Agrotewal

'1120480' door Agrotewal '1120480' door Agrotewal

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Het gouden uurtje in.

Agrotewal

Je moet er vroeg voor opstaan, niet voor het gouden uurtje maar om de drukte te ontwijken in Praag. Het lijkt wel of je nooit alleen bent op de Karlsbrug en toch blijft het me trekken. Zomer, winter, herfst en voorjaar alle seizoenen heeft deze stad iets speciaals. De foto is genomen tijdens het gouden uurtje in oktober. Rond vijf uur ben ik al op pad om maar op tijd te zijn en liefst alleen. Maar zelfs in het pikkedonker waren er mensen op de brug. Het gouden uur, ook wel magische uur genoemd, is een term uit de fotografie, die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft, waarin er meer indirect zonlicht is, waardoor het licht meer rood en zachter is. Omdat de zon aan de horizon staat, gaat het licht een langere afstand door de atmosfeer. ( met dank aan Wikipedia)

'1120460' door Agrotewal '1120460' door Agrotewal

PortugalAlgarve

PortugalAlgarve

Zonsondergang boven d

Agrotewal

Benagil heeft één van de mooiste stranden van de Algarve. Hoge kliffen en een diepblauwe zee maken het een populaire bestemmingen voor velen. Als je er in april komt is daar nog niets van te merken en heb je al het moois voor jezelf. Echter op 1 mei, een feestdag in Portugal wordt het overstroomd door toeristen. De meeste komen voor de baai en de wandelpaden op de kliffen blijven gelukkig rustig.

'1120452' door Agrotewal '1120452' door Agrotewal

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Tynkerk tijdens...zon

Agrotewal

'Avonds is Praag een sprookjesachtige stad, zeker op het grote plein. Wat gedomineerd wordt door de Tynkerk. De Týnkerk is een 14e-eeuwse kerk. De kerk, met twee tachtig meter hoge torens, is gevestigd aan het Oudestadsplein in het centrum van de Oude Stad. In de 11e eeuw stond er op de plaats van de huidige Týnkerk een romaanse kerk, die in 1256 werd vervangen door een vroeggotische kerk. De bouw van de huidige kerk begon in de 14e eeuw in laatgotische stijl. In 1679 werd de kerk getroffen door een grote brand. Een groot deel van de voorgevel werd later gerestaureerd. De beroemde Deense astronoom Tycho Brahe heeft in de Týnkerk zijn laatste rustplaats gevonden. ( met dank aan Wikipedia)

'1120427' door Agrotewal '1120427' door Agrotewal

MarokkoEssaouira

MarokkoEssaouira

Op wacht

Agrotewal

In januari naar Essaouira gaan is een gok qua weer. Het kan zomaar een hele dag regenen terwijl het een dag later 18 graden is met zon. Wij boften dit jaar niet, het waaide hard en de regen kwam gestaag naar beneden. Toch is het juist dan leuk om eropuit te trekken. De camera goed beschermen en zelf een dikke jas aan. Op de foto staat een man te schuilen voor de regen met het zicht op de blauwe bootjes. Het leek wel of hij op wacht stond. Ik geef aan dat het een bestemming buiten de gebaande paden is omdat er in januari geen toerist te bekennen was.

'1120422' door Agrotewal '1120422' door Agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

De grappigste dieren.

Agrotewal

Bij het reisnieuws op deze site staat nu een artikel met de grappigste dieren van internet. Ik vond het zo leuk dat ik zelf ook maar een grappig dier plaats. Natuurlijk een dromedarissen tenslotte heb ik zoveel tijd in de Sahara doorgebracht dat ik daar wel gekke opnames van heb. Hier zie je een dier met de tong uit de bek, niet van vermoeidheid, de tocht begon maar net.

'1120414' door Agrotewal '1120414' door Agrotewal

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Touwtrekken

Agrotewal

Tot een week geleden was het heerlijk op de Hollandse stranden. Het was er gezellig druk en vooral met eb is er veel te zien. Ik heb genoten van het warme zand en het relatief warme zeewater. Op het strand wilde een man de riem waar zijn dalmatiër aan vast zat afspoelen. De hond had er geen zin in en dat werd een wedstrijdje, heel leuk om te zien.

'1120396' door Agrotewal '1120396' door Agrotewal

Estlandhaapsalu

Estlandhaapsalu

Baltische kust

Agrotewal

Estland is één van de Baltische staten met een prachtige kustlijn. Maar wat de kust zo bijzonder maakt, begroeiing tot in zee maakt ook dat er veel muggen voorkomen. Wij waren er in juni en dan is het bijna onmogelijk om te genieten van een zonsondergang zonder belaagd te worden. Hordes bloeddorstige insecten zien je als een lopende hamburger en landen zonder mededogen op je gezicht, in je oren en neusgaten. Bijzonder ongemakkelijk, maar mooi is het er zeker.

'1120375' door Agrotewal '1120375' door Agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Het blauwe uurtje

Agrotewal

Meestal kies ik voor de gouden gloed die het zand krijgt tijdens de zonsondergang. Maar de verkleuring houdt nog even aan als de zon net onder is. Tijdens het zogenoemde blauwe uurtje is het net of ook het zand blauw wordt. Mijn tip is blijf nog even wachten als de zon verdwenen is, vaak wordt het dan nog een kwartiertje heel mooi.

'1120356' door Agrotewal '1120356' door Agrotewal

MarokkoFez

MarokkoFez

Vakman aan het werk

Agrotewal

Fez is één van de koningssteden en een bezoek zeker waard. Je kunt er de leerlooiers bezoeken die sinds drie jaar in een geheel vernieuwde looierij aan de slag zijn. De Medina is geweldig en er zijn veel bezienswaardigheden. Zo kun je een kijkje nemen in een Medersa, een voormalige Islamistische leerschool. De oude Joodse wijk is ook zeker een bezoek waard en je kunt buiten de stad naar Borj Nord, een oud fort waar tegenwoordig een wapenmuseum in huist. Vanaf het fort kun je de hele stad overzien. Op de foto zie je een vakman die met groot geduld teksten in marmer beitelt. Bij de blauwe toegangspoort Bab Bou Jeloud kun je met de camper op een bewaakt parkeerterrein overnachten. Niet rustig overdag maar een beter uitgangspunt voor het centrum is niet te vinden.

'1120319' door Agrotewal '1120319' door Agrotewal

MarokkoChefchaouen

MarokkoChefchaouen

De schilderachtige...

Agrotewal

De straatjes van Chefchaouen zijn enorm populair. Het kan er dus echt druk zijn. Maar dat zijn vooral dagjestoeristen. Als je dit ook graag wilt zien zonder de mensenmassa, probeer dan een nachtje te blijven. 's Morgens voor 10 uur en 's middags na 5 uur is het bijna uitgestorven en heb je al het moois voor jezelf.

'1120307' door Agrotewal '1120307' door Agrotewal

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Zonsondergang dichtbi

Agrotewal

Vorige week was het op de stranden dichtbij huis nog goed toeven. Ongelooflijk dat het vandaag zo herfstig is. Veel regen en wind en echt koud. Net een week geleden was ik 's avonds met een kleindochter en vriendin voor de zonsondergang naar het strand gegaan. De meiden konden het niet laten en gingen voor de laatste keer dit jaar, tijdens zonsondergang, zwemmen in de Noordzee. Eerlijk is eerlijk afgelopen zondag zijn ze weer gaan zwemmen ook toen was het nog warm genoeg. In ieder geval overdag.

'1120295' door Agrotewal '1120295' door Agrotewal

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Overnachten bij een..

Agrotewal

Met de camper door Noorwegen reizen is een heerlijke ervaring. Er wordt veel aan gedaan om het mensen met een camper makkelijk te maken. Veel plaatsen waar je mag overnachten en ook veel punten waar je water kunt innemen en water lozen. Op de Lofoten belanden we bij een piepklein dorpje. We mogen bij een museum overnachten en er komt zelfs nog een andere camper bij ons staan. Sund is een klein vissersdorp op de Lofoten. Het ligt in het zuidwesten van het eiland Flakstadøya en maakt deel uit van de gemeente Flakstad. Het dorp met ongeveer 100 inwoners heeft een visserijmuseum. Wikipedia

'1120275' door Agrotewal '1120275' door Agrotewal

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Een Grieks geheim

Agrotewal

Het delen van een geheim, dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt. Wil ik wel delen wat ik zelf per ongeluk ontdekt heb. Wil ik wel dat fotografen afreizen naar deze parel in Griekenland. Ach, op deze site wil ik dit geheim wel delen, maar vertel het niet door aan de massa. Op onze reis door Europa wil ik perse pelikanen zien, deze wat onhandige gigantische vogels fascineren me enorm. Dus op naar de Donau Delta en met een bootje op excursie. Prachtige pelikanen gezien, maar natuurlijk te kort. Het bootje wiebelde en de pelikanen waren best schuw. Daarom rijden we door naar Griekenland, daar zijn pelikanen op het Prespameer. En ja hoor, hier zie ik pelikanen overvliegen en met wat geluk zie ik ze ook dichterbij maar nog altijd zo'n 200 meter of meer bij mij vandaan. De camper geeft aan dat de remschoenen versleten zijn en de dichtstbijzijnde grote stad is Kastoria. We vinden na veel zoeken een garage die de klus kan klaren, maar de onderdelen moeten opgehaald worden. We moeten zeker 7 uur wachten. Ik ga een rondje lopen om het meer, richting centrum. Tuurlijk met een camera. Nog nooit ben ik zo snel terug geweest voor een telelens en een statief. Op het meer voor de stad zijn pelikanen. Niet één of twee, maar een heel stel. En terwijl ik daar een tijd foto's sta te maken, vliegen er pelikanen over, landen vlak voor me of stijgen op om een betere stek te vinden. Mijn geheim is dus voor de vogelaar die houdt van een levendige stad en pelikanen, ga naar Kastoria. Maar vertel het niet verder, zodat het net zo rustig blijft als voorheen. Tuurlijk heb ik nog veel mooiere of leukere foto's van de pelikanen, maar dan is de stad niet zo goed te zien. Kastoria ligt aan een meer waar onder andere pelikanen leven. De stad bestaat uit een oud (Byzantijns) deel dat op een landtong aan het meer ligt en een modern deel. De oude stad kent een groot aantal Byzantijnse kerkjes met vaak goed bewaarde en kwalitatief hoogwaardige fresco's. In de oude stad bevinden zich enkele musea, waaronder het Byzantijns museum, waar iconen uit de diverse kerken getoond worden en een volkenkundig museum. Net buiten Kastoria ligt een gereconstrueerde prehistorische nederzetting met paalwoningen, pal naast de locatie waar bij archeologisch onderzoek resten van dergelijke paalwoningen, daterend uit het Neolithicum, zijn aangetroffen. Kastoria is bekend om zijn handel in huiden en pelzen en de bewerking hiervan. In en om de stad zijn thans nog slechts enkele bedrijven te vinden die zich hiermee bezighouden. (met dank aan Wikipedia)

'1120248' door Agrotewal '1120248' door Agrotewal

MarokkoAsilah

MarokkoAsilah

Genieten van het...ui

Agrotewal

Bij de haven van Asilah is het in de avond een komen en gaan van locals, ze genieten van elkaar en het schitterende uitzicht als de zon ondergaat. Tussen de haven en de oceaan is een hoge muur gebouwd waarop de mensen flaneren. En waar men overdag bezwaar maakt tegen het nemen van een foto, is het 's avonds gewoon toegestaan. Asilah is een klein stadje op zo'n 40 km afstand van Tanger. Sinds jaren worden de gevels in het centrum beschilderd door kunstenaars. Het heeft een hele mooie medina en een prachtig strand.

'1120240' door Agrotewal '1120240' door Agrotewal

HongarijeHortobágy NP

HongarijeHortobágy NP

Op vlinderjacht

Agrotewal

In Hongarije komen in het voorjaar en de zomer veel bijeneters voor. Je kunt de vogels op veel plaatsen tegenkomen het Hortobagy NP is er één van. In dat NP ligt een camping/vakantieparkje wat gerund wordt door Nederlanders. Zij zijn beiden dol op de natuur en vogelaars in hart en nieren en bij hen op de kleinschalige camping scharrelen de hops rond de camper. Speciaal voor mensen die dol zijn op bijeneters hebben ze in de vrije natuur vlakbij een kleiwand een vogelhut gebouwd. Je kunt deze hut huren en zij brengen je er naar toe. Je maakt een afspraak over de tijd die je daar wilt brengen. Ik heb er genoten. Zo bijzonder om de bijeneters te zien. Zo zitten er 4 op een tak met alleen maar bijen in hun snavel en wat later zitten ze met een snavel vol libellen. Op de foto hebben ze de jacht op vlinders afgerond. Jammer genoeg zijn het er maar twee, op andere foto's heb ik ze met meer tegelijk maar dan fotografisch minder mooi. Puszta Eldorado is een kleinschalig vakantiepark in het zonnig authentieke Hongarije. Het park ligt midden in de driehoek van Hortobagy, Tiszameer en Tiszarivier. Volgens de Nederlandse eigenaars komen er tijdens de trek 150 verschillende vogelsoorten voor. Ze bieden ook een (gratis) vogelhut op het terrein aan, je kunt de fiets pakken en er hangen camouflagepakken en tenten die je mag gebruiken. Vanaf deze plek kun je onder andere ook excursies boeken om vogels te zien, varen op het Tiszameer of met een 4x4 eropuit trekken.

'1120223' door Agrotewal '1120223' door Agrotewal

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Overnachten in Gorge.

Agrotewal

Gorge du Ziz, is een kloof waar je kunt genieten van ongelooflijk mooie uitzichten. Wij verblijven een nacht op Camping Jurrasique op weg naar de ferry. De camping grenst aan een veld vol fruitbomen en de rivier. Je kunt er heerlijk wandelen en als de zon ondergaat kleurt de rivier als vloeibaar goud.

'1120169' door Agrotewal '1120169' door Agrotewal

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Te Koop

Agrotewal

Reizen door Namibië is een feestje, stilte en uitgestrekte wegen. Zo nu en dan een stad, ook daar is het rustig. Een bezoek aan een markt waar veel houtwerk verkocht wordt is bijzonder. De kooplieden doen er alles aan om onze aandacht te vangen. Zo werd dit leuke meisje tussen de kettinkjes gezet om een foto te kunnen maken. Okahandja is een stad in Namibië, 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Windhoek. De Herero's, een van de bevolkingsgroepen van het land, hebben een speciale band met Okahandja, omdat een aantal vroegere leiders daar begraven zijn. Het ligt aan de spoorlijn tussen Swakopmund en Windhoek. Wikipedia

'1120167' door Agrotewal '1120167' door Agrotewal

FrankrijkRhone vallei en Provence

FrankrijkRhone vallei en Provence

Druiven bij...zonsond

Agrotewal

Op de terugweg naar huis, verblijven we een nachtje in het dorpje Cornas, daar hebben we uitzicht over velden vol druiven. Uiteraard groeit in dit mooie dorp druiven waar de Cornas wijn van wordt gemaakt. Cornas is een Franse wijn uit de Noordelijke Rhône ten noorden van Valence. Net zoals de Hermitage wordt de wijn uitsluitend uit Syrah-druiven verkregen. Cornas betekent verbrande aarde in het oude Keltisch. Door zijn ligging is het vaak de eerst geoogste rode wijn van de Noordelijke-Rhône. Wikipedia

'1120138' door Agrotewal '1120138' door Agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Crossen over het hete

Agrotewal

Wanneer het leven zijn gewone ritme hervat, zullen er weer toeristen komen naar de duinen van Erg Chebbi. Veel mensen zijn dol op crossen door de woestijn. Quads, terreinwagens, buggy's, motoren en SUV's crossen door en over de duinen. Ik word er nooit vrolijk van, het maakt herrie, er gaat veel stuk en ze laten diepen sporen na. De bestuurders denken ook vaak dat ze alleen op de wereld zijn en ongelukken worden maar net voorkomen. Toch is het een mooi gezicht, zeker als de zon het zand een gouden gloed geeft.

'1120136' door Agrotewal '1120136' door Agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Foto's maken in het..

Agrotewal

Morgen wordt het waarschijnlijk de laatste dag om van het strand in Nederland te genieten. In ieder geval het zonnebaden en spelen met zand. Na morgen gaat het roer om en klopt de herfst op de deur, met regen en lage temperaturen. Daarom nog maar Erg Chebbi foto van wat toeristen die op een hoog duin genieten van het warme zand.

'1120102' door Agrotewal '1120102' door Agrotewal

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Bruidje in Sofia

Agrotewal

In Sofia is genoeg te zien om je een weekend lang te vermaken en voor de corona toesloeg gezellig en bruisend. Veel toeristen kom je er niet tegen maar wel zomaar een bruidje midden in de stad. Ik heb geen idee of ze op weg was naar een kerk, synagoge of misschien de moskee. Alle drie dicht bij elkaar te vinden in het centrum.

'1120099' door Agrotewal '1120099' door Agrotewal

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

De man en zijn hond

Agrotewal

Tijdens de mooie dagen van de afgelopen dagen ben ik meerdere keren naar het strand geweest en met mij nog heel veel anderen. Het is zo mooi om te zien hoe de zomer nog even voortduurt voor we weer naar de herfst gaan. Ook vandaag zijn mijn kleindochters weer in zee geweest bijna uniek op 20 september. De man en zijn hond zag ik vorige week. Ik vond het een leuke foto zeker omdat ik opgegroeid ben met Duitse doggen.

'1120080' door Agrotewal '1120080' door Agrotewal

MarokkoDraa vallei

MarokkoDraa vallei

Rijden door de...Dade

Agrotewal

Een van de meest indrukwekkende landschappen in Marokko is ongetwijfeld de Dadeskloof. Marokko heeft zoveel moois te bieden en is zo groot dat alles bekijken tijdens een reis onmogelijk is. Het afgelopen jaar zijn we na jaren weer eens naar de Dadeskloof gegaan. Het is er nu ook met de camper fijn rijden, veel wegen zijn opgeknapt. Er zijn niet veel toeristen en dat is altijd heerlijk.

'1120077' door Agrotewal '1120077' door Agrotewal

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Zonsondergang in...Na

Agrotewal

Onvergetelijk zijn de zonsondergangen in Afrika en met een geannuleerde reis in mijn hoofd verlang ik er erg naar terug. Het is of de zon tovert met kleuren boven de kale vlakte van Etosha. Mocht je een verblijf in Etosha overwegen probeer dan een overnachting te boeken bij de waterhole van Okaukuejo. Je kunt daar namelijk zelfs 's nachts naar de drinkende dieren gaan kijken.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 38 | Community toppers

Traditionele vissers ... Foto: Antwan

1. Topreview: n.v.t.
2. Topfoto & tip: Traditionele vissers ... door Antwan
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Elleke
5. Nieuwkomer: MGPhotography

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik