Rikpijnenburg

'1128088' door Rikpijnenburg '1128088' door Rikpijnenburg

Nieuw-ZeelandBay of Islands

Nieuw-ZeelandBay of Islands

Het Noordelijkste...P

Rikpijnenburg

Cape Reinga in het meest noordelijke puntje op het noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is compleet anders dan de Lord of the Rings landschappen van het zuidereiland, maar zeker niet minder mooi. Geen witte sneeuwbergen en weidse valleien, maar een azuurblauwe oceaan en hagelwitte stranden. Het subtropische klimaat is zeer aangenaam en zeker in de zomermaanden hoef je niet bang te zijn dat je hier kou vat. Bij Cape Reinga ontmoeten twee oceanen elkaar, wat soms duidelijk te zien kan zijn door de verschillende stromingen die rondom dit punt bewegen. Een prachtige plek om te bezoeken tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland.

'1126369' door Rikpijnenburg '1126369' door Rikpijnenburg

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Onder de U Bein Bridg

Rikpijnenburg

Myanmar is een prachtig land voor wie houdt van culturele en traditionele Aziatische hoogtepunten. Een van de bekendste plekken in Myanmar is de U-Bein brug, een houten steigerbrug net buiten de stad Mandalay. De brug is o.a. bekend vanwege zijn magische plaatjes bij zonsondergang. Duizenden toeristen lopen af en aan over de brug en verdringen elkaar voor de mooiste foto's. Ik ben echter niet op de brug geweest, maar eronder. Rondom de brug wonen namelijk mensen. Boerenfamilies, met weinig middelen, en bovenal totaal vergeten door de menigte boven hen. Voor mij is dit het ware Myanmar, het echte gezicht van een land waar mensen niet veel hebben, maar waar iedereen altijd vriendelijk is en er keihard gewerkt wordt om een beter leven te creëren. Het doet dan ook pijn om te zien dat het land na vele jaren van relatieve vrijheid weer is opgeschrikt door een staatsgreep van de militairen. Echter heb ik hoop op een goede afloop. Het volk is sterk, hebben geleerd wat vrijheid is en zullen niet stoppen voordat ze dit weer terug hebben gekregen. En mocht het uiteindelijk weer zover zijn dat reizen naar Myanmar weer kan, dan wil ik iedereen aanraden om dit prachtige land te gaan bezoeken.

'1126306' door Rikpijnenburg '1126306' door Rikpijnenburg

IndiaJaipur

IndiaJaipur

De Pracht en Praal va

Rikpijnenburg

De Pracht en Praal van Jaipur. Reizen door India is alsof je een stapje terug doet in de tijd. Een prachtige plek om dit met volle overgave te kunnen ervaren is in de stad Jaipur in Rajasthan. Jaipur is voor Indiase begrippen een schone en relatief goed georganiseerde stad. Het huisvest verschillende historische bouwwerken die herinneren aan de hoogtijdagen uit het verleden. Een absolute must see is het Amber Fort. Gelegen op een heuvelrug net buiten het centrum van de stad proef je het oude Perzië al vanaf de toegangswegen naar het fort toe. Kamelen, olifanten, slangenbezweerders en buikdanseressen voeren je een paar honderd jaar terug in de tijd. Het fort is nog in perfecte staat, de architectuur is prachtig en vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

'1115262' door Rikpijnenburg '1115262' door Rikpijnenburg

BirmaInle Lake

BirmaInle Lake

Birmese Bruiloft

Rikpijnenburg

Birmese Bruiloft. Tijdens mijn reis door Myanmar verblijf ik een paar dagen bij het prachtige Inle Lake. Geheel per toeval, via via komen ik en een vriend op een Birmese bruiloft terecht. Het gehele dorpje is uitgelopen voor deze plechtigheid. In een klein huisje zitten alle dorpsbewoners, die voor deze speciale gelegenheid gekleed zijn in donkere kledij met zeer kleurrijke hoofdtooien, te wachten op hun beurt tot ze de bruid en bruidegom mogen feliciteren en een bruidscadeau aanbieden. Wij komen ook aan de beurt, waarbij we naast een klein cadeautje ook een armbandje om beider armen schuiven als teken van geluk. Na deze ceremonie vindt buiten een feest met muziek en heel veel lekker eten plaats. Een unieke ervaring die bewijst dat als je je ogen en oren openhoudt en niet bang bent voor wat avontuur, je op de meest bijzondere plekken komt.

'1113784' door Rikpijnenburg '1113784' door Rikpijnenburg

IndiaKerala

IndiaKerala

De Backwaters van...A

Rikpijnenburg

De Backwaters van Alleppey. In de provincie Kerala in het zuidwesten van India is een erg interessant en mooi waterwegensysteem te bezoeken. Rondom Alleppey liggen kilometers lange kanalen en grote meren, allemaal uitgegraven door de mens. Dit hebben ze gedaan voor de irrigatie van de landerijen, veelal rijstvelden, en voor het transport van goederen. Een bezoek aan deze enorme waternetwerken kan bijvoorbeeld op een 'houseboat', zeg maar een woonboot maar dan eentje in India stijl die een stukje sneller vaart. Een erg leuke manier om dit mooie gebied te verkennen. Naast rijstvelden zul je de lokale bevolking aan het werk zien en zijn er grote aantallen mooie vogels te vinden.

'1113629' door Rikpijnenburg '1113629' door Rikpijnenburg

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Goud zoeken in...Nieu

Rikpijnenburg

Goud zoeken in Nieuw-Zeeland. Dat de goudkoorts Nieuw-Zeeland hard te pakken had blijkt wel uit de vele dorpjes en mijnen die er terug te vinden zijn. Met name op het Noordereiland zijn hier legio voorbeelden van. Ik ben zelf een kijkje gaan nemen in de mijnen bij Karangahake Gorge. Er zijn verschillende routes te bewandelen. Goed aangegeven paden leiden je van de rivierbedding bij de parkeerplaats de bergen in. Daar kom je bij oude spoorlijnen, die je letterlijk kunt volgen dwars door de donkere tunnels. Een super toffe en spannende ervaring en doordat deze mijnen zich ook nog eens naast een rivier en dal bevinden zijn de uitzichten als je uit de tunnels komt ook fantastisch.

'1113458' door Rikpijnenburg '1113458' door Rikpijnenburg

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

De woestijn in bij...

Rikpijnenburg

De woestijn in bij Pushkar . De stad Pushkar is een Hindoeïstisch bedevaartsoort en dat kun je goed merken. De leefregels zijn hier nog net wat strenger dan op veel andere plaatsen; het wordt niet gewaardeerd om met ontblote benen de straat op te gaan of de hand van je geliefde vast te houden in het openbaar. De stad heeft niet echt architectonische bezienswaardigheden, maar is niettemin een leuke bestemming voor een kort bezoek. Vanuit de stad zijn verschillende excursies te doen de woestijn in. Een leuke en speciale manier om de woestijn in te gaan is per kameel. Hiervoor moet je geen hoogtevrees hebben (kamelen zijn groot!) en je voorbereiden op een opdonder voor je kruis, maar het is de ervaring zeker waard! Ik ben met de kameel naar een plek in de woestijn gebracht, waar we heerlijk te eten kregen en buikdanseressen en vuurspuwers een mooie show weggaven.

'1113457' door Rikpijnenburg '1113457' door Rikpijnenburg

IndiaMumbai (Bombay)

IndiaMumbai (Bombay)

Bombay Baby

Rikpijnenburg

Bombay Baby. Een van de grootste steden ter wereld biedt zowel onderdak aan de allerrijksten als de allerarmsten der aarde. Het contrast kan eigenlijk niet groter zijn dan in deze stad. In downtown Mumbai is met een prijskaartje van om en nabij 1 miljard dollar het duurste huis ter wereld te vinden, terwijl in de schaduw daarvan de grootste sloppenwijk van Azië zich ontvouwt. Mumbai (maar persoonlijk vind ik Bombay veel lekkerder klinken) is een stad die bruist, waar continu iets gaande is, waar hard wordt gewerkt om te overleven. Het ligt direct aan de oceaan en heeft een prachtige skyline. Echter, downtown Bombay is vergelijkbaar met vele grote steden. Wil je een bijzondere ervaring hebben, neem dan een kijkje in een van de sloppenwijken. Er zijn verschillende rondleidingen die je het leven in de sloppenwijk laten zien. Indrukwekkend, een beetje spannend, hartverscheurend maar ook hartverwarmend.

'1113323' door Rikpijnenburg '1113323' door Rikpijnenburg

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Monkey Temple...Kathm

Rikpijnenburg

Monkey Temple Kathmandu. Wanneer je in Kathmandu bent en op zoek bent naar een leuke activiteit, dan is een bezoek aan de Monkey Temple aan te raden. De tempel ligt in de stad en is makkelijk te bereiken met de taxi. Na aankomst zul je al snel zien waar deze tempel zijn naam aan te danken heeft, want overal springen en stuiteren aapjes rond over de heiligdommen. De tempel zelf is prachtig, mooie beelden en gouden accenten en natuurlijk de bekende Nepalese vlaggetjes die overal terug te vinden zijn. De tempel zelf ligt bovenop een heuvel en is te bereiken door een (steile) trap. Naast aapjes, heiligdommen en vlaggetjes is hier ook het uitzicht over de stad en de vallei adembenemend.

'1113227' door Rikpijnenburg '1113227' door Rikpijnenburg

Nieuw-ZeelandFiordland

Nieuw-ZeelandFiordland

Mount Luxmore

Rikpijnenburg

Mount Luxmore. Wie aan Nieuw-Zeeland denkt zal ongetwijfeld de fantastische beelden voor de geest kunnen halen van Milford Sound. En ja, Milford Sound is geweldig indrukwekkend en zeer de moeite waard om te bezoeken, maar de regio heeft meer natuurschoon te bieden. Een goede uitvalsbasis is het plaatsje Te Anau, een leuk dorpje gelegen aan het mooie Lake Te Anau en voorzien van slaapaccomodaties en shops. Vanuit Te Anau kun je excursies boeken naar o.a. Milford Sound en Stewart Island. Daarnaast herbergt de regio 3 van de Great Walks (meerdaagse wandeltochten) van Nieuw-Zeeland. Voor wie graag een mooie daghike wil maken rondom Te Anau is de hike naar Mount Luxmore een aanrader. Je loopt tijdens deze hike een gedeelte van de Kepler track, een van de Great Walks. De hike is lang, heen en terug vanuit Te Anau +/- 35km, waarbij je jezelf 4km heen en/of terug kunt besparen door de watertaxi naar de andere kant van het meer te nemen. In totaal ben je al snel 7-10 uur op pad, dus zorg voor voldoende water en eten. De route begint een stukje langs het meer en loopt daarna dwars door het regenwoud omhoog. Met een beetje geluk kun je hier inheemse vogels spotten en orchideeën zien bloeien. Als je eenmaal boven de boomgrens uitkomt zie je direct de top van Mount Luxmore liggen, echter besef je dan ook meteen dat het nog best een stuk lopen is. Het uitzicht over Fiorland is waanzinnig met prachtige bergen, meren en fjorden. Het pad is goed begaanbaar maar de laatste kilometers liggen er wat meer losse stenen dus is voorzichtigheid geboden. Eenmaal boven kun je letterlijk bovenop een enorm rotsblok dat de top vormt gaan staan, wat je het ultieme 'king / queen of the world' gevoel geeft. Vervolgens daal je via dezelfde route weer af. Goed om te weten is dat je onderweg 1 hut tegenkomt en dat er voldoende wandelaars op het pad zijn mocht je hulp nodig hebben. De watertaxi gaat 's ochtends vroeg (voor 9u) vanuit Te Anau naar de overkant van het meer en pikt daar 's middags tussen ongeveer 15.00-17.00u weer mensen op.

'1113222' door Rikpijnenburg '1113222' door Rikpijnenburg

Nieuw-ZeelandFox en Franz Josef gletsjers

Nieuw-ZeelandFox en Franz Josef gletsjers

Franz Josef Glacier..

Rikpijnenburg

Franz Josef Glacier Hike. Een fantastische bestemming met schitterende uitzichten èn met geweldige activiteiten: het plaatsje Franz Josef aan de westkust van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland heeft het. De trekpleister hier is zonder twijfel de gletsjer, net als het plaatsje zelf vernoemd naar de Oostenrijkse keizer. Door het smelten van de gletsjer en een enorme landverschuiving is het tegenwoordig alleen nog mogelijk de gletsjer te bereiken middels helikopter. Buiten het wat forse prijskaartje verder niks mis mee, want het is heel bijzonder om in een helikopter door de vallei omhoog te vliegen en te zien wat dit natuurwonder in duizenden jaren heeft uitgesleten uit de kolossale bergmassa. Op deze gletsjer, tevens een van de snelst bewegende gletsjers ter wereld, kun je onder begeleiding ijsklimmen of een hike maken. Tijdens de hike loop je letterlijk over, tussen en onder de gletsjer en legt de gids onder andere uit hoe de gletsjer is ontstaan en wat de invloed van klimaatverandering is op het smelten van de gletsjer. De enorme ijsmassa en heldere witte en blauwe tinten geven de hike precies dat beetje extra waardoor dit een ervaring is om nooit te vergeten. Je moet een beetje geluk hebben met het weer, helaas wordt ongeveer de helft van de vluchten geannuleerd vanwege de dichte bewolking. Mocht je in de buurt zijn en je budget het toelaten een must-do! Calculeer eventueel wat extra dagen in zodat je wat speling hebt als het weer niet goed is.

'1112797' door Rikpijnenburg '1112797' door Rikpijnenburg

Nieuw-ZeelandQueenstown omgeving

Nieuw-ZeelandQueenstown omgeving

Ben Lomond track

Rikpijnenburg

Ben Lomond track. Een prachtige en toffe daytrack om te doen in Nieuw-Zeeland is de Ben Lomond track. Deze kun je starten en finishen in downtown Queenstown en is daarom een perfecte dagbesteding als je in deze leuke stad bent. De track start onofficieel onderaan bij de gondola. Hier kun je in een klein uurtje via de leuke en uitdagende Tiki track door de bossen omhoog lopen tot het punt waar de gondola stopt. Mocht je een iets minder geoefende wandelaar zijn kun je dus ook de gondola pakken en jezelf dit stuk besparen. Vanaf hier begint de officiële Ben Lomond track, deze staat duidelijk aangegeven incl. verwachte tijdsduur (5-7 uur return moet je hiervoor wel tellen). Het pad is uitstekend en nadat je het eerste stukje nog door de bossen loopt kom je al vrij snel boven de boomgrens. Wat opvalt is het zeer aparte aanzicht van spierwitte naaldbomen, deze zijn door een tor aangetast en hele stukken bos zijn op deze manier verkleurd. De uitzichten worden naarmate je stijgt steeds indrukwekkender en na een tijdje kun je bij helder weer duidelijk de top zien liggen waar je naartoe gaat. Het laatste gedeelte van de track is stijl en uitdagend. Neem hiervoor de tijd want als je misstapt kun je lelijk vallen. Als je na deze toch wel pittige track boven op de top aankomt, heb je aan de ene kant een fabelachtig uitzicht op het azuurblauwe meer waar Queenstown aan ligt en aan de andere kant de reusachtige bergtoppen van de zuidelijke Alpen. Een track die je gedaan moet hebben als je in Queenstown bent!

'1112505' door Rikpijnenburg '1112505' door Rikpijnenburg

IndiaAgra

IndiaAgra

De Taj Mahal, een...w

Rikpijnenburg

De Taj Mahal, een wereldwonder dat zijn naam eer aan doet. Is het er druk? Jazeker. Zijn er veel verkopers? Ja die zijn er. Is het er vies en stoffig? Absoluut. Is het de moeite waard om de Taj Mahal te bezoeken? Zonder twijfel: YES! De Taj Mahal is prachtig, onwerkelijk, magisch, spiritueel, wonderschoon. Een must see als je in India bent.

'1112504' door Rikpijnenburg '1112504' door Rikpijnenburg

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Zwemmen met de...groo

Rikpijnenburg

Zwemmen met de grootste vis op aarde. Tijdens mijn reis door de Filipijnen stond een ding met stip op nummer 1 om te doen: Zwemmen met walvishaaien. Mijn allergrootste droom was om deze giganten van de oceaan met mijn eigen zintuigen te mogen waarnemen. Er zijn op de Filipijnen een aantal plekken waar je dit kunt doen. Ik had echter een vrij krap tijdschema en daardoor bleef alleen de optie Oslob over. Zeker niet mijn eerste keuze, aangezien deze plek erom bekend staat dat ze de walvishaaien lokken door ze te voeren en daardoor erg toeristisch is. Om nog enigszins aan de massa te ontsnappen besloot ik te gaan duiken. In de vroege ochtend is het echter al erg druk, tot het bijna hysterische aan toe. Ik ga te water en amper onder zie ik al de eerste walvishaaien. Wat een enorme beesten, super indrukwekkend! Gelukkig merk je van de echte drukte niet veel op de 5 a 6 meter diepte waar wij ons als duikers bevinden en ik kan een uur lang genieten van 15-20 walvishaaien die af en aan komen zwemmen. De ervaring van mijn leven is het zeker niet geweest, daarvoor was het te commercieel opgezet, maar walvishaaien zien is zeker aanrader. Doe dit dan bij grote voorkeur wel ergens waar je de dieren in hun natuurlijke habitat kunt spotten.

'1112471' door Rikpijnenburg '1112471' door Rikpijnenburg

Filipijnen

Filipijnen

Duiken op Malapascua

Rikpijnenburg

Duiken op Malapascua. Helemaal in het noordelijkste puntje van Cebu Island kun je een boot(je) pakken naar het mini eilandje Malapascua. De reden waarom dat mensen hierheen gaan is niet omdat het een bounty eiland is (is wel zo, maar die zijn er wel een paar meer in de Filipijnen), maar omdat je hier een heel speciale duikervaring kunt hebben. Het is namelijk de enige plek ter wereld waar je dagelijks kunt duiken met voshaaien, 'tresher sharks' in het Engels. Deze bijzonder mooie onderwaterwezens kenmerken zich door hun enorm lange startvin, schitterende goudzilveren kleur en hun grote ogen. Deze haaien leven en jagen normaal op 300 meter diepte, maar komen in de vroege ochtend omhoog om zich in een 'cleaning station' te laten schoonmaken door kleine visjes. Er zijn verschillende duikscholen op het eiland die trips aanbieden naar deze geweldige onderwaterervaring. Let wel op dat je om deze duik te mogen doen, je een advanced duikcertificaat moet hebben. Mocht je deze nog niet hebben maar je hebt wel al je open water certificaat, dan kun je tijdens je opleiding voor je advanced duikcertificaat deze duik doen, hoe tof! Daarmee sla je twee vliegen in één klap, want je hebt een ervaring om nooit te vergeten èn je certificaat (om vaker dit soort dives te doen). Evolution Divers is een zeer goede en hoog aangeschreven duikschool waarbij dit mogelijk is, maar er zijn meerdere prima duikscholen aanwezig op het eiland. Om op het eiland te komen moet je wel een beetje geduld hebben, want het is een kleine 5 uur met de bus vanuit Cebu City en daarna nog een uurtje met de boot. Op het eiland zijn verschillende slaapaccomodaties, van luxe (duik)resorts tot hostels. Mocht je het duiken even beu zijn, dan kun je lekker zonnen op de hagelwitte stranden van het eiland, zwemmen en snorkelen in de kraakheldere azuurblauwe zee of kijken naar de vissers op zee (zie foto). Zij zorgen er namelijk voor dat je 's avonds kunt genieten van een overheerlijke vis barbecue op het plein in het dorp.

'1112410' door Rikpijnenburg '1112410' door Rikpijnenburg

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Tordi Sagar

Rikpijnenburg

Tordi Sagar. De regio Rajasthan herbergt ontelbaar veel bijzondere plekken. In de buurt van de stad Pushkar is het dorpje Tordi Sagar te vinden. Rondom dit kleine authentieke dorp is het traditionele plattelandsleven van Rajasthan te zien. Door midden van kanalen worden de akkers voorzien van voldoende water, waardoor een oase in de droge omgeving is ontstaan. Op deze velden verbouwen de mensen allerlei gewassen, groentes en bloemen. Zelf zien? Een goede verblijfplaats in dit toch wel 'off the beaten track' plaatsje is Hotel Tordi Garh. Zij kunnen een leuke jeep tour voor je organiseren om de omgeving te verkennen.

'1112408' door Rikpijnenburg '1112408' door Rikpijnenburg

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Bhaktapur: Nepalese..

Rikpijnenburg

Bhaktapur: Nepalese cultuur in zijn optima forma. Wanneer je in Kathmandu bent en je wilt graag de echte Nepalese cultuur proeven, dan is een bezoek aan het nabij gelegen Bhaktapur precies wat je zoekt. Bhaktapur is een van de 3 oude koningssteden van Nepal en voor velen cultureel gezien de mooiste. Het oude stadscentrum staat vol met boeddhistische en hindoeïstische tempels en gebouwen. De smalle straatjes herbergen allerlei authentieke winkeltjes en er zijn diverse marken zoals een markt waar de pottenbakkers van de stad hun goederen tonen (Potter's Square). De locals dragen veelal traditionele kledij en zijn allervriendelijkst. Als je door Bhaktapur wandelt is het alsof je door een open lucht museum wandelt. Helaas zijn de gevolgen van de zware aardbeving van een aantal jaar geleden nog goed te zien, veel gebouwen zijn door deze aardbeving zwaar beschadigd geraakt en worden nu gerestaureerd. Ondanks dit is Bhaktapur nog steeds een mooie plek om te bezoeken en dat op slechts een half uur rijden van Kathmandu.

'1112119' door Rikpijnenburg '1112119' door Rikpijnenburg

IndiaUdaipur

IndiaUdaipur

Het authentieke India

Rikpijnenburg

Het authentieke India op de fiets. Een van de meest bijzondere culturele regio's van de wereld is zonder twijfel Rajasthan in India. Deze gigantische streek herbergt veel van de mooiste paleizen, tempels en mensen die in India te vinden zijn. Maar India is India: herrie, drukte, heet, viezig, oftewel recht 'in your face'. Als je even wilt ontsnappen aan deze hectiek maar toch de schoonheid van het land wil blijven opnemen, dan is een fietstocht rondom de stad Udaipur een leuk alternatief. Udaipur, ook wel het Venetië van India genoemd, staat met name bekend om zijn prachtige meren. Niet alleen is de stad aan een groot meer gevestigd, maar ook in de omgeving zijn diverse meren te vinden. Op de fiets vertrek je vanuit de stad richting het platteland van Udaipur. Je fietst door kleine dorpjes, langs mooie meren, je aanschouwt prachtige paleizen en je kan vooral genieten van de immense rust die je ten deel valt als je de drukte van de stad verlaat. Deze prachtige man op de foto is een van de vele locals die ik onderweg tegenkwam, een bewijs dat de pracht en praal van India zeker niet alleen in de drukte van de steden te vinden is.

'1111956' door Rikpijnenburg '1111956' door Rikpijnenburg

Birma

Birma

De duizenden Boeddha'

Rikpijnenburg

De duizenden Boeddha's van Hpa-An. Een zeer interessante en leuke plek om te bezoeken in Myanmar is het stadje Hpa-An (uitgesproken: Pà-Àn). Hpa-An heeft verschillende interessante Boeddhistische hoogtepunten en een ontzettend mooie omgeving die wordt vormgegeven door het Karsgebergte. Het is (voorlopig) nog niet ontdekt bij het grote publiek en dat is wat deze plek juist zo uniek maakt; je krijgt hier het echte authentieke Myanmar te zien. Deze plek is gemakkelijk met de bus te bereiken vanuit Yangon. Daarnaast gebruiken backpackers deze stad ook steeds vaker als tussenstop als ze van Thailand naar Yangon reizen. Doordat het toerisme hier nog niet echt op gang is gekomen kan het vinden van een hotel / hostel wellicht een uitdaging zijn, echter deze zijn wel aanwezig. In het stadje zelf is niet veel te doen. Wel is de mooie Shweyinhmyaw pagode te vinden aan de oevers van de grote rivier, vanwaar je prachtig de zonsondergang kunt zien. Daarnaast zijn er een paar erg leuke en lekkere foodmarkets te vinden, maar de grootste bezienswaardigheid is waarschijnlijk de allervriendelijkste bevolking die allen met een glimlach op het gezicht geboren lijken te zijn. Het is zeer de moeite waard om de omgeving te verkennen. Dit kan door zelf een scooter te huren of door mee te gaan met een tour. In de directe omgeving liggen in het Karsgebergte verschillende grotten met daarin boeddhistische tempels. Ook is de Kyaut Ka Latt Pagoda leuk om te bezoeken. De pagode staat bovenop een enorme rots die uit het niets uit het landschap lijkt te steken. Tussen het gebergte in kun je genieten van het traditionele leven van de Birmezen die de enorme rijstvelden aan het bewerken zijn of de enorme droge vlaktes die voor kleurrijke contrasten in het landschap zorgt. Voor wie een mooie zonsopkomst wil zien, kan Mt Zwegabin beklimmen. Je start in het donker en loopt de (erg stijle) route omhoog tot aan het klooster, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving en natuurlijk de zonsopkomst. Daarnaast is bij zonsondergang een bezoekje aan Bat Cave te moeite waard, als hier iedere avond miljoenen vleermuizen de grot uitvliegen. Kortom, Hpa-An is een bestemming die niet mag ontbreken op je route door Myanmar.

'1111955' door Rikpijnenburg '1111955' door Rikpijnenburg

BirmaBagan

BirmaBagan

Ballonvaart Bagan

Rikpijnenburg

Ballonvaart Bagan. Wie aan Myanmar denkt zal vast een bezoek aan Bagan in zijn of haar top 3 bezienswaardigheden hebben staan. En terecht, Bagan is een magische plek! Een manier om deze plek nog meer indruk op je te laten maken is door een ballonvlucht te doen. Het is niet goedkoop, maar je krijgt er een ervaring voor terug die je de rest van je leven niet meer vergeet. Je wordt vroeg in de ochtend opgehaald bij je hotel of hostel en naar de vertrekplek gebracht. Na een hartelijk ontvangst met koffie en een broodje krijg je een briefing over de ballonvaart en veiligheidstips. De ballonvaarders zijn nagenoeg allemaal westerlingen en met jarenlange ervaring in het varen van ballonnen. Nadat de ballonnen gereed gemaakt zijn (wat ook heel leuk is om te zien) stap je met maximaal 12 personen aan boord. Er is meer dan voldoende plaats in de mand, die stiekem veel groter is dan je zou verwachten. Als alles gereed is stijg je op en vaar je gedurende de zonsopkomst over de duizenden tempels die Bagan zo uniek maken. Het ritje duurt ongeveer een uur en doordat de ballon steeds roteert krijg je Bagan van alle hoeken goed te zien. Echt letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van de reis! Mocht je dit ook willen doen, lees dan van tevoren goed de reviews van de verschillende maatschappijen. Daarnaast heb ik gehoord dat sommige ballonnen hoger vliegen dan anderen (en daarom goedkoper zijn), maar zelf heb ik dit niet zo ervaren. Daarnaast kun je de gok nemen om niet vooraf te boeken maar ter plekke via je hotel/hostel te boeken, dit kan je flink wat geld besparen maar er is natuurlijk wel het risico dat de ballon volgeboekt is (al is dat onwaarschijnlijk gezien de hoeveelheid aanbieders).

'1111872' door Rikpijnenburg '1111872' door Rikpijnenburg

BirmaYangon

BirmaYangon

De geheime plekjes va

Rikpijnenburg

De geheime plekjes van Yangon. Yangon is een fantastische stad voor degene die houdt van een ruwe, authentieke, culturele en passievolle stad. Dit geldt zeker voor de oude binnenstad, het gedeelte dat tegen de rivier aan ligt. Het leven van de mensen vindt plaats op straat. Verkopers stallen hun goederen uit op de stoep, kinderen spelen met elkaar en mensen dineren op het terras in de buitenlucht. De stad leeft. De mensen zijn allervriendelijkst en ondanks de drukte hangt er een gemoedelijke sfeer. Wil je toch even ontsnappen aan al deze indrukken, dan is het leuk om eens een kijkje te nemen in de kleine straatjes tussen de huizenblokken in. Op verschillende plekken tussen 19th en 32th street, in de buurt van de Sule Pagode, zijn de steegjes tussen de huizen opgesierd door prachtige streetart en planten. Je kunt niet overal naar binnen, je zal even moeten zoeken naar een hek dat open staat, maar dan word je ook beloond met een oase van rust en vrolijkheid.

'1111868' door Rikpijnenburg '1111868' door Rikpijnenburg

BirmaMandalay

BirmaMandalay

(Stand)beelden die je

Rikpijnenburg

(Stand)beelden die je bijblijven. Ben je fan van de boeddhistische cultuur van Myanmar, vind je het interessant om kunstenaars aan het werk te zien, wil je graag mooie foto's maken op een bijzondere plek of wil je gewoon niks missen van wat dit prachtige land te bieden heeft, dan is een bezoekje aan Kuauk Sit Tan street in Mandalay zeker de moeite waard. In deze straat worden namelijk de Boeddhabeelden gemaakt die je door het gehele land ziet bij de religieuze plekken. Alles wordt hier met de hand uitgekerfd uit witte marmeren blokken. Een indrukwekkend schouwspel! Wist je dat de verschillende handgebaren die de Boeddha maakt in een standbeeld betekenis heeft? Het gaat te ver om ze allemaal hier uit te leggen (het zijn er honderden!), maar zeker interessant om in de gaten te houden wanneer je de volgende keer een Boeddhabeeld ziet.

'1111867' door Rikpijnenburg '1111867' door Rikpijnenburg

IndiaKerala

IndiaKerala

Nederlands getint...K

Rikpijnenburg

Nederlands getint Kochi. De stad Kochi ligt in het noorden van de staat Kerala, India. Het is een vrij grote stad, die erg uitgesmeerd is over het landschap. Aan de kust ligt het oude centrum en daarmee ook meteen het mooiste gedeelte van deze stad. Het oude centrum voelt eigenlijk ook niet aan als een stad, het is meer een kneuterig dorpje aan de rand van de grote stad. In het oude centrum vind je de haven en oude koloniale gebouwen. De Nederlanders hebben hier in de regio een kolonie gehad en dat is terug te zien in onder andere de Nederlandse begraafplaats en Nederlandse teksten in de kerk van Kochi. De gebouwen zijn kleurrijk, net als de mensen. Een bijzondere plek om een kijkje te gaan nemen is de wasplaats. Hier doen de mensen uit de stad handmatig / traditioneel hun was. Niet alleen de vrouwen zijn hier druk mee in de weer, maar zeker ook zoveel mannen dragen hun steentje bij. Deze foto is genomen op deze wasplaats van een man die na hard werken even om zich heen kijkt. De regio Kerala is in tegenstelling tot bijv. Rajastan een stuk rustiger en relaxter. De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en wat meer open-minded dan in andere delen van India. Mocht je graag naar India gaan maar vind je de hardcore regio's te heftig, dan is de regio Kerala een mooi begin om op een ontspannen manier een eerste indruk te krijgen van India.

'1111328' door Rikpijnenburg '1111328' door Rikpijnenburg

IndonesiëLombok en Gili

IndonesiëLombok en Gili

Lekker luieren op...L

Rikpijnenburg

Lombok. Op zoek naar een prachtig Indonesisch eiland zonder het massatoerisme van Bali? Dan zit je op Lombok goed. Het eiland ligt direct naast Bali en is per vliegtuig (internationaal vliegveld) of veerboot te bereiken. Mataram is de hoofdstuk van het eiland, maar deze stad is niet erg bijzonder. Nee, als je naar Lombok gaat, kom je met name voor de stranden en de imposante vulkaan op het eiland, de Rinjani. In het zuiden vind je Kuta, niet te verwarren met de plaats met dezelfde naam op Bali. Kuta op Lombok is een gezellig surfdorpje. Rondom Kuta vind je mooie stranden waar je kunt surfen, snorkelen of ontspannen. Je kunt deze stranden makkelijk bezoeken met een scooter. De wegen op Lombok zijn zo goed als nieuw en het is er niet druk, wat het rijden op de scooter een heerlijke activiteit maakt. Nabij het plaatsje Gerupuk, ten oosten van Kuta, is een bijzondere lokale activiteit terug te vinden. Hier kun je namelijk vissers zien die bovenop koraalrotsen in de oceaan staan (zie foto). In het noorden van het eiland bevindt zich de Rinjani vulkaan, de op een na hoogste vulkaan van Indonesië. Waar het landschap in het zuiden wat droger is, is het landschap rondom de vulkaan tropisch met enorme regenwouden. Je kunt de Rinjani vulkaan beklimmen. Dit kan onder begeleiding van een gids en als je wilt kunnen je spullen omhoog gedragen worden door porters. Op het moment van schrijven kun je tot de kraterrand lopen, de weg naar de top is beschadigd door de zware aardbeving van 2018 waarvan het epicentrum recht onder de vulkaan lag. De tocht duurt 2 dagen, waarbij je de eerste dag omhoog loopt, overnacht nabij de kraterrand, de zonsopkomst daar bekijkt en vervolgens weer afdaalt. Als je heel fit bent en niet bang bent voor een avontuur, kun je de tocht eventueel ook in 1 dag doen. Vertrek middernacht en loop in 4-6 uur naar boven. Wacht hier tot de zonsopkomst en daal daarna weer af. Let op: de tocht is 26km, erg zwaar en je loopt in het donker omhoog. Bereid je dus goed voor en loop zeker niet alleen! Je moet tevens een permit halen om de route te mogen betreden. Een goede startpunt is het plaatsje Senaru. Hier kun je de dag en/of na de trekking ook overnachten. Daarnaast zijn in dit plaatsje prachtige watervallen te vinden in het regenwoud. Kortom, Lombok is het bezoeken meer dan waard. Het heeft prachtige stranden, regenwouden, watervallen en een gigantische vulkaan.

Community-updates

EN DE WINNAARS ZIJN ...

Nu we met twee voeten in 2022 staan, is het tijd om de balans op te maken voor het afgelopen jaar. Jullie deden in groten getale mee aan onze jaarwedstrijd ‘Reizen in tijden van corona’ en we hebben prachtige foto’s voorbij zien komen. Maar wie sleept nou de hoofdprijs in de wacht? En wie wordt er bekroond tot het Communitylid van 2021? De winnaars zijn bekend!

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

03-01-2022 Het allerlaatste maandthema - architectuur - bleek enorm populair: wat veel prachtige foto's zijn er langsgekomen! De keuze was nog vrij lastig, maar we zijn eruit en de winnaar is bekend: gefeliciteerd met je prachtfoto van de Kerk van de Heilige Geest in Vilnius, Albert! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier! 

EDITIE 105 | 35 BESTE ISLAND ESCAPES IS UIT!

10-12-2021 Columbus Travel editie 105 ligt vanaf vandaag in de winkels! Je wordt getrakteerd op de 35 mooiste eilanden waar je nu wilt zijn en we nemen je mee naar IJsland, Griekenland, Mallorca, Galapagos en Orkneys. Ook vind je in deze editie traditiegetrouw de prachtigste communityfoto's, dit keer van CanipelPanoaramDragonflyLindehammann
Dreamer666Mitevisuals en DeerikBekijk de editie hier >

WEEK 02| COMMUNITY-TOPPERS


De wolf in de sneeuw. Foto: Henk Vanetië
1. Topfoto & -tip: De wolf in de sneeuw door Henk Vanetië
2. Review: Sauerland, Duitsland door TravelsbyMonique
3. Communitylid van de week: MarleenvM
4. Nieuwkomer: Glennm23

Doe mee aan onze fotowedstrijden

MAANDTHEMA: ARCHITECTUUR TIJDENS CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van december is: architectuur. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN REIS NAAR COSTA RICA MET JOUW BUCKETLIST 2022!

Sifnos, Griekenland

Welke bestemmingen staan bovenaan jouw bucketlist voor het komende jaar? Deel jouw verlanglijstje voor 2022 en wie weet word je beloond met een bijzondere reis naar Costa Rica, verzorgd door Columbus en Riksja Travel! Doe mee >

FOTOWEDSTRIJD: WIN DE SAFARIREIS VAN JE LEVEN!

Sifnos, Griekenland

Natuurliefhebbers: grijp je kans! Met je favoriete natuurfoto maak je dit najaar kans op een geheel verzorgde, luxe safarireis voor twee personen naar Greater Amboseli in Kenia. Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik