Ambassadeur Corriedewinter

'1120249' door Corriedewinter '1120249' door Corriedewinter

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Beklim in de...herfst

Corriedewinter

Brielle is deze zomer veel in het nieuws geweest omdat hier de Tuin van 2020 werd georganiseerd, optredens van bekende zangers zoals Typhoon en Nick en Simon, voor een klein publiek. Dit alles vond plaats op het Ravelijn, een eiland in de Vest, dat onderdeel is van het Oud-Nederlands Vestingstelsel. De gasten die uit heel Nederland kwamen, vonden Brielle een verrassing, want er is zoveel te zien! Brielle heeft wel 400 monumenten en de Vesting is nog volledig in tact. De machtige Sint-Catharijnekerk is niet te missen. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht. En het leuke is: ook in de herfstvakantie kan je de toren beklimmen, uiteraard coronaproof. Ga na je beklimming een lekker ijsje halen op het Wellerondom, waar een kanon staat waar je op mag zitten. Genoeg oude dingen gezien? Rij dan door naar de Maasvlakte waar je in Futureland alles over de nieuwste havens komt te weten en waai tenslotte uit op de mooie stranden, waar je zelfs zeehonden kunt ontdekken.

'1120205' door Corriedewinter '1120205' door Corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Klaar terwijl u wacht

Corriedewinter

De markt in Kisoro, op het drielandenpunt Oeganda, Congo en Rwanda, wordt begrensd door een muur waartegen winkeltjes en restaurantjes gebouwd zijn. Bij de muur zijn ook de naaiateliers. Er is geen plekje onbenut; deze mevrouw kan er niet meer tussen. Dan maar een plekje in de open lucht. De markt van Kisoro is absoluut niet toeristisch. Je wordt niet aangeklampt voor souvenirs, kijken is gratis. Ga wel 's ochtends, dan is de markt in vol bedrijf.

'1120131' door Corriedewinter '1120131' door Corriedewinter

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

De Vezovissers zijn..

Corriedewinter

We zijn RN 7 afgereden tot aan de westkust. De kustweg van Tulear naar Ifaty was tot voor kort een zandweg waar je het beste met een taxibrousse over kon rijden. Tegenwoordig is deze weg gedeeltelijk verbeterd tot een asfaltweg, de RN9. China wil op deze manier gemakkelijker katoen naar de havens vervoeren. Wij logeerden ver van de hoofdweg in Mangily. Naast ons eco-hotel ligt een vissersdorp. Hier wonen de Vezo, een van de kleinste stammen van Madagaskar, ze leven hoofdzakelijk van de visvangst met net en door speervissen. Het is avond, de laatste piroque is gearriveerd. Het zeil, gemaakt van o.a rijstzakken ziet er niet best uit, dat moet eerst gerepareerd worden. Wij hebben een afspraak gemaakt om met een visser mee te gaan. Voor een klein bedrag vaart de visser langs de kust naar een ander strand waar hij een maaltijd van versgevangen vis klaarmaakt. We stoppen om te snorkelen, je ziet de mooiste vissen in het ondiepe water. Neem wel zelf een snorkel mee, de visser gebruikt de snorkel zelf ook voor het speervissen. Sommige vissers spreken een beetje Frans. Engels is lastig, maar met handen en voeten kom je een heel eind.

'1120008' door Corriedewinter '1120008' door Corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Op het busstation is.

Corriedewinter

Op het het grote busstation in Antigua Guatemala staan de bussen rijen dik om passagiers en vracht naar alle uithoeken van het land te vervoeren. De zaken zijn er goed geregeld: je koopt van tevoren al een kaartje, levert je bagage af bij de sjouwers die de bundel op het dak vastzetten en wacht tot de bus vertrekt. Ga vooral kijken aan het eind van de marktdag, niet alleen de mensen, maar ook de prachtig beschilderde bussen zijn de moeite waard.

'1119789' door Corriedewinter '1119789' door Corriedewinter

NicaraguaLeon

NicaraguaLeon

Laveren in het...mang

Corriedewinter

Wij maken een boottocht door de mangrovebossen en lagunes niet ver van Léon, bij Corinto. Het is lastig varen, want de mangrovebossen zijn nog geen maand geleden flink verwoest door een orkaan. De nesten zijn weg en de zoutwaterkrokodillen zijn gevlucht, omdat de lagune geblokkeerd werd en er alleen regenwater binnenstroomde. De blokkade is nu doorgegraven en langzaam keren de krokodillen terug en kunnen de vogels aan een nieuw nest beginnen. Deze mangrovereiger moet ook zijn plekje weer weten te vinden. Voedsel is er genoeg, hij eet kleine visjes, kikkers en waterinsecten. Voor een nest is het nog zoeken in de ravage.

'1119602' door Corriedewinter '1119602' door Corriedewinter

IJslandSouth

IJslandSouth

De basaltzuilen van..

Corriedewinter

Onderaan Reynisfjall, een berg van tufsteen gevormd als gevolg van een vulkaanuitbarsting van onder een gletsjer, bevinden zich bijzondere natuurlijke rotsformaties. Deze zijn voornamelijk opgebouwd uit zeshoekige basaltzuilen. Er zijn hier door erosie grotten in ontstaan. De rotsen zijn niet eenvoudig bereikbaar, let goed op wanneer hoge golven vanaf de oceaan het strand oprollen. Vanuit Vík leidt ook een slecht begaanbare weg naar de 340 meter hoge top van de Reynisfjall. De weg werd aangelegd door de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog. Het zou de steilste weg van IJsland zijn en hij leidt naar een verlaten radarpost. Wij bekijken de grotten min of meer veilig vanaf het strand, want bovenop word je weggeblazen. De schapen hebben nergens last van, zij gaan tot het randje om de lekkerste sprietjes te bemachtigen.

'1119532' door Corriedewinter '1119532' door Corriedewinter

IJslandSouth

IJslandSouth

Reynisdrangar, zo...r

Corriedewinter

We hebben slecht weer als we bij het plaatsje Vik aankomen, maar o wat is het mooi daar. Het ruige weer past eigenlijk wel bij de locatie. In de zee zien we vanaf een zwart strand de rotsen van Reynisdrangar. Volgens de IJslanders zouden het de resten zijn van een driemaster die door trollen uit de zee werd getrokken. Toen de trollen door zonlicht werden verrast, versteenden zij gezamenlijk met het schip. Je kunt gemakkelijk even naar de zee rijden, tussen de lupinevelden door, maar let op: er kunnen plotseling hoge golven ontstaan, dus ga niet te ver. Voor je het weet moet je ook door een trol gered worden....

'1119439' door Corriedewinter '1119439' door Corriedewinter

OmanSalalah

OmanSalalah

Heerlijk groen in de.

Corriedewinter

We reizen rond in het zuidwesten van Oman. Het lijkt een en al woestijn, maar in het landschap niet zo ver van Salalah ligt de altijd groene Wadi Darbat. In het regenseizoen van mei tot september valt hier zoveel water dat een waterval van bijna 100 meter hoog ontstaat, die uitwaaiert in verschillende kleine watervalletjes. Hiervan heb ik eerder een foto geplaatst. Dromedarissen, geiten en vee van de lokale bevolking overleven hier het droge seizoen. Je ziet er een aan de overkant lopen. Wij zijn hier in maart, dus het water staat laag. Je kunt hier heerlijk picknicken en vrij kamperen. In het weekend komt de lokale bevolking naar de wadi, vooral in september kan het dan druk zijn, maar als je een nachtje blijft, heb je de wadi weer voor jou alleen. Klim vooral naar boven, daar heb je een prachtig uitzicht. Zwemmen is helaas niet mogelijk, in het water komt bilharzia voor.

'1119418' door Corriedewinter '1119418' door Corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Eindeloos wandelen op

Corriedewinter

Deze paarden lopen in alle vrijheid bij de Col du Soulor, een van de cols die regelmatig bedwongen moet worden tijdens de Ronde van Frankrijk. Buiten dit seizoen is het heel rustig. Je wandelt heerlijk op de hellingen, ziet gieren rondvliegen en je hoort marmotten fluiten. De paarden trekken zich niets van ons aan en reageren ook nauwelijks als we dicht langs hen lopen. Verrassend!

'1119362' door Corriedewinter '1119362' door Corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Het geluid van donder

Corriedewinter

Ruig wandelgebied met watervallen staat er op Google Maps. Dat klopt helemaal. We zien deze waterval namelijk al liggen aan de overkant van de fjord en het duurt nog meer dan een uur voordat we er zijn, omdat de weg met de fjord mee slingert en ook nog niet verhard is. Volgens de IJslanders is deze Fjallfoss de mooiste van het land en ik ben het met hen eens. Ze noemen de waterval Dynjandi, wat donderend betekent. Met donderend geraas stort de waterval, die eigenlijk bestaat uit meerdere kleintjes, 100 meter naar beneden. Je kunt een eind naar boven klimmen, het is er behoorlijk glibberig en steil, maar je moet de waterval vooral horen, dat geluid vergeet je nooit meer!

'1119304' door Corriedewinter '1119304' door Corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Tel de watervallen bi

Corriedewinter

Nu de Tour de France dan eindelijk van start gaat, mag een foto van de Pyreneeën niet ontbreken. Het Nationaal park van de Pyreneeën dateert uit 1967 en is door zijn talloze watervallen en bergriviertjes, 230 bergmeren, reusachtige bossen en metershoge bergtoppen de trekpleister van de Franse Pyreneeën. Je kunt er wandeltochten van elk niveau maken en avonturiers wagen zich aan canyoning, rafting, kajakken, klimmen, mountainbiken en zelfs bungee jumpen. Zo’n 15 kilometer buiten Cauterets volgen we de wandelroute langs de tien watervallen bij Pont ‘d Espagne naar het Lac de Gaube. De wolken hangen laag, de stokoude naaldbomen in de mist geven het landschap iets magisch. Door een gat in de bewolking zie ik heel even even het silhouet van de Vignemale opdoemen. Helaas kunnen we niet verder, het zit potdicht. Er is gelukkig nog genoeg te zien, zoals de Cascade du Lutour hier op de foto. En nog een voordeel: we zijn er alleen!

'1119231' door Corriedewinter '1119231' door Corriedewinter

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Lang leve Lenin in...

Corriedewinter

Toen Moldavië na het uiteen vallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk werd, riep Transnistrië, een dwergstaatje zo groot als Overijssel, eenzijdig de eigen onafhankelijkheid uit. Het staatje wordt door geen enkel land erkend, maar heeft toch zijn eigen munt, de Transnistrische roebel, en een heuse grens, waar streng gecontroleerd wordt. Je moet zelfs een visum kopen!Verder is er een leger van 15000 man. Transnistrië wil zich het liefst aansluiten bij Rusland, dat het landje steunt. Er wordt Russisch gesproken, op school leert men Russisch en studeren in Moskou is heel makkelijk. Hier zie je dat kameraad Lenin nog fier overeind staat voor het parlementsgebouw.

'1119186' door Corriedewinter '1119186' door Corriedewinter

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

Het leven is goed in.

Corriedewinter

Moldavië ligt tussen Oekraïne en Roemenië. Het land is na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie weer zelfstandig verder gegaan. Je ziet er nog niet veel toeristen, terwijl het land heus veel te bieden heeft. Als je van wijn houdt, kan je je hart ophalen. De grootste wijnkelder van Europa is hier gevestigd, waar de lekkerste wijnen voor de groten der aarde bewaard worden. Hier heb ik al eerder foto's van geplaatst. Nu een foto uit Butuceni, een dorpje dat diep verscholen in een door de rivier de Raut uitgesleten vallei ligt. In het dorp lijkt de tijd stil te staan. Het dorp staat wel bekend als eco resort, maar luxe is het er niet. Het leven gaat door zoals het altijd is gegaan. Er is wel waterleiding, maar deze dame haalt water bij de dorpsput voor de geiten en de was. Ze bewerkt het land, bakt haar eigen brood. Ze vindt het leuk om een praatje te maken, maar dat gaat alleen met handen en voeten en veel glimlachen. Tip: neem foto's van je gezin en eigen omgeving mee. Dat wordt zeer gewaardeerd.

'1119131' door Corriedewinter '1119131' door Corriedewinter

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

40 000 jaar bewoond

Corriedewinter

In Butuceni kabbelt het leven rustig voort. De bevolking is niet rijk, maar er is genoeg te eten in dit vruchtbare gebied, waar iedereen een lapje grond heeft om het een en ander te verbouwen. Daarnaast leeft men van het toerisme in dit eco resort dichtbij een van de beroemdste archeologische vindplaatsen: Orheiul Vechi. Vanuit het dorp loop je er in een kwartiertje naartoe. Het archeologische complex bestaat uit een stuk land met een paar dorpen en historische monumenten. Vanaf een klif (foto) kijk je uit op de rivier Raut, die zich als een hoefijzer vormt tussen de dorpen Trebujeni en Butuceni. Al 40.000 jaar wordt dit gebied bewoond en hebben Daciërs, Mongolen en Tartaren er hun sporen achtergelaten. Je ziet hier de geschiedenis vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen tot leven komen. De grotkerk, die in een van de kliffen is uitgehouwen, dateert zelfs uit de 13e eeuw en herbergt een kapel, een terras dat uitkijkt over de rivier en meerdere stenen nissen die voorheen een slaapplaats boden aan 13 monniken. Ramen zijn er niet. Als sinds de 13e eeuw fungeert de kapel bovenop als kerk voor de omliggende dorpen, wat vooral in de winters een koude aangelegenheid moet zijn. Je wordt in het kerkje ontvangen door een eenzelvige monnik, die gewoon zijn gang gaat, maar goed in de gaten houdt of je je netjes gedraagt. Achter mij loop je naar het museum en de opgravingen, die veel door schoolklassen op excursie bezocht worden. Buitenlandse toeristen zie je hier nauwelijks.

'1119091' door Corriedewinter '1119091' door Corriedewinter

MoldaviëNoord Moldavie

MoldaviëNoord Moldavie

De laatste monnik in.

Corriedewinter

Een roadtrip door het voormalige Sovjetland Moldavië is een verrassing! Er is veel te zien en vooral te proeven. De wijnen uit Cricova zijn wereldberoemd. Tel daar de vriendelijke bevolking en de rust en ruimte bij op en je hebt een topreis. We logeren in Butuceni, op 60 km van Chisinau, een dorpje dat diep verscholen in een door de rivier Raut uitgesleten vallei ligt. Het dorp staat bekend als agriresort. We slapen in kleine huisjes op een verhoging die vroeger als kachel dienst deed. Het leven is heel gemoedelijk, de tijd lijkt hier stil te staan. Vanuit het dorp lopen we in een kwartier naar Orheuil Vechi (Oud Orhei), waar we een grotklooster bezoeken. Een toren geeft toegang tot het klooster dat in de kalkstenen wand hoog boven de rivier is uitgehouwen. Langs een donkere trap dalen we af naar de grot en komen in een kerkje terecht waar een eenzelvige monnik gewoon zijn gang gaat. In het verleden sliepen er wel 20 monniken in nissen achter het kerkje. Als je doorloopt kom je op een natuurlijk terras op een klif, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende streek en de rivier. Let op: een hoofddoek en decente kleding zijn verplicht.

'1119037' door Corriedewinter '1119037' door Corriedewinter

MoldaviëTransnistrië

MoldaviëTransnistrië

Feest in Tiraspol

Corriedewinter

Het is augustus/ september, de (online) introductieweken voor nieuwe studenten zijn weer begonnen. In Moldavië is het niet anders. Deze meisjes en jongens, juist geslaagd, ontmoette ik in Tiraspol, de hoofdstad van het eenzijdig onafhankelijk verklaarde Transnistrië, een land dat eigenlijk niet bestaat. Men koos zelfs een eigen president en een eigen parlement die beiden niet erkend werden door de regering van Moldavië. In augustus 1994 kreeg Transnistrië wel vergaande autonomie wat betreft regionale aangelegenheden. Het landje heeft een eigen munteenheid, de Transnistrische roebel, een eigen politiemacht en een uit 5000 manschappen bestaand leger. Het heeft ook eigen (niet officiële) grenzen die gecontroleerd worden door Transnistrische grenswachten. Je moet behoorlijk lang wachten bij de grens. De officiële talen in Transnistrië zijn Russisch, Moldavisch en Oekraïens. Alle straatborden zijn in het Russisch of in het Cyrillisch alfabet (zie links) en studenten en scholieren worden op universiteiten en scholen onderwezen in het Russisch. Ook lokale overheden en de meeste officiële instituten werken met de Russische taal. Het is dus niet zo vreemd dat veel jongens en meisjes in Moskou gaan studeren; diploma's van deze universiteiten worden wel geaccepteerd. Nu zullen de meesten wel naar Chisinau (hoofdstad van Moldavië) of Tiraspol gaan. Meer lezen over Transnistrië en cognac (Kvint) proeven? Zie Columbus 92

'1118992' door Corriedewinter '1118992' door Corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Geluk in Bhutan

Corriedewinter

We reizen rond in het bergstaatje Bhutan, waar het Nationaal Geluk belangrijker is dan het nationaal product. Volgens de koning van Bhutan moeten we overheidsprogramma’s op het gebied van handel, landbouw en transport niet beoordelen op wat ze opleveren aan economische winst, maar op wat ze bijdragen aan het geluk van de bevolking. Want materiële welvaart is belangrijk, maar fysiek en psychisch welzijn zijn dat minstens evenzeer. Om die immateriële welvaart te meten, ontwikkelde Bhutan een systeem waarbij gekeken wordt naar onder meer ecologie, gezondheid, onderwijs, cultuur, omgang met het begrip tijd, vitaliteit, goed bestuur en onderling vertrouwen. ( bron: Omdenken.nl) Dit kindje is gelukkig met haar duim, veilig bij haar vader op de rug. Ze vindt ons overigens wel spannend..

'1118905' door Corriedewinter '1118905' door Corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Na een jaar weer bij.

Corriedewinter

Het broedseizoen is gestart op Latrabjarg, het uiterste puntje van de Westfjorden, waar duizenden vogels een plekje kiezen voor een nest. De papegaaiduikers (puffins) zijn op hun mooist:de kleuren van de snavel zijn lekker fel en de veren kunnen niet witter. Dit stel, dat elkaar alleen ontmoet tijdens de broedtijd, is net klaar met graven. Nu het ene ei nog leggen aan het eind van de tunnel en de broedtijd van 6 weken kan beginnen. Op de vogelrots Latrabjarg op het meest westelijke puntje van de Westfjorden kan je de vogels tot heel dichtbij benaderen. Ze zijn niet bang en vliegen ook niet weg. Blijf wel op ongeveer een meter van de rand van de klif, dichterbij zit het vol met holletjes. Ga ook op je buik liggen, dat is het veiligst.

'1118827' door Corriedewinter '1118827' door Corriedewinter

Groot-BrittanniëEngland

Groot-BrittanniëEngland

De rots is vol op...I

Corriedewinter

De Farne Eilanden voor de kust bij Seahouses zijn een oase voor 23 soorten zeevogels: stormvogels, noordse sterns, zeekoeten, alken, eidereenden en aalscholvers en wat landvogels, zoals boerenzwaluwen en bonte kwikstaarten. En dan natuurlijk de papegaaiduikers, waar ik al meerdere foto’s van heb geplaatst. Daarvan werden er in 2015 bijna 40000 broedparen geteld. Nu wil ik de alken in het zonnetje zetten. Ze broeden het liefst hun ene ei uit op een kleine richel of nis op een steile klif, zoals hier op Inner Farne, het grootste van de Farne eilanden. Net als papegaaiduikers vangen ze kleine visjes voor hun jong, die ze op een rijtje in hun bek bewaren. Zoals je hier ziet is het vechten om een plekje, maar over het algemeen zitten de dieren vredig naast elkaar. De eilanden zijn te bezoeken vanuit Seahouses waar je een hele of een halve dagtrip voor een of meerdere eilanden kunt boeken. Neem hoofdbedekking of een paraplu mee, want de broedende noordse sterns vallen aan met hun snavel of met poepbommen!

'1118708' door Corriedewinter '1118708' door Corriedewinter

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Côte d'Azur?

Corriedewinter

Zelfs de naam doet Frans aan, maar we zijn toch echt in St Ives, Cornwall. In dit voormalige vissersdorp waar zijn in de loop der jaren veel kunstenaars neergestreken vanwege het mooie licht. De beroemde Tate Gallery heeft hier zelfs een dependance. Het is eb, de boten liggen droog. Het verschil met vloed is enorm; bij vloed komt het water tot aan de kademuur. St Ives is een ideale plek voor een strandvakantie. De zee is er relatief warmer vanwege de golfstroom en er zijn meer zonuren dan in de rest van Engeland. Verder heeft St Ives wel vijf verschillende stranden. Je kunt er surfen, zeilen, rotsklimmen, relaxen en er is een speciaal hondenstrand. Parkeren is lastig vanwege de nauwe straatjes. Wij kregen een tip van de eigenaar van ons B&B in St Agnes om te parkeren bij Lelant Saltings Station Car Park en vandaar de trein langs de kustweg te nemen. Een prachtig ritje!

'1118600' door Corriedewinter '1118600' door Corriedewinter

Groot-BrittanniëStonehenge

Groot-BrittanniëStonehenge

5000 jaar geleden in.

Corriedewinter

Op reis in Zuid-Engeland wilde ik graag Stone Henge bezoeken, het beroemde monument uit zo’n 3100 jaar voor Christus. Stone Henge blijkt onderdeel te zijn geweest van een veel groter geheel. Archeologen stuitten in 2015 bij Amesbury op zeventien onbekende kapellen en honderden andere archeologische zaken zoals kleinere monumenten. Men had al ontdekt dat de grote stenen van Stonehenge oorspronkelijk een cirkel of een C vormden. Het onderzoek van de bodem begon al in 2011. Er werd een terrein van twaalf vierkante kilometer rond Stonehenge met radarapparatuur in kaart gebracht.Door eerder bodemonderzoek waren twee lange sleuven gelokaliseerd die met de stand van de zon te maken hebben. De ene sleuf ligt op 21 juni in de lijn van zonsopgang en de andere op dezelfde dag in lijn met de zonsondergang. De sleuven kruisen elkaar op de plek waar later Stonehenge werd gebouwd. Ze werden vierhonderd jaar voor Stonehenge gegraven. (Bron The Guardian) En nu sta ik met deze Indische Brit hier. We zijn onder de indruk. Tips: -Reserveer je kaartjes vooraf via internet en kies om de drukte te ontlopen, het eerste of het laatste tijdstip dat je naar binnen kunt. Je mag zolang blijven als je wilt. -Loop bij de site rechtsom. Audiotours beginnen links. -Bekijk het museum, je maakt daar Stone Henge in alle seizoenen mee en je ziet hoe de mensen uit de Steentijd leefden. Buiten is een kleine nederzetting nagebouwd. -Stone Henge is onderdeel van de National Trust. Als je van plan bent om nog meer historische plaatsen te bezoeken, raad ik je aan een National Trustpas aan te schaffen. Met drie bezoeken heb je hem al terugverdiend.

'1118449' door Corriedewinter '1118449' door Corriedewinter

RuslandNovgorod Oblast

RuslandNovgorod Oblast

Matroesjka in...Vitos

Corriedewinter

Dit is Volga, ze woont in Novgorod Veliki, maar komt iedere dag naar het museumdorp Vitoslavitsly, genoemd naar het echte dorpje dat hier ooit lag. Wij zijn net als zij met de bus naar het dorp gereisd, een tocht van een half uur uit het centrum van Novgorod. In het museumdorp staan zo'n 26 houten gebouwen, waaronder een kerk en een molen. Volga heeft net de veranda van haar boerderij geveegd en wil wel even poseren. Ze ziet eruit als een Matroesjka, een boerin met de naam Matrjona. De bekende houten poppetjes zijn ervan afgeleid. Wij noemen de poppetjes ook wel baboeschka, maar dat betekent grootmoeder.

'1118327' door Corriedewinter '1118327' door Corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Hoe lichter hoe mooie

Corriedewinter

Deze jongen zorgt goed voor zijn kostbare buffel, die op de grote veemarkt in Rantepao te bewonderen is. De buffels worden in de landbouw gebruikt, maar ze zijn beslist nodig bij het bijzondere begrafenisritueel dat hier wordt uitgevoerd. In Tana Toraja gelooft de bevolking namelijk dat zij de overledenen naar de andere wereld moeten begeleiden. Het is belangrijk om dit op correcte wijze te doen, anders roep je onheil over je familie af. Eén van de opvattingen is dat er op zijn minst 1 buffel gedood moet worden op de begrafenis. Als het dier sterft, en zijn ziel opstijgt naar de hemel, kan de overledene meereizen met deze ziel. Hoe meer buffels er gedood worden, hoe makkelijker het voor de overledene is om de trap naar hemel te beklimmen. Dit is één van de redenen waarom het jaren kan duren voor de overledene daadwerkelijk begraven wordt. De familie moet geld sparen om zoveel mogelijk buffels te kunnen kopen. Eén buffel kost ongeveer 45 miljoen rupiah (2600 euro). Nog specialer, en ongeveer 10 keer zo duur, is een albino bufffel. En laat dit verlegen ventje nu net een buffel hebben met veel roze plekken op zijn huid!

'1118263' door Corriedewinter '1118263' door Corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Naar Beter Bed in...K

Corriedewinter

De markt in Kisoro, op het drielandenpunt Oeganda, Congo en Rwanda, wordt begrensd door een muur waartegen winkeltjes en restaurantjes gebouwd zijn. Ik sta hier net buiten de hoofdmarkt op een verhoging en moet meteen denken aan de de reclame in Nederland: Retteketet naar Beter Bed. Hoe anders is het hier! Deze dame zit op haar nieuwe handgemaakte bed en zal zo opgehaald worden door een vrachtwagen waar ook personen mee vervoerd worden. De dames naast haar verkopen raffia. Raffia wordt voor allerlei zaken gebruikt, zoals manden, dakbedekking, bindtouw en het wordt geëxporteerd. Bij de muur zijn de naaiateliers. Misschien is er wel wat beddengoed gemaakt, klaar terwijl u wacht. De markt van Kisoro is absoluut niet toeristisch. Je wordt niet aangeklampt voor souvenirs, kijken is gratis. Ga wel 's ochtends, dan is de markt in vol bedrijf.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door Barga
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik