aticketto

'1111743' door aticketto '1111743' door aticketto

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Tempel van Artemis

aticketto

De tempel van Artemis op Sicilië werd waarschijnlijk nooit helemaal afgebouwd. Naar schatting werd deze tussen 430 en 420 voor Christus gebouwd en ligt op een heuvel net buiten de oude stad Segesta. De tempel is qua stijl en grote een standaard gebouw uit die tijd. Maar de onafgebouwde toestand en zijn vrijwel perfecte staat maakt het een van de belangrijkste nog bestaande Griekse tempels in de wereld.

'1111640' door aticketto '1111640' door aticketto

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Southsea Castle

aticketto

Bezoek het Southsea-kasteel van Henry VIII en sta op dezelfde locatie waar de koning de strijd met de Fransen overzag. Het kasteel werd gedeeltelijk ontworpen door Henry VIII zelf, die een geleerde in fortificatieontwerp was en probeerde opkomende technieken te gebruiken die zich een weg banen over het continent. Dit is de reden waarom het vele vreemde hoeken heeft naast zowel gebogen als rechte randen. Het resultaat is een fort met aanzienlijk minder blinde vlekken dan andere vergelijkbare gebouwen uit die tijd.

'1111536' door aticketto '1111536' door aticketto

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Omaha Beach

aticketto

Omaha Beach is van de D-Day stranden waar de Amerikaanse troepen aan land kwamen op 6 juni 1944. Het strand is ongeveer vijf kilometer lang en loopt van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer. Het monument Les Braves staat in het midden van Omaha Beach. Les Braves bestaat uit drie elementen: - De vleugels van hoop - Sta op, vrijheid !!! - De vleugels van broederschap

'1111467' door aticketto '1111467' door aticketto

Nederland

Nederland

Merel

aticketto

De merel is de meest algemene en een van de bekendste vogels van ons land. Het is zelfs de talrijkste broedvogel van Nederland. Maar komt in bijna heel Europa voor en delen van Azië. Wat vooral opvalt aan de merels: - Mannetje is gitzwart, met een gele oogring en een gele snavel - Vrouwtje is egaal bruin met een lichtere keel - Hippen liever dan dat ze stappen - Vaak met wormen in de weer - Na hippen staan ze om de paar sprongetjes even stil - Mannetje zingt dagelijks vanaf een hoog overzichtspunt in het voorjaar

'1111350' door aticketto '1111350' door aticketto

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Merrivale Stone Row

aticketto

Dartmoor is rijk aan prehistorische overblijfselen en de rij stenen in Merrivale is een van de mooiste in het park. Hier zijn naast elkaar overblijfselen van een nederzetting uit de bronstijd en een complex van rituele locaties, waaronder drie stenen rijen, een stenen cirkel, staande stenen. De monumenten zijn waarschijnlijk over een lange periode gebouwd, tussen ongeveer 2500 voor Christus en 1000 voor Christus.

'1111164' door aticketto '1111164' door aticketto

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Op de kliffen van...E

aticketto

We hadden maar één avond in Etretat en we hoopten op een mooie zonsondergang. Maar dat liep ietsje anders..... windkracht 6, regen en koud. En toch had ik het toch niet willen missen. Lees het hele verhaal op: https://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/reisreporter/blogs/9667

'1111095' door aticketto '1111095' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Paddentrek

aticketto

De jaarlijkse paddentrek is weer begonnen. Wanneer de temperatuur een beetje stijgt (en de luchtvochtigheid) ontwaken padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap die ze veelal diep weggestopt onder de grond, of tussen hout, stenen of snoeimateriaal hebben doorgebracht. Als het begint te schemeren gaan ze naar het water om zich voort te planten en eieren af te zetten.

'1111006' door aticketto '1111006' door aticketto

JapanNagasaki

JapanNagasaki

Gunkanjima

aticketto

Gunkanjima (Battleship Island) werd in 1890 gekocht door Mitsubishi om steenkool uit zee te winnen. Rondom het eiland werd een stenen muur opgericht om het eiland tegen tyfoons en de zee te beschermen. Er verrees een stad op het eiland om de werknemers te huisvesten. Tijdens de hoogtijdagen woonde ongeveer 5000 mensen op een eiland dat maar 150 bij 450 meter was. In de jaren zeventig van de 20e eeuw nam het belang van kolenwinning door oliewinning elders dermate af dat Mitsubishi de mijnen sloot en iedereen van het eiland afhaalde. Het verval zette in 1974 in toen iedereen het eiland verliet. Een typhoon, enkele zware stormen en aardbevingen zorgde voor de rest. Vanuit de haven in Nagasaki vertrekken meerdere boten naar dit eiland voor een tour, echter kan er maar 1 boot tegelijk aanmeren. Er gaat een crew met je mee het eiland op voor wat uitleg en voor te zorgen dat je alleen op de veilige paden blijft. In ons geval spraken de gidsen nauwelijks Engels maar dat gaf wel een extra charme. Een vertaalapp op de telefoon bracht uitkomst. Voor zo'n 35 euro heb je een hele mooie excursie naar een onwerkelijke plek.

'1110930' door aticketto '1110930' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Oerrunderen

aticketto

Stichting Taurus heeft in Nederland al zo’n 4000 ha land waar kuddes runderen en paarden lopen voor natuurlijke begrazing. Behalve dat deze dieren zorgen voor een open landschap helpen ze een handje door de gebieden weer terug te brengen in hun oorspronkelijke staat. Nog niet zo lang geleden was dit gebied bij Keent namelijk gewoon landbouwgrond. Maar nu lijkt het al echt op een stukje wildernis aan de Maas. Maar er gebeurt nog meer..... Stichting Taurus is bezig om het oerrund Terug te brengen. In 1627 is het oerrund officieel uitgestorven maar het Taurus programma wil het oerrund 2.0 ontwikkelen: de Tauros. Gelukkig zijn er in Europa nog rassen met kenmerken van het oerrund. Een heel team van experts op gebied van genetica, ecologie, moleculaire biologie, archeozoölogie en geschiedenis is bezig met een veelbelovend fokprogramma.

'1110858' door aticketto '1110858' door aticketto

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Victoriaanse kust

aticketto

Als je de drukte van Portsmouth even achter je wil laten volg dan de Millennium Promenade naar Southsea. Dit wandelpad wordt duidelijk aangegeven en onderweg passeer je forten, kerken, kanonnen en een kasteel. De route eindigt bij de pier in Southsea. De dag sluit je beste af op de boulevard of op het kiezelstrand tijdens zonsondergang met uitzicht op de pier.

'1110808' door aticketto '1110808' door aticketto

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Museum voor Anatomie.

aticketto

In het museum Anatomie en Pathologie bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen staat de mens centraal. In een rustige, ruimtelijke opstelling is een groot aantal preparaten te zien van embryo’s, foetussen en delen van het menselijk lichaam. Het museum vervult een belangrijke studiefunctie voor studenten geneeskunde, biomedische wetenschappen, tandheelkunde en paramedische beroepen. Daarnaast trekt het veel bezoekers die uit interesse een kijkje komen nemen naar bouw en functie van het menselijk lichaam. Dat is bijna de helft van de in totaal bijna 15.000 bezoekers per jaar. Voor meer info: https://www.radboudumc.nl/afdelingen/anatomie/museum-voor-anatomie-en-pathologie

'1110704' door aticketto '1110704' door aticketto

Italië

Italië

Kalkstenen Kliffen

aticketto

De kust in het zuidwesten van Sicilië bestaat afwisseld uit steile rotswanden en vlakke zandstranden. Er zijn stukken die heel goed bereikbaar zijn, zoals de Scala dei Turchi. Deze worden dan ook wat drukker bezocht. Gelukkig zijn er ook nog veel plekken die je maar met weinige hoeft te delen. Veel strandjes zijn vanaf land niet bereikbaar maar wel per boot. In veel dorpjes langs de zuidkust kun je vaak wel een klein bootje huren.

'1110636' door aticketto '1110636' door aticketto

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Avondrood/oranje

aticketto

Voor het mooiste avondrood/oranje heb je een kalme atmosfeer nodig in combinatie met een laagstaande zon. Als de zon laag aan de hemel staat moet het zonlicht een veel langere reis door de atmosfeer maken om ons te bereiken. Stofdeeltjes die makkelijk blijven zweven in de kalme lucht verstrooien het zonlicht, waarbij de rode kleuren het minst gevoelig zijn voor die verstrooiing. Het rode licht was hier in de Engelse plaats Weymouth niet optimaal maar leverde toch een mooi plaatje op.

'1110514' door aticketto '1110514' door aticketto

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Cimitero Gibellina...

aticketto

Een Italiaans begraafplaats heeft dankzij de prachtige graven en beelden vaak wel iets weg van een openluchtmuseum. Vooral de afgelegen plekken vind ik altijd erg mooi om te bezoeken. Deze kwam tegen in de buurt van Gibellina Vecchia op Sicilië.

'1110429' door aticketto '1110429' door aticketto

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Etretat

aticketto

Bij Etretat, het pittoreske plaatsje tussen de hoge krijtrotsen van Normandië, kun je heen en weer wandelen zonder er ooit genoeg van te krijgen. De uitzichten en het veranderende licht (en weersomstandigheden in ons geval) maken het zicht op de hoge kliffen telkens weer anders. Op een koude en winderige dag in oktober voelt het als een plek die nauwelijks bezocht wordt. Alleen een blik op de boulevard met de restaurantjes, hotels en casino vermoed dat het bij warmer weer wel eens druk kan zijn.

'1110361' door aticketto '1110361' door aticketto

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Bayeux

aticketto

De middeleeuwse stad Bayeux werd gespaard tijdens de tweede wereldoorlog en heeft nog steeds een rijk bouwkundig erfgoed. Het historisch centrum wat goed bewaard is, heeft voor bezoekers een gotische kathedraal in petto en nodigt uit tot kuieren door de oude steegjes met herenhuizen. Tevens bied de stad een aantal interessante musea.

'1110255' door aticketto '1110255' door aticketto

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Wandelen tussen de...

aticketto

Wandelend door het Engelse landschap kom je vaak schapen tegen. Zo ook bij Maiden Castle, een heuvelfort uit de IJzertijd 2,6 km ten zuidwesten van Dorchester. Het is best een wandeling naar de top van de heuvel maar onderweg krijg je wel gezelschap van vele schapen. En mocht je twijfelen of je een schaap of een geit ziet? Bij een schaap hangt het staartje en bij geit staat ie rechtop.

'1110138' door aticketto '1110138' door aticketto

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Portland Bill...Light

aticketto

Portland Bill Lighthouse is een 41 meter hoge vuurtoren die zich bevindt op het zuidelijkste punt van het Isle of Portland. De toren werd gebouwd in 1906 en maakt nog steeds de zeevaarders die Weymouth als bestemming hebben attent op de gevaren rond Portland. De beruchte zandbank The Shambles is samen met de sterke stroming een extra risico voor de scheepsvaart. Omdat de vuurtoren zichtbaar is vanaf Het Kanaal vormt hij ook een oriëntatiepunt voor de schepen die deze drukke waterweg bevaren.

'1110060' door aticketto '1110060' door aticketto

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Museo del Sale

aticketto

Al sinds de 12e eeuw wordt er zout gewonnen op de wetlands ten zuiden van de stad Trapani. Wil je meer weten over de zoutwinning bezoek dan zeker Museo del Sale. Hier wordt alles uitgelegd en er staan ook nog vele oude werktuigen. Dit huis is al zo’n 300 jaar oud en werd vroeger bewoond door de zoutwerkers. Bij het museum staat ook een van de oude zoutmolens. De omgeving verken je het beste met de fiets.

'1109976' door aticketto '1109976' door aticketto

PortugalAlentejo

PortugalAlentejo

Olijfbomen

aticketto

Uitgestrekte, golvende vlakten met olijfbomen en kurkeiken worden afgewisseld met witte dorpjes en prachtige kastelen. Dat is wat de provincie Alentejo je te bieden heeft. De rust en de ruimte maken Alentejo erg aantrekkelijk voor een roadtrip. In de laatste editie van het Columbus Magazine staat deze tip op nummer 2, geheel terecht als je het mij vraagt. De foto die er bij staat is door mij genomen in Parque Natural do Vale do Guadiana. Dit is er ook eentje uit hetzelfde gebied.

'1109870' door aticketto '1109870' door aticketto

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Elzenvlieg

aticketto

Mag ik je even voorstellen aan de elzenvlieg.... De elzenvlieg (ook wel slijkvlieg genoemd) is donkerbruin. Het grootste deel van het lichaam wordt in rust verborgen onder de relatief grote vleugels. De vleugels hebben een duidelijke vleugeladering en worden in rust als een afdakje over het lichaam gevouwen. Aan de voorzijde van de kop zitten twee antennes die lang en draadvormig zijn (filiform). De lichaamslengte is ongeveer 35 millimeter. Er bestaan 6 soorten elzenvliegen in Europa, waar­van er 3 in Ned­er­land voorkomen (bron: wikipedia)

'1109806' door aticketto '1109806' door aticketto

Japan

Japan

Overnachten in een...

aticketto

Een aanrader is om minimaal één nacht te verblijven bij een Japanse tempel op de berg Koyasan. Je ervaart dan een beetje de typische Japanse manier van leven in een shukubo-tempel. Wij verbleven in Sekishoin Shukubo, die 1100 jaar geleden werd gebouwd. De kamer is voorzien van een tatamivloer (gevlochten stro) en Japanse futonbedden. De enige stoelen die we gezien hebben stonden op ons balkonnetje. Hoogtepunt is het ochtendgebed maar daar moet je wel vroeg je bedje voor uit.

'1109588' door aticketto '1109588' door aticketto

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Saline Di Trapani

aticketto

Het natuurgebied ‘Le Saline di Trapani e Pececo’ staat vooral bekend om haar zout. Hier wordt sinds de 12de eeuw al zout gewonnen. Het gebied wordt sinds 1995 beheerd door WWF Italy om het gebied te beschermen voor de vele watervogels. Grote kans dat je hier flamingo’s en ooievaars ziet. Wil je meer weten over de zoutproductie dan kun je terecht bij Museo del Sale. Het gebied kun je het best verkennen met de fiets en dan kom je vanzelf ook dit soort leuke plekjes tegen. Op de achtergrond zie je twee van de Egadische Eilanden die alleen per boot te bereiken zijn.

'1109415' door aticketto '1109415' door aticketto

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Dartmoor National Par

aticketto

Dartmoor National Park is een natuurgebied in het zuiden van Engeland dat vooral bekend staat om zijn tors. Een tor is een heuvel waarvan de top van steen is en los staat in het landschap. Er zijn er zo’n 160 te vinden in het park waarvan Haytor de bekendste is en waar ook een Visitors Centre staat. Hier kun je de nodige informatie krijgen over Dartmoor inclusief de vele wandelroutes. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon op ontdekkingstocht gaan en de paadjes volgen die de loslopende pony's, koeien en schapen hebben gemaakt. De foto is gemaakt vanaf Sadle Tor met zicht op Haytor.