aticketto

'1116877' door aticketto '1116877' door aticketto

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Falaise d'Aval

aticketto

Aan de Normandische kust ligt het plaatsje Étretat en is vooral bekend vanwege zijn krijtsteenrotsen. Een bekend punt aan het strand is de 70 meter hoge rotsboog Falaise d'Aval. Deze rotsboog is te bezichtigen vanaf het strand of vanaf de kliffen van Etretat. Bij eb kun je heel dicht bij de boog komen maar er zijn ook paden naar de bovenkant van de rots.

'1116823' door aticketto '1116823' door aticketto

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Museum voor Anatomie.

aticketto

In het museum Anatomie en Pathologie bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen staat de mens centraal. In een rustige, ruimtelijke opstelling is een groot aantal preparaten te zien van embryo’s, foetussen en delen van het menselijk lichaam. Het museum vervult een belangrijke studiefunctie voor studenten geneeskunde, biomedische wetenschappen, tandheelkunde en paramedische beroepen. Daarnaast trekt het veel bezoekers die uit interesse een kijkje komen nemen naar bouw en functie van het menselijk lichaam. Dat is bijna de helft van de in totaal bijna 15.000 bezoekers per jaar. Vanaf 29 juni 2020 is het Museum voor Anatomie en Pathologie met inachtneming van de overheidsmaatregelen weer geopend. Museumbezoek is alleen mogelijk op telefonische afspraak. Voor meer info: https://www.radboudumc.nl/afdelingen/anatomie/museum-voor-anatomie-en-pathologie

'1116654' door aticketto '1116654' door aticketto

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Strand Panorama

aticketto

Ruim vijftig jaar geleden werden zogenaamde ‘bleekneusjes’ naar het vissersdorpje Egmond aan zee gestuurd om aan te sterken. De zilte zeelucht zou wonderen verrichtten. Inmiddels is het een populaire badplaats voor iedereen. Wanneer het eb is verandert het strand in één grote zandvlakte en kun je aangenaam dobberen in de kleine ‘binnenzeeën’.

'1116507' door aticketto '1116507' door aticketto

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Siciliaans Straatje

aticketto

Zomaar een doodgewoon straatje op Sicilië, zoals er zoveel zijn daar. Smeedijzeren balkonnetjes, waslijnen (dit keer zonder was) en mannen op de typische scootertjes.

'1116424' door aticketto '1116424' door aticketto

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Garnalenvisser

aticketto

Deze garnalenvisser is in de weer met zijn sleepnet tussen de eerste en de tweede zandbank in bij Egmond aan Zee. Zolang je sleepnet niet te groot is mag je dit in Nederland gewoon doen en de garnaaltjes mee naar huis nemen. De beste tijd is van september tot april/mei en dan 2 uurtjes voordat het eb wordt. De noordzeegarnaaltjes zijn klein maar staan bekend om hun romige smaak. De Hollandse garnaal is heerlijk in de pasta, in een salade of gecombineerd met andere vissoorten. Of maak er een klassieke garnalen cocktail van. Recepten genoeg!

'1116340' door aticketto '1116340' door aticketto

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Worbarrow Bay

aticketto

Worbarrow Bay ligt op een half uurtje lopen van het verlaten dorp Tyneham. De bewoners van Tyneham moesten in 1943 hun dorp verlaten omdat het hele gebied (inclusief een deel van de kust) oeffenterrein werd voor het Britse leger. Als er geen oefeningen zijn in het weekend dan mag je het het dorp bezoeken of op zoek gaan naar een mooi plekje op het strand. Het is ook onderdeel van het South West Coast Path., een wandelroute van ruim 1000 kilometer.

'1116181' door aticketto '1116181' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Blue Hour

aticketto

Er is tweemaal daags een blue hour. ’s Ochtends voor zonsopkomst of ’s avonds na zonsondergang. Het is zeker de moeite waard om dus even nog te blijven hangen op je locatie als de zon achter de horizon is verdwenen. Of heel vroeg je bedje uit maar mijn voorkeur heeft zeker de avond. Dit is onderweg op een mijn favoriete wandelroutes langs de Maas bij Megen.

'1115695' door aticketto '1115695' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

De bloemetjes en de..

aticketto

Met de hulp van wind en water bestuiven de gewassen elkaar maar natuurlijk is de bij ook van grote waarde. De bij vliegt als een handelsreiziger van de ene naar de andere bloem. Zonder deze vliegende vervoerders zouden een heleboel gewassen niet op natuurlijke wijze kunnen groeien. En zo ook deze braamstruik op de foto. Gelukkig vlogen hier de bijen en hommels af en aan.

'1115615' door aticketto '1115615' door aticketto

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

D-Day

aticketto

D-Day 6 juni 1944 Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis. Het was het begin van de bevrijding van West-Europa. Pointe du Hoc is gelegen op een klif die zich bevindt tussen Omaha Beach en Utah Beach. De klif is ongeveer 30 meter hoog en de Duitsers bouwden op deze klif een groot bunkercomplex met zes kazematten en plaatsten er zes door hen veroverde Franse 155 mm kanonnen om de landingsstranden te verdedigen. Deze locatie was perfect om zowel het strand van Omaha Beach als dat van Utah Beach te verdedigen. Tegenwoordig is het mogelijk Pointe du Hoc gratis te bezoeken. Het terrein is na 76 jaar nog steeds als een maanlandschap bezaaid met diepe kraters. Deze zijn veroorzaakt door beschietingen van de geallieerden en er liggen nog steeds kapotte delen van de Duitse bunkers.

'1115428' door aticketto '1115428' door aticketto

PortugalFaro

PortugalFaro

Mascotte

aticketto

Normaal is het niet toegestaan om foto's van huisdieren hier te plaatsen maar ik denk deze hond wel een uitzondering mag zijn. Het is namelijke de hond van de brandweer in Faro. Deze had een mooi plekje in de kazerne en hield tussen de dutjes door de boel in de gaten.

'1115314' door aticketto '1115314' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Hollandse Dame

aticketto

Ik kan enorm genieten van het Hollandse landschap. En soms krijg je gezelschap van een nieuwsgierige dame terwijl je aan het fotograferen bent. Niet echt de meest flatteuze positie van deze koe maar toch ook wel weer erg grappig. Het is trouwens niet aan te raden om zomaar een wei in te gaan want deze dames (en de boer) zijn daar niet altijd van gediend.

'1115240' door aticketto '1115240' door aticketto

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Lelijke eendjes

aticketto

Deze 'eendjes' doen het nog prima. Sommig uit de stoet waren vanuit Frankrijk vertrokken en een rondreis aan het maken door zuid Europa. Wij kwamen ze tegen op het eiland Sicilië en reden door de smalle straatjes van Cefalu.

'1115117' door aticketto '1115117' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Zonsondergang in eige

aticketto

Een zee van witte bloemetjes, een ondergaande zon en een paar wolken. Meer heb je niet nodig om te kunnen genieten van een beetje vakantiegevoel. De lucht is bij een laagstaande of ondergaande zon vaak rood of oranje gekleurd door de Rayleighverstrooiing. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien blauw licht, waardoor de hemel meestal blauw oogt. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon, zodat de zon een iets gelere kleur krijgt.

'1115022' door aticketto '1115022' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Stadshaven Heusden

aticketto

Heusden ontstond rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als een van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. Dankzij prachtige restauraties is veel van het oude Heusden bewaard gebleven. En met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën en unieke winkeltjes is de sfeervolle vestingstad Heusden een geweldige bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur en historie. Voor een stad aan een rivier is een haven van grote betekenis. De havenkom van Heusden wordt omgeven door de eeuwenoude Maasdijk. Tijdens de aanleg van de Bergsche Maas rond 1900 werd de stadshaven gedempt maar in 1968 werd de haven weer in ere hersteld.

'1114875' door aticketto '1114875' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Vestingstad Heusden

aticketto

Heusden ontstond rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als een van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. Dankzij prachtige restauraties is veel van het oude Heusden bewaard gebleven. En met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën en unieke winkeltjes is de sfeervolle vestingstad Heusden een geweldige bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur en historie. Heusdens geschiedenis begon rond 1200, toen langs rivier de Maas een stedelijke nederzetting ontstond. Door de komst van de vestingwerken brak een glorietijd aan: vanaf eind zestiende eeuw bood Heusden als garnizoensstad onderdak aan duizenden soldaten. De stad zag er toen al uit zoals ze er nu nog altijd grotendeels uit ziet: zoals kaartenmaker Jean Blaeu haar in de zeventiende eeuw tekende. Het gebied rondom Heusden is ook aantrekkelijk groen. En een bezoek aan de Brabants mooiste vestingstad is dan ook ideaal te combineren met een verkenning van haar zeer gevarieerde omgeving, te voet of op de fiets.

'1114781' door aticketto '1114781' door aticketto

RoemeniëSighisoara

RoemeniëSighisoara

Reiswinkeltje

aticketto

Als ik een reisbureau tegenkom in het buitenland kijk ik toch altijd even wat ze aanbieden. Maar het leukst zijn dit soort kantoortjes van binnen. Oude posters die verkleurd aan de muur hangen, stapels reisgidsen met ezelsoren en computers die ik nog herken van vervlogen tijden. En voor wat extra inkomen had deze ook een kopieermogelijkheid. Zou zo'n Roemeens reisbureautje de Corona-tijd kunnen overleven?

'1114627' door aticketto '1114627' door aticketto

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Overlord Museum

aticketto

Niet ver van het beroemde Omaha Beach en de American Cementary and Memorial is het Overlord Museum te vinden. Dit museum is gericht op de periode van de geallieerde landing tot aan de bevrijding van Parijs. Het museum wil vooral de jongere generatie laten zien wat er allemaal gebeurde tijdens de tweede wereldoorlog. De wand met foto’s en persoonlijke verhalen raakte mij het meest.

'1114491' door aticketto '1114491' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Parende Padden

aticketto

De paddentrek komt in het vroege voorjaar op gang. Wanneer de temperatuur een beetje stijgt (en de luchtvochtigheid) ontwaken de padden. De winters hebben ze doorgebracht onder de grond, tussen hout of stenen of snoeimateriaal. Als het dan begint te schemeren gaan ze naar het water om voort te planten. En sommige kunnen niet wachten totdat ze bij het water zijn. In mei verlaten de jonge padjes de vijver waar ze geboren zijn om naar hoger gelegen gebieden te gaan. Dit gebeurt doorgaans bij regenachtig weer vandaar dat ze het dan paddenregen noemen. Op de foto zie je dat het mannetje veel kleiner is dan het vrouwtje.

'1114425' door aticketto '1114425' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Fraterklooster

aticketto

Decennia lang was het fraterklooster in Oss niet zichtbaar. Deze zat verstopt tussen de grote kerk, een hoge muur en vele bomen. Maar nu is het gebouw gerenoveerd en de toren kreeg sinds veertig jaar weer een klok. Een groot deel van het gebouw heeft (nog) geen functie maar leent zich goed voor tentoonstellingen.

'1114222' door aticketto '1114222' door aticketto

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Isle of Portland

aticketto

Isle of Portland is een schiereiland van kalksteen in Het Kanaal en is het zuidelijkste punt van het Engelse graafschap Dorset. Het schiereiland is mede bekend om de Portlandsteen die hier gewonnen wordt. Bezoek zeker Chesil Beach (hier rechts op de foto) en de vuurtoren.

'1114114' door aticketto '1114114' door aticketto

RoemeniëDeva

RoemeniëDeva

Corvin Kasteel

aticketto

Corvin Castle (Roemeens: Castelul Corvinilor) is een gotische burcht. De bouw van dit kasteel begon in de 15e eeuw met een oude nederzetting als uitgangspunt. Je begint het bezoek door een prachtige lange houten brug over te steken. De weg door het kasteel is makkelijk te vinden als je de voorgestelde route volgt. Ook zijn er kleine panelen geplaatst zodat je ziet waar je bent en waar de ruimte voor diende. In het kasteel zijn een aantal fresco's uit de 15e tot 17e eeuw te zien en op de binnenplaats is een waterput van 30 meter diep. Ve

'1113942' door aticketto '1113942' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Heerlijkheden

aticketto

De dorpjes Dieden, Demen en (Neer-)Langel waren vroeger zelfstandige heerlijkheden. Een heerlijkheid was een bezitting van een heer, vaak van adel, en zo hadden ze dan zeggenschap over een gebied. Zo hadden ze dan ook een aantal rechten zoals tolrecht, jachtrecht, het recht om er te wonen en akkers te bebouwen. Maar natuurlijk ook om de inwoners fiscaal te belasten en te berechten indien nodig. De dorpjes liggen aan de Maas en het ene moment wandel je rustig op de dijk en het andere door de uiterwaard naar de oever van de Maas. Een prachtig gebied om op ontdekkingstocht te gaan te voet of met de fiets. Op de foto zie je de Sint-Laurentiuskerk van Dieden uit de 13e eeuw.

'1113754' door aticketto '1113754' door aticketto

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

De haven van Honfleur

aticketto

Honfleur heeft zowel vissers- als plezierhaven en is trots op dit prachtige stuk van de stad. De meeste mensen lopen rond de plezierhaven maar de plek van de vissers is zeker zo interessant. Populair is het stadje ook want het is een van de meest bezochte steden van Frankrijk. Dus in het hoogseizoen kan het er erg druk zijn. In oktober echter is het stadje bijna uitgestorven en kun je de auto makkelijk parkeren op een van de vele parkeerplekken.

'1113516' door aticketto '1113516' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Maasuiterwaarden

aticketto

Geen gebaande paden want in de Maasuiterwaarden bepaal je zelf je route. Het ene moment wandel je rustig op de dijk en het andere door de uiterwaard naar de oever van de Maas. Het is uitgestrekt, stil en je kunt er heerlijk uitwaaien. En ik zie er altijd wel weer iets waar ik blij van word. Een visdief of reiger bij het water, dierensporen in de klei of een wegschietende haas. Maar mijn favoriete moment blijft genieten van de zonsondergang.

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik