afrika

'1103827' door afrika '1103827' door afrika

Spanje

Spanje

Kunstwerken Richard..

afrika

Het Guggenheim is natuurlijk dé trekpleister van deze geweldige stad en niet ten onrechte. Vooral de buitenkant - waaromheen ook allerlei kunstwerken staan - is prachtig. Maar zowel in- als exterieur zijn spectaculair. De exposities an sich vond ik iets minder, maar de permanente expositie van gigantische stalen kunstwerken van Richard Serra die een soort van doolhoven vormen, mag je niet missen. In Nederland staan op diverse plaatsen ook kunstwerken van hem, o.a. in museum Voorlinden in Wassenaar.

'1103825' door afrika '1103825' door afrika

Spanje

Spanje

Zweefbrug in Bilbao

afrika

Aan de noordkant van Bilbao staat een prachtige zweefbrug. Hij is ontworpen door een assistent van Gustav Eiffel, is al sinds 1893 in gebruik en is 45 meter hoog. Aan de brug hangt aan kabels een soort van gondel waar auto's, (brom)fietsers, scoorters en voetgangers mee naar de overkant worden vervoerd. Een tochtje van een minuut of vijf. Je kunt ook over de brug lopen (kost ca. 10 euro). Dit leek me geweldig, maar toen wij er waren was dat jammer genoeg niet mogelijk.

'558389' door afrika '558389' door afrika

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Sadhu

afrika

Een foto van een (oudere) sadhu van de Mahima Dharma sekte in Dhenkanal. Als je ooit in Orissa komt is het echt prachtig om deze Joranda tempel te bezoeken en een ceremonie mee te maken (voor meer info zie m'n andere foto's van de sekte).

'558348' door afrika '558348' door afrika

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

Eerbetoon

afrika

Zomaar een straat in Granada, met een foto van John Lennon en als tweede naambordje Abbey Road. Een mooi eerbetoon aan een geweldig muzikant en zijn 3 medemuzikanten.

'558310' door afrika '558310' door afrika

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

Kathedraal van Granad

afrika

In Granada is de 'grote' (geel/witte) kathedraal het meest bekend, maar ik vond deze eigenlijk mooier. Ik weet niet meer precies hoe hij heet, maar volgens mij was ie ouder dan die bekende.

'558270' door afrika '558270' door afrika

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

Uitgeteld

afrika

Na een hele avond feestgevierd te hebben op oudjaarsavond waren ze uitgeteld en lagen ze heerlijk te slapen. Te midden van het vuurwerk en het verbranden van poppen dat op Isla de Ometepe traditie is op 1 januari.

'558246' door afrika '558246' door afrika

NicaraguaIsla de Ometepe

NicaraguaIsla de Ometepe

Boot naar Ometepe

afrika

Een aantal jaar geleden zijn we in de winter naar Costa Rica en Nicaragua geweest en de dag voor oudjaar voeren we met een aftandse ferry naar Isla de Ometepe, een eiland waar twee - soms nog werkende - vulkanen op staan. Dit bootje voer langs de ferry en volgens mij hadden de mannen afval verzameld.

'558238' door afrika '558238' door afrika

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Brulaap

afrika

Met een bootje door het prachtige Tortuguero en alleen maar genieten van al het moois dat je ziet; vogels, apen, leguanen, krokodillen etc. En ook deze brulaap liet zich goed horen en zien.

'558168' door afrika '558168' door afrika

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Zijkant van de Notre.

afrika

Voor de 10e keer een paar dagen naar Parijs. Het blijft een geweldige stad. Uren lopen en natuurlijk ook weer even langs de geijkte high lights. De bomen waren - in maart - nog niet groen maar die dag was de lucht wel al stralend blauw.

'558132' door afrika '558132' door afrika

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Haventje bij Bonifaci

afrika

Vanaf de Citadel van Bonifacio heb je een prachtig uitzicht, o.a. op de havens - waaronder een paar met dure schepen - het mooie gekleurde water en de kliffen. Vanaf beneden heb je ook een panoramapad dat over de krijtrotsen naar de vuurtoren voert. Bij helder weer zie je - aan de andere kant - Sardinie liggen.

'558084' door afrika '558084' door afrika

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Gorges de Spelunca

afrika

Onderweg met de auto naar Calvi is het meer dan de moeite waard om door de Gorges de Spelunca te rijden. Een prachtig landschap met diepe ravijnen en de zgn. Genuese bruggen. Een ontzettend mooie rit.

'558033' door afrika '558033' door afrika

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Strand van Palombaggi

afrika

Deze foto is op een wat bewolkte en kille dag genomen op het strand van Palombaggia, dat erg beroemd en in het hoogseizoen overvol schijnt te zijn. Maar toen wij er waren - in mei - was het gelukkig heel rustig. Dat beroemde was overigens wel al af te leiden aan de prijs van de drankjes.....

'558022' door afrika '558022' door afrika

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Het hart van de...Cal

afrika

Onderweg vanaf Ajaccio naar Porto kom je door de Calanche. Een gebied met prachtige rotsformaties die dankzij grote temperatuurverschillen van binnenuit zijn en nog steeds worden afgebrokkeld en bijzondere vormen aannemen. 's Avonds kleuren de rotsen door .de ondergaande zon prachtig rood met op de achtergrond de Middellandse zee. Genieten!

'558011' door afrika '558011' door afrika

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Zicht op de citadel..

afrika

Corsica heeft zes citadellen en die van Corte is de enige die in het binnenland ligt. De ligging boven de samenloop van de rivieren Restonica en Tavignano is indrukwekkend, Als je omhooggelopen bent is het uitzicht fantastisch.

'558001' door afrika '558001' door afrika

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Zicht op Bonifacio

afrika

Corsica is een heerlijk eiland voor een 'tussendoor'vakantie, maar ook fantastisch om er op je dooie akkertje meerdere weken rond te reizen. Bonifacio ligt in het Zuiden, weliswaar heel toeristisch, maar ook een ontzettend leuk oud stadje waar je langs de kust prachtige wandelingen kunt maken. Ook leuk om een boottocht te maken waarbij je langs de prachtige krijtkliffen vaart en uitzicht hebt op de bovenstad van Bonifacio.

'557981' door afrika '557981' door afrika

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Voorbereiding op...Me

afrika

De laatste twee dagen van de India/Orissa reis kwamen we weer terug in Calcutta. En het straatje waar ons hotel stond, was midden in een Moslim wijk. In het vliegtuig van Calcutta naar Dubai zaten ontzettend veel Moslims die op weg naar Mekka waren, allemaal in het wit gekleed. Waren deze mannen zich ook aan het voorbereiden op hun pelgrimstocht?

'557959' door afrika '557959' door afrika

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

De bloemenmarkt van..

afrika

Onder de Howrah bridge wordt iedere dag een gigantische bloemenmarkt gehouden, waar talloze bloemen - merendeels Afrikaantjes - verhandeld worden om geofferd te worden in de tempels. Bovenaan de foto zie je een gedeelte van de brug en daaronder de mannen die de hele dag lopen te sjouwen - trap op en trap af - met gigantische zakken met bloemen.

'557919' door afrika '557919' door afrika

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Rijst planten

afrika

Tijdens het lopen kwamen we deze vrouwen tegen die bezig waren met het planten van rijst. De hele dag staan ze gebukt om de plantjes goed neer te zetten. Ik denk dat ze 's avonds 'geen rug meer over hebben'.

'557910' door afrika '557910' door afrika

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Als je haar maar goed

afrika

Hoewel deze foto technisch gezien absoluut niet goed is, vond ik 'm toch wel interessant om te plaatsen. Deze monnik - een 'primary' van de Mahima Dharma sekte van de Joranda tempel in Dhenkanal - gooide z'n ongelofelijk lange haardos los. Normaliter dragen de primaries hun haar bij elkaar gebonden op hun hoofd. Wat zal dat zwaar zijn. De 'lap' die hij om z'n billen draagt is van boomschors.

'557890' door afrika '557890' door afrika

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Relaxen

afrika

Lekker zittend voor hun huis, beetje kletsen, beetje rondkijken en af en toe een praatje aanknopen met die toeristen. Wat wil je nog meer op een doordeweekse dag. Even lekker relaxen, want het leven is voor een groot deel van de Indiers al zwaar genoeg.

'557867' door afrika '557867' door afrika

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Muurschildering

afrika

Heel veel huizen in India en zeker in Orissa zijn prachtig beschilderd. Niet alleen in mooie kleuren, maar vaak ook met afbeeldingen uit het dagelijks leven of afbeeldingen van goden. Deze muur waarop de aapgod Hanuman kwamen we in een van de dorpjes tegen. Ook de deur vond ik erg mooi met dat felle groen en rood.

'557837' door afrika '557837' door afrika

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Peinzend

afrika

Lopend van dorpje naar dorpje kom je de mooiste mensen tegen. Zoals deze monnik (? weet het niet zeker, want we konden niet met hem communiceren) op een klein station.

'557779' door afrika '557779' door afrika

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Uitzicht vanaf de...H

afrika

De Howrah Bridge ligt over de Hoogly rivier en verbindt twee gedeeltes van Kolkata. Het is hier de hele dag door een gekkenhuis van auto's, riksja's, bussen en voetgangers. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de rivier, de ghats, een aantal tempels en een gedeelte van de stad. Maar op deze foto zie je ook goed de smog die er bijna altijd hangt. S.v.p. even openen, dan is ie mooier.

'557756' door afrika '557756' door afrika

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Kleibeelden

afrika

De wijk Kurmutali is een leuke buurt in Kolkata waar in talloze bedrijfjes beelden van voornamelijk goden worden gemaakt. De klei wordt uit de rivier de Hoogly gehaald en als de beelden meegedragen zijn in processies worden ze weer in de rivier gegooid. Daar vermengen de klei en het stro (waar de mallen voor de beelden van worden gemaakt) zich weer met het water.

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ NL EDITIE
10-07-2020 Ben jij een reiziger in hart in nieren en denk je Nederland goed te kennen? Test dan op 16 juli online je Nederlandse reiskennis en neem het live op tegen andere gepassioneerde reizigers uit het hele land. Win fantastische prijzen! Zo doe je mee >

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 27 | Community toppers

Ethiopië Bull Jump Ceremonie. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Hippo chalet in Namibië door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Ethiopië Bull Jump Ceremonie door Ameerakker
3. Topblog: Avontuur in de Okavango Delta door Barga
4. Communitylid van de week: Nick_VL
5. Nieuwkomer: n.v.t.

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

Binnenkort volgt er een nieuwe fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik