Willemien

'1013416' door Willemien '1013416' door Willemien

Spanje

Spanje

Menselijke torens of.

Willemien

In het stadje Santpedor in Catalunya bezoeken we een middeleeuwse markt. In het stadje is het gezellig. Er zijn veel mensen op de been en overal zijn kraampjes waar honing, worst, ham, kaas en ambachtelijke spullen worden verkocht. Het bouwen van menselijke torens door zogenaamde castellers is een typisch volksgebruik in Catalunya. Voor de kerk van Santpedor houden de “castellars” een demonstratie. Geweldig om te zien hoe deze "toren" wordt opgebouwd.

'845491' door Willemien '845491' door Willemien

Spanje

Spanje

Bardenas Reales lemen

Willemien

Vlakbij Tudela ligt het Parque National de Bardenas Reales, een heel verrassend semi-woestijnachtig landschap in de provincie Navarra. De Bardenas bestaat uit drie verschillende gebieden: de Bardenas Plano, Blanca en Negra. De Bardenas Blanca is de bekendste. De ingang van het park is bij het dorpje Arguedas. In het park kun je zelf met de auto over een onverharde weg rondrijden. De meest bekende en herkenbare “leemheuvel” is de Cabezo de Casteldetierra. Deze heuvel staat symbool voor de Bardenas. De vormen van de leemheuvels zijn hoofdzakelijk geel van kleur, grillig en mooi om te zien. Bij de ingang is een informatiecentrum. In het park zijn ook veel bewegwijzerde routes om te wandelen of te fietsen. Het park is gratis te bezoeken. Wij waren er meerdere dagen in de omgeving en konden zo met de auto het park op verschillende tijdstippen bezoeken. Een vreselijk mooi park/landschap dat je niet in Spanje verwacht; je waant je in Amerika . In de zomer is het er erg droog en zijn de temperaturen hoog. Wij waren er in april en hebben zelfs regen gehad.

'845310' door Willemien '845310' door Willemien

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Tempel van Segesta

Willemien

Op het Italiaanse eiland Sicilië kun je prachtige autoritten maken. Wij verbleven een aantal dagen aan de Golf van Castellamare in het noord westen van het eiland. Dit is een goed vertrekpunt voor een mooie autorit. Een eerste prachtige bestemming zijn de zoutpannen van Trapani waar de bewoners van Carthago in de oudheid al zout wonnen. Dichtbij ligt het schilderachtige middeleeuwse bergdorpje Erice dat als een adelaarsnest op een berg boven de stad Trapani ligt. Je kunt hier ook met een kabelbaan vanuit Trapani naar toe en word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de zoutvlakten. Na een volgende korte rit maak je kennis met de op Sicilië voorkomende Griekse tempels uit de antieke wereld. De tempel van Segesta, een klassieke Dorische tempel, ligt eenzaam en prachtig in het landschap. Maak hier een korte wandeling naar de nabij gelegen top van de Monte Barbaro. Daar vind je de overblijfselen van een Romeinse stad met theater. Vanaf de tribunes van het theater kijk je uit over het kleurrijke landschap van Sicilië met in de verte de Golf van Castellamare.

'845280' door Willemien '845280' door Willemien

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Zoutpannen van Trapan

Willemien

Kies je voor een vakantie op het Italiaanse eiland Sicilië en heb je de beschikking over een auto dan zijn de hotels aan de Golf van Castellamare in het noord westen van het eiland een goed vertrekpunt voor een mooie autorit. Een eerste prachtige bestemming zijn de zoutpannen van Trapani waar de bewoners van Carthago in de oudheid al zout wonnen. Daarna gaat de autorit verder naar het schilderachtige middeleeuwse bergdorpje Erice dat als een adelaarsnest op een berg boven de stad Trapani ligt. Je kunt hier ook met een kabelbaan vanuit Trapani naar toe. Na een volgende korte rit maak je kennis met de op Sicilië voorkomende Griekse tempels uit de antieke wereld. De tempel van Segesta, een klassieke Dorische tempel, ligt eenzaam en prachtig in het landschap. Maak hier een korte wandeling naar de nabij gelegen top van de Monte Barbaro. Daar vind je de overblijfselen van een Romeinse stad met theater. Vanaf de tribunes van het theater kijk je uit over het kleurrijke landschap van Sicilië met in de verte de Middellandse zee. Sluit de dag aan de kust vooral af met één van de heerlijke pasta’s en Siciliaanse wijn die nergens lekkerder zijn dan hier.

'845233' door Willemien '845233' door Willemien

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

Scala del Turchi

Willemien

Vlakbij Realmonte en Agrigento ligt de Scala del Turchi of in het Nederlands de trap van de Turken. Het natuurwonder bestaat uit een soort kalkstenen rotsen dat door wind en zee door de eeuwen heen een soort trappen heeft gevormd. De trappen danken hun naam aan de Turkse piraten die hier hun buit aan land brachten. De rotsen zijn heerlijk warm en zijn dan ook een geliefde plek om er te zonnen. Wij waren er in november en dat heeft als voordeel dat het er rustig was.

'845113' door Willemien '845113' door Willemien

SpanjeCatalonië

SpanjeCatalonië

Congost de Mont-Rebei

Willemien

De indrukwekkende Congost de Mont-Rebei is een kloof die de rivier Noguera Ribagorçana in de berg Montsec heeft gemaakt. Een spectaculaire wandeling gaat langs de uitgehouwen rotsen en langs de wel 500 meter steile afgrond. Het pad is soms maar een meter breed. Het pad is wel op diverse plaatsen beveiligd met staalkabels. De uitzichten zijn werkelijk fantastisch in de zeer nauwe kloof. Aan het eind van dit pad kom je bij een hangbrug die de grens vormt tussen Catalonië en Aragón. Loop je dan nog verder omhoog kun je middels twee houten trappen, die steil aan de rotswand zijn bevestigd afdalen en zo verder lopen. Terug gaat het via dezelfde route of er is ook een mogelijkheid om met een kano door de smalle kloof te varen. Wij kozen voor de noordelijke startplaats bij parkeerplaats La Masieta. Hier is ook een informatiecentrum. Vanaf hier bereik je de kloof het snelst. De foto is genomen vanaf een plek waar al een gedeelte van de trap is te zien (rechtsboven). Een geweldige wandeling maar niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

'845069' door Willemien '845069' door Willemien

SpanjeCatalonië

SpanjeCatalonië

Spectaculaire Congost

Willemien

Yes we did it. De Congost de Mont-Rebei wandel route. We hebben wel getwijfeld of we het zouden doen na het zien van diverse foto’s op internet en waarschuwingen dat het niet geschikt is voor mensen met hoogte vrees. Maar wat was het mooi en bijzonder. De indrukwekkende Congost de Mont-Rebei is een inkeping die de rivier Noguera Ribagorçana in de berg Montsec heeft gemaakt. Het is ook de grens met Catalonië en Aragón. Wij kozen voor de noordelijke startplaats bij parkeerplaats La Masieta. Hier is ook een informatiecentrum. Vanaf hier bereik je de kloof het snelst. De tocht is in het begin eenvoudig maar allengs wordt het pad lastiger en soms moeten we hoge stenen beklimmen. Onder ons loopt de rivier door de diepe kloof. Een groot deel van de wandeling gaat langs de uitgehouwen rotsen en langs de steile afgrond. Het pad is soms maar een meter breed. Het pad is wel op diverse plaatsen beveiligd met staalkabels wat een veilig gevoel geeft. De uitzichten zijn werkelijk fantastisch in de zeer nauwe kloof. Terug gaat via dezelfde route of er is ook een mogelijkheid om met een kano door de smalle kloof te varen. Een fantastische ervaring maar krijg toch nog wel een beetje bibberende knieën als ik de foto’s terugkijk.

'844908' door Willemien '844908' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Trotse moeder uit...Y

Willemien

Omdat het Moederdag is een trotse moeder met kind in Yunnan. Tijdens onze reis langs de grenzen van Yunnan hebben we diverse bergvolkeren ontmoet zoals de Wa, Bulang, Yao en de Yimi Li. De lokale markten zijn de plaatsen om te bezoeken. De vele minderheden komen in traditionele kleding naar de markt met hun waren en of inkopen te doen. De markten worden niet wekelijks gehouden maar worden bepaald door de traditionele Chinese kalender. In de Jinping regio wonen o.a. veel verschillende groepen van de Yao. Omdat er in dit deel van Yunnan nog weinig westerse toeristen komen zijn we daar natuurlijk ook een bezienswaardigheid. Als er eenmaal contact is gemaakt is het ijs gebroken en willen ze allemaal met je op de foto.

'844849' door Willemien '844849' door Willemien

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Streekdracht in...Nun

Willemien

Deze drie Staphorster dames ontmoetten we vanmorgen tijdens Eibertjesdag in Nunspeet. Eibertjesdag wordt jaarlijks georganiseerd de vrijdag na Hemelvaartsdag. Uit heel Nederland, van Voorne tot Hindeloopen, komen streekdrachtgroepen bij elkaar om hun mooie kleding te presenteren. Eibertjesdag is genoemd naar Eibertje die rond 1850 vanuit Vierhouten met een mand eieren wekelijks naar Nunspeet liep om ze daar te verkopen. De Staphorster dames dragen hun kleding nu nog. De vrouw in het zwart heeft rouwkleding aan. De middelste vrouw draagt de zondagse kleding en de mevrouw met het witte kapje is in lichte rouw. De dames vertelden dat ze het fotograferen tijdens de kerkgang in Staphorst afkeurden maar dat het doordeweeks geen probleem meer is.

'844739' door Willemien '844739' door Willemien

Spanje

Spanje

Regen in de Bardenas.

Willemien

Vlakbij Tudela ligt het Parque National de Bardenas Reales, een heel verrassend semi-woestijnachtig landschap in de provincie Navarra. De Bardenas bestaat uit drie verschillende gebieden: de Bardenas Plano, Blanca en Negra. De Bardenas Blanca is de bekendste. De ingang van het park is bij het dorpje Arguedas. In het park kun je zelf met de auto over een onverharde weg rondrijden. De meest bekende en herkenbare “leemheuvel” is de Cabezo de Casteldetierra. Deze heuvel staat symbool voor de Bardenas. De vormen van de leemheuvels zijn hoofdzakelijk geel van kleur, grillig en mooi om te zien. Bij de ingang is een informatiecentrum. In het park zijn ook veel bewegwijzerde routes om te wandelen of te fietsen. Het park is gratis te bezoeken. Wij waren er meerdere dagen in de omgeving en konden zo met de auto het park op verschillende tijdstippen bezoeken. Een vreselijk mooi park/landschap dat je niet in Spanje verwacht; je waant je in Amerika . De kleuren op de foto zijn zo mooi omdat het een regenachtige dag was (april). Zo heeft elk nadeel ook weer zijn voordeel.

'844723' door Willemien '844723' door Willemien

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Picos de Europa

Willemien

Een van Spanjes mooiste gebergten is de Picos de Europa. Het is een ruig gebergte met diepe dalen en steile bergtoppen. Een schitterende autotocht gaat via een lange en steile pas naar Covadonga en de verderop in de Picos gelegen meren Lago Enol en Lago de la Ercina. Wij maken een wandeling vanaf de parkeerplaats bij het meer Ernol naar het meer de la Encina. Hier zijn de besneeuwde toppen van de Picos goed zichtbaar (april). De naam “toppen van Europa” is ontstaan door zeelieden die de toppen als herkenningspunt gebruikten. Het gebergte ligt ca, 40 km van de Atlantische kust. Wij waren er in april en mag je zelf met de auto de pas weg rijden. In het hoogseizoen worden bussen ingezet.

'844619' door Willemien '844619' door Willemien

Spanje

Spanje

Het groene Spanje, de

Willemien

Cantabrië wordt ook wel het ‘groene’ Spanje genoemd. Wij maakten op een regenachtige dag een autotocht door de El Valle de Cabuerniga. Dan wordt het gelijk duidelijk waarom het het groene Spanje wordt genoemd. De route van ca. 30 km. start bij het plaatsje Cabezon de la Sal en eindigt bij Barcena Mayor. De dorpjes, veelal van steen met houten balcons, zijn nog ongerept en leuk om te bezoeken. Ook worden oude tradities nog volop nageleefd en kun je ermee kennismaken. In het dorpje Ruente bevindt zich het Museo de la Naturaleza. Hier wordt informatie gegeven over klimaat, flora en fauna van deze provincie. Het dorpje Carmona heeft ons hart gestolen. Het is echt nog een heel authentiek boerendorp. Huizen en stallen in het dorp zijn kenmerkend voor de streek met hun muren van grove natuursteen. Onder een afdak zit een oude dorpsbewoner de typische klompen, de abarcas, te maken. Een heel leuk souvenir. De tocht door de vallei is prachtig, steeds schitterende uitzichten. De dorpjes liggen verscholen tussen loofbossen en traditioneel bewerkte weiden. Met de regen is het landschap groener dan groen.

'842853' door Willemien '842853' door Willemien

Spanje

Spanje

Bardenas Reales een..

Willemien

Vlakbij Tudela ligt het Parque National de Bardenas Reales, een heel verrassend semi-woestijnachtig landschap in de provincie Navarra. De Bardenas bestaat uit drie verschillende gebieden: de Bardenas Plano, Blanca en Negra. De Bardenas Blanca is de bekendste. De ingang van het park is bij het dorpje Arguedas. In het park kun je zelf met de auto over een onverharde weg rondrijden. De meest bekende en herkenbare “leemheuvel” is de Cabezo de Casteldetierra. Deze heuvel staat symbool voor de Bardenas. De vormen van de leemheuvels zijn hoofdzakelijk geel van kleur, grillig en mooi om te zien. Bij de ingang is een informatiecentrum. In het park zijn ook veel bewegwijzerde routes om te wandelen of te fietsen. Het park is gratis te bezoeken. Wij waren er meerdere dagen in de omgeving en konden zo met de auto het park op verschillende tijdstippen bezoeken. Een vreselijk mooi park/landschap dat je niet in Spanje verwacht; je waant je in Amerika

'842795' door Willemien '842795' door Willemien

SpanjeBaskenland

SpanjeBaskenland

Abarcas, Spaanse...kl

Willemien

In de Vallei van Cabuerniga in de provincie Cantabrië liggen verschillende authentieke dorpjes om te bezoeken en het is een leuke autotocht door het groene deel van Spanje. Het dorpje Carmona heeft ons hart gestolen. Het is echt nog een heel authentiek boerendorp. Huizen en stallen in het dorp zijn kenmerkend voor de streek met hun muren van grove natuursteen. Onder een afdak zit een oude dorpsbewoner die de typische klompen, de abarcas, draagt. De meeste klompen zijn prachtig versierd met houtsnijwerk en hebben drie noppen. Voor ons moeilijk voor te stellen hoe je hier goed op kunt lopen maar het schijnt dat je dan meer grip hebt in drassige gebieden. De noppen kunnen worden vervangen als ze versleten zijn. In de klompen worden sloffen gedragen. (helaas kan ik de locatie niet kiezen; zie geen kaart)

'842748' door Willemien '842748' door Willemien

Spanje

Spanje

Vallei van Cabuerniga

Willemien

Cantabrië wordt ook wel het ‘groene’ Spanje genoemd. Wij maakten op een regenachtige dag een autotocht door de El Valle de Cabuerniga. Dan wordt het gelijk duidelijk waarom het het groene Spanje wordt genoemd. De route van ca. 30 km. start bij het plaatsje Cabezon de la Sal en eindigt bij Barcena Mayor. De dorpjes, veelal van steen met houten balcons, zijn nog ongerept en leuk om te bezoeken. Ook worden oude tradities nog volop nageleefd en kun je ermee kennismaken. In het dorpje Ruente bevindt zich het Museo de la Naturaleza. Hier wordt informatie gegeven over klimaat, flora en fauna van deze provincie. Het dorpje Carmona heeft ons hart gestolen. Het is echt nog een heel authentiek boerendorp. Huizen en stallen in het dorp zijn kenmerkend voor de streek met hun muren van grove natuursteen. Onder een afdak zit een oude dorpsbewoner de typische klompen, de abarcas, te maken. Een heel leuk souvenir. De tocht door de vallei is prachtig, steeds schitterende uitzichten. De dorpjes liggen verscholen tussen loofbossen en traditioneel bewerkte weiden. Met de regen is het landschap groener dan groen.

'842724' door Willemien '842724' door Willemien

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Mooie hullen in...Zui

Willemien

Wie kent ze niet de bekende Volendammer gesteven mutsjes. Het mutsje heet officieel hul. In het binnen Zuiderzeemuseum is deze prachtige collectie te zien. Ook andere klederdrachten zijn er te bewonderen.

'842652' door Willemien '842652' door Willemien

SpanjeBaskenland

SpanjeBaskenland

Ermitage San Juan de.

Willemien

Op een eilandje in de Golf van Biskaje ligt de Ermitage San Juan de Gaztelugatxe. De kleine kapel op de rots is gewijd aan Johannes de Doper. De ca 3 km lange wandeling er naar toe gaat over de weg (vrij steil) en het laatste deel van de wandeling over een trap met 231 treden gaat. Met mooi weer levert het prachtige uitzichten op over de Golf van Biskaje en de rotskust. Tevens kun je boven 3x de bel luiden en een wens doen. Het eiland is ook bekend van de serie de Game of Thrones.

'842623' door Willemien '842623' door Willemien

Spanje

Spanje

Kasteel van Loarre

Willemien

Op ongeveer 35 kilometer van de stad Huesca ligt hoog op een rots het prachtig, in Romaanse stijl gebouwde, kasteel van Loarre. In de informatie staat dat het kasteel het best bewaarde kasteel in Romaanse stijl van Europa is. Het kasteel is omgeven door een verdedigingsmuur en torens. Best indrukwekkend als je er dichtbij staat. Het kasteel zelf heeft 5 verdiepingen en van daaruit heb je prachtige vergezichten over het dal van de Ebro en de bergen. Je kunt er vrij rondwandelen en het kasteel bezoeken (wel entree betalen) of kiezen voor een rondleiding met gids in het Engels of Spaans.

'842588' door Willemien '842588' door Willemien

SpanjeCatalunya

SpanjeCatalunya

La Garrotxa, wandelen

Willemien

In de Garrotxa liggen maar liefst 40 uitgedoofde vulkanen. De meesten zijn nu glooiende begroeide bergen. In het gebied lopen 28 wandelroutes. De parkeerplaats Fageda d’en Jordà is tevens de startplaats met een info centrum waar wandelkaartjes te koop zijn. Op het eerste deel van de wandeling lopen we door een prachtig beukenbos met grillig gevormde bomen. Via steile paden komen we in het gebied van de Volcà de Santa Margarida. Door het paasweekend zijn ook veel Catalaanse gezinnen naar La Garrotxa gekomen om van het voorjaar te genieten. In de trechter van de vulkaan met een doornede van enkele honderden meters zijn tientallen mensen die van de voorjaarszon genieten. In het midden staat een kleine kapel. Als we doorwandelen komen we bij een tweede vulkaan: de Volcà del Croscat (zie foto) Hiervan zijn de rode puinhellingen nog duidelijk aanwezig. De wandeling gaat om de vulkaan heen want de krater mag niet worden betreden. De wandeltocht is ongeveer 18 km.

'842109' door Willemien '842109' door Willemien

Spanje

Spanje

Park Bardenas Reales.

Willemien

De belangrijkste bezienswaardigheid is het nabij Tudela gelegen Parque National de Bardenas Reales, een semi-woestijnachtig landschap in de provincie Navarra. Helaas is het regenachtig weer en is de lucht donker. De ingang van het park is bij het dorpje Arguedas. In het park verlaten we de verharde weg en rijden de rondweg langs het gedeelte van de Bardenas met de naam La Blanca Baja. De meest bekende en herkenbare “leemheuvel” is de Cabezo de Casteldetierra. Deze heuvel staat symbool voor de Bardenas. De vormen van de leemheuvels zijn hoofdzakelijk geel van kleur, grillig en mooi om te zien. Door de regen glanst de vettige leem. Boven ons hangen zware buien en de regen brengt veel stof en leem mee naar beneden. In het park zijn ook veel bewegwijzerde routes om te wandelen. Een vreselijk mooi park; je waant je in Amerika.

'840993' door Willemien '840993' door Willemien

Spanje

Spanje

Bardenas Reales een..

Willemien

De belangrijkste bezienswaardigheid is het nabij Tudela gelegen Parque National de Bardenas Reales, een semi-woestijnachtig landschap in de provincie Navarra. Helaas is het regenachtig weer en is de lucht donker. De ingang van het park is bij het dorpje Arguedas. In het park verlaten we de verharde weg en rijden de rondweg langs het gedeelte van de Bardenas met de naam La Blanca Baja. De meest bekende en herkenbare “leemheuvel” is de Cabezo de Casteldetierra. Deze heuvel staat symbool voor de Bardenas. De vormen van de leemheuvels zijn hoofdzakelijk geel van kleur, grillig en mooi om te zien. Door de regen glanst de vettige leem. Boven ons hangen zware buien en de regen brengt veel stof en leem mee naar beneden. In het park zijn ook veel bewegwijzerde routes om te wandelen. Een vreselijk mooi park; je waant je in Amerika.

'840743' door Willemien '840743' door Willemien

SpanjeCatalonië

SpanjeCatalonië

Castellfollit de la..

Willemien

Bij Olot bezoeken we het stadje Castellfollit de la Roca. Het stadje ligt veilig op een grote hoge rots. De rots is een archeologische bezienswaardigheid met zijn verticale bazalten pilaren. Het stadje zelf is bijzonder en mooi. De politieke ontwikkelingen houden de inwoners van Catalonië ook hier nogal bezig: overal wapperen de Catalaanse vlaggen en zijn leuzen geschilderd. Aan het eind van de toegangsweg is parkeergelegenheid. Daarna een leuke wandeling naar boven.

'560843' door Willemien '560843' door Willemien

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Elmina, het oudste...

Willemien

Elmina, het oudste slavenfort aan de kust van Ghana, gebouwd in de 15de eeuw door de Portugezen en in 1637 kwam het in Nederlandse handen. Het fort groeide uit tot één van de grootste slavendepots. Honderdduizenden Afrikanen werden van hieruit o.a. naar de plantages in Amerika vervoerd. Dagelijks worden hier rondleidingen verzorgd en je kunt alles bekijken zoals de kamers, bijna zonder daglicht waar de slaven opgepropt verbleven, de door of no return en de gouverneursvertrekken. Het zijn zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis en je wordt er bepaald niet vrolijk van. Vanaf het strand, waar ook de boten worden gebouwd, heb je mooi zicht op het fort. Een boot wordt te water gelaten.

'560758' door Willemien '560758' door Willemien

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Bekendste man uit...D

Willemien

Ruim vier uur noordwaarts rijden vanaf Kunming, de hoofdstad van Yunnan, bevindt zich het gebied van de rode aarde. Wij verblijven in een klein hotel in de plaats Dongchuan om van daaruit de mooie uitzichten op de rode aarde te gaan bewonderen. Dongchuan is een klein plaatsje maar overal worden momenteel hotels gebouwd. Het toerisme is erg in opkomst. De man op de foto had ik op deze site al gezien en in het dorpje hangen ook posters van hem. Het was dan ook des te leuker dat wij hem zagen met zijn oude hond met bellen. Hij poseert op mooie plekjes en heeft een pijptabakdoosje voor een eventuele bijdrage. De man is ook nog eens ontzettend vriendelijk.