Sandral

'1118557' door Sandral '1118557' door Sandral

Chinayangshuo

Chinayangshuo

Grote liggende boeddh

Sandral

De Dafo- tempel of grote Boeddha tempel is een oude boeddhistische tempel in de oude garnizoensstad Zhangye, Gansu. In 1274 begon Marco Polo zijn reis naar het oosten en passeerde Zhangye en was zo onder de indruk van de boeddhistische cultuur en architectuur dat hij daar een jaar verbleef. De spectaculaire, 34,5 meter lange liggende boeddha, met bladgoud bedekt, is de grootste in zijn soort in China, met schouders van 7,5 meter breed, oren van 4 meter lang en voeten van 5,2 meter lang. Een man kan makkelijk op zijn middelvinger liggen.. Gemaakt rond 1100 en na een restauratie project in 2006 trekt de tempel nu duizenden bezoekers. (wiki)

'1118505' door Sandral '1118505' door Sandral

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Khiva 's zuidpoort

Sandral

De sprookjesachtige Zijderoutestad Khiva bestaat uit 50 monumenten en 250 huizen en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De binnenstad van de oude Khiva oase, Itchan Qala, is ommuurd door een stenen muur van ongeveer 10 meter hoog met 4 toegangspoorten, waarvan deze de minder toeristische zuidpoort is. (Tosh Darvoza) Het werd gebouwd in 1830. Deze binnenstad was de laatste stopplaats op de Zijderoute voordat de karavanen de woestijn overstaken naar Iran en aankomstpunt voor karavanen uit de Kaspische zee. Met de camper hebben we hier op de parkeerplaats in alle rust kunnen overnachten en op ons gemak in en uit kunnen lopen. In het hotel erachter mochten we tegen een kleine vergoeding gebruik maken van het zwembad, om heerlijk af te koelen met de intense hitte. Om de meeste bezienswaardigheden te bezoeken moet je een toegangsticket bij de West-gate kopen (geldig voor 2 aaneengesloten dagen) . Zonder kaartje mag je hier ook rondlopen , maar mist je een deel, en dat is echt verkeerde zuinigheid.

'1118311' door Sandral '1118311' door Sandral

OmanMusandam

OmanMusandam

Dhow cruise

Sandral

Een excursie met een traditionele dhow (Arabisch schip) langs de mooie kliffenkust van Khor Shimm is een aantrekkelijke manier om een halve of hele dag door te brengen. Neem je zwem- en duikspullen mee, want het azuurblauwe water in een rustigere baai , waar de boot naar toe vaart, is 16 km. lang en heeft hier de ideale temperatuur om te duiken en snorkelen . Het wemelt er van de vissen en soms zie je er ook schildpadden. Met een beetje geluk zie je dolfijnen, die graag met de boot meezwemmen. Deze zwommen mee nadat we vanuit stilstand zachtjes optrokken, onder ritmisch handengeklap en gefluit van de vissers. Ze doen het echt niet altijd op commando, want de 2e keer lieten ze het afweten.

'1118149' door Sandral '1118149' door Sandral

KazachstanAlmaty Region

KazachstanAlmaty Region

Charyn Canyon N.P

Sandral

Dicht bij de Chinese grens, in de Almaty provincie, ligt de 2 km. lange vallei van Kastelen. Lange tijd geselden wind en water de rode zandsteen van Charyn, om de fantastische vormen en schaduwen van vandaag te vormen.

'1118080' door Sandral '1118080' door Sandral

ChinaLeshan Shi

ChinaLeshan Shi

Panda speeltuin

Sandral

Bifengxia Giant Panda Base in het 'Fengtongzhai Natuurreservaat' is een gigantische onderzoeks- en fokfaciliteit voor panda's in Bifengxia town. Ze kunnen zo'n 40 kilo bamboe per dag eten en omdat veel delen van bamboe (hout) niet verteerd kunnen worden, moeten ze veel poepen. Zo kan een panda wel 100 drollen per dag leggen. Druk met slapen, eten en poepen dus. Wij hebben ze gelukkig toch nog even zien spelen.

'1117936' door Sandral '1117936' door Sandral

IranAlborzgebergte

IranAlborzgebergte

Bedab-e Sort Springs

Sandral

Gestapelde travertijn terrassen komen op een aantal verschillende plekken ter wereld voor zoals in het Yellowstone Park in Amerika, de White Water Terrassen in China en de beroemdste van allemaal- Pammukale in Turkije. Over het algemeen zijn deze hotsprings wit en blauw gekleurd, maar de terrassen van Badab-e sort zijn oranje en rood, door aanwezigheid van grote hoeveelheden ijzeroxide sedimenten. Het ligt in het noorden van Iran, 95 kilometer ten zuiden van de stad Sari op 1840 meter boven de zeespiegel. Er is hier geen busvervoer, maar wij waren hier met de eigen camper in augustus 2019. Vanuit Sari is taxivervoer mogelijk, maar dat is een lange rit voor 1 dag, lijkt me. Helaas begint een gedeelte van de terrassen al droog te staan en lopen de mensen overal door- en overheen. Jammer, maar over een paar jaar zal dit waarschijnlijk verdwenen zijn.

'1117901' door Sandral '1117901' door Sandral

IndiaTaj Mahal

IndiaTaj Mahal

Monument van een...on

Sandral

De zonsopgang bij de Taj Mahal is een belevenis en dat geldt ook voor de zonsondergang vanaf de andere kant van de rivier, die met de gereconstrueerde Mogoltuin Mehtab Bagh. Wij kiezen voor de zonsopgang, maar er gelden hier strenge veiligheidseisen; Alleen kleine tassen, geen voedingswaren, drank (flesje water krijgt je bij de kaartverkoop), kauwgum, aanstekers, sigaretten of messen zijn verboden. Zelfs een mini gorilla statiefje mag niet, dus doe alles waar je over twijfelt in een kluisje. Hier zitten we dan eindelijk. Wachtend op de eerste zonnestralen van de dag om te genieten van het spel van het licht op het marmer, dat als een spiegel van stemmingen werkt, al naar gelang het uur van de dag.

'1117714' door Sandral '1117714' door Sandral

ChinaTerracotta Leger

ChinaTerracotta Leger

Bronzen strijdwagen

Sandral

Het 2000 jaar oude Terracotta leger is ongetwijfeld het hoogtepunt van een bezoek aan Xi'an. Het grafcomplex van de keizer Qin Shihuang bestaat uit 3 blootgelegde kuilen, die in verbinding staan met elkaar en die zo een imposante militaire formatie vormen van het militaire voetvolk, boogschutters, strijdwagens, cavaleristen en zelfs een hoofdkwartier. Dit grafcomplex is een reusachtig gedenkteken voor een man die de geschiedenis is ingegaan als een even briljant als bruut heerser en veel gedeelten van zijn graf zijn nog niet blootgelegd omdat de huidige archeologische technologie niet toereikend is om de onschatbare artefacten die zich in het graf bevinden te conserveren. De bouw aan het mausoleum begon toen hij pas 14 jaar oud was en ging 36 jaar lang door. Om te voorkomen dat ze de geheimen van de talrijke schatten zouden onthullen, gingen de levende soldaten, concubines en bedienden plus de ambachtslieden die aan het graf werkten, mee het graf in. Zo werden in 1980 twee bronzen strijdwagens uit de grond gehaald. Ze staan tentoongesteld in een gebouw naast de vindplaatsen van het leger.

'1117650' door Sandral '1117650' door Sandral

KazachstanAqtobe

KazachstanAqtobe

Aktobe

Sandral

Aktobe, wat 'Witte Heuvel' betekent, werd opgericht in 1869 als een van de vele forten, en werd gebouwd op de twee nabijgelegen heuvels, met een islamitische begraafplaats, gemaakt van witte steen. Door de strategische plek trok deze veel immigranten aan en werd Aktobe, 10 jaar later, een stad. Onderweg van Oral naar Karabutak rijden we door deze stad en is het leuk om hier een dagje door te brengen en de boodschappen te doen. Er zijn in Kazachstan geen campings, dus overnachten we in de natuur, op parkeerplaatsen, bij hotels of in National Parks. De meest belangrijke bezienswaardigheden zijn een Planetarium, de Nur Ghasyr Moskee en, op de achtergrond te zien, de Svyato-Nikolsiy Kathedraal. Ook is er een mega shoppingmall, waar in het midden een schaatsbaan te vinden is.

'1117190' door Sandral '1117190' door Sandral

China

China

Mekong rivier

Sandral

Op weg naar Tibet rijden we urenlang langs de oever van de bruingekleurde Mekong (of in China Lancang rivier) zachtjes omhoog. Vanaf het ontstaan op het Tibetaanse plateau loopt deze rivier door 6 landen, nl. China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. We stoppen waar het kan om van deze rivier tussen deze machtige bergen te genieten.

'1117074' door Sandral '1117074' door Sandral

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Jabrin Fort

Sandral

Heerlijk ronddwalen in het mooiste fort van Oman dat werd gebouwd in 1675, en bestempeld als de kostbare parel van de Omanistische architectuur. De zorgvuldig uitgekozen traditionele inrichting zorgt voor een aangename en bijzondere sfeer in dit met steen en klei opgetrokken gebouw. Hoge spitsboogvormige nissen in de gepleisterde muren zorgen voor de verspreiding van diffuus licht. Om voor verkoeling te zorgen liep er een falaj (waterstroom) door de vertrekken.

'1116556' door Sandral '1116556' door Sandral

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Koninklijk vertrek

Sandral

In het op een 130 meter hoge rots gelegen Mehrangarh Fort zijn in de koninklijke paleizen de meest kleurrijke vertrekken te zien, waar je mond van open valt. Ook zijn hier tegenwoordig zeer mooie musea die kostbare schatten tentoonstellen.

'1116467' door Sandral '1116467' door Sandral

China

China

Regenboogbergen

Sandral

Zhangye Danxia Geopark staat bekend om de ongebruikelijke kleuren van de rotsen, die glad, scherp en honderden meters hoog zijn. Ze zijn het resultaat van afzettingen van zandsteen en andere mineralen die meer dan 24 miljoen jaar hebben plaatsgevonden. Het resultaat (vergelijkbaar met een laagcake ) werd gekanteld door de werking van dezelfde tektonische platen die verantwoordelijk waren voor het creëren van delen van het Himalaya-gebergte . Wind, regen en tijd vormden vervolgens buitengewone vormen, waaronder torens, pilaren en ravijnen, met verschillende kleuren, patronen en maten. Bron; Wiki

'1115756' door Sandral '1115756' door Sandral

China

China

Boeddhistische...vers

Sandral

Deze uit de kluiten gewassen 'lampenkappen', zoals ik ze zelf noem, vind ik prachtig qua vorm en kleur en deze zijn te zien in het Chongshengsi-tempelcomplex, de koninklijke tempel van Dali. Het ligt achter de Drie Pagoden en is één van de grootste boeddhistische centra in zuidoost-Azië. Zijn het een soort gebedsvlaggen? Heeft iemand enig idee?

'1115104' door Sandral '1115104' door Sandral

KirgiziëYsyk Kol Province

KirgiziëYsyk Kol Province

Zandbergen

Sandral

Onderweg vanaf de grens van China, rijden we met de auto richting Kochkor in Kirgizië. Het landschap is erg afwisselend en dit land bestaat dan ook voor 90 % uit bergen, maar dit soort kale zandbergen heb ik nog niet eerder gezien. De wegen zijn prima en zien dan ook veel fietsers in dit land.

'1114971' door Sandral '1114971' door Sandral

IranIsfahan

IranIsfahan

Shiietische Ashura

Sandral

In het stadje Zarnan lopen we met de auto vast in een processie wat achteraf de Ashura blijkt te zijn. Shiieten herdenken hier de martelaarsdood van Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohamed. Ze doen dat met rouwprocessies, gebeden en ook door middel van zelfkastijding.  Door zichzelf te verminken, willen ze zich vereenzelvigen met het lijden van de martelaar Hoessein. Vandaag de dag is rituele zelfkastijding verboden door middel van een fatwa, omdat soms al te enthousiaste deelnemers met hevige verwondingen naar het lokale ziekenhuis moesten worden afgevoerd. Het opzwepende tromgeroffel en gezang is behoorlijk imponerend, maar van de vrouwen krijgen we vanaf de kant limonade en eten aangeboden, en na 4 processies en 2 uren later kunnen we onze reis weer voortzetten.

'1114799' door Sandral '1114799' door Sandral

PolenGdansk

PolenGdansk

'Kunstwerk'?

Sandral

Wij bezoeken graag alle soorten religieuze gebouwen vanwege de vaak serene sfeer, architectuur en de kunstwerken. Een plek om even de koelte op te zoeken en uit te rustten. Dus in Gdansk kunnen we Mariakerk niet overslaan. Het is namelijk één van de grootste godshuizen van Europa en grootste baksteenkerk ter wereld. Bij de meeste godsdiensten staat de vrouw niet echt in een hoog aanzien, maar naar dit 'kunstwerk', een stuk van een drieluik, heb ik met verbazing en afschuw staan te kijken. Over smaak valt niet te twisten, maar waarom hangt dit in een kerk? Wie het weet mag het zeggen... Fijne Hemelvaartsdag. Ik heb er in ieder geval een vrije dag voor.

'1114684' door Sandral '1114684' door Sandral

KazachstanZuid Kazachstan

KazachstanZuid Kazachstan

Mausoleum van Khoja..

Sandral

Dit mausoleum werd rond 1400 gebouwd voor de religieus leider en dichter Ahmed Yasawi, die in de twaalfde eeuw geleefd had en overleden was in de plaats Yasi (zoals Türkistan toen werd genoemd). Het gebouw is nooit afgemaakt, omdat de opdrachtgever overleed. De bakstenen bij de hoofdingang zijn helaas nog altijd ongedecoreerd, maar de achterkant (hier te zien) is intact. Perzische bouwmeesters hebben deze architectuur later gebruikt in de stad Samarkand.

'1114583' door Sandral '1114583' door Sandral

China

China

Jin Ci Tempel

Sandral

De Jin Ci-tempel,ook wel de 'Tempel van de Heilige Moeder' genoemd, bevindt zich op een kleine 25 km. buiten de stad Taiyuan in de provincie Shanxi en is wereldberoemd omdat het een oude voor-ouderlijke tempel is, iets wat zeldzaam is in China. Deze tempel werd zo'n 1400 jaar geleden opgericht en staat bekend om zijn collectie kleifiguren uit de Song-dynastie. Zo heel anders dan andere beelden die ik verder in China gezien heb.

'1114500' door Sandral '1114500' door Sandral

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Kayi Co meer

Sandral

Gestaag klimmen we over het Tibetaanse plateau naar de hoogste bergpas van dit land, op 5380 meter, en gelukkig weinig last van de hoogte. Steeds vaker gaat de auto in de noodloop, vanwege een vervuild roetfilter. Dit geeft de nodige stress, maar proberen toch te genieten van de uitzichtspunten op deze prachtige route en uitstekende weg tussen Pagong tso Lake en Duoma (China National Highway 219)

'1114325' door Sandral '1114325' door Sandral

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Al Ayn's Beehives...T

Sandral

Gelegen op een bergkam en met de indrukwekkende bergen op de achtergrond, zijn deze meer dan 5000 jaar oude koepelgraven, voor liefhebbers van archeologische plekken, uitermate interessant. Deze necropolis is op geen enkele wegwijzer aangegeven, maar met Google Maps en even wat zoeken naar een doorgang tussen de huizen, werd onze zoektocht beloont.

'1114190' door Sandral '1114190' door Sandral

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Ghat

Sandral

Wat een belevenis om langs een gedeelte van de 88 ghats in Varanasi te varen en te wandelen. De ghats zijn de trappen die naar de oevers van de rivier de Ganges leiden. De meeste zijn baden en puja- ceremonie ghats. 2 zijn uitsluitend voor crematies bestemd. Vroeg uit de veren, hier de zon op zien komen, en je verbazen over de drukte, viezigheid en geuren maar ook over de mooie kleuren, de devotie van de gelovigen en de mystieke sfeer. Echt een hele andere wereld.

'1113997' door Sandral '1113997' door Sandral

China

China

Crescent Moon Lake

Sandral

Openklappen voor een beter overzicht. Aan de voet van de hoge Singing Sand Dunes ligt een klein halvemaanvormig natuurlijk meer, Crescent Moon lake, en is omgeven door drijfzand. Ondanks dat het hier behoorlijk winderig kan zijn, is het meer nooit bedekt door het zand. Een prachtig schouwspel in de woestijn. Het meertje bestaat waarschijnlijk al meer dan 2000 jaar. Doordat de watertafel (is het niveau waar de scheiding ligt tussen water en gas in een onderaards aardgasreservoir) in de 2e helft van de 20e eeuw begon te zakken, daalde ook het waterpeil van Crescent Lake, maar de overheid greep in en nu stijgt ook het waterpeil van het meertje jaarlijks steeds een beetje. De oase, met de pagode naast het meer, is een populaire toeristische bestemming.

'1113961' door Sandral '1113961' door Sandral

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Yak schedel

Sandral

Tijdens reizen komt je nog wel eens wat tegen wat overleden is. De één gruwelt ervan, maar ik vind het fascinerend. Hoelang heeft het rondgelopen en wat heeft het allemaal gedaan en gezien? Misschien is het de confrontatie met je eigen sterfelijkheid. Zo neem ik nog wel eens wat mee naar huis en als ik naar mijn mooie hondenschedel uit Tibet kijk met alle tanden en kiezen nog compleet, dwaal ik even terug in de tijd. Wat voor hond zou het zijn geweest, waar zou hij aan gestoven zijn en wat zou hij meegemaakt hebben? De hondenschedel hebben we verstopt in de auto. Deze was iets te groot.

Community updates

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik