RobHoekstra

'1128530' door RobHoekstra '1128530' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Giant clam

RobHoekstra

Laatst stond er weer een artikel in de krant dat er op de Filipijnen 200 ton illegaal gevangen doopvontschelpen in beslag zijn genomen. De schelpen die wel 250 kilo kunnen worden hadden een waarde van 21 miljoen euro. De schelpen worden helaas gevangen voor zowel hun vlees als schelp. Omdat ze heel belangrijk zijn voor het ecosysteem en bedreigd worden staan er hoge straffen op het stropen van deze schelpdieren. In de Filipijnen kan je er zelfs twaalf jaar voor in de gevangenis belanden. Ik zag deze gezonde versie tijdens het snorkelen bij Bohey Dulang in Maleisië. Ook hier mogen ze niet gestroopt worden gelukkig.

'1128488' door RobHoekstra '1128488' door RobHoekstra

ItaliëMatera

ItaliëMatera

Geen Corona maar...ev

RobHoekstra

Vier jaar geleden maakte ik een korte roadtrip door Puglia en Basilicata en was een van de stops het oude plaatsje Matera. Het werd voor mij de highlight van de trip want ik vond dit plekje heel erg bijzonder. De oude binnenstad die ik hier fotografeerde leek wel een Corona/spookstad zo uitgestorven was het. Alleen was dit virus destijds nog ver te zoeken en hadden de mensen waarschijnlijk gewoon geen zin om in de spotlights te staan ;-) Als je niet van teveel kleur houdt is dit echt een stad voor jou!

'1128450' door RobHoekstra '1128450' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Witpuntrifhaai

RobHoekstra

Duiken op het Blue corner rif betekent bijna zeker ontmoetingen met haaien. Ik had het geluk tijdens mijn duik daar om drie verschillende soorten te zien. Hier de witpuntrifhaai. Een roofhaai die voorkomt in de Indische en Grote oceaan en max 2 meter groot kan worden. Ze zijn met name in de nacht actief. Overdag liggen ze vaak te rusten op de oceaanbodem of in grotten. Soms komen ze ook overdag even op onderzoek uit. Ze zijn nieuwsgierig maar vallen zelden tot nooit duikers aan.

'1128187' door RobHoekstra '1128187' door RobHoekstra

BelgiëBelgische Ardennen

BelgiëBelgische Ardennen

Mini kasteeltje van..

RobHoekstra

Vorig jaar augustus was voor ons de laatste keer in het "buitenland" Toen het weer even kon besloten we snel even een paar dagen naar de Ardennen te gaan. Het waren een paar mooie warme dagen in de buurt van Dinant. Ons verblijf lag op fietsafstand van dit kleine kasteeltje in Crupet.

'1128121' door RobHoekstra '1128121' door RobHoekstra

FilipijnenCoron eiland

FilipijnenCoron eiland

Sprookjes(landschappe

RobHoekstra

En een van de plekken om ze te zien vind ik Coron island. Dit eiland heeft echt zoveel mooie stranden, meren en lagunes dat het me met gemak een weekje zoet zou kunnen houden. Helaas had ik die tijd niet maar de paar dagen die ik er mocht spenderen waren om niet te vergeten. Mocht je een keer die kant opgaan en staat Palawan op je verlanglijstje..probeer dan ook zeker het iets noordelijker gelegen Busuanga eiland aan te doen. Vanuit hier kun je gemakkelijk het eiland Coron bezoeken.

'1128089' door RobHoekstra '1128089' door RobHoekstra

Zuid-KoreaJeju-do

Zuid-KoreaJeju-do

Strandvakantie in Zui

RobHoekstra

Aan de noordkust van het Jeju eiland vind je een aantal verrassend mooie stranden. Soms voelde het alsof ik ergens over een boulevard in California liep. Hoge palmen, witte stranden en een helderblauwe zee hier. Het was jammer genoeg iets te koud in november toen wij hier waren anders had ik er graag even gaan snorkelen. Deze opname kon ik maken met m'n mini drone.

'1128008' door RobHoekstra '1128008' door RobHoekstra

ThailandAndaman kust

ThailandAndaman kust

Wie het weet mag het.

RobHoekstra

In een mooie druipsteengrot aan Railey beach stuitte ik op dit altaar. Ik weet niet precies wat de Thai hier vereren maar ik dacht zelf aan drum of wandelstokken maar weet het niet zeker. Iemand van jullie een idee?!

'1127990' door RobHoekstra '1127990' door RobHoekstra

TaiwanTaipei

TaiwanTaipei

Straatverlichting

RobHoekstra

Een straatscene uit de miljoenenstad Taipei. Een stad waar je heerlijk kunt eten weet ik me nog te herinneren. De Neon hier langs de wegen heeft ook duidelijk zijn eigen stijltje vond ik.

'1127949' door RobHoekstra '1127949' door RobHoekstra

MaleisiëWest Maleisie

MaleisiëWest Maleisie

Ontspannen op Pangkor

RobHoekstra

Om onszelf een beetje te verwennen boekten we een paar nachtjes in het heerlijke Pangkor Laut resort. Dit is het enige resort op het eiland dus als je het eiland op je lijstje hebt staan heb je weinig keuze qua accommodatie. Het eiland kent een aantal mooie strandjes en baaitjes waarvan Emerald bay de bekendste is. Hier een klein verscholen strandje aan de oostkust van het eilandje. Ik hou ervan als het regenwoud zowat tot in het water reikt.

'1127929' door RobHoekstra '1127929' door RobHoekstra

MaleisiëSipadan

MaleisiëSipadan

Kleuren op het...kora

RobHoekstra

De Celebeszee ten oosten van het Maleisische Sabah is een waanzinnig gebied om te duiken en/of eilandhoppen. Hier vind je nog echt hele mooie onbewoonde eilandjes waar de stranden vol liggen met exotische schelpen ipv strandlakens:-) Si Amil was er zo'n eentje. Tijdens een duik op het koraalrif daar zag ik deze fraaie zeenaaktslak die al bijna net zo bontgekleurd was als zijn omgeving.

'1127904' door RobHoekstra '1127904' door RobHoekstra

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Zwemmende Vliegenzwam

RobHoekstra

Dat is in ieder geval waar ik het op vind lijken. In werkelijkheid is het een Mastigias kwal. Het sierlijke rakkertje zwom voorbij tijdens het snorkelen voor Santa Barbara beach.

'1127865' door RobHoekstra '1127865' door RobHoekstra

ThailandKo Samui

ThailandKo Samui

Oogcontact maken

RobHoekstra

Voordat ik een portretfoto maak op vakantie probeer ik toch op zijn minst even oogcontact te maken voordat ik mijn camera opricht! Deze clownfish in zijn veilige anemoontje deed er niet moeilijk over en liet mij rustig het plaatje schieten. Genomen voor de kust van Ko Tao maar die stond er niet tussen. Ligt op anderhalf uur varen van Ko Samui.

'1127822' door RobHoekstra '1127822' door RobHoekstra

GriekenlandSantorini

GriekenlandSantorini

Grieks Ansicht

RobHoekstra

Dit beeld van een klein kerkje op de rand van de Caldera is er waarschijnlijk eentje van miljoenen. Niet bijster origineel maar als je daar dan toch staat ga je hem toch maken ;-) Genomen op het toch al op en top Griekse eiland Santorini.

'1127728' door RobHoekstra '1127728' door RobHoekstra

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Golvend gesteente

RobHoekstra

Aan bijzondere landschappen geen tekort op het eiland Skye vond ik. We waren er helaas maar een paar dagen en hebben dus lang niet alles kunnen zien. Een van de minder bekende plkjes die ik erg mooi vond was Fairy Glen. Niet te verwarren met de Fairy pools (ook heel erg mooi maar een stuk drukker) Dit stukje sprookjesachtig landschap ligt in de buurt van het noordelijke plaatsje Uig. De moeite waard voor een korte wandeling vond ik het zeker.

'1127679' door RobHoekstra '1127679' door RobHoekstra

PalauKoror

PalauKoror

Bergen aan zee

RobHoekstra

Aan de andere kant van de wereld dan. Waar ik misschien wel 500 keer in Bergen aan zee NH geweest ben, heb ik deze bergen aan/in zee maar een keertje bezocht. Met een klein Cessna vliegtuigje maakten we op de laatste dag van onze vakantie nog een rondvlucht over dit eilandenrijkje Palau.

'1127568' door RobHoekstra '1127568' door RobHoekstra

FilipijnenBusuanga eiland

FilipijnenBusuanga eiland

Zeer gevoelig stukje.

RobHoekstra

Dit sponzen boompje heeft er jaren over gedaan om zo groot te worden. Een wilde trap met een flipper en hij verliest zijn takken. Gelukkig hier nog geen boten vol met onervaren zwemmers en snorkelaars. Rondom Busuanga valt nog een hoop moois te zien onderwater.

'1127548' door RobHoekstra '1127548' door RobHoekstra

FilipijnenCentral Visayas

FilipijnenCentral Visayas

Zijn domein

RobHoekstra

Het duiken en snorkelen in het zuiden van Bohol is mij zeer goed bevallen. Vooral de riffen rondom Balicasag eiland vond ik erg mooi. Hier een murene te midden van een groot stuk hard koraal. Hij hield me goed in gaten terwijl ik hem fotografeerde.

'1127514' door RobHoekstra '1127514' door RobHoekstra

MaltaGozo

MaltaGozo

Victoria

RobHoekstra

Victoria is de hoofdstad van het Maltese eiland Gozo en heeft een mooie oude vesting en kathedraal. Vanaf de muren van deze vesting kon mooi m’n drone even omhoog voor wat snelle foto’s van boven. Leuk eilandje dat Gozo trouwens. Ik vond het een stuk gemoedelijker dan Malta zelf.

'1127488' door RobHoekstra '1127488' door RobHoekstra

PalauRock eilanden

PalauRock eilanden

Hidden beach

RobHoekstra

Dit kleine verscholen strandje zagen we vanuit het vliegtuigje waarmee we een rondvlucht maakten. De Rock islands zijn echt prachtig en wat mij betreft het mooist waar te nemen vanuit de lucht. Op dit moment zou ik een moord begaan voor een dagje op een strandje als dit... okay, een moord misschien toch niet maar bij een rood verkeerslicht oversteken wel.

'1126897' door RobHoekstra '1126897' door RobHoekstra

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Kleurrijk plaatsje

RobHoekstra

Een leuk plaatsje vond ik dit Trinidad. Het was een saaie en best lange fruitbomen weg er naartoe vanaf de noordkust maar eenmaal daar de moeite waard. Er hing een heel relaxed sfeertje en de gekleurde huisjes maakten het vakantiegevoel compleet :-) Vanaf een uitkijktorentje had ik dit uitzicht over het gemoedelijke straatje.

'1126796' door RobHoekstra '1126796' door RobHoekstra

PalauBabeldaob eiland

PalauBabeldaob eiland

Babeldaob strand van.

RobHoekstra

Het niemandsstrand van Choll was onze eerste stop op de dag van aankomst in Palau. Het is zo'n beetje het enige zandstrand van het hoofdeiland en een half uurtje rijden van Koror. Voorzieningen heb je hier niet maar dat is ook niet echt nodig voor een middagje. Kon hier wel even leuk met m'n drone spelen zonder pottenkijkers ;-)

'1126646' door RobHoekstra '1126646' door RobHoekstra

MaltaMalta

MaltaMalta

Een Blenny in Malta

RobHoekstra

Deze Blenny was wel heel erg zelfverzekerd over zijn camouflage tenue want hij liet me wel heel erg dichtbij komen voor een portret! Vlak na het nemen van deze foto schoot hij weg. Deze Blenny is een vissoort die je als snorkelaar in Malta geregeld tegenkomt.

'1126430' door RobHoekstra '1126430' door RobHoekstra

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Rainbow of flowers

RobHoekstra

Na een RR dag in Den Helder in 2019 reden we op de terugweg langs de bollenvelden van Julianadorp. Het is weer bijna zover en deze foto geeft een beetje een beeld van wat je kunt verwachten daar in het hoge noorden. Wat mij betreft doet het hier niet onder aan de veel bekendere en drukkere bollenstreek in zuid Holland. Laat maar komen die lente :-)

'1126374' door RobHoekstra '1126374' door RobHoekstra

MauritiusSavanne

MauritiusSavanne

Le Morne Brabant

RobHoekstra

De stranden van Le Morne is het uiterste zuidwesten van Mauritius behoren tot het eiland zijn mooiste en populairste. Op de achtergrond prijkt de basaltachtige monoliet Le Morne Brabant met een top van 556 meter boven zeeniveau. Het schiereiland was berucht in het begin van de 19e eeuw als een toevluchtsoord voor gevluchte slaven. Na de afschaffing van de slavernij op Mauritius, op 1 februari 1835 reisde een politie-expeditie naar het eiland om hen te informeren. Echter, het doel van de expeditie was verkeerd begrepen door de slaven en een groot aantal slaven sprong van de rotsen af naar hun dood. Sindsdien wordt deze datum gebruikt als de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. De berg is genoemd naar het VOC-schip Brabant dat hier op 29 december 1783 op de klippen liep. Een hele mooie plek maar ook een met een trieste geschiedenis helaas.

Community updates

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

COLUMBUS COMMUNITYWEDSTRIJD 2021 IS VAN START

06-05-2021 Met een beetje vertraging is het dan eindelijk zover: we trappen af met de Columbus communitywedstrijd 2021! Sinds maart 2020 leven we in een nieuwe realiteit: een wereld waarin Corona niet alleen het gesprek van de dag is, maar onze levens er ook significant anders uit zijn gaan zien. Wij willen daar graag een tijdsdocument van maken met jullie foto's. Elke maand kunnen jullie foto's uploaden in een specifiek thema: het thema van mei is 'Steden in tijden van corona'. Niet alleen maak je kans op publicatie in Columbus, maar ook op fantastische reizen! Lees alles over de wedstrijd hier

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 19 | Community-toppers


Zonsondergang op de immense zoutvlakte van Danakill. Foto: Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Zonsondergang op de immense zoutvlakte van Danakill door Dreamer666
2. Review: n.v.t. (geen nieuwe reviews)
3. Communitylid van de week: Graaf
4. Nieuwkomer: Livali

Doe mee aan onze fotowedstrijden

DE COMMUNITY-WEDSTRIJD IS VAN START!

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom starten we vandaag met een fotowedstrijd, die tot het einde van het jaar zal lopen. Elke maand kunnen jullie binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik