agrotewal

8
Namibië
agrotewal was hier 01 Nov 2012
Dusternbrook Guest Farm, heeft de eer de oudste vakantiefarm te zijn van het land. Het ligt 50 km van Windhoek en is met de auto te bereiken. We zijn er een nacht geweest na een rondreis in Namibië. Ik zoek graag zelf onze locaties uit en heb bij Dusternbrook een hippo chalet geboekt bij een klein meertje met nijlpaarden. Overnachten in de natuur, zonder andere mensen in de nabije omgeving. Bij het meertje staat op een behoorlijk afstand nog een chalet maar dat is niet verhuurd als wij er zijn. De nijlpaarden scharrelen in de avond rond het chalet, wat gelukkig op palen staat. Vele diersoorten komen langs om te drinken, de vogels vliegen af en aan en in het donker hoor ik de hyena's huilen. Je kunt vrij wandelen, er zijn verschillende wandelparcours uitgezet, paardrijden onder begeleiding en de big cat tour is een aanrader. Toch zit er een addertje onder het gras, het houten chalet heeft geen klamboe en 's avonds krioelt het er van de insecten.Wij zijn met een safariauto naar de big cats gegaan en dat is een prachtige ervaring. Oog in oog met een luipaard of cheeta is iets wat ik nooit meer vergeet.
Land
  • Luxe overnachten in het hoofdgebouw, waarbij er verschillende leuke aanbiedingen zijn voor een tour
  • The Big cat tour, waarbij je luipaarden en cheeta's kunt zien
  • Goede vriendelijke ontvangst en lekker eten
  • betaalbare chalets bij een dam met nijlpaarden
  • Een zijn met de natuur
  • In het Hippochalet ontbrak een klamboe
  • Slechte weg er naar toe, niet sedan vriendelijk
Review geplaatst op 2020-07-04 Door agrotewal
8
Marokko Merzouga
agrotewal was hier 01 May 2020
Merzouga, het startpunt voor een overnachting in Erg Chebbi heeft nog veel meer te bieden. Zo is er een heel groot meer, omringd door woestijn waar heel veel vogels te zien zijn. Zeker in het voorjaar als de vogeltrek goed op gang is gekomen, is het een aanrader. Je kunt het meer bereiken via ongeasfalteerde wegen dwars door de woestenij. In Merzouga kun je een quad huren, dat is makkelijker dan met de fiets zoals ik het nu doe. Het meer ligt een paar kilometer buiten Merzouga, maar is zo groot dat je het niet kunt missen. Echt een parel in de woestijn. We hebben er flamingo's gezien en veel cascares, een soort gansachtige eend te herkennen aan zijn roep.
Stad
  • de prachtige duinen van Erg Chebbi
  • vertrek punt van karavanen naar Erg Chebbi
  • huren van een quad
  • een meer in de steenachtige woestijn
Review geplaatst op 2020-05-18 Door agrotewal
8
Oekraïne Odesa
agrotewal was hier 30 Jun 2019
De zeven kilometer markt net buiten Odessa, dat was een bezienswaardigheid waar mijn man warm voor liep. Te warm eigenlijk, begin juli liep de temperatuur op naar 40 graden. Geen goede dag om deze markt te bezoeken. Wel was het door de hitte erg rustig, ik heb geen toeristen gezien. Zoals de naam al zegt is het een markt van maar liefst 7 km lengte, zeecontainers vol gestouwd met spullen die voor een koopje van eigenaar wisselen. Veel Chineesspul, snel gemaakt en kwalitatief niet al te best. Het had wat weg van de zwarte markt in Beverwijk, maar dan vele malen groter. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt er verkocht. Sokken, kleding, maar ook potten en pannen. Etenswaren, meubilair etc. Voor een paar uurtjes was het zeker bijzonder. Al zou ik het niet snel aanraden aan iemand. Deze wonderlijke markt kun je vinden ten westen van Odessa nabij het dorpje Prylymanskje. Het wordt goed aangegeven en met de bus schijnt het goed te doen te zijn.
Stad
  • parkeren is ook voor de camper te doen
  • makkelijk te vinden
  • bijzondere setting zo vanuit de containers
  • veel spullen te koop
  • op topdagen meer dan 100.00 bezoekers
  • veel dezelfde producten
  • artikelen uit China
  • niet echt bijzonder
Review geplaatst op 2019-12-16 Door agrotewal
9
Servië
agrotewal was hier 31 Jul 2019
Servie, een parel in Europa. Het nog jonge land is onontdekt door toeristen en dat maakt het reizen hier tot een hele bijzondere ervaring. Mensen zijn nieuwsgierig en maken graag een praatje of nemen een kijkje in de camper. Het platteland is nog helemaal puur met veel houten authentieke huizen en kerken. De natuur is overweldigend en de prijzen zijn laag. Een uitzondering is de hoofdstad Belgrado, daar zijn wel meer buitenlanders te vinden, maar ook maar mondjesmaat. In Servie zijn meerdere NP parken te vinden allemaal met een eigen karakter. Wij hebben gekozen voor het Tara NP in de Dinarische Alpen. Kleine weggetjes slingeren door de bergen. De enige tegenliggers zijn grote vrachtauto's die met boomstammen naar beneden rijden. Midden in het Tara NP is een kunstmatig meer te vinden. Je kunt daar zwemmen en genieten van het heldere blauwe water.
Land
  • overweldigende natuur
  • praktisch geen toeristen
  • het prijspeil is laag
  • zwemmen in het meer van Zaovine
  • wandelen in de bergen
  • de taal kan een probleem zijn
Review geplaatst op 2019-12-13 Door agrotewal
8
Roemenië Donau-delta
agrotewal was hier 30 Jun 2019
De Donaudelta, een schitterend natuurgebied (biosfeerreservaat) is maar liefst 5800 km2 groot. Het grenst aan het Biosfeerreservaat Doenajsky dat in de Oblast Odessa van Oekraïne ligt. In het hele gebied komen heel veel watervogels voor, dat heeft vooral te maken met de samenstelling van het gebied. Moerassen, riet en bossen die tijdens de lente en de herfst overstromen. Het biedt meer dan 300 soorten vogels een goed rustplaats tijdens de trek, maar ook in de zomer en winter zijn er veel vogels te vinden. Je kunt vanaf Camping Lacul Murighiol Str. Mahmudiei, 827150 Murighiol, Dobroedzja / Roemenië met een bootje de delta bezoeken voor ongeveer 40 euro pp. Verder zijn er veel oude dorpen met houten huizen in de delta.
Regio
  • pelikanen in hun habitat
  • leuke camping
  • Roemenie is nog goedkoop
  • excursie met bootje op de delta
  • mogelijkheden te over om vogels te spotten
  • weinig toerisme
  • vooral in het voor-en najaar kan het koud zijn tijdens de excursie
Review geplaatst op 2019-09-07 Door agrotewal
9
Servië zaovine-meer
agrotewal was hier 31 Jul 2019
Servie, een land wat me heel erg verrast heeft tijdens onze Europa reis is nog ongerept en bijna vrij van toeristen. Woeste hoge bergen worden afgewisseld door lieflijke oude dorpjes met authentieke eeuwenoude huizen. We zijn een paar dagen in het NP van het Taragebergte geweest. Daar is een kunstmatig meer gecreerd met mooie baaien en kleine strandjes. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen, die goed bewegwijzerd zijn. Het meer van Zaovine ligt op ongeveer 900 meter en is bereikbaar door vanuit Banja Basta weg nummer 170 en 403 te volgen. Het is een smalle weg die goed berijdbaar is, ook voor een camper.
Natuurgebied Highlight
  • overnachten op de dam
  • wandelen, fietsen of varen
  • zwemmen in het meer
  • onvergetelijk uitzicht
  • men is heel erg vriendelijk
  • eten en drinken is bespottelijk goedkoop
  • nog puur en zonder toeristen
  • lastig om er te komen
  • smalle wegen in de bergen
Review geplaatst op 2019-08-30 Door agrotewal
8
Letland
agrotewal was hier 31 May 2019
De Ventas Rumba, is volgens Wikipedia de breedste waterval van Europa. Maar liefst 240 meter breed is hij en de rivier mondt uit in de Oostzee. In het plaatsje Kuldiga is de waterval in al zijn glorie goed te zien. En wanneer je over een portie durf beschikt en goed schoeisel (of blote voeten) kun je in het voorjaar en zomer, de watervallen zelfs oversteken. Voor kinderen is het een feestje om onder de waterval te gaan zitten. Het dorp is oud en heeft een prachtig park en authentieke huizen. De natuur rond de rivier de Venta is schitterend en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Je kunt er komen door vanuit Riga de A10/E22 te volgen naar Ventspils en vandaar over de P108 naar Kuldiga. Het is ongeveer 2 uur rijden over redelijke wegen.
Land
  • eten en drinken is goedkoop
  • oud authentiek dorp
  • leuk voor kinderen
  • de breedste watervallen van Europa
  • watervallen die je kunt oversteken
  • het kan er zomers druk zijn
Review geplaatst op 2019-08-26 Door agrotewal
8
Oekraïne jaremtse
agrotewal was hier 30 Jun 2014
Jaremtsje is een parel in de Karpaten. De start voor een tocht naar de bergen, is nog onontdekt door de massa. Je komt er geen buitenlanders tegen alleen vakantiegangers of dagjesmensen uit de Oekraïne. Het is een aantrekkelijk stadje met veel oude houten huizen, waarvan sommige vervallen zijn. De rivier de Proet loopt langs de stad en wordt zomers gebruikt om in af te koelen. Aan de buitenkant van de stad is dagelijks een markt te vinden en vandaar kun je de bergen in gaan.
Stad
  • goedkoop reizen met de trein of bus
  • Afkoelen in de rivier de Proet
  • Karpaten domineren het landschap
  • oude houten huizen
  • Markt
  • Puur platteland
  • slechte wegen leiden naar de stad
Review geplaatst op 2019-03-05 Door agrotewal
8
Marokko cap-tafelney
agrotewal was hier 29 Feb 2016
Cap Tafelney een pareltje aan de West Kust van Marokko is zeker een plaats buiten de gebaande paden. Slechts een enkeling weet deze baai te vinden. Je moet er ook geen amusement verwachten, de charme zit in de eenvoud. Het is een piepklein dorpje met twee rijen blauwe huizen, een schitterende baai en een plek waar vissersbootjes de oceaan op gaan. De aantrekkingskracht voor mij zit in de kleine dingen, een breed zandstrand wat je slechts deelt met wat loslopende ezels. Vissers die hun kleine vangst binnenhalen en de mooie blauwe huizen. Je mag er gewoon met de camper overnachten en genieten van een prachtige zonsondergang, het ruizen van de zee en de rust. Je kunt er komen door de N1 vanuit Essaouira te volgen tot de N2226 je brengt naar de kust.
Dorp Strand Highlight
  • geen toeristen
  • je mag op het strand overnachten
  • ezels en vissersbootjes
  • blauwe huizen
  • een hele mooie baai
  • een breed zandstrand
  • een enkele loslopende hond
Review geplaatst op 2019-02-23 Door agrotewal
8
Spanje ainsa
agrotewal was hier 30 Apr 2018
Ainsa een klein middeleeuws stadje is een heerlijke plek midden in de Pyreneeën. Er liggen verschillende campings en je mag met de camper bij de oude burcht overnachten. Vanuit het stadje kun je heel veel verschillende dingen doen. Afdalen in een canyon is wat mij betreft de meest uitdagende bezigheid, maar wandelen, abseilen, kajakken, raften of het maken van meerdaagse trips in de bergen wordt ook veelvuldig aangeboden. In het centrum van Ainsa zit een kleine bodega die tegen heel schappelijke prijzen wijn uit het vat verkoopt.
Stad
  • Gieren museum
  • heerlijke wijn te koop bij bodega
  • wandeling maken het NP Ordesa en Monte Perdido
  • raften en kajakken
  • canyoningen, iets wat je gedaan moet hebben
  • het weer in het voorjaar is erg wisselend
Review geplaatst op 2019-02-07 Door agrotewal
8
Duitsland Saksen
agrotewal was hier 30 Sep 2018
Het Elbezandsteengebergte is een prachtige plek op de grens van Oost Duitsland en Tsjechië. Het natuurgebied bestaat uit hoge rotspilaren, die samen een soort versteend bos lijken te vormen. Je vindt er diepe kloven, hoge rotswanden en prachtige valleien. Aan de Duitse kant is het NP bekend als de Sachsische Schweiz en het meest toeristische punt is de Bastei. Toch is het een bezoek meer fan waard. Het is ongelooflijk om te zien hoe de stenen brug die stamt uit de 19e eeuw een brede kloof overbrugt. Je wandelt er tussen de rotspilaren en hebt een magnifiek uitzicht over de Elbe. Om de toeristenstroom te vermijden, kun je overnachten in een hotel pal naast het NP. Maar goedkoper en minstens zo leuk is het om te overnachten op een parkeerterrein op zo'n 3 km van de Bastei. Er gaat een bus tussen 10 uur 's morgens en 6 uur 's avonds. Een retourtje kost maar 1,50. Op dit prachtig aangelegde parkeerterrein mag je ook overnachten met de camper. Je betaalt 3 euro voor 24 uur en kunt op het gras staan tussen mooie bomen. De wandeling vroeg in de morgen om te genieten van een onvergetelijke zonsopkomst is ongeveer een half uurtje. De coördinaten van deze bijzondere plek zijn: N50.98686 E14.0543. Adresgegevens: An der Tankstelle 01848 Hohnstein.
Regio
  • Dichtbij Dresden, 30 km.
  • Zandsteenformaties, diepe kloven en uitzichtpunten
  • een busverbinding voor 1,50 retour
  • een camperplek voor maar 3 euro
  • een natuurgebied wat zijn weerga niet kent
  • Overdag kan het er druk zijn
Review geplaatst op 2018-10-25 Door agrotewal
9
Spanje canon-del-rio-lobos
agrotewal was hier 31 Mar 2016
NP Canon del Rio Lobos, is een waar paradijs voor mensen die houden van fietsen, wandelen en vogellaars. De natuur is overweldigend en bestaat uit kalkstenen rotsen, diepe kloven, riviertjes en een heuse Tempelierstempel. Je kunt er een op eigen gelegenheid een grot binnengaan, maar het meest bijzonder zijn de vele gieren die over je hoofd heen scheren. Verder zijn er heel veel insecten, waterjuffers en libellen, maar ook slangen en kikkers. Er zijn veel verschillende paden uitgezet, waarvan de langste 24 km door de kloof voert. Voor mij is het ieder jaar een feestje om hier te wandelen. En sinds vorig jaar bestaat de mogelijkheid om met de camper in de kloof te overnachten, de kosten 5 euro. De adresgegevens zijn: Herrera de Soria, Coordinaten N41.74598 en W3. 06002
Highlight
  • overnachten in de camper
  • geen toeristen te bekennen
  • kloven en grotten
  • overweldigende natuur
  • 250 paar broedende gieren
  • als het lang regent zijn de paden slecht
Review geplaatst op 2017-07-20 Door agrotewal
9
Spanje bardenas-reales
agrotewal was hier 30 Apr 2018
Het NP Bardenas Reales is een minder bekend natuurpark, vlakbij Tudela, in Spaans Baskenland. Het park is ruig en het heeft veel weg van een maanlandschap. De bizarre kalksteenrotsen zijn gevormd door weer en wind. Een extraatje zijn de schaapskuddes die in het voorjaar en de zomer te zien zijn. En waar schapen zijn komen ook vale gieren voor, die hier vlak over je heen scheren. Je kunt er met de auto doorheen rijden, maar het mooist is natuurlijk met een gids te voet of met de fiets het gebied verkennen. Het park is meer dan 42.000 ha groot en is vrij toegankelijk. Het Natuurpark Bardenas Reales telt bovendien meer dan 700 km paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee, zeer geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers.
Regio
  • Arguedas, biedt de camperaar faciliteiten
  • grotwoningen in de nabije omgeving
  • overnachten in de camper, vlakbij mogelijk
  • bizarre rotsformaties
  • een adembenemend landschap
  • Kosteloos toegang
  • kan lastig rijden zijn, bij regenval
  • door invloeden van het weer, verdwijnt het NP
Review geplaatst op 2018-07-17 Door agrotewal
9
Italië Venetië
agrotewal was hier 31 May 2016
Venetië, een stad met meer dan 400 bruggen is ideaal voor een citytrip. Vliegen vanaf Amsterdam is goedkoop mits je het bijtijds boekt. Je kunt voor minder dan 100 euro een retour boeken en ook een hotel hoeft niet veel te kosten, gebruik internet voor een goedkope overnachting. De stad is gebouwd op meer dan 100 eilanden en heeft zoveel water, kanalen en grachtjes dat vervoer het meest over het water gaat. Een tochtje met een gondel begint bij 80 euro voor 40 minuten. Een beste prijs, maar als je met een gezin bent valt het mee. De vaporette, zeg maar busboot kost 7 euro per uur per persoon. Wil je toch varen neem dan een dagkaart dat kost je 20 euro, maar is 24 uur geldig. Het is veel goedkoper om te voet door de stad te gaan, verdwalen is bijna onmogelijk als je het Canal Grande maar volgt. De kleine straatjes zijn stil ook hoogzomer en eten en drinken is er heel betaalbaar. Pas op, ga geen koffie drinken op het San Marco tenzij je zwemt in het geld. Wil je genieten van een prachtige stad, vriendelijke mensen, toeristische hoogstandjes, maar ook stille authentieke straatjes, waar het wasgoed boven het water te drogen hangt, ga dan naar Venetië. En dan heb ik het nog niet gehad over het heerlijke Italiaanse ijs, een echte cappuccino en een stuk verse pizza. Koop je deze heerlijkheden in kleine straatjes dan ben je minder geld kwijt dan bij ons een patatje met in de snackbar.
Stad
  • sfeervol ondanks de drukte
  • gondels en het Canal Grande
  • gezellige kleine straatjes en kanalen
  • beloopbaar centrum
  • de top bezienswaardigheden zijn erg druk
  • een drankje op het San Marco is erg duur
Review geplaatst op 2016-12-27 Door agrotewal
7
Marokko Tanger
agrotewal was hier 31 Mar 2016
Tanger volgens de informatie die we hebben gekregen één van de oudste steden van Marokko, is eigenlijk een buitenbeentje. De Europese invloeden zijn hier groot en het is een mengelmoes van Marokkaans, Spaans, Engels en Frans wat de stad bijzonder maakt. Zoek je een authentieke Marokkaanse plek dan kun je het beste naar de Medina gaan. Daar heb je de markten zoals ze ook elders in Marokko te zien zijn. Veel groenten, fruit, dadels en natuurlijk olijven tegen een schappelijke prijs. Het is een leuke bruisende stad voor een dagje en wanneer je zoals wij met de camper in Asilah staat, goed te bereiken met de bus. Binnen een uur sta je in het centrum. Wat ik wel heel bijzonder vond was het aanbod van souvenirs. Alle artikelen die we elders in Marokko hebben gekocht als zijnde speciaal of tegen een vriendenprijsje is hier te koop voor een bodemprijs. Dus om te shoppen een aanrader. Maar wil je Marokko echt leren kennen dan zul je verder het land in moeten gaan.
Stad
  • goedkoop shoppen
  • dichtbij het Europese vasteland
  • bijzondere mengelmoes van culturen
  • niet echt Marokkaans
  • druk
Review geplaatst op 2016-12-31 Door agrotewal

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik