Ambassadeur corriedewinter

'1111538' door corriedewinter '1111538' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Op de zeboe passen

corriedewinter

Vandaag een foto uit de oude doos van het leven op Madagascar, ergens in het zuiden langs RN7. Deze weg was toen nog smal met gaten waarlangs je moest zigzaggen. Ook werden de zeboes hierlangs vervoerd naar de markten. Men liep vele dagen met deze kostbare dieren. Deze kinderen zijn nu volwassen, ze hebben al een gezinnetje gesticht, want ze trouwen jong en zijn gek op kinderen. Madagascar heeft zich wel ontwikkeld, maar de regering is nog steeds niet stabiel en er is een hoge werkloosheid. Sinds vandaag is het land in lockdown, werken is niet meer mogelijk voor de jongen van de foto die nu taxichauffeur is in Fianarantsoa. Hij is toch nog hoopvol, gaat naar de familie op het platteland om daar te helpen. In het uiterste geval moeten de zeboes verkocht worden. Hopelijk is de oogst goed...

'1111473' door corriedewinter '1111473' door corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Naar de sterren op de

corriedewinter

Op de top van de Pic du Midi du Bigorre is een enorme sterrenwacht gebouwd die nog altijd een belangrijke rol speelt bij het onderzoek van het heelal. Wij nemen tegen de avond de kabelbaan naar de top, want met de auto is dit niet mogelijk. Voor de geoefende wandelaars is er een ezelspad van vierenhalf uur, daar waag ik me maar niet aan. We overnachten op de top in het oude onderzoeksstation van de sterrenwacht. Heel vroeg in de nacht observeren we de sterren; een fantastische ervaring. Nu zien we de zon opkomen, de kabelbaan hangt nog stil. Je kijkt in de richting van Spanje, volgens de experts wel 300 km. Het uitzicht vanaf de Pic staat zelfs op de werelderfgoedlijst.

'1111419' door corriedewinter '1111419' door corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Vrijheid op de Col du

corriedewinter

Deze paarden lopen in alle vrijheid bij de Col du Soulor, een van de cols die bedwongen moet worden tijdens de Ronde van Frankrijk. Buiten dit seizoen is het er rustig. Je wandelt heerlijk op de hellingen, ziet gieren rondvliegen en je hoort marmotten fluiten. De paarden trekken zich niets van ons aan en reageren ook nauwelijks als we dicht langs hen lopen. Verrassend!

'1111352' door corriedewinter '1111352' door corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Arreau op donderdag

corriedewinter

Tijdens onze roadtrip door de Hoge Pyreneeën logeerden we in het stadje Arreau aan de oevers van de Neste de Louron. Op donderdag is het marktdag. Er staan kramen in de prachtige markthal en aan de oevers van de rivier. Op de markt vind je vooral zelfgemaakte streekproducten, zoals kazen, taarten en diverse biologische vleessoorten uit de streek. Loop na de markt langs de oevers naar de eeuwenoude bibliotheek en geniet van de stilte die hier ook heerst.

'1111308' door corriedewinter '1111308' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngland

Groot-BrittanniëEngland

Alarm op Inner Farne!

corriedewinter

In mijn review van de week beschrijf ik onder andere mijn bezoek aan de Farne eilanden. Hier ben ik op Inner Farne in de tijd dat er duizenden papegaaiduikers nestelen. Ze hebben allemaal een hol gegraven in de zachte grond en gaan op jacht naar visjes voor hun kroost. Die visjes zijn ook aantrekkelijk voor de drieteenmeeuwen die hier broeden. Hier komt er een laag overvliegen op zoek naar visjes, eieren of kuikens van de Noordse stormvogel (hier op de achtergrond) Als je de foto vergroot kan je misschien zien hoeveel papegaaiduikers er tussen de bloemetjes zitten.

'1111183' door corriedewinter '1111183' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngland

Groot-BrittanniëEngland

Veilig visjes voeren.

corriedewinter

Deze papegaaiduiker op de Farne eilanden heeft het maar druk met het voeden van zijn kuiken, dat na zes weken broeden is uitgekomen. Hij vliegt nu net weer uit nadat hij zijn visjes veilig heeft afgeleverd. Dat is niet vanzelfsprekend, want zoals je op de achtergrond ziet, zijn er veel kapers op de kust. De rots links dient als uitkijkpost en pas als de kust veilig is, vliegt de puffin naar zijn broedhol aan de andere kant van het eiland. Gezien op Inner Farne, te bereiken vanuit Seahouses.

'1111137' door corriedewinter '1111137' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngland

Groot-BrittanniëEngland

Northumberland: voor.

corriedewinter

De lente is begonnen, ook in Engeland is het prachtig weer. Een suggestie voor een heerlijke vakantie als het weer kan: pak de boot van IJmuiden naar Newcastle en rijd omhoog langs de oostkust. Je vindt er schattige plaatsjes aan het strand, zoals hier in Briggs, waar je eindeloos kunt wandelen of zwemmen en weinig mensen tegenkomt. In Northumberland begint ook de kastelenroute. Rij even het binnenland in naar Alnwick (Harry Potterkasteel) of bezoek Bamburgh castle aan de kust. En je bent er nog niet, ook wildlife is er volop te zien. Maak een trip naar de Farne eilanden met zijn vogelrotsen en bekijk de zeehondenkolonie. Voor kinderen genoeg te doen, al is het alleen maar spelen op het strand, waar alle ruimte is. Bij geopende foto zie je meer!

'1111106' door corriedewinter '1111106' door corriedewinter

FrankrijkLourdes

FrankrijkLourdes

Troost voor de wereld

corriedewinter

Vandaag een foto uit de stad van de hoop: Lourdes. Deze dame is van ver gekomen om de grot van Bernadette te bezoeken en mee te doen aan de indrukwekkende lichtprocessie die iedere avond plaatsvindt. Haar jurk is bedrukt met medaillons gewijd aan de heilige Maria die in de grot aan Bernadette verschenen is. In bijna alle Afrikaanse landen worden belangrijke mensen en gebeurtenissen geëerd met een speciaal ontworpen doek. Presidentsverkiezingen, een staatshoofd, maar ook een overleden familielid wordt op stof herdacht. De doeken worden meestal door vrouwen gedragen als rok, of omslagdoek, maar er worden ook complete pakken van gemaakt. De Helmondse fabrikant Vlisco introduceerde de wax-print, een soort batik. De eerste gedenkdoeken werden met deze techniek gemaakt. Hier zie je de fancy-print, waarmee je veel nauwkeuriger kunt weergeven. Het heiligdom in Lourdes is voor het eerst in zijn geschiedenis gesloten vanwege het nieuwe coronavirus. Voor hoelang is niet bekend. Franse media meldden dat de circa dertig kapelaans verbonden aan het heiligdom negen dagen voor ’de grot van de verschijningen’ zullen bidden voor de wereld. Hopelijk geeft dit troost.

'1111066' door corriedewinter '1111066' door corriedewinter

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Vergeten jullie...Mad

corriedewinter

Vandaag hoorde ik van mijn vriendje die gids/chauffeur in Fianarantsoa is, dat zijn laatste klanten vervroegd zijn teruggegaan naar Duitsland. Nieuwe klanten komen voorlopig niet en er is geen ondersteuning vanuit de overheid. Het merendeel van de jonge mensen probeert een bestaan te vinden in het toerisme, waar net wat groei ontstond. Nu is het maar afwachten. Daarom plaats ik deze foto om jullie te laten zien wat een divers land Madagaskar is! Hier reizen we van Antsirabe naar Fianarantsoa en zo verder door het hoogland over RN 7 naar het zuidwesten. Je kunt dit met een gewone auto doen, de weg is redelijk onderhouden. De Betsileo, een van de grootste bevolkingsgroepen van Madagaskar met bantoe roots, leven in het hoogland. Zij bouwen typische hoge huizen van meer verdiepingen die je hier ziet. Ze verbouwen rijst, zonder rijst kan een Malagassiër niet leven. Het ontbijt bestaat uit een pittige rijstsoep en lunch en diner zijn niet compleet zonder rijst, maar in november, als het droge tussenseizoen begint, teelt men ook aardappelen, die in Antsirabe op de markt komen. Ga vooral in de dorpen kijken, je wordt er hartelijk ontvangen; de bevolking laat je graag zien hoe zij wonen. En als je dan ook nog wat rijst of aardappelen koopt om in het droge zuiden af te leveren, is iedereen blij. Mocht je een adres willen, dan help ik je graag.

'1111028' door corriedewinter '1111028' door corriedewinter

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

Ik weet van niks

corriedewinter

We doen een prachtige game drive in Lake Manyara NP. Er zitten ontzettend veel schitterende flamingo's, maar ook ander wild. We picknicken op een veilige plek langs het meer, waar we ook een wandelingetje kunnen maken. Er is helaas veel belangstelling van de bavianen voor onze lunch. Zodra je opstaat rennen ze naar je plek om te zien of je iets achter hebt gelaten. We doen dan alsof we iets oppakken om te gooien en dan rennen ze weg. Ze gaan op een afstandje zitten wachten en het spel begint opnieuw. Deze baviaan gaapt er eens bij, het wachten duurt lang...

'1110998' door corriedewinter '1110998' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Dansen met de Batwa

corriedewinter

De Batwa zijn de oorspronkelijke bewoners van het Bwindiforest, de bossen waar de gorilla's leven. Ze zijn door de regering verdreven uit hun woongebied en moeten nu in dorpen leven. De Batwa zijn dat niet gewend, ze leefden van de natuur en trokken van plek naar plek. Waar eten was, zetten ze hun hutjes op. Nu verdienen ze wat bij door op het land te passen en wilde dieren te verjagen zodat de oogst niet vernield wordt. Deze Batwa wonen vlakbij de Gorillalodge in Kanyamahene bij Bwindi NP. Ze zingen en dansen voor ons hun oude liederen die iedereen kent. Het lied dat hier wordt uitgevoerd heet Ayiyewe Waraye: het gaat over de moed en het karakter van de Batwa. Het geld dat ze hiermee ophalen wordt, als het goed is, besteed aan school en andere zaken die nodig zijn. Je helpt de Batwa echter het meest door ze niet alleen geld maar ook goederen aan te bieden, zoals kinderkleding of T-shirts, want geld beheren is niet hun sterkste kant; het geld wordt regelmatig aan drank besteed. NB koop de kleding bijvoorbeeld in KIsoro, zo heeft iedereen er iets aan.

'1110639' door corriedewinter '1110639' door corriedewinter

ArgentiniëFitz Roy Range

ArgentiniëFitz Roy Range

De vrije paarden van.

corriedewinter

In Patagonië, omgeving El Calafate, logeren we op Estancia La Estela in La leona, langs Routa 40. De paarden op deze estancia leven vrij op de pampa, maar worden wel regelmatig gecontroleerd. In het voorjaar, in oktober, worden ze wat vaker opgehaald om te kijken hoe het met de veulens gaat. Hier zie je de paarden draven naar de estancia, naar een omheinde plek, waar ze wat extra voer en drinken krijgen. Op de achtergrond rijdt Pablo, een van de gaucho's op een quad. Dat gaat sneller dan te paard, want de dieren kunnen ver weg zijn. De gaucho's maken met de gasten van de Estancia ook tochten te paard langs het prachtige Viedmameer. Ik heb ervan genoten, gaucho's zijn mooie jongens ;-)

'1110598' door corriedewinter '1110598' door corriedewinter

UgandaWestern Region

UgandaWestern Region

Goede zaken in de...r

corriedewinter

De markt in Kisoro, op het drielandenpunt Oeganda, Congo en Rwanda, wordt begrensd door een muur waartegen winkeltjes en restaurantjes gebouwd zijn. Ik sta hier net buiten de hoofdmarkt op een verhoging. De dames verkopen hier raffia. Raffia komt van de raffiapalm en wordt voor allerlei zaken gebruikt, zoals manden, dakbedekking, bindtouw en het wordt geëxporteerd. Het kleine kindje kan net staan en doet dappere pogingen om overeind te blijven. Haar broekje is wat viezig geworden. De markt van Kisoro is absoluut niet toeristisch. Je wordt niet aangeklampt voor souvenirs, kijken is gratis. Ga wel 's ochtends, dan is de markt in vol bedrijf.

'1110562' door corriedewinter '1110562' door corriedewinter

TogoKustgebied

TogoKustgebied

Zo kom je in contact.

corriedewinter

Na toestemming van de hoogste priester mogen we een ceremonie bijwonen om de god van de zee, Mamiwata. aan te roepen. We kijken op gepaste afstand, maar wel heel dichtbij naar de dames die met gezang en ratels het juiste ritme van de godheden produceren. De dames dragen witte kleding en kralenkettingen waarvan de kralen kracht bezitten omdat ze door de priester gezegend zijn. Er wordt ook voor ons een goede reis gevraagd. Later zullen we in Ouida in Benin, de vertegenwoordigers van Mamiwata op aarde weer ontmoeten. Het is dan wel de bedoeling dat we hen vertellen hoe het met ons is gegaan en eventueel een offer te brengen (een donatie) Het is heel vreemd, maar ik ben toch onder de indruk van het enthousiasme van de vrouwen en de sfeer op deze plek.

'1110539' door corriedewinter '1110539' door corriedewinter

TogoKustgebied

TogoKustgebied

In trance geraakt

corriedewinter

In Togo en Benin zijn de meeste mensen christen of moslim, maar daarnaast gelooft men in meerdere goden en hogere krachten. Men vereert de goden om deze gunstig te stemmen. om bijvoorbeeld auto- Er zijn zeer veel goden, zoals de ‘God van de zee’, de donder of de God van de tweelingen. Je kunt in contact treden met de goden om bescherming tegen het kwaad te krijgen door rituelen. De rituelen worden uitgevoerd door een fetish- of voodoopriester. Hier zie je een priester in contact komen met Mami Wata, de god van de zee. Hij voert een ceremonie uit waarbij hij namens de mensen van het dorp levensvragen stelt aan de godheid of hem om bescherming vraagt. Via de priester kunnen de gelovigen ook vragen om iemand anders te benadelen. Om dit laatste zullen mensen in Togo en Benin iedereen te vriend proberen te houden. De priester en de dames die hem met ratels en gezang in trance hebben gebracht, zijn hoofdzakelijk in het wit gekleed, de kleur van de zuiverheid. Als je zelf zo'n ceremonie wilt bijwonen, heb je een gids nodig die toestemming van het dorpshoofd, tevens hoogste priester vraagt. Wij mochten bij de ceremonie zijn, maar eerst moesten we een betoog van de priester aanhoren, waarbij hij vertelde wat er gaande was. Hij was tevreden, we mochten toekijken. Wel werd aan het einde van de ceremonie een groepsfoto van het voodooconvent en een bedrag in contanten verwacht. Ik weet niet meer hoeveel het was., maar het was zeer de moeite waard.

'1110505' door corriedewinter '1110505' door corriedewinter

Groot-BrittanniëEngland

Groot-BrittanniëEngland

Massaal broeden op de

corriedewinter

De regio Northumberland (Noordoost Engeland) heeft voor iedereen wel iets te bieden. Hou je van historie, bezoek dan de vele kastelen, Wil je wandelen weg van de massa? Volg dan het kustpad helemaal tot de grens met Schotland. Wil je wel massa, maar dan vogels en zeehonden, dan zijn de Farne eilanden voor de kust bij het plaatsje Seahouse een must. Van mei tot augustus zie je daar papegaaiduikers, maar als die er niet zijn is er nauwelijks ruimte over, de vogelrotsen zitten namelijk vol alken, aalscholvers, noordse stormvogels en drieteenmeeuwen en meer landinwaarts vind je de eidereenden. Je kunt een (halve) dagtocht maken met een van de ondernemingen in Seahouses, waarbij je op twee eilanden van boord kunt: Staple island en/of Inner Farne. Er zijn veel zeehonden op de eilanden, in het najaar hebben ze jongen. De dieren zijn erg nieuwsgierig en komen tot dichtbij de boot. Foto graag even openen, dan zie je dat op de steilste richels nog vogels zitten.

'1110451' door corriedewinter '1110451' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Zomaar gelukkig in...

corriedewinter

Djougou is een drukke stad in het noorden van Benin. De hoofdwegen naar Togo, Burkina Faso en Nigeria komen hier samen. Er is dus druk handelsverkeer en er zijn verschillende markten, waaronder een fetishmarkt waar de Vodunpriesters inkopen doen. Ook zetelt hier een van de koningen van Benin. Deze koningen hebben een ceremoniële functie, maar ze worden met alle eerbied begroet. Dit jongetje, van de Peul stam, te zien aan zijn gezichtsversiering, woont dichtbij het paleis van de koning. Hij wijst ons graag de weg, wat helemaal niet nodig is natuurlijk. Hij vindt het prachtig om op de foto te gaan. * wil je meer meer zien van Benin? https://www.columbusmagazine.nl/reisreporter/corriedewinter/fotos

'1110415' door corriedewinter '1110415' door corriedewinter

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Is dit Frankrijk?

corriedewinter

Je zou zo maar zeggen dat dit de beroemde Mont Saint Michel in Frankrijk is. Je kunt ernaartoe lopen als het eb is, het was ook een klooster. Maar: St. Michael's Mount bij het plaatsje Marazion in Cornwall is een klooster dat vroeger beheerd werd door de monniken van Mont Saint Michel in Frankrijk, zeg maar een dependance. De Mount is echter veel kleiner dan zijn grote broer. Nu woont de familie Saint Aubyn op het kasteel, dat later gebouwd is. Het is eb, de kasseienweg naar het eiland ligt droog, dus je kunt het eiland lopend bereiken. Wil je met vloed naar het eiland ? Er vaart een bootje vanuit het haventje op de achtergrond voor 1 pond per keer heen en weer naar een rots op het strand rechts. Neem ruim de tijd voor het kasteel en de tuinen eromheen; er is heel veel te zien.

'1110358' door corriedewinter '1110358' door corriedewinter

TogoNoord Togo

TogoNoord Togo

Op kraambezoek bij de

corriedewinter

Wij bezoeken samen met de burgemeester een dorp van de Peul op een stil moment; de kuddes zijn met de mannen ver weg om te grazen en er zijn maar enkele vrouwen en kinderen aanwezig. We mogen binnen kijken en de vrouwen zijn net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. Tip: neem de tijd; ga ergens zitten en laat alles op je afkomen. Begin pas later met fotograferen; de mensen zijn dan aan je gewend en poseren veel minder. Ik laat de mensen foto's van Nederland, het koningshuis en van ons gezin zien. Ze vinden het allemaal geweldig en hebben vervolgens geen enkel probleem om zelf op de foto te gaan. Deze vrouw is pas moeder geworden. Ze heeft haar kindje westers gekleed en zelf draagt ze een combinatie van modern en traditioneel. De kenmerkende tatoeages van de Peul zijn goed te zien. Het kindje heeft gezichtsversieringen die met kohl zijn aangebracht. Extra tip: neem een zak(je) graan mee als kraamcadeau, daar heeft de hele gemeenschap iets aan

'1110310' door corriedewinter '1110310' door corriedewinter

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Hoe is het nu met de.

corriedewinter

In 2003 waren we in Madagaskar. In het noorden was het toen ondoenlijk om te reizen vanwege de slechte wegen en de economische toestand. Nu ,17 jaar later, is het leven wel iets beter, maar wat blijft is een hoge werkloosheid en de infrastructuur is naar het noorden nog steeds slecht. We hebben intensief contact met Onja en zijn familie die we in 2003 ontmoetten . Hij was toen 11 en is na zijn studie toerisme als reisbegeleider aan het werk. Onja behoort tot de Betsileo, een bevolkingsgroep van Afrikaanse afkomst. Hij woont in Fianarantsoa, de studentenstad. Deze kinderen zijn van zijn tante, die in Ambositra woont. Michel wilde later iets met muziek gaan doen, want hij was gek op Michel Telo. Het is IT geworden en uiteindelijk werkt hij dan hier dan daar. Het meisje is verloofd en heeft twee kindertjes.

'1110218' door corriedewinter '1110218' door corriedewinter

Groot-BrittanniëCornwall

Groot-BrittanniëCornwall

Kynance Cove: ook...E

corriedewinter

Op het Lizard schiereiland in het graafschap Cornwall vind je een van de mooiste baaien van Engeland. De zee bij Kynance Cove heeft echt deze turkooizen kleur, het strand met fijn zand nodigt uit tot luieren, zwemmen en snorkelen, maar ga vooral eerst lopen langs de Southwest Coast Trail. Nog een voordeel: het is hier in het zuidwesten duidelijk warmer dan in de rest van Engeland vanwege de warme golfstroom. De gebouwen die je hier ziet: een café en wat cottages om te overnachten, zijn ecovriendelijk. Op de houten banken kijk je lekker uit over de zee. Het lijkt er nu druk, maar er werd net een aflevering van de serie Poldark opgenomen. Ik mocht dus ter plekke geen foto's maken.

'1110159' door corriedewinter '1110159' door corriedewinter

NamibiëSwakopmund

NamibiëSwakopmund

Zomaar gelukkig in...

corriedewinter

We maken een wandeling door de wijk Mondesa, ver buiten het centrum van Swakopmund. Hier staan kleine stenen huisjes, die door de arme bewoners zelf gebouwd zijn met subsidie van de regering. De bouw is aan strenge regels onderworpen. Bij iedere fase wordt gecontroleerd of het geld aan het huis besteed wordt. Bij verkeerd gebruik gaat de bouw over en moeten de bewoners in hun tijdelijke behuizing van 'toevallig' materiaal, gevonden op het strand blijven wonen. Hier is het goed gegaan; de bewoners hebben zelfs een winkeltje kunnen bouwen. Wij lopen langs; we gaan nog naar een café verderop om Mopane rupsen te proeven. Het is beslist de moeite waard om een wandeling met gids te boeken, het is niet aan te bevelen om alleen naar deze township te gaan. Te boeken bij bijvoorbeeld Hafeni tours.

'1110108' door corriedewinter '1110108' door corriedewinter

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

In droge of regentijd

corriedewinter

Het is de droge tijd in Etosha en het is druk bij de waterholes. Deze grote groep olifanten van verschillende generaties (zo'n 15 ) heeft net uitgebreid gedronken. De kleintjes konden nog in het water spetteren, maar voor de groten was er te weinig ruimte. Nu trekt de familie weer verder, ze kunnen er weer even tegenaan. Wanneer ga je nu naar Etosha? -De droge tijd is gunstig, omdat de dieren dan naar de waterholes komen, dat is in juli, augustus en begin september. -In de regentijd zie je niet zoveel, want er is meer dan genoeg water en je kunt in februari t/m juni zelfs vast komen te zitten met je 4WD. -Net na de regentijd, het is dan prachtig groen en er zijn jonge dieren. Enig nadeel: de dieren zijn wat moeilijker te spotten.

'1110063' door corriedewinter '1110063' door corriedewinter

UgandaMgahinga NP

UgandaMgahinga NP

Kisoro, gorilla's en.

corriedewinter

We zijn een paar dagen in de stad Kisoro, in het uiterste zuidwesten van Oeganda. De plaats ligt aan de goed geasfalteerde hoofdweg, die o.a. naar de nationale parken Mgahinga en naar Rwanda en Congo leidt. Op verschillende plaatsen in Kisoro kun je gorillatours boeken. Vergeet vooral het stadje zelf niet, je ervaart hier het dagelijks leven van dichtbij. Er wordt druk gehandeld op verschillende afdelingen voor zout, groenten, vlees, vis en kleding. Deze dame koopt mooie boontjes voor de kikomando, het dagelijks voedsel. Recept: Bak een chiapati (een platte pannenkoek, ooit uit India naar Oeganda geëmigreerd); maak een lekkere bonensaus, gewoon simpel of met met ui, paprika, avocado of andere groente. Snijd de chiapati in stukken, serveer in een bord, giet de saus eroverheen en je bent klaar. Heerlijk, zo kan je de dag weer aan als je terugkomt van je gorillatour.