Wendier

'1107088' door Wendier '1107088' door Wendier

Noorwegen

Noorwegen

3-2-1-go!

Wendier

In Dovrefjell NP in Noorwegen kun je muskusossen zien. Wij hadden geluk, we zagen er twee die elkaar steeds op de horens probeerden te nemen. Ze namen een aanloopje en knalden dan heel hard tegen elkaar aan. Het gebonk was tot in de verre omgeving te horen. Erg indrukwekkend. Het liep allemaal goed af, uiteindelijk was er blijkbaar besloten wie de winnaar was en liepen ze samen (!) weg.

'1106330' door Wendier '1106330' door Wendier

SurinameNickerie

SurinameNickerie

Rode ibissen in Bigi.

Wendier

In het natuurgebied Bigi Pan leven enorm veel vogels. Normaal gesproken zijn er in november grote zwermen flamingo's die hier komen overwinteren. Helaas voor ons waren die er dit jaar (nog) niet. Gelukkig waren de rode ibissen er wel. Die wonen er permanent. 'S ochtends vroeg, nog voor zonsopkomst gingen we met een bootje het gebied in. De rode ibissen en de zilverreigers vliegen alemaal gelijktijdig uit om een mooi plekje voor de dag op te zoeken. Een ongelooflijk mooi schouwspel, als die witte en rode vogels die opvliegen tegen de pastelkleurige lucht. Echt een aanrader!

'1105657' door Wendier '1105657' door Wendier

SurinameSipaliwini

SurinameSipaliwini

Bruine Kapucijnaap

Wendier

In het Boven Suriname gebied verbleven we 2 nachten in het Anaula Nature Resort. Vanaf Paramaribo eerst een uur of vier met de bus en vervolgens een uur varen in een korjaal. Alleen de reis op zich was al de moeite waard. Het Anaula Resort ligt op een klein eiland in de Surinamerivier. Er wonen ook een aantal doodshoofdaapjes en een kapucijnaap. 'S ochtends voor het ontbijt zitten ze met z'n allen in de bomen vlakbij het restaurant bananen te bietsen. De doodshoofdaapjes zijn heel brutaal, maar de kapucijnaap is wat voorzichtiger. Ik was dan ook heel blij dat hij iets dichterbij kwam nadat de drukke andere aapjes (en mede-touristen) ervandoor waren. Kon ik toch nog een portretje van hem schieten.

'1105583' door Wendier '1105583' door Wendier

SurinameNickerie

SurinameNickerie

Pelicaan in Bigi Pan

Wendier

Bigi Pan is een prachtig natuurgebied in het westen van Suriname. In dit reservaat leven duizenden vogels., waaronder pelikanen (zoals op de foto). Je kunt middenin Bigi Pan verblijven in een resort dat op het water is gebouwd en alleen te bereiken is per boot. Rond zonsopkomst kun je met een bootje het water op, om te kijken naar de verschillende vogels. Ik vond deze pelikaan in het gouden ochtendlicht wel de moeite van een foto waard!

'1097397' door Wendier '1097397' door Wendier

Zuid-AfrikaOost-Kaap

Zuid-AfrikaOost-Kaap

Dassie

Wendier

In Tsitsikamma kun je ze bijna niet missen. De klipdassen, of "dassies" zoals ze daar genoemd worden. Het zijn grappige diertjes, die totaal niet schuw zijn. Ze leven in groepen en meestal houden er een paar de wacht terwijl de rest aan het eten is. Ze lopen veel over de rotsen heen en zijn erg behandig. In Tsitsikamma zijn ze zo gewend aan mensen, dat je echt heel dichtbij kunt komen zonder dat je ze stoort.

'1097377' door Wendier '1097377' door Wendier

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Dalsnuten

Wendier

Bij Dalsnuten kun je prachtig wandelen. Het is een makkelijke wandeling, maar het uitzicht is fantastisch! In een uur of 2-3 ben je bovenop de berg geweest en weer terug bij het begin. Ons plan was eigenlijk om naar Kjerag te gaan (het rotsblok dat tussen twee rotswanden inhangt), maar de weg erheen was nog niet geopend ivm late sneeuwval. Bij het zoeken naar een alternatief kwamen we bij dit gebied terecht en ik heb er zeker geen spijt van gehad! Een super mooie wandeing, waarbij je ook nog langs een helder meertje komt en waar je prima kunt zwemmen. Niet erg bekend, maar meer dan de moeite waard.

'1097017' door Wendier '1097017' door Wendier

PolenKrakau

PolenKrakau

Zakrzowek; het..."geh

Wendier

Zakrzowek is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Het is een oude kalksteengroeve waar in de jaren negentig te diep werd gegraven.. Daardoor liep de groeve vol water met als resultaat een groot meer met azuurblauw water! Het ligt op ongeveer 20-30 minuten lopen vanaf het centrum van Krakau. Makkelijk te vinden met Google maps. Als je eenmaal in het park bent aangekomen, maakt het niet zoveel uit welk pad je neemt, ze komen allemaal min of meer uit bij het meer. Als je het duidelijkste/grootste pad volgt, kom je uit bij een duikschool. Dat is de enige legale toegang tot het meer (betaald). Om de rest van Zakrzowek is een hek neergezet, waar duidelijk op staat dat toegang verboden is. Iedereen heeft hier echter maling aan en om de zoveel meter vind je een stuk weggeknipt hek, waar je makkelijk doorheen kunt glippen. Een publiek geheim dus. Wij waren er vorig weekend, op een zonnige zaterdag en er zaten veel Krakause jongeren te barbequeen. Ideale plek, met ideaal uitzicht. In de zomer kun je er ook zwemmen, maar daar was het nu nog te koud voor. Al moet ik zeggen dat het turkooise water er wel echt uitnodigend uit zag!

'1066058' door Wendier '1066058' door Wendier

IndonesiëJava

IndonesiëJava

Panorama Kawah IJen

Wendier

Op Java ligt de Kawah Ijen. Deze vulkaan is een absolute must-see! Het kratermeer heeft een absurde kleur turkoois-blauw en eromheen kleurt alles geel vanwege de zwavel. Een explosie van kleur, terwijl je zelf in het grijze stof staat. Een bizarre ervaring. Onderweg naar boven kom je zwaveldragers tegen. Deze mannen verzamelen beneden in de krater zwavel om het eerst omhoog de krater uit te dragen en vervolgens de hele berg af naar beneden. En dat voor een klein loon. Een extreem zwaar beroep. De route naar de krater is prachtig. Ik vond dit echt een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Java.

'1065682' door Wendier '1065682' door Wendier

MadagaskarTsiribihina

MadagaskarTsiribihina

Salama!

Wendier

In Madagaskar is het bijna onmogelijk om een foto te maken zonder kinderen erop. Zodra je je camera pakt, komen van alle kanten kinderen aanrennen om gekke bekken te trekken en voor je te poseren. Superleuk vermaak voor de kinderen....en voor de fotograaf. Omdat iedereen zo graag gefotografeerd wil worden, is het ook geen probleem om een portret van mensen te schieten. Dit jongetje kwam ik tegen tijdens onze tocht over de rivier. Met zijn kleurige deken omgeslagen zat hij vrolijk langs de waterkant. Hij was een van de kinderen die ons hielp om de tenten en slaapmatjes (we hadden langs de oever gekampeerd die nacht) weer op de boot te krijgen. De avond ervoor hadden we een klein feestje gevierd met de bewoners van het dorpje daar en rondom het kampvuur gedanst. Voordat we weg gingen moest ik hem gewoon fotograferen. Hij controleerde mijn schermpje en was er tevreden over. Ik ook.

'1058195' door Wendier '1058195' door Wendier

NoorwegenCentraal Noorwegen

NoorwegenCentraal Noorwegen

Muskus ossen safari

Wendier

Ongeveer in het midden van Noorwegen ligt Dovrefjell (Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella). In dit nationale park kun je geweldig mooie wandelingen maken. Maar wil je iets echt bijzonders, dan ga je mee op muskusos safari. Samen met een gids ga je op zoek naar deze pre-historische dieren. Ze kunnen tot 400 kilo wegen en zijn niet ongevaarlijk. Hoewel het vredelievende dieren zijn, zijn er verhalen bekend van mensen die zijn aangevallen. Zolang je maar afstand houdt, is er niets aan de hand. Ik vond het echt een meerwaarde hebben om met een gids op pad te gaan, omdat je ten eerste een heel grote kans hebt om ook echt muskusossen te zien en omdat de gids van alles weet te vertellen over deze grote schaap-achtigen. Jaja, ze lijken op koeien, maar zijn meer verwant aan schapen. Nadat we al een aantal muskusossen gezien hadden, hoorden we een hard gebonk verderop. Achter de heuvel was een waar schouwspel: twee mannetjes waren met elkaar aan het vechten! Ze schraapten met hun hoeven en renden op elkaar in. Boink! Klonk het luid als ze elkaar raakten met hun grote hoons. Daarna gingen ze ieder weer terug naar hun eigen kant, om weer op elkaar in te beuken. Ik weet niet hoe lang we hebben gekeken naar deze voorstelling, maar het was echt geweldig!

'1012189' door Wendier '1012189' door Wendier

AzerbeidzjanGobustan NP

AzerbeidzjanGobustan NP

Moddervulkaan

Wendier

Ten zuiden van Baku ligt NP Gobustan. Dat is vooral bekend om zijn rotstekeningen, maar nog een kilometer of 12 ten zuiden daarvan liggen de moddervulkanen. In een surrealistisch, desolaat maanlandschap zijn er wat heuveltjes te zien. Die heuveltjes zijn de moddervulkanen. Hierin zit modder en gas opgeslagen en af en toe "barsten ze uit". Dat klinkt spectaculairder dan het meestal is. Maar het is evengoed een leuke bezienswaardigheid. Het gas en de modder borrelen omhoog en plotseling kan de modder hoger de lucht ingeblazen worden, waardoor het inderdaad op een vulkaanuitbarsting lijkt. Volgens onze gids is de modder goed voor de huid en gaat het rimpels tegen. De modder is niet heet, dus je kunt het gewoon aanraken. Als je een leeg flesje ee neemt, kun je deze vullen en heb je meteen een leuk souvernier. Neem dan ook meteen iets mee om je handen weer schoon te maken, want de modder is dik en olie-achtig. Vanuit Baku worden verschillende (halve) dagtochten aangeboden naar de rotstekeningen en de moddervulkanen. Wij maakten een combi-dagtocht die ook nog naar Yagar dag (het eeuwig brandende vuur) en Atashgah (de vuurtempel) ging. Zeker een aanrader als je weinig tijd hebt, maar toch veel wilt zien.

'1009422' door Wendier '1009422' door Wendier

Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)Ohrid

Noord-Macedonië (voormalig Macedonië)Ohrid

St. Naum

Wendier

Het klooster van Sveti Naum ligt aan het meer van Ohrid, vlakbij de grens met Albanie. Vanuit Ohrid kun je gemakkelijk zelf een dagtocht daarheen regelen. In de haven liggen talloze bootjes te wachten op passagiers. Het boottripje alleen is al de moeite waard. Het klooster zelf is ook leuk om te bezichtigen. De ligging aan het meer is prachtig, net als de omgeving eromheen. Bij het klooster lopen heel veel pauwen. Die zijn overigens niet allemaal even aardig en er wordt zelfs voor ze gewaarschuwd. Gelukkig wilde deze pauw wel even voor ons poseren. Wij kwamen er zonder kleerscheuren vanaf ;)

'993647' door Wendier '993647' door Wendier

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Kikker

Wendier

Als ik een vrije dag heb, ga ik vaak de duinen in. Het is bij mij om de hoek, dus ik hoef niet ver. Er is altiijd wel iets te beleven. Er staan Schotse Hooglanders en schapen en qua natuur is het ook erg afwisselend. Vandaag ging ik op pad om wat paddestoelen op de foto te zetten. Halverwege kwam ik dit kikkertje tegen. Gelukkig bleef hij even zitten om mooi te poseren. Mijn tip is dus dat je niet altijd ver weg hoeft. Vlak bij huis is ook genoeg om je over te verwonderen, als je maar de tijd neemt!

'970999' door Wendier '970999' door Wendier

GeorgiëCentraal Georgie

GeorgiëCentraal Georgie

Stalin Museum verkope

Wendier

Gori is de geboorteplaats van Stalin en daar zijn ze maar wat trots op! Zo trots, dat er zelfs een museum ter ere van deze grote man die zoveel goeds gedaan heeft (als we de informatie in dit museum mogen/moeten geloven) is gebouwd. Ik vond het een vrij bizarre ervaring. De informatie in het museum is bijna alleen in het Georgisch en voor mij dus niet leesbaar. Er schijnen ook rondleidingen gegeven te worden in het engels, maar op het moment dat wij er waren, had niemand daar zin in. Ookal kon in de info bij de bordjes niet lezen, het is duidelijk dat Stalin hier als een held wordt afgeschilderd. We zagen veel Georgiers en Russen ook met een beeld van hem poseren en het zelfs kussen. Erg apart dus. Buiten het museum zat deze meneer allerlei Stalin prullaria te verkopen. Lucifers doosjes met een zelf opgeplakte afbeelding van Stalin in zijn jonge jaren en een stukje karton met zo'n zelfde opgeplakte afbeelding en een magneetje erachter waren het populairst. En de vlag van Georgie natuurlijk, als magneet. Ik probeerde een praatje met de meneer te maken, maar we spraken elkaars taal niet. Toch was het een bijzondere ontmoeting en mocht ik een foto maken. En ik kreeg nog een saluut op de koop toe!

'871272' door Wendier '871272' door Wendier

Georgië

Georgië

Uitzicht bij David...

Wendier

Het klooster van David Gareja ligt op de grens van Georgie en Azerbeijan; aan de Georgische kant. Je kunt er de berg opwandelen voor een adembenemend uitzicht. Aan de ene kant kijk je Georgie in (links op de foto) en aan de andere kant Azerbeijan (rechts op de foto). Er is een pad omhoog en ookal is het niet echt duidelijk aangegeven, het is niet te missen. Hou er rekening mee dat het wel erg steil is! Ik ben op de terugweg 3x op mijn kont beland en ik heb ook andere mensen zijn wegslippen. Gelukkig hield ik er alleen wat blauwe plekken aan over. Mijn tip is dan ook om schoenen aan te trekken waarmee je goed grip hebt. Ik gleed steeds weg door los zand dat op de stenen lag. Overigens is het verder geen moeilijke wandeling. En het uitzicht is het meer dan waard! Boven staan ook grenswachters van beide landen. En hoewel ze een beetje boos kijken, hebben wij erg met ze gelachen.

'855991' door Wendier '855991' door Wendier

Georgië

Georgië

Herder bij David...Ga

Wendier

Deze foto maakte ik op de weg terug van David Gareja naar Tbilisi. Helaas zat ik in een marshutka (busje), waarvan het raam niet open kon. Vandaar de gekke reflecties van medereizigers. De herder probeerde de kudde schapen de goede kant uit te jagen door met een zweep te slaan (geen zorgen; hij sloeg in de lucht, niet naar de schapen). In heel Georgie zie je veel herders met kuddes vee langs of op de weg lopen. Meestal zijn het gemengde kuddes van voornamelijk schapen en geiten, maar vaak lopen er ook paarden, ezels en honden mee. Hoe vaak we ook in de file kwamen te staan door schapen op de weg, het verveelde me nooit!

'853355' door Wendier '853355' door Wendier

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Gelati Klooster

Wendier

Het Gelati klooster bij Kutaisi staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het werd in 1106 gesticht en was een van de grootste middeleeuwse orthodoxe kloosters. De gebouwen bevatten prachtige muurschilderingen en mozaieken. Toen wij er waren, stond een groot gedeelte in de steigers. Van buiten viel het dus een beetje tegen, maar eenmaal binnen werden we getrakteerd op een prachtig schouwspel. De zonnestralen die binnen kwamen via de kleine raampjes wierpen een prachtig licht in de kerk. Het leek wel alsof we in een sprookje beland waren.

'846585' door Wendier '846585' door Wendier

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

File

Wendier

De military highway, de weg van Tbilisi naar Kazbegi is een bezienswaardigheid op zich. Het landschap is ontzettend mooi en onderweg kom je langs het prachtig gelegen Ananuri klooster en het vriendschapsmonument, waar je een waanzinnig uitzicht hebt. Maar wat ik eigenlijk het leukste vond, was de schapenfile. In andere delen van het land waren we al “files” tegengekomen veroorzaakt door koeien of een kleine kudde schapen. De chauffeurs beginnen dan uit alle macht te toeteren en als er ook maar een heel klein gaatje vrij is tussen de dieren, zetten ze hun auto ertussen. Erg vermakelijk. Maar de file op deze weg was van een heel ander formaat! Deze kudde bestond uit minstens duizend schapen en geiten, tientallen koeien, paarden en wat ezeltjes. En honden natuurlijk. We waren letterlijk aan alle kanten omgeven door schapen en het verkeer kon niet meer voor- of achteruit. Vanuit mijn hoge plekje in de Marshutka (klein openbaar vervoer busje) had ik een geweldig zicht op de chaos. Terwijl de schapen blaatten en de auto’s toeterden, kon je mij horen lachen. Fantastisch vermaak!

'844825' door Wendier '844825' door Wendier

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan

Slapen in een...karav

Wendier

In Seki kun je overnachten in een oude Karavanserai. Het hotel ademt echt de oude sfeer nog uit. Zodra je door de houten toegangspoort stapt, ga je even terug in de tijd. Het gebouw heeft een binnenplaats en is prachtig gebouwd met boogjes en “geheime” gangen. Ik waande me even een oosterse prinses toen ik hier rondliep ;) Het hotel zit aan de hoofdweg en ook als je hier niet blijft slapen, moet je er zeker even binnen lopen! Karavansaray Hotel MF Axundzade pr 185 Seki

'834407' door Wendier '834407' door Wendier

IndonesiëUbud

IndonesiëUbud

Makaak in Monkey...Fo

Wendier

In Ubud ligt het Mandala Wisata Wanara Wana, beter bekend als Monkey Forest. Het is een heilig gebied, waar 3 tempels staan, maar eigenlijk zijn de apen de hoofdattractie van het bos. Er leven een aantal groepen makaken. Ze zijn totaal niet bang voor mensen, maar wel heel brutaal. Waar ze kunnen stelen ze eten van bezoekers. Het is dus ook beter om geen eten mee te nemen het park in. De apen kunnen agressief worden als ze hun zin niet krijgen of als je te ver hun territorium ingaat. Hou daar dus rekening mee. Gelukkig doen ze meestal niets en gaan ze mooi zitten poseren voor de foto!

'834305' door Wendier '834305' door Wendier

IndonesiëJava

IndonesiëJava

Zonsopkomst op de...B

Wendier

Een magische ervaring; zonsopkomst vanaf de Borobudur. Wij sliepen in het Manohara hotel, dat naast de Borobudur ligt. Voordeel hiervan is dat je al voor zonsopkomst de Borobudur op kunt en tussen de Buddha's kunt genieten van de opkomende zon. Zelfs als het niet zulk heel mooi weer is (zoals toen ik er was), is het een heel bijzondere ervaring. Het hotel is prachtig gelegen en je kunt de dag dat je aankomt tot sluitingstijd op de Borobudur blijven. In het hotel wordt ook een film vertoont over dit oude bouwwerk. Met uitleg over van alles en nog wat. Een absolute aanrader!

'825783' door Wendier '825783' door Wendier

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

St. Isaac kathedraal

Wendier

De St. Isaac kathedraal in Sint Petersburg is een niet te missen gebouw. Het heeft een grote gouden koepel en aan de buitenkant staan granieten palen. Zoals zoveel andere gebouwen in de stad zijn kosten nog moeite gespaard tijdens de bouw. Ook van binnen is de kerk zeer de moeite waard. Een overdaad aan goud, mozaïeken en schilderingen. En als kers op de taart kun je de kerk beklimmen. Bij mijn weten de enige plek in de stad met een 360 graden uitzicht. Je moet er een apart kaartje voor kopen, maar het is zeker de moeite waard. Doen!

'572917' door Wendier '572917' door Wendier

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Wilde zwaan

Wendier

Gistermiddag ging ik op pad, met het plan de zonsondergang te fotograferen. Onderweg ging mijn fiets stuk, dus de uitkijkplek waar ik heen wilde, heb ik niet gehaald. Maar dat vond ik eigenlijk helemaal niet erg, Het avondlicht werd mooi weerspiegeld in het water en er kwamen 3 zwanen aangezwommen. Ik heb rustig gewacht tot ik er een kon fotograferen, helemaal omgeven door het "rood-roze" water. Dat ik daarna nog een uur naar huis terug moest lopen nam ik op de koop toe. Nederland is soms zo mooi! Je moet alleen niet vergeten te kijken ;)

'572875' door Wendier '572875' door Wendier

GuatemalaOostkust Guatemala

GuatemalaOostkust Guatemala

Varen op de Rio Dulce

Wendier

Het plan was om een nachtje door te brengen langs de Rio Dulce. Helaas was de rivier ver buiten haar oevers getreden en stond het hotel grotendeels onder water. Change of plan dus. Gelukkig konden we nog wel een boottochtje maken over de rivier. Het water kwam tot boven onze enkels toen we over de aanlegsteiger liepen, maar eenmaal in de boot maakte dat niet meer uit. Onderweg kwamen we veel locals in bootjes tegen, waaronder deze vader en zoon. Het was een mooie tocht en ik ben blij dat we toch nog iets van dit prachtige gebied hebben kunnen zien.

Community-updates

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-07-2021 We trappen af met het thema voor juli: Wildlife in tijden van corona. En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

STEM OP JOUW FAVORIETE WERELDWONDER EN WIN


29-06-2021 In ons dubbeldikke jubileumnummer lichten we maar liefst 101 nieuwe Wereldwonderen uit: plekken en ervaringen die nog buiten de gebaande paden liggen en op jouw (duurzame) bucketlist thuishoren. Maar welk wonder is nu eigenlijk jouw favoriet? Wordt het het Noorderlicht, de Rotskerk van Lalibela of de molens van Kinderdijk? Breng je stem uit en win een van de honderd topprijzen!

DREAMER666 WINT DE WERELDWONDER-FOTOWEDSTRIJD


29-06-2021 'Welk bouwwerk of door de mensen gemaakte plek zou de titel Nieuw duurzaam Wereldwonder moeten dragen?' Die vraag stelden we jullie zo'n twee maanden geleden. We kregen tal van foto's binnen van de meest prachtige bestemmingen - waarvan je een aantal terug kunt vinden in de dubbeldikke jubileumeditie van Columbus die nu in de winkels ligt! Een van die plekken is Bagan, een stad die met recht een Wereldwonder genoemd mag worden. Bagan werd door meerdere mensen genomineerd, maar Dreamer666 blies ons met haar foto omver en mag daarom voor Columbus op reportage. Gefeliciteerd, Jessi!

DE DUBBELDIKKE JUBILEUMEDITIE VAN COLUMBUS IS UIT!


29-06-2021 Toen Columbus Travel in 2005 werd opgericht, hadden we nooit kunnen bevroeden dat we 16 jaar later maar liefst 100 edities verder zouden zijn. 101 eigenlijk, want we vieren het heuglijke feit met een dubbeldik nummer: editie 100 vol nieuwe wereldwonderen en editie 101: een Familyspecial met 101 bijzondere reizen met kinderen. Heb je hem nog niet in huis? We geven vier weken lang 25 exemplaren van deze collectible jubileumeditie weg! Hebben? Doe mee!

week 29 | Community-toppers

wolkbreuk-in-st-petersburg
Wolkbreuk in St. Petersburg. Foto: BjornSnelders
1. Topfoto & -tip: Wolkbreuk in St. Petersburg door BjornSnelders
2. Review: n.v.t.
3. Communitylid van de week: Dragonfly
4. Nieuwkomer: Meppie

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JULI: WILDLIFE IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juli is: wildlife. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik