TravelGoom

'1133517' door TravelGoom '1133517' door TravelGoom

RoemeniëWest Roemenie

RoemeniëWest Roemenie

Oradea voetgangersbru

TravelGoom

Oradea heeft mijn hart gestolen. Een gemoedelijke stad met veel groen en prachtige gerenoveerde gebouwen. De Repede rivier doorkruist de stad en deze voetgangersbrug gelegen in een klein park is favoriete plek om naar vissers te kijken (wat de oude man op de foto doet) en stelletjes die er een slotje aan hangen.

'1133516' door TravelGoom '1133516' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

De Kudde

TravelGoom

Een grote groep schapen en een tiental ezels passeren op een steile berg langs de Transalpine, de hoogste bergweg van Roemenië. Het was er zo steil dat de herder beneden hen op de weg liep. De ezels hielden hem in de gaten toen ik een korte babbel met hem maakte.

'1133443' door TravelGoom '1133443' door TravelGoom

NederlandDe Veluwe

NederlandDe Veluwe

Laatste stukje herfst

TravelGoom

De herfst spartelt nog even na en lijkt dit jaar wel langer te duren dan normaal. Al menig wandeling gemaakt en als daarbij het licht fraai door de bomen valt zoals hier bij Hoog Buurlo is dat extra genieten.

'1133442' door TravelGoom '1133442' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Lappendeken...

TravelGoom

Het hart van Transsylvanië is een golvende vlakte met heuvels van ca. 500m. De Karpaten buigen er in een soort hoefijzervorm omheen. Een van de belangrijkste landbouwgebieden van het land waar in september de zonnebloemvelden grauw of kaal zijn. Een lappendeken die met de gewassen in volle bloei nog mooier moet zijn. Hier nabij Blaj, achter de grotere steden Turda en Alba Iulia.

'1133427' door TravelGoom '1133427' door TravelGoom

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Ochtend op de...Feins

TravelGoom

Een vroeg visser vaart richting de uit 1844 daterende Balkendsterpoldermolen aan de Feinsumer Feart. Een heerlijke Friese ochtendrit door de voor mij nog onbekende streek 't Bildt leverde een overload aan typisch Hollandse plaatjes op.

'1133426' door TravelGoom '1133426' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Klim door de Râpa...R

TravelGoom

De dames hebben even aangezet om de steile klim in Râpa Roșie (Rode Ravijn) te maken. Nu tijd voor foto tussen de rozerode wand, een geologisch wondertje nabij de stad Sebes. Je kunt er via een landweg met de auto komen en en via smalle (bij nat weer erg glibberige) paden kun je op verschillende plekken omhoog tot waar de dames met hun hond zijn. Râpa Roșie is een beschermd natuurgebied ook vanwege de flora en fauna (veel roofvogels).

'1133369' door TravelGoom '1133369' door TravelGoom

Roemeniëtransfagarasan

Roemeniëtransfagarasan

Detail...Transfăgărăș

TravelGoom

Je zou er duizelig van worden al die kronkels op de Transfăgărășan. De populairste bergroute van Roemenië wordt tot de mooisten ter wereld gerekend en is 'hot' bij Top Gear fans. De weg door het Făgărașgebergte passert uiteindelijk op ruim 2000m. Daar vlakbij bevindt zicht het prachtige Bâlea Lac (meer, zie eerdere foto's).

'1133368' door TravelGoom '1133368' door TravelGoom

RoemeniëSighisoara

RoemeniëSighisoara

Wereldfontein...Sighi

TravelGoom

De wereldfontein verwelkomt je bij de entree van de oude binnenstad van Sighisoara. Als een symbool van eenheid en rijke geschiedenis van deze stad. Het is een wereldbol al zijn de werelddelen door de draaiing in deze foto niet goed te zien. Op de achtergrond de Kerk van de Heilige Drie-eenheid aan de overkant van de rivier.

'1133330' door TravelGoom '1133330' door TravelGoom

NederlandMaastricht

NederlandMaastricht

Nat op de Markt

TravelGoom

Het is iets na 20u, de horeca is gesloten in coronatijd en binnen een mum van tijd is het rustig in de stad. Of zou het toch door het weer komen? Hoe dan ook een glimmend plein voor het stadshuis van Maastricht met nog wat zingende jeugd voor de deur.

'1133329' door TravelGoom '1133329' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Kathedraal van de...K

TravelGoom

Zicht op de indrukwekkende iconenwand van de 'Catedrala Încoronării' (Kroningskathedraal) in Alba Iulia. Rondom de eiken constructie blinkt het als goud. De kathedraal werd in de jaren '30 gebouwd en is gewijd aan de vorming van Transsylvanië. Inmiddels gegroeid tot aartsbisdom en daarmee een van de belangrijkste geloofshuizen van het land. Alba Iulia heeft een enorme stervormige citadel (niet te missen op Google Maps) waar de Kathedraal (en meer kerken) in staat.

'1133313' door TravelGoom '1133313' door TravelGoom

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Maesbempder Greend

TravelGoom

Een leuke verrassing aan de Belgische zijde van de Maas is de Maesbempder Greend. Een 'grindplas' waar de natuur vrijuit kan gaan en Konikspaarden en Gallowayrunderen rondlopen. Er zijn amper paden en je mag er vrij rondstruinen met de rivier zelf nabij. Het ligt bij Maasmechelen als onderdeel van NP de Hoge Kempen.

'1133311' door TravelGoom '1133311' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Rupea Citadel

TravelGoom

Hij doemt in eens op in het landschap, de fraai op een 120m hoge heuvel gelegen citadel van Rupea. De eerste stenen dateren uit de 14e eeuw en net als veel andere monumenten in Roemenië heeft er ca. 10jr geleden en grote renovatie plaatsgevonden. Het ligt er prachtig bij ook als je dichtbij komt. Als corona geen spelbreker is kun het bezoeken. Het dorp Rupea ligt op de foto gezien aan de achterkant van de citadel.

'1133281' door TravelGoom '1133281' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Sighisoara...avondwan

TravelGoom

Geen Frans dorpsstraatje maar de intieme straten van Sighisoara zien er 's avonds zo uit. Het straatje loopt tussen de terrassen van Casa Cositorarului waar ik de volgende ochtend van een uitgebreid ontbijt genoot onder de druivenstruiken. Je kunt er ook overnachten.

'1133280' door TravelGoom '1133280' door TravelGoom

NederlandDe Veluwe

NederlandDe Veluwe

Schaapskudde Hoog...B

TravelGoom

Wat een heerlijk afwisselend landschap tref je rond het gehucht Hoog Buurlo midden op de Veluwe. Bos en hei wisselen elkaar af en de kans dat je de schaapskudde tegenkomt in deze glooiende omgeving is groot.

'1133255' door TravelGoom '1133255' door TravelGoom

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Hoge Brug Maastricht

TravelGoom

De Hoge Brug heeft kerstverlichting en dat geeft een leuk effect als je aan de Wyckse kant staat. Maastricht is een heerlijke stad voor een avondwandeling, helemaal nu het stil is op straat na 20.00u.

'1133252' door TravelGoom '1133252' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Ialomița-klooster

TravelGoom

De rivier de Ialomița heeft een flink grottenstelsel uitgesleten waarvan de ingang wordt afgesloten door het Ialomița-klooster. Een markante ingang in een relatief afgelegen berggebied op ruim 1500m hoogte. Achter dit gebouw staat nog een kleine kapel in de grotopening. Het huidige klooster dateert uit 1901 met een grondige restauratie in de jaren '90. Al in het begin van de 16e eeuw stond hier een (houten) klooster. De kleurrijke grot werd gezien als plek van verbinding tussen hemel en aarde wat de religieuze waarde verklaard. Het ligt in het NP Bucegi op 2u rijden van de stad Brasov.

'1133227' door TravelGoom '1133227' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Wandelen rond Bâlea..

TravelGoom

Je kunt een rondwandeling maken rond het hooggelegen Bâlea Lac (meer). Half september betekende dat wandelen in een bevroren ochtend. De dames kijken op het meer uit.

'1133226' door TravelGoom '1133226' door TravelGoom

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Herfstpoort

TravelGoom

Dwalend over de kleine weggetjes van Limburg, door grubben en over zandpaden kwamen we deze 'poort' van herfstkleuren tegen. De foto is niet overal even scherp maar ik vond het in dit geval een mooi 'Monet-effect' geven.

'1133175' door TravelGoom '1133175' door TravelGoom

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Bruggetje Heusden

TravelGoom

Een van de (vele) bruggetje in het prachtige vestingstadje Heusden. Dit bruggetje overspant de havenkom direct in het centrum met aan de rechterkant de Maas.

'1133174' door TravelGoom '1133174' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Straten van Criț

TravelGoom

Tussen de grote plaatsen Brasov en Sighisoara vind je een heel reeks aan kleine, intieme dorpjes waar je het Roemeense landleven goed kunt zien. Met kleurrijke huizen en zandwegen en hier een daar ook een weerkerk (kerk met vestingmuur). Zo ook in het kleine Criț waar, als op veel plekken, aan de straatkant de gevel netjes geschilderd is.

'1133157' door TravelGoom '1133157' door TravelGoom

RoemeniëJudețul Hunedoara

RoemeniëJudețul Hunedoara

Binnenplaats kasteel.

TravelGoom

Het kasteel van Corvin (Castelul Corvinilor) wordt gezien als een van de mooiste kastelen van het land. Populair bij regisseurs van historische actiefilms of sprookjesfilms en dat is gezien de binnenplaats wel voor te stellen. Het kasteel zelf is gebouwd medio 15e eeuw in Gotische stijl. Je kunt het kasteel bezoeken en vrijwel alle ruimtes bekijken. Een plek om de tijd voor te nemen mede gezien de mooie lichtval binnen en buiten. Ik was er in de ochtend net voor de schoolexcursies arriveerden...

'1133156' door TravelGoom '1133156' door TravelGoom

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Râpa Roșie (Rode...Ra

TravelGoom

Een rood-roze gekartelde wand markeert het landschap ten noordoosten van de stad Sebeș. Râpa Roșie of de Rode Ravijn is een klein geologisch wonder dat een beschermde status geniet en nog geen kilometer in lengte is. Je kunt er met de auto dichtbij komen en ter plekke omhoog gaan (zoals de wandelaars op de foto) voor het beste zicht. Dat betekent wel steil klimmen en oppassen met de afgronden. Een wonderlijke omgeving die ook gebruikt wordt door parapenters.

'1133092' door TravelGoom '1133092' door TravelGoom

RoemeniëCluj

RoemeniëCluj

Zouttunnel Franz Jose

TravelGoom

De Franz Josez Gallery is liefst 900m lang en is de oude ingang naar de mijnen van de Salina Turda. Een haast hypnotiserende wandeling door een volledige zoute omgeving. De Salina Turda is een indrukwekkend stelsel dat sinds 2010 is heropend met o.a. een indoor pretparkje. Bovengronds is er een zoutspa.

'1133091' door TravelGoom '1133091' door TravelGoom

OostenrijkHohe Tauern

OostenrijkHohe Tauern

Rondom Kaprun

TravelGoom

Bij een rondje Kaprun loop je iets boven het bekende skidorp om het de huizen heen. Met o.a. het kasteel van Kaprun (midden rechts op de foto) en de lager gelegen kabelbaanstation waar je wat kunt eten en drinken. Een leuke zomerwandeling met verre uitzichten van ca 6km.

Community-updates

EDITIE 104 | NATUURREIZEN & WILDLIFE-TIPS

01-11-2021 Columbus Travel editie 104 ligt vanaf vandaag in de winkels! Je wordt getrakteerd op de beste wildlifetips en we nemen je mee naar Costa Rica, het Zwarte Woud, Kenia en Roemenië to name a few. En ook in deze editie vind je traditiegetrouw de prachtigste communityfoto's, dit keer van AMeerakkerAGrotewalDeerikDreamer666
Ellen69 en Henk Vanetie. Bekijk de editie hier >

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

01-11-2021 Het maandthema van oktober - portretten - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd Marco met je prachtige liefdesfoto uit Italië! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier!

WEEK 47 | COMMUNITY-TOPPERS


Hoe geraak je in Brooks Falls. Foto: Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Hoe geraak je in Brooks Falls door Dreamer666
2. Review: Fiordland in Nieuw-Zeeland door Myrthe Levels
3. Communitylid van de week: Henk Vanetie
4. Nieuwkomer: Aylawilbrink

Doe mee aan onze fotowedstrijden

MAANDTHEMA: NATUURPARKEN TIJDENS CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van november is: natuurparken. Lees meer over de wedstrijd >

FOTOWEDSTRIJD: WIN DE SAFARIREIS VAN JE LEVEN!

Sifnos, Griekenland

Natuurliefhebbers: grijp je kans! Met je favoriete natuurfoto maak je dit najaar kans op een geheel verzorgde, luxe safarireis voor twee personen naar Greater Amboseli in Kenia. Doe mee >

DOE DE ISRAËL-QUIZ EN MAAK KANS OP GAVE PRIJZEN!

Sifnos, Griekenland

Van inspirerende steden tot Bijbelse landschappen en van Tel Aviv tot aan de Rode Zee: in Israël raak je nooit uitgekeken. Ontdek hoeveel jij weet van dit eeuwenoude land en sleep een van de drie te gekke reisprijzen in de wacht! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik