Willemien

'1110839' door Willemien '1110839' door Willemien

IndiaOdisha

IndiaOdisha

De Dongria's op weg..

Willemien

De Dongria's wonen in Niyamgiriheuvelland in Orissa. Tijdens de wekelijkse marktdag komen de vrouwen en mannen met hun zelf gekweekte producten de heuvels af om hun producten te verkopen en van de opbrengst zelf weer inkopen te doen. De vrouwen zijn het meest bijzonder. Ze dragen hun haar in een rol opzij van het hoofd die wordt vastgezet met allerlei haarpinnen. Ook dragen zij in het haar een pipli, een klein vlijmschaerp mesje. De oren zijn opgesierd met heel veel ringen. De vrouwen dragen 3 neusringen en de mannen twee. De foto is 's morgens vroeg gemaakt. Een groep Dongria's komt de berg af in de ochtend nevel met manden vol producten op weg naar de markt in Bissamcuttack

'1110820' door Willemien '1110820' door Willemien

Groot-BrittanniëShetland eilanden

Groot-BrittanniëShetland eilanden

Eilandje Noss, alleen

Willemien

Eiland Noss (Shetland eilanden) is een natuurgebied en vogelreservaat. Een eiland met glooiende heuvels en steile kliffen. Het wandelpad naar de kliffen loopt langs de zee waar de zeehonden op de rotsen liggen en nieuwsgierig rond kijken. Voor vogel liefhebbers is dit eiland een paradijs: zeekoeten, puffins, grote mantel meeuwen, stormvogels, zilvermeeuwen etc. Ook duizenden jan van genten. Fantastisch gezicht om zoveel zeevogels van korte afstand te kunnen bekijken. Het eiland bereik je door in de haven van Lerwick de veerboot naar het eiland Bressay te nemen (een kwartiertje) daarna het eiland over te rijden naar de veerboot naar Noss. Hier word je in een rubberbootje door een ranger van de natuur organisatie in drie minuten over het zeeloch gezet. De wandeling start bij het bezoekerscentrum. Wij waren er in juni en dan zijn de heuvels roze van het Engelse gras.

'1110759' door Willemien '1110759' door Willemien

BulgarijeNoord en Centraal Bulgarije

BulgarijeNoord en Centraal Bulgarije

De rozen pluksters in

Willemien

De Rozenvallei ligt in het midden van Bulgarije en wordt omgeven door de gebergten de Balkan en de Sredna Gora. Een mooi landschap mede door de vele rozen die er in mei/juni in bloei staan. De rozen (rosa damascena) waarvan rozenolie wordt gemaakt is een belangrijke bron van inkomsten voor Bulgarije. Het rozenfestival, als afsluiting van de rozenoogst, is wereldberoemd en een jaarlijks terug kerend evenement in mei/juni in Karlovo of Kazanluk. Tijdens een rozenfeest plukken mannen en vrouwen in traditionele kostuums de rozen, wordt er gedanst, gedronken, gegeten en gezongen. In Kazanluk is het grote feest met muziek, dans en de verkiezing van de rozenkoningin, markten, tentoonstellingen etc. en de grote parade. Een dag voor het grote feest in Kazanluk vieren we het feest mee in een klein dorpje vlakbij Kazanluk, Gorno Cherkovishte. Als we parkeren aan de zijkant van de weg is het rozen plukken door de dorpsbewoners in klederdracht al begonnen. Geen professionele dansers maar gewoon dorpsbewoners met twee muzikanten. Er zijn maar weinig toeristen en volop gelegenheid om te fotograferen. Ook de oudere dames met rozenkransen om het hoofd doen het erg goed. Er staan koekjes, drank en speciaal gebakken brood in de vorm van een mand uitgestald. Het plukken, dansen en zingen duurt een paar uur. Het is een erg leuk festival waar een professioneel optreden vast niet tegenop kan. Het is echt rozengeur en rozenblaadjes.

'1110718' door Willemien '1110718' door Willemien

Groot-BrittanniëShetland eilanden

Groot-BrittanniëShetland eilanden

Puffins heel dichtbij

Willemien

Unst-Shetland. Op het eiland Unst, in het natuurgebied Hermaness, kun je puffins van heel dichtbij bewonderen. Tijdens het broedseizoen komen ze aan land. Zoeken dan hun partner weer op en leggen in een hol 1 ei. Wij hebben daar een paar uur midden tussen de puffins gezeten. Ze zijn nieuwsgierig dat zie je wel aan deze. Wat was dat leuk om ze zo dichtbij te kunnen zien en ze zijn ook nog eens niet bang voor mensen. Wel voor de grote skua's (grote jagers). Als deze grote rover dichtbij kwam waren ze snel weg.

'1110669' door Willemien '1110669' door Willemien

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Traditionele kleding.

Willemien

Het 3 daagse Lusheng feest in Zuid Guizhou wordt gehouden als de oogst is binnengehaald. De Miao vrouwen en kinderen kleden zich op hun mooist in hun traditionele kleding en zien er prachtig uit met veel zilveren sieraden. Tijdens de eerste dag van het Lusheng festival is er een defilé en geeft een mooi beeld van alle klederdrachten die in de provincie worden gedragen. Wij waren hier in het dorpje Gulang. Foto's maken van de deze prachtige en zeer vriendelijke mensen is absoluut geen probleem; sterker nog ze willen allemaal met je op de foto. Elke subgroep van de Miao heeft zijn eigen traditionele kleding.

'1110651' door Willemien '1110651' door Willemien

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Handa eiland;...vogel

Willemien

Handa eiland ligt aan de westkust van Sutherland en is vooral bekend om zijn enorme kolonies zeevogels. Er ligt een prachtig wandelpad het hele eiland rond van ca. 6 km. Het landschap is wisselend. Je wandelt vanaf het strand naar het hoogveen in het binnenland waar veel wilde bloemen te vinden zijn. Hier hadden wij ook onze eerste ontmoeting met de grote jagers die hier in een grote kolonie broeden. Ze scheren regelmatig boven je hoofd. De kliffen zijn hoog en steil en is het broedgebied voor de duizenden zeekoeten, alken en drieteen meeuwen. Het is daar een drukte van belang. In lange rijen zitten ze (soms op nesten) op de richels in de rotswanden. De meeste belangstelling gaat uit naar de puffins (papegaaiduikers). Er zijn er niet veel maar we zien er toch enkelen bovenop de rotsen. Handa heeft veel last gehad van ratten die ze nu grondig aan het bestrijden zijn. Als we verder lopen zijn er mooie vergezichten vanaf de kliffen met de zee op de achtergrond. Tijdens onze wandeling zien we nog veel andere vogels: grote mantelmeeuwen, jan van genten, sterns, aalscholvers en zee-eenden maar ook tapuiten. Als je geluk hebt kun je er ook dolfijnen en walvissen spotten. In het plaatsje Tarbet koop je een ticket en stap je op een " snel "bootje naar het eiland. Daar word je opgewacht door leden van het Scottish Wildlife Trust die het eiland in beheer hebben. Zij nemen je mee naar een eenvoudig opvangcentrum en vertellen het een en ander over het eiland, zijn bewoners (de dieren) en de historie. Het terrein is ruig, de kliffen zijn steil; voorzichtig dus vooral bij regenachtig weer. En zorg dat je tijdig (17.00uur) weer bij het pontje bent.

'1110596' door Willemien '1110596' door Willemien

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Wandel Marken rond

Willemien

Marken werd tijdens een storm van het vasteland gescheiden in de dertiende eeuw, De bewoners leefden van de visserij. Pas in 1957 werd Marken met een dijk met het vasteland verbonden en is het dus een schiereiland. Op Marken is het erg leuk langs de haven te wandelen en de authentieke houten huisjes te bewonderen. Als wij er zijn lopen we altijd het eiland rond. Dat is ongeveer 9 km. Je komt dan o.a. langs de bekende vuurtoren Het Paard van Marken.

'1110565' door Willemien '1110565' door Willemien

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Eiland Española, mijn

Willemien

Op het eiland Española hebben de albatrossen hun broedplaats, het enige eiland overigens waar ze te vinden zijn. Van eind maart tot december zijn zij op het eiland om te broeden en hun jongen groot te brengen. Wij waren er eind november en hadden geluk om nog veel van deze jonge pracht vogels te zien. Ook het opstijgen en landen op de steile rotsen kun je van dichtbij bewonderen. Naast de albatrossen vind je op dit eiland ook kolonies blauw voet en gemaskerde Genten. Española met zijn bewoners vond ik het mooiste eiland. Om nooit te vergeten.

'1110537' door Willemien '1110537' door Willemien

Bulgarije

Bulgarije

Paddenstoelen in de..

Willemien

In de Oostelijke Rodopen , in de omgeving van Kurdzhali bij de plaats Beli Plast, liggen deze stenen paddenstoelen, een natuurverschijnsel dat door erosie is ontstaan. Ze zijn ca 2,5 meter hoog met een wit – roze onderkant en groene hoeden met bruine vlekken (sporen van ijzer en andere oxiden). Ze lijken wel een beetje op reuze paddenstoelen. Je hoeft er niet ver voor te lopen, ze zijn al vanaf de weg zichtbaar.

'1110475' door Willemien '1110475' door Willemien

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

De Navajo trail in...

Willemien

Bryce Canyon in de staat Utah is één van de meest bijzondere Nationale parken. Het park heeft verschillende uitzichtpunten vanwaar je in de canyon kunt kijken. Met de gratis shuttlebus gingen we naar de verste stopplaats en na een korte wandeling sta je voor een adembenemend uitzicht in de canyon. Wij waren er stil van. Je ziet zalmkleurige hoodoo's zo ver het oog reikt. Een tocht langs de canyon is dan ook geweldig. Steeds prachtige uitzichten. Wil je tussen de hoodoo's een trail wandelen dan kan dit op uitgezette paden. Een aanrader is de Navajo trail die overgaat in de Queens Garden trail. Het is gewoon sprookjesachtig. Op de foto zie je al iemand lopen die is afgedaald in de Canyon.

'1110390' door Willemien '1110390' door Willemien

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Flamenco in Córdoba

Willemien

Als je in Andalusië bent moet je natuurlijk een flamenco show hebben gezien. In Córdoba werd de flamenco show met dans en muziek in El Cardenal aangeraden. Op een binnenplaats in de open lucht was het werkelijk genieten. De flamencodansers, zangers en muzikanten gaven een briljante show weg, die ons nog lang in gedachten zal blijven

'1110318' door Willemien '1110318' door Willemien

Duitsland

Duitsland

Het stadscentrum van.

Willemien

Het stadscentrum van Quedlinburg, plaattsje in het noorden van de Harz, is volgens de UNESCO een ‘uitzonderlijk voorbeeld van een Europese middeleeuwse stad’. In de binnenstad zijn rond 800 vakwerkhuizen als individuele monumenten benoemd. In de stadskern zijn monumenten uit verschillende architectuurstijlen en -periodes te zien. Wij maken er een stadswandeling (verkrijgbaar bij de VVV) en wandelen langs de vele oude vakwerkhuizen in de stad uit de voormalige DDR en die voor ons toen niet bereikbaar was. Het stadsbeeld is goed bewaard gebleven en prachtig gerestaureerd na de eenwording van Duitsland.

'1110282' door Willemien '1110282' door Willemien

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

De rode prachtige...b

Willemien

Van Lake Powel gaan we via de highway 89 richting Kanab. Onderweg rijden we een stukje over een onverharde weg richting Pareah Town . Een plek waar een aantal scenes van westerns is opgenomen. Het is een mooie scenic road waar we van heel dichtbij uitzicht hebben op de rode prachtige bergwanden van de Smokey Mountains (een deel van Grand Staircase Escalante Nat.Monument).

'1110145' door Willemien '1110145' door Willemien

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Rijstoogst bij een...

Willemien

De trekkingen langs de adivasie-(stammen) dorpen zijn onvergetelijk. De wandelingen zijn soms zwaar door het vele klimmen om een dorp te bereiken. maar heel bijzonder. De verschillende stammen zijn indrukwekkend, hoe ze wonen, hun gebruiken en hoe ze eruit zien. Je ziet de dagelijkse bezigheden zoals op de foto het oogsten van de rijst en de opslag van het rijststro. Hoog op palen zodat de koeien er niet bij kunnen.

'1110094' door Willemien '1110094' door Willemien

Verenigde Staten

Verenigde Staten

De bekendste rotsboog

Willemien

Na een hele flinke klim over een heel kaal rotsplateau kom je bij de bekendste rotsboog van Arches National Park: de Delicate Arch. Het park is vooral bekend om zijn vele rotsbogen. Deze vrijstaande boog is bijna 14 meter hoog en ruim 10 meter breed. De boog is het symbool van de staat Utah en staat o.a. ook afgebeeld op de kentekenplaten van de auto’s. De tocht is zeer inspannend omdat het vreselijk warm is en je nergens beschutting kunt vinden. We zijn opgelucht dat we de boog in beeld krijgen. Zorg dat je veel water bij je hebt en vooral iets op je hoofd tegen de zon. Als je eenmaal onder de boog staat ben je de vermoeiende tocht zo vergeten. Voor fotograferen is de mooiste tijd natuurlijk tegen zonsondergang. Wij waren er eerder op de dag en dan heb je behoorlijk tegenlicht!

'1109895' door Willemien '1109895' door Willemien

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Een ganzennek in...Go

Willemien

Op weg naar Momunent Valley gaan we even van de weg vlakbij Mexican Hat en brengen we een bezoek aan Gooseneck Statepark in de staat Utah. We nemen een kijkje bij meanderende San Juan rivier die hier verschillende lussen maakt door het bergachtige gebied. Gezien de vormen van de lussen worden ze dus ganzennekken genoemd. Bij dit prachtige uitzicht is ook een basic camperplaats zonder voorzieningen. Een heerlijke rustige plek met geweldig uitzicht.

'1109855' door Willemien '1109855' door Willemien

Spanje

Spanje

Uitzicht vanuit een..

Willemien

Rond Rio Tinto in de provincie Huelva werd heel lang en heel lang geleden in de bodem gezocht naar zilver, ijzer, koper en goud. Door de eeuwenlange delvingsactiviteiten in combinatie met de rijke bodem en het gekleurde rivierwater creëerde het een uniek landschap waar je nu de meest wonderlijke kleurschakeringen ziet. Niet alleen kleuren maar ook zijn door de afgravingen duidelijk de geologische lagen te zien. De gelijknamige rivier: de Rio Tinto is de enige echt rode rivier en op natuurlijke wijze vervuilde rivier ter wereld. Wij maken met een antiek treintje vanaf station bij Minas de Riotinto, een tocht van 8 km over hetzelfde spoor dat eind 19e eeuw door de Engelsen werd gebruikt om mineralen naar Huelva te vervoeren. De uitzichten zijn fantastisch en we zien ook veel oude locomotieven met wagons en ruïnes van overslagplaatsen. De gids in de trein spreekt jammer genoeg alleen Spaans. Halverwege wordt gestopt zodat je de rode rivier van dichtbij kunt bekijken.

'1109826' door Willemien '1109826' door Willemien

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Scenic road richting.

Willemien

Van Lake Powel gaan we via de highway 89 richting Kanab. Onderweg rijden we een stukje over een onverharde weg richting Pareah Town . Een plek waar een aantal scenes van westerns is ogenomen. Het is een mooie scenic road waar we van heel dichtbij uitzicht hebben op de rode prachtige bergwanden van de Smokey Mountains (een deel van Grand Staircase Escalante Nat.Monument).

'1109752' door Willemien '1109752' door Willemien

Spanje

Spanje

De Jerte Vallei vol..

Willemien

In de Jerte Vallei, provincie Extramaduro, staan in de lente de kersenbomen volop in bloei. Meer dan 2 miljoen kersenbomen staan op de hellingen in de vallei te pronken met hun bloesem. Een geweldig mooi gezicht. Door de vallei stroomt de rivier de Jerte. Vanaf Palencia rijd je de 40 km lange vallei in en word je omringd door de bloesem. Er zijn heel veel leuke typische dorpjes om een tussenstop te maken. In het plaatsje Cabezuela is een bezoek aan het kersen museum de moeite waard. Nog leuker is om over kleine kronkelige paadjes van de bloeiende boomgaarden te wandelen. Er zijn uitgezette routes met verschillende afstanden. Vanaf Madrid is het ongeveer 2 uur rijden. Als de kersen rijp zijn (mei) wordt in de Jerte Vallei het kersenfeest gehouden met veel activiteiten.

'1109690' door Willemien '1109690' door Willemien

Spanje

Spanje

Campo de Criptana en.

Willemien

We rijden over landelijke wegen door het nog kale landschap (april) van Castilië y Leon. De grond is omgeploegd en kaal. De zwarte wijnstokken steken scherp af tegen de rode aarde. Van tijd tot tijd maken de wolken plaats voor de zon. We rijden de route de Don Quichote. Langs de route zien we regelmatig de edelman en zijn knecht Sancho Panza op zijn ezel op de welkomstborden. Op de heuvels verschijnen de 10 witte molens die in het boek van Cervantes voorkomen en waarmee Don Quichote gevechten voert. In Campo de Criptana maken we een wandelingetje langs de witte molens.

'1109633' door Willemien '1109633' door Willemien

Spanje

Spanje

Vogels spotten in de.

Willemien

Het Parque National Tablas de Damiel ligt op 10 km van het provinciestadje Damile op de hoogvlakte van La Mancha in de Spaanse provincie Ciudad Real. Als we er aankomen zijn we een van de eerste bezoekers. Er zijn verschillende rondwandelingen over de houten loopbruggen. Tablas de Damiel is zo als we het op foto's hebben gezien . In verschillende schuilhutten kunnen we de watervogels bespieden: krooneenden, smienten, bergeenden, talingen, etc. Vanaf de houten loopbruggen in het wetland hebben we mooie uitzichten over de nog bruin gekleurde rietlanden Op de zonnige plekken lopen de jonge groene rietscheuten al weer op. Een paradijs, vooral voor vogelliefhebbers.

'1109565' door Willemien '1109565' door Willemien

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Geen gebaand pad in d

Willemien

Een doolhof van kleine kloven, bizar gevormde hoodoos en veel zwarte, grijze, groene en bruine lemen heuvels, vrijwel geen vegetatie, maar wel veel fossielen en versteend hout. Dat is – in het kort – een beschrijving van het fascinerende landschap van de Bisti Badlands in het noordoosten van de staat New Mexico. Het woord Bisti is afkomstig van het Navajo woord Bis-ta-hie, het betekent ‘slecht land’ (info ontdek-amerika.nl). Een wandeling in de Bisti Wilderness is voor ons dan ook spannend. Anders dan in andere natuurparken is hier geen trail uitgezet en nergens informatiebordjes en moet je zelf je weg vinden. Er wordt erg gewaarschuwd dat je moet voorkomen dat je hier verdwaalt. Met enige argwaan beginnen we de wandeling maar het blijkt al snel dat de wildernis, voor ons, overzichtelijk is. Bovendien blijkt de navigatie op de GSM (strava) gewoon te werken. We houden het eerste stuk een droge rivierbedding aan en gaan dan één van de valleien in waar we de eerste hoodoo’s tegen komen. Het is een prachtig gebied dat vanaf het begin op het lijstje stond en het beantwoordt helemaal aan de verwachtingen. Naast de hoodoo’s zien we ook de cracket eggs, zandstenen hoeden die op de lemen hoodoo’s hebben gestaan, maar na het erosie proces waarbij de hoodoo’s zijn verdwenen als gebroken eieren op de grond zijn gevallen. We lopen zo’n 15 km. door het woeste landschap. Het is er schitterend en hebben zonder problemen de parkeerplaats terug gevonden.

'1109494' door Willemien '1109494' door Willemien

Verenigde Staten

Verenigde Staten

De Yellow Mounds in d

Willemien

De Badlands, in South Dakota, is een bijzonder mooi ruig gebied met grillige rotsformaties, ravijnen en prairies. Via de highway 240 kun je ca 100 km door het Nationaal Park rijden en genieten van de vele uitkijkpunten. De rotsen zijn opgebouwd uit verschillende gekleurde, horizontale lagen in allerlei tinten die vooral met het avondlicht, en na een regenbui, zoals op de foto bij de Yellow Mounds mooi oplichten. Flinke regenbuien zorgen voor het mooie groene gras. Wij waren er een aantal dagen en hebben ook verschillende trails gelopen die perfect staan aangegeven.

'1109460' door Willemien '1109460' door Willemien

Verenigde StatenNew Mexico

Verenigde StatenNew Mexico

Grondeekhoorn smult..

Willemien

De prairiehond is geen hond maar een eekhoorn en ze leven met de hele familie in een " prairiedogdorp". Ze graven lange en diepe tunnels onder de grond en hebben daar een groot gangenstelsel. Elke familie heeft een eigen ingang. Het is erg leuk om naar ze te kijken hoe ze met elkaar spelen. Als er onraad is waarschuwen ze elkaar door rechtop te gaan staan en een blaffend geluid te maken. Vandaar ook de naam prairie dog.

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik