Abytravel

'1088452' door Abytravel '1088452' door Abytravel

NederlandFlevoland

NederlandFlevoland

Waaier van...zonnestr

Abytravel

Op eerste Kerstdag tussen de bedrijven door een fotoshoot met mijn ( middelste) kleindochter. Dat betekende dus locaties zoeken in de buurt. Zo kwamen we na "de hurkende man" - het bekende beeld voor de rede van Lelystad- bij Checkpoint Charlie, een uitspanning halverwege de dijk naar Enkhuizen. De aanvankelijk vrijwel onbewolkte helder blauwe lucht was inmiddels allengs met meer wolken vol getrokken en de zon al aardig aan het zakken. Tijd voor een tegenlicht opname .... De laatste zonnestralen braken heel mooi door het wolkendek heen en op de terugweg naar Lelystad zagen we een zonnewaaier zo breed als ik hem nog nooit eerder had gezien. Thuis bleek die ook op deze foto prachtig te zien. Een onverwacht kerstcadeautje.

'572015' door Abytravel '572015' door Abytravel

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Hospitaaltrein K9

Abytravel

Dit restant van de vroegere DDR staat op het baancomplex van de Eisenbahnfreunden. Het is een compleet als hospitaal ingerichte trein, inclusief mobiele operatiekamer, opnamewagons, (dieet)keuken en verblijven voor het medisch personeel. Op de foto éen van de opnamerijtuigen. Dergelijke hospitaaltreinen werden al in WO I en II gebruikt. Naar verluid heeft de K9 nog tot 1976 dienst gedaan als ambulance- en calamiteitenvoertuig bij catastrofen. Op hetzelfde complex is ook nog een goed geconserveerde rangeerdraaicirkel te bewonderen. Bezoek uitsluitend op zaterdag.

'570869' door Abytravel '570869' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Jonge Witkopzeearend

Abytravel

Ik werd goed in de gaten gehouden door zowel het vrouwtje (zie vorige foto) als het mannetje van het paartje Bald Eagles in de haven van Gingolx. Het mannetje cirkelde boven een uitstekende klif in Portland Inlet, de uitmonding van Nass River. Opeens viel mijn oog daardoor op iets wat daar bewoog tussen de met wier bedekte rotsen. Een jong! Deze vogel is waarschijnlijk in zijn 3e levensjaar; pas als hij 4-5 jaar oud is zal hij volwassen zijn en zelf een partner gaan zoeken.

'570810' door Abytravel '570810' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Moet je mij hebben?

Abytravel

In de haven van Gingolx liet deze Amerikaanse Zeearend -ook wel Witkoparend genoemd- (Haliaeetus leucocephalus) zich minutenlang bewonderen. Met z'n kop zo koddig scheef is het net of hij wil zeggen: "Moet je mij soms hebben?" Volwassen vogels bereiken een spanwijdte van ca 2m en wegen gemiddeld 4.5 kg, de vrouwtjes iha wat zwaarder dan de mannen. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden en vormen broedparen voor het leven. In duikvlucht kan een zeearend snelheden tot 160 km/uur behalen. Op het menu staat vooral vis, maar ook kleinere vogels en knaagdieren worden niet versmaad. Sommige wagen zich aan campingfood.

'570737' door Abytravel '570737' door Abytravel

GambiaKotu

GambiaKotu

Regen zwiept tegen...

Abytravel

Winterse buien en storm vandaag, de wind zwiept de regen met snelheden van tot 144km/u tegen de ramen. Wie er niet persé uit hoeft wordt aangeraden binnen te blijven. Maar ook in warmere landen kan het af en toe flink spoken, getuige deze foto die ik nam door (of van?) het raam van mijn appartementje in Kotu.

'570662' door Abytravel '570662' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Eddy's Farm

Abytravel

Hier het woonhuis van het verlaten boerderijtje op mijn vorige foto. Naar goed urbexgebruik heb ik 'm een naam gegeven die past bij de locatie waar ik 'm vond.

'570609' door Abytravel '570609' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Verlaten boerderij

Abytravel

Onderweg van Prince George naar Mount Robson NP besloot ik een stuk over een secundaire weg te rijden ipv de Yellowhead Hwy te nemen. Onderweg zag ik een op het oog verlaten boerderijtje. Daar moest ik natuurlijk even een kijkje nemen. Dit is éen van de bijgebouwen, waarschijnlijk ooit een stal geweest.

'570491' door Abytravel '570491' door Abytravel

CanadaRocky Mountains

CanadaRocky Mountains

Evenwichtskunstenaar

Abytravel

Tijdens een hike in de Rocky Mountains had ik er wel op gehoopt , maar niet echt verwacht ze tegen te komen: de Mountain Goat (Oreamnos americanus) . Totdat ik op bijna het hoogste punt van mijn tocht opeens een 50 meter onder me wat zag bewegen. Eerst zag ik 'm wat aarzelend onder een overhangende rotsspleet vandaan komen, maar toen ik zo stil mogelijk bleef staan waagde hij zich verder de berg op. Onvoorstelbaar hoe lenig en snel hij zich langs de steile wand bewoog, soms op de smalste richeltjes balancerend om een mosje tussen de rotsspleten te bemachtigen.

'570433' door Abytravel '570433' door Abytravel

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

De Zwaan en de Hef @.

Abytravel

Vanaf het Katendrechtse Hoofd heb je een prachtig zicht op de Erasmusbrug - bijgenaamd De Zwaan- en de onlangs in ere herstelde spoorhefbrug Koningshavenbrug, die het Noordereiland met de Kop van Zuid verbindt - kortweg De Hef. 's Avonds zijn ze beiden verlicht.

'570150' door Abytravel '570150' door Abytravel

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Zwaangans

Abytravel

Tijdens een korte vakantie in Vielsalm maakte ik een wandeling rond het Lac des Doyards. Halverwege aan de dorpskant loopt een vlonder het water in naar een soort paviljoentje. Daar zag ik deze "vreemde eend" zwemmen temidden van een aantal grauwe en boerengansen: een Zwaangans (Anser cygnoides). Van oorsprong is het een exoot met z'n roots in Azië , maar ook in onze contreien kun je 'm regelmatig al dan niet op doortrek waarnemen. In Nederland komt hij oa voor op de Friese meren. Je ziet 'm vaak in het gezelschap van de tamme witte of boerengans en grauwe ganzen, waarmee hij ook kan kruisen.

'570044' door Abytravel '570044' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Powerplant Anyox 2

Abytravel

Na een tocht bovenop een losse matras in een open laadbak achter de ATV, over een rotsige weg vol hobbels en kuilen, een krakkemikkige houten brug en een afdaling te voet langs een steile bergwand vol losse stenen, stonden we eindelijk in de Powerplant van het voormalige mijnstadje Anyox. Wat een overweldigende aanblik al die roestende machinerie langzaam weer overwoekerd door de natuur. Tel daar het prachtige uitzicht nog eens bij op en het alles overstemmende geluid van de vlak achter het gebouw langsrazende waterval. Voor mij een unieke belevenis!

'569944' door Abytravel '569944' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Daar bij de waterval-

Abytravel

De Powerplant van ghosttown Anyox ligt strategisch naast een snelstromende waterval. Op deze foto is goed te zien dat een deel van het dak en alle ramen al verdwenen zijn. Dit is het pure gevolg van natuurgeweld, vandalisme vind je in deze uithoek niet. Het voormalige mijnstadje is uitsluitend over water te bereiken en je hebt een speciale permit nodig om het te bezoeken. Om bij de Powerplant te komen moest ik vanaf de brug over de waterval (rechts in beeld) voorzichtig afdalen naar beneden. Maar wat je dan te zien krijgt doet elk urbexhart sneller kloppen.

'569815' door Abytravel '569815' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Anyox - zicht op de..

Abytravel

Op mijn vorige foto was het interieur van de verlaten Powerplant van het verlaten mijnstadje Anyox te zien. Op deze foto zie je hoe verlaten hij er bij ligt. Je kunt er alleen maar over een rotsachtig pad vol hobbels en kuilen komen. En wat je niet ziet, is dat het houten bruggetje waarop ik sta op sommige plaatsen al halfvergaan is. Ook Anyox zelf is slechts over water te bereiken en alleen met een speciale permit toegankelijk. Achter de powerplant zie je nog de schoorstenen van de smelter en een verwerkingsfabriek. Midden links nog de zwarte resten van de achtergelaten sintels.

'569784' door Abytravel '569784' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Powerplant Anyox

Abytravel

De Powerplant van ghosttown Anyox is éen van de mooiste voorbeelden van hoe de natuur het verlaten mijnstadje heeft overgenomen. Onder het inmiddels halfopen dak van de fabriekshal staat nog allerlei machinerie te roesten terwijl planten een weg naar binnen hebben gezocht en ze al voor een groot deel overwoekeren. Door de afgelegen ligging - Anyox is slechts met een speciale permit uitsluitend over water te bereiken- is hier geen sprake van vandalisme, maar uitsluitend natuurlijk verval. Een waar urbexparadijs.

'569670' door Abytravel '569670' door Abytravel

Canada

Canada

Peace Bridge @ night

Abytravel

Ook 's avonds is Calatrava's Peace Bridge de moeite waard om te bekijken en te fotograferen. Zij ziet er met haar verlichting dan weer heel anders uit. Ik had er echt de tijd voor genomen de juiste hoek te vinden. Ik sta hier langs North Bow River Pathway met uitzicht op downtown Calgary Vandaar uit reflecteerde de brug heel mooi in het water van Bow River. Het opkomende maantje maakte het beeld compleet.

'569568' door Abytravel '569568' door Abytravel

Canada

Canada

Baardloze Iris...-clo

Abytravel

Langs North Bow Pathway aan de Sunnyside kant- wat heet? de regen was zojuist met bakken naar beneden gekomen- van Peace Bridge stonden uitbundig bloeiende irissen. Het gaat hier om de baardloze iris (Iris versicolor), het Noord Amerikaanse zusje van onze welbekende blauwe lis of baardiris (Iris germanica). Baardloos omdat het harige "tapijtje" naar de kelk op de kroonbladeren ontbreekt. Deze iris en mn de wortelstok ervan is giftig, maar wordt door de First Nations gebruikt voor zuiveringsriten of nadat er iets (anders) giftigs is gegeten vanwege de purgerende werking (wekt snel braken op). In bloementaal symboliseert een blauwe iris hoop en vertrouwen. De achtergebleven regendruppels vormden prachtige patronen op de tere bloemblaadjes.

'569483' door Abytravel '569483' door Abytravel

Canada

Canada

Peace Bridge - Calgar

Abytravel

In maart is het 6 jaar geleden dat de voetgangersbrug over Bow River bekend als Peace Bridge opende. Ze is 126 m lang en vormt een overdekte verbinding van downtown Calgary met de wijk Sunnyside. Sinds de opening maken dagelijks ca 6000 voetgangers en fietsers gebruik van deze brug en wordt zij talloze malen vanuit alle hoeken gefotografeerd. Fotogeniek is ze dan ook dit ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava met haar opvallende rode kleur. Dit keer een wat stevige bewerking, omdat ik vond dat deze brug dat best kan hebben...

'569413' door Abytravel '569413' door Abytravel

Canada

Canada

Panorama bruggen...Ca

Abytravel

We blijven nog even in Calgary. Vanaf het uitkijkpunt in McHugh Bluff Park - Crescent Hights kun je in beide richtingen een flink aantal bruggen over Bow River waarnemen die Calgary heeft. In westelijke richting kijkend zie je hier: als eerste de opvallende Peace Bridge ontworpen door deSpaanse architect Calatrava; vervolgens de Sunny Side C-trainbrug waarvan het lager gelegen dek een voetgangersbrug in Bow River Pathway vormt; daarachter Louise Bridge en helemaal in de verte de hoge Crowchild Trail Bridge met daarvoor -lager- Metawa Bridge. Deze foto maakte ik in de korte periode tussen 2 buien in waarbij de regen echt met bakken uit de hemel kwam vallen. Daardoor ontstond een hele aparte lichtval en in de verte de heiigheid van het optrekkende hemelwater.

'569299' door Abytravel '569299' door Abytravel

Canada

Canada

Uitkijkend over de...

Abytravel

Met de sculptuur Wonderland die aan de centrumzijde van The Bow-1 van de hoogste en zeker opvallendste gebouwen in downtown Calgary- de ingang domineert is iets bijzonders aan de hand. Zoals je op de foto die ik gisteren plaatste kunt zien gaat het om een gigantisch -12 meter hoog- meisjeshoofd van gebogen stalen kabels. Zo al indrukwekkend genoeg bedacht Jaume Plensa een manier om het publiek nog meer te betrekken bij zijn creatie, ze als het ware erin te trekken. Ter weerszijden van de hals van het meisje zijn twee ingangen waardoor je het kunstwerk kunt betreden. Wat je dan te zien krijgt is haast onvoorstelbaar. Bij elke stap die je maakt verandert het beeld dat je ziet. Jaume's visie voor Wonderland was de mensen te inspireren door de sculptuur "te beleven". Hij zegt daarover: "ik geloof dat de architectuur van ons lichaam het paleis voor onze dromen is"

'569199' door Abytravel '569199' door Abytravel

Canada

Canada

Wonderland

Abytravel

Wonderland is de naam van de sculptuur van Jaume Plensa die voor de ingang aan de zuidkant van The Bow te vinden is. The Bow was tot voor kort het hoogste gebouw van Calgary (236m) en met zijn halfronde constructie een opvallende verschijning aan de skyline (- zie de foto die ik gisteren plaatste). Wonderland is na de Calgary Tower - waarvan je het topje nog net weerspiegeld ziet in de gevel- ongetwijfeld het meest gefotografeerde object in Calgary.

'569107' door Abytravel '569107' door Abytravel

Canada

Canada

Skyline van Calgary..

Abytravel

Vanaf Crescent Hights heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Calgary, Alberta. Deze foto heb ik genomen iets ten oosten van het uitzichtspunt in McHugh Bluff Park. Het meest opvallende, tevens hoogste gebouw is "The Bow". Met z'n 236m is het 1 van de hoogste gebouwen in Canada. Het heeft een halfcirkelvormige stuctuur en is het bekendst vanwege het door Jaume Plensa ontworpen sculptuur Wonderland dat aan de zuidkant ervan staat. Dit is - na de Calgary Tower waarschijnlijk het meest gefotografeerde object in Calgary. Die Tower valt op deze foto overigens helemaal weg achter de 2 "roze" gebouwen rechts naast the Bow. De brug over Bow River in de diepte is Centre Street Bridge .

'569020' door Abytravel '569020' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Kluitje koeien

Abytravel

Van de week had ik op m'n werk met ze te maken, en toen viel me weer op hoe rustig, ja haast inert dit ras eigenlijk is. Het Hereford rund. In Canada kwam ik ze regelmatig tegen: in een weiland langs de weg, zoals hier. Maar ook regelmatig óp die weg en denk maar niet dat ze een stap opzij deden....

'569014' door Abytravel '569014' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Treinresten in Anyox

Abytravel

Anyox was ooit een welvarend mijnstadje in het noorden van British Columbia, Canada. Vandaag de dag ligt het er verlaten bij, grotendeels tot ruïnes vergaan, een spookstad. Het ligt ca 60 kilometer ten zuidwesten van Stewart,aan de oever van de Observatory Inlet, niet ver van de Alaska Panhandle. Het ligt zo afgelegen dat het uitsluitend met een speciale permit over water is te bereiken (zie ook de blog die ik eerder daarover schreef). Op deze foto zie je de resten van een trein achtergebleven in het landschap

'568947' door Abytravel '568947' door Abytravel

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Uitzicht over Round..

Abytravel

Een aankondiging langs de Yellowhead Hwy tussen Houston en Telkwa deed me spontaan besluiten van het gebaande pad af te wijken en een ommetje te maken naar het Round Lake Community House. Helaas bleek het op dat moment gesloten te zijn, maar het uitzicht over het meer en de weldadige rust maakten het toch alleszins de moeite waard. Meteen een mooie gelegenheid om m'n meegebrachte lunch soldaat te maken.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 38 | Community toppers

Traditionele vissers ... Foto: Antwan

1. Topreview: n.v.t.
2. Topfoto & tip: Traditionele vissers ... door Antwan
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Elleke
5. Nieuwkomer: MGPhotography

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik