aticketto

9
Italië le-saline-di-trapani-e-paceco
aticketto was hier 01 sep 2018
Al sinds de 12e eeuw wordt er zout gewonnen op de wetlands ten zuiden van de stad Trapani. Dat het zout van zeer goede kwaliteit is blijkt wel uit het feit dat Scandinaviërs komen hier zout halen voor de inleg van hun vis. Le Saline di Trapani e Paceco beslaat een gebied van bijna 1000 ha en is nu een reservaat dat sinds 1995 beheerd wordt door het WWF Italië. Het leukst is om de omgeving te verkennen per fiets. Overal langs de route liggen grote bergen zout en er staan oude huizen en molens. Er leven zo’n 17 soorten vogels waaronder de flamingo en de ooievaar. Wil je meer weten over de zoutwinning bezoek dan zeker Museo del Sale. Hier wordt alles uitgelegd en er staan ook nog vele oude werktuigen. Dit huis is al zo’n 300 jaar oud en werd vroeger bewoond door de zoutwerkers. Bij het museum staat ook een van de oude zoutmolens. Wil je weg van de toeristen fiets dan helemaal door tot aan de haven van Trapani. Volg de bordjes ‘Cargo Loading’, vervolgens rechts aanhouden en de brug over. Het lijkt dat je er niet mag komen als toerist maar het gewoon een openbare weg. Fiets helemaal naar het eind en je hebt een prachtig zicht op de stad Trapani aan de rechterkant en aan de linker kant de zoutvlakte.
Activiteit Natuurgebied Fietsroute Highlight
  • Bijzonder natuurgebied
  • Unieke flora en fauna
  • Mooie fietsroute
Review geplaatst op 2018-11-07
7
Italië vulcanelli-di-macalube
aticketto was hier 01 sep 2018
Iets te noorden van Agrigento ligt het Macalube-reservaat. Het staat vooral bekend om zijn kleiachtige gebied met moddervulkanen. Dit bijzondere vulkanisch fenomeen komt door de aanwezigheid van methaan. Na het uitbarsten wordt de modder hard en krijgt het een aparte textuur en vorm. De vulkaantjes zijn niet meer dan een meter hoog en uitbarstingen zijn niet altijd aanwezig. Officieel mag het niet meer bezoeken na een uitbarsting in 2014 waarbij 2 kinderen zijn omgekomen. In het plaatsje Aragona staan nog wel bordjes hoe je er moet komen. Je komt dan vanzelf uit bij een plek waar je de auto kunt parkeren. Er staat een bord dat je het terrein niet binnen de hekken mag betreden. Er is verder geen toezicht, tenminste niet op zondagmorgen. Bij de ingang is een gedenkplek voor de kinderen. Vanaf het zandpad, die je wel mag inlopen, zie je niet zoveel. Alleen nog wat verroeste infobordjes en hier en daar een houten bankje. Als je de regels overtreed (wat ik niet natuurlijk niet aanraad en geheel op eigen risico is) en het terrein op loopt zie je in het midden de moddervulkaantjes. Niet heel spectaculair maar wel heel bijzonder.
Natuurgebied Highlight
  • Bijzonder natuurgebied
  • Perfecte drone-locatie
  • Half uurtje van Agrigento
  • Officieel gesloten
Review geplaatst op 2018-10-29
9
Italië Palermo
aticketto was hier 01 sep 2018
Daal de trappen af en je komt uit in een bijzondere historische plek. In de Catacomben van de Capucijnen (Catacombe dei Cappuccini) in Palermo zijn ruim 8000 mummies tegen de muur gezet of gelegd. De gangen zijn verdeeld in categorieën: mannen, vrouwen, maagden, kinderen, priesters, monniken en professionelen. De kisten en de kleding vertellen veel over de rijkdom en tijdsperiode van deze mummies. Door de loop der jaren zijn veel verschillende technieken gebruikt om de lichamen te conserveren en daardoor ziet de ene er beter uit dan de andere. Vele mummies zijn afgeschermd door een hek omdat er heel wat vingers en andere kleine botten verdwenen als souvenirs. De laatste monnik werd 1871 bijgezet en in 1880 werd de ruimte officieel gesloten. Toch bleven er toen al toeristen op bezoek komen. De laatste mensen die er werden begraven dateren uit de jaren 1920. Een van hen was Rosalia Lombardo, een twee jaar oud meisje wier lichaam nog opzienbarend intact is. Je vindt de Catacombe dei Cappuccini aan het Piazza Cappuccini 1. Ze zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Van eind oktober tot eind maart zijn de catacomben gesloten op zondagmiddag. Een entreekaartje kost € 3,00
Stad
  • Historisch archief
  • Indrukwekkende plek
  • Loopafstand van het centrum
  • Geen foto of film
Review geplaatst op 2018-10-24
10
Italië necropoli-di-pantalica
aticketto was hier 01 sep 2018
De Necropolis van Pantalica is de grootste dodenstad van Europa uit de bronstijd. De duizenden rotsgraven op deze locatie stammen uit de 12e tot de 8e eeuw voor Chr. en zijn verdeeld over vier dodensteden. De oudste liggen in het noorden en noordwesten van de vallei waar de rivier Anapo een canyon heeft gevormd. Je kunt Pantalica vanuit het zuiden (het dorpje Ferla) of vanuit het noorden (het stadje Sortino) bezoeken. Wij hebben de necropolis vanuit het zuiden bezocht…. In het plaatsje Ferla staan bruine bordjes met de tekst Pantalica. Goed opletten want ze zijn niet altijd even goed zichtbaar. Deze weg blijf je volgen en je komt dan vanzelf bij het visitor center. Dit is niet veel meer dan een houten huisje waar je wat info kunt krijgen, drinken kunt kopen en (niet geheel onbelangrijk) ook naar het toilet kunt. Het staat op de route goed aangegeven met borden waar de belangrijkste plekken zijn. Maar het mooist is om helemaal door te rijden naar het eind. Je komt dan uit op een onverharde parkeerplaats. Vanaf hier ga je te voet verder en daal je af de kloof de in. Onderweg kom je langs vele graven, grotten en de restanten van een grotkerkje. Op de bodem van de kloof stroomt een ijskoud riviertje. Wanneer je die oversteekt loop je aan de andere kant weer omhoog. Met een beetje geluk tref je een gids van het park die zijn uiterste best doet om je van extra info te voorzien.
Activiteit Wandelroute Fietsroute Autoroute Highlight Cultuur Natuurgebied Gebergte
  • Diverse vlinders en juffertjes
  • Veel wandelmogelijkheden en routes
  • Onderdeel van een natuurpark
  • Weinig bezoekers
  • Alleen met eigen vervoer bereikbaar
Review geplaatst op 2018-10-15
9
Italië castellammare-del-golfo
aticketto was hier 01 sep 2018
Tussen Trapani en Palermo ligt het schilderachtige stadje Castellammare del Golfo. De historische kleine vissershaven ligt aan de voet van steile berghellingen. Het stadje is redelijk toeristisch maar gelukkig is het niet volgebouwd met hotels. De voornaamste bezienswaardigheid van Castellammare del Golfo is de zee en de kleine vissershaven waar altijd wel wat te zien is. Vooral aan het eind van de middag is het een drukte van belang. De lokale jeugd scheuren met hun scooters rond en verse vis wordt opgehaald door de koks. Hier zijn ook een paar leuke terrasjes te vinden. Je kunt ook het kasteel bezoeken dat hier in oudste gedeelte van de stad ligt. Vanuit de haven worden excursies en dagtrips georganiseerd maar het is ook mogelijk om zelf een bootje te huren. En voor degene die net even wat anders wil kan proberen om met een vissersboot mee te varen. Het lokale VVV kantoor kan je hierbij helpen. Castellammare del Golfo is een perfect uitgangspunt om de omgeving te verkennen. Het Riserva Naturale dello Zingarois het eerste beschermde natuurreservaat van Sicilië. Het biedt over een lengte van zo’n zeven kilometer betoverende baaitjes, indrukwekkende rotsen, bijzondere bloemen- en plantensoorten, zeldzame vogels en fijne strandjes. Wil je wat meer geschiedenis dan ben je binnen een half uur bij de tempel van Segesta.
Stad
  • Uitstekend uitgangspunt voor dagtripjes
  • Geen grote hotels
  • Gezellige en sfeervolle haven
  • Strand ligt buiten het centrum
Review geplaatst op 2018-10-11
9
Italië gibellina-en-poggioreale
aticketto was hier 01 sep 2018
Door een reeks van aardbevingen in 1968 werden de stadjes Gibellina en Poggioreale op het zwaarst getroffen. De inwoners bouwde nieuwe stadjes verderop en lieten de ruines achter. Het stadje Poggioreale werd aan zijn lot overgelaten en veranderde in een spookstadje. De straten liggen nog steeds vol met puin en huizen lijken elk moment verder te kunnen instorten. Van de kerk is niet veel meer overgebleven dan enkele bogen. De prachtige decoraties hebben plaatsgemaakt voor planten, mos en onkruid. De oude hoofdweg die dwars door het stadje liep is afgesloten en mag je officieel het stadje niet in voor je eigen veiligheid. Vanaf de diverse toegangswegen kun je toch goed zien wat voor schade de aardbeving heeft aangericht. Onderweg naar de andere zwaar getroffen plaats kom je een aantal ruines tegen. Deze staan gewoon langs de weg en wel te bezoeken. Let wel goed op je eigen veiligheid want niet alles is even stabiel. Het op een helling gelegen plaatsje Gibellina werd volledig door een zware aardbeving verwoest. Een landschapkunstenaar heeft de ruines omgetoverd in een gigantisch kunstwerk met de naam Cretto di Burri. Grote blokken van beton laten het oude stratenplan zien en verbergen het puin. De afstand tussen de twee stadjes is ongeveer zeven kilometer. Vanuit Palermo of Trapani is het ruim een uur rijden.
Accommodatie Activiteit Wandelroute Fietsroute Highlight Blog Autoroute Architectuur Cultuur Natuurgebied
  • Onwerkelijke en fotogenieke locaties
  • Informatieborden bij Poggioreale
  • Weinig toeristen (ligt niet op de toeristische routes)
  • Je mag het stadje zelf niet in
  • Sommige toegangswegen in de omgeving zijn afgesloten dus lastig te vinden
Review geplaatst op 2018-10-03
8
Cuba Santiago de Cuba
aticketto was hier 01 okt 2015
Santiago de Cuba was vroeger de hoofdstad van Cuba en wordt nu de tweede stad gezien. Omdat de stad niet zo heel ver van Jamaica en Haïti ligt hangt er meer een Caraïbische sfeer. De stad is ook minder vervallen zoals bijvoorbeeld Havana. Fidel Castro legde in deze stad de basis van de revolutie en daar is de stad best trots op. Midden in de stad ligt het Parque Céspedes waar de meeste bezienswaardigheden zijn. Overal hoor je muziek en op veel plekken wordt live muziek gemaakt door jong en oud. De meest authentieke en pittoreske gemengde wijk van Santiago de Cuba vind je ten zuidwesten van het Parque Céspedes rondom de trap van Calle Padre Pico. In de loop der eeuwen hebben zich hier verschillende bevolkingsgroepen gevestigd, zoals Puertoricanen, Jamaicanen, Arabieren, Dominicanen en Chinezen. Hier zijn ook veel muziekscholen en theaters te vinden. De Santa Ifigenia-begraafplaats is op een na de grootste van Cuba en ligt iets buiten de stad. Hier zijn de graven van bekende Cubanen te vinden, zoals José Martí, Emilio Bacardí en uiteraard die van Fidel Castro. Breng ook zeker een bezoekje aan het Carnavalsmuseum want de stad heeft een rijke geschiedenis van deze feestdag die meestal ergens eind juni gevierd word. Eten doe je in de zogeheten paladares (huiskamersrestaurants) die vaak op het dak van de woonhuizen zijn te vinden.
Stad
  • Rijke geschiedenis
  • Goede live muziek
  • Veel verschillende culturen
  • De mensen zijn niet zo relaxed als in Havana (lees: opdringerig)
Review geplaatst op 2016-11-18
8
Portugal Lagos
aticketto was hier 01 apr 2018
Ongeveer 4 kilometer buiten het centrum van Lagos zijn de prachtige rotsformaties van Ponta da Piedade. Volgens vele het mooiste uitzicht van de Algarve. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten maar het is er zeker prachtig. Je kunt de auto parkeren bij de vuurtoren en in no-time sta je op het randje van de klif. Pas wel op want de kliffen zijn poreus en brokkelen makkelijk af. Ondanks dat kun je wel overal op klimmen en klauteren. Maar voorzichtigheid is dus geboden. Via een trap van 182 treden kun je naar beneden tot je op zeeniveau bent. Wandel ook zeker wat verder van de vuurtoren af want elke keer is het toch weer anders. Er zijn ook een paar strandjes in de buurt, de ene wat beter bereikbaar dan de andere. Kijk ook goed rond want op veel plekken vind je fossielen en schelpen in de rotswanden. In hoogseizoen is het hier topdrukte maar wij waren hier eind april en was het er erg rustig aan het eind van de middag (tussen de 20-30 personen). Je kunt er ook met een bootje en/of kajak tussen varen mits het water rustig genoeg is.
Stad
  • Dichtbij het stadje Lagos
  • Prachtige omgeving
  • Makkelijk en gratis parkeren
  • Druk in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-08-27
8
Portugal Lagos
aticketto was hier 01 apr 2018
Ol' Basterd's zegt The best Fish & Chips in town te hebben. En lekker is deze zeker. In het centrum van Lagos is te leuke eettentje te vinden. Bij Ol'Basterd's kun je kiezen uit een aantal varianten. Zo heb je de Australische versie maar je kunt ook voor de Amerikaanse bereiding gaan. Natuurlijk is er ook de traditionele Engelse Fish & Chips inclusief de groene erwtjes. Er zijn ook een aantal bijgerechten te bestellen zoals uienringen. Het restaurantje is gezellig ingericht en er wordt golden oldies dedraaid. De prijs is ook aantrekkelijk.
Stad
  • Enthousiast personeel/eigenaar
  • Prijs/kwaliteitverhouding
  • Goede sfeer
  • Het kan er nog wel eens druk zijn
Review geplaatst op 2018-08-25
8
Portugal monsaraz
aticketto was hier 01 apr 2018
In de buurt van het witte middeleeuwse stadje Monsaraz zijn een aantal opmerkelijke Megalithische monumenten (Begraafplaatsen, hunebedden en menhirs) te zien. Iets te noorden van het stadje ligt Cromeleque do Xarez. De ongeveer 50 kleinere granieten Menhirs zijn in een vierkant geplaatst met in het midden een 4 meter hoge Menhir die zo’n 7 ton weegt. Niet ver van deze plek zijn ook een aantal losstaande Menhirs. De indrukwekkende Menhir van Outeiro is ruim 5.5 meter hoog en er staat een penis op afgebeeld. Hij staat dan in de regio ook bekend als de ‘Lange Penis’. Menhir van Bulhôa is ongeveer 4 meter hoog en is voorzien van gravures. Deze is niet helemaal ongeschonden door de tijd gekomen en de top is er opnieuw opgezet. Menhir de Rocha dos Namorados heeft de vorm van een paddenstoel en werd in de loop der tijd een vruchtbaarheidssymbool. De Dolmens Antas do Olival da Pega is een grote verzameling begraafplaatsen. Alleen al uit de Grote Dolmen zijn zo’n tweehonder ceramische vazen gevonden die bewijzen dat dit hunebed eens een gemeenschappelijke necropool was. Al deze plekken liggen binnen een straal van 10 kilometer en makkelijk te bezoeken. Helaas ontbreekt bij de meeste plekken de nodige info. Gelukkig bied internet uitkomst.
Regio
  • Gratis te bezichtigen
  • Mooi stukje geschiedenis
  • Diverse Menhirs, begraafplaatsen en Hunebedden
  • Makkelijk bereikbaar
  • Geen info
Review geplaatst op 2018-07-24
9
Portugal evora
aticketto was hier 01 apr 2018
Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos (vertaald: Wij wiens botten u hier ziet wachten op de uwe) staat er bij de ingang van het bottenkapel in Evora. De Capela dos Ossos werd gebouwd in de 17e eeuw en is onderdeel van de São Francisco-kerk. Naar schatting zijn er zo'n vijfduizend botten gebruikt om de muren, pilaren en het plafond te decoreren. Deze zijn afkomstig van de begraafplaatsen die verbonden zijn met het klooster. De fresco's die het gewelfde plafond versieren daterend uit 1810. Monniken maakten deze kapellen van de skeletten in het dorp, om de bezoekers te herinneren aan de vergankelijkheid. De kapel zelf is een vrij grote ruime maar het bezoekersgedeelte is beperkt. Er is gebruik gemaakt van glazen wanden tot heuphoogte dus het belemmert het zicht niet. Bij de entree is ook een museum inbegrepen dat religieuze sculpturen en schilderijen uit de 16e tot de 18e eeuw laat zien. In de bovenste galerijen van de kerk staat ook nog een bijzondere verzameling van kerststallen tentoongesteld. Gevarieerde composities en verschillende materialen zowel van populaire smaak als van duidelijk artistiek werk. Zeker even bezoeken. Entree € 4 pp
Meer Activiteit Autoroute Cultuur Highlight
  • Bijzonder Bottenkapel
  • Indrukwekkende kerststal verzameling
  • Druk op populaire tijden
Review geplaatst op 2018-07-04
10
Portugal rota-vicentina
aticketto was hier 01 apr 2018
Rota Vicentina werd in 2016 gecertificeerd door het Europese label "Leading Quality Trails - Best of Europe". Deze route is een netwerk van paden en is in totaal zo’n 445 kilometer wat je te voet kun afleggen. Vroeger werd deze gebruikt door pelgrims, reizigers en geitenhoeders uit de regio. De volledige route loopt van Santiago do Cacem (Alentejo) tot aan de bekende vuurtoren Cabo de São Vicente (Algarve). Langs deze route vind geen massatoerisme, geen grote resorts en geen overvolle stranden. Wel vind je er duidelijke bordjes en heel veel prachtige uitzichten. Er zijn verschillende routes die wat korter zijn zoals de Historische Weg, de Vissersroute en verschillende Circulaire Routes. Sommige routes zijn ook met de fiets af te leggen. Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden waarvan de meeste B&B’s zijn. Voor de avonturiers zijn er ook kleine campings op de route. Voor meer info kijk op http://en.rotavicentina.com/
Regio
  • Flexibele routes
  • Pittoreske dorpjes
  • Authentiek Portugal
  • Geen massatoerisme
Review geplaatst op 2018-07-04
8
Portugal pulo-do-lobo
aticketto was hier 01 apr 2018
Dwars door Parque Natural do Vale do Guadiana, gelegen in de provincie Alentejo, stroomt rivier de Guadiana. Bij Pulo do Lobo is er hoogte verschil ontstaan door de zachtere rotslagen in combinatie met het geweld van het water. Op het spectaculairste punt is het heel smal en valt het water met veel kracht zo’n 12 meter naar beneden. Je kunt de waterval via beide oevers bereiken. De westkant is makkelijker bereikbaar met de auto. Vanuit Mertola is het ongeveer veertig minuten rijden naar de westkant van de waterval. Neem de N122 richting Beja en na 3.5 kilometer neem je de afslag ‘Pulo do Lobo’. Je passeert enkele kleine dorpjes maar het staat goed aangegeven. Onderweg stuit je op een hek maar als je deze weer netjes dichtmaakt mag je gewoon je weg vervolgen. Het laatste stuk is onverhard maar goed te doen met een gewone auto. Je komt dan vanzelf uit bij een kleine onverharde parkeerplaats. Vanaf hier loop je over betonnen paden naar de platforms toe voor een perfect zicht op de waterval. Vanaf de oostkant moet je een stuk naar beneden lopen en heb je geen platforms. Dus wordt het klimmen en klauteren om dicht bij te komen. Houd er wel rekening mee dat in de warme zomermaanden de waterval een stuk minder spectaculair zal zijn dan in de nattere periodes.
Autoroute Natuurgebied Highlight
  • Mooie autoroute
  • Gratis en niet zo druk
  • Prachtig natuurgebied
  • Ligt niet op een route (dus je moet dezelfde weg terug)
Review geplaatst op 2018-06-19
8
Portugal evora
aticketto was hier 01 apr 2018
Évora is een goede plek om een rondrit met auto terug naar de neolitisch tijdperk te starten. Rondom deze historische stad zijn op minstens 150 plekken megalieten gevonden. Een paar zijn zeker de moeite waard om te bezoken. Je start bij de eenzame menhir van Almendres. Deze 2.5 meter hoge menhir staat een beetje afgelegen in een olijfgaard. Een stukje verderop staat een dubbele steencirkel die uit zo’n 95 stenen bestaat. Vermoedelijk was het een zonnetempel en een observatorium. De volgende stop is de dolmen (hunebed) van Zambujeiro, de grootste van Portugal. Een toegangspassage van 14 meter leid naar de grafkamer. Als je de route weer oppakt richting het westen kom je langs het dolmenkapel van Sao Brissos. Het hunebed werd gebouwd tussen tussen het 4e en 3e millennium voor Christus. In de 17e eeuw werd een kleine kapel gebouwd rond de overgebleven stenen. De laatste stop is Grutas do Escoural. In deze grot zijn schilderingen te zien van circa 15.00-20.000 jaar oud. Deze grot kun je alleen bezoeken met een gids.
Meer Activiteit Autoroute Cultuur Highlight
  • Halve dagtocht (80 km)
  • Prachtige omgeving
  • Gratis te bezoeken
  • Mooie smalle wegen (ook onverhard)
  • Weinig info te plekke
Review geplaatst op 2018-06-13
8
Portugal tavira
aticketto was hier 01 apr 2018
Vroeger was Tavira een belangrijke havenstad en dat zie je nog terug aan de mooie huizen die vooral bij de rivier staan. Nu moet de stad het hebben van de toerisme en visserij. Tavira heeft leuke kleine straatjes die zich langs de witte huisjes kronkelen. Pas op want er is wel wat hoogteverschil. De stad heeft enkele prachtige kerken zoals de Igreja Misericórdia. Deze kerk heeft bijzondere mooie blauwe tegeltjes langs de muren. Het is een van de vele mooie kerken in de stad. Met een combiticket kun je ook de kerktoren in en het bijbehorende museum bezoeken. Daarnaast kun je nog de resten bewonderen van het oude kasteel. Bovenop de oude muren heb je een prachtig zicht op de stad. Binnen de muren bevindt zich een prachtige tuin die in het voorjaar vol staat met mooie bloemen. Ook net buiten de stad zijn er nog mooie plekken zoals het natuurgebied Ria Formosa.
Stad
  • Gezelige terrasjes
  • Lekker rustig tussen november en mei
  • Makkelijk en gratis parkeren bij de grote brug
Review geplaatst op 2018-05-14