Silver

'1142489' door Silver '1142489' door Silver

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Raiders of the lost..

Silver

Urbex locatie op Bali vlak bij Sanur. Taman Festival is een groot verlaten park met gebouwen die in verval zijn. Je kan er uren rond dwalen. Als je goed kijkt en ziet hoe de plantenwereld de gebouwen weer aan het veroveren is voel je je soms midden in de set van een Indiana Jones of Lara Croft film. De urbex liefhebber kan hier zijn ei wel kwijt. Er zijn mensen die entree vragen 1.20 € je krijgt zelfs een echt entree kaartje. Ja op Bali zijn ze nu overal geld voor aan het vragen. Was nu voor de 3e maal op Bali maar in vergelijking met mijn vorige reizen naar Bali is het nu wel heeeel erg toeristisch geworden. Ik had niet meer dat mooie gevoel van de eerste reis. Zeker in het zuidelijke deel is het voor mij niet meer echt Bali met Ubud als grootste teleurstelling. Maar ja dat noemen ze vooruitgang. Ik moet niet in het oude blijven hangen. ;-))

'1142486' door Silver '1142486' door Silver

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Biorock Pemuteran

Silver

Bali kent vele duiklocaties en natuurlijk ook de nodige snorkelplekken. Bij Pemuteran is een heel leuke snorkel locatie. Het project Biorock hersteld er het rif. Ze maken ijzerframewerk en laten dit zakken op plaatsen in zee, net voor de kust. Planten hier weer zelf gekweekte zeedieren en planten op en wij mogen het resultaat bewonderen. Je hoef maar een meter of 30 vanaf het strand te zwemmen en je ziet al de mooiste vissen en ander zeeleven.

'1142485' door Silver '1142485' door Silver

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Urbex op Bali

Silver

Ook op Bali zijn enkele leuke urbex loctaies te vinden. Eentje bezocht ik onlangs. Op internet te vinden onder ghost hotel bedugul of ghost hotel Bali. Je moet wel via iemand zijn tuin op het terrein komen en dat kost 1.80€. Ik denk als ik had gehandeld dat het goedkoper kon maar van mij mogen die mensen ook wat verdienen. ;-) Daarvoor doen deze mensen wel kijken of het nog veilig is en waar dit niet is worden linten gespannen. Het is een behoorlijk groot complex. Neem een taxi in Bedugul of vraag je eigen driver of hij het weet te vinden. Mijn chauffeur wist gelukkig meteen waar ik naar toe wilde en wist ook bij wie hij zich moest melden om op het terrein te kunnen komen. Ga er vanuit dat je niet alleen zult zijn er zijn meer liefhebbers die het gevonden hebben.

'1135761' door Silver '1135761' door Silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Oude zandgronden

Silver

Rondom Venray was het jaren lang kommer en kwel wat de gronden betrof. De gemeente was helemaal omringd door zandgrond. Deze grond werd regelmatig tot aan de dorpskern opgewaaid. Er werd van alles gedaan om dit tegen te gaan. Bomen planten was een van de middelen. Zorgen dat er heide groeide ook. Nu hebben we er een mooi bijzonder bosgebied aan over gehouden waar heide en jeneverbes goed gedijen. Maar zelfs tot ver in 1900 moest de burgerij nog hand en span diensten verrichten. Dus wie paard en wagen had moest die ter beschikking stellen en wie te arm was moest zijn schop meenemen. Dat moest er op last van de gemeente of het kerkbestuur de kerkingang of het gemeentehuis worden vrijgezet van opgewaaid zand.

'1135713' door Silver '1135713' door Silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

De peel

Silver

De peel is weer redelijk nat tegenwoordig. Het waterpeil is de laatste jaren wat hoger gezet. Niet alle bedrijven die in de peelgebieden hun geld verdienden konden dat hebben. Diverse boeren en tuinders zijn uitgekocht. Maar er zijn er nog wel enkele die er hun boterham verdienen. Over enkele weken zullen hier weer de nodige koeien en geiten hun buikje rond eten. Maar dan moet de wei wel droog staan.

'1135638' door Silver '1135638' door Silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Hoog water in de...Ma

Silver

Al enkele jaren is het waterpeil in de peelgebieden van Brabant en Limburg verhoogd. Dit resulteert in veel dode bomen. Dat is ok, in de peel stonden vroeger ook geen bomen men kon er kilometers ver kijken. Vroeger was het een rijk turfgebied. Maar turf hadden wij nodig om te stoken en voor andere doeleinden. Als alles goed gaat kan men over enkele duizendjaar weer turf steken en gebruiken als het nodig mocht zijn. ;-))

'1135553' door Silver '1135553' door Silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Samen struinen door d

Silver

Op zoek naar een leuke foto locatie zag in de verte dat er een ree wilde oversteken. Gelukkig had ik mijn 2e camera met telelens omhangen. Het was een hele afstand maar wel te doen. We keken elkaar even aan en zagen dat er geen gevaar dreigde. Dus ik fotografeer en het ree steekt rustig het pad over en knabbelt af en toe aan wat groen. Mijn dag kon niet meer stuk.

'1135286' door Silver '1135286' door Silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Veranderende natuur

Silver

Dat de natuur niet stil staat weet ik als natuurgids al te best. Als kind kwam ik hier spelen en was het een grote zandbak waar alleen wat zegge en wat russen groeiden aan de waterkant. Nu 40 jaren later is het aan het verlanden. De natuur wil geen kale zandvlakte. Wat wij ook doen, de natuur zal uiteindelijk de langste adem hebben. Zij zal dat doen wat voor die plek het beste is, wat wij er van vinden of mee willen heeft ze geen boodschap aan. Ook heerlijk om dat met eigen ogen te kunnen zien gebeuren.

'1135208' door Silver '1135208' door Silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Brunssummerheide

Silver

Na vele jaren bezocht ik het gebied waar ik als jochie veel tijd heb door gebracht. Op zaterdag met vrienden door het bos struinen totdat je bij het moeras en het water uitkwam. In de zomer lekker zwemmen. Het water kwam direct uit het moeras, kraakhelder en ijskoud. De oever was een grote zandvlakte. Nu zie ik tot mijn verbazing dat de oever aan het begroeien is en hoor dat er niet meer gezwommen wordt. Het zou veel te gevaarlijk zijn. (het diepste punt is 30cm) Wat een geluk dat het in mijn jeugd nog iets makkelijker was om als kind op avontuur te gaan en te ontdekken wat kan en niet kan. Onze kleren waren echt wel droog voordat we thuis waren. Van het water naar huis was meer dan 7 km die liep je gewoon dwars door het bos lekker spannend. Maar ja, onze ouders waren ook niet zo bang dat er iets gebeurde. Je moest het gewoon maar op de harde manier leren als je iets doms deed, geen probleem.

'1133686' door Silver '1133686' door Silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Boshuizen

Silver

Het gebied Boshuizen in Venray is een natuurgebied waar ook de nodige Jeneverbesstruiken staan. Ooit is het de rede geweest waarom stichting het Limburgs Landschap is opgericht. In de tijd van de werkverschaffing wilde men het gebied ontginnen. Enkele natuurliefhebbers die nogal wat invloed hadden hebben dit kunnen voorkomen. Nu is het een pracht natuurgebied waar men buiten wandelen ook leuke plaatjes kan schieten.

'1132787' door Silver '1132787' door Silver

OostenrijkTirol

OostenrijkTirol

Op je gemakje

Silver

Weg van alle drukte. Een mooie landweg om een wandeling op hoogte te maken. Je gaat ver boven de 2000m. Maar omdat het om een geasfalteerde weg gaat is het goed te doen. Wandelen op de Pfundser Tschey is goed om aan de hoogte wennen en weer even af te schakelen van alle drukte. De huisjes op de foto zijn ofwel hooi schuurtjes of huisjes waar de boeren verblijven als ze voor langere tijd op deze alm werken. Zoals bv in de hooitijd. Je kan er van het uitzicht en de mooie weidebloemen genieten. Als je geluk hebt, net als wij zijn er enkele muzikanten aan het oefenen en wordt je een hele tijd door live muziek begeleid. Zorg voor een goede verrekijker er zijn daar veel vogels te spotten. En denk aan eten en drinken.

'1132755' door Silver '1132755' door Silver

OostenrijkTirol

OostenrijkTirol

Ook voor rolstoelers

Silver

Vanuit Pfuns naar Greit en dan door tot de parkeerplaats Tscheylücke om te parkeren. Vanaf daar kan je een pracht almwandeling maken. Deze is goed te doen voor mensen die niet al te best ter been zijn of van een rolstoel of rollator afhankelijk zijn. De hele route gaat over geasfalteerde weg. Het loopt dan wel wat bergop maar neem je tijd en geniet. Je moet dezelfde weg terug, maar het uitzicht is dusdanig anders dat je het amper merkt. Alleen de vele huisjes en schuurtjes laten je merken dat je er al eens was. Zij die wel km vreters zijn kunnen wel doorlopen of naar een alm of tot in Tschupbach maar dat is een flinke wandeling. Neem je eten en drinken mee en geniet van een picknick tussen de bergflora en zie de roofvogels cirkelen of hoor de vele insecten hun geluiden produceren. Vergeet niet even de kapel van binnen te bekijken, echt een bezoek waard.

'1132554' door Silver '1132554' door Silver

OostenrijkTirol

OostenrijkTirol

In de Radurschklamm

Silver

Heerlijk langs het water over de smalle paadjes en de diverse bruggen boven zien te komen. Vanuit het dorp Pfunds, maak je een pracht rondwandeling, met op de terugweg regelmatig prachtige vergezichten.

'1132469' door Silver '1132469' door Silver

OostenrijkTirol

OostenrijkTirol

Ingang van een pittig

Silver

Ben je in de buurt van Pfunds in Tirol en je vind het leuk om in een kloof te lopen, loop dan de Radurschklamm eens. Het is weliswaar een pittige wandeling maar wel de moeite waard. Je loopt zowel links als rechts van het zich naar beneden stortende water. Over smalle bruggetjes waar je telkens 1 voor 1 overheen moet wordt je steeds van links naar recht geleid. Altijd dicht langs het water en vlak langs de loodrecht naar boven lopende rotswand. Soms wat breder dan weer smal maar bijna altijd een redelijk stijl pad. Dit pad vraagt wel iets stevigere schoenen en een beetje profiel. Zo af en toe is er wat water of modder zeker als het net geregend heeft. Voor de terugweg heb je 2 mogelijkheden. L of R-om. Rechtsom gaat voor een groot deel via een bevoorradingsweg en is goed te doen. Soms kan je weer via een pad door het bos en dan kom je langs een pracht kappel die je tijdens je klim al gezien kunt hebben. Linksom gaat via het dorpje Greit hier zou je met de postbus terug kunnen.

'1132412' door Silver '1132412' door Silver

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Herfstzon over de Hog

Silver

Wandelend in het natuurpark Hoge Kempen kan je zo af en toe een flinke bult beklimmen. Sterker als je bepaalde wandelingen loopt moet je ze wel beklimmen. Maar je wordt dan ook beloond met een pracht uitzicht. Hier met uitzicht op Maasmechelen.

'1132276' door Silver '1132276' door Silver

België

België

Terhills

Silver

Bij Maasmechelen vind je Terhills, een pracht stuk natuur. Mooie maar pittige wandelingen zijn er te maken. pracht uitzichten te bewonderen. Oude steenbergen die opgenomen zijn in het natuurpark. Wandelingen met een stijgingspercentage van 13 en 19 procent laten je flink energie verbruiken maar het is de moeite waard.

'1127270' door Silver '1127270' door Silver

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

Nooit ver van huis.

Silver

Vlieg je uren naar de andere kant van de wereld, maar aan je land ontsnappen kan bijna niet. We landen laat in de avond in Nicaragua. Een door ons hotel geregelde taxi brengt ons naar Granada. Nog een hele reis vanaf het vliegveld.Het is donker en na middernacht als we bij het hotel aankomen dus snel het bed in. In de morgen een heerlijk ontbijt en onze accomodatie verkennen. We hebben weer eens goed gegokt en een prima verblijf gevonden. De eerste vekenning van Granada begint. Op nog geen 150m van ons hotel een leuke kroeg/ eetgelegheid. Wij kijken even binnen, en wat zien we, allemaal voetbalsjaals. Holland en hoe komen ze er aan, sjaals van Roda. Wie neemt er nou een sjaal mee naar een land waar het om 9 uur in de morgen al 25gr is? Sjaals van over de hele wereld zijn er verzameld. En ik weet dat er na ons bezoek nog vele gevolgd zijn. Als ik nu zoek op, Granada, La Hacienda, Nicaragua dan zie ik dat er nog wel wat clubs zijn bijgekomen. Dat ondanks dat dit land niet echt bezocht kan worden door de burgeroorlog en nu corona.

'1126583' door Silver '1126583' door Silver

NicaraguaAtlantische kust

NicaraguaAtlantische kust

Ben er bijna

Silver

Vlak bij Las Penitas op een 20km van Leon, ligt een pracht dorpje aan de kust. Vlak bij het dorp ligt een natuurpark dat een bezoek meer dan waard is. Reserva Natural isla Juan Venado. In het dorp kan je tochten met gids door het park boeken. Ga voor een late middag / vroege avond tocht, dan heb je kans dat je mee mag om schildpadjes los te laten. De kuststrook van dit park is namelijk een broedplaats voor schildpadden. In het seizoen zorgen de mensen van het dorp voor bescherming en broeden ze als het ware de eitjes uit. Als je in de morgen boekt kunnen ze je al vertellen of er die dag jonkies worden uitgezet. Bij onze boeking werd ons gezegd dat er zeker 5 waren. Uiteindelijk hebben we er meer dan 30 de zee zien bereiken. Prachtig om te zien hoe deze beestjes alles in het werk zetten om in zee te geraken. Door bij de gidsen van het park te boeken steun je ook het park. Wij betaalden 5€ pp voor 2 uur met de boot door dit mangroven bos waar je echt veel te zien krijgt. En dan nog een uur met de schildpadjes aan het strand.

'1126500' door Silver '1126500' door Silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Toch een beetje...vak

Silver

Voor mij ziet het uit als een plaatje uit een land met bergen en wintersport. Maar het is gewoon in ons vlakke land. Het gaf me toch het gevoel van een beetje weg zijn. Samen met enkele anderen doe ik een project om nieuwe aangelegde natuur 3 jaar te volgen door op vaste punten regelmatig een foto te maken. Kijken hoe het ontwikkeld. Dit gebied is aangelegd vanwege hoogwater beveiliging. Dit is een van die vaste punten, eens kijken of we de komende 3 jaar nog eens een sneeuw foto kunnen maken.

'1123325' door Silver '1123325' door Silver

MaleisiëGeorge Town

MaleisiëGeorge Town

Wie kijk naar wie?

Silver

Wandelend vanuit Penang Hill richting botanische tuin kom je van alles tegen. Het kan zomaar gebeuren dat de apen jou eerder spotten dan jij hun. De wandeling duurde langer dan verwacht, in Azie zijn de km denk ik langer dan bij ons. Maar dat was geen probleem er was zoveel te zien onderweg. 3 Soorten apen die gewoon met je mee lopen en je goed bekijken, net als wij doen in de zoo. Vlak bij de botanische tuin die onderaan bij Penang Hill ligt spotten we deze leukerd, Via de bomen ging hij telkens een stuk voor ons uit om dan weer te kijken hoe wij hem inhaalden. De wandeling van de Hill naar beneden doet zowat niemand. Je komt dus ook amper iemand tegen. Nadeel is dat er onderweg ook niets te krijgen is. Maar des te lekkerder is het eten en drinken dan als je bij de eerste de beste op een gammel stoeltje neerploft.

'1123012' door Silver '1123012' door Silver

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

Nicaragua, flora en..

Silver

Nicaragua heeft veel te bieden en is nog buiten de gebaande paden. Een enorme rijkdom aan flora en fauna. Het kan dus zo maar gebeuren dat je vanaf je terras de kolibries aan je neus voorbij ziet vliegen. Dan heb je ze nog niet op het kaartje staan. Ze zijn zo vlug. Dus even kijken waar ze gaan eten en dan alvast inzomen en scherpstellen. Even aan je koffie drinken. (Nica heeft de beste koffie ever) En oeps je hebt hem alweer gemist. Maar er zitten er genoeg, dus voor de 2 kop koffie leeg is heb je er wel een of meerdere te pakken.

'1122932' door Silver '1122932' door Silver

MexicoPuebla

MexicoPuebla

Bloemsch(r)ikken

Silver

Mexicanen houden van bloemen staat staat als een paal boven water. Overal waar we komen zien we dat er planten en bloemen verkocht worden. Bij de huizen zie je overal plantjes staan. Maar als je de schikkingen van hier gewend bent en je ziet dat wat ze daar met die mooie bloemen doen. Dat is wel even schrikken, een heel andere manier van een bosje bloemen schikken. Het is mooi om te zien hoe deze mensen bloemen koesteren. Op elke markt zijn genoeg kramen te vinden en ook wordt er veel gewoon op straat verkocht. En zeker geen troep of oude bloemen. Voor een plantenliefhebber als ik echt genieten. Maar je moet je wel inhouden en niet zelf willen gaan schikken daar, ze zien het denk ik even anders wij ;-))

'1122866' door Silver '1122866' door Silver

Duitsland

Duitsland

Gate graven

Silver

Bij onze buren moeten ze aan het gas. Dit omdat de mensen niet meer willen dat er complete dorpen worden opgedoekt, ten koste van bruinkoolwinning voor energie. Gate graven dat kunnen ze daar wel. (ze oefenen altijd aan onze kust ;-) ) Hier in de buurt van Inden is een van de laatste gaten aan het ontstaan. Gigantische gravers maken een gat waar een hele stad in kan verdwijnen. Aan de vrachtauto en de pickup op de foto kan je een beetje aflezen hoe gigantisch groot de gravers zijn. Gelukkig zie dat ze ook al bezig zijn met schone energie. Er zijn op diverse plekken uitzichtpunten gemaakt vanwaar je een goed zicht op de werkzaamheden hebt. Bedenk wel een rondje om dit gat kost meer dan 1 uur rijden, het gaat hier niet om de een of andere grote strandkuil :-))

'1121113' door Silver '1121113' door Silver

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

En hier maar klagen.

Silver

Ja covid 19 legt ons leven een ander ritme op. Maar als ik terug denk aan mijn tijd in Nicaragua dan weet ik dat wij het zelfs nu nog goed hebben. Daar moet warmte van een houtvuur komen. Daar worden huizen niet opgeknapt zoals hier. Sterker noch, ze hebben geen geld om hun huis te onderhouden, althans de gewone mens. Enkele rijken leven gewoon in weelde. Het doet me erg aan Cuba denken. Maar het viel me op hoe vrolijk en blij deze mensen zijn en genieten van elke dag. (Ook net als in Cuba) Zouden wij ook wat vaker moeten doen. Ik hoop dat ze goed door deze tijd komen en dat hun regering tot inkeer komt en we dit land weer eens mogen bezoeken. Het land heeft alles wat je nodig hebt voor een geslaagde reis, stranden, bergen, natuur en prachtige oude steden maar vooral heel lieve en leuke vriendelijke mensen.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier