Anna maria

'491972' door Anna maria '491972' door Anna maria

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Een bewolkte dag bij.

Anna maria

Het is een bewolkte dag aan het meer van Kournas, in het noordwesten van Kreta, zo'n 5 kilometer van de kust. De wolkenslierten hangen laag over de bergen op de achtergrond: het zijn de uitlopers van de Witte Bergen, die een paar kilometer verderop wel tot 2300 meter reiken en in de winter rijkelijk bedekt zijn met sneeuw. Normaal is dit strand, maar er is zoveel regen gevallen in de winter dat dat totaal verdwenen is!

'491806' door Anna maria '491806' door Anna maria

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

Een eenzame wandeling

Anna maria

Waar nu Slechts 1 man wandelt in deStoa van Attalus, in de Agora van Athene, wemelde het in de oudheid hier van de mensen: het was toen het belangrijkste winkelcentrum in het hart van Athene. In 267 werd het echter verwoest, maar dankzij de financiering van de Rockefellers is het in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in zijn oude glorie hersteld. Als je in de zomer de Akropolis bezoekt, is het vanwege de koelte een prima plek om af te koelen na de warme klim de Akropolis op. Er is het Agora museum dat je kan bezoeken: en dit alles op het kaartje dat je gekocht hebt voor de Akropolis.Tegen de avond wordt het rustiger en het licht milder.Er zijn veel ruines in deze vrijwel autovrije buurt: een prachtig stukje Athene om in rond te dwalen!

'491739' door Anna maria '491739' door Anna maria

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Slecht weer op komst.

Anna maria

Dit is de badplaats Matala, aan de zuidkust van Kreta, bekend om haar holen in krijtrotsen, die door de eeuwen heen voor verschillende doeleinden gebruikt zijn. Terwijl zij in de Minoische tijd gebruikt werden als graftombes, sliepen er in de zestiger jaren hippies in. De vissersplaats is niet ten onder gegaan aan het massa toerisme, er is geen hoogbouw of een extreem hoog aantal toeristen. Elk jaar in juni is er festival, dat de sfeer van het oude hippie verleden uitstraalt: een leuk moment om Matala te bezoeken!

'434451' door Anna maria '434451' door Anna maria

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Werkoverleg

Anna maria

Allemaal aan wal en het is tijd voor werkoverleg en een gezellig, kletspraatje .Natuurlijk moet ook gekeken worden of de boot nog in goede staat is! De zeemeeuwen vliegen in de lucht en op de achtergrond ligt het leuke kustplaatsje Essouira.

'433938' door Anna maria '433938' door Anna maria

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Even poseren

Anna maria

Daar leek het wel op: eeuwig en altijd cirkelen ze in de rondte, de zeemeeuwen van Essouira, aan de westkust van Marokko, in hun niet aflatende honger naar vis .Wat schetste mijn verbazing toen deze zeemeeuw precies voor me neerstreek en zich settlede, toen ik de zonsondergang bewonderde: een mooi fotomodel in silhouet!

'433191' door Anna maria '433191' door Anna maria

MarokkoWestelijke Sahara

MarokkoWestelijke Sahara

Bij het kampvuur

Anna maria

Deze Berber jongens werken in het tentenkamp in de woestijn waar we een nacht geslapen hebben. Eerst hebben ze een verbazingwekkend lekkere maaltijd bereid, gezien de omstandigheden .Daarna werd er een kampvuur gemaakt en werd er muziek gemaakt, wat prachtig klonk in die eindeloze woestijn!

'432999' door Anna maria '432999' door Anna maria

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Genieten aan het eind

Anna maria

Allemaal staan ze te genieten van de laatste zonnestralen en de prachtige zonsondergang, de Marrokaanse toeristen in Essouira, terwijl de kinderen op de muur spelen. Op de achtergrond zwermen de altijd aanwezige zeemeeuwen.

'432617' door Anna maria '432617' door Anna maria

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Genieten van de...zon

Anna maria

Dit is Essouira, een erg leuke en interresante kustplaats boven Agadir. Het leuke was dat het net een vakantie was in Marokko toen ik er was, dus er waren voornamelijk Marokkaanse toeristen. Hier staan een aantal zichtbaar te genieten van de prachtige zonsondergang. Achter hun staat een man ook te kijken, en een andere man ligt relaxt achterover. Op de achtergrond zie je het mooie stadje en natuurlijk vliegen de zeemeeuwen , die er in overvloed zijn, in de rondte!

'432364' door Anna maria '432364' door Anna maria

MarokkoFez

MarokkoFez

Gevaarlijk werk

Anna maria

Het is erg gevaarlijk werk, wat deze drie mannen aan het doen zijn in de leerlooierijen van Fes. Vooral voor de man die met blote benen aan het werk is! Ik heb gehoord dat hun levenserwachting maar 45 tot 50 jaar is. De ammoniak geur is zo ondraaglijk dat je een bosje munt krijgt bij binnenkomst om de ergste stank te bestrijden!

'432312' door Anna maria '432312' door Anna maria

MarokkoWestelijke Sahara

MarokkoWestelijke Sahara

Nog wat slaperig

Anna maria

Prachtig was het, om een nacht in een bedouinentent te slapen in de woestijn. Toen het nog donker was, terwijl iedereen nog sliep, ben ik opgestaan, om maar niets van de zonsopgang te missen .Langzaam komt de zon op en kleurt het zand en de bergen rood. Ik loop wat rond en kom deze, nog wat slaperige dromedarissen tegen.

'432215' door Anna maria '432215' door Anna maria

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Het Djemaa el Fna...p

Anna maria

Het is prachtig om laat in de middag op een van de terrassen te zitten, die uitkijken op het Djemaa el Fna plein in Marrakech. Alles en iedereen spoedt zich er naar toe: de artiesten, het publiek, in koetsjes en te voet, de eetkarretjes worden naar hun plek gezeuld, alles is in rep en roer! Langzamerhand worden de schaduwen langer, valt de avond en kan het spektakel beginnen!

'432122' door Anna maria '432122' door Anna maria

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Onderonsje op de...tr

Anna maria

Lekker op de trappen van de moskee zitten en een onderonsje met je vriendinnen hebben, dat is toch enig! Niet een steriel gebouw, maar een met een echt sociale functie. Niet alleen het grote plein, maar ook hier kijk je je ogen uit in de avond. Ik mocht geen foto maken binnen,dat mag blijkbaar alleen in de moskee in Casablanca, maar zo vanaf de ingang mocht wel .En behalve de kletstantes zijn sommige mensen echt serieus aan het werk!

'432008' door Anna maria '432008' door Anna maria

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Op de brommer

Anna maria

zeer geconcentreerd moet je zijn, wil je deelnemen aan het hectische verkeer van Marrakech, nou dat zijn deze 2 jongens zeker! De achterste doet enthousiast mee, hij houdt het verkeer ook haarscherp in de gaten. In het gebouw zit trouwens de opleiding tot verpleegkundige.

'422613' door Anna maria '422613' door Anna maria

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

De avond valt over...

Anna maria

Hoe druk en lawaaierig de rest van Athene is, zo rustig en mooi is de Plaka, zeker om deze tijd, wanneer de avond langzaam valt, mijn favoriete tijd. Midden in de wijk tref je her en der de brokstukken van het verleden aan. Dit is de Romeinse Agora, met direct daarachter twee kerken in de Plaka, verschillend, de rechter Byzantijns. In de verte strekt zich het moderne Athene uit, tot halverweg de heuvels van het platteland.

'422478' door Anna maria '422478' door Anna maria

TunesiëDjerba

TunesiëDjerba

Kiekeboe!

Anna maria

Volgens mijn taxichauffeur is Ali Baba, zijn beste vriend, het hoogtepunt van Djerba. Als ik vraag waarom, lacht hij raadselachtig. Twee zaakjes heeft hij, naast elkaar, half onder de grond, een olijfoliefabriekje en een pottenbakkerij. Potten in alle soorten en maten staan buiten uitgesteld. Via schemerige gangetjes leidt hij me rond, en opeens is hij verdwenen. Bijna op de tast vind ik uitendelijk de uitgang, maar geen Ali Baba, alleen maar potten.Wanneer ik zachtjes hallo hoor, gaat me een lichtje branden: Ali Baba speelt kiekeboe! Hier heeft hij zich al voor de helft uit de reusachtige pot gewurmd.

'421808' door Anna maria '421808' door Anna maria

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Rust

Anna maria

Een van de mooiste momenten van de dag, net voordat de duisternis valt. Tegelijkertijd daalt een serene rust over land en zee. Wat is dan fijner dan, alleen omringd door de natuur, nog wat schelpen te zoeken op de dam naar het kapelletje in de zee, gewijd aan Sint Nicolaas. Dit is Georgioupolis , aan de noord west kust van Kreta.

'421660' door Anna maria '421660' door Anna maria

GriekenlandAthene

GriekenlandAthene

De Acropolis

Anna maria

Dit is de Acropolis in Athene. Het gebouw dat je ziet is het Erechtheion, een van de voornaamste heiligdommen van de Acropolis. De vrouwefiguren aan de voorkant genaamd de Kariatiden, zijn niet de originelen, die zijn tussen 1802 en 1805 meegenomen naar Engeland en te zien in the British Museum. Griekenland eist de terugkeer van de beelden, maar tot op de dag van heden is dat nog niet gelukt!

'384507' door Anna maria '384507' door Anna maria

TunesiëDjerba

TunesiëDjerba

Ruiter en Paard

Anna maria

In de regel staan de paarden stil, en de verkopers staan ernaast op de markt. Maar deze verkoper ging een rondje rijden op zijn paard op de wekelijkse paardenmarkt in Midoun op Djerba. Misschien uit nostalgie, een laatste keer ruiter en paard, voordat er van eigenaar gewisseld wordt !

'384417' door Anna maria '384417' door Anna maria

TunesiëDjerba

TunesiëDjerba

In gedachten

Anna maria

Diep in gedachten verzonken leunt deze vrouw aan het einde van de wekelijkse markt tegen een prachtige, turkooize deur. In de dorpjes op Djerba worden de kleuren wit en turkoois heel consequent doorgevoerd, wat zelfs in februari een heel licht, vrolijk en sprankelend effect heeft!

'384172' door Anna maria '384172' door Anna maria

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Gouden Zonsondergang

Anna maria

Het is het einde van een prachtige,zonnige dag en de zon gaat glorieus onder, niet alleen kleurt de lucht goud, maar ook over de zee ligt een gouden gloed.

'384024' door Anna maria '384024' door Anna maria

NederlandFlevoland

NederlandFlevoland

Konikpaarden

Anna maria

Het was een ijskoude dag, niet vandaag, maar de temperatuur en de wind kwamen in de buurt. Het is te zien aan de Konikpaarden in het gebied van de Oostvaardersplassen, ze staan wat te kleumen en zien er helemaal niet happy uit!

'383906' door Anna maria '383906' door Anna maria

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Sail

Anna maria

Het is altijd een heel leuk en goedbezocht evenement, Sail in Amsterdam. Ik herinner me nog de eerste keer dat het plaatsvond, ik meen in 1975, en dat we met een klein bootje meegevaren zijn, een geweldige ervaring!

'383811' door Anna maria '383811' door Anna maria

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

De zegening van de...

Anna maria

Dit is een stadsbeeld, en wel het mafste stadsbeeld dat je ooit gezien hebt: een en al schaap, zover het oog reikt! De muziek van al die rinkelende bellen overstemt ieder ander geluid en is onvergetelijk. Het dorp heet Asi Gonia en ligt midden op Kreta, omringd door bergen, waarvan in alle vroegte alle schapen afdalen om de jaarlijkse zegening te ontvangen. Het is een belevenis om mee te maken, duizenden schapen die van alle kanten komen en zich, keurig in het gelid, opstellen aan de rand van het dorpsplein. Dan volgt er voor mij een raadselachtige actie, waarvan het nut mij totaal ontgaat. Op een seintje begint de hele meute rondjes op het plein te rennen, om het standbeeld heen. Na de afdaling naar het kerkje worden ze een voor een door de priester gezegend en dan door hun herders gemolken. Bezoekers krijgen de warme melk in combinatie met zoet brood. Na de zegeningen, het dorp ligt ondertussen bezaaid met keutels, laven de herders en bezoekers zich in de tavernes rond het plein. Na al die drank heb je wel een verrekijker nodig om in deze massa je eigen schapen nog te ontdekken!

'383765' door Anna maria '383765' door Anna maria

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Enorme Golf

Anna maria

De zee is wild en woest en golven klappen tegen de boulevard. Ik heb staan wachten tot er een enorme golf komt waarachter het dorp schuilgaat, wat een gespikkeld dorpsbeeld oplevert. Het dorp is Kalives, aan de noordwest kust van Kreta.

Community updates

REIZIGER VAN DE WEEK
20-11-2020 Verdien jij ook een rugzak van Eastpak? Elke week geven we een Eastpak-rugzak cadeau aan iemand die een reisdroom heeft waargemaakt: de Reiziger van de Week. Ben jij de volgende gelukkige? Je hebt nog t/m maandag 23 november 23:59:59 om jezelf of iemand anders te nomineren voor de huidige nominatieronde! Stuur hier je nominatie in.

DE GROTE NATUUR QUIZ
06-11-2020 Test je kennis van de natuur tijdens de online Grote Natuur Quiz op 26 november en neem het live op tegen natuurliefhebbers uit heel Nederland. Natuurlijk maak je ook kans op verschillende leuke prijzen!
Koop nu je ticket in onze webshop. (Met je deelname steun je het Wereld Natuurd Fonds!)

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
06-11-2020 Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

week 47 | Community toppers

Svartifoss "De Zwarte Waterval". Foto: HenkVanetie

1. Topreview: Indonesië • Makassar door Graaf
2. Topfoto & tip: Svartifoss "De Zwarte Waterval" door HenkVanetie
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Antwan
5. Nieuwkomer: FBNN

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik