Schildoppad

'1106722' door Schildoppad '1106722' door Schildoppad

Groot-BrittanniëEdinburgh

Groot-BrittanniëEdinburgh

Kerstsfeer school...E

Schildoppad

Deze foto blijkt een hit in Google Maps. Ik heb 'm genomen tijdens een kersttrip in Edinburgh in december 2019. Het gebouw is de George Heriot's School. We liepen er steeds langs op de route van ons hotel naar het centrum van Edinburgh. Niet alleen deze school maar de hele stad is in deze tijd mooi verlicht. Rijk aan cultuur, en de kerstmarkt is giga-groot. Een erg leuke stad, zeer de moeite waard voor een meerdaags bezoek.

'1106660' door Schildoppad '1106660' door Schildoppad

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Kleurrijke oogst

Schildoppad

Het Andringitra National Park is door toeristen nog relatief onontdekt, maar het is een schitterend wandelgebied met spectaculaire uitzichten en prachtige natuur. Camp Catta is een perfecte plek om te overnachten. Een zes uur durende wandeling brengt je tot bovenop de 'kameleonpiek', een rotspunt in de vorm van dit unieke dier. Er is ook een wandeling beneden in de vallei die zich focust op een heilig bos met ringstaartmaki's en uiteindelijk tot in het dorp leidt. In het bos kom je vrijwel niemand tegen, maar we liepen zomaar deze jongens tegen het lijf. Ze laten vol trots zien wat ze geoogst hebben.

'1106652' door Schildoppad '1106652' door Schildoppad

MadagaskarIsalo NP

MadagaskarIsalo NP

Brand aan de horizon?

Schildoppad

Het Isalo Nationaal Park is een schitterend wandelgebied in het zuidelijke gedeelte van Madagaskar, bestaande uit roze en gele zandsteen formaties, canyons vol met palmbomen en smalle riviertjes. Na een uren durende wandeling door het landschap kwamen we terug bij onze accommodatie aan de rand van het park, en werden we getrakteerd op deze zonsondergang met dramatische lucht. Het is alsof er een hevige brand woedt, en het vuur de donkere grijze wolken produceert. Magisch moment...

'1102859' door Schildoppad '1102859' door Schildoppad

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Cubaanse met sigaar

Schildoppad

Een oude sigaarrokende vrouw, meestal gekleed in fel gekleurde gewaden, het is een vaak gezien plaatje dat hoort bij het beeld van Cuba. Ze benaderen toeristen om te worden gefotografeerd, tegen betaling uiteraard. Bij deze dame, die we tegen kwamen in de voormalige hoofdstad Santiago de Cuba , was dat niet meteen overduidelijk. Ze leek een authentieke local, sober gekleed, al rokend op weg naar de winkel. Maar toen we haar vroegen of we haar mochten fotograferen, bleek al gauw dat het haar ook om een kleine bijdrage te doen was. De sigaar in haar mond was niet aan. En haar sobere jurk, getekende gezicht, en de ietwat trieste blik in haar ogen deed ons vermoeden dat ze het niet zo breed heeft. Vanzelfsprekend beloonden we haar pose. Het levert in ieder geval dit mooi plaatje op.

'565907' door Schildoppad '565907' door Schildoppad

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Balinese...dansvoorst

Schildoppad

Prachtige gestileerde dansen door twee jonge vrouwen. Heel knap gedaan. Vooral het bewegen met de ogen schijnt veel oefening en inspanning te vergen, en ook het vingerwerk is een aparte kunst. Wat volgt is een stuk volkstoneel met veel monsters, de dood en draken. Een pracht schouwspel, leuk voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen. Veel dramatiek, humor, maskers en make-up. Ook het 25 koppige gamalan orkest is boeiend. Mooie oudere mannen die voor de muzikale entourage zorgen.

'565708' door Schildoppad '565708' door Schildoppad

IndonesiëBromo Tengger Semeru NP

IndonesiëBromo Tengger Semeru NP

Op de kraterrand van.

Schildoppad

De zonsopkomst bij de Bromo vulkaan is één van de bekendste highlights van Indonesië. Maar de wandeling die wij een dag eerder deden was eigenlijk nog spectaculairder. Startpunt was op een plek waar het nog heel vruchtbaar en groen is, maar je wel al in de verte de rookpluim van de vulkaan ziet. Totaal drie uur hebben we gelopen, en ook nog een klein stukje met jeeps over een kale vlakte gereden. Het laatste stuk te voet is het zwaarst. Je loopt en klimt dan tegen de feitelijke bergwand van de vulkaan op, door een grillig heuvelachtig landschap van lavazand. Bijna buitenaards doet het aan. De allerlaatste meters zijn nog wat steiler, en het lavazand nog iets losser, dus lastiger om vooruit te komen, tot je uiteindelijk op de kraterrand balanceert, en in het diepe gapende gat van de Bromo kunt kijken. Soms, als de rook wat minder is kun je zelfs de vuurzee van het kolkende magma in de diepte zien. Een machtige plek om daar te staan! Voor de afdaling kozen we de speciaal aangelegde trap die vanaf de rand bergafwaarts gaat. Uiteraard is het ook mogelijk om die voor de wandeling naar boven te nemen (iets comfortabeler)

'557008' door Schildoppad '557008' door Schildoppad

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Thomas Leaf Monkey op

Schildoppad

Tijdens een jungle-tracking in het Gungung Leuser park nabij Bukit Lawang op Sumatra kom je ongetwijfeld de Orang oetangs tegen. Zij zijn door hun trage motoriek vaak gemakkelijk te fotograferen, en de ranchers die als gids meelopen weten de beste plekjes wel. Maar we gingen geregeld van de gebaande paden af om ook andere apensoorten te ontmoeten. Zoals deze: Thomas Leaf Monkey, met zijn grappige gelaatsuitdrukking. Met de ranchers in de buurt weten ze dat ze wat te eten krijgen, dus durven ze redelijk dichtbij te komen. Verder hebben we ook een pig-tailed makaak gezien, en natuurlijk de longtailed makaken. De gibbons blijven op veilige afstand, hoog in de bomen, en ze verplaatsen zich razend snel dus zijn moeilijk te spotten/fotograferen. Maar je hoort ze wel duidelijk. Dus als je van apen in hun natuurlijke omgeving houdt, dan is dit de place to be.

'538079' door Schildoppad '538079' door Schildoppad

PortugalSintra

PortugalSintra

Kleurrijk Sintra

Schildoppad

Een stedentrip naar Lissabon moet je echt combineren met een dagje Sintra, van origine het zomerverblijf van de Portugese vorsten. Met de trein zit je er zo (± 30 minuten). Sintra zelf is een klein gezellig plaatsje met een pleintje, winkels en terrassen. Maar het gaat vooral om het wandelgebied op en rondom de heuvels, met als bekendste topper het kleurrijke Palacio de Pena (op de foto). Voor enkele euro's kun je ook met een hop-on/hop-off bus naar boven; deze rijdt rond langs alle bezienswaardigheden. Zo zijn er minimaal 6 paleizen, een ruïneburcht, en uitgestrekte tuinen en parken, met adembenemende uitzichten. Echt de moeite van het bekijken waard!