Sjoerd

'294163' door Sjoerd '294163' door Sjoerd

ItaliëSardinië

ItaliëSardinië

Cuglieri

Sjoerd

Cuglieri, een stadje tegen de westkust van Sardinië. Vanaf het zonovergoten dakterras, alwaar we genoten van ons eerste ontbijt op dit eiland, keken we uit over de wirwar van straatjes en steegjes en de bebouwing welke zonder enige vorm van planning opgetrokken leek te zijn. Heerlijk kenmerkend voor een plek als deze.

'294162' door Sjoerd '294162' door Sjoerd

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Het verlangen naar...

Sjoerd

Het Joods Museum in Berlijn, ontworpen door de van oorsprong Poolse architect Daniel Libeskind, is een prachtig en markant gebouw. De plattegrond lijkt op een bliksemschicht of een uit elkaar getrokken davidster. Drie grote assen (looppaden) in het gebouw staan voor de geschiedenis van het Jodendom in Berlijn. Een van deze assen leidt naar de Holocaust Tower; een lege, donkere en kille ruimte die wordt betreden door een ijzeren deur. Het enige licht in deze 24 meter hoge toren treedt, als een symbool voor het verlangen naar vrijheid, naar binnen door een opening in de nok... Een beklemmende ervaring om hier op een regenachtige dag te staan.

'294137' door Sjoerd '294137' door Sjoerd

BelgiëGent

BelgiëGent

De Natte Gazet

Sjoerd

Ik heb een klein zwak voor dit soort tafereeltjes. Ik zie een bezorger die, op het einde van zijn of haar verregende rit, gefrustreerd het hele pak papier door te smalle opening probeerde te proppen. Op een gegeven moment kwam het idee om de stukken afzonderlijk van elkaar in de bus te doen maar toen was het al te laat... muurvast. Uiteindelijk vloeien de letters van al dat wat geschreven is in elkaar over en resteert er weinig meer dan een brei van papier en verlopen inkt. Hoe vergankelijk kan het nieuws zijn...

'292234' door Sjoerd '292234' door Sjoerd

NederlandArnhem

NederlandArnhem

Park Groot Warnsborn

Sjoerd

Dit plaatje is op dit moment niet meer te ontdekken in Arnhem. Het dooit hard en de sneeuw is nu bijna weg. Ondanks dat is Park Groot Warnsborn in Arnhem te allen tijde een mooie plek om eens lekker doorheen te struinen.

'292131' door Sjoerd '292131' door Sjoerd

ThailandKhao Sok NP

ThailandKhao Sok NP

Ratchaphrapha stuwmee

Sjoerd

Een plek in Thailand om niet over te slaan, het Khao Sok National Park. Verblijf enkele dagen in een hutje op het water en alleen de boottocht er naar toe is al adembenemend. Je waant je zo in een scène uit Jurassic Park (weliswaar zonder hele grote hagedissen).

'292126' door Sjoerd '292126' door Sjoerd

ThailandKo Samui

ThailandKo Samui

Even rust...

Sjoerd

Wat te doen als je twee uur moet wachten tot je op de plaats van bestemming bent en de omgeving al meerdere malen hebt mogen aanschouwen. Even helemaal niets dus.

'292124' door Sjoerd '292124' door Sjoerd

ThailandAndaman kust

ThailandAndaman kust

Avondmarkt in Krabi

Sjoerd

De avondmarkt in Krabi is de reden om een stop te maken in deze stad. Langs een aantal pleinen en straten zijn er talloze kramen te vinden waar vers eten te krijgen is. Stop vooral bij een van de standjes waar tafels en stoelen staan en ga zitten voor een heerlijke Thaise maaltijd.

'291840' door Sjoerd '291840' door Sjoerd

ItaliëPuglia

ItaliëPuglia

Alberobello

Sjoerd

Een trullo (meervoud: trulli) is een typisch huisje of bouwwerk met een kegelvormig dak welke in de zuid Italiaanse streek Puglia te vinden zijn. De absolute trullihoofdstad is Alberobello, waar twee wijken te vinden zijn, Rione Monti en Aia Piccola, die volledig uit deze bouwwerken bestaan. Hier vind je een trullokerk, siamese trulli en de trullo Sovrano, welke uit twee verdiepingen bestaat.

'291839' door Sjoerd '291839' door Sjoerd

ItaliëPuglia

ItaliëPuglia

Trullidaken

Sjoerd

Een trullo (meervoud: trulli) is een typisch huisje of bouwwerk met een kegelvormig dak welke in de zuid Italiaanse streek Puglia te vinden zijn. De absolute trullihoofdstad is Alberobello, waar twee wijken te vinden zijn, Rione Monti en Aia Piccola, die volledig uit deze bouwwerken bestaan. Hier vind je een trullokerk, siamese trulli en de trullo Sovrano, welke uit twee verdiepingen bestaat.

'291498' door Sjoerd '291498' door Sjoerd

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Bevroren strand

Sjoerd

Het strand van Ameland nabij Hollum leek enkele weken terug wel versteend. Het door de vrieskou bevroren oppervlak is hier weer deels weggesleten door de wind, waardoor het lijkt alsof deze sporen jaren geleden gemaakt zijn.

'291497' door Sjoerd '291497' door Sjoerd

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Uitzicht over de...Wa

Sjoerd

Vanaf de hoogste duin van natuurgebied ‘Het Oerd’, op het oosten van Ameland heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied zelf, Ameland en de Wadden- en Noordzee. Mocht je deze plek bezoeken ga dan per fiets door de duinen; verreweg de mooiste route.

'291333' door Sjoerd '291333' door Sjoerd

NederlandArnhem

NederlandArnhem

Landgoed Groot...Warn

Sjoerd

Het huidige witte weer motiveert om het land om ons heen weer eens te herontdekken. Hier een moment op het landgoed Groot Warnsborn nabij Arnhem. Een lichte nevel dwaalt gestaag over het weiland terwijl de sneeuw op de takken, verwarmd door de laagstaande zon, langzaam richting de grond kruipt...

'475761' door Sjoerd '475761' door Sjoerd

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Kleurrijk Berlijn bij

Sjoerd

De Kastanienallee in het Berlijnse Prenzlauer Berg is een geweldige straat om doorheen te struinen. Je vindt er (nog) weinig toeristen en het is een prima plek om te shoppen als je een keer niet voor de geëikte modeketens wilt gaan. Uiteraard kun je er ook terecht voor een heerlijke maaltijd. Wij vonden er een klein tentje met de naam ‘[url="http://www.habba-habba.de/" target="_blank"]Habba Habba[/url]’. Mocht je honger hebben en het weer laat het toe, neem plaats op het hogere terras bij de ingang en maak een keus uit een van de heerlijke wraps die op de kaart staan (tip: de korianderwrap). Combineer dit met een [url="http://www.aloha-lemonade.net/" target="_blank"]Aloha Limonade[/url] en geniet van het uitzicht op de straat en de kleurrijke bevolking die passeert; een heerlijk moment voor slechts enkele euro's. Enig minpuntje is dat er geen toilet is.

'475676' door Sjoerd '475676' door Sjoerd

NederlandArnhem

NederlandArnhem

Kom naar de Sonsbeek.

Sjoerd

Zo af en toe je eigen stad spammen kan geen kwaad, zeker als het een keer per jaar een van de leukste festivals van het land herbergt. In het tweede weekeind van augustus (vanaf donderdag t/m zondag) vind je in het Sonsbeekpark in Arnhem, de Sonsbeek Theateravenue, waar je voor weinig geld een keuze kunt maken uit vele voorstellingen welke of in tenten, of in de open lucht gespeeld zullen worden. Bezoek een toneel- of dansvoorstelling, koop een gedicht bij de afhaalpoëzie of strijk lekker in het gras neer met een drankje om lekker naar mensen te kijken. Voor meer informatie check hier [url="http://www.spiegeltent.nl/sonsbeek/" target="_blank"]de site van het festival[/url]. En het park zelf is ook zeer de moeite om lekker doorheen te struinen.

'475444' door Sjoerd '475444' door Sjoerd

NederlandArnhem

NederlandArnhem

Modeshows en...exposi

Sjoerd

Normaal al de moeite maar vanaf 1 juli aanstaande is Arnhem zeker een bezoek waard. Vanaf die datum (ongeveer) kun je terecht voor de eindexamenexposities van de studenten van [url="http://www.artez.nl/" target="_blank"]Artez[/url]. Naast de reguliere exposities zoals die van o.a. vrije kunst, grafisch ontwerp en product design kun je op 1 en 2 juli een bezoek brengen aan een van de modeshows, welke absoluut de moeite zijn. De Arnhemse academie heeft immers de afgelopen jaren wereldfaam opgebouwd met zijn (ex)studenten. Voor dit evenement dien je plaatsen te reserveren via de site van [url="http://www.artez.nl/" target="_blank"]Artez[/url] (kosten €15,- per ticket). Zorg wel dat je snel bent want er zijn doorgaans maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

'259802' door Sjoerd '259802' door Sjoerd

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Langzaam door de stad

Sjoerd

Ook in steden kun je natuurlijk focussen op de natuur. Qua setting niet echt iets bijzonders want ik trap ze per ongeluk zo nu en dan ook wel eens in mijn achtertuin naar het slakkenparadijs... Alleen zat deze zo toch wel mooi op dit raam.

'475253' door Sjoerd '475253' door Sjoerd

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Lekker appartement in

Sjoerd

Sinds kort ervaren en helemaal overtuigd... Om het directe gevoel van een stad mee te krijgen werkt het prima om een appartement te nemen in plaats van een hotel. Wij verbleven in Berlijn in Kreuzberg aan de [url="http://www.junctionberlin.nl" target="_blank" rel="nofollow"]Dieffenbachstrasse[/url], omgeven door veel café's en restaurants die 's ochtends vroeg hun terrassen al open hebben voor het welbekende fruhstuck. Daarnaast zijn er op loopafstand parken waar je met lekker weer fijn kunt gaan barbecuen en relaxen en ook een metrostation is zo gevonden. Voor een zoektocht naar een appartement in Berlijn of een andere leuke stad kun je terecht op de site van [url="http://www.only-apartments.com/" target="_blank" rel="nofollow"]Only Apartments[/url] (ook in het nederlands).

'475250' door Sjoerd '475250' door Sjoerd

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

De kerkhoven aan de..

Sjoerd

Berlijn is een heerlijk drukke stad en met een beetje goed weer lopen ook de meeste parken behoorlijk vol. Mocht je even tot rust willen komen (en neem dit in het verband van deze tip niet al te letterlijk) maak dan eens een wandeling over de kerkhoven aan de Bergmanstrasse in Kreuzberg (naast Volkspark Hassenheide). Hier loop je onder andere tussen prachtig vervallen en met beplanting overwoekerde grote familiegraven die een glimp geven van de vroegere Berlijnse rijkdom, absoluut prachtig om te zien ([url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/duitsland/berlijn/reisreporter/fotos/256585.html" target="_blank"]zie deze foto[/url]).

'256585' door Sjoerd '256585' door Sjoerd

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Familiegraven

Sjoerd

Veel van deze familiegraven zijn te zien op de Kerkhoven aan de Bergmannstrasse in de wijk Kreuzberg in Berlijn. Loop je door de wijk dan is het een prima plek om even doorheen te wandelen, absoluut rustpunt (zie ook mijn tip hierover).

'475224' door Sjoerd '475224' door Sjoerd

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Ga fietsen op een...l

Sjoerd

Berlijn kent vele unieke plekken en sinds enkele weken is er weer [url="http://www.gruen-berlin.de/parks-gaerten/flughafen-tempelhof/das-projekt/" target="_blank"]eentje[/url] bijgekomen. Na de sluiting van [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Luchthaven_Berlin-Tempelhof" target="_blank"]Vliegveld Tempelhof[/url] (bekend van o.a. de [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijnse_Luchtbrug" target="_blank"]airlift[/url] waarmee Berlijn ten tijde van de Sovjet bezetting tussen juni 1948 en mei 1949 door de Amerikanen en Engelsen bevoorraad werd) op 30 oktober 2008 zijn de start-, landings-, en taxibanen nu opengesteld voor publiek. Tevens zijn er velden ingericht voor verscheidene sportieve activiteiten, kan er worden gebarbecued en kunnen de banen gebruikt worden om te fietsen, te skeeleren of om te hardlopen. Maar ook als je minder sportief bent ingesteld is het een bijzondere plek waar je zeker naar toe moet als je Berlijn bezoekt. Wanneer heb je immers de kans om nagenoeg in je uppie (en zo voel je je al vrij snel gezien het park groter is dan Central Park in New York) op een start- en landingsbaan te staan en dan nog eens eentje met zo'n historie. De huidige bebouwing bij het vliegveld is overigens ook bijzonder. Het gigantische bombastische complex heeft de handtekening van Nazi hofarchitect [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Speer" target="_blank"]Albert Speer[/url] en is een van de weinig overgebleven gebouwen uit dit tijdperk. Overigens kan het zijn dat het huidige park binnen enkele jaren alweer wordt veranderd. Het bestemmingsplan is voor zover ik weet nog niet geheel duidelijk maar het lijkt erop dat er ook woningen en andere bebouwing zal gaan komen. Sla dit park de komende tijd dus zeker niet over!

'253548' door Sjoerd '253548' door Sjoerd

ThailandKhao Sok NP

ThailandKhao Sok NP

Kapitein

Sjoerd

Het geluid van de boot en de stank van de motor staan in contrast met de omgeving maar in de benauwdheid van de jungle van Khao Sok is het heerlijk om met een verfrissende vaart over het water te razen. Hier de kapitein van het schip die ons na een geweldige dag, nacht en ochtend terug bracht naar de bewoonde wereld.

'253538' door Sjoerd '253538' door Sjoerd

ThailandKhao Sok NP

ThailandKhao Sok NP

A Room with a view

Sjoerd

Hier 's ochtends wakker worden, op de veranda kruipen, de omgeving in je opnemen en vervolgens in het water springen om de restanten slaap van je lichaam te spoelen... Heerlijk.

'474802' door Sjoerd '474802' door Sjoerd

ThailandAndaman kust

ThailandAndaman kust

Catch of the day, Lae

Sjoerd

Hoewel ik eigenlijk niemand wil adviseren om naar het Thaise Ao Nang nabij Krabi stad te gaan, maak ik vanwege de 'vrijdag visdag' toch maar even een uitzondering. De naar mijn idee enige reden om naar deze, met touristenfaciliteiten volgebouwde, plek te gaan is het [url="http://www.laelaygrill.com/" target="_blank"]Lae Lay Grill Restaurant[/url]. Het menu is voortreffelijk. Nu is dat niet uniek in een land als Thailand waar je voor enkele bath in een tentje langs de weg al een briljant maaltje voorgeschoteld krijgt. Het gaat hier dan ook om een combinatie van factoren. Ten eerste de locatie; vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht over de zee en is er een bijna dagelijkse garantie op een geweldige zonsondergang. Mocht je in een romantische bui zijn dan is het de perfecte plek. Ten tweede de presentatie; naast de kaart die je ter inzage krijgt komt de bediening eveneens langs met een grote schaal met daarop 'the catch of the day'. Hierop liggen bijvoorbeeld heerlijke verse Rode Snappers, inktvissen en andere lekkernijen die enkele uren daarvoor nog in het zoute water dartelden. Twijfel niet, vergeet de kaart en neem de schaal. Alleen de prijs is wat onthais, maar nog altijd een fractie van wat je alhier zou betalen. Een extra tipje, neem een camera met statief mee voor een geweldige serie foto's van de zonsondergang.

'232656' door Sjoerd '232656' door Sjoerd

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Holocaust-Mahnmal

Sjoerd

Het joods monument in Berlijn is een ervaring op zich. Geen standbeeld of gedenkteken maar een beleving. En tijdens deze beleving wil je soms je focus even op iets anders leggen.

Community updates

DE NIEUWE COLUMBUS IS UIT, MET FOTO'S VAN ...

25-02-2021 Wellicht hebben jullie het al gezien of is hij zelfs al op de mat gevallen: Columbus-editie 97 is uit! En het is een speciaal nummer, want we hebben niemand minder dan Belgisch avonturier Tom Waes als gasthoofdredacteur weten te strikken. Om dat te vieren, hebben we een lekker uitdagende reisquiz in elkaar gedraaid. Ook leuk: in het nummer vind je een aantal prachtige foto's van Wisseschout, Menno Schaefer, MirandaNoomen, Agrotewal en Dreamer666. Dank voor al jullie mooie foto's!

WIN EEN AVONTUUR MET DE MENSEN VAN WIE JE HOUDT

18-02-2021 Mis jij het reizen ook zo enorm? En kun je niet wachten om weer quality time te besteden met de mensen die je liefhebt? Deel jouw mooiste herinnering die je graag opnieuw zou beleven en wie weet wordt jouw wens wel waargemaakt. Elke maand belonen we het leukste verzoek met een avontuurlijk weekendje weg, waaronder een overnachting in een Natuurhuisje in Nederland.

NIEUWE COLUMBUS-FOTOWEDSTRIJD

28-01-2021 We starten vandaag met een nieuwe fotowedstrijd, in samenwerking met Riksja Travel en Zoom.nl! We zijn hiervoor op zoek naar plekken binnen Europa waar je je in een ver oord zou wanen. Denk aan een wildwest-dorpje in Spanje, een Afrikaanse savanne in Nederland of Caribisch strand in Griekenland. Om mee te doen, hoef je geen lid te zijn van de community maar wij weten natuurlijk wel dat jullie binnen dit thema prachtige foto's hebben. ? Meedoen kan t/m 4 maart; de hoofdprijs is een prachtige 16-daagse reis door Kroatië en Slovenië (na corona), verzorgd door Riksja Travel. En je wordt sowieso beloond met een smartphone-fotografiecursus van Zoom.nl t.w.v. €69,95!

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah
 

week 08 | Community-toppers


Radio Kootwijk. Foto: Henk Vanetie
1. Topfoto & -tip: Radio Kootwijk door Henk Vanetie
2. Review: n.v.t.
3. Communitylid van de week: AGrotewal
4. Nieuwkomer: Nikikwast

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Mis jij het reizen ook zo enorm? En kun je niet wachten om weer quality time te besteden met de mensen die je liefhebt? Deel jouw mooiste reisherinnering die je graag opnieuw zou beleven en wie weet wordt jouw wens wel waargemaakt. Elke maand belonen we het leukste verzoek met een avontuurlijk weekendje weg, waaronder een overnachting in een Natuurhuisje in Nederland. Zo doe je mee >

Doe mee met onze #verwegdichtbij-fotowedstrijd, in samenwerking met Riksja Travel en Zoom.nl! We zijn hiervoor op zoek naar plekken binnen Europa waar je je in een ver oord zou wanen. Denk aan een wildwest-dorpje in Spanje, een Afrikaanse savanne in Nederland of Caribisch strand in Griekenland. Om mee te doen hoef je geen lid te zijn van de community maar wij weten natuurlijk wel dat jullie binnen dit thema prachtige foto's hebben. ? Meedoen kan t/m 4 maart; de hoofdprijs is een prachtige 16-daagse reis door Kroatië en Slovenië (na corona), verzorgd door Riksja Travel. En je wordt sowieso beloond met een smartphone-fotografiecursus van Zoom.nl t.w.v. €69,95!  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik