anthroforth

'1110523' door anthroforth '1110523' door anthroforth

Thailand

Thailand

Vissers op Koh Pitak

anthroforth

Het grootste deel van de 42 families op Koh Pitak leeft van garnalen vissen. Daarnaast vissen ze voor eigen consumptie - en eten ze vaak wat de pot (oftewel de zee) schaft. Deze visser kwam 's ochtends vroeg net terug en had de meest bizarre vissen bij zich, waaronder dit prachtige zeepaardje. Na deze foto heb ik het zeepaardje snel terug in het water gezet, met de hoop dat het nog op tijd was..

'1110522' door anthroforth '1110522' door anthroforth

Thailand

Thailand

Koh Pitak

anthroforth

Koh Pitak is een mini eiland in de Golf van Thailand, in de provincie Chumphon. Het ligt maar één kilometer van het vaste land en toch is het voor velen onbekend. De eilandbewoners hebben toerisme in eigen hand gehouden, dit betekent dat er geen bungalows, hotels of 7/11's te vinden te zijn. Wel bieden alle 42 vissersfamilies homestays aan in hun zelfgebouwde paalhuizen / steltenhuizen.

'1109377' door anthroforth '1109377' door anthroforth

IndiaDelhi

IndiaDelhi

Treinleven in India

anthroforth

Treinen zijn mijn favoriete vervoersmiddel; dicht bij huis en ver weg. In India probeer ik ook zoveel mogelijk met de trein te reizen, net als miljoenen andere mensen. Echter sluiten vele treinverbindingen niet goed op elkaar aan, en kunnen treinen door de grote afstand die ze afleggen soms wel een dag (!) te laat zijn. Dan zit er niets anders op dan op het station te slapen en op die manier op de trein te wachten..

'1106988' door anthroforth '1106988' door anthroforth

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Maskerdansen tijdens.

anthroforth

De dag na Spituk Gustor vond ik misschien nog het leukst van het hele festival. Alle bezoekers waren weg en monniken zijn druk in de weer om het hele klooster schoon te maken en op te ruimen. Alle benodigdheden voor de maskerdansen worden dan gesorteerd en netjes in deze kast opgeborgen.

'1106327' door anthroforth '1106327' door anthroforth

IranIsfahan

IranIsfahan

Marzi en de Shah...Mo

anthroforth

Dit is Marzi, een jonge ambitieuze Iraanse vrouw. Ze droomt van religieuze vrijheid en van studeren in het buitenland. Allemaal niet zo makkelijk als je in Iran woont.. De verhalen van veelal zeer zelfbewuste vrouwen zijn me het meest bijgebleven van mijn reis door Iran. Velen kiezen er dan ook heel bewust voor om geen kinderen te nemen, omdat ze het niet eens zijn met de politieke beslissingen die er worden gemaakt en in dat politieke klimaat geen kinderen willen laten opgroeien. Marzi wilde graag haar engels oefenen en liet ons met alle plezier Esfahan zien. Ik vroeg aan haar of ze vaker naar een moskee gaat? “Nooit”, zei ze lachend.

'1105865' door anthroforth '1105865' door anthroforth

Iran

Iran

Zagros gebergte in...

anthroforth

Het Zagros gebergte is gigantisch. Je rijdt dan ook uren zonder andere mensen tegen te komen. We waren onderweg naar het dorpje Sar Aqa Seyyed en arriveerden er net voor zonsondergang. We hadden trek en wilden eigenlijk gaan eten, maar ik moest tenminste een rondje door het dorp lopen voordat het pikdonker werd. Eenmaal in het dorpje werd ik begroet door nieuwsgierige dorpelingen :)

'1105812' door anthroforth '1105812' door anthroforth

Iran

Iran

Rasht

anthroforth

Rasht is de hoofdstad van de Gilan provincie in Iran en staat denk ik op geen 'must-see-when-in-Iran'-lijstjes. We reisden vanuit de Kaspische Zee terug naar Teheran en besloten toch een tussenstop in Rast in te lassen. En wat een fijne stad is dit! Tijdens de weg vragen ontmoetten we Fatehmeh (de jonge vrouw op de foto), die net klaar was met werken en wel een stukje met ons mee liep wilde lopen. Uiteindelijk zijn we de hele dag samen opgetrokken en heeft zij ons al haar favo plekken in Rasht laten zien en het veel te zoete (maar super lekkere) reshteh khoshkar laten proeven.

'1105259' door anthroforth '1105259' door anthroforth

IranAlamut Valley

IranAlamut Valley

Alamut vallei in Iran

anthroforth

In juni is het bloedheet in Iran, dus we probeerden onze tijd in de (desalniettemin prachtige) steden te beperken om de koelte op de wat hoger gelegen plekken op te zoeken. Na het Zagros gebergte bezochten wij het Alamut gebergte, ten noorden van Teheran. Vandaar uit wilden we verder liften naar een kustplaatsje aan de Kaspische Zee. We stonden nog geen twee minuten met onze duim omhoog en Frans stel op wereldreis stopte en nam ons voor de komende acht uur mee. Het busje haalde het maar NET over de hoogste passen maar korte stops zoals deze maakten de lange reis dubbel en dwars waar.

'1105228' door anthroforth '1105228' door anthroforth

Iran

Iran

Homestaying in het...

anthroforth

Dit is Somaye, een tienjarig meisje uit het dorpje Durak in het midden van het Zagros gebergte in Iran. We sliepen bij haar familie (oom, tante, neven en nicht) maar doordat het een klein dorpje was waar veel familieleden woonden was ze eigenlijk de hele tijd bij ons. Toen haar de taak werd gegeven om ons het hele dorp te laten zien was ze door het dolle heen en nam ze me aan de hand om me overal voor te stellen. Deze foto is gemaakt op het 'dorpsplein' op de terugweg van de rondleiding.

'1104807' door anthroforth '1104807' door anthroforth

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Sumda Chun in de...sn

anthroforth

Ladakh is in de zomer prachtig maar ook in de winter zeker de moeite waard. Het gezin waar ik logeerde wilde mij heel graag Sumda Chun laten zien, een van de oudste kloosters in de regio. De auto kon echter op een gegeven moment niet meer verder door de sneeuw rijden waardoor we twee uur door de sneeuw liepen om hier te komen - en dat was het (zelfs in de mist) zeker waard.

'1104325' door anthroforth '1104325' door anthroforth

Iran

Iran

Ontmoeten van...Bakht

anthroforth

In het Zagros gebergte in Iran wonen nog ongeveer 1 miljoen Bakhtiari nomaden, die elke zomer en winter met hun kudde geiten van plek wisselen. Als je door het gebergte rijdt zie je her en der, vaak in de buurt van rivieren, zwarte (zelfgemaakte) tenten staan. Onderweg werden wij door Abdhullah uitgenodigd om bij hem thee te komen drinken. Hij had bezoek van zijn "buren", Adhiyar (links) en een vriend, die kilometers verder op woonden.

'1104009' door anthroforth '1104009' door anthroforth

Iran

Iran

Sar Aqa Seyyed in het

anthroforth

Het Zagros gebergte aan de westkant van Iran is een woord adembenemend! Het is moeilijk bereikbaar waardoor je uuuren geen auto en/of mensen tegenkomt. Verspreid door het Zagros gebergte wonen nog veel Bakhtiari nomaden, zij wonen in tenten en wisselen iedere zomer en winter van stek. Een deel van deze Bakhiari nomaden heeft echter in de laatste decennia afstand gedaan van hun nomadisch bestaan en is gaan settelen in het kleine (maar o zo prachtige) dorp Sar Aqa Seyyed. Het dorp is letterlijk tegen de berg aan gebouwd, waardoor het dak van elk huis tegelijkertijd een looppad is.

'1103898' door anthroforth '1103898' door anthroforth

IndiaUttarakhand

IndiaUttarakhand

Haridwar in de avond

anthroforth

Haridwar ligt net als Varanasi en Rishikesh aan de heilige Ganges. Toch is deze plaats voor velen buiten India niet zeer bekend. Precies dat trekt mij dan weer aan. Ik vond het heerlijk om de highlight over te slaan en een beetje rond te dwalen aan de oevers van de rivier. En ook daar gaat het gewone leven gewoon door; er wordt gechillt, gespeeld en gevist.

'1103754' door anthroforth '1103754' door anthroforth

IndiaRishikesh

IndiaRishikesh

Ganga Aarthi aan...Ri

anthroforth

Rishikesh staat bij velen 'enkel' bekend om yoga, yoga en nog meer yoga. Naast yoga is er echter ook een prachtige 'Ganga Aarti'. Een kleinere variant dan in Varanasi en Haridwar, maar zeker de moeite waard. Na het de Ganga Aarti bleef ik nog even hangen en zag ik deze vrouw in haar eentje aan de oevers van de rivier zitten. Het licht viel prachtig op haar dupatta en zonder haar te storen maakte ik deze foto die de sfeer van die avond heel goed vastlegt.

'1103698' door anthroforth '1103698' door anthroforth

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Boter thee om op te..

anthroforth

Tijdens Spituk Gustor werd non stop zoute boter thee gezet. Bij temperaturen die die -15 graden aantikten was het een van de weinige manieren om weer even op te warmen. In de gemeenschappelijke keuken was het dan ook elk moment van de dag druk met bezoekers én monniken die kopje thee na kopje thee dronken. In deze hectiek viel dit lokale meisje me bijzonder op, nippend aan haar kopje boter thee in het mooiste licht.

'1103507' door anthroforth '1103507' door anthroforth

IndiaLadakh

IndiaLadakh

'Cham' (masker) danse

anthroforth

Spituk Gustor is een festival waarbij de overwinning van het goede boven het kwade centraal staat. Monniken verkleden zich hierbij als mythische figuren door het dragen van eeuwenoude maskers, en dansen bijna in trance op trommels en trompetschelp-geluiden. Ik was in het klooster toen deze twee monniken verkleed als mysterieuze skeletten mijn aandacht trokken. Ik vond ze er maar geheimzinnig uitzien, met die uitpuilende ogen en vele kleine doodshoofden. Later werd mij verteld dat ze een zeer belangrijke rol innemen in de masker dansen, waarbij zij begraafplaatsen beschermen en tegelijkertijd het publiek herinneren aan hun eigen sterfelijkheid. Ze stonden op het punt om naar buiten te gaan om met hun dans te beginnen toen deze monnik zich nog één keer omdraaide..

'1103446' door anthroforth '1103446' door anthroforth

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Spituk Gustor -...twe

anthroforth

Stanzin en Thuptan maken zich klaar voor Spituk Gustor, een tweedaags festival in het gelijknamige klooster Spitukh in het noorden van India. Bij een feest hoort ook in dit geval bijzondere (feest)kleding maar deze set aan kleding weegt meer dan 20 kilogram. Alle lagen samen zijn zo zwaar dat het onmogelijk is om deze alleen aan te doen, waardoor monniken in tweetallen elkaar helpen met aankleden. Ik ken Stanzin inmiddels al meer dan 10 jaar. Na een eerste ontmoeting in Ladakh hebben we altijd contact gehouden en elkaar in Nederland en in Delhi opgezocht. 'This-is-my-friend' zorgde ervoor dat ik tijdens het festival óveral mee naar toe mocht, inclusief kleine achterkamertjes. Ontzettend bijzonder om juist naar plekken (terug te) gaan waar je al mensen kent.

'1103445' door anthroforth '1103445' door anthroforth

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Ladakh in de winter!

anthroforth

Iedereen verklaarde me voor gek dat ik in de winter naar Leh in Ladakh wilde vliegen. Ladakh is een district in de provincie Jammu & Kashmir, de meeste noordelijkse provincie van India. In januari is het gemiddeld -10 graden en verwarmingen (dat wist ik uit eerder verblijven in India) zijn er niet.. Toch stapte ik 1 januari 2019 in het vliegtuig van Schiphol naar Leh, via Istanbul en Delhi. Ik was op weg naar Spituk Gustor, een tweedaags festival dat gevierd word in het gelijknamige klooster 'Spituk', net buiten Leh. De eerste dag sliep ik grotendeels bij, in de buurt van een open haard om aan de hoogte (3500m) en om aan de kou te wennen. Daarna genoot ik van de drukte, de maskerdansen én de rust. Want ook in chaos - en die was er zeker - is er altijd stilte.

Community updates

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 30 | Community toppers

Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Naardermeer, Nederland door Graaf
2. Topfoto & tip: Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang door Dreamer666
3. Topblog: Rondje Twente op de fiets door Karinm
4. Communitylid van de week: Barga
5. Nieuwkomer: Jessicavosman

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik