Willemien

'1097104' door Willemien '1097104' door Willemien

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Pelsrobben bij Cape..

Willemien

Bij Cape Cross is een reservaat voor een enorme kolonie Kaapse pelsrobben. De pelsrobben worden bejaagd door de lokale bevolking, die van de overheid elk jaar een quotum van tienduizenden robben mag stropen. De robben worden verantwoordelijk gehouden voor het opeten van grote hoeveelheden vis. Als de deur van onze truck opengaat komt naast het lawaai, de sterke ammoniakgeur van de uitwerpselen van de pelsrobben je tegemoet. Met tienduizenden liggen ze verspreid over de rotsen en het zand. Er zijn heel veel jonge zeerobben die in december zijn geboren. Lopend over een houten plankier kun je de robben van dichtbij bewonderen.

'1097081' door Willemien '1097081' door Willemien

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Wilde planten in Gran

Willemien

Veel kleiner als het Yellowstone park maar ook een prachtig park om er enkele dagen te verblijven is het Grand Teton National Park ten zuiden van Yellowstone. Het park is genoemd naar de Grand Teton, een van de bergen van het Tetongebergte, 4197 meter hoog en de hoogste berg van het park. Wij waren er in juni en dan bloeien ook de mooiste bloemen. Je kunt natuurlijk met de auto het park door cruisen maar er zijn ook diverse wandelingen uitgezet. Je geniet dan nog meer van de prachtige uitzichten. Via de zuidzijde komen we het park binnen en rijden op de John D. Rockefeller memorial Parkway het aansluitende park binnen. Het uitzicht over het Jackson Lake is adembenemend. Langs de randen van het meer bloeit een overvloed van wilde planten.

'1097044' door Willemien '1097044' door Willemien

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Vulkanische activitei

Willemien

Bijna een week verblijven we in Yellowstone NP. Voor mij toch wel een van de mooiste parken. We bezoeken diverse vulkanische activiteiten waar Yellowstone om bekend is. We zien en wandelen langs vele geisers zoals de Lower Geyser, het Midway Geyser en het Upper Geyserbassin. De vulkanische activiteit uit zich in modderputten, kokende en rokende waterbassins en geisers. De mooiste is de Grand Prismatic Spring, waar door bacteriewerking het warme, soms kokende water allerlei kleuren vertoont. Je gelooft bijna je ogen niet; zo mooi

'1096833' door Willemien '1096833' door Willemien

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Autoroute over...Anti

Willemien

Antelope Island (Nederlands: Antilopeneiland) is een van de tien eilanden in het Great Salt Lake, ten westen van Salt Lake City in de Amerikaanse staat Utah. Het is 109 km³ groot en daarmee het grootste van de eilanden. Het maakt deel uit van het Antelope Island National State Park en wordt een schiereiland bij extreem lage waterstand (bron wikipedia). Onze Amerika reis eindigde in Salt Lake City. We moesten een keus maken of de stad bezoeken of naar Antelope Island State Park. Het park ligt vlak bij Salt Lake City. Gezien het mooie weer rijden we via een lange dam door het Great Salt Lake naar het eiland. In het park leven vooral bizons maar ook pronghorns en veel vogels. Met de auto kun je een route volgen maar er zijn ook prachtige wandelingen. Het is geen nationaal park maar een State park en de entree is 10 dollar per auto. Het is er prachtig.

'1096802' door Willemien '1096802' door Willemien

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Oma met kleindochter

Willemien

Tijdens onze China reis door de provincie Guizhou verblijven we in het dorpje Liangwang, een Miao dorp . Een dorp met houten huizen met daartussen rijst- en groenten veldjes. We overnachten in een heel basic hotel en zijn vroeg wakker. Op straat wordt al volop de nudel soep bereid. De koopwaar wordt uitgestald en het is gezellig een

'1096775' door Willemien '1096775' door Willemien

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Oude olifant blijft..

Willemien

Etosha heeft zijn naam te danken aan de enorme grote zoutpannen en daarom wordt Etosha ook wel de grote witte plaats genoemd. Men zegt dat je dit park ooit in je leven gezien moet hebben. Wij hebben van de safari’s genoten en heel veel verschillende dieren gezien. Elke keer weer verbaasd om dit allemaal te mogen zien. De regen komt vanuit het oosten. De meeste kuddes olifanten zijn daarom naar het oosten getrokken (dec.). Deze oude stier is op de savanne achter gebleven.

'1096736' door Willemien '1096736' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Pompoenen muts

Willemien

Tijdens onze reis langs de grenzen van Yunnan hebben we diverse bergvolkeren ontmoet zoals de Wa, Bulang, Yao en de Yimi Li. De lokale markten zijn de plaatsen om te bezoeken. De vele minderheden komen in traditionele kleding naar de markt met hun waren en of inkopen te doen. De markten worden niet wekelijks gehouden maar worden bepaald door de traditionele Chinese kalender. In de Jinping regio wonen o.a. veel verschillende groepen van de Yao. Omdat er in dit deel van Yunnan nog weinig westerse toeristen komen zijn we daar natuurlijk ook een bezienswaardigheid. Als er eenmaal contact is gemaakt is het ijs gebroken en willen ze allemaal met je op de foto. De kleine kinderen vinden ons natuurlijk maar vreemde wezens.

'1096690' door Willemien '1096690' door Willemien

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Middeleeuws bergdorpj

Willemien

Het middeleeuwse bergdorpje Erice ligt als een adelaarsnest boven op een berg boven Trapani. Je waant je ook echt in vroeger tijden als je door de kleine smalle straatjes dwaalt. Bezienswaardigheden in het dorpje zijn de stadsmuren, het kasteel en heel veel oude kerken maar ook kleine leuke winkeltjes en een heel klein plein met een leuk terras. Een bezoek aan dit dorpje is goed te combineren met de zoutpannen bij Marsala. Je kunt er met eigen auto komen maar er is ook een kabelbaantje waar wij voor kozen. Je hebt dan geen parkeerprobleem boven en je kunt heerlijk genieten van het uitzicht op Trapani en de zoutpannen bij Marsala.

'1096626' door Willemien '1096626' door Willemien

NoorwegenOslo

NoorwegenOslo

Op het dak van de...O

Willemien

#mynorwaystories Een heel bijzonder gebouw in Oslo is het Opera gebouw. Het werd voltooid in 2008 en de 3voornaamste materialen die gebruikt zijn, zijn: wit marmer, aluminium en eik voor de binnenkant van het gebouw. De Opera is gelegen aan Oslo’s fjord en zo gebouwd dat het lijkt op een ijsberg die uit het water komt. De bedoeling was dat het gebouw een natuurlijke overgang creëerde tussen het water en de stad. Het meest bijzondere is het dak. Het is hellend en je kunt erop wandelen. Vanaf het hoogste punt heb je prachtig uitzicht over de Oslofjord en een gedeelte van Oslo. De mooiste tijd is natuurlijk tijdens zonsondergang.

'1096516' door Willemien '1096516' door Willemien

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Dieren zijn de baas

Willemien

Namutoni, Etosha National Park. Deze mooie olifant zien we heel alleen bij een zoutpan staan te genieten van een fris bad. Hij waagt ook een slok van het zoute water te nemen zodat hij wat mineralen binnen krijgt. Hij lijkt heel lief maar als er te veel auto’s met inzittenden belangstelling voor hem tonen laat hij even zien wie de baas is. Hij komt de weg op en dwingend gebied hij, wapperend met zijn oren, om de voertuigen achteruit te zetten. Daarna vervolgt hij zijn weg op de weg.

'1096456' door Willemien '1096456' door Willemien

HongarijeBoedapest

HongarijeBoedapest

Parlementsgebouw in..

Willemien

Het parlementsgebouw in Gotische stijl in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is een absolute must. Het gebouw uit 1902 met een lengte is 268 en een breedte van 118 meter is één van de mooiste monumentale bouwwerken in de wereld. Het is fraai gemeubileerd en voorzien van kostbare tapijten, houtsnijwerk, beelden en historische schilderijen. Prachtig is de ingang met de enorm brede hoofdtrap en plafondfresco’s. Leuk om te zien zijn de de luxe sigarenhouders met asbak in de gangen buiten de parlementszaal. Tijdens de rondleiding zie je veel rijkdom, goud, zuilen en fresco’s. Heel erg mooi is de ronde koepelzaal, 96 meter hoog en versierd met ingewikkelde decoraties. Ook de pilaren zijn rijkelijk versierd met beelden van Hongaarse heersers. In deze ruimte worden ook de kroningsinsignes, de kroon van St. Stephanus, de scepter en het zwaard tentoongesteld. Het is aan te bevelen om tijdig te reserveren voor een rondleiding die 45 minuten duurt. De rondleidingen zijn natuurlijk in het Hongaars maar ook in het Engels en Duits. Wil je dit monumentale gebouw niet missen en een lange wachtrij voorkomen, reserveer dan kaartjes via internet. De toegang is sinds 1 januari 2013 niet meer gratis zoals vaak nog wordt gezegd. Eigenlijk is de rondleiding van 45 minuten te kort om alle pracht en praal goed te bekijken. Rekken om nog een laatste foto te maken wordt niet geaccepteerd. De militaire garde die toezicht houdt is niet te vermurwen en zet je resoluut buiten de deur als de tijd om is. Heb je het parlement van dichtbij en van binnen gezien, bekijk het dan ook eens ’s avonds vanaf een rondvaartboot op de Donau!

'1096417' door Willemien '1096417' door Willemien

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Galapagos...vogelpara

Willemien

Zo’n duizend km voor de kust van Ecuador liggen de Galapagos eilanden en vormen sinds 1959 een nationaal park. Er zijn 13 eilanden van meer dan 10 km² en heel veel kleine eilanden. De flora en fauna op de eilanden zijn uniek. Doordat de eilanden zo geïsoleerd liggen zien de dieren de mens niet als vijand en kun je ze van heel dichtbij bewonderen. Nergens ter wereld vind je naast de vele soorten vogels ook nog prehistorisch aandoende hagedissen en reuzenschildpadden. Door de oud zeevaarders werden de eilanden Islas Encantadas, betoverende eilanden, genoemd. Het is inderdaad betoverend om zo dichtbij de vogels te staan die zich niets van je aantrekken en doorgaan met hun ding waar ze mee bezig zijn zoals deze de gemaskerde van Genten. Prachtige vogels die bijna helemaal wit zijn, met uitzondering van de vleugeleinden en staart, die zijn zwart. Ook een zwart masker met een roze/oranje snavel. De eilanden zijn stuk voor stuk paradijsjes.

'1096361' door Willemien '1096361' door Willemien

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Badlands na een...reg

Willemien

De Badlands, een bijzonder mooi ruig gebied met grillige rotsformaties, ravijnen en prairies. Via de highway 240 kun je ca 100 km door het Nationaal Park rijden en genieten van de vele uitkijkpunten. De rotsen zijn opgebouwd uit verschillende gekleurde, horizontale lagen in allerlei tinten die vooral met het avondlicht, zoals op de foto bij de Yellow Mounds mooi oplichten. Flinke regenbuien zorgen voor het mooie groene gras. Wij waren er een aantal dagen en hebben ook verschillende trails gelopen die perfect staan aangegeven.

'1096317' door Willemien '1096317' door Willemien

NamibiëNamib woestijn

NamibiëNamib woestijn

Eenzame kokerboom in.

Willemien

De woestijn in Namibië heeft een diversiteit aan landschap, met dorre vlaktes en lage struiken waar we zo af en toe struisvogels en spiesbokken zien. De massieve rotsen behoren tot de Naukluft, onderdeel van het park, dat “bergachtig gebied” betekent. Ook zien we af en toe de kokerbomen. Prachtig in het dorre landschap.

'1096270' door Willemien '1096270' door Willemien

HongarijeBoedapest

HongarijeBoedapest

Schoenen op de...Dona

Willemien

Schoenen op de Donaukade; een gedenkteken over een lengte van veertig meter van Can Togay en Gyula Pauerr (2005). Het zijn zestig paar metalen schoenen, vrouwen- mannen en kinderschoenen. Het monument is geplaatst als herinnering aan de Joodse mannen, vrouwen en kinderen die langs de oever van de Donau zijn dood geschoten en in de Donau vielen. Zij moesten eerst hun schoenen uit doen omdat leer kostbaar was Deze monumenten uit de geschiedenis geven ons een beeld van de wrede gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en zetten aan tot denken. Ook Boedapest is in dat tijdgewricht als zo veel steden in Oost Europa niets bespaard gebleven. Het momument is makkelijk te vinden; langs de Donaukade vlakbij het Parlement. Ik vond het een heel indrukwekkend momunent waar je stil van wordt.

'1096247' door Willemien '1096247' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Tarwe wordt met de...

Willemien

Ten noorden van Kunming, de hoofdstad van Yunnan, bevindt zich het gebied van de rode aarde. Wij verblijven in de plaats Dongchuan te midden van de rode aarde. De mooiste tijd om door deze omgeving te rijden(en veel te stoppen) is natuurlijk tegen de avond. Heb werkelijk nog nooit zo’n mooie lappendeken van kleuren gezien. De rode aarde steekt dan prachtig af tegen de vele groentinten van de gewassen en het geel van de tarwe. Juni is de oogsttijd van de tarwe en je ziet dan ook veel boeren in het landschap bezig met het oogsten. De tarwe wordt nog met de hand gesneden en in bosjes op de akker gelegd. De tarwe kleurt bijna goudkleurig in de avondzon. Op de foto zie je ook nog het ploegen van de akker met ossen.

'1095994' door Willemien '1095994' door Willemien

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Chobe National Park,.

Willemien

Om kwart voor zes, de zon is nog niet op, vertrekken we voor een safari in het Chobe National Park. Het Chobe National Park is een enorm park van maar liefst 10 698 km2 en vooral bekend van de vele olifanten. Nog voor we in het park zijn zien we langs de kant van de weg een roedel wilde honden op jacht naar een prooi. Zelfs de ranger was verbaasd deze te zien. We rijden in het park eerst langs de oever van de rivier. De buffels badderen in de rivier terwijl de koereiger uitrust op zijn rug. De maraboes schudden hun veren uit en leggen de pennen recht met hun snavel. De ibis loopt haastig langs de waterkant op zoek naar wat lekkers. krokodil loopt als een macho het water in, en kijkt met een koelbloedige blik over het water. De lepelaar landt behendig langs de waterkant en schudt zijn veren. De nijlpaarden zijn gezellig in het water bij elkaar gekropen en knorren luidruchtig. Zo ver het oog kan reiken zie je op de groene vlaktes bij de rivier impala’s en waterbokken grazen. Kan zo nog wel even doorgaan. Wat hebben we genoten van de vele, vele verschillende vogels en dieren in het ochtendlicht langs en in de rivier die je van zo dichtbij kunt bewonderen .

'1095955' door Willemien '1095955' door Willemien

Nederland

Nederland

Oranje

Willemien

Oranje De mengkleur tussen rood en geel, staat voor stimulering van het brein en de eetlust. Oranje is een aandachttrekkende kleur die warmte en enthousiasme uitstraalt. Door de combinatie van rood en geel is oranje een combinatie van het lichamelijke (rood) en emotionele (geel). De warme kleur staat voor vrolijkheid, optimisme, plezier, kracht, energie, aandacht, beweging, creativiteit, speelsheid en toegankelijkheid. Negatievere associaties met de kleur zijn niet serieus, goedkoop en overvloed. De kleur wordt door Nederlanders natuurlijk ook geassocieerd met Koningsdag en voetbal.(info beeldbalie) Een oranje foto mag dan vandaag ook niet ontbreken.

'1095944' door Willemien '1095944' door Willemien

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Scenic Drive door...C

Willemien

Het Capitol Reef National Park heeft zijn naam te danken aan een rots die lijkt op de koepel van het Capitol in Washington DC. De verharde Scenic Drive door het park is dertien kilometer lang en heeft veel stopplaatsen met uitzichten van ongekende schoonheid. Je ziet felrode rotswanden,torens, koepels en hoge kliffen in onvoorstelbaar mooie kleuren. Er zijn ook aangegeven wandelpaden. In het park bevindt zich ook de voormalige nederzetting Fruita met historische gebouwen zoals het eerste Mormonen schooltje. In de boomgaard is een camperplaats. Voor een plek moet je er wel heel vroeg bij zijn. In de boomgaard mag je fruit plukken om te eten. Wij vonden dit park enorm rustig vergeleken met de andere parken.

'1095669' door Willemien '1095669' door Willemien

NederlandFlevoland

NederlandFlevoland

Neerlands trots; de..

Willemien

We kunnen weer genieten van Neerlands trots, de tulpen. Achter de duinen en in de polder staan ze te pronken in alle kleuren. Er zijn speciale fiets en wandelroutes verkrijgbaar en dan is het genieten tussen de kleurenpracht. Houd je niet van fietsen of wandelen; er zijn ook speciale autoroutes. En denk eraan: niet op de tulpen trappen! Wens iedereen fijne Paasdagen met een heerlijk zonnetje.

'1095593' door Willemien '1095593' door Willemien

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Tegenlicht in de dode

Willemien

De Dodevlei is een witte kleivlakte vlak bij de bekendere Sossusvlei, in het Namib-Naukluft National Park in Namibië. De Dodevlei is omgeven door een aantal van de hoogste duinen ter wereld, waarvan de hoogste 300 tot 400 meter hoog is, en op een zandstenen terras ligt. De kleivlakte werd gevormd na regenval wanneer de rivier de Tsauchab overstroomde, wat zorgde voor ondiepe poelen waar in de overvloed aan water de acacia's konden groeien. Toen het klimaat veranderde werd het gebied geteisterd door droogte, zandduinen omringden de vlakte waardoor de waterstroom van de rivier geblokkeerd werd. Omdat er te weinig water bij de bomen kwam zijn die gestorven, hoewel er een aantal plantensoorten wel kunnen overleven op het vocht uit de ochtendmist en de weinige regenval, zoals de salsola en inara. De overgebleven skeletten van de bomen, die ongeveer 900 jaar oud zouden zijn, zijn zwartgeblakerd door de zon. Hoewel ze niet versteend zijn, vergaan ze niet omdat het te droog is. (info Wikipedia) De witte zoutvlakte schittert in de felle zon, en met een beetje fantasie hebben de dode bomen de vormen aangenomen van dieren die leven in de woestijn.

'1095336' door Willemien '1095336' door Willemien

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Gnoes op de zoutvlakt

Willemien

Met onze blik op oneindig turen we de zoutvlaktes af op zoek naar de dieren die in het Etosha NP voorkomen. Het gebied heeft een omvang van bijna 24000 km² en is het meest bezochte park van Namibië. Het bekendst is de Etosha Pan, een grote zoutvlakte midden in het park. Zo’n 12 miljoen jaren geleden was hier een binnenzee die gevoed werd vanuit de Kunene rivier. De zoutvlakte bevat alleen in de regentijd water maar het water is te zout voor wild om te drinken. De witte vlakte van Etosha pan schittert in de felle zon. Een prachtige lucht aan de horizon maakt het plaatje compleet. Twee zwarte stipjes in de verte komen dichterbij. Het zijn twee gnoes op zoek naar water.

'1095121' door Willemien '1095121' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Lishu dame toont haar

Willemien

Onderweg naar Cizhong kwamen we langs het kleine plaatsje Xiaoweixi. Een leuke stop omdat er een markt was. Groente, fruit, kleding maar ook paarden, koeien en varkens werden er verhandeld. En zoals op bijna alle markten in Yunnan gaan de mensen vaak in hun traditionele kleding naar de markt. De markten in Yunnan houden zich vaak niet aan de westerse kalender en zijn dus wekelijks op een vaste dag maar worden bepaald door de traditionele Chinese kalender. En zoals overal in Yunnan zijn de mensen ontzettend vriendelijk. Deze leuke dame behoort bij de Lishu minderheid.

'1095019' door Willemien '1095019' door Willemien

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Parque National Tabla

Willemien

Het Parque National Tablas de Damiel (Coördinaten 39° 9′ NB, 3° 40′ WL) ligt op 10 km van het provinciestadje Damile op de hoogvlakte van La Mancha in de Spaanse provincie Ciudad Real. Als we er aankomen zijn we een van de eerste bezoekers. Er zijn verschillende rondwandelingen over de houten loopbruggen. Tablas de Damiel is zo als we het van de foto’s kennen. In verschillende schuilhutten kunnen we de watervogels bespieden: krooneenden, smienten, bergeenden, talingen, etc. Vanaf de houten loopbruggen in het wetland hebben we mooie uitzichten over de nog bruin gekleurde rietlanden Op de zonnige plekken lopen de jonge groene rietscheuten al weer op. Een paradijs, vooral voor vogelliefhebbers.