agrotewal

'1105779' door agrotewal '1105779' door agrotewal

RoemeniëDonau-delta

RoemeniëDonau-delta

Pelikanen en veel...a

agrotewal

Dit is een vervolg op de vorige foto waarbij je de delta ziet vanaf een bootje. De excursie gaat vooral naar de pelikanen en we zijn dan ook heel erg blij met dit mooie rijtje pelikanen. Bij deze grote vogels zie je bijna altijd aalscholvers, ik heb gezien ook op het Prespameer hoe de vogels samen jagen. In ieder geval pikken de aalscholvers een graantje mee als de pelikanen per ongeluk een vis laten vallen, zijn ze razendsnel. Ik had verwacht de kroeskoppelikaan te zien, maar volgens mij is dit de roze pelikaan. (foto vergroten is mooier)

'1105773' door agrotewal '1105773' door agrotewal

RoemeniëDonau-delta

RoemeniëDonau-delta

Boottochtje door de..

agrotewal

Een paar jaar geleden ben ik voor het eerst naar de Donau-delta in Roemenie gegaan. Het is een machtig mooi gebied waar heel veel vogels te zien zijn. Natuurlijk de pelikanen waar ik al eerder foto's van heb geplaatst. Maar ook ibissen, ijsvogels, arenden eigenlijk teveel om op te noemen. Het zijn er ongeveer 300 verschillenden. Wikipedia zegt oa over de delta: De delta bestaat uit een gebied met veel riet, moerassen en bossen, die tijdens de lente en de herfst overstromen. Elk jaar wordt de delta 40 meter breder, als gevolg van het alluvium dat door de Donau langs de rivier wordt gedeponeerd. Dit maakt de delta uiterst dynamisch. Dicht bij Tulcea vertakt de Donau zich in drie riviertakken alvorens de rivier in de zee uitmondt: de Chilia-arm, de gekanaliseerde Sulina-arm en de Sfântu Gheorghe-arm. Ook zijn er aantal kanalen aangelegd. In 2004 voltooide Oekraïne een project aangaande het Bystrojekanaal, dat een bevaarbare verbinding van de Zwarte Zee met het Oekraïense deel van de Donaudelta zal vormen. De Europese Unie probeerde Oekraïne over te halen om deze werkzaamheden te staken, omdat het moerasland van de Delta beschadigd zou kunnen raken. De Roemeense regering, geëngageerd met het beschermen van de delta, zal Oekraïne via het Internationale Gerechtshof vervolgen.

'1105749' door agrotewal '1105749' door agrotewal

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

De lucht in de...hoof

agrotewal

Het landschap in Noorwegen is divers en ongelooflijk mooi. Toch kan de lucht even in de hoofdrol gaan als de wolken hun best doen. Dat is op deze foto zo. We zijn op de Lofoten en het grijze wolkendek breekt open. De wolken lijken een spel te spelen en zullen vast een naam hebben maar dat weet ik. Dus wie heeft er verstand van wolken?? En geeft ze een naam.

'1105699' door agrotewal '1105699' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Een hele grote zandba

agrotewal

Langzaam nader ik de top van het hoogste duin van Erg Chebbi, het is afzien. Zeker het laatste stukje is erg steil. Opgeven is geen optie nu ik al zover gekomen ben. Op de top zitten een vrouw met haar zoontje. Hij kijkt met grote belangstelling naar mijn pogingen om te top te bereiken. Als ik dan eindelijk boven ben, laat hij zich met een kreet van plezier van het duin afglijden. Heerlijk om te zien.

'1105629' door agrotewal '1105629' door agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Even in de...schijnwe

agrotewal

Ik lees net dat het vandaag de dag van de Cheeta is, dus even in het archief gedoken. Ik vind de cheeta geweldig om te zien en heb klaarblijkelijk gebofd. Iedere reis die ik naar Zuid Afrika heb gemaakt heb ik ze mogen zien. Soms ver weg en soms heel dichtbij. In het Krugerpark, maar ook in Kgalagadi. Deze foto heb ik gemaakt in het Krugerpark. We moesten wel 1 uur wachten voor de cheeta eindelijk op stond. Maar het was het meer dan waard. Op 4 december staan tijdens de 'Internationale Dag van de Cheeta' (International Cheetah Day) jachtluipaarden (cheeta's) centraal. Het belangrijkste doel van deze internationale dag is het bewustzijn over de kwetsbare status van de cheeta te vergroten en het belang van de bescherming en het behoud van cheeta's extra onder de aandacht te brengen.

'1105613' door agrotewal '1105613' door agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Groot wild op de weg

agrotewal

Het Krugerpark iedereen heeft er van gehoord is voor mij de plek om allerlei prachtige dieren te zien. Je kunt er heel goed low budget reizen en toch veel zien. Het park is ook geschikt voor gewone auto's en zelf rijden is heerlijk. Dan kun je zelf bepalen hoelang je ergens blijft staan. Deze olifanten hoorden bij een grotere kudde maar staken als laatste over. Ik weet het de moeder staat er niet helemaal op, maar op de volgende foto is de kleinste alweer verdwenen.

'1105599' door agrotewal '1105599' door agrotewal

HongarijeHortobágy NP

HongarijeHortobágy NP

Een specht in actie.

agrotewal

Ik heb weinig verstand van vogels, maar weet wel dat dit een specht is. Volgens mij ( en de info uit boekjes) is dit de Middelste Bonte Specht. Het zou ook zomaar de Syrische specht kunnen zijn, dit komt ook voor op het terrein waar ik de foto gemaakt heb. Op de camping waar we staan is een vogelhut gemaakt, waar je zonder betaling gebruik van kan maken. We kamperen een paar dagen op Puszta Eldorado een kleinschalig vakantiepark in het zonnig authentieke Hongarije. Het park ligt midden in de driehoek van Hortobagy, Tiszameer en Tiszarivier. Er is plek voor 5 caravans of campers en er worden huizen verhuurd. Puszta Eldorado Kossuth Lajos utca 57 5233 Tiszagyenda, Hongarije

'1105571' door agrotewal '1105571' door agrotewal

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Herfstlicht in de...v

agrotewal

Na een paar uur koukleumen in een uitkijktoren keer ik terug naar de camper. Ik heb de kraanvogels over zien vliegen en daarvoor heb ik de kou getrotseerd. Alle kranen zoeken hun voedingsplaatsen weer op. Een paar schapen staren mij aan, het opkomende zonnetje maakt er een leuk plaatje van. De kraanvogels hebben voor mij een enorme aantrekkingskracht. Het meest dichtbij zijn deze prachtige vogels te zien in het gebied van de Diepholzer moor. Om de kraanvogels te zien overvliegen hebben we een van de vele uitkijktorens uitgekozen. Deze staan in het gebied van Diepholz heel goed aangegeven, vaak een bospad op rijden, dat is met de camper redelijk te doen. Bij zonsopkomst hangt er een dichte mist boven het landschap en ik heb maar weinig kranen goed in beeld kunnen krijgen. Tot op het bot verkleumd en bibberend van de kou loop ik terug naar onze camper. Door de mist heeft het bospad een sprookjesachtige uitstraling.

'1105558' door agrotewal '1105558' door agrotewal

BulgarijeNoord en Centraal Bulgarije

BulgarijeNoord en Centraal Bulgarije

De mannen van het dor

agrotewal

Koprivshtitsa, is een heel klein dorp in Centraal Bulgarije. Volgens sommige reisboekjes is het dorp, het meest authentiek van het hele land. Alle reden dus om daar met de camper heen te gaan. Het dorp telt maar 2000 inwoners maar wordt in de zomer druk bezocht door toeristen, uit eigen land. Geen buitenlanders gezien. Door er te overnachten kon ik de grootste drukte ontwijken en heerlijk door de kleine straatjes dwalen. Op een bankje zaten deze mannen gezellig bij elkaar. Op mijn verzoek om een foto te maken, werd gelukkig positief gereageerd. Ze gingen er zelfs nog even goed voor zitten. Niet echt mijn ding, maar wel leuk om te zien.

'1105517' door agrotewal '1105517' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Zwart wit in de...woe

agrotewal

Nu mijn volgende reis in zicht komt denk ik vaak aan Erg Chebbi, voor mij het ultieme hoogtepunt van Marokko. De mensen zijn er vriendelijker, de zon schijnt er uitbundiger, het warme zand aan mijn voeten, ik kan er lyrisch van worden. Terwijl ik op een heel hoog duin naar de ondergaande zon kijk, komt er een man in beeld. Als je de foto vergroot zie je het opstuivende zand.

'1105501' door agrotewal '1105501' door agrotewal

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Potjomkin trappen in.

agrotewal

We hebben al jaren het plan om naar Odessa te gaan, de vorige reis was de oorlogsdreiging te groot. Dit jaar hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we er naartoe gereden. Jammer genoeg voldeed de stad niet helemaal aan mijn hooggespannen verwachtingen maar de beroemde trappen zijn prachtig. De Potjomkintrappen in de Oekraïense stad Odessa werden aangelegd in de periode 1837 - 1841. De trappen, oorspronkelijk Richelieutrappen genoemd naar Emmanuel Richelieu, de eerste gouverneur van de stad wiens standbeeld bovenaan de trappen staat, bestaan uit tien kleinere trappen achter elkaar, gescheiden door tussenliggende plateaus. De trappen met in totaal 192 treden worden gezien als de toegangspoort van de haven naar de stad. De trappen vormen een optische illusie. Ze lopen 27 meter omhoog over een lengte van 142 meter. Beneden zijn de treden 21,7 meter breed. Naar boven worden ze steeds smaller tot 12,5 meter. Hierdoor lijken de trappen langer. Van onderen zijn alleen de treden zichtbaar, niet de plateaus. Van bovenaf zijn alleen de plateaus zichtbaar, maar niet de treden. In 1925 werd een beroemde scène van de Russische film Pantserkruiser Potjomkin op de trappen opgenomen. Aan deze scène heeft de trap ook haar huidige naam te danken. ( met dank aan Wikipedia) Heb je nog geen genoeg van de Oekraine, ik heb er net een blog overgeschreven.

'1105472' door agrotewal '1105472' door agrotewal

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Hamnoy en Reine

agrotewal

Hamnoy en Reine, twee hele kleine dorpjes op de Lofoten die bekend zijn geworden omdat de omgeving daar zo fotogeniek is. En zeg maar zelf dit is toch een landschap wat zeker een bezoek waard is. Wij waren er in mei, toen hebben we geen toeristen gezien, maar 's zomers schijnt het er erg druk te zijn. In de winter de plek om het Noorderlicht te zien, maar in het voorjaar heeft het zeker zijn charme met de dreigende lucht en de sneeuw nog op de bergen.

'1105458' door agrotewal '1105458' door agrotewal

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

UItzicht op de...voge

agrotewal

Na een paar dagen bij Andenes te hebben geslapen gaan we richting Bleik. En dat was een verrassing van de eerste order. Ik waande me voor even op een bountystrand. In ieder geval zolang ik in de warmte van de camper bleef. Op de foto zie je de vogelrots rechts in zee liggen. Bleik is een plaats in de Noorse gemeente Andøy in de provincie Nordland. Bleik telt 465 inwoners (2007) en heeft een oppervlakte van 0,42 km². De plaats ligt op het eiland Andøya. Bleik laat zich voorstaan op het langste zandstrand van Noorwegen (3 kilometer). Achter dit strand bevindt zich een eindmorene, hier achtergelaten door het landijs tijdens de laatste ijstijd. Bleik ligt op het enige stuk van Noorwegen dat tijdens deze ijstijd niet met landijs was bedekt. Enkele honderden meter uit de kust ligt de vogelrots 'Bleiksøya die beschermd is als natuurreservaat en waar een kolonie van enkele tienduizenden papegaaiduikers nestelt. Er worden regelmatig Europese zeearenden gezien. (met dank aan Wikipedia)

'1105438' door agrotewal '1105438' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

De kracht van de...wo

agrotewal

Een paar weken Erg Chebbi is voor mij voldoende om mijn geest leeg te maken, te borrelen van nieuwe ideeen en plannen, maar ook om kracht aan te boren. Wonderlijk wat de rust en absolute stilte met een mens kan doen. Deze foto heb ik gemaakt toen ik het hoogste duin had beklommen en eigenlijk totaal uitgeput op de top kwam. Na een paar minuten genieten en op adem komen, had ik oog voor het geweldige panorama wat zich voor mij ontvouwde vlak voor de zon onderging. De Marokkaan die onderweg was naar de bewoonde wereld maakt het plaatje compleet. In de verte aan de horizon zie je Algerije.

'1105391' door agrotewal '1105391' door agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Een vette knipoog

agrotewal

Hyena's zijn lang niet door iedereen geliefd. Eerlijk gezegd vond ik ze ook niet aantrekkelijk, maar hoe vaker ik ze zie hoe mooier ik ze vind. En zeker als ze liggen zijn het net honden. Hyena's zijn de opruimers in de natuur maar kunnen ook heel goed zelf jagen en een prooi overmeesteren. Volgens Wikipedia zijn deze dieren meer verwant aan katachtigen dan aan honden.

'1105370' door agrotewal '1105370' door agrotewal

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

De weg slingert door.

agrotewal

Niet vergeten om achterom te kijken. Dat advies zou ik iedereen mee willen geven. Ik betreur het weleens dat ik geen ogen in mijn achterhoofd heb. Het is sowieso al een heerlijke ervaring om door het Noorse landschap te rijden, maar sommige plekken zijn magisch. Hier slingert de weg zich door het landschap en over het water. Zomaar één van de vele mooie landschappen die ik daar gezien heb.

'1105317' door agrotewal '1105317' door agrotewal

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Adembenemend mooi

agrotewal

Afgelopen mei waren we weken in Noorwegen, dat was mijn eerste keer. Natuurlijk had ik er al veel foto's van gezien, maar toch was ik erg onder de indruk van de ruige schoonheid van dit mooie land. De foto is gemaakt op de Lofoten, we waren onderweg van Hamnes naar Andenes. Maar waar precies dit moois te zien is weet ik niet. Gelukkig kon de zon even door de wolken breken, dat is net even fijner dan dikke grijze bewolking.

'1105281' door agrotewal '1105281' door agrotewal

MarokkoAsilah

MarokkoAsilah

Elke dag markt in...A

agrotewal

Nu de dagen steeds korter worden en de kou langzaam naderbij kruipt denk ik aan Marokko. In gedachten tel ik soms de weken die ik nog moet wachten voor ik weer naar het zonnige zuiden ga. En dan natuurlijk richting Marokko. Meestal is Asilah onze eerste stop, een kunstenaarsdorp aan de kust. Het is er nu een graad of 20 met zon, dat is voor mij genoeg. Asilah is een leuke bestemming die niet aangedaan wordt door georganiseerde reizen en dat is eigenlijk heerlijk. Er zijn best wel toeristen, maar allemaal met eigen vervoer. Het dorp heeft een mooi oud authentiek centrum, waar de huizen ieder jaar opnieuw door kunstenaars worden beschilderd.

'1105250' door agrotewal '1105250' door agrotewal

GriekenlandChalkidiki

GriekenlandChalkidiki

Springend water

agrotewal

In Griekenland mag je niet overal overnachten in de camper. Dus het is een kunst om een mooie plek te vinden. Dat is gelukkig vaak gelukt. Eén van de eerste nachten hebben we geslapen op het strand van Stratoni een klein dorpje in de uiterste punt van de baai van Ierissos. We kijken uit over het water en zien in de verte Athos liggen. Jammer genoeg niet toegankelijk voor vrouwen. Ik doe het dan maar met het uitzicht en het opspringende water.

'1105235' door agrotewal '1105235' door agrotewal

BulgarijeRozenvallei

BulgarijeRozenvallei

Zonnebloemen in bloei

agrotewal

Reizen door Bulgarije met de camper is een speciale ervaring, ook hier is het autorijden een beetje het recht van de sterkste. (lees brutaalste) Men is duidelijk niet gewend aan campers en zouden het liefst zien dat we voor de helft in de berm rijden zodat ze lekker kunnen inhalen. We zijn onderweg naar een kerk in Shipka als we overnachten in de Rozenvallei. Geen rozen meer in bloei maar wel zonnebloemen en die zijn prachtig.

'1105209' door agrotewal '1105209' door agrotewal

GriekenlandThessaloníki

GriekenlandThessaloníki

Op reis door...Grieke

agrotewal

We rijden van Servie naar Griekenland en zodra we de kustlijn naderen roep ik regelmatig dat manlief even moet stoppen. De kust is adembenemend en ik geniet met volle teugen. Het is na Servie heerlijk rustig op de weg, zo nu en dan een kudde schapen op geiten en zelf eind juli weinig toerisme. Natuurlijk verandert dat snel als we bij de kust aankomen, maar zo rijdend door de bergen geen tegenligger te zien.

'1105167' door agrotewal '1105167' door agrotewal

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Symbiose of toch niet

agrotewal

Ik heb me altijd verbaasd over de ossenpikker die zo vaak op antilopen of zebra's voorkomen in Zuid Afrika. En natuurlijk ook heel veel andere dieren worden bezocht door deze bijzondere vogels. Ik heb ze gezien op giraffes en nijlpaarden, gnoes en ga zo maar door. Er wordt gezegd dat de ossenpikkers het wild ontdoen van teken en ander ongedierte. Dat klopt, maar het is ook zo dat de vogels nadat ze de teek verwijderd hebben, het wondje groter maken om zo bloed te kunnen drinken bij de gastheer.

'1105139' door agrotewal '1105139' door agrotewal

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Strand van Haukland

agrotewal

Dat Noorwegen en dan met name de Lofoten schitterende bergen met mooie fjorden heeft is inmiddels bekend. Maar wat mij verbaasd heeft waren de prachtige stranden met het helder blauwe water. Tuurlijk is het er begin mei, koud en guur. Maar je kunt er geweldig wandelen en wij hebben pal bij het strand met de camper overnacht. Tussen de buien door klaarde de lucht heel snel op en met wat zon heeft het strand de uitstraling van een zonbestemming.

'1105110' door agrotewal '1105110' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Schaduwen op het zand

agrotewal

Zodra ik een week in Erg Chebbi heb doorgebracht en mijn benen weer getraind heb op de zandduinen, durf ik het aan om het hoogste duin op te klimmen. Mijn heupen zijn niet al te best en het is een hele toer om de duinen te bedwingen. Gelukkig ligt het niet aan mij, ik heb best veel mensen op handen en voeten de duinen zien opgaan. Maar als ik dan op een hoog duin zit en de zon zie opkomen met een karavaan erbij kan ik mijn geluk niet op.