenplein, waar wel 800 mensen konden wonen. Ze dienden als verdedigingsbouwwerken voor de Hakkaminderheid, hadden slechts één ingang en alleen buitenramen boven de eerste verdieping. De huizen werden bewoond door een hele clan en functioneerden zo als dorpseenheden. Hierdoor stonden ze bekend als ‘een klein koninkrijk voor de familie’ of ‘bruisende kleine stad’. De tulou worden nog steeds bewoond, de bewoners werken op de tabak-, rijst- en theevelden. Hier sta ik op het binnenplein van een zeer grote ovale tulou. Op de benedenverdieping zijn geen ramen en er is maar één ingang naar de binnenplaats, waar ook de huistempel staat, nu achter mij. De families leven verticaal: elk gezin heeft een of meer kamers op iedere etage. Helemaal beneden zijn de keukens, op de tweede verdieping wordt de voorraad bewaard en nog hoger zijn de woonvertrekken. Op de binnenplaats is een waterput waar schildpadden in zwemmen, er worden vruchten en bonen gedroogd. Links is een eetgelegenheid, rechts zijn kleine winkeltjes met thee en souvenirs, vooral op de Chinese toerist gericht. Als je op de woonverdiepingen wilt kijken, wordt een klein bedrag gevraagd, of je mag er zelfs helemaal niet naartoe. De kleur rood van de lantaarns en de stroken langs de deuren brengen geluk voor de bewoners. Tip: Probeer in een tulou te overnachten, je maakt het leven dan van dichtbij mee. Speel bijvoorbeeld eens een spelletje kaart in de toegangspoort en drink vele kleine kopjes thee. Heel gezellig!

'1041354' door corriedewinter '1041354' door corriedewinter

MoldaviëZuid Moldavie

MoldaviëZuid Moldavie

Moldavië, waar ligt..

corriedewinter

Moldavië ligt tussen Oekraïne en Roemenië. Het land is na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zelfstandig verder gegaan. Je ziet er nog niet veel toeristen, terwijl het land heus veel te bieden heeft. Als je van wijn houdt, kan je je hart ophalen. De grootste wijnkelder van Europa is in Cricova gevestigd, waar de lekkerste wijnen voor de groten der aarde bewaard worden. Nu zijn we in Butuceni, een dorpje dat diep verscholen in een door de rivier de Raut uitgesleten vallei ligt. In het dorp lijkt de tijd stil te staan. Het dorp staat wel bekend als eco resort, maar luxe is het er niet. Het leven gaat door zoals het altijd is gegaan. Hoewel er waterleiding is, wordt er ook water gehaald bij hun eigen waterput, het land wordt bewerkt, brood gebakken en de geiten gevoerd. Vervoer gaat vaak met paard-en-wagen. Het veulentje draaft gezellig mee, de boer lacht vriendelijk en oma en moeder bekijken ons belangstellend. Als je geen Russisch spreekt, gaat praten alleen met handen en voeten en veel glimlachen. We laten ook foto's zien van Nederland en van ons gezin, wat erg gewaardeerd wordt.

'1039587' door corriedewinter '1039587' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Boomkip bij Captain..

corriedewinter

We logeren bij Captain Don's Habitat, een kwartiertje lopen vanaf Kralendijk. Captain Don, helaas in mei 2014 op 90-jarige leeftijd overleden, is heel belangrijk geweest voor de verantwoorde duiksport. Hij zorgde ervoor dat het speervissen verboden werd, bedacht een aanlegsysteem voor schepen met behulp van meerpalen, zodat het koraal niet beschadigd zou worden en hij introduceerde de verplichte duiktag waarmee het onderhoud van de nationale parken bekostigd wordt. Bij Habitat kun je dag en nacht duiken, er is een duikschool en natuurlijk een hotel. Ik zit hier op het terras te ontbijten in het gezelschap van leguanen. Ze zitten op de muur naast het terras, of hangen daaronder in de struiken boven de zee, zoals hier. Ze zitten stil, maar als je te dichtbij komt, zijn ze verbazingwekkend snel. De dieren hebben ook geen hoogtevrees. Deze leguaan hoeft niet bang te zijn dat hij in de soep belandt, want op wilde leguanen mag je niet meer jagen. De 'boomkip' is namelijk door ontbossing en massale jacht sterk in aantal teruggelopen. Je kunt wel leguaan eten die speciaal voor dit doel wordt gefokt. Leguaan is voor veel mensen in Latijns Amerika nog steeds een goedkoop alternatief voor kip of vlees. Let ook eens op de lengte van de staart tot helemaal onderin de linkerhoek.

'1035447' door corriedewinter '1035447' door corriedewinter

China

China

Yun shui yao, weg va

corriedewinter

Het is rustig in het kleine dorp Yun Shui Yao in de provincie Fujian. We lopen tegen de avond het dorpje uit, dat sinds 2006, toen het als filmset werd gekozen, heel populair werd onder Chinezen. De dagjesmensen zijn vertrokken en wij hebben het rijk alleen. Het dorp, waar je nauwelijks westerse toeristen ziet en men ook geen Engels spreekt, strekt zich uit langs de oevers van een riviertje waar bomen van meer dan 300 jaar oud groeien, buffels in het water liggen en je via stapstenen (vanwege de veiligheid is er nu een brug) naar de overkant kunt. Hier zie je rechts een van de vierkante tulous (aarden huizen) waar binnen de muren meerdere generaties wonen. We lopen verder langs groentetuinen met maïs, bonen en lotusvelden, een heerlijke sfeer. Tip: overnacht in het dorp, het is genieten met de dorpsbewoners, die met handen en voeten met je proberen te praten.

'1028753' door corriedewinter '1028753' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Ontspannen aan het...

corriedewinter

Aan het Victoriameer in Entebbe, naast de botanische tuin, vermaakten wij ons heerlijk op het ‘strand’. Het zandstrand gaat al snel over in grasland en mangroven, waar veel vogels zich thuisvoelen. Deze kleine zilverreiger met zwarte poten en gele voeten ('lady with the golden slippers') zoekt kleine visjes in de aanrollende golven. Ook hier zijn de vogels: aalscholvers, hamerkop, andere reigers, niet bang voor ons. Het voedsel is veel belangrijker. Extra info: De reiger broedt in kolonies van honderden tot zelfs duizenden paren, ook in Nederland. De jongen verlaten het nest voor ze kunnen vliegen. In die tijd wachten ze op takken in de buurt van het nest tot ze gevoerd worden. Door de jacht om zijn lange, zijdeachtige veren in de broedtijd (voor op hoeden: destijds mode) was deze reiger ruim een eeuw geleden bijna uitgeroeid. Door veranderende mode en bescherming heeft de soort weer hersteld. Entebbe is een prettige stad, je voelt je er veilig. In de botanische tuinen is het heerlijk wandelen onder de eeuwenoude bomen waar hele families groene meerkatten en Colobusapen leven. Ze zijn absoluut niet schuw. Vergeet de vele vogels niet! Als je een gids neemt, spreek dan van tevoren een prijs af. Wij konden heel goed uit de voeten met een vogelgids.

'1026694' door corriedewinter '1026694' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Gorilla Valley Lodge

corriedewinter

Als je Oeganda zegt, noem je gorilla's. Wij zijn op weg naar de Gorilla valley lodge aan de rand van het Bwindi NP, het woongebied van bijna de helft van 's werelds laatste berggorilla's, zo'n 880 dieren. De andere helft van de populatie bevindt zich over de grens in Rwanda, in het Parc National des Volcans. Vanaf de lodge is het maar een kwartier rijden naar de Rushaga gorilla groepen. De benodigde permits worden in zeer beperkte mate verstrekt om de gorillafamilies zo min mogelijk te storen. Wij hadden geen permits, omdat de klim te zwaar was voor mijn echtgenoot (nieuwe knie), maar we hadden wel het geluk de gorilla's vanaf onze lodge te zien! Ze kwamen niet erg dichtbij, maar toch. We vermaakten ons toch wel, we hebben een bezoek aan het dorp vlakbij gebracht en een chimpansee groep bezocht. Verder zitten er veel vogels, die wel vlakbij komen. Een geweldige locatie, geen wifi, maar waarom zou je dit daar willen hebben? Op het hoogste punt vind je een restaurant en bar vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. De kamers liggen op de berghelling. Ze zijn ruim, eigen badkamer, eigen balkon. Als je 's morgens het woud hoort ontwaken en de mist ziet optrekken, dan voel je je toch een geluksvogel!

'1024474' door corriedewinter '1024474' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Gerommel in de Nijl

corriedewinter

We varen nog steeds over de Nijl richting de Delta in het Queen Elizabeth NP. We hebben alle tijd om de dieren langs de oever en in het water op ons gemak te bekijken. We houden wel onze handen binnenboord en blijven op gepaste afstand, want er duiken zomaar nijlpaarden en krokodillen vlakbij de boot op. De Nijlpaarden op de voorgrond hebben zojuist met veel gespetter 'gediscussieerd' over het beste plekje en nu lijkt de rust weergekeerd. De pelikanen, aalscholvers en heilige ibissen zijn maar op afstand gebleven op hun eilandje. De nijlganzen zijn alweer het water in, net als een dappere aalscholver. Je hoeft heus geen supertelelens te hebben om dit allemaal te fotograferen. Soms zijn de dieren té dichtbij. Boottochten boek je bij een van de ingangen van het park, waar ook meer informatie wordt gegeven.

'1022444' door corriedewinter '1022444' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Maraboe aan de Nijl

corriedewinter

We hebben een kleine boot gehuurd en varen op de Nijl, richting de Delta. De rivier is hier behoorlijk breed en loopt uiteindelijk uit in Lake George. Eerder vertelde ik jullie al over het dierenleven langs en op de oevers. We varen langs verschillende eilanden en op een daarvan wemelt het van de vogels. Er zitten pelikanen, ooievaars en witborstaalscholvers. De vogels hebben het warm en laten hun keelzak wapperen ter verkoeling. De maraboe moet uitkijken dat hij niet verbrandt... Overigens vliegen de vogels niet weg als je langskomt. Wij vormen waarschijnlijk geen gevaar.

'1020231' door corriedewinter '1020231' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Wild van het...Kazing

corriedewinter

We maken een boottocht op het Kazinga kanaal dat Lake George en Lake Edward verbindt. Op de oevers zien we grote groepen aalscholvers, maraboes en pelikanen, rondom de boot zwemmen nijlpaarden en krokodillen, er vliegen reigers op, we zien bavianen in de bomen, terwijl olifanten zich bezig houden met groenonderhoud. Boven ons hangt een ijsvogel te 'bidden', op zoek naar vis. En dan zijn er de buffels, die verkoeling zoeken in en langs het water langs de zanderige oever. De Afrikaanse Nimmerzat (Yellow billed stork) vindt lekkere hapjes tussen de waterhyacinten. Tip: huur een kleine boot, dan kom je ook in kleine inhammen langs het kanaal. En ga tegen de avond, de dieren zijn dan nog druk met van alles, er zijn minder andere boten en je hebt prachtig licht.