Sandral

'1129783' door Sandral '1129783' door Sandral

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Veel kraanvogels in..

Sandral

Ja, dit zijn de kraanvogels in Tibet. Rijdt je 2,5 maanden door China met je camper, in de hoop veel kraanvogels te zien; Welgeteld 2 paartjes… Ben net terug van een verblijf uit het Dwingelderveld N.P. in Drenthe, waar ik van een boswachter hoor dat er 14 kraanvogelpaartjes verblijven. Gelukkig goed afgeschermd door paden af te sluiten, en niet gezien dus. (Moest toch een beetje lachen..) Nederland heeft meer dan je denkt!

'1129238' door Sandral '1129238' door Sandral

IndiaUdaipur

IndiaUdaipur

Vogelkooien

Sandral

Vogelkooien werden voor het eerst gebruikt in het oude Mesopotamië, Egypte, Perzië, Griekenland, Rome, China, India, Babylon en vele andere landen. Vroeger werden vogels vaak gehouden om religieuze of symbolische redenen, maar ze waren ook een teken van rijkdom en aristocratie en waren in hoge mate een statussymbool in rijke huishoudens zoals hier in het stadspaleis in Udaipur. (bron;wiki)

'1127027' door Sandral '1127027' door Sandral

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Mount Everest BC voor

Sandral

Aan de voet van de machtige Mt. Everest (8844.43m) , aan de grens tussen Nepal en China, bestaan eigenlijk tegenover het Grote Himalayagebergte twee Everest Base Camps. Het noordelijke basiskamp, in de autonome regio van Tibet, China, ligt op 5200 meter, terwijl de zuidelijke basis zich in Nepal, bevindt op een hoogte van 5364 meter. Ikzelf had er een ander idee van, maar zo ziet dus het noordelijke basiskamp in Tibet eruit. Dit is voor toeristen zonder accommodatie, terwijl wij met de camper op de parkeerplaats stonden, 2 km ervoor. Mensen met zelf meegebrachte tentjes stonden in een soort onafgebouwd toiletgebouw. Wat ik ook niet wist is dat de bergbeklimmers zo'n 7 km. verderop in het echte basiskamp zitten, waar wij niet mochten komen. Er loopt zelfs gewoon een asfaltweg naartoe, natuurlijk aangelegd door de chinezen. Nee, ik heb de berg niet beklommen en zelfs helaas het topje niet gezien..

'1126103' door Sandral '1126103' door Sandral

China

China

Meertjes en duinen

Sandral

We bezoeken de Badain Jaran woestijn in de noordelijke provincie Binnen-Mongolië. Niet te verwarren met het land Mongolië. Liefhebbers van zon, wind en zand, kunnen hier ver van de bewoonde wereld hun hart ophalen in de derde grootste woestijn van China, waar zich de hoogste zandduinen ter wereld bevinden. Soms 500 meter en meer. Bijzonder maakt het dat hiertussen ongeveer 140 meertjes liggen, die gevoed worden door ondergrondse stromen. Wij hebben hier 2 nachten doorgebracht met de camper aan een meer dat 20 km. vanaf de ingang in de woestijn ligt, en hebben te voet rondom gewandeld en geklauterd. Wil je verder de woestijn in ,dan kan dat met gids en een 4x4. Verderop ligt aan een meer nog een Tibetaans- Boeddhistisch klooster wat je kunt bezoeken. Maar zover zijn wij niet gekomen.

'1125494' door Sandral '1125494' door Sandral

KirgiziëYsyk Kol Province

KirgiziëYsyk Kol Province

Fairy Tale Canyon

Sandral

Fairy Tale Canyon ( Skazka) is een plek in Kirgizië vol met fantastische roodkleurige zandsteenvormen die in de loop van duizenden jaren van erosie zijn ontstaan. De toegangsweg is een hobbelig zandpad, waar tegenliggers en het mulle zand een probleem zijn. We rijden ons dan ook 2x bijna vast, omdat we geen 4x4 hebben. Ook is er niet echt een plattegrond of een wandelroute. Mensen klimmen over de smalle richels, en dat ziet er gevaarlijk uit, dus wij houden het laag en lopen er omheen. Na een uur in de volle zon, vertrekken we weer.

'1125407' door Sandral '1125407' door Sandral

IranPersepolis

IranPersepolis

Bas-reliëfs in...Pers

Sandral

Eeuwenlang lagen deze bas-reliëfs bedolven onder de aarde en zijn het best bewaard gebleven in de indrukwekkende ruïnes van Persepolis. Je kunt ze vinden in het centrum van de Apanada of audiëntiezaal waar de koning zijn bezoekers ontving. Omdat er weinig tot geen beschutting is en het er erg heet kan worden, kan je het best zo vroeg of laat mogelijk naartoe gaan (minstens 2 uur ervoor uittrekken) Je toegangsbewijs is 2 dagen geldig.

'1125279' door Sandral '1125279' door Sandral

IndiaJaipur

IndiaJaipur

Audiëntiehal van...St

Sandral

Een deel van het stadspaleis van Jaipur is nog steeds als residentie van de voormalige maharadja in gebruik. Dit is de Audiëntiehal en er staan (hier buiten beeld) de 2 grootste zilveren vazen ter wereld, speciaal gemaakt voor maharadja Madho Singh, die ze gevuld met Ganges water voor de rituele reiniging, meenam naar Londen, waar hij de kroning van Edward de 7e bijwoonde... Overal zie je hier dat het een periode was van overdaad.

'1125134' door Sandral '1125134' door Sandral

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Uitzicht op grote...h

Sandral

Het is niet moeilijk om hier een prachtige lunchplek te vinden met een adembenemend uitzicht op het omringende berglandschap. We rijden verder richting het westen naar Pagongtso lake, waar onze overnachtingsplek zal zijn.

'1122376' door Sandral '1122376' door Sandral

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Sioni kathedraal

Sandral

De Sioni kathedraal; de trots van het historische centrum van de Georgische hoofdstad Tiblisi. Zij was eeuwenlang de belangrijkste van heel Georgië en ziet er, op enkele wijzigingen na, hetzelfde uit als in de 13e eeuw. Buiten dat de binnenkant beeldschoon is, wordt er het kruis van Nina van Georgië bewaard. Zij was het die het Christendom in de 4e eeuw in Georgië verspreidde. Je kan er een wens doen en wachten tot die vervuld wordt. Ook herbergt de kathedraal de wonderbaarlijke steen van de heilige David, die deze meebracht uit Jeruzalem.. Terwijl we er ronddwalen, trouwt er net een stelletje. Vanaf een afstandje kijken we naar dit toch bijzondere moment in 2 mensenlevens.

'1122311' door Sandral '1122311' door Sandral

IranPersepolis

IranPersepolis

Graftombes op hoogte

Sandral

In Naqsh-e Rostam, zo'n 5 km. ten noorden van Persepolis, zijn indrukwekkende kruisvormige graftombes van Achaemenidische koningen te zien. Deze koningen lieten hun graven in de 65 meter hoge steile bergwand uithouwen. Helaas zijn de graven zelf van binnen niet te bezichtigen, maar wel vanaf beneden te bekijken.

'1121238' door Sandral '1121238' door Sandral

TibetHimalaya

TibetHimalaya

De weg naar Mount...E

Sandral

Mount Everest Base camp is 1 van de hoogtepunten van onze reis geweest en denk ik met recht erkend als het Mekka voor avontuurlijke reizigers. Je hebt er 2 basiskampen. Één van Nepalese en één van Tibetaanse kant. Wij rijden vanaf Tibet over de machtig mooie weg door het grote Himalayagebergte naar het noordelijke basiskamp (5200 meter) aan de voet van de hoogste berg van de wereld; De Mount Everest (8844.43 meter)

'1121172' door Sandral '1121172' door Sandral

ChinaZijderoute

ChinaZijderoute

Yungang grotten

Sandral

De grotten van Yungang, in de stad Datong, zijn oude boeddhistische tempelgrotten, uitgehouwen in de zuidwand van het Wuzhoe Shangebergte, en strekken zich uit over een lengte van bijna een kilometer in de vallei van de rivier de Shrili. Het oudste gedeelte kwam tot stand tussen 460 en 525 n. Chr onder de noordelijke Wei-dynastie. Het hele complex telt 254 grotten, waarvan 45 als de belangrijkste worden beschouwd, met daarin meer dan 51.000 beelden en beeldjes, in grootte variërend van 17 meter tot enkele centimeters. De grotten zijn in 2001 door UNESCO tot Werelderfgoed benoemd.

'1120979' door Sandral '1120979' door Sandral

TibetHimalaya

TibetHimalaya

Pagong Tso lake

Sandral

De opgang om met de camperbus op deze oever langs het meer in de Himalaya te willen staan, is een beetje lastig. Steil en los zand en grind. Maar het lukt en we worden getrakteerd op mooie vergezichten en allerlei kleurenveranderingen van het water en de bergen rondom. Van strakke blauwe luchten tot deze stormachtige wolkenontwikkeling. De dieselkachel doet het gelukkig op deze hoogte van 4350 meter..

'1120932' door Sandral '1120932' door Sandral

IranKashan

IranKashan

Hammam

Sandral

Dit is het interieur van het prachtige badhuis Hammam-e Soltan Mir Ahmad in Kashan, vernoemd naar het nabijgelegen mausoleum van deze Sultan. Dit badhuis werd in de 16e eeuw gebouwd en was 400 jaar in gebruik. Samen met het Hammam-e Ali Qoli Agha in Isfahan wordt het als één van de mooiste Safavidische badhuizen beschouwd. (bron Dominicus)

'1120894' door Sandral '1120894' door Sandral

OostenrijkCarinthie en Oost Tirol

OostenrijkCarinthie en Oost Tirol

Nockalmstrasse

Sandral

We rijden de Nockalmstrasse; een mooie toeristische tolweg van 34 km. lang en met 52 haarspeldbochten door de 'Nocky Mountains'. Één van de mooiste Alpenwegen van Karinthië en oost-Tirol en geliefd bij motorrijders, fietsers en automobilisten. Het heet hier de 'zachte kant van de Alpen', en heeft een heel andere beplanting. Dit meertje heet Windebensee, ligt vlak langs de weg, en een mooie gelegenheid om de benen te strekken of te lunchen.

'1119057' door Sandral '1119057' door Sandral

ChinaZijderoute

ChinaZijderoute

Jiayuguan fort

Sandral

De illustere torens van het gerestaureerde Jiayuguan fortress rijzen 10.5 meter boven de woestijn uit en heeft de naam de monumentale afsluiting van de Chinese muur te zijn. Toch lopen er oudere stukken verder naar het westen de Gobiwoestijn in. Het grote fort werd in 1372 gebouwd en binnen bevinden zich verschillende gebouwen, waaronder een tempel en een theater waar de Qing-troepen vermaakt werden. Je kunt hier de muren beklimmen en langs de kantelen wandelen.

'1118829' door Sandral '1118829' door Sandral

IndiaUdaipur

IndiaUdaipur

Romantisch Stadspalei

Sandral

De stad Udaipur staat vooral bekend als een romantische stad, die sinds 1570 gedomineerd wordt door het Stadspaleis, het grootste paleizencomplex van Rajasthan, waarin 'zijne hoogheid' de maharadja resideert. Binnen de eenvoudige muren, die hoog boven het Pichola- meer uitrijzen, is ondanks vele uitbreidingen de architectonische eenheid bewaard gebleven. Heerlijk om uren rond te zwerven. In het Fateh Prakash Palace Hotel ( het voormalige koninklijke gastenverblijf) kunt je van 15 tot 17 uur overeenkomstig Britse traditie genieten van een High Tea..(bron; Nelles gids)

'1118557' door Sandral '1118557' door Sandral

Chinayangshuo

Chinayangshuo

Grote liggende boeddh

Sandral

De Dafo- tempel of grote Boeddha tempel is een oude boeddhistische tempel in de oude garnizoensstad Zhangye, Gansu. In 1274 begon Marco Polo zijn reis naar het oosten en passeerde Zhangye en was zo onder de indruk van de boeddhistische cultuur en architectuur dat hij daar een jaar verbleef. De spectaculaire, 34,5 meter lange liggende boeddha, met bladgoud bedekt, is de grootste in zijn soort in China, met schouders van 7,5 meter breed, oren van 4 meter lang en voeten van 5,2 meter lang. Een man kan makkelijk op zijn middelvinger liggen.. Gemaakt rond 1100 en na een restauratie project in 2006 trekt de tempel nu duizenden bezoekers. (wiki)

'1118505' door Sandral '1118505' door Sandral

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Khiva 's zuidpoort

Sandral

De sprookjesachtige Zijderoutestad Khiva bestaat uit 50 monumenten en 250 huizen en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De binnenstad van de oude Khiva oase, Itchan Qala, is ommuurd door een stenen muur van ongeveer 10 meter hoog met 4 toegangspoorten, waarvan deze de minder toeristische zuidpoort is. (Tosh Darvoza) Het werd gebouwd in 1830. Deze binnenstad was de laatste stopplaats op de Zijderoute voordat de karavanen de woestijn overstaken naar Iran en aankomstpunt voor karavanen uit de Kaspische zee. Met de camper hebben we hier op de parkeerplaats in alle rust kunnen overnachten en op ons gemak in en uit kunnen lopen. In het hotel erachter mochten we tegen een kleine vergoeding gebruik maken van het zwembad, om heerlijk af te koelen met de intense hitte. Om de meeste bezienswaardigheden te bezoeken moet je een toegangsticket bij de West-gate kopen (geldig voor 2 aaneengesloten dagen) . Zonder kaartje mag je hier ook rondlopen , maar mist je een deel, en dat is echt verkeerde zuinigheid.

'1118311' door Sandral '1118311' door Sandral

OmanMusandam

OmanMusandam

Dhow cruise

Sandral

Een excursie met een traditionele dhow (Arabisch schip) langs de mooie kliffenkust van Khor Shimm is een aantrekkelijke manier om een halve of hele dag door te brengen. Neem je zwem- en duikspullen mee, want het azuurblauwe water in een rustigere baai , waar de boot naar toe vaart, is 16 km. lang en heeft hier de ideale temperatuur om te duiken en snorkelen . Het wemelt er van de vissen en soms zie je er ook schildpadden. Met een beetje geluk zie je dolfijnen, die graag met de boot meezwemmen. Deze zwommen mee nadat we vanuit stilstand zachtjes optrokken, onder ritmisch handengeklap en gefluit van de vissers. Ze doen het echt niet altijd op commando, want de 2e keer lieten ze het afweten.

'1118149' door Sandral '1118149' door Sandral

KazachstanAlmaty Region

KazachstanAlmaty Region

Charyn Canyon N.P

Sandral

Dicht bij de Chinese grens, in de Almaty provincie, ligt de 2 km. lange vallei van Kastelen. Lange tijd geselden wind en water de rode zandsteen van Charyn, om de fantastische vormen en schaduwen van vandaag te vormen.

'1118080' door Sandral '1118080' door Sandral

ChinaLeshan Shi

ChinaLeshan Shi

Panda speeltuin

Sandral

Bifengxia Giant Panda Base in het 'Fengtongzhai Natuurreservaat' is een gigantische onderzoeks- en fokfaciliteit voor panda's in Bifengxia town. Ze kunnen zo'n 40 kilo bamboe per dag eten en omdat veel delen van bamboe (hout) niet verteerd kunnen worden, moeten ze veel poepen. Zo kan een panda wel 100 drollen per dag leggen. Druk met slapen, eten en poepen dus. Wij hebben ze gelukkig toch nog even zien spelen.

'1117936' door Sandral '1117936' door Sandral

IranAlborzgebergte

IranAlborzgebergte

Bedab-e Sort Springs

Sandral

Gestapelde travertijn terrassen komen op een aantal verschillende plekken ter wereld voor zoals in het Yellowstone Park in Amerika, de White Water Terrassen in China en de beroemdste van allemaal- Pammukale in Turkije. Over het algemeen zijn deze hotsprings wit en blauw gekleurd, maar de terrassen van Badab-e sort zijn oranje en rood, door aanwezigheid van grote hoeveelheden ijzeroxide sedimenten. Het ligt in het noorden van Iran, 95 kilometer ten zuiden van de stad Sari op 1840 meter boven de zeespiegel. Er is hier geen busvervoer, maar wij waren hier met de eigen camper in augustus 2019. Vanuit Sari is taxivervoer mogelijk, maar dat is een lange rit voor 1 dag, lijkt me. Helaas begint een gedeelte van de terrassen al droog te staan en lopen de mensen overal door- en overheen. Jammer, maar over een paar jaar zal dit waarschijnlijk verdwenen zijn.

'1117901' door Sandral '1117901' door Sandral

IndiaTaj Mahal

IndiaTaj Mahal

Monument van een...on

Sandral

De zonsopgang bij de Taj Mahal is een belevenis en dat geldt ook voor de zonsondergang vanaf de andere kant van de rivier, die met de gereconstrueerde Mogoltuin Mehtab Bagh. Wij kiezen voor de zonsopgang, maar er gelden hier strenge veiligheidseisen; Alleen kleine tassen, geen voedingswaren, drank (flesje water krijgt je bij de kaartverkoop), kauwgum, aanstekers, sigaretten of messen zijn verboden. Zelfs een mini gorilla statiefje mag niet, dus doe alles waar je over twijfelt in een kluisje. Hier zitten we dan eindelijk. Wachtend op de eerste zonnestralen van de dag om te genieten van het spel van het licht op het marmer, dat als een spiegel van stemmingen werkt, al naar gelang het uur van de dag.

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik