Ambassadeur corriedewinter

'1000415' door corriedewinter '1000415' door corriedewinter

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Kopjes kijken in de..

corriedewinter

Het is lang geleden dat we in het NP Serengeti waren. Het bekendste park ter wereld maakte een enorme indruk. Alles was nieuw voor mij: de uitgestrekte savanne, de rivier de Mara, de masaï, het kamperen onder een echt donkere hemel met miljoenen sterren, de dieren en hun gedrag. Hier staan we bij een van de ‘kopjes’, een rotsformatie van graniet, die door erosie bloot is komen te liggen. De kopjes hebben namen, maar deze weet ik niet. Deze leeuwin trekt zich weinig van ons aan. Ze lag eerst lekker te slapen en lijkt nu voor ons te poseren. PS. Ik ben even wat minder actief op de site; ben mijn foto’s aan het opschonen. Zoveel mooie herinneringen...

'1000161' door corriedewinter '1000161' door corriedewinter

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Vers fruit uit de zee

corriedewinter

Na een intensieve safari op het vasteland van Tanzania hebben we de ferry naar Zanzibar genomen. We rusten hier uit aan het strand, maar bezoeken natuurlijk ook de rest van het eiland en de stad. We lopen hier 's morgens vroeg langs het strand. Het is eb en de vissersvrouwen gaan massaal de zee in om zeefruit te verzamelen in een pannetje dat ze eerst op hun hoofd hebben gezet. Ze lopen tot aan de zandbank die hier voor de kust ligt. De zee heeft de mooiste blauwtinten die je je maar kunt voorstellen. Zeekomkommers schijnen een delicatesse te zijn, ik sla ze graag over..

'996879' door corriedewinter '996879' door corriedewinter

VietnamMekong Delta

VietnamMekong Delta

Groenten en fruit uit

corriedewinter

In de Mekongdelta vinden veel activiteiten op en aan het water plaats. Zo is er de groothandel in groenten en fruit, die helemaal vanaf schepen plaatsvindt. De handelaren binden het fruit en de groente die ze verkopen aan een hoge stok, zoals meloenen en uien. De handel wordt in kleinere bootjes geladen en wordt aan de wal verkocht. Tip: Ga vooral vroeg en vaar iets verder, waar je alleen de lokale bevolking ziet. Het is wat duurder, maar zeker de moeite waard.

'994746' door corriedewinter '994746' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Hay Bluff langs Offa'

corriedewinter

In het oosten van NP Brecon Beacons, tegen de grens met Engeland, loopt het Offa's Dyke Path, een langeafstandswandelpad van wel 283 kilometer. Het pad ligt langs de grenswal die koning Offa aan het eind van de achste eeuw liet graven om de Engelsen tegen te houden. Wij volgen een gedeelte van de zeer smalle weg over de Gospel Pass en stoppen bij Hay Bluff, de hoogste berg van de Black Mountains. Het is een uitstekende plaats voor paragliden boven de Wye Valley. Overigens heb je ook een prachtig uitzicht als je gewoon naar boven klimt langs het uitgesleten pad. Je ziet nog wat dappere wandelaars lopen. Op de voorgrond lopen halfwilde Welsh pony's. Ze leefden hier al in de tijd van de Romeinen en werden gebruikt als trek-en lastdier. Ze zijn goed te benaderen, maar kom niet te dichtbij, dan gaan ze ervandoor. Wij stappen weer in ons elekrische autootje, een Renault Twizy. Hij is maar 1 meter breed en dus ideaal voor smalle weggetjes. Je huurt ze bij Brecon Cottages.

'993272' door corriedewinter '993272' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Overal vogels op de..

corriedewinter

Deze zeekoet op de Farne eilanden, die voor de kust van Northumberland bij het plaatsje Seahouses liggen, is maar wat blij met zijn kuiken. Het ene en enige ei is uitgebroed in een kleine nis op een steile klif, waar nauwelijks ruimte is. Vlakbij broeden alken en wat verderop zitten de papegaaiduikers. Het jong is gevoerd en pa of ma staat klaar om op te stijgen voor een volgende vlucht. Zelf ook gaan kijken? Je vaart vanuit Seahouse een hele of een halve dag naar de eilanden, waarbij je van boord gaat op o.a. Inner Farne. Je verveelt je nooit op en rond de eilanden. In het broedseizoen observeer je dus de zeevogels en in het najaar de zeehonden met hun jongen, die heel nieuwsgierig zijn. ’s Zomers kun je zelfs met hen duiken!

'990336' door corriedewinter '990336' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Verrassend...Northumb

corriedewinter

Het is vandaag prachtig weer, dus daar hoort een vrolijke foto bij. Deze is niet genomen aan de Côte d'Azur, maar in Northumberland. Neem de ferry naar Newcastle, wat trouwens meer op een cruise lijkt, en rijd langs de kust naar het noorden. Je komt langs kleine vissersdorpen kastelen die aan het strand liggen, rijdt door het water naar Hoy Island Lindisfarne, bezoekt de Farne eilanden met zijn vele vogels en in het binnenland ga je sterren kijken bij oude romeinse sites in het Dark Sky Park. Hier zijn we in Blyth, bij South Beach. Het heeft een prachtig zandstrand, met de enige strandhuisjes van Northumberland. Wandel over het strand, of ga lekker zwemmen en neem na afloop wat fish and chips achter de prachtige speeltuin, waar de kinderen via allerlei touwwerken in een denkbeeldige mast kunnen klimmen.

'984746' door corriedewinter '984746' door corriedewinter

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Carreg Cennen kasteel

corriedewinter

'Onze' schapenboer Garry Williams neemt ons mee naar de hoger gelegen weidegronden waar zijn schapen grazen van mei tot januari. We kijken nu naar de schapen én naar het mooiste kasteel van Wales. De ruïne (uit de 13e eeuw) is gelegen op een kalkstenen rots en je kwam daar niet zomaar langs, je werd van alle kanten in de gaten gehouden. Het kasteel is particulier eigendom, het hoort bij een boerderij waar je streekproducten kunt kopen. Neem vooral een zaklantaarn mee, want de grotten onder het kasteel zijn te bezichtigen. Er zijn prehistorische botten gevonden... of er is iets anders gebeurd, je weet maar nooit in Wales.

'983205' door corriedewinter '983205' door corriedewinter

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Schapen in Wales

corriedewinter

Zo, de schapen zijn weer naar een vers stuk gras gebracht, de honden hebben hun beloning gekregen. Wij hebben genoten van het spektakel, waarbij de honden op fluitjes en korte commando's reageren en in no time een afgedwaald schaap weten terug te brengen. Dit weiland ligt voor de deur van ons cottage, een luxe verbouwde schapenschuur, genoemd naar de vrouw van schapenboer Garry, die het cottage ontworpen heeft. Rhiannyd is helaas veel te vroeg overleden, maar Gary heeft haar werk voortgezet en uitgebreid. We trekken een paar dagen met hem op; hij laat ons de Brecon Beacons zien met zijn verborgen weggetjes en hij zit vol verhalen over het herdersleven. Geweldig.

'981924' door corriedewinter '981924' door corriedewinter

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Eindeloos wandelen in

corriedewinter

'Het lijkt heel vaak te regenen in Wales', werd opgemerkt bij mijn vorige foto. Dat klopt wel, maar het regent niet aan een stuk door en je maakt de mooiste foto's met heldere kleuren als het bewolkt is. We hebben droog en zelfs zonnig weer als we naar het Llyn y fan Fach wandelen, langs dit riviertje de Sawdde stroomopwaarts. De gaspeldoorn bloeit en even verderop komen forellen voor. Schapen zoeken hun weg langs de oever en hogerop, zij trekken zich niets van ons aan. In de verte zie je de vreemd gevormde Picws Du, in het zandsteen zijn diepe gleuven uitgesleten. Bij het meer, waar de fee met de bijzondere veestapel verdween, klim je deze berg op en volgt de Beacons way, die direct in het dorp Llanddeusant eindigt, waar je ook je auto kunt parkeren. Wij hadden wat minder tijd en zijn over een smal eenrichtingsweggetje naar een eenvoudige parkeerplaats aan het begin van de route gereden en liepen ongeveer 10 km heen en terug. Er zijn geen voorzieningen, dus neem zelf iets te eten en drinken mee.

'979336' door corriedewinter '979336' door corriedewinter

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

De schoonheid van een

corriedewinter

Het ziet er verlaten uit in de Brecon Beacons. De navigatie van de auto geeft geen enkele weg aan, dus we rijden maar op goed geluk naar boven. Hier, in het meest ruige gedeelte van de Beacons, de Black Mountain is het 'open acces', je mag overal lopen, er is toch niemand. Toch is er wel degelijk menselijke activiteit geweest. Al vijfduizend jaar voor onze jaartelling werden de bomen hier gekapt en met de overal aanwezige stenen zijn eerst grafkelders gemaakt en menhirs opgericht, vervolgens forten en kastelen gebouwd en kalksteengroeves gegraven. Zo'n opkomende bui vind ik wel passen bij dit woeste landschap.

'977522' door corriedewinter '977522' door corriedewinter

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Kromme wegen in Wales

corriedewinter

We zijn hier op weg naar de boerderij van een van de schapenboeren, waar we een paar dagen logeren in een omgebouwde schapenschuur. We liggen niet op stro, maar in keurige bedden en hebben een complete keuken tot onze beschikking inclusief magnetron, oven en wasmachine. Voordat we er zijn hebben we nog wel wat holle wegen, omzoomd door hoge hagen, te gaan. We letten goed op of er een uitwijkmogelijkheid is voor tegemoetkomend verkeer, anders moeten wij achteruit rijden. Om die reden hadden we een niet te grote auto gehuurd en dat kwam extra goed uit, omdat we langs deze weg een begrafenisstoet tegenkwamen. In deze omgeving gaat het hele dorp naar een uitvaart; er kwam geen einde aan!

'976145' door corriedewinter '976145' door corriedewinter

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Llyn-y-fan Fach, waar

corriedewinter

Ten westen van de Black Mountain in NP Brecon Beacons in Wales wandelden wij naar het Llyn y fan Fach, oftewel een meer bij het kleine baken (beacon) Op de heuvels werden in het verleden vuren aangestoken om de weg aan te geven. Wij hoefden alleen maar de beek stroomopwaarts te volgen. Onderweg kom je overal schapen tegen, die zich op de smalste richels in evenwicht houden om het lekkerste gras te bemachtigen. En dan ligt daar opeens het meer voor je, prachtig blauw, met zelfs een strandje. Bij mooi weer kan je een duik nemen. Wij waren daar iets te vroeg. Wales staat bol van de legenden; een van de mooiste gaat over dit meer. Lang geleden zag een boer een meisje uit het meer komen. Ze had een magische veestapel bij zich. Deze fee wilde wel met hem trouwen, op voorwaarde dat hij haar niet meer dan twee keer zou slaan. Het liep niet goed af.. In Columbus 75 lees je meer over de Brecon Beacons en de mooie ontmoetingen die we daar hadden.

'969467' door corriedewinter '969467' door corriedewinter

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Echte winnaars op de.

corriedewinter

Hier zie je Gary Williams, de trotse eigenaar van vele prijswinnaars op de Brecon County show. Zijn Cheviot schapen hebben mooie eerste prijzen behaald. Gary staat hier in de woonkamer van zijn traditionele woonboerderij in het hart van de Brecon Beacons. Hij verhuurt zijn omgebouwde schapenschuren als volwaardig cottage met hottub, volledig ingerichte keuken en een grote schuur om spelletjes te doen als het regent. Hij doet dit, omdat hij alleen van zijn schapen niet kan leven. In Columbus 75 lees je meer over het leven op het platteland van Wales en de dagen dat we met hen optrokken. De Countyshows worden meestal in augustus gehouden. Wil je zelf huren? Breconcottages.com

'968055' door corriedewinter '968055' door corriedewinter

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Groot-BrittanniëBrecons Beacons

Move on in de Brecon.

corriedewinter

Vandaag viel Columbus 75 op de mat, met schitterende reportages waarbij het contact met locals voorop staat. Mijn bijdrage komt uit NP Brecon Beacons in Wales. We logeerden hier in omgebouwde schapenschuren, nu van alle gemakken voorzien, waar we uitgebreid kennis gemaakt hebben met het herdersleven. Over leuke locals gesproken: de schapenboeren Gary Williams en Thomas Jones zijn toppers. Ondanks hun drukke werkzaamheden namen ze alle tijd om ons de omgeving te laten zien. Hier drijven de honden van Thomas de kudde de goede kant op. Links klinkt het bevel 'Round up. De Beacons zijn geweldig, er lopen wandelpaden die bij je achterdeur beginnen! Kijk vooral eens op de site van Brecon Beacon Cottages.

'965314' door corriedewinter '965314' door corriedewinter

China

China

Langs de oevers in Yu

corriedewinter

Het kleine dorp Yun Shui Yao in de provincie Fujian is sinds 2006, toen het als filmset werd gekozen welvarender geworden. De film die daar werd opgenomen (dezelfde naam als het plaatsje) werd heel populair onder Chinezen, dus een excursie hoorde erbij. Het is nog steeds druk, maar dat is niet alleen vanwege de film. Het dorp, waar je nauwelijks westerse toeristen ziet, strekt zich uit langs de oevers van een riviertje waar bomen van meer dan 300 jaar oud groeien, buffels in het water liggen en je via stapstenen naar de overkant kunt. Hier lopen we tegen de avond (de dagjesmensen zijn dan weg) naar een van de tulous (aarden huizen) waar binnen de muren meerdere generaties wonen. Je komt langs groentetuinen met maïs, bonen en lotusvelden.

'961177' door corriedewinter '961177' door corriedewinter

China

China

Yun shui yao, waar de

corriedewinter

Toen wij in het dorpje Yun shui Yao in de provincie Fujian logeerden, had ik het gevoel in een filmset te zijn beland. Dit klopt. Het bestaande dorpje aan de oever van de rivier waar bijna niemand Engels spreekt, is sinds 2006 een trekpleister voor Chinese toeristen die graag willen zien waar het eerste gedeelte van de film is opgenomen, z.g. een dorpje in Taiwan. De film heeft de naam van het plaatsje, in het Engels The Knot. Waarschijnlijk geen ondertiteling. De inhoud van het drama: Chen Qiushui is leraar Engels in Taiwan en zijn geliefde is Wang Briyun. Chen verlaat haar en Taiwan echter met linkse idealen en strijdt mee voor een nieuw China in de Koreaanse Oorlog en werkt vervolgens in Tibet waar hij de naam Xu Xiuyun aanneemt. Hij kan Wang niet vergeten en zijn nieuwe geliefde met de naam Wang Jindi verandert zelfs haar naam in Wan Briyun om zijn liefde te winnen. Chen trouwt met haar en komt op een gegeven moment om in een lawine. De echte Wang Briyun leeft zestig jaar na dato in New York en kan Chen niet vergeten. Ze onderzoekt wat er gebeurd is met Chen en zendt haar geadopteerde dochter naar Tibet om het uit te vinden (Wiki). Wij kwamen hier voor de bijzondere aarden huizen, de tulou, waar ik al eerder foto’s van geplaatst heb. Je komt er via een wandeling langs de rivier, waar grote banyanbomen (wurgvijgen) staan en buffels in het water liggen, langs lotusvelden en stapstenen in de rivier. Idyllisch, dat zeker, maar kom vooral vroeg of tegen de avond als de groepen toeristen weg zijn, die heel graag met jou op de foto willen! Hier zie je de nu lege ‘hoofdstraat’ van het plaatsje., waar nog druk gewerkt wordt aan schilderijtjes (rechts) en vervoer van het land (links)

'941628' door corriedewinter '941628' door corriedewinter

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Live every moment in.

corriedewinter

De 6 kilometer lange winkelstraat Nanjing Lu is niet te missen in Shanghai. Er is een voetgangersgedeelte waar een gratis treintje rijdt en waar de prijzen wat lager zijn dan in het gedeelte waar deze foto is gemaakt in een doorzichtige kubus die gratis toegankelijk is voor fotosessies (zie eerdere foto) Als je binnen bent, loop je als het ware tussen de wolken. Er hangen neon motto's aan de wanden, zoals ‘Live every moment’ en voor kinderen 'Cool kid'. Dit mannetje voelt zich echt wel 'cool'! Shanghai is een stad van tegenstellingen. Binnen een kilometer sta je in de Jing’antempel, letterlijk de Tempel van Rust en Vrede. Net als bij veel andere boeddhistische tempels in China is er de mogelijkheid voor gewone Chinezen om te bidden en doet de tempel daarnaast dienst als woonvertrek van de monniken. De tempel is dan ook niet één gebouw, maar een heel complex met zowel openbare als afgescheiden gedeeltes. De Jing’antempel is gelegen in een zeer welvarend deel van Shanghai en is de rijkste boeddhistische tempel van de stad. Dit komt onder meer tot uiting in de vele relikwieën, beelden en andere eigenaardigheden die de monniken door de eeuwen heen verzameld hebben. Zo hangt er bijvoorbeeld een enorme koperen bel van de Hongwu keizer, de stichter van de illustere Ming-dynastie (1368-1644). Je betaalt ook een aardige entree, maar die is beslist de moeite waard. En: ga vooral vroeg vanwege de drukte.

'936470' door corriedewinter '936470' door corriedewinter

MadagaskarToliara

MadagaskarToliara

Hoopvol bij Mangily

corriedewinter

We zijn RN 7 afgereden tot aan de westkust. De kustweg van Tulear naar Ifaty was tot voor kort een zandweg waar je het beste met een taxibrousse over kon rijden. Tegenwoordig is deze weg verbeterd tot een asfaltweg, aangelegd door China om gemakkelijker katoen naar de havens te kunnen vervoeren. Tulear is nu een vrij chique badplaats met mooie hotels. Gelukkig kan je nog van het gebaande pad af. Wij logeerden in Mangily en liepen langs de stranden naar Ifaty. Onderweg kom je vissersplaatsjes tegen, waar kinderen spelen en de handel in vis tussen de boten plaatsvindt. Een aantal resorts heeft een stuk strand afgezet, waar de visserskinderen niet mogen komen. Wel jammer, want het onbevangene is er wel een beetje af als je je buiten het resortstrand waagt. De kinderen willen een snoepje of geld en geef ze eens ongelijk; de armoede is groot. Dit meisje probeerde wat visjes te bemachtigen toen de vissers binnenkwamen, maar ze heeft geen geluk gehad. Hoopvol kijkt ze naar ons.... Tip: neem geen dure spullen mee als je gaat wandelen en ga met de kinderen spelen. Zingen en tellen is ook altijd een succes. En koop iets te drinken bij een volwassene, zo heeft iedereen er iets aan.

'928345' door corriedewinter '928345' door corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Hoor marmotten fluite

corriedewinter

Vandaag trekt de Tour naar Lourdes en laat even de steile hellingen achter zich. Ik wil met jullie nog de bergen in gaan naar het kleine Cirque d’Estaubé. Je rijdt langs een smalle kronkelige weg omhoog en parkeert bij een stuwdam, waarna je terechtkomt in dit ruige berglandschap. Helemaal achterin, langs de lange route, kom je bij een kleine waterval, de cascade d’Agudes. Er lopen schapen en koeien vrij rond, je ziet de mooiste bloemen en overal zijn kleine helderblauwe meertjes. Je hoort marmotten fluiten. Als je geluk hebt zie je er veel; wij zagen bijna niets, want links op de bergflank was een groep gieren neergestreken. Ook leuk natuurlijk. Let op: De parkeerplaats is snel vol, want veel mensen komen alleen naar boven voor het uitzicht over het stuwmeer. Kom dus vroeg, dan is het minder warm en je hebt veel meer kans om dieren te spotten. Een korte route van een uur om een klein meer heen is goed met kinderen te doen. Aan het eind is een restaurantje.

'925815' door corriedewinter '925815' door corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Doe een...keteldalenr

corriedewinter

Nu de Tour de France de Pyreneeën bereikt heeft, plaats ik graag een foto van een andere activiteit in de Pyreneeën, namelijk wandelen. Het is erg leuk om de verschillende keteldalen (cirques) te bezoeken: Gavarnie, Cirque d’Estaubé en het Cirque de Troumouse. We zijn hier op weg naar het Cirque de Gavernie, het meest bekende en drukste keteldal in de hoge Pyreneeën. Toch moet je dit dal niet overslaan, want het is er zo indrukwekkend mooi. Ga vroeg op pad, dan ben je de massa's voor en heb je het dal bijna voor jou alleen. Je kunt te voet, te paard of per muilezel gaan, afhankelijk van het terrein. De wolken beginnen op te trekken, en groot is de verrassing als de drie wanden van het dal hoog boven je oprijzen en je een van de hoogste watervallen van Europa bereikt. Wat voel je je dan klein. Trek goede schoenen aan en neem een stok mee, zo gebaand als hier blijft het pad niet als je rechtsaf de vlakte op gaat. Een waterfles is handig om bij een beekje wat water te tappen. Het is zuiver genoeg om te drinken.

'904308' door corriedewinter '904308' door corriedewinter

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Ontmoet Orang...Oetan

corriedewinter

Bij Bohorok begint een nationaal park, waar zo'n 3000 orang oetans leven. We doen een trekking met een gids vanaf Bukit Lawang langs de steile oevers van de rivier, waden door modderpoelen, glijden uit, maar o wat is het geweldig als ik opeens een orang oetang hoog door de bomen zie slingeren. Het zonlicht schijnt door de lange haren. Het is een vrouwtje, dat ooit in Bukit Lawang is opgevangen en nu weer vrij in de jungle rondzwerft. Ik hou mijn adem in als ze later ook nog redelijk dichtbij stopt en de gids begroet. Kippenvel!

'899211' door corriedewinter '899211' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Lake Mburo NP, perfec

corriedewinter

Het Mburo National Park ligt in het westen van Oeganda, op vier uur rijden vanaf de hoofdstad Kampala. Met 260 vierkante kilometer is Mburo het kleinste wildpark in Oeganda, maar het is beslist de moeite waard. Je ziet er grote aantallen zebra's die in de rest van Oeganda niet voorkomen, hyena's, luipaarden, wrattenzwijnen, buffels en verschillende soorten apen. Het Mburo park is één van de weinige wildparken in Oeganda waar je een wandelsafari kunt doen. Tijdens de safari, vroeg in de morgen, kom je ook deze koeien met enorme horens tegen, de Nyankole koeien. Deze runderen zijn van veehouders in de buurt en ze lopen gewoon tussen de wilde dieren in het Mburo National Park. Er wordt goed op ze gelet door hun eigenaren, want de makke runderen vormen een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Wij zagen veel jonge dieren, want we waren net na de regentijd in Oeganda. Er is dan meer dan voldoende voedsel.

'891188' door corriedewinter '891188' door corriedewinter

China

China

Proef de beste honing

corriedewinter

En dit is dan meneer Xue met de honingoogst. Hij woont in Shanchong, in de provincie Zhangzou Changtai. Het gebied is nu nog onbekend bij Chinese toeristen, maar dat verandert snel. We wandelen in de buurt van het dorp langs maïsvelden en boomgaarden waar de pruimen worden geplukt. Meneer Xue laat ons zien hoe hij de honing heeft verzameld en bewerkt. Eerst worden de dekseltjes van de honingraten gehaald met een vork of een scherp mes. Vervolgens gaan er drie raten tegelijk in het vat rechts en die worden daar leeg geslingerd. Meneer Xue begint al bij de bijenkast met slingeren als de honing nog op temperatuur is (35 graden), anders moet hij de zaak thuis weer opwarmen. Vervolgens gaat de honing door een zeef en wordt opgevangen in een plastic ton (hier aan de andere kant van de brommer) De resten bewaart Xie in een emmer, net als de leeg geslingerde honingraat, waar hij de was weer van gebruikt. Natuurlijk mogen we even proeven. Heerlijk! Ook naar Shanchong en overnachten in een schitterend guesthouse? Shuiyunjian Guesthouse, Shanchong, Zhangzou

'889353' door corriedewinter '889353' door corriedewinter

China

China

Shanchong, vruchtbaa

corriedewinter

Het dorp Shanchong ligt in de provincie Zhangzou Changtai. Het gebied is nu nog onbekend bij Chinese toeristen, maar dat verandert snel. Het is heerlijk om hier op de fiets of lopend rond te trekken. Vooral in het voorjaar als de perzik- en pruimenbomen in bloei staan is het schitterend. Wij zijn hier eind mei, als de pruimen worden geplukt. Het zijn kleine rode pruimpjes die je eet met een beetje zout, als snack bij piepkleine kopjes thee, die we drinken bij ons hotel, het vroegere vakantie-oord van de partij. Je ziet hier nog net meneer Xue langs het maïsveld wegrijden (het halve dorp heet Xue). Hij is imker en heeft net de honingraten opgehaald en in vaten leeggeslingerd. Nu brengt hij de oogst naar het dorp om in potten te verwerken. Op de achtergrond zie je wat rijstterrasbouw. Later zal ik meneer Xue van dichterbij laten zien.