Travelbug

'477819' door Travelbug '477819' door Travelbug

Iran

Iran

Neem een eigen chador

Travelbug

Als je in Iran een moskee of heiligdom wilt bezoeken, moet je als vrouw vaak een chador dragen. Deze zijn weliswaar te leen bij de ingang, maar voor toeristen gebruiken ze verschrikkelijk stomme witte gewaden met bloemetjes, waardoor je eruitziet als een tafelkleed op pootjes, enorm opvalt als toerist en je behoorlijk ongemakkelijk voelt. Ik had zelf een zwarte chador gekocht ergens op een bazar (echt overal te koop voor weinig) en daar voelde ik me veel prettiger en veel minder opvallend in. Bovendien kun je de chador met je tanden vasthouden als je foto's wilt maken en dat is misschien een minder fris idee als tig mensen voor jou dat ook al hebben gedaan. Dubbel voordeel dus: koop je eigen chadorretje!

'251024' door Travelbug '251024' door Travelbug

CubaBaracoa

CubaBaracoa

The Old Man And The..

Travelbug

We wilden graag een boottochtje doen in de baai "Bahia de Taco", nabij Baracoa. Deze meneer werd opgetrommeld om ons een uurtje rond te roeien.

'251014' door Travelbug '251014' door Travelbug

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Havana Club

Travelbug

Deze meneer was duidelijk dikke vrienden met zijn Havana Club-fles. Ze hadden er samen al aardig wat tijd op zitten. Helaas is de foto niet geweldig scherp - het was laat in de middag en bewolkt, en ik heb vanaf de overkant van de straat ingezoomd om de situatie niet te verstoren als ik ernaartoe zou lopen. Desondanks toch een aardig plaatje vind ik zelf.

'249447' door Travelbug '249447' door Travelbug

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Heel veel huisjes

Travelbug

Afdaling vanuit het Toubkal-massief. Onderweg kwamen we door Berber-dorpjes zoals dit. Ze vielen soms bijna weg tegen de achtergrond! In dit dorpjes maakte ik trouwens de foto's van het smoezelige jongetje, elders in mijn collectie te zien.

'249430' door Travelbug '249430' door Travelbug

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Wolkencontrast

Travelbug

Tijdens een wandeltocht in de omgeving van Jbel Ayachi (Midelt) werden we getrakteerd op een waanzinnig mooie wolkenlucht, met een schitterend contrast tussen hagelwit en heel donkergrijs. Prachtig! Dat hebben we dus niet alleen thuis, zulke luchten!

'474633' door Travelbug '474633' door Travelbug

Cuba

Cuba

Interessante...achter

Travelbug

Een zeer lezenswaardig boek voor als je naar Cuba wilt gaan is dit: De ritselaars van Havana - Edwin Koopman (isbn 9789057590276, prijs 17,50 euro) Het boek geeft een leuk inzicht in hoe de maatschappij en het leven in elkaar steekt. Ik heb het boek zelf gelezen in de eerste dagen dat ik daar was, en ik vond het erg verhelderend. Beschrijving van NBD/Biblion: Ritselen om te overleven, gedwongen mee applaudisseren, het land uit proberen te komen en het Grote Wachten op de vrijheid (de dood van Fidel Castro) bepalen het leven van de Cubanen. Op Cuba, waar Castro sinds jaar en dag aan de macht is, zijn veel gewone zaken niet meer verkrijgbaar. In de bodega's, de staatswinkels, is nauwelijks iets te krijgen, zeep en drank liggen alleen in de dollarwinkels. De Cubaanse geheime dienst is allesoverheersend, angst en onderling wantrouwen tussen mensen bepalen het dagelijkse leven. De Nederlandse journalist Edwin Koopman (1964) maakte tussen 1993 en 2004 zes reizen naar Cuba en baseerde hierop dit vlotgeschreven boek dat een ontnuchterend beeld geeft van Cuba. Ook wordt aandacht besteed aan de goede relaties die Nederland had met de voorganger van Castro, de dictator Batista. De auteur is correspondent Latijns-Amerika voor het dagblad Trouw en de Wereldomroep.

'244749' door Travelbug '244749' door Travelbug

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Dag overbuurman

Travelbug

Niet alleen heb je prachtige mensen in Cuba, maar ze zijn ook nog eens allemaal voortdurend buiten. Op hun stoep, balkon of straatje aan het niksen. Dus tja, als ze daar dan toch staan... En persoonlijk vond ik het extra mooi dat de hele foto bijna alleen maar uit bruintinten bestaat.

'474628' door Travelbug '474628' door Travelbug

Cuba

Cuba

Onderhoudsbeurt...huu

Travelbug

Ik weet niet of het voor alle autoverhuurders geldt, maar degene die de auto huurt (jij dus) is verantwoordelijk voor de onderhoudsbeurten. Hoe idioot het ook klinkt. Bij ons stond op het contract dat we bij een kilometerstand van 75.000 naar een kantoor van de verhuurder (in ons geval Havanautos) moesten gaan voor een check-up van bandenspanning, olie en koelvloeistof e.d. Nou hadden wij dat een beetje aan ons laars gelapt en bij 75.000 km zelf het oliepeil en de koelvloeistof gecontroleerd. Maar dat gaf groot gedoe bij het inleveren van de auto. Er was namelijk geen "beurt" afgetekend. We moesten 100 CUC boete betalen (toch wel zonde). Dergelijke check-ups schijnen wel gewoon gratis te zijn, dus daar hoef je het niet voor te laten. Het moet dus echt officieel en afgetekend en alles. Gewoon toch maar doen dus...!

'474627' door Travelbug '474627' door Travelbug

Cuba

Cuba

Kompas mee

Travelbug

Ik geloof dat ik de tip al ergens op deze site (of op een andere reissite) heb gezien, maar absoluut handig: neem een kompas mee naar Cuba. De bewegwijzering is minimaal (vooral rondom Havana) en met een goede plattegrond kom je al een heel eind, maar wij vonden een kompas ook reuze handig om te kunnen checken dat je in elk geval in de goede richting aan het rijden (of zoeken!) bent.

'235713' door Travelbug '235713' door Travelbug

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Kleurenpalet

Travelbug

Ergens onderweg richting de Volcán Martín. Ik vind deze foto vooral mooi vanwege de verschillende gekleurde "lagen". Op La Palma is bijna altijd wel bewolking, maar dat maakt je foto's vaak wel "dramatischer" dan een strakke blauwe hemel.

'235709' door Travelbug '235709' door Travelbug

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Jezus...??

Travelbug

Pico Bejenado. Onder ons trok mist het dal in, en achter ons scheen de zon. Daardoor ontstond er een heel apart regenboogje, een soort halo, rondom onze eigen schaduw. Als je met je armen bewoog, leek je net zo'n soort heilige. ;-)

'235705' door Travelbug '235705' door Travelbug

Kirgizië

Kirgizië

Hutjes op de hei

Travelbug

Het was hier bij Son Kul dat wij het nieuwe geurtje voor najaar 2009 bedachten: "Nomad No. 5". Dat ruikt naar paard, schaap, hond, koeienpoepkachelrook en een vleugje van onszelf.

'235418' door Travelbug '235418' door Travelbug

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Rijstarbeider

Travelbug

Ik was tussen de rijstvelden aan het wandelen, waar hard gewerkt werd. Er ging een groepje arbeiders pauzeren en koffie drinken. Ze nodigden me uit om erbij te komen zitten en boden me koffie aan. Zonder 1 woord van elkaars taal te spreken heb je dan toch opeens een mooie interactie...

'235417' door Travelbug '235417' door Travelbug

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

IJzig meer

Travelbug

Onverwacht al veel sneeuw in september. Dit is het Kol Tor-meer in de namiddag. Nog net een halfuurtje zon om mooie foto's te maken. Het meer ligt op ongeveer 3000m hoogte. De wandeling ernaartoe was... wat zal ik zeggen... vrij pittig.

'235416' door Travelbug '235416' door Travelbug

MarokkoZuid Sahara en oases

MarokkoZuid Sahara en oases

Kleurig kleedje

Travelbug

Een overnachting in nomadenkamp in Erg Chebbi. Je slaapt in een berbertent of als je wilt op een matras op 't zand onder de sterren. Vooral in de vroege ochtend (en namiddag natuurlijk) is het licht mooi en warm.

'235415' door Travelbug '235415' door Travelbug

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Smoezeljongetje

Travelbug

Smoezelig maar heel aandoenlijk jongetje in een Berberdorp in het Atlas gebergte. Zo te zien net heel verdrietig geweest... Vaak krijg je stenen naar je hoofd als je op 't platteland foto's maakt van mensen, maar deze lukte zonder bult op mijn voorhoofd.

'473136' door Travelbug '473136' door Travelbug

Indonesië

Indonesië

Lokale gids

Travelbug

Een Indonesische gids voor grote of kleine groepen op diverse Indonesische eilanden. De man is vriendelijk en spreekt erg goed Nederlands. Hij is bovendien bijzonder hartelijk en enthousiast. Hieronder staan zijn contactgegevens: Yance Dapawole Perum Darmasaba, Permai A/17 Badung, Bali Mobile +62 (0)81 338 236 237 yancedapawole@hotmail.com

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik