aticketto

8
Groot-Brittannië
aticketto was hier 31 Oct 2012
Vanuit Inverness rijd je in een half uurtje naar dit punt waar de gelijknamige vuurtoren staat. Je kunt de Chanonry Lighthouse zelf niet bezoeken maar de ligging is fantastisch. Dit punt is vooral bekend om zijn tuimelaars of Bottlenose Dolphins. Het is namelijk een van de beste plekken in Groot Brittannië om deze prachtige dieren te zien. De kansen zijn wel vele malen groter als je inspeelt op de getijen. Vanaf ongeveer een uur na eb draait het tij en beginnen dolfijnen met het jagen van vissen. Op internet zijn diverse sites die het duidelijk aangeven bijvoorbeeld: https://tides.willyweather.co.uk/he/highland/chanonry-point.html. Met een beetje geluk spot je ook nog bruinvissen, grijze zeehonden of een otter.
Land
  • Dolfijnen spotten vanaf de kant
  • Mooie locatie bij vuurtoren
  • Gratis parkeren
  • Zomermaanden kan erg druk zijn
Review geplaatst op 2016-10-13 Door aticketto
8
Ierland
aticketto was hier 31 Jul 2014
Glandalough is de thuisbasis van een van de meest belangrijke monastieke sites in Ierland. Deze vroeg-christelijke nederzetting werd gesticht in de 6e eeuw. In het dal zijn de restanten van het klooster te vinden dat door St. Kevin, een round tower, kerkjes en Keltische kruizen. Een perfecte plek om te overnachten is Riversdale House B&B. Via een mooi pad langs de rivier loop je in klein half uurtje naar de oude klooster nederzetting. Overdag kan het er nog wel eens druk zijn door de vele dagjesmensen maar ‘s morgens en aan het eind van de middag is het erg rustig. In de omgeving zijn een aantal wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes. Een echte aanrader is een wandeling rond Glendalough Upper Lake. Aan het begin kun je de auto parkeren. ’s Avonds kun je bij Lynhams of Laragh in het Laragh terecht voor goede maaltijd en een lekker drankje dat 2 km verderop ligt.
Land
  • Goede mix van cultuur & natuur
  • Mooie wandelomgeving
  • Kloosternederzetting met roundtower
  • Overdag erg druk
Review geplaatst op 2018-01-04 Door aticketto
9
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Dit prachtige uitzichtpunt in het Bucegigebergte is niet makkelijk te bereiken met een gewone auto. Het laatste stuk is onverhard en in een niet al te beste conditie. Bij Sinaia neem je weg 71 en daarna weg 713 neemt ga je richting Bucegi Natural Park. Wanneer je uitkomt bij een stuwdam kun je links een onverharde weg nemen naar een uitzicht punt met de naam Podul cu Florile. Het lijkt in eerste instantie op een privé weg door de slagboom die er staat maar je mag er gewoon in rijden. Dit is wel voor de gevorderde rijder en ook eigenlijk met een 4x4. Het is ongeveer 4 kilometer naar het eindpunt en hoe dichterbij de top hoe slechter de weg is. Onderweg kom je wel een huis tegen en een paar stallen voor schapen tegen. Eenmaal boven geniet je van een 360 graden uitzicht.
Land
  • Schitterend 360 graden uitzicht
  • Geen (of weinig) toeristen
  • Uitdagende route
  • Zeer slechte weg
Review geplaatst op 2017-11-07 Door aticketto
10
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
De leukste manier van overnachten in Roemenië vond ik slapen in een Casa. Een Casa is een klein stadshotel met de gemoedelijke sfeer van een B&B. Vaak zijn historische panden helemaal opnieuw opgeknapt maar het authentieke gevoel is behouden. Casa Savri in het stadje Sighisoara is zo’n fantastische plek. Dit kleine stadshotelletje heeft zeven kamers en elke kamer heeft zijn eigen stijl. Het voelt alsof je terug gaat naar de middeleeuwen maar dan wel met het comfort van vandaag. Het stamt uit 1568 en is van de oudste gebouwen van de stad. Het personeel is heel vriendelijke en behulpzaam en spreken goed Engels. De prachtige binnenplaats is sfeervol aangekleed met veel planten, bloemen en fleurige kleedjes op de tafels. Er is ook een bar aanwezig en een aparte ontbijtruimte. Via een lange (privé) trap kom je in het oude gedeelte van de stad. Parkeren kun je ietsje verder op een parkeerterrein voor ongeveer twee euro per dag. Prijs is vanaf € 80 per nacht.
Land
  • Uitstekende locatie
  • Schoon en sfeervol
  • Zeer behulpzaam personeel
  • Goed prijs/kwaliteit verhouding
  • Prachtig binnenplaats
  • Geen eigen parkeerplek
Review geplaatst op 2017-10-03 Door aticketto
1
Japan
aticketto was hier 31 Mar 2016
Soms kom je op plekken waar je meteen spijt van krijgt. Kurashiki’s Owl's Forest Zoo is zo’n plek. (ik kwam er pas achter wat voor een plek het was toen ik al binnen stond) Boven een winkel is een heus vogelpark met alleen maar uilen gecreëerd. Alles ziet er prachtig en schoon uit en ‘vriendelijke’ uilen kunnen vrijuit bewegen. Deze mogen zelfs aangeraakt worden onder als je de regels opvolgt. Uilen die minder handtam zijn zitten vast aan een kleine lichte ketting en deze mogen niet aangeraakt worden. Ze worden goed gevoerd, uitstekend verzorgd en zitten prachtig in hun verenkleedje. Toch zijn de omstandigheden verre van ideaal voor een uil. Het schijnt dat ze ’s avonds na sluitingstijd wel worden verhuist naar een volière buiten. Toch wil ik iedereen afraden om naar dit soort plekken te gaan in de hoop dat ze ooit verdwijnen. Een uil hoort tenslotte niet thuis op een stokje als displaymateriaal. In Japan zijn meerdere Forest Zoo’s maar het idee is overal hetzelfde.
Land
  • geen enkele
  • Uilen in gevangenschap
Review geplaatst op 2017-11-15 Door aticketto
9
Groot-Brittannië
aticketto was hier 31 May 2017
Schotland staat natuurlijk bekend om zijn whisky’s dat tevens hun nationale drank is. Een bezoek aan een van de vele distilleerderijen mag zeker niet ontbreken tijdens je reis door dit prachtige land. Schotland is verdeeld in vijf whiskyproducerende regio's: Campbeltown, Hooglanden, Islay, Laaglanden en Speyside met ieder hun eigen smaken. Er zijn ruim 100 distilleerderijen te vinden en dat aantal neemt nog steeds toe. Bij een groot aantal merken kun je een kijkje nemen en krijg je uitleg van het proces. Prijzen en rondleidingen verschillen veel van elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld een iets meer afgelegen distilleerderij opzoeken zoals Clynelish Distillery in Brora voor een rondleiding met een klein groepje. Of kies voor het meer populaire Glenmorangie Distillery in Tain waar je ook bijvoorbeeld een masterclass kunt volgen. Bij de meeste (met name de minder populaire) hoef je niet boeken van te voren en kun je bij de eerst volgende tour mee. Uiteraard zijn er na de tours mogelijkheden om de whisky te proeven en eventueel te kopen.
Land
  • Heel toegangelijk
  • Veel verschillende mogelijkheden
  • Prachtige historische panden
  • Informatief en leuke weetjes
  • Proeverij aan het eind van de tour
  • Prijzig
  • Vast aan bepaalde tijden
Review geplaatst op 2017-06-19 Door aticketto
9
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Saschiz is een dorpje dat ongeveer 20 kilometer ten oosten ligt van Sighisoara. Dit dorpje heeft een prachtige weerkerk en op de heuvel ligt een oude vesting. Je komt er door simpel de borden te volgen ‘Cetatea Taraneasca’. De oudste bebouwing dateert uit 1347 maar er is veel bijgebouwd en aangepast in de jaren die daarna kwamen. Het diende vooral als toevluchtsoord en het behoud van voedsel. De vorm is onregelmatig met een maximale lengte van 90 meter. De muur is zo’n 10 meter hoog en op strategische plekken werden zes torens gebouwd. Een legende zegt dat er een ondergrondse tunnel zou zijn geweest die naar de weerkerk ging maar bewijs is daar nooit voor gevonden. Let wel op want de weg is onverhard en je moet nog een stuk te voet, bergop. Parkeerplekken zijn er ook niet dus je moet de auto gewoon langs de onverharde weg parkeren. Er zijn twee paden naar boven. Eentje is het wandelpad dat omhoog slingert en de andere is een karrespoor die iets makkelijker te belopen is maar dan doe je er wel langer over. Goede schoenen vereist en er zijn geen voorzieningen.
Land
  • Kasteel wordt nauwelijks bezocht
  • Heel mooi uitzicht
  • Prachtige ligging
  • Lastig te komen met de auto
  • Achtergelaten rommel lokale bewoners
Review geplaatst op 2017-11-07 Door aticketto
8
Nederland
aticketto was hier 30 Sep 2017
Den Bosch is een zeer leuke stad voor een stedentrip in eigen land. En voor elk wat wils. De cultuursnuivers kunnen terecht bij het Noord Brabants Museum en de shopaholics kunnen hun credit kaart laten wapperen in de diverse winkelstraten. Ook zijn er veel oude specialiteiten winkeltjes waar Broodspecialist van Schijndel een must is. Die verkopen namelijk de originele Bossche lulkoek. Maar vergeet vooral niet een rondvaart over de Binnendieze en zie de Noord-Brabantse hoofdstad van een hele ander kant. Of sluit je aan bij een stadswandeling want er zijn prachtige verborgen plekjes met hun bijzondere verhalen. En wil je even de hoogte in dan moet je bij de Sint Jan zijn. Tijdens de klim zie je dan het Carillon, het uurwerk en de tentoonstelling over de geschiedenis, bouw en restauratie van de toren. Tussendoor vooral niet vergeten om de voetjes te laten rusten bij een van de vele oude stadscafeetjes.
Land
  • Oude specialiteiten winkeltjes
  • Veelzijdig
  • Diverse Musea
  • Brabantse gezelligheid
  • veel bezienswaardigheden
  • Prijzige horeca
Review geplaatst op 2017-10-27 Door aticketto
8
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Columbus Magazine had Timisoara getipt als nieuwe citytrip bestemming en terecht als je het mij vraagt want is het prachtige stad en genoeg te doen. De stad wordt ook wel Klein Wenen genoemd. Veel beeldbepalende gebouwen met prachtige kleuren dateren uit de barok periode en uit de tweede helft van de 19e eeuw. Zelfs Gustav Eiffel heeft een van de bruggen over de Bega ontworpen. Het centrum heeft een lange en brede boulevard dat onderbroken wordt door grote pleinen. Kathedralen en kerken maar ook het oude stadshuis, schitterende maar vervallen panden en musea geven de stad een prachtig uiterlijk. En er zijn genoeg terrasjes om te genieten van al dat moois. Bezoek zeker Porto Arte want dat terras zit aan de waterkant. Vliegen kun je met Wizzair vanaf Eindhoven en met Ryanair vanaf Weeze. Toeristisch gezien is de plek nog rustig en de meeste rondreizen hebben deze stad niet hun programma.
Land
  • Niet heel toeristisch
  • Geheel eigen karakter
  • Leuke en betaalbare terrasjes
  • Aparte winkeltjes
  • Stad is niet heel groot
Review geplaatst op 2017-10-24 Door aticketto
8
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Brasov is een aantrekkelijke stad met een middeleeuws uiterlijk dat centraal gelegen ligt op ongeveer 160 kilometer van Boekarest. De stad ligt midden in de Karpaten en daardoor tevens een goed uitgangspunt voor vele wandel-, fiets- en autoroutes. Verwacht zeker geen rustig stadje want het is de drukst bezochte stad van Roemenië. De stad zelf bied een aantal bezienswaardigheden waarbij je makkelijk 1 of 2 dagen kunt vullen. Begin op het oude stadshuisplein waar je kleurrijk beschilderde en fraai afgewerkte barokke gebouwen ziet. Dwaal vervolgens gewoon lekker rond en bekijk de Zwarte Kerk, oude koopmanshuizen en de vestingwerken en het gerestaureerd 16de-eeuwse bastion. Maar vergeet ook zeker niet om lekker op een van de vele terrasjes te genieten van alles waar aan je voorbij trekt. In de omgeving is keus genoeg aan bezienswaardigheden. De bekendste is Kasteel Ban (ook wel het kasteel van Dracula) maar dit is zeker erg populair en druk. Neem een niet voor de hand liggende route zoals bijvoorbeeld de DN1E (richting Rasnov) en geniet van een heel mooi uitzicht op Brasov. Tip; zoek een hotel/casa uit die een eigen parkeerplaats heeft want een parkeerplekje zoeken is een ramp.
Land
  • Centrale ligging
  • Prachtige gebouwen
  • Goede sfeer
  • Verschillende bezienswaardigheden
  • Zeer toeristisch
  • Druk verkeer
Review geplaatst op 2017-09-21 Door aticketto
10
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Corvin Castle (Roemeens: Castelul Corvinilor) is een gotische burcht. De bouw van dit kasteel begon in de 15e eeuw met een oude nederzetting als uitgangspunt. Afhankelijk van de koningen en edelen die hier wonen, veranderde dit kasteel zijn uiterlijk. Je begint het bezoek door een lange houten brug over te steken en eenmaal in het kasteel kom je bij de kassa. De entree is ongeveer € 6, afhankelijk van het seizoen. De weg door het kasteel is makkelijk te vinden als je de voorgestelde route volgt. Ook zijn er panelen geplaatst zodat je ziet waar je bent en waar de ruimte voor diende. In het kasteel zijn een aantal fresco's uit de 15e tot 17e eeuw te zien. Op de binnenplaats is een waterput van 30 meter diep. Vergeet ook zeker niet aan de achterkant even de brug over te steken. Naar mijn mening is het kasteel vele malen mooier dan kasteel Bran (ook wel het kasteel van Dracula genoemd) en ook een stuk rustiger. De meeste rondreizen hebben dit kasteel niet in hun programma.
Land
  • Schitterend kasteel
  • Heel goed individueel te bezoeken
  • Prachtige locatie
  • Goed bereikbaar met auto
  • Populariteit neemt snel toe
Review geplaatst op 2017-10-03 Door aticketto
9
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Bij het dorpje Racos (tussen Sighisoara en Brasov) liggen een paar bijzondere natuurverschijnselen. Dit was een gebied waar klei en steen werd gewonnen maar dit is nu teruggegeven aan de natuur. Nu kun je er een vulkaan, basaltzuilen en een meertje met een prachtige kleur vinden. Er staan geen bordjes dus is het lastig te vinden. Maar met deze beschrijving moet het wel lukken; Neem op weg 13 (Sighisoara-Brasov) afslag Racos. Na ongeveer 10 kilometer bereik je het dorpje. Rij helemaal door naar het einde en ga dan linksaf en vervolgens weer links. Net voor de kerk ga je dan weer rechts. Dan de weg blijven volgen. De eerste grindpad linksaf brengt je naar de vulkaan. Pas wel op want deze weg is niet geschikt voor een gewone auto en/of een onervaren chauffeur. Deze uitgedoofde vulkaan is nu een natuurparkje geworden en kun je helemaal naar beneden lopen. Rij weer terug en neem nu de tweede grindpad, deze leid naar het meer en de basaltzuilen, deze weg is beter begaanbaar. Op het eind van de weg parkeer je de auto en links ga je naar het smaragd meer. Dit groen maar helder meertje is het resultaat van een oude steengroeve. Ook hier kun je rondlopen en helemaal bij het meer zelf komen. Ga je naar rechts bij de parkeerplek dan kom je uit bij de basaltzuilen. Ook het resultaat van de steengroeve maar zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen. Neem zelf voldoende drinken mee. Wij waren er in september en zagen ook veel vogels, vlinders, sprinkhanen en een paar hagedisjes.
Land
  • Geen toeristen
  • Geen entree
  • Bijzondere natuur
  • Geen voorzieningen
  • Veel afval van de plaatselijke bevolking
Review geplaatst op 2017-09-27 Door aticketto
9
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Transfagarasan ook wel wegnummer DN7C is een van de meest spectaculaire wegen van Europa. Het is vooral bekend geworden door het populaire autoprogramma Topgear die deze weg de beste "driving experience" van de wereld noemde. De weg is ongeveer 90 km lang en loopt over het Fagaras Gebergte dat weer onderdeel is van de Transsylvanische alpen. Het hoogste punt ligt op 2134 meter en is een uitdaging voor elke chauffeur. De maximum snelheid is 40 km maar veel harder kun je niet op de meeste stukken en ook niet door de ontelbare bochten. De Transfagarasan werd gebouwd tussen 1970 en 1974 door het leger en de bijnaam van deze weg is Ceausescu’s waanzin. De soldaten gebruikten 6000 ton dynamiet alleen al voor de noordelijke bergflank en veertig soldaten kwamen om bij de bouw. Net voorbij het plaatsje Curtea de Arges, vanuit het zuiden, begint de route met typische Alpenlandschappen. Vervolgens kom langs het Poenari kasteel en de Vidrarudam. Onderweg langs de zuidflank heb wat watervallen, wandelroutes en betoverende uitzichten. Wanneer je uit de tunnel komt ben je op het hoogste punt van de route. Dan begin je weer aan de afdaling en tevens het spectaculairste stuk van de weg. Overal zijn genoeg stopplekken gemaakt om hiervan te genieten. Na dit stuk maakt het rotsachtige landschap weer plaats voor dichtbegroeide dennenbossen. De weg is meestal gesloten tussen oktober en juni door de sneeuw en slecht weer.
Land
  • Spectaculair autoroute
  • Heel rustig als je vroeg bent
  • Bezienswaardigheden onderweg
  • Prachtige panorama's
  • Erg druk in het weekend
  • Veel rommel (restanten picknicks en bbq's)
Review geplaatst op 2017-09-21 Door aticketto
8
Roemenië Transsylvanië
aticketto was hier 31 Aug 2017
De middeleeuwse bovenstad van Sighisoara is een pareltje. De prachtige gekleurde gebouwen en de hobbelige straatjes zijn fotogeniek en een feest om in rond te dwalen. Overdag is het echter wel een druk stadje want de het staat wel op bijna ieder programma van de reisorganisaties. Blijf je een nachtje slapen dan zie je mooie stad van een andere kant. Bezoek zeker de Bergkerk (via de Scholierentrap) op het hoogste punt van de stad met zijn goede bewaarde fresco’s. Het bijbehorende kerkhof mag ook zeker niet overslaan, mits je daar van houd natuurlijk. Het stadsmuseum is gevestigd in de Clock Tower die tevens ook een mooi uitzicht geeft over de stad. Verder zijn er nog enkele torens over die onderdeel waren van de stadsomwalling. Zie je het geboortehuis van Vlad III (ook wel Vlad Dracul of Vlad Tepes) ga dan niet naar binnen…
Regio
  • Prachtige bovenstad
  • Fotogenieke straatjes
  • Goede sfeer
  • Overdag erg toeristisch
Review geplaatst op 2017-09-21 Door aticketto
8
Groot-Brittannië
aticketto was hier 31 May 2017
Veel stadjes/dorpjes in Schotland hebben een plaatselijk stadsmuseumpje. De lokale geschiedenis en vondsten worden vaak op een leuke en creatieve wijze tentoongesteld. Meestal in een klein gebouwtje dat tot de nok toe gevuld is met allerlei voorwerpen, foto’s en verhalen. Saai zijn ze in ieder geval nooit en met half uurtje heb je meestal het hele museum gezien. En je komt altijd weer een beetje wijzer naar buiten en er blijft wel een leuke weetje hangen. Sommige vragen een (lage) entreeprijs en sommige hopen op een kleine donatie. Een paar voorbeelden zijn: Het Dingwall Museum, hier zijn veel voorwerpen te zien met daarbij fascinerende verhalen. Het museum bevind zich in een schitterend monumentaal gebouw wat ooit het centrum van de lokale overheid. Het Gairloch Heritage Museum neemt je mee op een reis door de tijd om te zien hoe de lokale bevolking in de loop der eeuwen in Gairloch woont en gewerkt heeft. Er is hier ook de originele lens van de plaatselijke vuurtoren te zien. Het Ullapool museum laat je zien hoe de mensen in Lochbroom leefde, gewerkt, gespeeld en geleerd door de eeuwen heen. Het museum is gevestigd in een prachtig kerkje.
Land
  • Informatief
  • Niet druk bezocht
  • Vaak gratis of een kleine donatie
  • Diverse exposities
  • Soms rommelig
Review geplaatst op 2017-08-01 Door aticketto

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik