Vlinder

'292352' door Vlinder '292352' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Zoutwerkers

Vlinder

Terwijl de zon al ondergaat zwoegen deze mannen nog op de zoutvlakte van de Little Rann of Kutch. Voor een habbekrats werken ze uren achter elkaar onder de brandende zon, zoet water wordt een keer in de twee weken in grote tanks aangeleverd en de bewoonde wereld zien ze maanden niet...

'292061' door Vlinder '292061' door Vlinder

IndiaTaj Mahal

IndiaTaj Mahal

Taj Mahal

Vlinder

Meestal heb je al zoveel gehoord, gelezen en vooral gezien van een beroemd bouwwerk dat het zelf bekijken ervan vaak een beetje tegenvalt. Bij de Taj was dit zeker niet het geval. Wat een geweldig gebouw echt overweldigend mooi... Hier kom ik zeker nog een keer terug!

'291690' door Vlinder '291690' door Vlinder

IndiaJaipur

IndiaJaipur

Matrasverkoper

Vlinder

Weggestopt tussen zijn kussens, dekens en matrassen zit deze jongen de katoen en kapok af te wegen om er vervolgens zijn producten mee te vullen. Trots kijkt hij in de lens als ik hem vraag of hij op de foto wil.

'274788' door Vlinder '274788' door Vlinder

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Herfst op het strand

Vlinder

Laat in de middag wanneer de meeste mensen naar huis gaan, is het heerlijk rustig op het strand. Lekker om even uit te waaien en een wijntje te drinken in een stille strandtent. Als je dan terug loopt met de wind in de rug en je even omdraait en dit uitzicht hebt, dan is Nederland toch ook wel heel erg mooi...

'266867' door Vlinder '266867' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Dorpsbewoners Gujarat

Vlinder

Opeens horen we gegiechel en geschuifel. Er zijn dus toch mensen in dit kleine dorpje ergens in de droogte van Gujarat! Nieuwsgierig staan we elkaar aan te kijken en proberen we wat woorden te wisselen. Veel verder dan 'ramram' (hallo) en wat gebarentaal komen we niet, maar het is een mooi moment.

'259827' door Vlinder '259827' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Zoutwerkers

Vlinder

Onder de brandende zon en vaak op blote voeten harken ze het zout bijeen en scheppen het in grote, gedeukte schalen. De vrouwen dragen de zware schalen over een klein houten plankje van het zoutveld en gooien het op een grote hoop voordat het in de vrachtwagen geladen wordt.

'259825' door Vlinder '259825' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Vissersfamilie

Vlinder

Aan de rand van de Little Rann of Kutch woont deze vissersfamilie. Omdat het lente is valt er geen vis te vangen: de woestijn is woestijn en dus droog en verlaten. Ze wachten op de moesonregens die in de zomer arriveren, waardoor er een flinke laag water zal staan. Genoeg om een paar maanden te vissen en wat geld te verdienen. Tot die tijd lijken ze niet veel anders te doen te hebben dan wachten in de droge hitte...

'255989' door Vlinder '255989' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Can you see me??

Vlinder

Alsof ze nog nooit op de foto waren gezet (wat overigens best mogelijk was in dit afgelegen gehucht). Allemaal wilden ze erop, de een nog raarder dan de ander. Toen dat feest voorbij was moest alles in de directe omgeving vastgelegd worden, de hond, de school, een bloem... Heerlijk toch om kind te zijn!

'255920' door Vlinder '255920' door Vlinder

IndiaJaipur

IndiaJaipur

Amber fort

Vlinder

Het is voor het eerst sinds onze reis druk. Overal lopen toeristen in te korte broeken en te blote topjes. De Indiers kijken er soms afkeurend en soms verlekkerd naar. Vooral de mannen komen ogen te kort en verschansen zich op de trap naar de ingang van het fort zodat ze niets van de actie hoeven te missen

'252647' door Vlinder '252647' door Vlinder

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Place des vosges

Vlinder

Na een lange dag lopen strijken we neer in het koude, maar zonnige parkje van Place des Vosges. Ondanks het mooie weer zijn er weinig mensen en kunnen we zelfs kiezen op welk bankje we neer zullen zijgen....

'252313' door Vlinder '252313' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Walking the salt

Vlinder

Dag in dag uit staan ze onder de verzengende zon. Als ze niet tot hun enkels in het water staan, dan lopen ze gewoon over de scherpe zoutkristallen. Deze vrouw heeft slippers aan, maar er zijn er genoeg die op blote voeten lopen....

'251512' door Vlinder '251512' door Vlinder

IndiaUttar Pradesh

IndiaUttar Pradesh

Fatehpur

Vlinder

We lopen in de warme zon op onze blote voeten achter de gids aan. De stenen branden onder onze voetzolen en we zijn blij als we even in de schaduw van het indrukwekkende paleis kunnen afkoelen. We slalommen tussen de duivenpoep en rattenkeutels en zijn blij verrast als we de moslim 'prayerhall' binnenlopen. Overal inscripties en prachtig ingelegde mozaieken.

'251220' door Vlinder '251220' door Vlinder

BirmaInle Lake

BirmaInle Lake

5-dagenmarkt

Vlinder

Iedere 5 dagen is er marktdag in een van de vele dorpjes om het Inle Lake, vandaar de inspirerende naam '5-dagenmarkt'. Van heinde en verre komt iedereen met zijn spullen in een houten bootje gestouwd naar de markt gevaren. Hier is het een drukte van belang en je kunt er vanalles krijgen: zelfgerolde sigaren, gedroogde visjes en natuurlijk watermeloenen!

'251158' door Vlinder '251158' door Vlinder

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Bishnoi

Vlinder

Ze wonen in een klein dorpje in de hete woestijn. Kinderen komen aanrennen door het met geitenkeutels bezaaide zand, terwijl moeders voorovergebogen over een grote teil met water staan om de kleding te wassen. Mannen zijn er niet, die werken op het veld of hoeden geiten in de woestijn. We lopen rond, kletsen hier en daar wat en proberen te voelen hoe het moet zijn om hier op te groeien...

'250958' door Vlinder '250958' door Vlinder

BirmaInle Lake

BirmaInle Lake

Oogsten

Vlinder

Het leven aan het Inle Lake speelt zich af op en om het water. De meeste mensen wonen in paalwoningen en verplaatsen zich met kleine houten bootjes. Om optimaal gebruik te maken van het water, hebben ze drijvende tuinen gebouwd waarop bloemen, tomaten en andere gewassen verbouwd worden die ze vervolgens weer op een van de vele markten kunnen verkopen. Deze man heeft net wier uit het meer gevist en gebruitk dat als mest voor zijn drijvende tuinen.

'250808' door Vlinder '250808' door Vlinder

IndiaTaj Mahal

IndiaTaj Mahal

Buur van de Taj

Vlinder

Niet alleen de grote witte tombe staat op het enorme terrein van de Taj Mahal. Het gebouw wordt geflankeerd door twee kleinere en minder opvallende buren, die op hun beurt niet minder mooi zijn.

'250398' door Vlinder '250398' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Zoutwerkers

Vlinder

Het is al warm op de zoutvlakte. Gelukkig staat er nog een fris ochtendbriesje dat ons een beetje afkoelt. In de verste verte is er niets te zien, behalve een verdwaalde 'wild ass' die de vlakte afstruint op zoek naar vers groen. Na een tijd rijden zien we de eerste onnatuurlijk witte zoutbergjes opdoemen. We stoppen voor een praatje met de zoutwerkers (inhoeverre dat mogelijk is in het Gujarati ;-)) Het is wel snel duidelijk dat deze mensen een hard bestaan leiden. Dagen, weken, maanden achter elkaar van vroeg tot laat leven ze onder de hitte van de zon en proberen ze zout te winnen. In ruil daarvoor krijgen ze een mager loon en af en toe een grote ton met zoet water.

'250330' door Vlinder '250330' door Vlinder

BirmaBagan

BirmaBagan

Zonsopgang

Vlinder

Het is nog vroeg en koud als de boot door het gladde water van de Ayeyarwady glijdt. Langzaam komt de zon op, ontwaakt het leven en gaan de eerste vissers op pad. De sfeer is bijna mystiek als de laatste flarden mist door de oranje zon worden weggebrand.

'250162' door Vlinder '250162' door Vlinder

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Holy cow

Vlinder

De bazaar van Jodhpur is levendig en gezellig. Iedereen lijkt er zin in te hebben en slentert langs de kraampjes met tassen, schoenen en groenten of laat even snel zijn sippers repareren. Geen idee waar deze koe naar op weg was, maar poseren wilde ze wel even ;-)

'248226' door Vlinder '248226' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Rabariherder

Vlinder

Het is heet achterin de tuktuk. We rijden over een klein asfaltweggetje als we opeens een kameel in een katoenveld zien staan herkauwen. Vreemd gezicht en tijd voor een foto! Al snel blijkt dat er veel meer kamelen zijn en er rennen ook behoorlijk wat geiten rond. Hun hangoren flapperen uitgelaten om hun hoofd. De beesten horen bij een groep Rabarimannen die kamp hebben opgeslagen in het veld. Voor we het weten wordt er een geit gemolken, stoken ze een vuurtje en wordt er verse chai voor ons bereid. Welkom in India!!!

'247810' door Vlinder '247810' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Just curious..

Vlinder

Als je Indier bent kan je er niets aan doen... Je wordt geboren met een onbevredigbare nieuwsgierigheid en zonder enige vorm van schaamte als je iemand ongeneerd aanstaart. Wij moesten er ook vele malen aan geloven, maar zeg nou zelf: van een stel van die kleine snotneuzen kan je het toch wel hebben??

'247801' door Vlinder '247801' door Vlinder

IndiaMumbai (Bombay)

IndiaMumbai (Bombay)

Kleine wasjes...

Vlinder

Tja als we het dan over wassen hebben... Hier in de Dhobi Ghats wordt zo'n beetje alle was van de stad gedaan. Van ziekenhuizen tot hotels, maar ook nieuwe kleding bestemd voor de verkoop in verre buitenlanden en gewoon onze eigen was als je die afgeeft bij het hotel waar je verblijft.... Verbluffend om te horen dat er nooit iets kwijtraakt door ingenieuze lintjes en draadjes die in de kleding genaaid wordt. Overigens waren er meer mannen dan vrouwen aan het boenen....

'474769' door Vlinder '474769' door Vlinder

IndiaGujarat

IndiaGujarat

Little Rann of Kutch-

Vlinder

Behalve de leegte van een woestijn en de ‘cracks’ in de kurkdroge aarde, is de Little Rann of Kutch veel meer: vogelparadijs, woonplaats voor de zoutwerkers, visvijver en domein van de “asiatic wild ass”, afhankelijk van de tijd van het jaar. In de winter komen hier de migratorybirds (o.a. flamingo’s) , tijdens de moesson wordt hier gevist en de overige maanden werken de zoutwerkers zich een korrel in de rondte om rond te kunnen komen. Een bijzondere bijna magische plek! Om dit van dichtbij te kunnen ervaren zijn er diverse mogelijkheden. Het Eco Tour Camp [url="http://www.littlerann.com/" target="_blank"]http://www.littlerann.com/[/url] doet dit op een low-profile en integere manier. Oud-fotograaf, naturalist en geboren-in-een-zoutwerkersfamilie Devjibhai Dhamecha heeft een kamp gemaakt aan de rand van de woestijn en neemt je mee in zijn jeep de vlakte op. De hutjes zijn kleurrijk beschilderd en het eten is zalig. Je moet wel van te voren contact opnemen, want Devji woont in Dhrangadra (een uurtje rijden) en hij brengt je de woestijn in. Hij vertelt je graag over de woestijn, de mensen en de dieren. Een ‘home away from home’ op een plek om nooit te vergeten!

'247225' door Vlinder '247225' door Vlinder

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Preparing for prayer

Vlinder

Bij de grootste moskee van Delhi (de Jama Masjid) is het een drukte van belang. Ondanks de drukte heerst er een soort serene rust en iedereen lijkt ontspannen. Mensen slenteren over het grote binnenplein, voeren de duiven of wassen hun handen en voeten voordat ze gaan bidden. Wij kijken toe en ontsnappen hier even aan de hitte en chaos van het leven buiten de moskeemuren....

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

05-08-2022 Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

EINDE COMMUNITY EN FOTOWEDSTRIJD

05-08-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Maar zoals het ook vaak gaat met het bouwen van nieuwe sites, ontstaat er vaak wat vertraging. We hebben nog steeds geen exacte datum, maar we zullen naar alle waarschijnlijkheid niet vóór oktober offline gaan. Dat geeft ons dan ook genoeg tijd voor één laatste fotowedstrijd om 15 jaar community te vieren! Info volgt binnenkort

EDITIE 112 | De mooiste berggebieden weg van de massa

5-8-2022 Columbus Travel editie 112 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de mooiste berggebieden. Van de onbekende parels van de Alpen tot de ongebaande paden van de Andes. Tijdens een roadtrip langs de Canadese westkust betreden we een wereld waarin mens en woestenij samengaan, met diepe fjorden en bossen die ouder zijn dan de westerse beschaving. Ook ontdekken we de Faeröer, een vulkanische archipel die ook wel ‘Europa’s best bewaarde geheim’ wordt genoemd. Daarnaast presenteren we de Harz, een bosrijk middelgebergte in Duitsland, als het ideale alternatief voor bekendere berggebieden in de buurt. Plus: in een speciale total guide bewijzen we dat Dubai méér is dan wolkenkrabbers en mega malls. Ingewijden delen hun favoriete tips op het gebied van architectuur, cultuur, natuur en gastronomie.  Bekijk de editie hier >

COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


16-07-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

WEEK 32 | COMMUNITY-TOPPERS


8 op een rij in Namibrand. Foto:MirandaNoomen
1. Topfoto & -tip: 8 op een rij in Namibrand door MirandaNoomen
2. Review: n.v.t.
3. Communitylid van de week: Corriedewinter
4. Nieuwkomer:Spitskit

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN CAMPERWEEKENDJE MET JE VRIENDEN!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. De winnaar krijgt tevens fantastische fietsaccessoires van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik