Ambassadeur corriedewinter

'1105601' door corriedewinter '1105601' door corriedewinter

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Santa Antao,...wandel

corriedewinter

We bezoeken 5 eilanden in Kaapverdië, allemaal verschillend. Santa Antao vind ik het mooiste eiland van de archipel. Het landschap is ruig en bergachtig met diepe ravijnen en begroeide valleien, waar koffie, sinaasappel, papaja en hier suikerriet wordt verbouwd. Hier lopen we vanaf Ponta do Sol behoorlijk steil omhoog naar het dorp Fontainhas dat hoog in de bergen in een ravijn ligt. De landbouwterrassen zijn gebouwd met muurtjes van lavasteen, net als de weg waar wij op lopen. Alle stenen zijn met de hand uitgehakt. Op het eiland zijn wandelpaden uitgezet, maar als je gewoon langs de weg loopt, heb je ook geen last van verkeer.

'1105523' door corriedewinter '1105523' door corriedewinter

KaapverdiëPonta do Salina

KaapverdiëPonta do Salina

Fietsen in Ponta do..

corriedewinter

Fogo, het vulkaaneiland is bijna rond. Een tour langs de kust is ongeveer 80 km, gemakkelijk te doen met een minibusje. Op de fiets is het wat zwaarder trappen, ik heb dan ook weinig fietsers gezien. Behalve dan deze jongen op de fiets bij Ponta do Salina. De rode plankieren dienen als wandelpad en brug. Je hebt vanaf hier een prachtig zicht op grotten, de woeste zee en de rotsen van lava, die hier in zee is gelopen. Je kunt geweldig zwemmen in de natuurlijke bassins rechts. Let wel op de stroming, het is even werken om terug naar het strand te komen. Ook waait het er behoorlijk!

'1105307' door corriedewinter '1105307' door corriedewinter

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Wandelen langs...terr

corriedewinter

We bezoeken 5 eilanden in Kaapverdië, allemaal verschillend, het ene eiland heeft meer charme dan het andere. Santa Antao vind ik het mooiste eiland van de archipel. Het landschap is ruig en bergachtig met diepe ravijnen en begroeide valleien, waar koffie, sinaasappel, papaja en suikerriet (voor de grogue) wordt verbouwd. Kaapverdië heeft een waterprobleem, het heeft er al drie jaar niet geregend. Gelukkig krijgen deze landbouwterrassen hun vocht van de ochtendmist. Het is een prachtig gezicht als je de nevel ziet optrekken. Wat is het daar groen! Op het eiland zijn vele wandelpaden uitgezet, maar zelfs als je gewoon langs de weg loopt, heb je geen last van verkeer.

'1105195' door corriedewinter '1105195' door corriedewinter

KaapverdiëSal

KaapverdiëSal

Mercado, verser kan..

corriedewinter

In ieder stadje op Kaapverdië vind je wel een overdekte mercado, markt, waar vis, groente en fruit verkocht wordt. De mercado bestaat meestal uit twee verdiepingen en vis en groentes zijn natuurlijk gescheiden. Maak eens een praatje met de verkoopsters, ze vinden het fijn als je belangstelling toont en ze dringen niet aan om iets te kopen. Het wordt natuurlijk wel gewaardeerd. Zo kocht ik bij deze dames passievruchten en tomaten, heerlijk, wel eerst schillen. De muurschildering geeft perfect weer wat hier gebeurt, de dame rechts zit in dezelfde houding. Ze maakt fruit schoon.

'1105103' door corriedewinter '1105103' door corriedewinter

KaapverdiëFogo

KaapverdiëFogo

Dramatische lavagolve

corriedewinter

Al eerder schreef ik dat we erg onder de indruk waren van gevolgen van de uitbarsting van de Pico Novo in 2014. We maakten een prachtige wandeling en dan sta je opeens bij deze versteende lavagolven. In de verte steekt nog net een dak boven de massa uit: daar is de stroom gestopt bij een hotel, waar deze uiteindelijk in de wc’s tot stilstand kwam. Hierbij een verslag van een ooggetuige op Brava, een klein eiland ten westen van Fogo, waarnaar de bewoners van de twee verwoeste dorpjes geëvacueerd zijn. Afgelopen zondag is de vulkaan Pico op Fogo uitgebarsten. Op Brava hebben we niets gehoord of gevoeld maar des te meer hebben we kunnen zien vanuit de verte. Vanuit Praia heeft de regering onmiddellijk ingegrepen en opdracht gegeven tot evacutie in het bedreigde stukje rond de vulkaan. Er liggen 2 kleine dorpjes in de krater: Portela en Cha das Caldeiras. De mensen wilden niet allemaal vertrekken maar er is geprobeerd om de achterblijvers te dwingen om te vertrekken vanwege het gevaar. Niet alleen vanwege de eventuele lavastroom die alles meesleurt en kokend heet is maar ook vanwege de vrijkomende gassen en dampen die dan ontstaan. Het leek erop dat alles s’middags weer rustig werd en afnam tot het weer begon toe te nemen. Was maandag iedereen weer rustig geworden vanwege de verbeterde situatie werd dit al rap onderbroken. Opnieuw was de activiteit toegenomen. Op de hoofdtoegangsweg naar de vulkaan is er vanaf de top van de vulkaan lava op een gedeelte van deze weg gekomen. Er bleken 2 lavastromen te zijn, een kleine en een grote stroom.Uiteraard hebben ze ook de hoofdtoegangsweg afgesloten voor een ieder. Vanaf de andere kant van de top zijn er ook wat paadjes en weggetjes die naar de top lopen, daar was overigens niets mee aan de hand. Kortom: geen menselijk leed,niemand gewond etc gelukkig. Wel materiele schade, o.a. een stukje van het Park Nationaal. Vanwege de vulkaanas die als regen is neergedaald is mogelijk een wijnoogst aangetast, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Ook op Brava hebben wij een enorme asregen over ons heen gekregen. We zullen hopen dat het nu rustig blijft en dat de vulkaan inderdaad is uitgebrand en gesmeuld en gaat slapen voor vele jaren.

'1105015' door corriedewinter '1105015' door corriedewinter

Kaapverdië

Kaapverdië

Bestorm de vulkaan op

corriedewinter

We bezoeken tijdens onze reis vier verschillende eilanden van Cabo Verde. De verschillen tussen het ruige groene Santa Antao en bijvoorbeeld het vulkanische Fogo zijn enorm. Hier zie je de vulkaan in volle glorie in het Nationale park Cha des Caldeiras. Het ligt vol kraters van diverse uitbarstingen. Een wandeling naar de nieuwste krater, de Pico Novo, die in 2014 ontstond, is goed te doen. De tocht van zo'n zeven uur naar de top van de vulkaan is een uitdaging, maar voor ervaren klimmers geen probleem. Rechts zie je een groepje vertrekken. Wij waren erg onder de indruk van de verwoestingen die de laatste uitbarstingen hebben aangericht, twee dorpen overspoeld door lava, waar je nog daken van huizen bovenuit ziet steken. Gelukkig konden de bewoners op tijd naar het naastgelegen eiland vluchten. Even praktisch: neem goede wandelschoenen, hoofdbedekking en voldoende water mee; er is niets te koop.

'1104889' door corriedewinter '1104889' door corriedewinter

KaapverdiëSão Filipe

KaapverdiëSão Filipe

Streetart in Sao...Fe

corriedewinter

De eilanden van Kaapverdië zijn heel verschillend. Neem nu Fogo, dat dat bestaat uit een grote, uit de oceaan oprijzende, steile, actieve vulkaan. De hoofdstad Sao Felipe heeft al even steile straten en kleurrijke huizen. Hier vind tweejaarlijks een streetart-festival plaats, waarvan je hier een prachtig resultaat ziet. Sao Felipe heeft een zwart zandstrand, het is heel speciaal om daar in zee te gaan.

'1104800' door corriedewinter '1104800' door corriedewinter

KaapverdiëSal

KaapverdiëSal

Cabo Verde no stress

corriedewinter

We zijn net terug van een rondreis op de Kaapverdische eilanden, waarvan ik later meer zal laten zien. Deze foto geeft weer hoe de mensen daar zijn: vriendelijk, relaxed en vooral geen stress. Als het eens anders gaat dan je dacht, geen probleem, er is altijd wel een oplossing. Zo hadden wij vanwege een vluchtwijziging tijd over op Sal, waar we een eilandtour deden. Deze heren zitten bij Shark Bay. Hier is een kraamkamer van Citroenhaaien, de kleintjes zwemmen in ondiep water rond je voeten. Het is een beetje lastig om er te komen, je loopt over een oneffen bodem richting zee, waar je de grotere haaien ziet zwemmen. In het heldere water zie je ook koraal en allerlei kleinere vissen. Je hebt beslist waterschoenen nodig, want de stenen zijn scherp. Te huur bij dit huisje voor 2 euro.

'1103981' door corriedewinter '1103981' door corriedewinter

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Heen en weer over...D

corriedewinter

Wil je eens iets anders zien dan hoge gebouwen en luxe malls in Dubai? Neem dan de metro naar Dubai Creek, loop een stukje en neem een van de abra's naar de overkant, loop daar langs de oever waar de schepen uit Iran volgeladen worden met luxe goederen, zoals wasmachines, tv's en dure fietsen. Laat de goud-en zilversouks die er ook zijn links liggen, hier zie je alleen maar veel toeristen. Neem liever een drankje bij een van de stalletjes die wat verder liggen, dan verdienen zij ook nog iets. Neem daarna weer de abra voor maar 1 dirham naar de oude wijk Al Bastakiya, gesticht in 1900 door Iraniërs. Dit is goed te zien aan de windtorens, een ingenieus koelsysteem, dat je overal in Iran ziet. De wijk is nu een beetje veranderd in een openluchtmuseum, ik vond het er wel erg netjes en schoon.

'1103917' door corriedewinter '1103917' door corriedewinter

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Dubai Creek workers

corriedewinter

Als je wilt weten waar echt handwerk verricht gewerkt wordt, ga dan naar het oude centrum van Dubai, Bur Dubai. Arabieren zal je hier niet zien, de mannen (vrouwen zie je bijna niet) komen uit India, Pakistan, Bangladesh. Ze werken in kleine winkeltjes, volgestouwd met computerdozen, goedkope horloges en conserven bestemd voor Azië. Hier zit een aantal mannen klaar om Dubai Creek over te steken in een abra, een pontje waar zo’n twintig man op past, met de bootsman in het midden.Ze gaan schepen voor Iran laden, of varen mee over de straat van Hormuz. Ik word goed bekeken: omdat ik een vrouw ben, omdat ik op een plek ben waar niets te zien is en omdat weinig westerlingen zich verplaatsen met het openbaar vervoer. Echte Emirati’s zul je dit werk nooit zien doen. Er is officieel geen apartheid, maar er zijn toch drie klassen te onderscheiden: de Dubainaren, zeg maar de sjeiks, de expats en de Aziaten (middenstand, hotelpersoneel en arbeiders). De Emirati's die slechts 15 procent van de bevolking uitmaken, genieten allerlei voorrechten. De staat zorgt vanaf de wieg tot het graf voor hen. Als ze onderling trouwen, krijgen ze zelfs een gratis huis. Zonder uitzondering zijn ze dan ook rijk. Wie niet uit Emiraatse ouders geboren is, zal nooit het staatsburgerschap verwerven, en blijft een gast die om de drie jaar (boven de 65 één jaar) zijn visum moet laten verlengen. Dat geldt zelfs voor de vele Engelsen die in Dubai geboren zijn. Waarom moeten deze mensen dan zo hard werken en blijven ze toch hangen? Je betaalt namelijk geen belasting en voor westerlingen liggen de lonen iets hoger. Aziaten hebben het moeilijker, maar kunnen toch geld naar huis sturen. Ik sprak een Filipijnse serveerster die samen met haar man in de Dubai Mall werkt. Ze zien hun kinderen maar één keer per jaar.. Zo we zijn aan de overkant. Nu de oude wijk Al Bastakyia, gesticht door Irani, maar eens bekijken. De Irani leverden een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Emiraten en kregen daarom in 1971 bij de onafhankelijkheid massaal het staatsburgerschap (gelukkig voor hen).

'1103880' door corriedewinter '1103880' door corriedewinter

OmanQalhat

OmanQalhat

O die ogen...

corriedewinter

We volgen een tijd de kustweg naar het zuiden van Oman. We vertrekken vroeg, want dan is het nog niet zo warm. Het valt trouwens mee als je in maart, april gaat, de temperaturen zijn dan best aangenaam. We stoppen bij kleine vissersdorpjes langs de kust en bezoeken de vismarkt. Hier in Qalhat is de handel bijna afgelopen, de vissers hebben weinig meer te doen. Ze zitten gezellig bij elkaar en moeten hard lachen als ik een portret van hen wil maken. Deze verlegen jongen is de klos, hij mag als eerste. Wat een ogen..

'1103757' door corriedewinter '1103757' door corriedewinter

MadagaskarAntsirabe

MadagaskarAntsirabe

Mijn emmertje 2

corriedewinter

Al eerder plaatste ik een foto van dit leuke meisje, dat heerlijk met een emmertje speelt. Er werd zojuist op gereageerd, daarom nog maar een foto nu ze mijn kant op kijkt. Ze ziet me niet, want ik sta achter een muurtje. De tekst van toen: We lopen over de groentemarkt. Dit kleine meisje gaat helemaal op in haar spel. Ik heb geen idee wat er in de emmer zit, het kan een klein beestje zijn of zomaar een steentje. Let op de schattige vlechtjes, daar is heel wat tijd in gaan zitten! Tip: Je maakt haar moeder blij met T-shirts of andere kleding die je ook op de markt kan kopen. Vaak is het kleding uit het Westen, die in balen aangevoerd wordt. Zo kan je daar rustig iemand in een Burberryjas zien lopen..

'1103700' door corriedewinter '1103700' door corriedewinter

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Van alles twee..

corriedewinter

Wat zit deze tweeling heerlijk op het randje voor de stadstempel van Shanghai. Het is zaterdag, ze hebben hun mooiste jurkjes aan, er is voor allebei een blauw tasje en geld om in het offerblok te doen. Straks zullen ze nog rode linten vastmaken voor oma en opa, papa en mama, en voor henzelf natuurlijk. Chenghuang, de taoïstische godheid, zal vast hun gebeden beantwoorden. Nog later gaan ze naar de visvijvers met karpers in de grote stadstuin; de Yu Yuan. Natuurlijk moet je de vissen ook voeren. Ze hebben het er maar druk mee, net als alle andere Shanghainezen en andere Chinese toeristen Wij kijken ernaar en verbazen ons over de moderne devotie.

'1103620' door corriedewinter '1103620' door corriedewinter

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Verkiezingen anders

corriedewinter

Het gaat de laatste tijd vaak over verkiezingen, een nieuwe president, of een nieuw parlement naar aanleiding van de Brexitperikelen. Meestal is de uitslag in Europa wel na een week bekend. Dat is wel anders in India: daar is zeker een maand nodig om in alle deelstaten te stemmen. Wij maakten verkiezingen mee in de deelstaat Sikkim. Zo'n dag is echt een uitje. Met de mooiste kleding aan wacht men urenlang, op het gras, in de rij (mannen en vrouwen in aparte rijen), men kletst wat, eet wat, er heerst een gezellige sfeer. Wij worden met interesse bekeken, er is geen bezwaar tegen fotograferen.

'1103546' door corriedewinter '1103546' door corriedewinter

OmanRub al-Khali woestijn

OmanRub al-Khali woestijn

Oneindige leegte in d

corriedewinter

In het zuiden van het Arabisch schiereiland vind je met een oppervlakte van 650.000 vierkante kilometer de Rub’Al Khali woestijn, ‘s werelds grootste aaneengesloten zandwoestijn, met duinen die voortdurend veranderen. De woestijn wordt gedeeld door vier landen: Oman, Saoedi-Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten. Wij reizen erheen vanuit Salalah, we willen zien wat er achter de indrukwekkende zandduinen van wel 300 meter hoog ligt. Rub al Khali betekent leegte, en dat is het ook. Er is werkelijk niets en niemand gaat heel ver de woestijn in, te heet, geen oriëntatie. Kamperen kan wel aan het begin van de duinen. Als je georganiseerd gaat, te boeken in Salalah, moet je met minstens twee gidsen op pad , voor het geval je vast komt te zitten. Zelf rijden kan ook, de verharde weg houdt op op een kilometer van de duinen. Met een 4WD rijd je verder de duinen in. De leegte is onbeschrijflijk mooi, de structuren in het zand veranderen voortdurend, de kleur ook. Tegen de avond is de woestijn rood, overdag blinkend geel. Hou wel het weer in de gaten, het kan plotseling gaan waaien. De twee jongens op het duin in de verte hebben een mooie plek gekozen. Het duurt best lang om ze te bereiken. Let ook op de zandwaterval links, heel boeiend.

'1103475' door corriedewinter '1103475' door corriedewinter

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Sprookjesboot op de..

corriedewinter

Nu je in Shanghai bent, en je hebt iets te vieren, is het wel erg leuk om dit op de beroemde Drakenboot van Huangpuriver te doen. Het is een echt cruiseschip, met extravagante versieringen, een beetje kitsch. Maar: je kunt er heerlijk eten, het buffet ziet er prachtig uit en het wordt voortdurend aangevuld. Je vaart langs beide oevers van de rivier, dus je hoeft niets te missen als je een mooi plekje aan bakboord hebt. Zo'n 83 dollar per persoon.

'1103360' door corriedewinter '1103360' door corriedewinter

ChinaShanghai Shi

ChinaShanghai Shi

Mis Pudong niet in...

corriedewinter

Dit beeld van Shanghai komt regelmatig voorbij, toch laat ik het jullie graag zien. Je kijkt naar de ferry die oversteekt naar Pudong aan de overkant van de Yangtze. In Pudong vind je attracties voor het hele gezin, zoals het Century Park met fietspaden, roeivijvers en minigolfbanen, en het Shanghai Disney Resort. Als je het gewone Chinese familieleven wilt meemaken, loop dan eens door het park. Ook de Oriental pearl tower is een bezoek waard, je hebt een prachtig uitzicht vanaf deze toren. Het Shangri La hotel is wat lager, maar ook daar heb je een mooi uitzicht en het is natuurlijk veel goedkoper. Tip 1: vaar met de ferry over naar Pudong en kijk maar waar je terecht komt. Tip 2: vaar terug en neem vroeg in de avond een riviercruise. Het is minder druk, je ziet het dan langzaam donker worden en uiteindelijk alle verlichting in volle glorie. Gebaand pad? Dat wel, maar toch Columbus, want je weet niet waar je terecht komt.

'1103304' door corriedewinter '1103304' door corriedewinter

OmanSur

OmanSur

Laat je zakken in een

corriedewinter

Gelegen op ongeveer zeshonderd meter vanaf de zee, langs de kust van Oman, aan de kustweg tussen Muscat en Sur, vind je de Bimmah Sinkhole. Locals geloven dat dit zinkgat is veroorzaakt door de inslag van een meteoriet. Ze noemen de sinkhole dan ook wel ‘Hawaiyat Najm’, dat ‘vallende ster’ in het Arabisch betekent. Dit zinkgat is echter ontstaan door kalksteenerosie en het instorten van een holte in de ondergrond. Het gat is ongeveer 50 bij 70 meter groot en 20-30 meter diep en staat door middel van een tunnel in verbinding met de zee. Hierdoor is de bovenste laag van het water helder, maar op ongeveer acht meter diepte is het water troebel en heeft het een zwavelachtige smaak. Daarom noemen de locals de poel ook ‘Bayt al-Afreet’, wat huis van de duivel betekent. Wat zich in de diepte bevindt is nog altijd een mysterie. Je kunt op onderzoek gaan in de sinkhole, neem vooral je snorkel mee. Waaghalzen springen vanaf de rand de poel in, de meesten gaan via de lange trap naar beneden. Het stel dat hier staat te kijken, gaat zeker niet zwemmen, zij komen om te wandelen in het omliggende Hawiyat Najm Park. Tegen de avond worden daar de barbecues aangestoken en is het heel gezellig onder de bomen. Een aanrader als je een uurtje over hebt.

'1103255' door corriedewinter '1103255' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Een visje meepikken..

corriedewinter

De botanische tuin in Entebbe is prachtig om te bezoeken, je vindt er een grote kolonie meerkatten (apen) die je van heel dichtbij kunt observeren. Ook de vele vogels maken de tuin een must als je in Entebbe bent. De tuin is niet gratis te bezoeken, maar het enorme Victoriameer waaraan de tuin grenst wel. Er zijn piepkleine restaurantjes/barretjes, waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. Zwemmen kan ook, maar daar zijn we voorzichtig mee. Ook hier zie je veel vogels, vooral aalscholvers en allerlei soorten reigers die op de vis afkomen. Deze kleine reiger, bij ons heet hij koereiger, zien we regelmatig een visje uit de golven pikken.

'1103215' door corriedewinter '1103215' door corriedewinter

ChinaShanghai Shi

ChinaShanghai Shi

O wat ben je mooi in.

corriedewinter

Wat hebben we een plezier gehad met deze oudere dames in een 'buurthuis'in Suzhou. Suzhou staat bekend als het Venetië van het Oosten. Het oude centrum wordt doorkruist door een waternetwerk van 24 kanalen. Het is er druk met vooral Chinese toeristen die niet alleen met een gondel door de kanalen willen varen, maar ook de vele tuinen bezoeken die de stad rijk is. Wij zochten juist de achterafstraatjes op, die vlak langs de kanalen liggen. Hier kijk je zo de huizen in, meestal staan de ramen open. Deze dames en een enkele heer zagen we in een piepklein buurtcentrum, eigenlijk een grote kamer, waar spelletjes zoals mahjong werden gespeeld; er werd stevig gerookt en gekletst. Nadat ik had gezegd dat de dames er zo mooi uitzagen (piaoliang), mocht ik best foto's maken. Ze gingen er echt voor zitten en hadden de grootste lol.

'1103173' door corriedewinter '1103173' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Jumping planthoppers

corriedewinter

Op Madagaskar komen de meest bijzondere dieren en planten voor, je ziet ze nergens anders in de wereld. We zijn op zoek naar lemuren, maki's in Anja Park. Plotseling valt mijn oog op een tak met vreemde rode blaadjes eraan. Als ik dichterbij kom, valt er opeens een blaadje af.... Het blijken 'jumping planthoppers te zijn, insecten die dus op een blad lijken. Ze springen als sprinkhanen. Als je ze goed wilt zien, is het wel nodig om de foto te vergroten, je ziet dan de pootjes waarmee ze aan de tak vastzitten.

'1103113' door corriedewinter '1103113' door corriedewinter

MadagaskarIsalo NP

MadagaskarIsalo NP

Brand en het...verdwi

corriedewinter

In 2003 maakten wij een eerste rondreis op Madagaskar, waar we veel aardige mensen ontmoetten, waaronder mijn vriendje Onja, die zelfgemaakte kaarten verkocht om met de opbrengst schoolbenodigdheden te kopen. Het contact is gebleven en Onja (29) is nu een gediplomeerd gids die meerdere talen spreekt. Met hem hebben we eind 2017 opnieuw een rondreis in het midden en zuiden van Madagaskar gemaakt, langs bekende en minder bekende plekjes. We bezochten ook een piepklein dorpje in het binnenland van Zuid Madagaskar, kilometers verwijderd van de RN7. We brachten daar een zak rijst en een aantal fjerrycans water, die we op aanraden van Onja hadden gekocht. Rijst is een feestmaal omdat het zo duur is. De normale maaltijd bestaat uit gekookte maniok. Het water moet ook van ver aangevoerd worden; we gingen kijken of er een waterput geslagen zou kunnen worden. De mensen lieten ons trots de zeboes zien, die heel belangrijk voor hen zijn. Zebu's zijn heel kostbaar en worden regelmatig gestolen door de Dahalo, een stam van niets ontziende bewapende veedieven. We sliepen in NP Isalo, waar we de volgende dag een wandeling zouden maken. Tijdens het diner in een pizzarestaurant ( !) zagen we opeens een rode gloed. De dahalo hadden het bos op verschillende plekken aangestoken om de bewoners af te leiden en het vuur kwam wel erg dichtbij. Terwijl de bewoners de brand aan het blussen waren, werden de zebu's uit de dorpen opgehaald. Weg bezit en weg inkomsten uit het park. Wij konden nog wel in het dorp overnachten, maar de rooklucht was niet te harden en bovendien is deze heel ongezond. We vertrekken daarom al vroeg, alle wandelingen zijn afgelast. Hier zijn we op weg naar onze volgende bestemming aan de kust. Onderweg zien we verschillende groepjes gewapende mannen die op zoek zijn naar de veedieven. Er heerst een grimmige sfeer. Deze jongen kijkt ons argwanend aan, ik vind hem dapper, een stok tegen een geweer...

'1102996' door corriedewinter '1102996' door corriedewinter

OmanQalhat

OmanQalhat

Zomaar gelukkig met..

corriedewinter

Deze keer geen foto van een kind dat het moeilijk heeft. Zijn ouders hebben werk, er is geen honger, hij woont in een huis aan de boulevard van het kleine vissersplaatsje en hij is lekker aan het spelen met zijn boot, auto, zeehond, of wat hij maar bedenkt. En ik kijk en geniet van het simpele beeld.

'1102940' door corriedewinter '1102940' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Madagaskar in de top.

corriedewinter

Dat Madagaskar een arm land is, zal wel bekend zijn. Meer dan 70% van de bevolking zit beneden de armoedegrens. De helft van de bevolking leeft van de landbouw; koffie is het belangrijkste exportproduct. Madagaskar is de grootste producent van vanille ter wereld. De vanille wordt verbouwd in gebieden tussen het hoog plateau en de noordoostkust. Verder neemt Madagaskar ongeveer een derde van de wereldproductie van kruidnagels voor zijn rekening. Er worden ook sisal, peper, suikerriet, tabak en katoen verbouwd en men is begonnen met de aanleg van theeplantages, zoals bij Fianarantsoa. In het droge zuiden is het niet zo makkelijk om iets te verbouwen dat geld oplevert. Er zijn daar sisalplantages aangelegd, de agaves doen het goed daar, ze hebben weinig water nodig. Madagaskar staan nu op plaats 4 van sisal exporterende landen, eindelijk iets positiefs. Helaas worden voor de plantages weer bossen gekapt en ligt het Berenty reservaat met veel lemuren bij Tolanaro tussen de plantages. Maar ja, wat wil je...hongersnood of kans op een beter bestaan? Deze sisalhandel kwamen we langs de weg tegen. We hebben een bos gekocht, altijd handig om ergens anders weer weg te geven.