Zorba

'1112005' door Zorba '1112005' door Zorba

ZambiaVictoria watervallen

ZambiaVictoria watervallen

'Oh, lonesome me....'

Zorba

Tussen de Victoria Falls en de brug (over de Zambezi rivier) die Zambia met Zimbabwe verbindt, ligt de Boiling Pot. Een klein (ca. 175 meter breed) maar zéér heftig stuk kolkend water in de Zambezi. Daar komt het neergetorte water van de 'Vicfall' tot rust. Om daar lopend te komen moet je een klein stukje bergafwaarts door de jungle, dat vol zit met bavianen. Aan het begin van het pad wat naar de Boiling Pot loopt, krijg je per persoon een katapult uitgereikt. Die hoef je (gelukkig) niet te gebruiken! Het simpele feit dat je dat ding zichtbaar bij je draagt, schrikt de bavianen al voldoende af. Ze laten het wel uit hun hoofd om zelfs maar bij je in de buurt te komen. Waarschijnlijk door schade en schande wijzer geworden.... Deze eenzame baviaan zat maar een beetje te zitten. Alsof hij zijn zonden zat te overpeinzen of een dutje zat te doen of gewoon een zware avond heeft gehad... ;-))

'1111978' door Zorba '1111978' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Baby African Grey...H

Zorba

Eigenlijk konden we deze Hornbill aanvankelijk helemaal niet plaatsen. Niemand wist echt zeker wat voor een soort Hornbill dit was. Maar dan is daar dat prachtige boek (waar wij al vele jaren plezier van hebben): Newmans's Birds of Southern Africa. Ooit gekocht op de luchthaven van Johannesburg. Aan de hand van dit boek konden we vaststlellen dat het een baby African Grey Hornbill is...

'1111913' door Zorba '1111913' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Zonsondergang op de..

Zorba

We hebben een paar dagen op de Chobe rivier gevaren, gelegen aan de noordkant van het Chobe NP. Niet alleen het wildlife daar is bijzonder en zeer ruim aanwezig, maar ook de diverse doprjes aan de oevers van de rivier zijn zeer de moeite waard. Zo ook op deze ankerplaats, waar wij getuigen waren van een prachtige zondsondergang.

'1111883' door Zorba '1111883' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Wild dogs on the...mo

Zorba

We kwamen bij toeval (na veel off-road gereden te hebben) deze groep wild dogs op het spoor, die aan het jagen waren. Meestal gaan er 4 tot 5 volwassen dieren in the lead als het gaat om het jagen. Als zij hun prooi te pakken hebben, komt de rest van de familie (soms wel tot 15-20 honden) er bij om zich samen te voeden met hun prooi. Wild dogs maken een hoog piepend geluid om hun genegenheid te tonen als ze met andere familieleden worden herenigd.

'1111809' door Zorba '1111809' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Southern Red-billed..

Zorba

Onderweg in onze Landcruiser hebben we veel tussenstops gemaakt omdat er zóveel is te zien. Zo ook met deze prachtige vogel, die er overigens in verschillende verschijningsvormen is: gele snavel, rode snavel en bonte uitvoering.

'1111798' door Zorba '1111798' door Zorba

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

High-tea...?

Zorba

We waren 's middags, tijdens een korte pauze, een kopje 'English tea' aan het drinken en een koekje aan het eten bij een klein watertje dat vol zat met hippo's. Eén van de gidsen zag in de verte allemaal gieren in het rond vliegen. Hij zei dat er waarschijnlijk een karkas lag van een dier. Hij vroeg wie er mee wilde gaan kijken. Alle gasten gingen mee en er bleef één gids achter om op onze spullen te passen. Bij aankomst troffen wij inderdaad het karkas aan van een hippo met daarbij veel gieren en hyena's. Na foto's gemaakt te hebben reden we terug naar de 'thee-plaats'. De daar achtergebleven gids was verdwenen! Waar was hij? Het bleek dat hij in een boom was geklommen (!!), omdat er opeens een hippo zéér agressief uit het water naar hem toe kwam rennen... Na al die jaren begrijp ik nu pas waarom de Engelsen spreken over 'HIGH-tea'.... ;-))

'1111759' door Zorba '1111759' door Zorba

BotswanaOkavango Panhandle

BotswanaOkavango Panhandle

Roadblock...

Zorba

Tijdens een boottochtje laat in de middag, moesten we stoppen voor een kleine groep hippo's die de doorgang van het (redelijk smalle) water blokkeerden. Ik vroeg toen aan de gids of we moesten wachten totdat deze groep vertrok. 'Nee hoor', zei hij iets onderkoeld, 'daar gaan we niet op wachten. Dat duurt eeuwen'. Hij keerde de boot. Voer een stukje terug en draaide weer en gaf vervolgens volgas. Door het aanstormende lawaai van de buitenboordmotoren gingen de hippo's snel opzij en konden wij -gelukkig- doorvaren...

'1111660' door Zorba '1111660' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

7 on a row....

Zorba

Deze 7 olifanten stonden (samen met nog eens ca. 8 andere olifanten) aan de oever van de Chobe rivier. Ze waren bezig met drinken, badderen en spelen. Opeens kwam er een tweede kudde aanlopen met de matriarch voorop. Deze tweede kudde hield stil en stond rustig te wachten, totdat de eerste kudde (in het water) plaats maakte. Wat zeer opmerkelijk was, dat de eerste kudde die in het water stond ALLEMAAL tegelijk 180 graden omkeerden en heel rustig en beheerst het water verlieten. Toen dat was gebeurd, liep de tweede kudde het water in en ging op precies dezelfde plek drinken en badderen. Olifanten kunnen communiceren op een laag-frequent niveau; iets wat wij als mensen niet kunnen horen. Zou dat hier ook gebeurd zijn?

'1111516' door Zorba '1111516' door Zorba

BotswanaOkavango Panhandle

BotswanaOkavango Panhandle

Gids op een 'mokoro..

Zorba

'Een eerbetoon aan de gidsen in de Okavango delta' Het beste vervoermiddel in de Okavanga delta (als er tenmiste water in staat...) is de mokoro. Vroeger was de mokoro een uitgeholde boomstam; tegenwoordig maakt men gebruik van kunststof (polyester) mokoro's. Deze 'mokoro 2.0' versies gaan véél langer mee en laten de natuur ongemoeid. Met de mokoro, maar toch vooral met een goede gids, kom je op idyllische plekken met een prachtige natuur en wildlife. De gidsen kennen dit gebied als hun broekzak. Ze weten feilloos het gevaar (veelal hippo's) te omzeilen en je naar ongekend mooie en afgelegen plekken te brengen, met regelmatige tussenstops, zodat je ook kleinere dieren, vissen en vogels kunt spotten.

'1111470' door Zorba '1111470' door Zorba

BotswanaOkavango Panhandle

BotswanaOkavango Panhandle

Klein, kleiner,...kle

Zorba

Dit is de kleinste kikker die ik ooit heb gezien. Verbazingwekkend dat een mokoro gids dit soort piepkleine dieren al van een grote afstand (>5 meter) kan waarnemen.

'1111340' door Zorba '1111340' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Olifanten zijn véél..

Zorba

Zittend in een piepklein en gammel motorbootje, troffen wij deze vriendelijke familie aan, bij de oever van de Chobe rivier (zijtak van de Zambezi). Onze gids vertelde het volgende zeer bijzondere verhaal: Soms zijn kleine (pasgeboren) olifantjes te klein, om bij de borst van hun moeder te komen. Simpelweg omdat hun moeder (te) groot/hoog is. Omdat zij dan geen moedermelk kunnen drinken, komt een aanwezige oudere broer of zus van het kleine olifantje in actie. Hij/zij drukt tegen één van de borsten van de moeder (zit onder de rechter en linker voorpoot) en perst op die manier de melk uit de borst. Die melk stroomt dan langs de linker/rechter voorpoot naar beneden en het kleine olifantje kan dan de melk van de voorpoten drinken!!!

'1111293' door Zorba '1111293' door Zorba

BotswanaOkavango Panhandle

BotswanaOkavango Panhandle

African Fish Eagle

Zorba

De indrukwekkende African Fish Eagle met z'n kenmerkende zwart/gele snavel en witte kop en nek. Dit is zeker één van mijn favouriete vogels om te spotten.

'1111244' door Zorba '1111244' door Zorba

BotswanaOkavango Panhandle

BotswanaOkavango Panhandle

'Siamese tweeling'...

Zorba

Deze 'Siamese tweeling' (Pied Kingfishers) zaten rustig op een boomstronk te speuren naar een lekker hapje. Samen met de Giant Kingfisher (is iets groter en is meer bruin van kleur) vormen zij de grootse Kingfishers. Typerend voor deze vogel soort is hun lange snavel.

'1111207' door Zorba '1111207' door Zorba

BotswanaOkavango Panhandle

BotswanaOkavango Panhandle

Rugslag!

Zorba

Dit was een bijzondere ervaring! Een olifant die op z'n rug 'zwom' c.q. zijn rug aan de bodem van dit meertje aan het schrobben was. Zijn slurf kwam telkens boven water zodat hij/zij kon ademen. Ik had dit nog nooit eerder gezien en heb het daarna ook nooit meer gezien.

'1111204' door Zorba '1111204' door Zorba

BotswanaOkavango Panhandle

BotswanaOkavango Panhandle

Heerser....

Zorba

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat er zoveel leeuwen in de Okavango delta zitten. Vooral omdat er (na het regenseizoen) zoveel water is. Kennelijk hebben de leeuwen zich aangepast aan dit bijzondere gebied. Ik word altijd stil van de enorme power die deze dieren uitstralen, mede door de (over)heersende rol die zij vervullen.

'1111179' door Zorba '1111179' door Zorba

BotswanaOkavango Panhandle

BotswanaOkavango Panhandle

Madurodam kikker....

Zorba

Dit bijzonder kleine kikkertje kwamen we tegen tijdens een vaart met een mokoro. Onze gids had een zeer oplettend oog voor dit soort piepkleine dieren. Hij zag ze soms op 5 meter afstand al. Deze kikker was kleiner dan een duimlengte. Er zijn overigens kikkers die nog kleiner zijn. Voor alle duidelijkheid: de steel waarop dit kikkertje zit is een soort rietstengel.

'1111156' door Zorba '1111156' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Hoeveel vogels?

Zorba

De Okavango delta en het Chobe NP vormen samen een prachtig natuurgebied met een zeer groot en buitengewoon breed aanbod aan wildlife. Van de kleinste kikker die ik ooit heb gezien tot heel veel olifanten. Na terugkeer in Nederland ben ik eens gaan tellen hoeveel vogels er op deze foto staan.... Weet jij het juiste aantal?

'1111130' door Zorba '1111130' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

European Bee-eater

Zorba

Deze prachtige bee-eater bleef rustig zitten en daarom kon ik hem met een 500mm objectief prima fotograferen. Je ziet ze regelmatig, maar het gebeurt maar zelden dat ze rustig blijven zitten en dan ook nog eens met de juiste lichtinval.

'1110963' door Zorba '1110963' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Schaterlachen...

Zorba

Tijdens een late middag gamedrive, troffen wij een groep redelijk jonge leeuwinnen aan. Zij lagen allemaal lekker te luieren in de schaduw en maakte een voldane 'volgegeten' indruk. Een dame lag steeds te gapen. Waarvan akte.

'1110961' door Zorba '1110961' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Sneaky snake...

Zorba

Een kleine waterslang die een prachtig schouwspel van kleine rimpels op het water teweeg bracht. Haast onbegrijpleijk dat zo'n klein dier, die notabene zo gestroomlijnd is, deze waterstuwing heeft.

'1110929' door Zorba '1110929' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Broederlijke...genege

Zorba

Er waren 4 leeuwen (broertjes) die samen als 'intruders' acteerden. Ze staken een ca. 30 cm diep klein watertje over en splitsen toen in twee groepen van twee. De eerste groep bleef op afstand. De tweede groep kwam vlak voor onze Landcruiser op een oude termietenheuvel zitten. In alle rust heb ik veel foto's kunnen maken, totdat na ca. 10 minuten deze twee heren er weer vandoor gingen. Net alsof ze even voor de foto-shoot daar zijn gaan zitten... ;-))

'1110861' door Zorba '1110861' door Zorba

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Lot uit de (foto)...l

Zorba

Dit was een onvoorstelbare ervaring. We stonden bij een waterpoel de andere kant op te kijken. Toen ik mij omdraaide zag ik dit schoons; kon er geen genoeg van krijgen. Wi zijn blijven kijken totdat de zon geheel was weggezakt.

'1110860' door Zorba '1110860' door Zorba

TanzaniaRuaha NP

TanzaniaRuaha NP

Don't look me in the.

Zorba

Deze luipaard zat gewoon op ons te wachten. Heel rustig/bedaard zat hij/zij ons gade te slaan. Keek rustig, doch zeer indringend onze kant op. Schitterend moment.