Yktempelmansplat

'364929' door Yktempelmansplat '364929' door Yktempelmansplat

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Laguna Colorada

Yktempelmansplat

Dit rood gekleurde meer ligt op 4300 m hoogte in zuid Bolivia op zo'n 25 km van de Chileense Grens. Het meer is gemiddeld 35 cm diep en de rode kleur wordt veroorzaakt door algen. Hier komen drie soorten flamin'go's voor: de Chileense Flamingo, Andes Flamingo en de zeldzamere Jame's Flamingo.

'339962' door Yktempelmansplat '339962' door Yktempelmansplat

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Cactus

Yktempelmansplat

Midden in de zoutvlakte van Uyuni ligt het vulkanische eiland "Isla Pescado", zo genoemd naar zijn vorm, dat lijkt op een vis. Het eiland is bedekt met enorme cactussen die een hoogte van zes meter kunnen bereiken.

'318092' door Yktempelmansplat '318092' door Yktempelmansplat

ChiliSantiago

ChiliSantiago

Gepeins

Yktempelmansplat

Santiago de Chile, Plaza de Armas. Deze twee mannen waren in diep gepeins verzonken en gingen geheel op in hun schaakspel. Op dit plein stonden vele schaakspellen en een ieder die zin had kon gaan schaken.

'314096' door Yktempelmansplat '314096' door Yktempelmansplat

BoliviaTarija

BoliviaTarija

Dodenweg

Yktempelmansplat

Deze weg van Villamontes naar Tarija is, volgens de plaatselijke bewoners, de dodenweg van Bolivia. Anderen zeggen weer dat die bij La Paz ligt. Feit blijft dat het een schitterende route is, waarbij de zeer smalle gravelweg zich in vele haarspeldbochten langs het ravijn omhoog slingert. Een vangrail? Nooit van gehoord. Aan tegenliggers ontkom je natuurlijk niet en dan is het passen en meten om elkaar te kunnen passeren. Door de vele foto-film stops onderweg, moesten we de laatste anderhalf uur in het donker afleggen. De chauffeurs waren daar niet echt blij mee, maar dat hebben we 's avonds weer met ze goed gemaakt.

'313205' door Yktempelmansplat '313205' door Yktempelmansplat

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Waarheen

Yktempelmansplat

Na een bezoek aan een zoutfabriekje, waar het nog net zo aan toen ging als tien jaar geleden, gingen we op weg naar Isla Pescado. Dit eiland ligt midden in het ca 12000 km2 grote Salar de Uyuni en is bedekt met meters hoge cactussen. De "weg" naar dit eiland wordt aan je vrije interpretatie van de "route" overgelaten. Onderweg kwamen we ook langs "Ojos de Salar" (ogen van de salar), borrelende poeltjes met water en gas.

'312179' door Yktempelmansplat '312179' door Yktempelmansplat

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Gouden Bergen

Yktempelmansplat

Na een overnachting in Villamar, zijn we in onze jeeps verder gereden richting de Chileense grens. Onderweg kom je door een gebied met bijzonder gekleurde bergen: Rocas de Dali.

'294051' door Yktempelmansplat '294051' door Yktempelmansplat

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Halo

Yktempelmansplat

In het zuidwesten van Bolivia, tussen Uyuni en Villamar, ligt het Valle de Rocas. Dit iseen gebied met allerlei vreemd gevormde rotsformaties. Toen wij op onze rondreis hier langs kwamen, was er een halo rondom de zon te zien. Halo verschijnselen ontstaan door lichtbreking in ijskristallen.

'293266' door Yktempelmansplat '293266' door Yktempelmansplat

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Rocas de Dali

Yktempelmansplat

Op weg van Uyuni (Bolivia) naar San Pedro de Atacama (Chili) rijd je door een fantastisch landschap genaamd: Rocas de Dali. Adembenemend. Dit ligt tussen Laguna Colorada en Laguna Verde in.

'265528' door Yktempelmansplat '265528' door Yktempelmansplat

AustraliëSydney

AustraliëSydney

Tegeltjes

Yktempelmansplat

Nadat we in Sydney aangekomen waren, hebben we een stads wandeling gemaakt langs de Botanic Garden, Hyde Park, Harbour Bridge en uiteraard het Opera House. Het hele gebouw is bedekt met tegeltjes.

'261594' door Yktempelmansplat '261594' door Yktempelmansplat

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Eindeloos

Yktempelmansplat

Van af de camping in Port Hedland kan je zo het strand oplopen. Op dat moment was het laag water, niemand te zien en kon je eindeloos ver kijken.

'261426' door Yktempelmansplat '261426' door Yktempelmansplat

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Uitzicht

Yktempelmansplat

Na het bklimmen van een duin in de Sossusvlei hadden we dit uitzicht. De voorgrond is wit van het zout. Samen met het rode zand geeft dat een mooi contrast, ook was er her en der nog wat begroeiing.

'254566' door Yktempelmansplat '254566' door Yktempelmansplat

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Nieuwsgierig

Yktempelmansplat

Dit meisje zat lekker op moeders rug en keek ons belangstellend aan. We hebben de foto in de gang hangen en hoe je er ook voor staat, zij blijft je aankijken. Ik was toen nog niet digitaal, dus dit is een gescande foto.

'254246' door Yktempelmansplat '254246' door Yktempelmansplat

EcuadorOriente

EcuadorOriente

Jong geleerd, ...

Yktempelmansplat

Jong geleerd, oud gedaan. In Cotococha, langs de Rio Napo bij Tena, gingen wij per boot, stroom opwaarts, dieper het oerwoud in en kwamen wij een uitgeholde boomstam tegen, met achterin papa, die de boel in evenwicht hield en op de voorplecht stond deze dreumes, die vol overgave aan het bomen was.

'252169' door Yktempelmansplat '252169' door Yktempelmansplat

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Agressief

Yktempelmansplat

Shingleback Skink (Tiliqua rugosa). Er liep een paartje van deze beestjes langs de kant van de weg. Deze was erg agressief, dus ik neem aan dat dit het mannetje is. Ze zijn monogaam en blijven ongeveer acht weken bij elkaar. Daarna gaat ieder zijn/haar eigen weg tot het volgend voorjaar om dan weer voor het nageslacht zorg te dragen. Het vrouwtje baart een of twee levende jongen. Ze kunnen 20 jaar oud worden.

'251858' door Yktempelmansplat '251858' door Yktempelmansplat

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Wat zeg je?

Yktempelmansplat

Bonte Aalscholver / Pied Cormorant (Phalacrocorax varius). Deze stond op het strand in Mokey Mia en keek eigenwijs achterom. Ze komen langs de hele Australische kust voor en ook langs rivieren en op meren in het binnenland.

'250741' door Yktempelmansplat '250741' door Yktempelmansplat

AustraliëNorthern Territory

AustraliëNorthern Territory

Blauw

Yktempelmansplat

De Blue Tongue Skink. (Tiligua scincoides). De tong is echt zo blauw. Deze liep over de camping in Yulara, vlak bij Uluru, waar wij met de camper stonden. Ze kunnen 18-20 jaar oud worden. De tong wordt heel snel eventjes uitgestoken, zodat er de nodige foto's gemaakt zijn, alvorens ik eindelijk de tong op de plaat had.

'249825' door Yktempelmansplat '249825' door Yktempelmansplat

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Bultrug

Yktempelmansplat

Bultrug (Megaptera novaeangliae) springt uit het water en neemt een fontein aan waterdruppels mee. Bultruggen bereiken een lengte tussen de 14 en 19 meter. Vrouwtjes wat groter dan de mannetjes. De flippers kunnen ongeveer 1/3 van de lichaamslengte zijn en de rugvin is variabel in grootte en vorm.

'249590' door Yktempelmansplat '249590' door Yktempelmansplat

NamibiëSwakopmund

NamibiëSwakopmund

Hohenzollern-Haus

Yktempelmansplat

Het Hohenzollern-haus was vroeger een hotel waar men bediend werd door vrouwelijk personeel. Onder het genot van wijn en dans was het er altijd een vrolijke boel. De overheid vond het er te wild toegaan en heeft het hotel in 1912 gesloten. Thans is het een appartementencomplex.

'248428' door Yktempelmansplat '248428' door Yktempelmansplat

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Duin 45

Yktempelmansplat

De Sossusvlei in Namibie. Toen wij op Duin 45 stonden, waaide het stevig. Het zand stoof van de kam af en naarmate je hoger kwam des te harder het ging.

'245172' door Yktempelmansplat '245172' door Yktempelmansplat

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Onweer

Yktempelmansplat

Monkey Mia, Western Australia. 's Avonds schitterend onweer boven zee. De combinatie van de deinende boten in het water en de lange sluitertijd hebben er voor gezorgd dat de boten bewogen zijn, maar daar ontkom je dan niet aan.

'243565' door Yktempelmansplat '243565' door Yktempelmansplat

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Hebbes

Yktempelmansplat

Exmouth, Western Australia. Bultrugwalvis springend uit het water. Tijdens de boottocht, op zoek naar de Bultruggen, sprongen ze her en der uit het water, maar je wist nooit waar en wanneer. Een spectaculair gezicht, waarvan je eerst moet gaan genieten en dan pas proberen het vast te leggen. Het genieten ging ons goed af, het vastleggen was geen makkie. Uiteindelijk toch nog victorie.

'188821' door Yktempelmansplat '188821' door Yktempelmansplat

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Trots

Yktempelmansplat

Trots Himba meisje.

'472290' door Yktempelmansplat '472290' door Yktempelmansplat

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Bezoek de berg...Chac

Yktempelmansplat

Bezoek de berg Chacaltaya. Vanuit La Paz gaan er georganiseerde excursies naar Chacaltaya, het hoogste skigebied ter wereld. Het ligt ten noorden van La Paz. Via een grotendeels onverharde weg, die vol zit met haarspeldbochten, kom je bij de berghut aan. Onderweg is het genieten van de groene bergmeren en het uitzicht op een paar zesduizenders met besneeuwde toppen. De berghut ligt op ca. 5200 mtr hoogte en van hieruit kan je naar twee toppen lopen en kom je op ruim 5400 mtr. Daarom is het verstandig om in de berghut eerst een kopje cocathee te drinken en je de tijd neemt om aan deze hoogte te wennen. Zo wie zo moet je al aan de hoogte van de altiplano gewend zijn, voordat je aan deze excursie begint. Op het oog lijken de toppen niet ver, maar door de hoogte is het best zwaar en doe je er driekwartier tot een uur over om er te komen. Maar dan heb je ook wat: een schitterend uitzicht rondom en het Titicacameer is bij helder weer te zien. Neem de tijd om van het uitzicht te genieten, in je winddichte jack. Dit laatste heb je zeker nodig,want de wind is erg koud.

'188022' door Yktempelmansplat '188022' door Yktempelmansplat

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Sossusvlei

Yktempelmansplat

Uitzicht vanaf Duin 45.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

05-08-2022 Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

EINDE COMMUNITY EN FOTOWEDSTRIJD

05-08-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Maar zoals het ook vaak gaat met het bouwen van nieuwe sites, ontstaat er vaak wat vertraging. We hebben nog steeds geen exacte datum, maar we zullen naar alle waarschijnlijkheid niet vóór oktober offline gaan. Dat geeft ons dan ook genoeg tijd voor één laatste fotowedstrijd om 15 jaar community te vieren! Info volgt binnenkort

EDITIE 112 | De mooiste berggebieden weg van de massa

5-8-2022 Columbus Travel editie 112 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de mooiste berggebieden. Van de onbekende parels van de Alpen tot de ongebaande paden van de Andes. Tijdens een roadtrip langs de Canadese westkust betreden we een wereld waarin mens en woestenij samengaan, met diepe fjorden en bossen die ouder zijn dan de westerse beschaving. Ook ontdekken we de Faeröer, een vulkanische archipel die ook wel ‘Europa’s best bewaarde geheim’ wordt genoemd. Daarnaast presenteren we de Harz, een bosrijk middelgebergte in Duitsland, als het ideale alternatief voor bekendere berggebieden in de buurt. Plus: in een speciale total guide bewijzen we dat Dubai méér is dan wolkenkrabbers en mega malls. Ingewijden delen hun favoriete tips op het gebied van architectuur, cultuur, natuur en gastronomie.  Bekijk de editie hier >

COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


16-07-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

WEEK 32 | COMMUNITY-TOPPERS


8 op een rij in Namibrand. Foto:MirandaNoomen
1. Topfoto & -tip: 8 op een rij in Namibrand door MirandaNoomen
2. Review: n.v.t.
3. Communitylid van de week: Corriedewinter
4. Nieuwkomer:Spitskit

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN CAMPERWEEKENDJE MET JE VRIENDEN!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. De winnaar krijgt tevens fantastische fietsaccessoires van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik