aticketto

10
Frankrijk Normandie
aticketto was hier 30 Sep 2019
Op 6 juni 1944 landde de grootste strijdmacht in de geschiedenis op de stranden van Normandië en Operatie Overlord was ingezet. Ook wel bekend als D-Day. De invasie van Normandië was het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, maar er werd een bijzonder hoge prijs voor betaald. En dat is vandaag de dag nog steeds merkbaar als je de stranden, begraafplaatsen en musea bezoekt. Op de verschillende locaties bij de stranden staan wat infoborden maar als je er wat meer van wilt weten zou ik me van te voren inlezen. De films The Longest Day, Saving Private Ryan of Band of Brothers geven ook een zeer goede indruk. Point du Hoc (Omaha Beach) vond ik de indrukwekkendste. En de overblijfselen van de kunstmatige haven Mulberry bij Arromanches (Gold Beach) zijn erg interessant. Er zijn genoeg musea om uit te kiezen. Van 360 graden bioscoop tot een museum in een echte bunker. De meeste musea laten de plaatselijke gebeurtenissen zien maar Museum Overlord brengt alles in beeld. Batterie de Longues is een reeks van bunkers bij het kustplaatsje Longues su Mer. In de bunkers staan kanonnen die de stranden konden bereiken en dus gebruikt konden worden tijdens D-Day. De bekendste begraafplaats is de Amerikaanse. Er liggen meer dan 9000 soldaten begraven die elk worden herdacht door een wit kruis op het graf. In Bayeux kun je de Britse Commonwealth begraafplaats bezoeken en bij La Cambe is de grootse Duitse begraafplaats.
Regio
  • Een groot openlucht museum
  • Makkelijk bereikbaar
  • Buiten het hoogseizoen is het rustig
Review geplaatst op 2020-01-15
8
Frankrijk Bayeux
aticketto was hier 30 Sep 2019
Het middeleeuwse stadje Bayeux staat vooral bekend om het beroemde wandtapijt. Dit borduurwerk van wol met een lengte van 70 meter en een halve meter hoog en gemaakt in de 11e eeuw, vertelt de verovering van Engeland door de hertog van Normandië, Willem De Veroveraar. Maar het is vooral de goed bewaarde charme van deze stad zorgt dat een bezoek zeker de moeite waard is. Het historische centrum, de gotische kathedraal en oude steegjes met oude herenhuizen geven het een levend erfgoed. De stad is tijdens de tweede wereldoorlog gespaard gebleven en is zelfs tijdelijk de hoofdstad geweest. Het is ook ideaal om de stad als startpunt te hebben voor de D-Day stranden, de vele musea en andere belangrijke locaties. Bayeux heeft een sterke verbondenheid met Eindhoven. Beide werden als een van de eerste steden van hun land bevrijd door de geallieerden.
Stad
  • Volop bezienswaardigheden
  • Leuke restaurantjes (voor ieder wat wils)
  • Goed startpunt voor de D-Day stranden
  • Pittoreske straatjes
  • Parkeren kan wat lastig zijn
Review geplaatst op 2019-11-24
10
België het-fort-van-breendonk
aticketto was hier 30 Sep 2019
Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Antwerpen ligt het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk. Het fort is vandaag de dag één van de best bewaarde kampen van Europa. Het Fort van Breendonk werd oorspronkelijk gebouwd ter verdediging van Antwerpen. Van september 1940 tot september 1944 werd het fort gebruikt als concentratiekamp. Ruim 3500 mensen zijn hier door de nazi’s geïnterneerd. Er is veel aandacht voor persoonlijk verhalen en gebeurtenissen. Tijdens je aangrijpende bezoek ontdek je de werf waar de gevangen dwangarbeid moesten verrichten, de folterkamer, de douches en de executieplaats. Je wordt met behulp van een audio-gids rondgeleid. Dit wordt aangevuld met 15 video’s die de getuigenissen van oud-gevangenen weergeven wat beschikbaar is in vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits. Ongeveer 70 foto’s in allerlei formaten kom je onderweg tegen waarop verschillende thema’s worden afgebeeld zoals de kantine van de SS’ers, de ‘beulen van Breendonk’, het dagelijkse appel, het voedsel, de gevangenen en de ziekenboeg van het kamp. Maar wat het meeste bijblijft is ongetwijfeld de portrettengalerij. Van 21 gevangen verneem je wie ze zijn, waarom ze gearresteerd zijn, wanneer ze in Breendonk zaten, naar welke kampen ze gedeporteerd werden, of ze de oorlog overleefden, wat ze na de oorlog uitgevoerd hebben. Trek minstens 2 uur uit voor een bezoek.
Cultuur Highlight
  • Indrukwekkend en informatief
  • Voor iedereen die interesse heeft WWII
  • Makkelijk bereikbaar
Review geplaatst op 2019-11-01
10
Groot-Brittannië jurassic-coast
aticketto was hier 30 Jun 2019
Jurassic Coast zit vol met verrassingen. Tussen Exmouth en Swanage vind je misschien wel het mooiste stukje kust wat Engeland te bieden heeft. Het gebied is zo’n 150 kilometer lang en bestaat uit hoge kliffen, uitgestrekte stranden, paradijselijke baaien en pittoreske vissersdorpjes. Maar wat Jurassic Coast zo uniek maakt zijn de fossielen van dinosaurussen en zeedieren. Hier neem je een duik in de geschiedenis van 185 miljoen jaar geleden tot het heden. Je kunt zelf op zoek gaan of aansluiten bij een excursie. De beste plek om te zoeken is tussen Lyme Regis en Charmouth, waar nog steeds dagelijks fossielen worden gevonden. De kust is ook ideaal voor wandelliefhebbers. Het is onderdeel van de 1000 kilometer lange South West Coast Path National Trail. Je kunt de route overal oppakken en op veel plekken zijn parkeerplaatsen. Enkele hoogtepunten langs de route zijn; Lulworth Cove, Durdle Door, Portland Bill, Chesil Beach en Lyme Regis.
Regio
  • Gevarieerde kustlijnen
  • Mooi stadjes met veel geschiedenis
  • Makkelijk bereikbaar
  • Parkeerkaartjes zijn op meerder plekken geldig
  • Druk tijdens vakantieperiodes
Review geplaatst op 2019-09-22
9
Groot-Brittannië weymouth
aticketto was hier 31 May 2019
Weymouth is een badplaats dat aan de zuid-kust van Engeland ligt. In 1789 werd het al een populaire bestemming omdat koning George III hier graag op vakantie kwam. De authentieke Engelse sfeer is behouden ondanks het best druk kan zijn. Het plaatsje ligt namelijk aan de inmiddels steeds populair wordende Jurassic Coast. Er zijn bezienswaardigheden zoals het historische Nothe Fort en het Tudor House Museum. Maar wandel ook zeker over de boulevard tijdens zonsondergang en eindig bij de pubs aan de ingang van de oude haven. Hier is volop fish & chips verkrijgbaar maar pas op voor de hongerige meeuwen. Overnachten kun je in een van de B&B’s die aan het eind van de boulevard ‘ The Esplanade’ zijn gevestigd. Vanuit hier is alles op loopstand. Weymouth is tevens een perfecte uitvalbasis om de Jurassic Coast te verkennen. Ook andere interessante plekken zijn makkelijk te bezoeken als je over eigen vervoer beschikt. Ga naar de vuurtoren op Isle of Portland of neem een kijkje bij Chesil Beach dat bekend staat om zijn kiezelterras.
Stad
  • Perfect voor het verkennen van Jurassic Coast
  • Toeristisch maar toch authentiek
  • Levendig stadje
  • Hoogseizoen is erg druk
Review geplaatst op 2019-08-14
9
Groot-Brittannië tyneham
aticketto was hier 30 Jun 2019
In november 1943 kregen de bewoners van het kleine dorpje Tyneham een bericht van het oorlogskabinet van Churchill dat ze hun dorp moesten verlaten. Het dorp en 7500 ha van het omliggende land rond de Purbeck Hills werd aangewezen als oefenterrein. Britse troepen moesten opgeleid worden in gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog en ter voorbereiding op D-Day. Tyneham was naar hun mening de meest geschikte locatie met de minste bewoners om overlast te veroorzaken. Omdat er op scherp werd geschoten kregen dorpsbewoners het bevel om hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid. De 252 inwoners moesten vóór Kerstmis van dat jaar hun huis verlaten. In eerste instantie zou het tijdelijk zijn maar in 1948 werd het gebied permanent oefenterrein. Een van de laatste personen die uit Tyneham vertrok liet een bericht achter op de deur van de kerk: "Please treat the church and houses with care; we have given up our homes where many of us lived for generations to help win the war to keep men free. We shall return one day and thank you for treating the village kindly." Het gebied is nog steeds een militair oefenterrein en is meestal gesloten voor publiek maar als er geen oefeningen zijn in het weekend wordt de plek vrijgegeven. Op de toegangswegen zijn borden geplaatst waarop staat of je het gebied in mag. De natuur heeft hier ook het land teruggewonnen doordat het gebied vrij is van pesticiden en ‘geïndustrialiseerde’ landbouwmethoden.
Wandelroute Autoroute Natuurgebied Dorp Highlight
  • Gratis entree
  • Donatiebox aanwezig bij parkeerplaats
  • Prachtig natuurgebied
  • Gelegen aan South West Coast Path
  • Beperkt toegankelijk
Review geplaatst op 2019-07-31
10
Groot-Brittannië dartmoor-national-park
aticketto was hier 30 Jun 2019
Dartmoor National Park staat vooral bekend om zijn tors. Een tor is een heuvel waarvan de top een steen is en los staat in het landschap. Er zijn er zo’n 160 te vinden in het park waarvan Haytor de bekendste is en heeft een visitors centre. Dartmoor staat ook bekend om zijn ‘wilde’ pony’s. Deze lopen in grote getallen vrij rond in het park en versperren vaak de toch al smalle weggetjes. Ook schapen en koeien lopen vrij rond en trekken zich weinig aan van bezoekers en het verkeer. Er zijn veel prehistorische overblijfselen in Dartmoor te vinden die dateren uit het late Neolithicum en de vroege Bronstijd. Overal vind je talloze menhirs, steencirkels, graven en steenrijen. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 950 vierkante kilometer en het landschap bestaat voor het grootste deel uit heide. De hoeveelheid neerslag is erg hoog, nog hoger zelfs dan de omliggende gebieden. En de dikke truflaag is zelden droog. Toch is het park uitermate geschikt voor wandeltochten. En zijn veel verschillende routes en kun je redelijk makkelijk wandelen van de ene tor naar de andere. Ben je met de auto dan kun je die op veel plekken gratis parkeren op de kleine onverharde parkeerplaatsen.
Wandelroute Autoroute Natuurgebied Cultuur Highlight
  • Drukke/populaire plekken zijn makkelijk te vermijden
  • Veel wandelmogelijkheden
  • Gratis toegankelijk
  • Interessante geschiedenis
  • Uniek landschap
  • Grote kans op regenachtig weer
Review geplaatst op 2019-07-16
8
Nederland de-zevenbergen
aticketto was hier 31 May 2019
Ten zuiden van Oss ligt het archeologisch monument De Zevenbergen. Dit gebied met grafheuvels, urnenvelden en vlakgraven stamt uit de bronstijd en vroege ijzertijd en worden tegenwoordig gescheiden door de snelwegen van knooppunt Paalgraven. Het is onduidelijk hoe groot het gebied oorspronkelijk is geweest. Door de vele graafwerkzaamheden zijn vele belangrijke aanwijzingen verdwenen. De eerste gedocumenteerde onderzoeken begonnen in 1837. De lijkurnen die toen zijn gevonden werden genoteerd en vervolgens in stukken geslagen. Tussen 1964 en 19969 is het terrein ook weer meerdere malen onderzocht en kreeg toen de status dat het wettelijk beschermt moest worden en de aanleg van de snelweg moest omgeleid worden. In 2011 heeft de gemeente Oss en een paar enthousiastelingen het initiatief genomen om het monument te herstellen. Alle bekende grafheuvels en palenrijen zijn op hun oorspronkelijke plaats gereconstrueerd door Archeologische Monumentenwacht Nederland. Ook de heidevegetatie draagt bij aan het beeld zoals archeologen denken dat het er ruim 2500 jaar geleden heeft uitgezien. Het beheer van het gebied rondom de heuvels wordt uitgevoerd door Stichting Landschapsbeheer Oss. Zij laten af en toe een kudde schapen los om de planten in bedwang te houden. De Zevenbergen is zelfs onder de Ossenaren niet erg bekend en dus een hele grote kans dat je er alleen bent.
Wandelroute Natuurgebied Cultuur Highlight
  • Uniek archeologisch monument
  • Uitgebreid infobord bij de ingang
  • Uitkijktoren aanwezig
  • Slecht bereikbaar
Review geplaatst op 2019-06-06
8
Italië akragas
aticketto was hier 31 Aug 2018
Het meest begane pad van Sicilie is waarschijnlijk Akragas, beter bekend als Valle dei Templi. Alle touroperators doen deze archeologische site aan en ’s morgens staat de parkeerplaats al vol met bussen. Ook de individuele reizigers slaan deze beroemde tempels niet over. Er zijn een aantal tempels te bewonderen die nog geheel of gedeeltelijk overeind staan. Daarnaast vind je op de site vroeg-christelijke catacomben, de oude stadsmuur van Agrigento en een archeologisch museum. Ondanks het heel druk kan zijn kan ik dit toch zeker aanraden. Zeker als je dit aan het eind van de dag bezoekt. Het park is tot 19.00 uur geopend en vanaf een uurtje of vijf in de middag is het park al een stuk rustiger. Je kunt online alvast de tickets kopen maar aan het eind van de middag staat er meestal geen rij en je moet toch door een detectiepoortje. Toen wij het park verlieten, tegen sluitingstijd, waren nog maar een van de weinigen aanwezig. En nog ander voordeeltje is dat het licht mooier is en het is er ook niet meer zo warm. Vergeet ook zeker het uitzicht niet. Aan de ene kant heb je zicht op de stad Agrigento en aan de andere kant de Middellandse Zee.
Architectuur Cultuur Highlight
  • Grote archeologische site
  • Ruime openingstijden
  • Audioguide verkrijgbaar
  • Goed bewaarde tempels
  • Erg toeristisch op populaire tijden
  • Vrij prijzig
Review geplaatst op 2019-02-13
8
Nederland museum-vrolik
aticketto was hier 30 Nov 2018
De combinatie ziekenhuis en museum lijkt misschien niet voor de hand liggend maar in dit geval is dat zeker wel. In museum Vrolik staan namelijk de normale en afwijkende bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam centraal. Museum Vrolik is vernoemd naar Gerard Vrolik (1775-1859) en zijn zoon Willem (1801-1863). Gerard en Willem waren allebei hoogleraar Anatomie in Amsterdam. Hun Museum Vrolikianum was een privécollectie die stond opgesteld in hun grachtenhuis. Sinds 1984 is het museum in het AMC gevestigd en sinds kort helemaal opgeknapt. Misschien niet voor iedereen weggelegd want een groot deel is op sterk water gezet. Er zijn aangeboren misvormingen te zien zoals éénogigheid (cyclopie), open ruggetjes en Siamese tweelingen. Maar ook skeletten die duidelijk vergroeien laten zien. Ook zijn er collecties te zien van andere tijdgenoten zoals de Hovius-Bonn collectie. Dit is de oudste anatomische verzameling van Amsterdam. Veel beenderen in de kast laten inmiddels zeldzaam geworden aandoeningen zien in een vergevorderd stadium. Andere bieden een bizar kijkje in het dagelijks leven van de 18e eeuw: een been dat door een karrenwiel is verbrijzeld; de schedel van een man die een trap van een paard heeft gekregen. Dat maakt de Vrolik-verzameling tot een waardevolle en tegelijk ontroerende erfenis, die je met gepast respect bekijkt. Museum Vrolik is van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 geopend. Entree € 7.50
Meer Highlight
  • Bijzonder Museum
  • Unieke Collectie
  • Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag
Review geplaatst op 2018-12-20
8
Italië alcantara-rivier
aticketto was hier 31 Aug 2018
De Alcantara rivier stroomt meestal rustig door het landschap maar in het voorjaar kan het er ruig aan toe gaan. Het water is ijskoud en onvoorspelbaar, vooral op de smalle stukken. De bekenste en populairste plek is de kloof die zo’n zeventig meter diep is. Je kunt komen via de botanische tuin of een stukje verderop de gewone (en een stuk goedkopere) ingang nemen. Hier kun je ook diverse aktiviteiten boeken zoals bodyraften of een trekking. Je kunt ook zop eigen houtje een stuk de kloof in wandelen maar niet zonder natte voeten te krijgen. Wil je een rustigere plek stop dan bij de brug richting het stadje Castiglione di Sicilia. Hier is het niet zo spectaculair maar wel zeker zo mooi. Wandel een stuk stroomopwaarts en dan zie je goed hoe het water het gesteente heeft gevormd. Hier geen paden maar met een beetje creativiteit kun je best ver komen.
Natuurgebied Excursie Rivier Wandelroute Highlight
  • Prachtig natuurgebied
  • Makkelijk bereikbaar
  • Sommige stukken zijn heerlijk rustig
  • Bij de kloof is het erg toeristisch
Review geplaatst op 2018-11-29
9
Italië le-saline-di-trapani-e-paceco
aticketto was hier 31 Aug 2018
Al sinds de 12e eeuw wordt er zout gewonnen op de wetlands ten zuiden van de stad Trapani. Dat het zout van zeer goede kwaliteit is blijkt wel uit het feit dat Scandinaviërs komen hier zout halen voor de inleg van hun vis. Le Saline di Trapani e Paceco beslaat een gebied van bijna 1000 ha en is nu een reservaat dat sinds 1995 beheerd wordt door het WWF Italië. Het leukst is om de omgeving te verkennen per fiets. Overal langs de route liggen grote bergen zout en er staan oude huizen en molens. Er leven zo’n 17 soorten vogels waaronder de flamingo en de ooievaar. Wil je meer weten over de zoutwinning bezoek dan zeker Museo del Sale. Hier wordt alles uitgelegd en er staan ook nog vele oude werktuigen. Dit huis is al zo’n 300 jaar oud en werd vroeger bewoond door de zoutwerkers. Bij het museum staat ook een van de oude zoutmolens. Wil je weg van de toeristen fiets dan helemaal door tot aan de haven van Trapani. Volg de bordjes ‘Cargo Loading’, vervolgens rechts aanhouden en de brug over. Het lijkt dat je er niet mag komen als toerist maar het gewoon een openbare weg. Fiets helemaal naar het eind en je hebt een prachtig zicht op de stad Trapani aan de rechterkant en aan de linker kant de zoutvlakte.
Activiteit Natuurgebied Fietsroute Highlight
  • Bijzonder natuurgebied
  • Unieke flora en fauna
  • Mooie fietsroute
Review geplaatst op 2018-11-07
7
Italië vulcanelli-di-macalube
aticketto was hier 31 Aug 2018
Iets te noorden van Agrigento ligt het Macalube-reservaat. Het staat vooral bekend om zijn kleiachtige gebied met moddervulkanen. Dit bijzondere vulkanisch fenomeen komt door de aanwezigheid van methaan. Na het uitbarsten wordt de modder hard en krijgt het een aparte textuur en vorm. De vulkaantjes zijn niet meer dan een meter hoog en uitbarstingen zijn niet altijd aanwezig. Officieel mag het niet meer bezoeken na een uitbarsting in 2014 waarbij 2 kinderen zijn omgekomen. In het plaatsje Aragona staan nog wel bordjes hoe je er moet komen. Je komt dan vanzelf uit bij een plek waar je de auto kunt parkeren. Er staat een bord dat je het terrein niet binnen de hekken mag betreden. Er is verder geen toezicht, tenminste niet op zondagmorgen. Bij de ingang is een gedenkplek voor de kinderen. Vanaf het zandpad, die je wel mag inlopen, zie je niet zoveel. Alleen nog wat verroeste infobordjes en hier en daar een houten bankje. Als je de regels overtreed (wat ik niet natuurlijk niet aanraad en geheel op eigen risico is) en het terrein op loopt zie je in het midden de moddervulkaantjes. Niet heel spectaculair maar wel heel bijzonder.
Natuurgebied Highlight
  • Bijzonder natuurgebied
  • Perfecte drone-locatie
  • Half uurtje van Agrigento
  • Officieel gesloten
Review geplaatst op 2018-10-29
9
Italië Palermo
aticketto was hier 31 Aug 2018
Daal de trappen af en je komt uit in een bijzondere historische plek. In de Catacomben van de Capucijnen (Catacombe dei Cappuccini) in Palermo zijn ruim 8000 mummies tegen de muur gezet of gelegd. De gangen zijn verdeeld in categorieën: mannen, vrouwen, maagden, kinderen, priesters, monniken en professionelen. De kisten en de kleding vertellen veel over de rijkdom en tijdsperiode van deze mummies. Door de loop der jaren zijn veel verschillende technieken gebruikt om de lichamen te conserveren en daardoor ziet de ene er beter uit dan de andere. Vele mummies zijn afgeschermd door een hek omdat er heel wat vingers en andere kleine botten verdwenen als souvenirs. De laatste monnik werd 1871 bijgezet en in 1880 werd de ruimte officieel gesloten. Toch bleven er toen al toeristen op bezoek komen. De laatste mensen die er werden begraven dateren uit de jaren 1920. Een van hen was Rosalia Lombardo, een twee jaar oud meisje wier lichaam nog opzienbarend intact is. Je vindt de Catacombe dei Cappuccini aan het Piazza Cappuccini 1. Ze zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Van eind oktober tot eind maart zijn de catacomben gesloten op zondagmiddag. Een entreekaartje kost € 3,00
Stad
  • Historisch archief
  • Indrukwekkende plek
  • Loopafstand van het centrum
  • Geen foto of film
Review geplaatst op 2018-10-24
10
Italië necropoli-di-pantalica
aticketto was hier 31 Aug 2018
De Necropolis van Pantalica is de grootste dodenstad van Europa uit de bronstijd. De duizenden rotsgraven op deze locatie stammen uit de 12e tot de 8e eeuw voor Chr. en zijn verdeeld over vier dodensteden. De oudste liggen in het noorden en noordwesten van de vallei waar de rivier Anapo een canyon heeft gevormd. Je kunt Pantalica vanuit het zuiden (het dorpje Ferla) of vanuit het noorden (het stadje Sortino) bezoeken. Wij hebben de necropolis vanuit het zuiden bezocht…. In het plaatsje Ferla staan bruine bordjes met de tekst Pantalica. Goed opletten want ze zijn niet altijd even goed zichtbaar. Deze weg blijf je volgen en je komt dan vanzelf bij het visitor center. Dit is niet veel meer dan een houten huisje waar je wat info kunt krijgen, drinken kunt kopen en (niet geheel onbelangrijk) ook naar het toilet kunt. Het staat op de route goed aangegeven met borden waar de belangrijkste plekken zijn. Maar het mooist is om helemaal door te rijden naar het eind. Je komt dan uit op een onverharde parkeerplaats. Vanaf hier ga je te voet verder en daal je af de kloof de in. Onderweg kom je langs vele graven, grotten en de restanten van een grotkerkje. Op de bodem van de kloof stroomt een ijskoud riviertje. Wanneer je die oversteekt loop je aan de andere kant weer omhoog. Met een beetje geluk tref je een gids van het park die zijn uiterste best doet om je van extra info te voorzien.
Activiteit Wandelroute Fietsroute Autoroute Highlight Cultuur Natuurgebied Gebergte
  • Diverse vlinders en juffertjes
  • Veel wandelmogelijkheden en routes
  • Onderdeel van een natuurpark
  • Weinig bezoekers
  • Alleen met eigen vervoer bereikbaar
Review geplaatst op 2018-10-15